Je Suriname reis nóg leuker

Net als jij vinden we contact met locals een van de leukste dingen op reis.
Een ontmoeting die je kijk op de wereld verandert. Regel via ons je reis met zo'n 'local touch'.

1

Suriname: deel je hobby...

Janice: Ben je juf, leraar, arts, kok of musicus? Gek op dansen, mode, koken, sport of architectuur? Hoe leuk is het om op je reis een ochtend of een middag je werk, hobby of interesse te delen met een Surinamer/se met dezelfde passie?

Bij Local Hero Travel kan dat! Ik bouw een dagdeel (ca. 4 uur) in je reis en zorg voor een lokale begeleider/ster die Engels/Nederlands spreekt én die je haalt en brengt bij je hotel.

Wanneer? Dagelijks, op een reisdag naar keuze. 
Waar? Dit kan vooral in en rond Paramaribo.
Kosten? Enkele tientjes p.p. afhankelijk van je wensen.

2

Suriname: kleinschalig verblijf

Janice: ik geloof in lokale hotels en family-run guesthouses. Of comfortabele lodges en goed gelegen boetiekhotels. Plekken waar de receptionist je kent, de schoonmaakster geen nummer is en je met iedereen een praatje maakt.   Zo boek ik veel reizigers in de typische hotels als het guesthouse Albergo in Paramaribo, een plantage

Huis of de Bigi Pan Ecolodge. Het is een van de charmes van het land: de ruime keuze aan relatief comfortabele, sfeervolle overnachtingsmogelijkheden. In en bij de natuur gebieden kan de prijs oplopen maar doorgaans is dat het zonder meer waard.

3

Suriname community stay

Janice: je wilt op vakantie Suriname echt leren kennen maar een nachtje lokaal slapen inplannen? Stap erover heen en laat mij je verblijf regelen. Vanuit je lodge trek je naar de bewoners van de Marron dorpjes Gunsi en Aurora met een eigen cultuur met Afrikaanse invloeden.

Je slaapt in authentieke hutten, niet bij, maar wel gerund door de lokale bevolking. Zwemmen in de rivier en meehelpen op de ‘kostgrondjes’, zo zie je Suriname van binnenuit. Wedden dat het een van de mooiste ervaringen van je reis wordt?

4

Paramaribo: eetcafé Zus & Zo

Janice: ideale plek om met mijn landgenoten in contact te komen. Een typisch Surinaams café, zonder de gekte en drukte van de stad. Het ligt in de buurt van de Waterkant, tegenover de palmentuin. ’s Ochtends staan de verse vruchtensappen klaar, ’s middags na een drukke dag in de stad een ijskoud Parbo biertje.

De kaart biedt veel keuze aan drankjes en gerechten. Alles is betaalbaar en wordt je gebracht met een smile. Het terras buiten is overdekt zodat je tijdens een regenbui (en die vallen er hier nog wel eens) droog zit. Lekker is de ‘creamy drunken nut’, ijs met walnoten en honingstroop. Alleen cash betalen, vrijdags live muziek.

Open: dagelijks van 09.00-23.00 uur. 
Adres: Grote Combeweg 13a, Paramaribo. 
Tel: +597 520-904
Checked: september 2019 door Janice, je Local Hero.

5

Paramaribo: restaurant The Garden

Janice: hier zijn altijd wel locals te vinden. Vooral op woensdagavond: karaoke avond. Wij Surinamers houden enorm van dansen en zingen, het staat dan helemaal vol en het is een van de gezelligste avonden om wat te eten of drinken. Meedoen met karaoke mag natuurlijk ook.

De kaart van het restaurant is enorm (ook letterlijk). Niet dat het kiezen dan makkelijker wordt. Gelukkig heb je al snel hulp. Fijn, want kiezen uit de cocktails is al even lastig. Even wennen als bakra dus…

Open: dagelijks van 11.00-01.00 uur, vr/za tot 02.00 uur.
Adres: Kleine Waterstraat 5, t/o hotel Torarica.
Tel: +597 474967 / 474979 
Checked: september 2019 door Janice, je Local Hero.

6

Heel Suriname: Keti Koti, afschaffing slavernij

Janice: Keti Koti, ofwel ‘verbroken ketenen’: op 1 juli 1863 werd de slavernij afgeschaft. Alles wordt uit de kast gehaald om een groot feest te houden. De festiviteiten gaan tot in de late uurtjes door. Surinaamse vrouwen dragen deze dag veel vrolijke kleuren. 

Vanwege 100 jaar Keti-koti werd in 1963 in Paramaribo een standbeeld onthuld van Kwakoe, de weggelopen (en weer gevangen genomen) slaaf die het symbool werd voor de drang naar vrijheid. Volgens Afrikaanse traditie krijgen kinderen de naam van de dag waarop ze geboren worden. Jongetjes op de woensdag heten daarom vaak Kwakoe. Omdat 1 juli 1863 op een woensdag viel  is ook het beeld zo genoemd.

Wanneer: jaarlijks op 1 juli.
Waar: hele land, maar uiteraard vooral in Paramaribo. Niet tijdens je reis? Proef de sfeer in Amsterdam (Kwakoe festival), Rotterdam en nog meer andere steden.
Hoe: zorg voor tenminste een vrije dag in Paramaribo.
Checked: september 2018 door Janice, je Local Hero.

Maak je reis lokaal:

Zó zorg je ervoor dat je reis nog meer local wordt

* Kies je voorbeeldreis 
(of geef je eigen route door)

* Vink op het aanvraagformulier
aan wat je reis lokaal maakt

* Je local Hero gaat aan de slag

naar aanvraag

Local stories:

Reizen: meer dan hotelkamers
boeken, highlights afvinken en 
kant-en-klaar avontuur.

Kom dichterbij en ontdek de 
wereld door de ogen van locals.

Hun persoonlijke verhalen: over
families en relaties, over hoogte
en dieptepunten, hun zorgen,
blijdschap en levenswijsheid.

Echte verhalen, van echte mensen.

naar Local stories