Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Autorijden in Zuid-Afrika, 7 tips

Stef 16 maart 2021 Zuid-Afrika Reistips

Voor het eerst autorijden in Zuid-Afrika? Vier wielen en een stuur dat hebben de huurauto’s in Zuid-Afrika natuurlijk ook. Maar wat zijn de ins en outs voor het maken van een rondreis Zuid Afrika per huurauto? Waar moet je op letten tijdens je selfdrive door Zuid-Afrika en wat moet je vooral niet doen? Tanja, onze reisspecialist die in Zuid-Afrika woont, vertelt:

1. Eerst slapen

“Er is toch geen tijdsverschil met Nederland?” “Hoe vermoeid kun je zijn na de vlucht?” “Het is helemaal niet ver naar ons eerste hotel”. Zomaar wat redenen om na de lange vlucht tóch de weg op te gaan. Niet doen! Het is niet relaxt en de meeste ongelukken gebeuren juist dan. Omdat veel vluchten (bijvoorbeeld KLM naar Johannesburg) vrij laat aankomen is een shuttleservice naar je airport hotel het best. Haal ‘s ochtends bij daglicht en in alle rust je huurauto op en je kunt fris op weg.

2. Links rijden

In Zuid-Afrika rijd je aan de linkerkant van de weg. Ook als je dit vaker doet, het is het eerste kwartier altijd weer even wennen. Richting aangeven of ruiten wissen, schakelen met je linkerhand. Gelukkig gaat het daarna vanzelf. Is dit voor het eerst, dan kan ik je geruststellen: doe het rustig aan, volg het andere verkeer en je zult zien dat je al snel niet anders meer weet. Aan de ‘verkeerde’ kant instappen blijft een lastig te onderdrukken reflex.

3. Je huurauto

Er zijn bijna geen auto’s waar veel harde ‘Samsonite’ achtige koffers tegelijk in passen. Zorg voor zachte, afsluitbare koffers of kleine rolkoffers. De meeste huurauto’s in Zuid-Afrika zijn wit. Lastig als je ooit, zoals ik, in een parkeergarage met honderden auto’s vergeten bent waar je parkeerde. Even extra opletten dus. Houd verder je autodeuren tijdens de rit op slot, een vellige gewoonte die de locals ook hebben.

4. De wegen

Veel doorgaande wegen in Zuid-Afrika zijn driebaans, waarbij de middenbaan afwisselend voor jou of voor je tegenligger is. Ga op tijd terug naar links, soms is de strook abrupt afgelopen. Sommige zandwegen zijn echt kilometers lang en teruggaan is dan een crime. Vraag als je zo’n weg inrijdt een local om advies over de weg, je weet dan gelijk zeker dat je goed zit.

5. Je snelheid

De doorgaans rustige Zuid-Afrikaanse asfaltwegen vragen er bijna om, maar denk aan je snelheid: je ziet ze niet, maar er zijn veel mobiele radarcontroles en de boetes zijn fiks. Oók in de nationale parken, waar de snelheidslimiet flink lager ligt, wordt goed gecontroleerd. Maar haast moet je daar sowieso niet hebben.

6. Benzine

Langs de doorgaande wegen en in de grotere plaatsen is het niet moeilijk een benzinestation te vinden. Ga je wat meer de bush in, zorg er dan voor dat je tank zoveel mogelijk gevuld blijft. Je zult toch stoppen onderweg. In Zuid-Afrika kan je benzine alleen cash afrekenen. Check de meter en geef een kleine fooi want je ramen worden sowieso gewassen. Wel fijn trouwens.

7. Navigatie

Met Google maps is dat geen probleem meer. Download kaarten tevoren, handig voor als je geen bereik hebt (want niet overal in Zuid-Afrika is bereik). Een overzichtskaart aanschaffen blijft altijd prettig. Ga je naar (safari) lodges, dan liggen die vaak ver van de weg en zijn toegangshekken gesloten en onbemand. Bel van tevoren met je geschatte aankomsttijd en ze zorgen ervoor dat er iemand bij het hek staat. Je kenteken wordt genoteerd, zodat men ook weer weet wanneer je het park weer uit bent.

Via Local Hero Travel kun je je individuele rondreis Zuid-Afrika op maat laten maken. Tanja is je Zuid-Afrika reisspecialist ter plaatse en kent de Zuid-Afrikaanse ins en outs. Je betaalt in Nederland, maar hebt alle info en kennis direct van een local. Laat je inspireren op onze Zuid-Afrika rondreis pagina en neem contact op met reisexpert Tanja bij het samenstellen van je eigen Zuid-Afrika selfdrive reis.

Terug naar overzicht