reisduur:
15 dagen / 14 nachten
route:
Bangkok - Nong Khai – Vientiane – Vang Vieng – Luang Prabang
reissom:
va. € 975,- kinderen 6 t/m 11 jr. v.a. € 845,-
dag tot dag:

Dag 1-2: Vlucht naar Bangkok, verblijf 
Dag 3 -4: Bangkok, nachttrein Nong Khai 
Dag 5-6: Aankomst Vientiane, verblijf 
Dag 7: Lijnbus naar Vang Vieng 
Dag 8-9: Verblijf en activiteiten Vang Vieng 
Dag 10-11: Lijnbus naar Luang Prabang, verblijf 
Dag 12-13: Olifantkamp, trekking, kajakken 
Dag 14-15: Terugvlucht Luang Prabang - Amsterdam

Nee, niet naar Thailand maar naar Laos. Hier kun je je kinderen een authentiek stukje Azië laten zien. Met dit programma hoef je niet steeds te verkassen en zie je het land zo relaxt en verantwoord mogelijk. De transfers tussen de steden doe je per airco lijnbus of privé minibusje met chauffeur. Uiteraard zijn de hotels comfortabel en voorzien van een zwembad.

Na een directe vlucht op Bangkok eerst even acclimatiseren. De nachttrein brengt je gezin naar de hoofdstad Vientiane. Vanuit Vang Vieng, een plattelandsdorp tussen de kalkrotsen aan de Nam Song rivier, en daarna ook vanuit het koloniale Luang Prabang, maak je afwisselende dagtrips en doe je (sportieve) activiteiten. Twee weekjes Laos: een bijzonder stukje Azië in een notendop!

Beste reistijd Laos familiereis

De beste reistijd voor een genzinsreis door Laos is onze winter, van november t/m februari. Maart en april zijn ook ok, maar het is wel warmer. Ga je in april dan kun je het Laotiaanse Nieuwjaar meemaken. Nadeel is dat tussen maart en half mei boeren de velden afbranden, waardoor hele regio’s onder een rookdeken hangen. In onze zomer, van mei tot eind september waait de Zuidwest moesson die veel regen brengt.

Toch regent het zelden de hele dag, vaak zijn de buien kort en hevig en zie je ze al aankomen. Wel zorgt de regen ervoor dat de wegen van Laos, die al niet al te best zijn, nog minder begaanbaar zijn, waardoor je langer onderweg bent. Het Annam gebergte tegen de Vietnamese grens aan, krijgt de meeste regen.

Qua temperatuur is er weinig verschil tussen de seizoenen: in het tropische moessonklimaat is het het hele jaar ca. 30 ˚C, vanaf maart, april wordt het iets warmer tot ca. 38 ˚C. In de bergen en op hoogvlaktes is het echt koeler, al snel 10 ˚C minder, maar ben je niet in de bergen, dan daalt de temperatuur niet onder de 20 ˚C. 

Visum & paspoort voor Laos

Voor je gezinsreis door Laos beschikken over een paspoort dat nog tenminste 6 maanden geldig is bij vertrek uit Laos.

Voor een Laos familie reis is ook een visum nodig. Het kost 30 US$ en is 30 dagen geldig. Het visum kun je ter plaatse krijgen op het vliegveld van Vientiane of dat van Luang Prabang. Reis je over land van Thailand naar Laos dan kun je een visum krijgen bij de grensovergang Chiang Khong/Ban Houay Xai, Nong Khai/Vientiane en Ubon Ratchathani/Chong Mek. Wel een recente pasfoto meenemen.

Reis je naar Laos vanuit Cambodja, dan moet je al tevoren in het bezit te zijn van een visum voor Laos. Je Laos visum kun je aanvragen bij de Laotiaanse ambassade in Brussel, tel. +32(0)27400950.

Je blijft zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige, juiste reisdocumenten voor Laos. Het is handig voor vertrek de informatie van consulaat of de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt.

Vaccinaties & gezondheid voor Laos

Voor Laos zijn geen vaccinaties verplicht, maar we raden je aan de vaccinaties DTP, Hepatitis A en buiktyfus te halen. Neem je vaccinatieboekje ook mee op reis. Malaria komt in Laos het hele jaar voor, vooral buiten de grote steden, dus het is verstandig profylaxe te slikken. Draag daarnaast ’s avonds bedekte kleding (lange broek, lange mouwen en geen slippers maar schoenen met sokken en smeer je in met muggenmelk met tenminste 30-50% DEET.

Laat je up-to-date adviseren en ga goed voorbereid op pad. Via de website van Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering  kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden. De prijzen van vaccinaties zijn wisselend dus shoppen kan geen kwaad. Veel ziektekostenverzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten, het proberen waard.

Dengue en Japanse B-encefalitis zijn beide ziekten die overgedragen worden door muggen, en waar je dezelfde voorzorgsmaatregelen als voor malaria kunt treffen. Voor Dengue is geen vaccin, maar voor Japanse B-encefalitis wel. Deze vaccinatie wordt aangeraden als je langer dan 6 maanden naar Azië gaat. Kraanwater is niet drinkbaar, drink flessenwater, het is overal goedkoop verkrijgbaar en staat doorgaans ook op je hotelkamer.

Tijdsverschil met Laos

In Laos is het gedurende onze zomertijd 5 uur later als in Nederland. In de wintertijd is het 6 uur later.

Veiligheid in Laos

De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de reisexpert van Laos, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken, reisadviezen.nl

Laos is buiten de grote steden een veilig land. In de kleine plaatsen en dorpen kun je ’s avonds zonder problemen op straat lopen maar vermijd verlaten wijken of straten. Neem in de steden na zonsondergang liever een taxi en wees verder attent in drukke toeristische gebieden. Laat papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat. Maar vergeet dan niet ze tijdig uit de kluis te (laten) halen.

Kleding & gewoontes

Lekkere zomerkleding kun je gerust in je koffer stoppen. Een jurkje, korte broek, t-shirt en vergeet je zwemspullen niet. ’s Avonds, vooral op de hoogvlaktes en in de bergen kan het snel afkoelen dus een shirt met lange mouwen of vestje zijn dan wel handig. Ook nog eens praktisch tegen de muggen. Neem naar een bezoek aan één van de vele tempels iets mee om je schouders en knieën te bedekken. Wijs niet, vooral niet met je voeten, naar mensen of Boeddha beelden en raak het hoofd van mensen niet aan.

Geld & pinnen

In Laos betaal je met de Kip (LAK) Voor een euro krijg je ruim 10.000 Kip, al snel een portemonnee vol. In grensplaatsen en populaire bestemmingen kan je meestal ook met de Thaise Bath en US$  betalen. In duurdere hotels wil met soms alleen US$, in kleine dorpen kun je uiteraard alleen met de Kip terecht.

Pinnen Laos: dat wordt steeds makkelijker. In de steden Vientiane, Vang Vieng, Huay Xai, Luang Prabang en Pakse sowieso. Bij veel pin automaten kan je maar maximaal één (soms twee) miljoen Kip pinnen, omgerekend nog geen 100 euro. Bij sommige pin automaten kan je maximaal twee miljoen opnemen. Pin dus altijd het maximum, het kan wel even duren voordat je weer een pinautomaat ziet.

Pin altijd op een goed verlichte plaats, bij voorkeur overdag en liefst in een bankgebouw en wees op je hoede voor zakkenrollers. Laat niemand helpen of meekijken en vraag een bonnetje. Het is altijd aan te raden daarnaast genoeg  US dollars in cash bij je te hebben. Vergeet tenslotte niet je bankpas uit te breiden naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen.

Alleen in grote hotels, winkels en duurdere restaurants worden creditcards geaccepteerd. Visa en Mastercard worden aanbevolen. Zorg voor voldoende kleingeld, 1 of 5 dollar biljetten, handig voor in kleine winkels, op markten of voor gidsen, chauffeurs enz. Zorg verder  je je Kip opmaakt als je Laos verlaat. De munteenheid is buiten Laos niet in te wisselen en behalve als souvenir heb je er dus niets meer aan.

Fooien & entrees 

Fooien zijn gebruikelijk. Je chauffeur verwacht enkele US$ p.p. per dag. Ook in restaurants bars, en voor allerlei services heb je al snel wat kleingeld nodig. Als je weet hoe laag de salarissen liggen en je realiseert dat men vaak weer commissie moet betalen en van het geld hele families worden onderhouden, dan begrijp je dat hier wat makkelijk mee omgaan het best is. Op je totale vakantiebudget valt het immers mee. Vriendelijkheid is bijna altijd oprecht, maar zonder fooien kan men niet leven.

Elektriciteit

De stopcontacten in Laos werken op 220 volt. Op het platteland is dat vaak 110 volt. Je hebt een wereldstekker nodig, meestal zijn de stopkontakten Amerikaans. Stroomstoringen komen helaas veelvuldig voor en de stroomvoorziening wisselt nog al. Sommige dorpen in Laos zijn niet aangesloten op het elektriciteitsnet en hebben een generator, dan is er vaak maar elektriciteit tot een uur of 10 's avonds. Een adapter of verloopstekker en een zaklamp zijn dus geen overbodige luxe.

Getting around

Vroeger was reizen door Laos een echt avontuur, maar de infrastructuur verbetert snel. De belangrijkste verbindingsroutes tussen de grote steden zijn geasfalteerd, andere wegen zijn vaak nog in slechte staat. In sommige delen van het land is de rivier nog de voornaamste verbindingsweg.

Het reizen per openbaar vervoer is prima geregeld in Laos. Je ziet veel van het wisselende landschap te zien en komt al snel in kontakt met de locals en medereizigers. Lokale bussen maar ook fietstaxi’s en tuktuks, het heeft allemaal zijn charme. Tijdens je rondreis door Laos regelt je Local Hero per vliegtuig, trein of bus. Ook reis je soms per chauffeur en auto/minibus. De overige (kleinere) transfers, per taxi of tuktuk kun je zelf.

 Zelf boeken

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf je internationale vlucht Laos boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld op: 
-vliegwinkel.nl  
-vliegtickets.nl 
-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-fairtickets.nl 
-skyscanner.com

Let hierbij op het volgende: 
* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra. 
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via i-Deal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat. 
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten. 
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie. 
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is. 
* wil je terug vanaf een andere stad, kies dan voor de optie ‘terug vanaf een andere luchthaven’ 

Je vliegt naar 
Je vliegt naar de hoofdstad Vientiane of naar Luang Prabang. De meeste reizigers vliegen via Bangkok of Saigon. Doorvliegen kan met Bangkok Airlines of Lao Air (ca. € 90,- / 150,- per enkele reis). Kosten Reken voor een retour vlucht Laos inclusief doorvlucht in Azië op tenminste € 800,-. Reken in de drukke tijden al snel met € 100,- toeslag in het hoogseizoen. 

Maatschappijen 
De meeste reizigers vliegen met een tussenstop met Emirates of Qatar Airlines. KLM vliegt rechtstreeks maar dat is dan wel ca. € 150,- meer. 
Ook vanaf Düsseldorf vertrekken vluchten naar Bangkok en Laos.

Tijden 
* Doorgaans kom je na je lange vlucht de volgende dag aan in Azië. Vlieg je direct door dan ben je in de middag in Laos. 
De terugvlucht is bijna altijd een nachtvlucht. Houd hier rekening mee bij je dag planning. 
*Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent. 
*Naast prijs zijn vluchtduur en overstap natuurlijk ook belangrijk.

Tips 
*Boek je Laos vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie. Gemiddeld 170 dagen voor vertrek is statistisch het voordeligst. 
*Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen. Dinsdag rond middernacht is statistisch het best. Boek niet op vrijdag of in het weekend, en gebruik ctrl-shift-n, zo vermijdt je de zgn. tracing cookies. Deze zorgen er soms voor dat de prijs die je krijgt verder omhoog gaat. 
*Let op speciale actieperiodes, bv. de KLM voordeelweken.

reisduur:
15 dagen / 14 nachten
route:
Bangkok - Nong Khai – Vientiane – Vang Vieng – Luang Prabang
reissom:
va. € 975,- kinderen 6 t/m 11 jr. v.a. € 845,-
dag tot dag:
Dag 1-2: Vlucht naar Bangkok, verblijf Dag 3 -4: Bangkok, nachttrein Nong Khai Dag 5-6: Aankomst Vientiane, verblijf Dag 7: Lijnbus naar Vang …
︿
Beste reistijd Laos familiereis De beste reistijd voor een genzinsreis door Laos is onze winter, van november t/m februari. Maart en …
︿
 Zelf boeken Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf je internationale vlucht Laos boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de …
︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Linh

stap 1/2