Nepal trekking, 5 bagage tips

Stef 26 juli 2018 Nepal Reistips

Een trekking maken tijdens je Nepal rondreis. Wat neem je dan mee? Wat mag je absoluut niet vergeten en wat kun je beter achterwege laten? Arzoo, je reisspecialist die in Nepal woont vertelt je er alles over in dit blog.

Ik ga naar Nepal en neem mee? Een simpele vraag waar je meestal niet direct antwoord op hebt. Je gaat een sportieve trekking maken dus goede wandelschoenen, dat sowieso. Het is vakantie dus genieten van de zon en een duik in een zwembad, dat doe je ook. Tenslotte: het is tropisch warm in het regenwoud van Chitwan, misschien regent het in Kathmandu en is het koud in de Himalaya.

We begrijpen dat het je duizelt. Om je op weg te helpen vroegen we Local Hero Arzoo, de reisspecialist van Local Hero Travel die er woont, om de 5 basic Nepal trekking bagage tips. 

1. De helft (van de helft?)
Arzoo: mijn eerste tip ligt voor de hand maar is tegelijkertijd het ingrijpendst: leg je spullen bij elkaar en haal er de helft af. Het zal je niet lukken maar toch zal je uiteindelijk minder meenemen dan je eerst van plan was. De échte diehards trekken er dan opnieuw de helft af, maar sla dat maar over.

2. Nepal trekking kleding
Opnieuw een open deur maar daarom niet minder belangrijk: zorg voor veel laagjes. Je kunt zo makkelijker combineren, blijft warm als het nodig is en koel als je eens wat uittrekt. Een fleece sjaal, pet/muts, een kleine handdoek en badkleding heb je zeker nodig. Een lichte warme jas is een must want de avonden zijn (erg) koud. Bij alle hotels in Pokhara kun je kleding achterlaten die je niet nodig hebt op de trekking. Neem dan wel een extra tas mee. En ja, één T shirt is genoeg, wedden dat je er ter plaatse nog een bijkoopt?

3. Nepal trekking schoenen
Niet schrikken als je de Nepalezen op je trekking voorbij ziet lopen met een enorme last op hun schouders en eenvoudige slippers aan hun voeten. Je voeten zijn op je Nepal trekking je belangrijkste bezit dus zorg er goed voor. Een paar dikkere en twee paar dunnere sokken in je Nepal bagage, talkpoeder en een crème om je voeten soepel te houden is genoeg. Als back-up een paar sneakers en een paar slippers, that’s it.

4. De EHBO kit
Pleisters tegen blaren, jodium en iets ze door te prikken, dat hoort bij een trekking. Je persoonlijke medicijnen (evt. met recept in het Engels). Verder paracetamol, anti UV lippen crème (de UV straling is erg sterk), iets voor je darmen, iets tegen de muggen en tegen de zon (ja ook een goede zonnebril!) dan ben je er wel. Natte doekjes, stuk bio afbreekbare zeep en evt. een antibacterieel middel. Onderschat in ieder geval de hoogte niet. Diamox tegen hoogteziekte werkt wel, maar kun je zonder, dan is dat beter.

5. Het totaal gewicht
Probeer uit de komen op 15 kg per persoon, inclusief dagrugzak met inhoud. Je hebt dan ook in het vliegtuig geen probleem. Neem op de trekking niet meer dan 10-12 kg mee. Als je een eigen drager (porter) hebt (wat extra kosten) dan loop je met weinig spullen, wel zo relaxt. Mijn ervaring: je dagrugzak met wat snacks, water, fotospullen, EHBO etc.. weegt al snel 5 kg. Dat lijkt weinig maar ga maar eens oefenen met een zak aardappelen (….) In ieder geval meenemen: je relativering en humor. Groot voordeel: dat weegt niets.

Toch wat vergeten?
Geen probleem, Nepal is de Sahara niet. Op veel plaatsen kun je bijkopen wat je toch nodig hebt en vaak nog goedkoop ook. Er zijn wel uitzonderingen: goede wandelschoenen en zonnecrème moet je echt van hier meenemen. Hieronder een Nepal trekking paklijst, voor veel reizigers een fijne geheugensteun, je kunt gewoon afvinken. Wordt het allemaal teveel, ga dan terug naar tip 1 :)

Nepal trekking paklijst:
- Rugzak, een eenvoudige stevige rugzak van 45ltr is genoeg
- Slaapzak: goede (dons)slaapzak tot -10 C. is lekker warm
- Lakenzak: dun, katoen en fijn als je slaapzak zelf te warm wordt
- Slaapmatje: niet nodig, in de teahouses etc zijn redelijke matrassen / matjes
- Wandelschoenen, ingelopen en lichtgewicht, zeker niet te zwaar
- 2 waterflessen van 1 ltr, waterzuiveringstabletten (ook ter plaatse te koop)
- Lichte warme jas/jack en broek tegen de regen
- Fleece (beter dan dons)
- Trekking broek, lang en kort
- T shirt, 1 shirt met lange mouw
- 2-3 paar sokken en ondergoed
- 1 thermo lange onderbroek (dan heb je het zeker niet koud)
- Muts, pet en handschoenen - kleine handdoek, badkleding
- Lichtgewicht hoofdlamp
- Evt een opvouwbare lichte trekking stok
- Wat lichte snacks, koop je ter plekke, bv gedroogd fruit
- Toiletspullen, tandenborstel, pasta, etc, zie ook boven
- EHBO setje, zie boven
- WC papier (is overal te koop), niet standaard op toilet te vinden
- Mobiel. Op steeds meer plekken is er WIFI, neem ook een powerbank mee
- Geld, creditcard, paspoort etc, voor de nodige trekking permits wordt gezorgd

Je reis naar Nepal nog niet geregeld, maar kun je niet wachten met het pakken van je spullen? Arzoo helpt je graag bij het organiseren van jouw eigen Nepal rondreis en trekkings.

Terug naar overzicht