ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Update Myanmar maart 2023

Khine 2 maart 2023 Myanmar Hoe is het om nu te reizen in..

Met de Oekraïne oorlog in het hoofd is de zich al 2 jaar voortslepende gewelddadige onderdrukking van het volk van Myanmar door de militaire junta wat uit het zicht geraakt. Onze local Hero in Myanmar stuurde ons recent een update van de situatie in haar land: 

Hoe staat het ervoor? 

“De verschillen tussen de zgn. ‘vrije gebieden” en de door de militairen gecontroleerde gebieden groeien. In de vrije gebieden is geen telefoon of internet, heel beperkt elektriciteit. Duizenden mensen leven in vluchtelingen kampen en zijn constant op hun hoede voor luchtaanvallen. In de door militairen gecontroleerde gebieden zijn er overal check-points, draait de economie slecht, valt de stroom uit en zijn al meer dan 50.000 dorpen in brand gezet. Dagelijks zijn er aanslagen tegen de junta. Op 1 februari 2023, 2 jaar sinds de coup, was er een stil protest, ons hele volk bleef binnen, de straten waren verlaten.

Toch gaat ook het leven in Yangon en andere steden door, we moeten ondanks de depressies die we hebben, toch proberen te overleven. Miljoenen zijn gevlucht binnen Myanmar zelf of zijn naar omringende landen gevlucht.

Mag je Myanmar wel in?

Je kunt nog steeds max. 28 dagen naar Myanmar. Met een e-visa, de verplichte aanschaf van een “covid-verzekering’’ en bewijs van geboekt hotel of toer heb je doorgaans binnen enkele dagen een ok. Zoals eerder zijn niet alle gebieden toegestaan, de lijst is flink langer geworden. Vanuit Bangkok zijn er 10 dagelijkse vluchten, vanuit Singapore of Kuala Lumpur kun je dagelijks vliegen.

Waar is het veilig voor mij?

Buitenlanders zijn nooit doelwit en ik voel me veilig als ik door de straten van Yangon loop. Ook in de toeristische gebieden, zoals Mandalay, Bagan (maar niet Pakkoku), Hsipaw (maar niet de bergdorpen en Kyaukme), Kalaw, Inle lake en Ngapali beach plus Mrauk U zijn te bezoeken. Uiteraard kan e.e.a. ook weer veranderen.

Waarom zou je toch gaan?

Zoals gezegd, we moeten overleven. Als je Myanmar bezoekt komt 90% van je totale uitgaven bij het volk terecht. Een goed argument om ons land toch te bezoeken maar dan moet je wel zeer streng zijn bij waar je verblijft, welk vervoer je kiest, waar je eet. Wij hebben dat al voor je gedaan. Ga je, lees je tevoren goed in, vraag je gids honderd uit en verwacht naast geweldig landschap en tempels ook de lelijke dingen te zien door armoe en verwaarlozing. Wij laten onze gidsen vrij om te zeggen wat ze willen, afhankelijk van hoe vrij en vertrouwd ze zich voelen. Hoewel veel van onze mensen vechten om te overleven, zijn ze gastvrij en blij bezoekers te zien.

Wat is er nog open?

Sommige hotels zijn na Covid en de coup dicht gebleven. Toch is er nog genoeg keuze. We hebben een lijst gemaakt van hotels die open zijn én het gewone volk ondersteunen. Ik kan je die toesturen. De trips en excursies die we de laatste jaren hebben ontwikkeld met de locals, zoals off the beaten track en home cooking in de toeristische gebieden kunnen nog steeds. Het aantal reizigers is nog zo’n 5% van vroeger, dus er zijn minder restaurants en toeristenwinkels open.

Wat raad je ons aan?

Ja, je kunt Myanmar bezoeken, we kunnen het veilig regelen en zorgen dat de gewone mensen in plaats van de junta door je bezoek wat inkomsten krijgen. Maar: je moet soms meer reizen, flexibel zijn en begrijpen dat het niet alleen vakantie is maar vooral een ontdekkingsreis van land en mensen in de huidige situatie. En: iedereen moet zijn eigen beslissing nemen om naar ons toe te reizen. Ik begrijp het echter ook heel goed dat je wellicht liever nog even wilt wachten met je reis.

Onze Lalay lodge

Onze eigen lodge, geheel op zonne energie en niet ver van het strandresort Ngapali opende precies 2 maanden voor Covid. Gelukkig houden het team (zie foto)  de lodge in de lucht dankzij de lokale expats en hun families en hun goede tripadvisor reviews. De fiets- en trekkingroutes zoals de 7 beaches, waarbij je snorkelt en kajakt in het kristalheldere water zorgen voor blije lokale reizigers.

Tenslotte...

Uiteraard is het goed positief te blijven maar realistisch gezien zijn er nog veel problemen, zoals de vele landmijn slachtoffers, zie het artikel in de Washington Post. We dragen bij aan het goede werk van de stichting die de mensen weer hoop geeft. In April is het weer Nieuwjaar in Myanmar, waarschijnlijk met weer stille protesten. Ik hoop dat het nieuwe jaar de dappere bevolking van ons land enige verlichting brengt.  

Terug naar overzicht