De verschillen tussen de Gili eilanden

Stef 2 augustus 2017 Java & Bali Reistips

Je reis naar Java en Bali staat in de steigers en je wilt aftoppen met een tropisch eilandje, zoals de Gili’s, een eilandengroep voor de kust van Lombok. Maar welk eiland trekt welk publiek, welk eiland is de leukst en waarom dan? Indah, de local Hero van Java&Bali legt het uit:

Het drukst

Dat is Gili Trawangan. Het grootste van deze eilandjes, al loop je in een paar uur ook dit eiland rond. Het is het party eiland, zeker in het hoogseizoen is er bijna elke dag wel een feestje in een bar, duikschool of elders aan het strand. Er heerst een gezellige drukte met (jonge) reizigers en backpackers uit de hele wereld. Ook tref je er goede duikscholen, je PADI halen in je eigen taal is geen probleem. Ga je voor luxe: alleen op dit eiland zijn wat upmarket hotels (en de pinautomaat).

Het rustigst

Je gelooft het misschien niet maar er zijn zo’n 30 Gili eilanden, bijna allemaal onbewoond. Van de grootste, Gili Trawangan, Gili Air en Gili Meno, is Meno het rustigst. Het eilandje is populair bij honeymooners en romantische stelletjes maar je komt er elk soort reiziger tegen. Ook Meno is klein, je loopt er in een uurtje omheen. Dan heb je ook het schildpad opvangcentrum gezien, dat deze beschermde dieren vertroetelt. De oostkant wordt het meest bezocht, de andere stranden heb je soms voor je zelf. Er zijn een aantal mooie eco-resorts aan het strand, midden in het tropische groen.

Het goedkoopst

Gili Trawangan, in ieder geval qua eten. Op de nightmarket heb je al voor een paar euro een warme maaltijd. Tropisch fruit en andere lokale snacks zullen je ook de kop niet kosten. De hier aangeboden ‘’Magic Mushrooms (en andere middelen) kun je beter overslaan. Het is streng verboden en je weet niet wat je krijgt. Even onthaasten en weg van alles kan ook in de yogascholen, die je op elk eiland wel vindt. Bedenkt dat budget hotels en restaurants niet altijd milieuvriendelijk werken en veel afval op het land, of erger, in zee belandt. Wees kritisch en help mee het strand schoon te houden.

Het meest lokaal

Gili Air, dat ligt het dichtst bij Lombok en heeft dus de kortste oversteek en de beste inter-eiland verbindingen. Voldoende winkeltjes en restaurantjes, handig voor wie alle drie de eilanden wil zien. Er is zowel budget accommodatie als middenklasse, toch vind je er weinig backpackers, die eerder naar Trawangan gaan. Op Gili Meno hangt een dorpssfeertje dat ook heel relaxt aanvoelt.

Het mooist

Qua natuur: Gili Meno. Een tropisch eiland uit de boekjes met een dito zonsondergang. Die is ook mooi op Trawangan, vanaf de zuidpunt van het eiland. Wil je er een cocktail bij, ga dan naar, je raad het al, de Sunset bar. Het mooiste is het onbekende Gili Nanggu met maar één hotel, Nanggu cottages, helaas verouderd en relatief (te) duur. Het poederzand op de bountystranden is spierwit en het snorkelen in het heldere water is fantastisch. Gelukkig kun je er ook met een dagtrip komen.

Het best

Zoals je begrijpt hang dat ook van je zelf af. Zwemmen in helder, turkoois water, duiken en snorkelen bij de koralen of relaxen op het strand, het kan op élk eiland.

Kun je niet kiezen, niet getreurd, er zijn snelle bootverbindingen tussen de eilanden, dus wat let je om er meer te bezoeken. Omdat de eilanden klein zijn en de capaciteit beperkt, kun je in het seizoen beter tevoren reserveren. Regel het lokaal en vraag het Indah, de lokale reisexpert voor de mogelijkheden om de Gili eilanden toe te voegen aan je Java&Bali rondreis

Terug naar overzicht