Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

De spookdiertjes van Sulawesi

Mark 19 januari 2024 Indonesië Rondreis Indonesië, Eilanden Indonesië

In het uiterste noorden van het Indonesische eiland Sulawesi vind je schitterende natuur. Vanaf Manado reis je door het gebied van de Minahasa-bevolking, langs indrukwekkende vulkanen en eindeloze palmbomen, rijstvelden, fruitplantages en, met name bij de stad Tomohon, bloemenvelden. Hoogtepunt is het natuurreservaat Tangkoko National Park.

Kuifmakaak-delicatesse

De natuurlijke grens van Tangkoko is al prachtig: het strand van zwartgrijs vulkaanzand, vermengd met stukjes aangespoeld wit koraal, vormt een fraai contrast met het helblauwe water van de Celebeszee. Terwijl vissers hun manden vol vangst het strand op dragen, wandelen wij het bos in. Hagedisjes die met vleugeltjes tussen hun voor- en achterpoten half vliegend van de ene brede boom naar de andere springen, zoemende bosbijen, een ijsvogel, roerloos op een tak, van rode bloem naar gele bloem zwevende vlinders, en een groepje luid krijsende witte kaketoes hoog in de lucht begeleiden ons. Dan zien we de Sulawesi-kuifmakaken. De volledig zwarte apen met hun lange gezichten en opvallende haarlokken scharrelen rustig tussen dorre bladeren, maken elkaars vacht schoon en slapen ontspannen op hogere takken. Ze komen vrijwel alleen in dit natuurgebied voor en zijn zeer bedreigd, ook omdat ze als delicatesse op het menu van de menselijke inwoners van Sulawesi staan.  

Spookjesfamilie

Dat geldt niet voor de ster van dit regenwoud: het zeldzame spookdiertje. Het kleinste halfaapje ter wereld kijkt ons nieuwsgierig aan met zijn enorme bruinrode ogen, die bijna zijn hele gezicht bedekken. Met benige handjes en voetjes klemt hij zich vast aan een grote oude boom, bekleed met wurgvijgen, waar in hij woont. Zijn oortjes bewegen de hele tijd, luisterend naar geluiden van prooidieren. En met succes: ineens springt het beestje, niet groter dan mijn vuist, razendsnel naar een lage struik naast ons. Zijn dunne, ratachtige staart van zo’n 15 centimeter, zwiept mee. Met een stevige sprinkhaan in zijn bek schiet hij even snel weer terug, en verdwijnt hij in een opening in zijn boomstamhuis. Even later zien we voor wie de prooi was: een schuchter superschattig mini-spookdiertje, net vier centimeter klein, gluurt naar ons, half verborgen tussen het hout!

Bosgevaar

Rode mieren trekken een continu bewegende streep over het bospad. We stappen ruim over hun spoor heen, want hun pijnlijke beten willen we graag voorkomen. Uiteraard zijn er ook gevaarlijke dieren in Tangkoko. Tegelijkertijd zijn die ook fascinerend, en zelfs mooi. Dat eerste geldt zeker voor de zwarte tarantula die op een lichtbruine boomstam met groene mosvlekken zit. De spin heeft stukjes van haar grijswitte web aan haar achterpoten. De haren op haar lijf en de witte puntoogjes zijn perfect zichtbaar.

Helemaal boeiend, en ook erg mooi, is de zeer giftige groefkopadder. Felgroen, met zilverachtige diamantjes verspreid over zijn bovenlijf en witte schubben aan de onderkant, gele ogen met een zwarte pupil en een bruin met witte streep op zijn kop bij die ogen, ligt hij doodstil op dunne takjes van een struik vol bruine bladeren. Fascinatie wint het enigszins van voorzichtigheid, en we naderen hem tot een meter. De slang blijft bewegingloos, en wij stappen toch maar langzaam terug.          

Jaarvogel

Na een eenvoudige en heerlijke nasi-goreng picknick-lunch in de schaduw van een kokospalm aan het strand, gaan we wachten in het bos. Onze gids weet een nest van de magnifieke Sulawesi-Jaarvogel, een neushoornvogel. Dat nest zien we niet; dat is namelijk vijfentwintig meter hoog boven ons, in een enorme witte boom. Het vrouwtje zit letterlijk ingemetseld in die boom op haar nest. Daaronder, net als zij, wachten wij nu op haar mannetje, dat haar lunch van vijgen en andere vruchten zoekt. Na een half uurtje ontspannen zitten op de bosbodem, horen we de zware vleugelslagen van de indrukwekkende grote vogel. Zijn zwarte lijf met witte staart landt op de tak naast een gaatje in de boomstam, de enige opening van hun nest. De rode hoorn, gele hals en snavel en blauwe ringen om zijn rode ogen zijn prachtig! Hij gooit rode besjes omhoog uit zijn keel en voert ze één voor één aan zijn vrouwtje. Haar snavel komt uit het gat en neemt het voedsel over. Na een kwartier klapwiekt hij weer weg en lopen wij verder, het schitterende regenwoud van Tangkoko in.

Duiken bij Sulawesi

Wist je dat je het noorden van Sulawesi ook een fantastisch mooi duikgebied is? Rond het eilandje Bunaken zijn tientallen duikplekken met bijzonder onderwaterleven, van zeeschildpadden, minuscule paarse zeepaardjes en felgekleurde zeeslakken tot haaien, blauwe garnaaltjes en de bijzondere mandarijnvis.

Indonesië rondreis op maat

Wil jij Indonesië met eigen ogen ontdekken? Bekijk voor de inspiratie onze voorbeeld rondreizen door Indonesië, samen met local Hero Evy kun je deze naar wens aanpassen. Zelf al een route in gedachten? Dat kan natuurlijk ook, lokale reisexpert Evy denkt graag met je mee. 

Terug naar overzicht