ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

reisduur:
22 dagen / 21 nachten
route:
Johannesburg - Hazyview - Kruger Park - Swaziland - St. Lucia - Salt Rock - Addo - Knysna - Oudtshoorn - Kaapstad
reissom:
va. € 1769,- (p.p. 2 volwassenen)

Complete en comfortabele autorondreis door Zuid-Afrika waarbij je steeds lang genoeg op de juiste plaatsen bent. Gewoon fijne, verzorgde hotels en lodges met ontbijt.

Net als op de budget rondreis reis je van Noord naar Zuid met je eigen huurauto en is een lokale vlucht inclusief. Allemaal geregeld door je Zuid-Afrika reisspecialist, je local Hero Tanja.

Als optie en zeker het geld waard: twee nachtjes privé lodge bij het Kruger. Vraag local Hero Tanja. Na je reis door Swaziland kom je helemaal bij in je kleinschalige hotel met zwembad, direct aan de Indische Oceaan. In Oudtshoorn, midden in de ruige Karoo, slaap je op een werkende wijn- en struisvogelboerderij.

In Stellenbosch stap je op de mountainbike voor een rondje wijnproeven tussen de wijngaarden en zeg je zelf: Zuid-Afrika, de hele wereld in één land.

Inclusief:

 • 20 nachten verblijf inclusief ontbijt (in Kruger alleen verblijf);
 • Binnenlandse vlucht Durban Port – Elizabeth;
 • Autohuur cat. E (Toyota corolla Quest of vergelijkbaar) 9x24 uur (Johannesburg-Durban)en 10 x 24 uur (Port Elizabeth-Kaapstad);
 • Alle km, btw, luchthaven toeslag, contractfee, young driver surcharge (wel min. 2 jaar ibv rijbewijs.) kosten 2e chauffeur, volledige verzekering zonder eigen risico die ook schade aan banden, ramen en onderkant dekt). Compleet overzicht bij ophalen auto;
 • Informatiepakket bij ophalen van je auto. Je Local Hero zorgt ervoor dat je reisbescheiden en vliegticket ter plaatse liggen klaar bij aankomst bij je eerste hotel;
 • CO2 compensatie reis.

Exclusief:

 • Internationale retourvlucht;
 • Overige autokosten ter plaatse;
 • 2x de one way fee: R 750 tot 1000 km, daarna R 1250;
 • brandstof (vol/vol, 10% fee);
 • borgsom (oa voor brandstof, te betalen met creditcard op naam van de bestuurder!);
 • Entreegelden nationale parken; 
 • Kosten grensovergang Swaziland
 • Overige maaltijden, persoonlijke uitgaven, fooien etc.

Beste reistijd Zuid-Afrika

In onze winter is het in Zuid-Afrika zomer. De seizoenen zijn precies andersom als bij ons. De beste reistijd Zuid Afrika hangt vooral af van wat je er wilt doen. Ga je vooral in Kaapstad of bij Durban op het strand liggen, dan kun je het best in december of januari t/m maart gaan. Wildlife is het best te zien in de droge winter, in juli en augustus, als de parken niet zo begroeid zijn. De Kaapprovincie is in die tijd lenteachtig. 

Belangrijker nog zijn de Zuid-Afrikaanse vakanties: rond Kerst en Nieuwjaar hebben de Zuid-Afrikanen zelf zomervakantie en boeken veel Noord Europeanen een trip naar de warme Zuid-Afrikaanse zomer. 
Ook met Pasen is het erg druk. Maak je je rondreis door Zuid-Afrika in deze periodes, boek dan heel vroeg, want vooral de meeste Nationale Parken, vooral Kruger, Umhlanga zijn snel vol. Juli en augustus zijn ook populair dus ook dan is vroeg boeken aan te raden.

Visum & paspoort voor Zuid-Afrika

Voor deze reizen naar Zuid-Afrika hoef je geen visum aan te vragen. Bij aankomst krijg je een sticker in je paspoort waarmee je maximaal 90 dagen mag blijven. Je hebt een vliegticket nodig met een bevestigde terugvlucht en je paspoort moet nog minimaal 30 dagen geldig zijn na terugkomst in Nederland. Verder moeten er nog 2 lege bladzijden zijn.

Voor Swaziland geldt dat je een gratis visum krijgt bij de grens. Je paspoort moet nog wel minimaal 3 maanden na terugkomst uit het land geldig zijn. Kom je per huurauto, vraag dan bij het ophalen of is aangegeven dat je de auto mee mag nemen naar Swaziland. Wil je naar Lesotho, dan moet je paspoort na aankomst daar nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van het consulaat of de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt.

Ouders met kinderen 
Vanaf 1 juni 2015 moeten ouders met kinderen jonger dan 18 jaar, naast paspoort en ticket, ook een geboortecertificaat kunnen laten zien (in het Engels). Je haalt dit bij de gemeente waar zij geboren zijn. Was dat niet in Nederland, dan is dat buitenlandse geboortebewijs nodig. Als maar één ouder meereist, is daarnaast óók nodig één van de drie documenten: 
* schriftelijke en ondertekende toestemming van de andere ouder in het Engels 
* bewijs van voogdij of zeggenschap in het Engels (bv uitspraak van de rechtbank) 
* kopie van de overlijdensacte van de andere ouder, in het Engels, indien van toepassing. Reizen je kinderen niet met hun ouders maar met andere begeleiders, neem dan contact op met de ambassade van Zuid Afrika. Er gelden afwijkende regels.

Vaccinaties voor Zuid-Afrika

Voor Zuid-Afrika zijn geen vaccinaties verplicht. Aangeraden wordt wel een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. Ga goed voorbereid op pad en laat je daarom tevoren tijdig, (d.w.z. tenminste 6 weken tevoren) adviseren. Op de website van het LCR, het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden. 

De prijzen van vaccinaties zijn wisselend dus een beetje shoppen kan geen kwaad. Veel ziektekosten verzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten, het proberen waard. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen op reis. Maak je op weg naar Zuid-Afrika een tussenstop in een land waar gele koorts voorkomt, dan moet bij binnenkomst in Zuid-Afrika een vaccinatie stempel getoond kunnen worden. 

Zuid Afrika kent in onze winter, hun zomer, een malaria risico in de noordelijke provincies (o.a. Kruger) en KwaZulu Natal (Durban e.o.). Dat geldt ook voor Swaziland. Draag beschermende kleding met lange mouwen, vooral bij zonsondergang, en spuit regelmatig anti muggen spray. Het LCR kan adviseren over malaria profylaxe.

Tijdsverschil

In Zuid-Afrika is het gedurende onze zomertijd even laat als in Nederland. In de wintertijd is het 1 uur later.

Veiligheid in Zuid Afrika

De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de reisexpert van Zuid Afrika, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie in Zuid-Afrika en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Kleding

Zuid-Afrika is minder warm dan je denkt, het is de fout die bijna iedereen maakt: de meeste reizigers kleden zich te luchtig. In onze zomer is het zuidelijk deel koel, vergelijkbaar met onze lente. De temperatuur daalt verder snel met de hoogte en Zuid-Afrika is natuurlijk niet zo plat als Nederland.

Zorg dus, ook in de Nederlandse winter, de zomer van Zuid-Afrika, voor een warme trui en sjaal en kleding in verschillende laagjes. Vroege en late gamedrives kunnen erg koud zijn, ook al om dat je in de rijwind van een open jeep zit.

Bezoek je tempels, kerken of moskeeën, zorg dan voor bedekkende kleding. Topless zonnen is in Zuid-Afrika verboden. In steden en plaatsen aan het strand wordt geen strandkleding gedragen, behalve aan het strand zelf. Neem geen militaire camouflage kleding mee, dat kan problemen opleveren bij de grenzen.

Geld en pinnen in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika betaal je met de Zuid-Afrikaanse Rand (Zar). Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor alvast de koers bekijken. Let op dat bij benzinepompen alleen cash rands worden geaccepteerd, dus pin tijdig. Dat kan overal in Zuid-Afrika. In Swaziland en Lesotho kun je ook met randen betalen. Je krijgt wel lokale valuta terug (resp. de Liliangeni ofwel Emalangeni in Swaziland, de Loti/Maloti in Lesotho.

Pin altijd op een goed verlichte plaats, bij voorkeur overdag en liefst in een bankgebouw. Laat niemand helpen of meekijken en vraag een bonnetje. In afgelegen gebieden kom je veel minder pin-automaten tegen, dus zorg ervoor voldoende contact geld te hebben. Het is altijd aan te raden om voor ‘noodgevallen’, zoals wanneer een pinautomaat niet werkt, wat euro’s of US dollars in cash bij je te hebben. Vergeet tenslotte niet je bankpas uit te breiden naar ‘Afrika’, anders kun je geen geld pinnen.

Elektriciteit

De stopcontacten in Zuid-Afrika werken op 220 volt. Je hebt een speciale driepotige stekker nodig, vaak past ook een wereldstekker niet. Je kunt zo’n stekker kopen bij warenhuizen of ijzerwinkels maar vaak ook lenen bij de receptie van je hotel. Bushcamps hebben niet altijd stroom, vaak wel bij de receptie. Olielampen verlichten de paden en een kleine zaklamp meenemen is een must, ook voor onderweg.

Getting around

Je reist in Zuid Afrika vooral per huurauto. Check of deze in goede staat is als je hem ophaalt, en noteer / fotografeer waar nodig, eventuele beschadigingen. Check de banden en vraag als je via Swaziland gaat, om een ok-tje daarvoor! Veel snelwegen buiten de steden zijn 3 baans, met inhaalstroken maar zonder pechstrook en met slechte kanten. Wees voorzichtig en rijd niet te snel.

Er zijn veel verborgen radarcontroles en boetes zijn fors. Dit geldt ook in de Nationale parken, waar de maximum snelheid vaak niet meer dan 40 km is. Veel huurauto’s zijn wit, herinner je goed waar je parkeert of maak een aantekening. Neem na zonsondergang in de steden altijd de auto of taxi, ook vanuit je restaurant of pub naar je hotel als dat vlakbij is.

Zelf boeken

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld op: 
-vliegwinkel.nl  
-vliegtickets.nl 
-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-skyscanner.com

Tip: deze vliegsites bieden geen standaard CO2 compensatie. Je kunt dat zelf doen, bijvoorbeeld via Carbonkiller.org. Met jouw bijdrage halen zij CO2 rechten uit de markt. Boek je via het Amerikaanse FlyGRN, dan is CO2 compensatie inclusief.

Let hierbij op het volgende: 

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra. 
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat. 
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten. 
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie. 
* geef na boeking je localHero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.

Je vliegt naar

De meeste reizigers starten in Johannesburg en reizen dan zuidwaarts naar Kaapstad, vanwaar ze dan terug vliegen. Andersom kan natuurlijk ook, zo bewaar je het safari gedeelte voor het laatst. Je vliegt dus op de ene luchthaven en vliegt terug vanaf de andere. Of combineer met een binnenlandse vlucht: Je kunt bijvoorbeeld heen op Johannesburg vliegen en dan vanaf Durban via Johannesburg weer naar huis. Op de vliegsites kun je dit apart aangeven.  

Kosten

Reken voor een directe retourvlucht op tenminste € 750,-. Voordelige vluchten beginnen rond € 600,- maar je moet overstappen, bent lang onderweg en het risico op vertragingen is groter. Reken in het hoogseizoen al snel € 250 meer. In het topseizoen, met de kerst is € 1300,- voor een directe vlucht geen uitzondering. Vroeg boeken loont.

Maatschappijen  

Naar Zuid-Afrika vliegen de meeste reizigers met een directe KLM vlucht. Na een overnachting in de buurt van de luchthaven kun je de dag erop dan direct op weg. Andere mogelijkheden zijn er ook zoals Britisch Airways en Lufthansa, vaak met een overstap in Londen of Frankfurt. 

Tijden

* De meeste maatschappijen komen een dag later aan (nachtvluchten). De KLM nog op dezelfde dag. Houd hier rekening mee bij je dagplanning. Een direct vlucht duurt ca. 11 uur.
*Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan regelt je local Hero een overnachting in de buurt van de luchthaven, zodat je na een lange vlucht niet lang en/of in het donker moet rijden.
*Naast prijs is vluchtduur en overstap ook belangrijk. Voor € 100,- of € 150,- p.p. extra is direct vliegen een stuk comfortabeler en nog milieuvriendelijker ook.

Tips

*Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie.
*Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up to date met nieuwe prijzen.
*Let op speciale actieperiodes, bv. KLM weken.
*Vanaf Brussel of Düsseldorf zijn er vaak ook goede, betaalbare directe vluchten te boeken. Check de vliegsites voor de mogelijkheden.

Binnenlandse vluchten

Doorgaans regelt je local Hero de vlucht Durban – Port Elizabeth, die in veel routes voorkomt. South African Airways zijn er Kulala (meest betrouwbaar), Skywise en Mango. Zij richten zich vooral op de lokale markt tussen de grote steden.

reisduur:
22 dagen / 21 nachten
route:
Johannesburg - Hazyview - Kruger Park - Swaziland - St. Lucia - Salt Rock - Addo - Knysna - Oudtshoorn - Kaapstad
reissom:
va. € 1769,- (p.p. 2 volwassenen)
Complete en comfortabele autorondreis door Zuid-Afrika waarbij je steeds lang genoeg op de juiste plaatsen bent. Gewoon fijne, verzorgde hotels …
︿

Inclusief:

 • 20 nachten verblijf inclusief ontbijt (in Kruger alleen verblijf);
 • Binnenlandse vlucht Durban Port – Elizabeth;
 • Autohuur cat. E (Toyota corolla Quest of vergelijkbaar) 9x24 uur (Johannesburg-Durban)en 10 x 24 uur (Port Elizabeth-Kaapstad);
 • Alle km, btw, luchthaven toeslag, contractfee, young driver surcharge (wel min. 2 jaar ibv rijbewijs.) kosten 2e chauffeur, volledige verzekering zonder eigen risico die ook schade aan banden, ramen en onderkant dekt). Compleet overzicht bij ophalen auto;
 • Informatiepakket bij ophalen van je auto. Je Local Hero zorgt ervoor dat je reisbescheiden en vliegticket ter plaatse liggen klaar bij aankomst bij je eerste hotel;
 • CO2 compensatie reis.

Exclusief:

 • Internationale retourvlucht;
 • Overige autokosten ter plaatse;
 • 2x de one way fee: R 750 tot 1000 km, daarna R 1250;
 • brandstof (vol/vol, 10% fee);
 • borgsom (oa voor brandstof, te betalen met creditcard op naam van de bestuurder!);
 • Entreegelden nationale parken; 
 • Kosten grensovergang Swaziland
 • Overige maaltijden, persoonlijke uitgaven, fooien etc.
Beste reistijd Zuid-Afrika In onze winter is het in Zuid-Afrika zomer. De seizoenen zijn precies andersom als bij ons. De beste …
︿
Zelf boeken Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1 - 2: Aankomst Zuid-Afrika, via Johannesberg naar Hazyview

Met een directe vlucht kom je laat aan in Johannesburg. Gelukkig brengt de shuttlebus je snel bij je knusse B&B en kun je meteen je bed in. De volgende dag heb je op het vliegveld een ontmoeting met je local Hero. Er is tijd om de reis door te nemen, vragen te stellen en je haalt daarna je huurauto op. Het voelt gek aan om links te rijden, maar het went snel.

Zodra je de stad uit bent, rijd je door het weidse Zuid-Afrikaanse landschap. In zo’n 6 uur tuf je naar je charmante lodge in Hazyview. Wellicht ben je wat warm geworden van de reis, het zwembad frist lekker op. Een hapje eten kan goed in je restaurant, je hoeft er niet de deur voor uit. 

Dag 1 - 2: Aankomst Zuid-Afrika, via Johannesberg naar Hazyview

Met een directe vlucht kom je laat aan in Johannesburg. Gelukkig brengt de shuttlebus je snel bij je knusse B&B en kun je meteen je bed in. De volgende dag …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • De eerste nacht(en) regel ik liever zelf

 • De eerste nacht(en) regel ik liever zelf

 • Lekker luxe starten. Reken op ca. € 48,- p.p.p.n. extra.

 • Lekker luxe starten. Reken op ca. € 48,- p.p.p.n. extra.

Dag 3: Verken Hazyview, toeren over de Panoramaroute

Hazyview ligt in de heuvels tussen bananen-plantages en is een mooie tussenstop naar het Krugerpark. Het ligt op de bekende Panoramaroute, een letterlijk hoogtepunt van Zuid-Afrika. Met de auto rijd je langs de kilometerslange Blyde River Canyon van rood zandsteen en het uitzicht ter hoogte van de "Drie Rondavels". Maak een selfie bij God’s Window en bewonder het maanlandschap van Bourke's Luck Potholes. 

’s Avonds stippel je met een wijntje in de hand alvast de route voor morgen uit: een selfdrive door Kruger Park. Je kunt de eigenaren van de lodge ook om leuke en nuttige tips vragen.

Dag 3: Verken Hazyview, toeren over de Panoramaroute

Hazyview ligt in de heuvels tussen bananen-plantages en is een mooie tussenstop naar het Krugerpark. Het ligt op de bekende Panoramaroute, een letterlijk hoogtepunt van Zuid-Afrika. Met de auto rijd je …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Ik ga liever voor comfort. Reken op ca. €55,- p.p.p.n. extra.

 • Ik ga liever voor comfort. Reken op ca. €55,- p.p.p.n. extra.

Dag 4: Rondreis Zuid-Afrika, van Hazyview naar Kruger Park

De volgende dag rijd je al vroeg (6:00 uur) met je huurauto naar het Krugerpark. En daar ben je snel, want de toegangspoort is maar zo’n 10 minuten rijden. Je gaat je een echte ranger voelen: zelf rondrijden en op zoek naar de big 5 die je hier kunt spotten. Harder dan 40 km/u mag je niet rijden, dus tijd zat om te turen naar olifanten, giraffes en zo veel meer.

Voor zonsondergang rijd je naar één van de rest camps in het oosten van het park. Je slaapt er in een bungalow met douche en toilet. Hongerig geworden van deze eerste safari dag? Eten kan in het restaurant of maak je zelf klaar op de braai van je bungalow. 

local Hero

* De entree van het park is circa € 18,- euro p.p.p.d.
* Je moet voor het donker thuis zijn, de hekken van het park sluiten voor zonsondergang. Let goed op, want de tijden zijn per uitgangspoort verschillend.

Dag 4: Rondreis Zuid-Afrika, van Hazyview naar Kruger Park

De volgende dag rijd je al vroeg (6:00 uur) met je huurauto naar het Krugerpark. En daar ben je snel, want de toegangspoort is maar zo’n 10 minuten rijden. Je …

︿

Dag 5 - 6: Van Kruger Park naar Swaziland

Na het ontbijt rijd je in circa drie uur van Zuid-Afrika naar Swaziland. Grote kans dat je onderweg ook nog dieren tegenkomt, dus blijf opletten. Om het koninkrijk Swaziland binnen te mogen zetten ze eerst een hoop stempels in je paspoort. De Swazi’s geloven dat ze wijsheid verkrijgen wanneer ze buitenlandse gasten groeten dus je zal je er vast erg welkom voelen.

Je slaapt in een typisch Swazi-hutje van riet in de vorm van een bijenkorf. Het verblijf is wat eenvoudig, maar de bijenkorfhuisjes zijn wel aangepast op de luxere wensen van  toeristen. Vanuit je bijenkorfhuisje wandel je zo het Mlilwane Park in. Eindelijk even die auto uit en je benen strekken. De big 5 is hier niet, maar Pumbaa uit de Lion King kom je hier vast tegen.

local Hero

Wat Swazi kletsen met de locals:  
Hallo = Sawubona 
Dankjewel = Ngiyabonga 
Tot ziens = Hamba kahle (go well)
Ja = Yebo /  No = Cha  

Dag 5 - 6: Van Kruger Park naar Swaziland

Na het ontbijt rijd je in circa drie uur van Zuid-Afrika naar Swaziland. Grote kans dat je onderweg ook nog dieren tegenkomt, dus blijf opletten. Om het koninkrijk Swaziland binnen …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Ik ga liever voor comfort. Reken ca. €30,- p.p.p.n. extra.

 • Ik ga liever voor comfort. Reken ca. €30,- p.p.p.n. extra.

Dag 7 - 9: Rondreis Zuid-Afrika, Swaziland naar St. Lucia

Je verlaat Swaziland en rijdt circa vier uur naar het St. Lucia, een dorp waar je je niet onder de dieren maar onder de vakantiegangers bevindt. De locals die je hier kan spotten zijn dan wel weer nijlpaarden. Ze komen ’s avonds aan land op zoek naar eten. Het guesthouse ligt op loopafstand van het centrum. 

Vanuit je guesthouse kun je twee natuurparken bezoeken: iSimangaliso Wetland Park en het Hluhluwe-Imfolozi. Voor beide parken geldt dat je er speciale tours kunt boeken of zelf met de auto op zoek gaat naar de big 5. In het Wetland Park is het ook mogelijk om een 2 uur durende bootsafari te maken waar je op zoek gaat naar krokodillen en nijlpaarden.

Dag 7 - 9: Rondreis Zuid-Afrika, Swaziland naar St. Lucia

Je verlaat Swaziland en rijdt circa vier uur naar het St. Lucia, een dorp waar je je niet onder de dieren maar onder de vakantiegangers bevindt. De locals die je …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Op zoek naar krokodillen en nijlpaarden, 2 uur, reken op ca. €12,- p.p.

 • Op zoek naar krokodillen en nijlpaarden, 2 uur, reken op ca. €12,- p.p.

 • Met gids, van 5:00 – 15:30 uur Reken op ca. €46,- p.p. Inclusief ontbijt, bbq-lunch en versnaperingen.

 • Met gids, van 5:00 – 15:30 uur Reken op ca. €46,- p.p. Inclusief ontbijt, bbq-lunch en versnaperingen.

Dag 10: Van St. Lucia naar Salt Rock

Nu je zoveel natuur hebt gezien is het tijd om richting het strand van Zuid-Afrika te rijden. Je rijdt in zo’n drie uur langs de Indische Oceaan naar de badplaats Salt Rock. Je slaapt hier in een knus hotel waar je de oceaan kan horen.

Je mag je hier even onderdompelen in luxe. Vanuit het zwembad of het terras kijk je uit over de oceaan. Bedenk er een cocktail bij en je snapt waarom Zuid-Afrika zoveel te bieden heeft. Je loopt ook zo de zee in, je hoeft er niet bang te zijn voor haaien dit komt door de netten die ze tegenhouden.

Dag 10: Van St. Lucia naar Salt Rock

Nu je zoveel natuur hebt gezien is het tijd om richting het strand van Zuid-Afrika te rijden. Je rijdt in zo’n drie uur langs de Indische Oceaan naar de badplaats …

︿

Dag 11: Rondreis Zuid-Afrika, vlucht Port Elizabeth, Addo Park

Vandaag rijd je in 15 minuten naar King Shaka International Airport bij Durban. Hier lever je je huurauto in op de luchthaven en vlieg je in 1,5 uur naar Port Elizabeth.

Hier staat een nieuwe huurauto voor je klaar. Je rijdt in 2 uurtjes naar Addo Elephant National Park, één van de hoogtepunten van je Zuid-Afrika rondreis. Het staat bekend om de vele olifanten dus mocht je ze nog niet hebben gezien, hier heb je een grote kans. Na deze dag slaap je in een kleinschalig guesthouse naast het park.

local Hero

De entree van Addo Elephant National Park is ca. €15 ,- p.p.p.d.

Dag 11: Rondreis Zuid-Afrika, vlucht Port Elizabeth, Addo Park

Vandaag rijd je in 15 minuten naar King Shaka International Airport bij Durban. Hier lever je je huurauto in op de luchthaven en vlieg je in 1,5 uur naar Port …

︿

Dag 12 - 13: Van Addo naar Knysna

De route richting Kaapstad gaat verder en na circa vier uur kom je in Knysna aan. Hier slaap je twee nachten. Vanuit Knysna wordt je opgehaald om kennis te maken met de Xhosa bevolking. Je wordt opgehaald door een Xhosa-gids die je meeneemt in het alledaagse leven van een township gemeenschap.

Xhosa is één van de grootste stammen van Zuid-Afrika waartoe ook Nelson Mandela en Desmond Tutu behoren. Ze staan bekend om hun bijzondere kliktaal. Je ontmoet locals en ziet hoe het is om hier te wonen. Aan het eind van de ochtend schuif je aan bij een lokaal restaurantje voor een traditionele maaltijd.

Dag 12 - 13: Van Addo naar Knysna

De route richting Kaapstad gaat verder en na circa vier uur kom je in Knysna aan. Hier slaap je twee nachten. Vanuit Knysna wordt je opgehaald om kennis te maken …

︿

Dag 14 - 15: Rondreis Zuid-Afrika, naar Oudtshoorn

Vanuit Knysna vertrek je noordwaarts richting Oudtshoorn. Deze streek staat bekend om de struisvogels. Veren, vlees, de eieren of het leer, je zou denken dat de dieren hier kaalgeplukt worden. Maar dit is zeker niet het geval. 

Het kleinschalige guesthouse waar je twee nachten verblijft is ook een werkend struisvogelboerderij dus ze kunnen je alles vertellen wat er bij komt kijken. Natuurlijk kun je hier verse struisvogelbiefstukken proeven in het restaurant. Met een wijntje uit de streek erbij kom je heerlijk tot rust tijdens je autorondreis Zuid-Afrika.

Dag 14 - 15: Rondreis Zuid-Afrika, naar Oudtshoorn

Vanuit Knysna vertrek je noordwaarts richting Oudtshoorn. Deze streek staat bekend om de struisvogels. Veren, vlees, de eieren of het leer, je zou denken dat de dieren hier kaalgeplukt worden. …

︿

Dag 16 - 17: Oudtshoorn naar Stellenbosch

Sta laat op en brunch met een enorme omelet. Eerst uitbuiken en dan rijd je op gemak in ongeveer 4 uur naar de wijngaarden van Stellenbosch. Je kunt lopend naar het gezellige centrum waar er volop restaurantjes zijn. 

Stap 's ochtends (of 's middags) na je ontbijt of lunch op de fiets. Eerst je helm op en dan peddel je achter je gids aan langs de wijngaarden en wijnboerderijen. Natuurlijk hoort in Zuid-Afrika wijnproeven er bij en ook het snackpakket  zal van pas komen. 

local Hero

Wandelen is de beste manier om de stad en lokale bevolking te leren kennen. Haal de brochure "Stellenbosch on Foot ' op in het Stellenbosch 360 kantoor op 36 Market Street.

Dag 16 - 17: Oudtshoorn naar Stellenbosch

Sta laat op en brunch met een enorme omelet. Eerst uitbuiken en dan rijd je op gemak in ongeveer 4 uur naar de wijngaarden van Stellenbosch. Je kunt lopend naar …

︿

Dag 18 - 20: Rondreis Zuid-Afrika, van Stellenbosch naar Kaapstad

Je vervolgt je reis naar Kaapstad. Kaapstad heeft een paar bezienswaardigheden die je niet mag missen. Eén daarvan is met de kabelbaan naar de top van de bekendste berg van Zuid-Afrika; de Tafelberg. De andere highlight is met de boot naar Robbeneiland waar Nelson Mandela tot 1990 gevangen heeft gezeten.

Je hebt nog steeds je huurauto, dus het is gemakkelijk om de omgeving van Kaapstad ook te bekijken. Sla Kaap de Goede Hoop niet over.

local Hero

* Op en neer met de kabelbaan naar de top van de Tafelberg kost ca. € 13 p.p.
* Eten is een belevenis bij Moyo: hier kun je krokodil of wrattenzwijn eten. En zittend aan een surfplank tafel heb je uitzicht op de Tafelberg. 

meet the locals

Dag 18 - 20: Rondreis Zuid-Afrika, van Stellenbosch naar Kaapstad

Je vervolgt je reis naar Kaapstad. Kaapstad heeft een paar bezienswaardigheden die je niet mag missen. Eén daarvan is met de kabelbaan naar de top van de bekendste berg van Zuid-Afrika; …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • De laatste nacht(en) regel ik liever zelf.

 • De laatste nacht(en) regel ik liever zelf.

 • Hele dag met gids. Privé tour ca. € 120,- p.p, met groep ca. € 68,- p.p.

 • Hele dag met gids. Privé tour ca. € 120,- p.p, met groep ca. € 68,- p.p.

 • Ik wil nog niet naar huis. Reken op ca. € 45,- p.p.p.n. extra.

 • Ik wil nog niet naar huis. Reken op ca. € 45,- p.p.p.n. extra.

 • Lekker luxe aan het einde van mijn reis. Reken op ca. € 35,- p.p.p.n. extra.

 • Lekker luxe aan het einde van mijn reis. Reken op ca. € 35,- p.p.p.n. extra.

Dag 21 - 22: Vertrek rondreis Zuid-Afrika, terugvlucht

In de loop van de middag of avond (afhankelijk van je vlucht) rijd je naar de luchthaven, waar je de huurauto inlevert en naar huis terugvliegt.

De volgende dag land je op Schiphol met veel bijzondere indrukken van je selfdrive Zuid-Afrika rondreis op zak.

Liever verlengen? Vraag je Zuid-Afrika reisexpert, je local Hero Tanja, naar de mogelijkheden.

Dag 21 - 22: Vertrek rondreis Zuid-Afrika, terugvlucht

In de loop van de middag of avond (afhankelijk van je vlucht) rijd je naar de luchthaven, waar je de huurauto inlevert en naar huis terugvliegt.

De volgende dag land …

︿

Local stories

Korte verhalen en interviews van de mensen die je ontmoet op je reis. Hun families en relaties. De hoogte- en dieptepunten, hun zorgen, blijdschap en levenswijsheid.

Neli, Boboti-lover en kok in Moremela: ''Ruik je dat? In het oventje achter mij staat mijn favoriete gerecht: de échte Boboti. Lekker met gehakt, veel kruiden en gele rijst. Ik doe er altijd verse groenten en een grote schep vruchtenchutney bij. Het verveelt nooit. Elke dag sta ik hier aan de Panoramaroute te koken...''

Verder lezen over Neli? Ga naar onze local stories.

Local stories

Korte verhalen en interviews van de mensen die je ontmoet op je reis. Hun families en relaties. De hoogte- en dieptepunten, hun zorgen, blijdschap en levenswijsheid.

Neli, Boboti-lover en kok in …

︿

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Zuid-Afrika: