Beste reistijd Colombia

Veerle 18 januari 2019 Colombia Beste reistijd

Wanneer kun je het beste naar Colombia reizen? Een goede vraag, met niet een makkelijk antwoord. Het ligt namelijk niet alleen aan wanneer de zon schijnt, maar ook aan de regio (lees: hoogte) waar je naar toe gaat en drukte door vakantie of feestdagen. Onze Local Hero licht graag toe wanneer de beste reistijd Colombia is.

Colombia ligt dicht bij de evenaar en daarom is het klimaat stabiel en ligt de temperatuur het hele jaar tussen de 25 en 35 graden. Het ligt meer aan de hoogte verschillen waardoor de temperatuur veranderd. De hoofdstad Bogotá bijvoorbeeld, ligt op 2560 meter hoogte, waardoor het daar rond de 20 graden is en ’s avonds flink afkoelt. Maar eigenlijk kun je dus het hele jaar goed reizen door Colombia.

Het regenseizoen in Colombia verschilt per regio. De Caribische kust is een stuk droger dan de westkust. De westkust ligt namelijk aan de Grote Oceaan, daar heb je meer kans op regenstormen. In het noorden van Colombia is er een lang regenseizoen van mei t/m oktober, met uitzondering van juli en augustus. En in het zuiden zijn er twee regenseizoen, namelijk van half maart t/m mei en van september t/m half december. In het Amazone gebied heb je altijd wel kans op een bui, het is er natuurlijk niet voor niets zo groen.

De beste reistijd voor Colombia is van december tot en met maart en juli en augustus. In deze maanden heb je de meeste kans op zon en droog weer. Wel rekening houden met de (Colombiaanse) vakantie periodes in december, juli en augustus. Daardoor worden deze maanden als hoogseizoen gezien en stijgen de prijzen.

Kun je niet anders dan in januari, juli, augustus of december naar Colombia reizen? Plan dan vooruit. Veel kleine hotels aan de kust zitten snel vol, dus wees er op tijd bij. Ook binnenlandse vluchten zijn handig vooruit te boeken, het zou zonde zijn als je dit te laat doet en alle vluchten vol zitten. Over land reizen met bus of privé auto is ook mogelijk, maar door de lange afstanden ben je wel extra reistijd kwijt.

Colombia heeft veel feestdagen. Maar de meeste feestdagen zijn in maart, o.a. de carnaval die dan gevierd wordt. Wist je dat Carnaval in Barranquila de op één na grootste ter wereld is? Het is juist leuk om in maart te gaan reizen, zo kom je op een spontane manier in contact met de locals en vier je samen feest.

Let op: in februari is het Tayrona National Park  gesloten, dus plan je Colombia reis hier omheen. De inheemse stammen vragen deze sluiting aan om hun rituelen te kunnen uitoefenen. Tijdens de sluiting van Tayrona komt de natuur even tot rust, waardoor ook wilde dieren hun gezicht weer laten zien. Zo wordt de jaguar bijvoorbeeld vaak gespot als de toeristen weg blijven.

Hulp nodig bij het samenstellen van je Colombia reis? Onze Local Hero geeft je de beste adviezen en stelt je reis op maat samen. Ook hebben we drie voorbeeld rondreizen: betaalbaar Colombia, de leukste rondreis door Colombia en Colombia familieavontuur. Deze rondreizen zijn naar wens aan te passen. Zo weet je zeker dat je route logisch is en je alle highlights aandoet. Hola Colombia!

Terug naar overzicht