Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Fooi geven in Thailand. Hoe zit dat?

Mark 12 mei 2025 Thailand Reistips, Maatwerk reis, Rondreis Thailand

Een logische vraag, die we regelmatig krijgen van Thailandreizigers. In dit blog geven we je kort antwoord op die vraag. Misschien ben je ook benieuwd naar wat een Thai verdient. Vooral vanuit beroepen van de Thaise mensen die je zeer waarschijnlijk op je Thailandreis gaat tegenkomen. We vertellen het in dit blog.

Fooi, niet verplicht, maar…

Natuurlijk ben je niet verplicht om een fooi te geven, je mag dat tenslotte altijd helemaal zelf weten. Alhoewel er wel een verplichte fooi bestaat in Thailand. In (hotel)restaurants en bars in toeristische gebieden komt het voor dat de prijzen van de drankjes en gerechten exclusief 7% VAT (BTW) en 10% Service Charge zijn.

Vaak staat dat in kleine lettertjes onderaan de menukaart, waar je gemakkelijk overheen leest. Je rekening blijkt dan dus 17 procent hoger, waarmee je verplicht 10 procent fooi hebt gegeven, ongeacht de kwaliteit van de service en het eten of drinken… Wanneer we trouwens de vraag discreet stelden aan het bedienend personeel, zeiden ze dat hun werkgever hen die verplichte fooi meestal ook echt geeft.  

Mensen in de horeca in Thailand verdienen vaak het minimumloon, en dat is in Thailand (met wat kleine regionale verschillen) gemiddeld 350 baht per dag, ongeveer 9 euro, bij een werkdag van vaak tien uur. Reden genoeg om ze een extra fooi te gunnen.

Fooienpot op de toonbank

Ook heel veel Thai in andere beroepen, zoals in de 7-Eleven minimarkten en de grote supermarkten, receptionisten en schoonmakers in hotels, (taxi)chauffeurs, en tuinmannen en -vrouwen, werken zes dagen per week voor een kleine tien euro per dag.

Dat je bijvoorbeeld ook in apotheken en winkels een fooienpot op de toonbank ziet staan, is dan ineens best logisch, zeker vanuit de kenmerkende vriendelijkheid en behulpzaamheid van de medewerkers. Toeristengidsen verdienen overigens wel meer, afhankelijk van hun ervaring, de groepsgrootte, en de duur van de trip.

Thai die buiten het bereik van fooienpotten op een kantoor werken, verdienen vaak gemiddeld 15.000 baht (circa 400 euro) per maand, voor vijf dagen van negen uur per week. Maar als je bedenkt dat daar ook mensen bij zitten met een universiteitsopleiding, is dat salaris niet erg hoog.

Dat een beloofde wet, die het minimumloon voor universitair afgestudeerden ophoogt naar 25.000 baht per maand en het minimum dagloon naar 400 baht, nog steeds niet van kracht is, frustreert dan ook heel veel werkende Thai.    

Uiteraard hopen we dat je tijdens je Thailandreis niet naar een ziekenhuis hoeft te gaan. Maar voor je Thaise inkomensbeeld vertellen we je nog dat een verpleegkundige op de Intensive Care-afdeling van een privé-ziekenhuis ongeveer 30.000 baht, dus zo’n 800 euro, per maand verdient. Een werkdag is daar twaalf uur en de werkweek zes dagen, inclusief drie nachtdiensten. Een bos bloemen of een doos gesuikerde donuts (erg populair in Thailand) voor uitstekende medische zorg is dan een mooie attentie. 

Thaise massages: geen klant, geen geld

Een ontspannen Thaise massage is voor veel reizigers een must do tijdens hun reis. De meeste massagetherapeuten die je na één of twee uur hard werken dat relaxte gevoel bezorgen, verdienen alleen geld als ze werken.

Van de bijvoorbeeld 300 baht voor een uur Thaise massage krijgen zij de helft, en de salon de andere helft. Dat lijkt op zich een relatief goed inkomen, als je bijvoorbeeld vier klanten per dag hebt. Maar in de laagseizoen-maanden zijn er dagen met nul klanten, en dan betekent geen werk gewoon geen geld.

In Bangkok is daarom de afspraak dat de massagezaak een gemiddeld dagloon van 300 baht aan de massagetherapeut betaalt, ook als er geen klanten zijn. Dat bedrag wordt uiteraard verrekend bij daadwerkelijke verdiensten. Maar buiten de Thaise hoofdstad bestaat deze regeling niet. Ook daarom is de ongeschreven regel dat je voor een uur goede massage de hardwerkende massagedame 100 baht fooi geeft.    

Hoeveel fooi geef je in Thailand?         

Dat is de concrete hamvraag. Een lijstje is er niet, maar als we bijvoorbeeld Thaise mensen vragen wat zij doen, vertellen ze dat buiten de toeristische gebieden een fooi geven niet gebruikelijk is. Als zij in hun eigen “gewone” stad of dorp bij een restaurantje lekker Thaifood gegeten hebben geven ze zelden fooi, al is het wel iets in opkomst. De munten van het wisselgeld laten ze tegenwoordig dan bijvoorbeeld liggen. Als je als toerist in zo’n stad fooi geeft, krijg je daarom vaak leuke en verraste reacties.    

In de toeristische gebieden wordt in taxi’s, tuktuks en restaurants van buitenlanders verwacht dat ze een fooi geven, al moet je natuurlijk helemaal niets. Thaise mensen doen dat in die gebieden in het vervoer eigenlijk niet, en geven bijvoorbeeld bij een Thais restaurant 40 baht (een euro) extra, als het eten arroy (lekker) en de service goed waren.

Onze vrijblijvende adviezen:

-          geef veertig baht aan de hotelmedewerker die je koffers naar de kamer brengt

-          leg datzelfde bedrag op je hoofdkussen voor degene die je kamer schoonmaakt

-          laat een paar honderd baht achter in de algemene fooienpot van je hotel als je er wat langer bent gebleven

-          geef bij een restaurant of bar wat je zelf wilt

-          als je je gids tweehonderd baht per dag geeft, is dat ook een redelijke fooi.

Thailand reis op maat

Geïnspireerd en geïnformeerd? Bekijk onze Thailand voorbeeldreizen op de website en laat Local Hero Henk of Mozz je helpen bij het samenstellen van jouw rondreis op maat. 

 

Mark, een Dutch local in Thailand

Over de schrijver:

Mark woont in Thailand, al heel wat jaren. Nu op het prachtige eiland Koh Samui, nadat hij eerst in Khon Kaen, een grote stad in het landbouwgebied van de Noordoostelijke regio Isaan, en ook in het altijd fascinerende Bangkok gewoond heeft.

Terug naar overzicht