Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Rondreis Thailand favo-tip: Bangkok's Chinatown (2)

Mark 17 maart 2024 Thailand Reistips, Rondreis Thailand, Meet the locals

Bangkok: een bruisende hoofdstad met blikkerende tempels, een sfeervolle waterkant, smalle straatjes vol streetfood, indrukwekkende musea, moderne hoogbouw en toffe streetart. Ja, je vindt het er allemaal! Dus waar ga je dan naartoe?

Wij tippen je Chinatown. Want, weinig plekken in Bangkok zijn boeiender dan Chinatown. In twee delen neemt reisblogger Mark je mee naar de fascinerende drukte en de verrassende rust van ons favoriete deel van Bangkok.   

Bangkok's Chinatown, altijd veel te zien... Deel 1: verrassende rust

Leven in de smalle steegjes

Was hangt te drogen aan een metalen lijntje boven een houten balkonnetje. Een paar etages oude stenen muren en een schuin dakdeel van afbladderend grijsgeverfd hout rijzen omhoog en maken het steegje, net een meter smal, half duister. Varens en ander groen geven wat kleur terug. Elektriciteitsdraden kronkelen overal langs.

In een houten kooitje, hangend aan een luifel, hopt een zangvogel. Lage deuren met verweerde stenen, oud metalen traliewerk, en houdertjes voor wierook aan de houten deurpost. Daarboven papieren velletjes met tijgers, draken of kraanvogels en Chinese karakters erop. Ernaast een keramiek yin-yang symbool.

Iets verderop sieren oranje-groene bloemenkransen een huisaltaar midden op de kruising van twee steegjes. En het is verrassend doodstil, midden in Chinatown in bruisend Bangkok, super populair bij Thaise en buitenlandse toeristen, en niet ver van de doorgaande Charoen Krung-weg, waar bussen, motorfietsen en tuktuks snel en lawaaiig voorbij rijden.

Dwalen door de 'Soi' en langs de 'Khlong'

We zijn gewoon een willekeurige soi (zijstraatje of steegje) in gegaan, en zijn links, en rechts gaan dwalen. En worden beloond met zien hoe het leven in Chinatown is, weg van haar boeiende toeristische trekpleisters.

Thai zitten in tuinstoelen voor de open ruimte van hun huis, gezellig in gesprek en met een schuin oog kijkend of de voorbijgangers interesse hebben in wat ze verkopen. Want bij veel huizen staat een tafeltje met zelfgemaakte oorbellen, versgebakken koekjes, aardewerken spaarpotten, koelkastmagneetjes, flesjes water of geschilderde ansichtkaarten, voor kleine prijsjes te koop.

Een moeder en haar dochter naaien kleding op een oude machine. In een kapsalon aan huis, met plek voor precies één klant, föhnt de kapster het prachtige lange zwarte haar van een oudere vrouw. Ze lachen allebei vriendelijk via de spiegel naar ons.

Wandelend langs een khlong, een kanaal, waarvan er honderd jaar geleden heel veel door in Bangkok stroomden, zien we een dikke watervaraan slapen op waaiervormige wortels van grote bomen die vergroeid zijn met de stenen kades en schaduwen over het water werpen.

Een kleine straatmarkt trekt onze aandacht. Thai kopen hier hun lunch en avondeten, hetzij kant en klaar, bijvoorbeeld met ter plekke gebakken kip- of eendstukken en het Thaise toetje van zoete harde flensjes met gestolde kokosroom, hetzij om zelf te koken met witte kool, groene aubergines en groene mango’s van de groentekraam.

Als enige niet-Thai krijgen wij ook wat aandacht, en de fotocamera mag aan het werk. Een statige oude dame - ze zal minstens vijfentachtig jaar oud zijn - poseert strak recht staand naast haar rijstkoker. Haar buurvrouw, die heerlijk uitziend fruit verkoopt en naast een aquarium vol siervissen zit, wordt vrolijk aangemoedigd om ook op een plaatje te gaan. Lachend geeft ze toe.     

Meet the locals en dumplings

Na een ochtend op een fantastische en drukke bloemenmarkt in het hart van Chinatown, besluiten we nog een keer zonder plan te gaan lopen. En weer verschijnt de rust heel snel en worden we verrast door de tegenstellingen die we zien.

Mannen halen auto-onderdelen uit elkaar en spuiten die schoon met water en hogedruk-lucht. Stapels wielassen en schokbrekers liggen direct op straat, de grond zwart van de olie, boven elektrisch ronddraaiende Chinese lampionnen met knipperende rode, paarse en roze lampjes. In zijn winkel schuurt een oudere man geduldig het blanke hout waarvan hij prachtige traditionele tobbes met glimmende metalen banden maakt.

De gevel van een trendy bar is helemaal volgeplakt met stickers, rondom een prachtige antieke houten deur met metalen beslag. Een tuktuk staat achter een hek geparkeerd, vandaag heeft de chauffeur vrij. Een lotenverkoper wandelt ons tegemoet, zijn houten map met hopelijk allemaal winnende loten voorop zijn fiets geplaatst. Bij een eenvoudig koffiestalletje sluiten we aan in de kleine rij met Thai. Hier zal de smaak zeker goed zijn!

Een levensecht beeld van een drie meter hoge geelzwarte Transformer, compleet met sloophamer, bewaakt lege marktkarren. Lange houten deuren sluiten kleine huizen af van de hitte, zwerfkatjes eten stukjes vis die een vriendelijke dame voor ze heeft neergelegd.

Een oude Vespa-achtige scooter is gepromoveerd tot plantenstandaard, zadelloos, de banden vergaan en het achterwiel vastgekoekt aan de steeg. Jonge vrouwen fotograferen leuke fraaie muurschilderingen met cartoonachtige blije poppetjes en Chinese maskers en wij putdeksels die versierd zijn met kleurrijke afbeeldingen van gebouwen uit de wijk.

Na een paar uur struinen door het Thaise leven in Chinatowns rustige steegjes, gaan we op smalle stoeltjes bij één van de vier klaptafeltjes van een klein buitenrestaurantje in een steeg zitten. Het is tijd voor smakelijke noedels en dumplings!   

Wil jij ook rondstruinen in het Chinatown van Bangkok tijdens je rondreis door Thailand?

Vraag local Hero Henk naar de mogelijkheden voor jouw eigen Thailand rondreis op maat.

Liever iets anders doen in Bangkok, proef de lekkerste streetfood tijdens een culinaire Bangkok excursie. Het water loopt ons nog steeds in de mond. 

Mark, een Dutch local in Thailand

Over de schrijver:

Mark woont in Thailand, al heel wat jaren. Nu samen met zijn vriendin Praew op het prachtige eiland Koh Samui, nadat hij eerst in Khon Kaen, een grote stad in het landbouwgebied van de Noordoostelijke regio Isaan, en ook in het altijd fascinerende Bangkok gewoond heeft.

Terug naar overzicht