Wanneer waar naartoe op reis?

Veerle 5 april 2019 Reistips, Beste reistijd

De beste tijd om dieren te spotten in Zuid-Afrika? Wanneer is het regenseizoen in Thailand? Wanneer is dat lokale festival in Peru? Dat is nog best lastig met zoveel bestemmingen. We helpen je graag op weg met een handig overzicht per maand. Zo zie je precies wanneer je waar naar toe kunt reizen. Kortom de beste reistijd voor al onze bestemmingen.

Beste reistijd per bestemming

Wanneer kun je het beste waarheen? Is het lekker weer of juist niet? Want zeg nou zelf, tijdens de moesson op een tropisch strand liggen is geen pretje, net als reizen in een orkaan periode. Vaak staat je vakantie periode eerder vast dan de bestemming. We hebben een handige lijst voor je gemaakt waarin je per maand leest welke landen de beste reistijd hebben. Best logisch dat het vaak ook de meest populaire periode is, dus wees wel op tijd met het boeken van je reis.

Januari

Brrr, winter.. start van het nieuwe jaar. Tijd voor nieuwe (reis)plannen. Welke bestemmingen hebben als beste reistijd januari? 

Sri Lanka: de beste reistijd is onze winter, van december tot half april. Er zijn twee moesson periodes, de zgn. Yala, de zuidwest moesson loopt van mei tot eind september, de zgn Maha, de noordoost moesson is van oktober tot half april. Van half mei tot begin oktober is het oosten en het noordoosten van het eiland vrij droog, de bergen houden de meeste regen tegen. Het Zuiden en Zuidwesten zijn dan regenachtiger. Van oktober tot half april is dit deel juist droger. Tussen oktober en december regent het op het hele eiland vaker.

Myanmar: heeft een tropisch moesson/savanne klimaat, er is een droog en een nat, moesson seizoen. De beste reistijd ligt tussen oktober en eind februari, het is dan droog en koel. In hoger gelegen gebieden kan het afkoelen tot onder de 15˚C. Van maart tot eind mei is het warm, heet en droog, in Bagan kan het kwik oplopen tot tegen de 40 ˚C. ’s Zomers is het natte seizoen, het is dat warm en vochtig. Je kunt ook dan goed door Myanmar reizen, er zijn voldoende zonnige dagen, het is rustig en de meeste regen valt in de kustgebieden dus een strandstemming als Ngapali kun je dan beter mijden en vervangen door bijvoorbeeld een Thais eilandje.

Ook deze bestemmingen hebben januari als beste reistijd: Antarctica, Argentinië, Belize, Cambodja, Chili, China, Colombia, Costa Rica, Cuba, Ecuador, Guatemala, Indonesië, Java&Bali, Laos, Marokko, Mexico, Nepal, Nicaragua, Panama, Thailand, Tanzania, Vietnam en Zuid-Afrika.

Februari

Nog zo'n winterse maand. Waar reis je naar toe in februari? We tippen je niet alleen de tropische bestemming Thailand, denk ook eens aan een verrassende once-in-a-lifetime bestemming als Antarctica.

Antarctica: de beste reistijd, en ook de enige tijd waarin toeristische reizen worden georganiseerd, is onze winter, wanneer het daar zomer is. Dat betekent geen 20 graden in de zon maar temperaturen tussen de -5˚C en +10˚C, nog steeds niet echt warm natuurlijk. Op zee en op het dek van je schip kan een stevige, ijskoude wind waaien, waardoor het nog een stukje kouder voelt, zorg dus voor echt winddichte en warme winterkleding. Net als in het Noordpool gebied zijn de dagen in de Arctische zomer van november tot eind maart lang en blijft het ook lang licht.

Thailand: Qua klimaat zijn er drie belangrijke seizoenen in Thailand. In elke periode kan goed gereisd worden. De temperatuur ligt het hele jaar door tussen de 25° en 35° C, met uitschieters naar boven in het droge seizoen. Heet: periode van maart tot juni met hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Regenseizoen: periode van juli t/m oktober. De regenbuien zijn vaak kort en hevig. Droog: periode van november tot en met februari. Deze periode wordt gezien als de meest ideale periode om Thailand te bezoeken. De kans op regen is gering, de temperatuur is aangenaam en de luchtvochtigheid is lager. Aan de Golf van Thailand (waar het eiland Koh Samui ligt) valt de moessonperiode wat later, namelijk van september tot en met december.

Ook deze bestemmingen hebben de beste reistijd voor februari: Argentinië, Belize, Chili, Cambodja, Colombia, Costa Rica, Cuba, Ecuador, Galapagos, Guatemala, Indonesië, Java&Bali, Laos, Marokko, Mexico, Myanmar, Nepal, Nicaragua, Panama, Sri Lanka, Tanzania, Vietnam en Zuid-Afrika.

Maart

Een relatief rustige maand, want voor veel bestemmingen is maart een laag- of tussenseizoen. Heb jij de mogelijkheid om buiten de vakantie perioden te reizen? Dan zijn de volgende bestemmingen aanraders om naar toe te gaan in maart:

De Galapagos eilanden: hebben een subtropisch klimaat, de temperaturen liggen het hele jaar door tussen de 25˚ en 30˚C. Regen valt er door het jaar heen, meestal in de vorm van korte buien. De beste reistijd is van februari t/m april. Het waait dan weinig, de golven zijn niet hoog en het water is helder. Van juni tot december is het vaker bewolkt, wel droog maar met soms ruwe zee en zee mist. De bijzondere dieren, waarvoor je naar de Galapagos reist, zie je gewoon het hele jaar.

Argentinië: de beste reistijd ligt tussen half oktober en eind april. Oktober is net voor het hoogseizoen begint, april is er net na, de prijzen zijn dan gunstig en het klimaat nog prima. November is vanwege het gunstige weer een van de populairste maanden, afgezien van de Argentijnse vakanties in januari / februari. In het noorden van het land is het tijdens deze maanden behoorlijk warm.

Ook deze bestemmingen hebben de beste reistijd maart: Antarctica, Belize, Borneo, Chili, Cambodja, Colombia, Costa Rica, Cuba, Ecuador, Guatemala, Indonesië, Java&Bali, Laos, Madagaskar, Marokko, Mexico, Myanmar, Nepal, Nicaragua, Panama, Sri Lanka, Suriname, Tanzania, Thailand, Vietnam en Zuid-Afrika.

April

Het voorjaar hangt in de lucht. Niet alleen bij ons, maar ook op veel reisbestemmingen. Waar reis jij naar toe in april?

Marokko: de beste maanden zijn april/mei en augustus/september. Het zijn ook de drukkere en meest populaire maanden. Ook buiten deze maanden kun je prima naar Marokko. In onze winter is het zuidelijk deel lekker warm (Agadir is een winterzonbestemming), hartje zomer wordt het daar flink warm maar met een airco auto en airco in je hotel is het nog steeds goed te doen. Het noorden van Marokko is vrij nat, vooral in de winter, in de bergen van de Atlas ligt er dan sneeuw. In het zuiden kunnen zandstormen voorkomen, de zgn. sirocco of khamsin.

Vietnam: onze winter, van december tot half april is de beste reistijd. Het is dan nergens regenseizoen en minder heet dan in andere maanden. In het noorden is de warmste periode mei t/m september, tot de 40˚C. Het is dan ook het meest regenachtig. Hoger in de bergen is het koeler. Tussen december en februari is het hier ook koel, ca. 20˚C, in de bergen is het dan echt koud. In het zuiden en de centrale hooglanden is het het hele jaar door warm. Behalve in de bergen zakt de temperatuur niet onder de 20˚C., in de warmste maanden gaat het kwik naar de 40˚C. Augustus t/m november is de periode van hevige stormen en tyfoons. Te voorspellen is dit echter lastig.

Ook deze bestemmingen hebben april als beste reistijd: Argentinië, Belize, Borneo, Chili, ChinaCambodja, Costa Rica, Cuba, Ecuador, Galapagos, Guatemala, Indonesië, Java&Bali, Laos, Madagaskar, Mexico, Myanmar, Nepal, Nicaragua, Panama, Sri Lanka, Suriname, Tanzania, Thailand en Zuid-Afrika.

Mei

Op reis in mei? Check snel welke landen de beste reistijd hebben voor deze maand.

Cuba: je kunt eigenlijk het hele jaar door naar Cuba, in het droge seizoen kan het wel echt warm, boven de 30C worden, in het natte seizoen valt wat meer regen. Qua klimaat ligt de beste reistijd voor Cuba tussen november en mei. Cuba ligt in de tropen en de gemiddelde temperatuur is ca. 27˚C. Er zijn eigenlijk maar twee seizoenen, een nat en een droog seizoen. De droge periode, van oktober tot mei kent een warm, droog klimaat, met temperaturen tussen de 27˚C en 30˚C. In de natte tijd, zo tussen mei en september, regent het, maar meestal alleen aan het eind van de dag en kort, maar dan wel hevig want de luchtvochtigheid is hoog.

Java&Bali: Op Java valt het meeste tussen november en maart, vooral in januari. De droogste maanden zijn juli t/m september. De beste reistijd is onze zomer, van mei t/m eind oktober. In augustus en september valt hier de minste regen.

Ook deze bestemmingen zijn geschikt voor een reis in mei: ArmeniëBelizeBorneo, Cambodja, China, Costa Rica, Ecuador, GeorgiëGuatemala, Indonesië, Laos, Madagaskar, Marokko, Mexico, Myanmar, Nepal, Nicaragua, Peru & Bolivia, Panama, Suriname, Tanzania, Thailand, Vietnam en Zuid-Afrika.

Juni

Plannen voor een reis in juni? En nog geen bestemming uitgekozen? Wij tippen je:

Alaska: beslaat maar liefst 1,5 miljoen vierkante kilometer en is daarmee net zo groot als heel West Europa. De hoogste berg is de Mount Denali (voorheen Mount McKinley) die 6.194 meter hoog is. Er zijn verschillende landschappen en streken, elk met een eigen micro klimaat. De beste reistijd voor Alaska is juni t/m half september:

Costa Rica: Qua klimaat zijn er twee belangrijke seizoenen in Costa Rica; droog en natter. Droog: periode van december tot eind april. De temperatuur ligt dan tussen de 25 – 30 graden. Natter: periode van mei/juni tot november. Overdag blijft de temperatuur boven de 20 graden, ’s avonds kan het wel wat koeler zijn. Tijdens deze tijd kan er elke dag een bui vallen, meestal in de namiddag. De rest van de dag is het meestal zonnig. Natuurlijk is de natuur is in deze tijd veel groener. De meest natte maand is oktober; het kan dan wekenlang elke middag flink regenen waardoor bepaalde wegen slechter worden. Deze maand is qua toerisme de meest rustige maand van het jaar.

Ook deze bestemmingen hebben de beste reistijd juni: ArmeniëBelizeBorneo, China, Colombia, Cuba, EcuadorGeorgiëGuatemala, Indonesië, Java&Bali, Madagaskar, Marokko, Mexico, Myanmar, Namibië, Nepal, Nicaragua, PanamaPeru & Bolivia, Tanzania, Thailand, Vietnam en Zuid-Afrika.

Juli

Zomer in ons eigen landje, en voor veel reizigers dé maand om (met het gezin of samen) op reis te gaan. Europa is fijn, maar wil je eens wat anders dan anders? Een verre bestemming waar je nog lang over na zult praten? Hierbij een overzicht van de verre bestemmingen die je in juli goed kunt bezoeken:

Borneo: Maleisië ligt bijna op de evenaar en heeft een tropisch klimaat. Het is daarom het hele jaar door ongeveer even warm, gemiddeld ca. 30˚ C. Qua regen is er wel enig verschil. In Sarawak valt de regen vooral tussen oktober en maart, waarbij de maanden december t/m februari de natste zijn. Dit geldt vooral voor noordelijk Borneo. In Sabah is het veel droger en valt de regen die er is vooral tussen mei en november. Combineer je beide provincies, dan zal je altijd wel enkele regendagen hebben. Niet gek natuurlijk als het groene regenwoud op je vakantie menu staat. Tussen maart en half november is het altijd wel redelijk goed weer.

Namibië: heeft een droog, semi woestijnklimaat. Overdag is het warm tot zeer warm (midden zomer kan het tot 40˚ C oplopen), ’s nachts koelt het altijd sterk af. ’s Winters is het overdag nog warm maar ’s nachts kan het bijna vriezen. Het regenseizoen in Namibië loopt van oktober t/m april, de rest van het jaar is het droog en wolkeloos, gemiddeld heeft Namibië 300 dagen zon per jaar. Zomer in Namibië: die loopt van oktober t/m mei. Het is warm en zonnig, ’s ochtends ca. 15˚ C, overdag tot 35˚ C. Dit is ook de regentijd maar regen valt in korte periodes. Na een paar onweersbuien kleurt het droge landschap groen, het is de favoriete tijd van de locals. Herfst: niet zo lang als bij ons, zomer en winter volgen elkaar hier snel op. Juni is de herfstmaand, reken op ongeveer 20˚ C. met wat koudere dagen. Winter: juli en augustus. Veel zon, ’s ochtends en ’s avonds zakt de temperatuur onder de 10˚ C, overdag is het in Namibië ca. 15 tot 22 ˚C. Voorjaar: ook dat is kort, vooral de maand september. Af en toe een koude dag, goed reisweer, het wordt zelden warmer dan 30˚ C.

Ook deze bestemmingen hebben de beste reistijd juli: AlaskaArmeniëBelizeChina, Colombia, Costa Rica, Cuba, EcuadorGeorgiëGuatemala, Indonesië, Java&Bali, Madagaskar, Mexico, MyanmarNepal, Nicaragua, PanamaPeru & Bolivia, Spitsbergen, Sri Lanka, Tanzania, Thailand, Vietnam en Zuid-Afrika.

Augustus

Op zoek naar je vakantie bestemming voor augustus? Wat dacht je van:

Zuid-Afrika: in onze winter is het daar zomer. De seizoenen zijn precies andersom als bij ons. De beste reistijd voor een reis naar Zuid-Afrika hangt vooral af van wat je er wilt doen. Ga je vooral in Kaapstad of bij Durban op het strand liggen, dan kun je het best van december t/m maart reizen. Wildlife is het best te zien in de droge winter, in juli en augustus, als de parken niet zo begroeid zijn. De Zuid-Afrikaanse winter, onze zomer, is dus een goede tijd dus om op safari te gaan en dieren te spotten in Zuid-Afrika. De Kaapprovincie is in deze maanden lenteachtig met temperaturen die nog regelmatig boven de 20 uitkomen.

Ecuador: de beste reistijd voor Ecuador’s binnenland is juni t/m september, het is de warmste, droogste periode en er valt nauwelijks regen. De kust heeft een nat seizoen: van december t/m maart, maar in de zomer is het erg droog. Reis je door Ecudaor op grote hoogte? Zoals vulkanen? Dan kan het klimaat snel veranderen: koud en mistig. Combineer je Ecuador met de Galapagos? Op de Galapagos eilanden is het vanaf juni tot december vaak bewolkt, droog met een soms ruwe zee en mist. Van december t/m mei is het op de Galapagos warm en zonnig maar vallen er regelmatig heftige regenbuien. Tijdens een rondreis door Ecuador en de Galapagos zul je dus eigenlijk nooit overal het meest ideale klimaat treffen, maar laat je daar vooral niet door tegenhouden.

Georgië: een aan de rand van Europa liggende en nauwelijks bezochte Kaukasus republiek. De temperatuur in de laaggelegen zuidelijke gebieden van Georgië is sterk te vergelijken met ons eigen kikkerlandje. De seizoenen zijn ook hetzelfde dus zeker in onze herfst- en wintermaanden moet je rekening houden met temperaturen van 10 graden of minder, en soms zelfs vorst. In de zomers kunnen de temperaturen oplopen tot ruim 25 tot 30 graden. Houd je van warm weer, dan is de zomer dus een prima reistijd voor Georgië en Armenië. Er valt door het gebergte eromheen relatief weinig neerslag. De meeste druppels vallen in mei en juni. Wie niet bang is om een beetje nat te worden kan er ook voor kiezen in het voorjaar naar Georgië en Armenië te reizen. In mei en juni vermijd je de drukte.

Ook deze bestemmingen hebben de beste reistijd augustus: Alaska, ArmeniëBelize, Borneo, Cambodja, China, Colombia, Costa Rica, Cuba, GeorgiëGuatemala, Indonesië, Java&Bali, Madagaskar, Mexico, Myanmar, Namibië, Nepal, Nicaragua, PanamaPeru & Bolivia, Spitsbergen, Sri Lanka, Tanzania, Thailand en Vietnam.

September

Ergens anders de nazomer doorbrengen? September is een prima reismaand voor veel ver weg bestemmingen. 

China: de beste reistijd is in de maanden april, mei, september en oktober. De luchten zijn dan meestal ook het helderst, ideaal voor je foto’s. Een China rondreis in juli en augustus is ook heel goed te doen maar houd wel rekening met regelmatig regen: een groot deel van China kent vrij natte zomers en milde winters. De regionale verschillen zijn groot: de noordelijke hoogvlakten zijn zonnig maar heel koud in de winter en heet in de zomer. De bergen in het Westelijk deel, de Himalaya zijn ook in de zomer nog koud, vooral door de vaak harde wind. Zuidoost China is het meest gematigd: geen vorst en warme, vochtige zomers, waarbij veel regen in korte tijd kan vallen (moesson), wat tot overstromingen kan leiden.

Ook deze bestemmingen hebben september als beste reistijd: Alaska, ArmeniëBorneo, Colombia, EcuadorGeorgiëIndonesië, Java&Bali, Madagaskar, Marokko, Myanmar, Namibië, Nepal, Sri Lanka, Suriname, Tanzania, Vietnam en Zuid-Afrika.

Oktober

Heb je plannen voor een reis in oktober? We tippen je Madagaskar, Peru en nog veel meer.

Madagaskar: beslaat van noord naar zuid ca. 1600 km en van west naar oost ca. 650 km. Bovendien zijn er veel verschillende landschappen, elk met een eigen micro klimaat. De beste reistijd voor Madagaskar is april t/m november. Echter ook de kerstperiode wordt populair en de route van Tana naar Tulear kan het hele jaar gedaan worden. Aan de kust (Ifaty, Sainte Marie, Nosy Be etc.) is het altijd tropisch warm. In het hoogland is het in juli en augustus overdag wel 20 C maar 's avonds koelt het sterk af, dus een warme trui is dan een must! Oktober t/m december zijn het warmst. Nieuwsgierig geworden? En benieuwd hoe je goedkoop vluchten boekt naar Madagaskar? Lees dan ons blog 'goedkoop vliegen naar Madagaskar'. 

Peru: De beste reistijd voor je rondreis Peru hang vooral af van regio en hoogte. Rond Lima is december t/m februari de beste reistijd: het is er dan volop zomer. De kust is benauwd warm. Het is niet de beste tijd voor een complete rondreis door Peru. Zo is de Incatrail in februari meestal dicht. De Andes is net na de jaarlijkse regens op zijn mooist van april t/m juni. Dit is een fijne, rustige tijd. Eind juni vindt tevens het Inti Raymifestival plaats, een spectaculair Incafeest bij Cuzco. Het drukke toeristenseizoen, het is dan ideaal weer voor een rondreis door Peru, loopt vervolgens tot eind augustus / begin september. Het is helder en vooral op hoogte snel koud. Oktober en november zijn drogere maanden en net wat minder druk.

Ook naar deze bestemmingen kun je gerust een rondreis plannen in oktober: ArgentiniëBorneo, Cambodja, Chili, China, Colombia, Ecuador, Indonesië, Java&Bali, LaosMarokko, Myanmar, Namibië, Nepal, Sri Lanka, Suriname, Tanzania en Zuid-Afrika.

November

Bij ons begint de winter nu echt. Die kun je ook prima elders doorbrengen. Wat dacht je van Nepal? Het is er hét hikingseizoen. Liever niet hiken onder blauwe luchten maar door groene jungle? Dan is Suriname een verassende bestemming voor een reis in november.

Nepal: heeft diverse klimaatzones: van subtropisch laagland tot koud alpine berg klimaat. Nepal bezoek je het best in de maanden maart t/m mei en vanaf half september t/m november. Maart t/m mei is de lente in Nepal: je zit precies tussen de koude winter en de natte zomer in. Het zijn prima maanden voor trekkings, het is aangenaam weer en de prijzen zijn relatief laag. De herfst (oktober en november), is hét hiking seizoen. Warme dagen en heldere luchten (veel stof en vuil is door de regen uit de lucht gespoeld) dus ideaal weer voor een trekking. Het betekent ook dat de prijzen hoger zijn en dat hotels en trekking accommodatie snel vol zitten. Wil je in deze periode reizen, boek dan ver vooruit.

Suriname: Suriname heeft een tropisch regenwoud klimaat: het is er altijd warm (zo tussen de 25 en 35 ˚C) en met 85% of meer vochtigheid, erg vochtig. Van december t/m eind januari en van mei t/m eind augustus zijn er twee wat langere regentijden. De beste maanden om Suriname te bezoeken zijn tussen februari en mei en tussen half augustus en half november. Eigenlijk regent het tijdens je bezoek altijd wel: zelfs in de droge tijd is het eerder ‘minder nat’.

Ook deze bestemmingen zijn gecshikt voor een reis in november: Antarctica, Argentinië, Belize, Cambodja, Chili, Colombia, Costa Rica, Cuba, Ecuador, Guatemala, Indonesië, Java&Bali, Laos, Madagaskar, Marokko, Myanmar, Namibië, Nicaragua, Panama, Thailand en Zuid-Afrika.

December

Op zoek naar een bestemming voor je vakantie in december? Wat dacht je van een wijntje onder de Kaapse zon in Zuid-Afrika? Of kerst op een wit strand Mexico? Maar er is meer:

Colombia: ligt bijna op de evenaar. Daardoor blijft de gemiddelde temperatuur het hele jaar vrijwel gelijk. Uiteraard maakt de hoogte wel uit: gemiddeld 30˚C aan de Caribische kust en tot het vriespunt in de hoge Andes. In het algemeen is het het hele jaar een lente klimaat, zo heet Medellín ook wel de ‘stad der eeuwige lente’. Colombia is in principe het hele jaar door te bezoeken. Wil je de regentijd helemaal vermijden kies dan voor de periode half december t/m half maart en half juni juni/augustus. Op de noordelijke hoogvlaktes is het regenseizoen wat langer, van mei t/m oktober. Aan de Caribische kust is het hele jaar door mooi weer.

Chili: is het langgerektste land van Zuid-Amerika en kent grote klimaat verschillen. De jaargetijden zijn precies tegengesteld aan die van ons: onze winter is hun zomer. De beste reistijd ligt tussen half oktober en eind april. Oktober is net voor het hoogseizoen begint, april is er net na, de prijzen zijn dan gunstig en het klimaat nog prima. November is vanwege het gunstige weer een van de populairste maanden, afgezien van de Chileense vakanties in Januari/ Februari. In het noorden van het land is het deze maanden behoorlijk warm. Extreme temperaturen vind je in het uiterste noorden: in de Atacama woestijn is het overdag snel bijna 40˚C, maar na zonsondergang komt de temperatuur al snel bij het vriespunt. ’s Winters, dus van mei t/m september is Patagonië niet te bereizen, veel wegen en hotels zijn dan ook dicht

Ook deze bestemmingen hebben de beste reistijd deze maand: Antarctica, Argentinië, Belize, Cambodja, Costa Rica, Cuba, Ecuador, Guatemala, Indonesië, Java&Bali, Laos, Madagaskar, Mexico, Myanmar, Nepal, Nicaragua, Panama, Sri Lanka, Suriname, Tanzania, Thailand, Vietnam en Zuid-Afrika.

Twijfel je nog waar je naar toe gaat?

Sommige landen zijn zo groot, dat er verschillende reisperiodes per land zijn. Maar soms is een land ook in het regenseizoen nog steeds goed te bereizen, omdat het dan rustiger en groener is. Dus als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, dan kun je het beste contact opnemen met de Local Hero van de bestemming. Hij of zij is de reisspecialist, heeft vaak jarenlange ervaring en woont in het land zelf. En weet dus precies wanneer de beste reistijd is. Voor advies en een reisplan op maat, maar ook gelijk een lokale vriend die vooraf en tijdens de reis je vaste aanspreekpunt is.

Terug naar overzicht