4 x doen in Myanmar met gezin

Veerle 6 januari 2017 Myanmar Reistips, Gezin

Misschien staan je vrienden en collega’s ietwat vreemd te kijken. Maar een gezinsvakantie naar Myanmar is niet zo extreem als je denkt: het is er vooral authentiek en rustig. Hoewel het land zich de laatste jaren snel ontwikkelt en het aantal reizigers toeneemt zie je buiten de toeristische plaatsen nauwelijks buitenlanders. Vreemd want een Myanmar gezinsvakantie heeft een ideale mix. 

Op vakantie met je kinderen naar Myanmar is goed te doen. Het is er iets prijziger dan Thailand maar ook authentieker. Natuurlijk zie je er koloniale gebouwen en glimmende boeddhistische tempelspitsen maar afwisseling in landschap zal je verrassen. Er zijn niet alleen hoge bergen, uitgestrekte meren en dichte tropische jungle maar ook wit palmenstrand en zelfs wijngaarden waar je een Birmees wijntje kunt proeven. Lange afstanden kun je met de lijnbus doen. Meer dan 1x is niet aan te raden, pak dan een binnenlandse vlucht. 

Kleine boetiek hotelletjes in Myanmar zijn makkelijk te vinden al zitten de leukste snel vol. Tevoren boeken loont. Steeds meer historische gebouwen worden omgebouwd tot middenklasse hotels, een hotel met een eigen pagode in de tuin is geen zeldzaamheid. Kies in Bagan een hotel met zwembad, want het kan er flink warm worden.

Eten met kinderen is geen probleem. Steeds meer restaurantjes richten zich op buitenlanders. Wel belangrijk is de voorbereiding: in Myanmar is niet alles te koop, neem zonnebrand, antimuggenspul en andere zaken voor persoonlijke hygiëne vanuit hier mee en zorg voor stevige wandelschoenen. ATM’s zie je steeds meer maar ze vertonen regelmatig kuren. Wat reserve Kyat doet wonderen. 

Wat je bijblijft zijn de spontane ontmoetingen met de Birmezen. Want reis je naar Myanmar met kinderen dan ben je al snel zélf een bezienswaardigheid. Een praatje aanknopen gaat vanzelf, men wil alles van je weten en voor je het weet ben je een half uur verder. Het is echt de charme van het land dus plan je reis niet te krap, twee weken is wel het minimum. 

4 x To Do’s met tip:

We hebben een aantal must-do's voor je op een rijtje gezet, wat je in onze ogen zeker niet mag missen in je gezinsvakantie naar Myanmar. 

1. Markt bezoeken

Dreigt je gezin tempel moe te worden? Boek dan een dagje een auto met chauffeur en ga de omgeving van Bagan bekijken. Omdat veel reizigers zich beperken tot de highlights ben je buiten de stad direct in authentiek Azië. Op twee uur rijden tussen de suikerriet velden ligt het drukke marktplaatsje Pakokku. Geen toeristische voorzieningen, wel kleinschalige fabriekjes voor slippers, Birmese sigaren (cheroots) en mini textielweverijen. Trek genoeg tijd uit voor de markt: overal mogen je kinderen proeven: een bijzonder stukje fruit of een typisch zoet rijsthapje. 

TIP: laat je gids alleen terug rijden en ga zelf varen. In twee uur tuf je met een vissersboot over de Irrawaddy rivier. Met een picknicklunch en goed gevulde koelbox houd je het hele gezin blij.

2. Tempels in Bagan

Bagan: tot 1000 jaar oude tempels en stupa’s zover het oog reikt met daartussen de Irrawaddy rivier. De hoogvlakte is met zo’n 40 km2 behoorlijk uitgestrekt. Twee tot drie dagen heb je zeker nodig. Handig is het eerst met een gids de belangrijkste ruïnes te bekijken. Je hebt dan een idee van het gebied en kunt de route plannen als je er de dag erop zelf op uit gaat. Elke gids heeft zijn plekje vanwaar je bijna alleen kunt genieten de bij zonsondergang dieprood kleurende tempels. Ballonvaren in Bagan is populair: vanuit een van de ca. 20 luchtballonnen die dagelijks opstijgen zie je bij zonsopgang de tempels van boven. Veilig, voor iedereen te doen en inderdaad een prachtig uitzicht. Voor een gezin wordt het snel (te) prijzig, reken op ca. € 250,- p.p. voor 45 min. Je vertrekt rond 06.00 uur en bent na een open-air ontbijtje om 09.30 weer bij je hotel. 

TIP: neem als je er zelf op uit gaat een kaart mee en voldoende water en bescherming tegen de zon. Heel modern: men verhuurt vooral e-bikes, gezien de afstanden geen gek idee. Het zijn lage fietsen, niet specifiek hele kleine kinderfietsen, dus niet voor de allerkleinsten. Vertrek verder vroeg dan zie je de ballonnen zweven door de mist en is je ervaring niet veel anders maar wel goedkoper. 

3. Beenroeiers op het Inle meer

Maak een dagtocht per boot over het Inle meer bekend om zijn ‘beenroeiers’. De vissers bewegen hun smalle boten voort met hun been om een lange peddel gedraaid, een grappig gezicht. Hoewel je niet de enige reiziger bent is het meer zo groot dat je daar niets van merkt. Vanuit je (motor) bootje zie je de dorpjes aan de rand maar ook midden op het meer. Om de houten huisjes heen liggen aan lange palen vastgemaakte vlotten: drijvende tuinen waarop groenten worden verbouwd. Een dag varen is veel maar je maakt regelmatig stops, zoals in een dorp waar je de vissers hun netten ziet repareren en bij de pagode waar je, net als de locals, wat wierrookstokjes aansteekt. Halverwege is het tijd om te lunchen bij een lokale familie. Je kinderen helpen met het eten en samen zit je te smikkelen van vis uit het meer. Moe en wat rozig van zon en water ben je voor donker terug.

Tip: vraag je gids om vóór 08.00 uur te vertrekken: de ochtendmist geeft het meer iets magisch maar is na een uur wel opgetrokken

4. Eindigen op het strand

Myanmar staat qua strand nog in de kinderschoenen. Daarbij komt dat in het seizoen dat de meeste reizigers uit Europa naar Myanmar komen, onze zomer, het volop regentijd is en strandbezoek in Myanmar dus niet aan te raden is. Alternatief is dan, zeker voor reizigers die via Thailand reizen en dat zijn de meesten, om je reis af te sluiten op een Thais eiland als Ko Samui of Ko Phangan.

Tijdens onze winter kun je wél genieten van het strand in Myanmar: vlieg in een uurtje naar de westkust en de Golf van Bengalen. Ngapali is (nu nog) een relaxt vissersdorp zonder nachtleven of storende hoogbouw: het Thailand van 25 jaar geleden. Op de lange, met palmbomen omzoomde zandstranden is het goed bijkomen van je Birmese avonturen. 

Tip: maak met je gezin een boottochtje met een visser, je hotel regelt het en de vis die jij of je kinderen vangt gaat ’s avonds op de barbecue. En vang je niets: de visrestaurantjes langs het water lossen dat wel voor je op.

En verder?

Regel je reis locaal bij onze Myanmar reisspecialist, local Hero Khine. Zij kan je alles vertellen over haar land en geeft je nog meer lokale tips. Bekijk de Myanmar rondreizen op onze site en stuur haar een mail!