ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Tanzania rondreis safari & strand

reisduur:
17 dagen / 16 nachten
route:
Zanzibar Bwejuu – Selous - Jambini - Stonetown
reissom:
va. € 2965,- p.p. bij 4 personen. (bij 2 pers. €3.565,- p.p.) in het hoogseizoen

Een compacte privé reis naar Tanzania met safari en strand. Wel comfortabel, mét cultuur en uiteraard mét een complete safari beleving. Het antwoord: combineer een retourvlucht Zanzibar en verblijf aan de oostkust met een 5 daagse fly-in safari naar Selous, een van de beste wildreservaten van het land.

Na aankomst eerst maar uitrusten aan het strand. Dan vlieg je naar het vasteland en het Selous Nat. Park. Een sundowner cruise, een dag safari, een bootcruise en een wandelsafari, je gaat het allemaal beleven. Terug op Zanzibar dagtrips maken over het eiland, een dhow cruise en eindigen met het sfeervolle Stonetown. Inderdaad, zo doe je dat.

Tip: boek tijdig. Je Tanzania reisspecialist, local Hero Marion, regelt het voor je.

Inclusief:

 • op 1 na alle transfers van/naar de luchthaven
 • 5 daagse fly in safari Selous met volpension
 • alle entrees, landingfees en parkfees
 • strandverblijf: halfpension, Stonetown: ontbijt
 • dhow zeiltrip
 • assistentie van je chauffeur en/of local Hero


Exclusief:

 • retourvlucht Zanzibar
 • laatste luchthaventransfer (voordelig per taxi)
 • overige maaltijden
 • onverwachte wijzigingen entrees/fees
 • upgrades of extra excursies

Wat is de beste reistijd in Tanzania?

Tanzania ligt net onder de evenaar en heeft een tropisch savanne klimaat, waardoor het gedurende het hele jaar even warm is, zo tussen de 23 en 38 graden C. De temperatuur verschilt met de hoogte: het noorden van Tanzania ligt op ca. 1500 m en is daarmee aangenaam, de kuststrook, op zeeniveau, is het hele jaar door warm en vochtig. Ga je de bergen in (Kilimanjaro, Meru) dan kan het echt koud worden en is warme kleding vereist.

De koelste periode in Tanzania is doorgaans van juni t/m oktober, de warmste periode in Tanzania van oktober t/m februari. Van half november t/m eind december is het korte regenseizoen in Tanzania, van maart t/m mei het lange regenseizoen. De meeste regen valt vooral in de nacht en de vroege ochtend, in korte pittige buien. In tegenstelling tot het zuiden is het noorden van Tanzania in deze periode goed te bereizen: de kans op het zien van migrerende dieren in Serengeti is groot, er zijn minder reizigers en het landschap is prachtig groen. Juni t/m oktober een prima tijd maar ook het drukst, vooral in juli en augustus.

Per park:
Serengeti: ligt op ca. 1400 m hoogte. Het hele jaar is het er zo tussen de 15 en 25 C. Regen valt tussen maart en mei en, minder, in oktober en november. Van juni t/m oktober is het koel, ’s avonds kan het koud zijn.
Ngorongoro: ligt op 2300 m hoogte. Zonder meer koel, van juni t/m augustus de laagste temperaturen.
Lake Manyara: gelijk aan de seizoenen in het noorden. Het hele jaar door is er veel wild te spotten.
Tarangire: vergelijkbaar met Serengeti, met heel veel dieren, vooral tussen juli en eind november als het wild naar de Tarangire rivier trekt die dwars door het park loopt.
Selous: de beste tijd is het koele seizoen van juni t/m oktober. Van november t/m mei is het regenseizoen (in januari en februari is het wat droger) maar vanaf eind maart t/m eind mei regent het flink, is het park onbereikbaar en zijn de meeste lodges gesloten.
Ruaha: hier is het heet (in okt/nov wel 40 C) maar door de lage vochtigheid wel goed uit te houden. Beste tijd is tussen mei en november, de meest vogels zie je van dec. t/m april. Het park is het hele jaar open.


Welk visum en paspoort heb ik nodig voor Tanzania?

Voor de reizen naar Tanzania is een paspoort nodig dat na terugkomst minimaal nog zes maanden geldig is. Verder heb je nog 2 lege pagina’s nodig voor visum stempels. Je krijgt je visum bij aankomst in Tanzania, kosten in US$: 50,- alleen cash, nieuwe biljetten. Je kan ook zeker zijn van je visum en deze makkelijk online regelen voor je vertrek. Dit kan via e-visums.nl. De kosten voor een e-visum ligt rond de €90,-. Na het invullen van de juiste informatie wordt het visum per post naar je verstuurd.  Verder dienen alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun (minderjarige = t/m 17 jaar) kind bij reizen buiten het Schengen-gebied te kunnen aantonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind. Denk hierbij (advies Koninklijke Marechaussee) aan: Verklaring toestemming vakantie en kopie paspoort andere (niet-meereizende) ouder, recent uittreksel GBA kind, eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang/ouderschapsplan/ geboorteakte kind. Zorg dus dat je op tijd over de juiste papieren beschikt.

Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reis documenten voor Tanzania. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van het  of de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt om Tanzania binnen te komen.

Welke vaccinaties heb ik nodig voor Tanzania?

Voor Tanzania is een vaccinatie tegen gele koorts vereist. Om Zanzibar binnen te komen heb je ook nog steeds een gele koorts stempel nodig. Neem dus een vaccinatieboekje mee met de betreffende stempels anders kom je er niet in. Verder wordt aangeraden vaccinaties tegen DTP, buiktyfus en hepatitis A. Ook is er een malaria risico. Laat je tijdig voorlichten.

Trek op wandeltochten in Tanzania een lange broek aan (risico op slangenbeet), ook s’ avonds tegen de muggen. ’s Nachts slaap je onder een klamboe. In budgethotels zijn die vaak niet heel of niet goed geïmpregneerd, neem dan een eigen klamboe mee.

Zwemmen in zoet water wordt afgeraden, vanwege het risico op bilharzia. Zelfs in stromend water kun je deze ziekte oplopen. De Indische Oceaan heeft geen bilharzia, maar je moet er altijd voorzichtig zijn met koraal, kwallen enz.

Neem verder een bescheiden reisapotheek mee met bv, pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten en reisziekte. Daarnaast zijn een tekentang en ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) handig.

Ter overweging: AMREF Flying Doctors biedt lucht ambulancediensten voor reizigers in Oost-Afrika. In geval van nood kunnen ze je rechtstreeks vervoeren naar een uitstekend ziekenhuis in Nairobi met westerse normen. Als je deze dienst alleen nodig hebt vanuit uit Noord-Tanzania, betaal je $ 16 dollar. Als je ook reist naar Zanzibar of Zuid-Tanzania, is het $ 24. Voor meer info klik hier

Is er tijdverschil met Tanzania?

In Tanzania is het gedurende onze zomertijd 1 uur later als in Nederland. In de wintertijd is het 2 uur later.

Is het veilig in Tanzania?

Tanzania is een redelijk veilig land maar ’s avonds ga je in Afrika normaliter niet te voet, bel dan altijd een taxi. Overdag geldt: vermijd afgelegen wijken en stranden. Let verder op bij populaire bezienswaardigheden in Tanzania. Laat papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat. Maar vergeet dan niet ze tijdig uit de kluis te (laten) halen.

De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de reisexpert van Tanzania checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken

Welke taal spreken ze in Tanzania?

In Tanzania worden vele lokale talen gesproken, iedere bevolkingsgroep heeft wel zijn eigen taal. Daarnaast spreken mensen die basisonderwijs hebben genoten ook Kiswahili, de nationale voertaal. Geschoolde mensen spreken daarnaast Engels.  Wat woordjes Kiswahili leren is niet moeilijk en wordt erg op prijs gesteld in Tanzania. Zomaar een vreemde voorbijlopen is er niet bij: iedereen schudt overal je hand en begroet je met een vrolijk ‘Jambo’. Dat is Tanzania.

Welke kleding moet ik dragen in Tanzania?

Tanzania is qua kleding een vrij traditioneel land. Op safari is stevige katoenen vrije tijdskleding (geen felle kleuren) het best. Neem luchtige katoenen kleding mee in laagjes. Een T-shirt met lange mouwen en een lange broek helpen tegen de muggen ’s avonds. Daarnaast is een warme en regenjack handig. Een opvouwbare paraplu is goed tegen de regen en de felle zon. Goede wandelschoenen met profiel en slippers heb je zeker nodig.

Langs de kust en op Zanzibar (Islamitisch) wordt al te blote kleding niet op prijs gesteld. Kleed je tijdens de Islamitische vastenmaand Ramadan en drink alcohol niet openlijk. Op de stranden is topless verboden. Als je je wat ‘’blend’’ in de lokale sfeer voel je je het prettigst. Neem geen harde koffer maar een afsluitbare sport/weekendtas of rugzak mee.

Het maken van foto's van de natuur van Tanzania is geen probleem, maar als het gaat om het maken van foto's van mensen is het anders. Je moet altijd vragen of je een foto mag nemen. Respecteer de lokale bevolking en vraag op een vriendelijke manier of je een foto kunt nemen of vraag je gids om het voor je te vragen. 'Nee' betekent echt 'nee' in dit geval.

Welke valuta gebruikt Tanzania?

In Tanzania betaal je met de Tanzaniaanse Shilling (TSH). Check op internet de koers via een convertor zoals OANDA. Pinnen kan op de luchthaven van Kilimanjaro, in Arusha, Dar es Salaam en op Zanzibar bij banken met een Cirrus/Maestro logo. Pas via je bank voor vertrek de instelling van je pas aan naar ‘Wereld’, die staat standaard op Europa. Een pincode is altijd vereist. Neem als extra cash mee (ca. 1/3 van je budget) óf: in US$ (alleen dollarbiljetten gedrukt na 2006), óf euro’s (best: 50 euro biljetten). Betalen in shilling is altijd gunstiger dan in US$. Betalen met een creditcard kan in de wat meer upmarket lodges en winkels in Tanzania maar de toeslag voor het gebruik is hoog. Let erop dat je de kaart altijd zelf in het oog blijft houden, extra afschrijvingen komen voor. Op Zanzibar kun je alleen in Stonetown pinnen en geld wisselen, verder niet.

Wordt er fooi gegeven in Tanzania?

Fooi is een serieuze zaak in Tanzania, vooral in het toerisme. Wanneer je met een lokale gids reist, is fooi zo goed als verplicht, omdat dit het grootste deel van hun inkomen vormt. Hoewel fooi een teken van waardering van de dienstverlening zou moeten zijn, is de richtlijn voor een redelijke gemiddelde fooi als volgt: gids US$ 20,-, kok US$ 15,- en dragers US$ 10,- per dag per groep reizigers. Dit klinkt misschien als veel, maar om zoveel mogelijk gelijkheid onder het personeel in Tanzania te creëren, kun je het best die richtlijn te volgen. Fooi is altijd een noodzakelijke extra manier van inkomsten ongeacht wie je gids, kok of portier is. Als je liever wilt dat wij de fooi voor gidsen, koks en dragers toe voegen aan je reissom, laat het ons weten.

In restaurants en hotels is fooi een teken van waardering. Er is geen algemene richtlijn, maar in de meer luxe restaurants is 10%. In hotels zijn er altijd mensen die je graag helpen met je bagage. Als je geen hulp nodig hebt, vertel ze dat gewoon op een vriendelijke manier. Als je wil dat ze helpen, geef ze dan een kleine fooi, bijvoorbeeld US$ 1. Je ziet vaak tipboxes in hotels en restaurants waar je een fooi achter kunt laten voor het hele personeel.


Betaal ik vertrekbelasting in Tanzania?

Normaliter is die inbegrepen bij internationale tickets (US$ 50,-). Op binnenlandse vluchten en de boot van Zanzibar naar Dar es Salaam is het US$ 5,- gepast US$ en cash.

Wat eten ze in Tanzania?

De Tanzaniaanse keuken is erg gevarieerd, ook al door de Arabische (kust) en Indiase invloeden. Typisch lokaal is ugali (maispap), wali (rijst) chapati, nyama choma (gegrild vlees) Verder mchicha (soort spinazie, bania (okra) en kisvu (cassave bladeren) Dé straatsnack is de mandaazi (soort oliebol). Goed Indiaas eten kun je overal, aan de kust is dat extra spicy en met gebruik van kokosmelk. De meest gedronken drank is thee. Koffie vooral ’s avonds bij een spelletje kaart of bao.(houten plank met gaten). Veel Tanzanianen doen kashata in hun koffie (zoete smaak van kokos en noten). Koud bier, warm bier (vinden Afrikanen vaak lekker), bananenbier en al dan niet zelf gestookte mais alcohol.


Welke stekker heb ik nodig in Tanzania?

De stopcontacten in Tanzania werken op 220 volt, 3 pinnen, engelse stekkers. Je hebt een wereldstekker nodig, Straten zowel in de stad als op het platteland zijn vaak slecht verlicht en ook tijdens je safari is een zaklamp erg handig en hoef je je mobiel niet steeds op te laden. Stroomuitval in je hotel kan soms voorkomen, net als gebrek aan warm water. Kraanwater is niet drinkbaar maar overal wordt flessen water aangeboden. Vul je eigen waterfles en gooi plastic flessen verantwoord weg. Tegenwoordig heeft Tanzania een goed netwerk van mobiele aanbieders (Vodacom, Airtel) en er is bijna overal bereik.


Hoe reis ik door Tanzania?

Je reist per eigen 4WD met gids/chauffeur. Doorgaans wordt voor drinkwater gezorgd, neem ook zelf een veldfles mee, dat scheelt veel plastic. Warme kleding, trui en muts is een must, het kan erg koud worden in een open auto, zeker als die rijdt. Je schudt nogal heen en weer, een kussentje helpt. Heb je snel last van je ogen, het is stoffig, dus neem een goede zonnebril / oogdoekjes mee. Op reisdagen wordt regelmatig gestopt.

Voor korte ritjes zijn er taxi’s, spreek wel tevoren de prijs af. Dalla dallas, ook wel matatu’s zijn de altijd overvolle minibusjes. Goedkoop en voor veel Tanzanianen op het platteland de enige manier van transport.

Lokale vluchten gaan per Air Tanzania (Bombardier), Precision Air (ATR) of Fastjet (Airbus 319/Embraer) of lokale maatschappijen met een kleine Cessna. Ben je snel luchtziek, neem dan tabletten hiervoor mee. Vaak is er een max. aan bagage in deze kleine vliegtuigen (10-12 kg) de rest blijft dan achter tot je terug bent. Pak evt. een aparte sporttas in je bagage.


Hoe ziet een safari in Tanzania eruit?

Een typische safari dag ziet er als volgt uit:
05.30 uur: opstaan net voor zonsopgang, warme drank, evt snack.
06.00 uur: vertrek voor een ochtend safari.
09.30 uur: terug naar je lodge, camp of bivak, opfrissen en ontbijt
10.30 - 13.00 uur: vrije tijd
13.00 - 14.00 uur: lunch
14.00 - 15.30 uur: vrije tijd, siesta.
15.30 uur: middag safari, evt met snacks en sundowners
18.30 - 19.00 uur: terug net voor of na zonsondergang, opfrissen
19.30 - 21.00 uur: diner, evt tijd bij het kampvuur
22.00 uur en later: relatief vroeg slapen.

Zit er reistijd in een dag dan vervalt doorgaans een van de twee safari activiteiten. Soms ga je ’s avonds na het diner nog voor een uurtje of 2 de savanne op. Volg de regels en aanbevelingen van je (bestuurder) gids, verlaat het voertuig niet zonder toestemming, wees stil wanneer je de dieren benadert. Maak dan geen drukke of onverwachte bewegingen en praat fluisterend. Sta stil als een andere reiziger een foto wil maken. Je kunt de chauffeur vragen om de motor van de auto uit te schakelen, als hij dat al niet gedaan heeft. Uiteraard gooi je geen vuilnis of afval naar buiten.

Wat neem ik mee naar Tanzania?

• Kopie paspoort
• Geldriem
• Vaccinatie paspoort
• Geheugenkaarten, extra batterijen en oplader voor je camera
• Zwemkleding
• Waterschoenen (er komt koraal voor in de kuststroken van Zanzibar en het vasteland van Tanzania)
• Zonnebrandcrème
• Zonnebril
• Insecten werend middel (DEET)
• EHBO-kit
• Vochtige doekjes
• Reserve bril
• Zaklamp
• Plastic zakken
• Verrekijker
• Engelse stekker voor stopcontacten (drie pennen)
• Licht gekleurde kleding want donkere kleuren trekken muggen aan
• Sjaal
• Een warm vest
• Slippers / sandalen

Voor wie een berg gaat beklimmen:
• Stevige wandelschoenen of bergschoenen
• Gympen voor de tijden dat je niet trekt
• Dunne sokken
• Dikke sokken (thermisch)
• Korte kleding
• Thermisch ondergoed
• T-shirts
• Dik shirt
• Water en winddichte jas
• Water- en winddichte broek
• Muts
• Bivakmuts (ook tegen verbranden handig)
• Hoed of pet
• Handschoenen (overweeg thermische handschoenen)
• Sjaal
• Slaapzak
• Rugzak (inclusief een waterdichte hoes)
• Trekking rugzak (inclusief een waterdichte hoes, plastic vuilniszakken)
• Hoofdlamp
• Bidon (metaal, zodat je het kunt gebruiken als een kachel in de nacht)
• Wandelstok(ken) evt opvouwbaar, loopt lekkerder.
• Lippenbalsem of vaseline (heb je echt nodig)

Zelf boeken

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld op: 
-vliegwinkel.nl
-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-fairtickets.nl 
-skyscanner.com
-google.nl/flights

Tip: deze vliegsites bieden geen standaard CO2 compensatie. Je kunt dat zelf doen, bijvoorbeeld via Carbonkiller.org. Met jouw bijdrage halen zij CO2 rechten uit de markt. Boek je via het Amerikaanse FlyGRN, dan is CO2 compensatie inclusief.

Let hierbij op het volgende:

 • juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra. 
 • je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat. 
 • je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten. 
 • bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie. 
 • geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is. 

Je vliegt naar

Je vliegt naar Kilimanjaro Airport of naar de hoofdstad Dar es Salaam. Je kunt comfortabel rechtstreeks met KLM. Een deel van de vluchten wordt uitgevoerd door hun partner, Kenya Airways. Vanaf Brussel kun je met Emirates, Ethiopian of Kenya Airways, wel altijd met overstap. Ook vanuit Düsseldorf zijn er vluchten maar altijd met een of meer  keer overstappen.

Combi met Zanzibar

Veel reizigers starten in Kilimanjaro of Dar es Salaam en vliegen terug vanaf Zanzibar. Geef op de vluchtensites dan in dat je terug wilt vliegen vanaf een andere bestemming. Doorgaans worden KLM en Kenya Airways vluchten het meest geboekt.

Binnenlandse vluchten 

Vlieg je vanaf Zanzibar naar Selous Nat. Park, bijvoorbeeld met Auricair, dan vlieg je met kleine (propeller) toestellen waardoor de bagage doorgaans gelimiteerd is tot 12-15 kg. per persoon. Gebruik evt. een kluisje op de luchthaven en neem een lege sporttas mee voor de bagage die je tijdens je vliegsafari nodig hebt.

Kosten

Reken voor een internationale retourvlucht per KLM op kosten vanaf € 800,-. Reken in het hoogseizoen al snel € 250 meer. Er zijn goedkope mogelijkheden, maar dan moet je vaker overstappen, ben je langer onderweg of het risico op vertragingen is groter. Vroeg boeken loont. 

Maatschappijen

De meeste reizigers vliegen met KLM. Boek vroeg, dan is dat betaalbaar, veel zakenreizigers, die relatief laat boeken, de prijzen vliegen dan omhoog. Andere maatschappijen die vliegen op Tanzania zijn Emirates, Ethiopian en Kenya Airways. 

Tijden

De populaire KLM vlucht komt dezelfde dag nog aan, in de avond. De terugvlucht voor de meeste maatschappijen is doorgaans een nachtvlucht. Houd hier rekening mee bij je dagplanning. Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent.

Tips

 • Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie. 
 • Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen. 
 • Let op speciale actieperiodes, bv. De KLM Werelddeal weken.

 

reisduur:
17 dagen / 16 nachten
route:
Zanzibar Bwejuu – Selous - Jambini - Stonetown
reissom:
va. € 2965,- p.p. bij 4 personen. (bij 2 pers. €3.565,- p.p.) in het hoogseizoen
Een compacte privé reis naar Tanzania met safari en strand. Wel comfortabel, mét cultuur en uiteraard mét een complete safari …
︿

Inclusief:

 • op 1 na alle transfers van/naar de luchthaven
 • 5 daagse fly in safari Selous met volpension
 • alle entrees, landingfees en parkfees
 • strandverblijf: halfpension, Stonetown: ontbijt
 • dhow zeiltrip
 • assistentie van je chauffeur en/of local Hero


Exclusief:

 • retourvlucht Zanzibar
 • laatste luchthaventransfer (voordelig per taxi)
 • overige maaltijden
 • onverwachte wijzigingen entrees/fees
 • upgrades of extra excursies
Wat is de beste reistijd in Tanzania? Tanzania ligt net onder de evenaar en heeft een tropisch savanne klimaat, waardoor het …
︿
Zelf boeken Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1 - 2: Aankomst Tanzania, Zanzibar, naar Bwejuu

Na je vlucht, (evt. via Nairobi), aankomst op de luchthaven van Unguja (Zanzibar), waar je chauffeur je staat op te wachten. De koffers worden ingeladen en dan volgt de transfer (ca. 1,5 uur) naar je kleinschalige hotel aan de zuidoostkust.

Na aankomst, zeker als dat erg vroeg is, wil je even bijkomen van de lange reis. Geen haast, geen klok en geen agenda, je zult zien, het went snel.

Dag 1 - 2: Aankomst Tanzania, Zanzibar, naar Bwejuu

Na je vlucht, (evt. via Nairobi), aankomst op de luchthaven van Unguja (Zanzibar), waar je chauffeur je staat op te wachten. De koffers worden ingeladen en dan volgt de transfer …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 90,- p.p.p.n.

 • Reken op ca. € 90,- p.p.p.n.

Dag 3 - 5: Bwejuu, relaxen onder de palmbomen

Bwejuu is een typisch vissersdorp ca. 3 kilometer ten noorden van Paje. Een strandplaatsje met een laid back sfeertje. Wat dat precies is? In je hangmat op het strand onder de palmbomen loom wuivend in de Zanzibari wind, of ‘s avonds achter een vers geroosterd visje, kom je daar snel achter.

Een duik in het warme, turquoise water (de kleuren blauw en groen veranderen steeds) en tegen het eind van de dag meedoen met een spelletje volleybal of voetbal met de locals. Dit is Zanzibar buiten de toeristische drukte. Wil je actiever zijn: bij Paje kun je windsurfen, kitesurfen of een duikcursus volgen. Ook zijn er enkele leuke restaurantjes en beachbars.

local Hero

De oostkust heeft een groot getijdenverschil, bij eb is het soms 800 meter naar het diepe water bij het koraalrif. Neem waterschoenen mee en ga op zoek naar de felgekleurde zeesterren of kijk hoe de bevolking zeewier en octopussen oogst. Paje is een uurtje lopen langs het strand.

Dag 3 - 5: Bwejuu, relaxen onder de palmbomen

Bwejuu is een typisch vissersdorp ca. 3 kilometer ten noorden van Paje. Een strandplaatsje met een laid back sfeertje. Wat dat precies is? In je hangmat op het strand onder …

︿

Dag 6: Zanzibar, vlucht naar Selous National Park

Na alle zon en zee is het tijd voor het echte safari werk. Vanuit Zanzibar vlieg je met een vliegtuigje in nog geen half uur naar het Selous National Park op het vasteland. Selous is qua oppervlakte het grootste natuurreservaat van Afrika: met ruim 47.000 km2 is het zo groot als heel Zwitserland. Hiervan is echter maar een klein deel opengesteld voor safari’s.

Na aankomst installeer je je in je kamer in het Selous River camp. Je slaapt in safari tenten of – tegen een toeslag - in mooie hout en klei bungalows met eigen sanitair. Allemaal hebben ze een terras met zitje en uitzicht over het water. Tegen zonsondergang en vóór het diner start als voorafje een sunset cruise over de Rufiji rivier.

local Hero

Selous is van maart t/m mei lastig bereikbaar, de rivier treedt buiten zijn oevers en door het hoge gras zie je het wild niet. Vanaf juni wordt het langzamer droger; tussen augustus en december zie je het meeste wild.

Dag 6: Zanzibar, vlucht naar Selous National Park

Na alle zon en zee is het tijd voor het echte safari werk. Vanuit Zanzibar vlieg je met een vliegtuigje in nog geen half uur naar het Selous National Park …

︿

Dag 7: Rondreis Tanzania, gamedrives Selous

Vandaag ben je al vroeg wakker want na het ontbijt maak je een gamedrive. Van het enorme Selous park zijn maar 3 gebieden opengesteld, daar vind je ook de grootste aantallen dieren: olifanten, buffels, nijlpaarden, leeuwenfamilies, gnoes, wildebeest enz. En bijna alleen hier te zien: de kudu antilope.

’s Middags maak je een village tour. In de dorpjes bewerken boeren hun veldjes en repareren hun werktuigen. Je ziet vrouwen de was doen, de kinderen komen uit school, kortom het dagelijks leven op het Tanzaniaanse platteland.

Dag 7: Rondreis Tanzania, gamedrives Selous

Vandaag ben je al vroeg wakker want na het ontbijt maak je een gamedrive. Van het enorme Selous park zijn maar 3 gebieden opengesteld, daar vind je ook de grootste …

︿

Dag 8 - 9: Selous, bootsafari & gamedrives

Bijzonder is dat je naast gamedrives alleen in Selous ook wandelsafari’s en boottrips kunt maken. Vandaag ga je aan boord van een kleine boot waarmee je het merengebied rond de Rufiji rivier verkent. Nijlpaarden, krokodillen en veel wild langs de oevers.

De dag erop is weer voor gamedrives per 4WD. Je start je dagtrip door het park vroeg en bent pas bij zonsondergang terug bij je lodge. Onderweg wordt voor een picknicklunch gezorgd. ’s Avonds bij het kampvuur maak je de balans op van wat je allemaal gezien hebt, de Big 5 en meer. In ieder geval een natuurbeleving die je niet snel vergeet.

Dag 8 - 9: Selous, bootsafari & gamedrives

Bijzonder is dat je naast gamedrives alleen in Selous ook wandelsafari’s en boottrips kunt maken. Vandaag ga je aan boord van een kleine boot waarmee je het merengebied rond de …

︿

Dag 10: Selous, vlucht naar Zanzibar

Vandaag na je ontbijt om 08.00 uur transfer naar de landingsbaan en korte vlucht terug naar Zanzibar. Bij aankomst transfer naar het aan de oostkust gelegen Jambiani. Je overnacht in de comfortabele bungalows van je boetiek hotel, met (zoutwater) zwembad. Het hotel ligt in een mooie tuin tussen wel 100 kokospalmen en direct aan het strand.

Het leuke van dit kleinschalige hotel (er zijn maar 13 bungalows) is dat het is ingericht in Afrikaanse stijl met schilderijen en kunstnijverheid van jonge lokale kunstenaars. Veel comfort en aandacht voor duurzaamheid maar dan zonder verlies aan sfeer. Wil je zelf aan de slag, dan kun je je opgeven voor een Swahili kookcursus.

local Hero

Jambiani heeft ca. 1500 inwoners. Eenvoudige, hardwerkende en wat conservatieve mensen, wat huisjes, hutjes, winkeltjes en enkele moskeeën. Loop gerust het dorpje in om kennis te maken met de locals. Respecteer hun cultuur, de vrouwen gaan buiten geheel bedekt, en draag, behalve op het strand, ook bedekte kleding. Neem evt. een sarong mee.

Dag 10: Selous, vlucht naar Zanzibar

Vandaag na je ontbijt om 08.00 uur transfer naar de landingsbaan en korte vlucht terug naar Zanzibar. Bij aankomst transfer naar het aan de oostkust gelegen Jambiani. Je overnacht in …

︿

Dag 11 - 13: Zanzibar, ontdek Jambiani en dagexcursies

Je kunt je 2e strandverblijf afwisselen met korte dagtrips, zo zie je ook wat van de natuur van het eiland en de dorpjes. Op een van deze dagen maak je hele dag een boottocht met een Arabische dhow voor de kust. Een seafood picknick op een van de zandbanken is inbegrepen.

Vanuit Jambiani kun je ook een ‘spice tour’ maken, je ziet alle kruiden die hier groeien, best leerzaam. Of kies Jozani forest, een gebied met een enorme biodiversiteit. Samen met een parkranger ga je er op zoek naar de zeldzame columbus of franje aap. Dit is te combineren tot een dagtour waarbij je vanaf Kimzikazi eiland een boottocht maakt op zoek naar dolfijnen.

local Hero

Veel goede kleine hotels aan deze kust zitten snel vol. Boek daarom tijdig, d.w.z. 6 maanden tevoren. Zo heb je ruime keus.

meet the locals

Dag 11 - 13: Zanzibar, ontdek Jambiani en dagexcursies

Je kunt je 2e strandverblijf afwisselen met korte dagtrips, zo zie je ook wat van de natuur van het eiland en de dorpjes. Op een van deze dagen maak je …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • ca. € 75,- p.p.

 • ca. € 75,- p.p.

 • Reken op ca. € 35,- p.p.

 • Reken op ca. € 35,- p.p.

 • ca. € 35,- per dag.

 • ca. € 35,- per dag.

Dag 14 - 15: Jambiani naar Stonetown, zonsondergang Forodhani park

Als afsluiter van je Tanzania reis twee nachten in Stonetown, het hoofdstadje van Zanzibar. Leuker dan een korte dagtrip want de sfeer van deze Afrikaans – Arabisch binnenstad proef je aan het eind van de middag. Slenter door steegjes waar oude houten deuren toegang geven tot vervallen koopmans huizen, drink een kopje Arabische koffie en neus rond in de souvenirwinkeltjes.

Bij zonsondergang is Forodhani park een must. De avondmarkt wordt verlicht door de maan en de lantaarns. De eetstalletjes liggen tjokvol seafood kebab, gegrild vlees, groente en spicy samosa’s. Je slaapt in een gerestaureerd koloniaal huis, rustig gelegen aan de Victoria Gardens aan de rand van de oude stad.

Dag 14 - 15: Jambiani naar Stonetown, zonsondergang Forodhani park

Als afsluiter van je Tanzania reis twee nachten in Stonetown, het hoofdstadje van Zanzibar. Leuker dan een korte dagtrip want de sfeer van deze Afrikaans – Arabisch binnenstad proef je …

︿

Dag 16 - 17: Vertrek Tanzania, Zanzibar - Amsterdam

Na je ontbijt in een lounge met Swahili decor, en afhankelijk van je vertrektijd van je vlucht, uitchecken en transfer naar de luchthaven. Aankomst op Schiphol de volgende dag, helaas, je individuele reis door Tanzania zit erop.

Liever verlengen? Vraag je Tanzania reis-expert, local Hero Marion, naar de mogelijkheden.

Dag 16 - 17: Vertrek Tanzania, Zanzibar - Amsterdam

Na je ontbijt in een lounge met Swahili decor, en afhankelijk van je vertrektijd van je vlucht, uitchecken en transfer naar de luchthaven. Aankomst op Schiphol de volgende dag, helaas, …

︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Marion

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Tanzania: