reisduur:
12 dagen / 11 nachten
route:
Panama City - Boquete - Bocas del Toro - Panama City
reissom:
va. € 980,- (p.p. bij 2 volw.) 2 lokale vluchten samen ca. € 270,- p.p.

Tsja, het is natuurlijk niet alledaags: een korte gezinsreis naar Panama. Je kinderen het beroemde Panama kanaal laten zien. Een verblijf in de tropische natuur van Boquete, dé koffiestreek van het land. Sportief bezig zijn: hikings, raften, ziplinen en snorkelen. Én dan ook nog bijkomen aan de mooie palmenstranden van Bocas del Toro.

Panama is eigenlijk best goed bereikbaar: met de directe vlucht naar Panama City ben je niet langer onderweg dan naar Aruba of Curaçao. In ieder geval heb je heel wat te vertellen als je weer terug bent. Twijfel je tussen Panama en Costa Rica? Een combi reis kan ook.

Inclusief:

 • transfers van/naar de luchthaven; 
 • lokale transfers met Spaanstalige chauffeur; 
 • overnachtingen met ontbijt; 
 • excursie met gids Panama kanaal en oude stad; 
 • Boquete koffie toer en keuze uit raften of zip-linen; 
 • privé snorkeltour Bocas; 
 • assistentie van je local Hero;
 • CO2 compensatie reis.


Exclusief:

 • internationale vlucht; 
 • lokale vlucht naar David en Bocas naar Panama City 
 • overige maaltijden; 
 • upgrades of extra excursies; 
 • overige entreegelden (o.a. Miraflores ca. US$ 15,- p.p.)

Beste reistijd Panama familiereis
Het goede nieuws: in Panama schijnt de zon bijna altijd: in de droge maanden 7-8 uur per dag. De zon is wel sterk, dus zorg voor petje, zonnebril en zonnecrème. Panama ligt net buiten de zgn Hurricane Belt, dus van orkanen heb je geen last. De temperatuur in Panama is het hele jaar door gelijk, ca. 30 ˚ C. Op de eilanden Bocas de Toro en San Blas is het tropisch vochtig, ca. 24-27˚ C. Ga je de bergen van Panama in bv. bij Boquete, dan daalt de temperatuur en heb je wat warme kleding nodig. De droge periode van Panama loopt van half december t/m half april. Dit is ook het hoogseizoen en deze periode is het meest geschikt voor een bezoek aan de Pacifische kust en hikings in de natuur. Ook duiken en surfen is dan ideaal: een strakblauwe lucht en een lekker zeewindje. Het natte seizoen loopt van mei tot half december. De regen, meestal ’s middags, valt in korte, heftige buien, het blijft drukkend warm en vochtig en de zon schijnt ca. 6 uur per dag. In deze periode staat de tropische natuur prachtig in bloei in Panama.

Visum & paspoort
Voor de reizen naar Panama is een paspoort nodig dat bij vertrek minimaal nog zes maanden geldig is. Je mag zonder visum maximaal 180 dagen blijven, wel moet je op verzoek daartoe, middels een geboekte retourvlucht, kunnen aantonen dat je geld genoeg hebt voor de terugreis. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten voor Panama. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van het  of de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt.

Vaccinaties & gezondheid
Voor je gezinsreis Panama zijn geen vaccinaties verplicht. Aangeraden wordt een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. Ga goed voorbereid op pad en laat je daarom tevoren tijdig, (d.w.z. tenminste 6 weken tevoren) adviseren. Op de website van het LCR, het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie vinden. De prijzen van vaccinaties zijn wisselend, dus shoppen kan geen kwaad. Veel ziektekosten verzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen.  

Panama kent een beperkt malaria risico. In Panama stad en de Kanaalzone heerst geen malaria. In het westelijk deel van Panama komt wel malaria voor maar is het risico beperkt en zijn muggen werende maatregelen genoeg. In de provincies Darién, Kuna Yala (San Blas) en het deel van Panama ten oosten van het kanaal is wel een malaria risico. Blijf je daar langer dan 2 nachten, overweeg dan een malariaprofylaxe. Zika virus: in een groot deel van Midden en Zuid Amerika heerst het Zika virus, dat wordt verspreid door muggen (dezelfde muggen die ook het dengue virus verspreiden). Het is voor alsnog voor volwassenen niet gevaarlijk maar kan voor zwangere vrouwen complicaties opleveren. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan adviseren we je om contact op te nemen met de GGD of je huisarts. 

Draag zoveel mogelijk beschermende kleding met lange mouwen, vooral bij zonsondergang, en spuit regelmatig anti muggen spray met 30-50% DEET. De ziekenhuizen in Panama zijn uitstekend, op het niveau van de USA, waar de meeste artsen ook zijn opgeleid. Kraanwater in Panama is niet drinkbaar, drink flessenwater, het is overal goedkoop verkrijgbaar.

Tijdsverschil
In Panama is het gedurende onze zomertijd 7 uur vroeger als in Nederland. In de wintertijd is het 6 uur vroeger.

Veiligheid Panama
De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, je reisspecialist van Panama, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken, reisadviezen.nl

Panama is  over het algemeen een veilig land. Alleen in Panama City moet je voorzichtig zijn: vermijd afgelegen wijken en stranden en bel ’s avonds altijd een taxi. Let verder op bij populaire bezienswaardigheden. Laat papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat. Maar vergeet dan niet ze tijdig uit de kluis te (laten) halen.

Taal 
In Panama spreken ze Spaans. Van de 3,5 miljoen inwoners (een kwart daarvan woont in Panama City) is de meerderheid mesties, een mix van Spaanse, inheemse en West Indische voorouders. De grootste inheemse bevolkingsgroep van Panama zijn de Kuna indianen. De meeste wonen op de San Blas (Kuna Yala) archipel. Met Engels kun je goed terecht, in Panama city maar ook elders waar men gewend is aan het toerisme.

Kleding & gewoontes
Panama City is een internationale zakenstad met Amerikaanse invloeden. Een korte broek of strandkleding draag je daar niet. Buiten de stad is westerse vrijetijdskleding gebruikelijk. Bezoek je een kerk, draag dan een lange broek/jurk (schouders en knieën bedekt) en praat zachtjes. Zo blend je in de lokale sfeer van Panama en voel je je het prettigst. Neem vooral luchtige katoenen kleding mee in laagjes. Een T-shirt met lange mouwen en een lange broek helpen tegen de muggen ’s avonds. Daarnaast is een dun vest en regenjack handig. Een opvouwbare paraplu is goed tegen de regen en de felle zon. Goede wandelschoenen met profiel en slippers horen er ook bij. Neem geen harde koffer maar een afsluitbare sport/weekendtas of rugzak mee.

Geld & pinnen
In Panama betaal je met de Balboa (PAB). De waarde is gelijk aan de US$. Amerikaanse munten en Panamese Balboa munten worden gewoon door elkaar gebruikt, ze zijn even zwaar en groot, alleen de afbeelding erop verschilt. Uitzondering is de munt van een halve dollar, die ze hier pesos noemen. Omdat biljetten van 50 of 100 US$ of Balboa niet altijd worden geaccepteerd is het handig je kleingeld voorraad op peil te houden. Pinnen kan op veel plaatsen bij banken met een Cirrus/Maestro logo. Pas via je bank voor vertrek naar Panama de instelling van je pas aan naar ‘Wereld’, die staat standaard op Europa. Neem als extra ook wat cash in US$ mee. Betalen met een creditcard kan ook, vooral in de wat prijziger gelegenheden. Soms betaal je extra kosten. Let erop dat je de kaart altijd zelf in het oog blijft houden, extra afschrijvingen komen voor. 

Fooien & entrees 
Een fooi van ca. 10% is gebruikelijk in restaurants, bars enz in Panama. Als je weet hoe laag de salarissen liggen dan begrijp je dat hier wat makkelijk mee omgaan het best is. Op je totale vakantiebudget valt het immers mee. Bijzonder: taxichauffeurs vragen geen fooi (!) De entreegelden zijn exclusief. De entree voor de Miraflores sluis is ca. US$ 15,- p.p. Voor natuurparken in Panama moet worden betaald: tussen de € 5,- en €10,- p.p en ook voor San Blas geldt een kleine entry fee.

Eten/drinken
Panama kent veel nationaliteiten dus de Panameese keuken is internationaal: er zijn Chinese, Mexicaanse, Indiase, Italiaanse en Arabische eetgelegenheden. In Midden Amerikaanse landen zijn bonen het belangrijkste ingrediënt, in Panama zijn dat bananen, die op allerlei wijzen worden verwerkt. Kip is populair net als koriander (of de sterkere versie Culantro). Aan de Caribische kust wordt kokos veel gebruikt en uiteraard eet je er ceviche. Typisch Panamees zijn drankjes van rijst en ananas en chicheme (soort drinkbare havermout). Verse vruchtensappen kun je overal krijgen in Panama, net als Balboa, het lokale bier en rum (seco, een witte variant).

Elektriciteit / water
De stopcontacten in Panama werken op 110 volt. Je hebt een wereldstekker nodig, meestal zijn er verschillende soorten stopkontakten, vaak het Amerikaanse systeem met 2 dunne polen. Straten zowel in de stad als op het platteland zijn vaak slecht verlicht. Stroomuitval in je hotel kan voorkomen, net als gebrek aan warm water.

Getting around
Panama City doe je per transfer en taxi. Verder reis je door het land het best per huurauto. De wegen zijn prima, de routes goed aangegeven en een gewone auto is voldoende, je hebt geen 4WD nodig. San Blas en Bocas de Toro zijn per propellervliegtuig bereikbaar (bagagelimiet van ca. 12-14 kg. p.p.).

Zelf boeken

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld op:
-vliegwinkel.nl   
-vliegtickets.nl  
-cheaptickets.nl  
-tix.nl 
-skyscanner.com

Tip: deze vliegsites bieden geen standaard CO2 compensatie. Je kunt dat zelf doen, bijvoorbeeld via Carbonkiller.org. Met jouw bijdrage halen zij CO2 rechten uit de markt. Boek je via het Amerikaanse FlyGRN, dan is CO2 compensatie inclusief.

Let hierbij op het volgende: 

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra.  
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat.  
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten.  
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie.  
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.

Je vliegt naar 

Je vliegt naar de hoofdstad Panama City. Je kunt comfortabel rechtstreeks met KLM maar dat is natuurlijk wel wat prijziger. Alternatieven zijn Iberia en Air France met één of twee stops en uiteraard een langere vluchtduur.

Binnenlandse vluchten 

Heb je een vlucht nodig naar Bocas de Toro of de San Blas eilanden, dan worden die vluchten doorgaans geboekt door je local Hero. Vooral door frequente tijdswijzigingen is dat ook beter. Houd er rekening mee dat men kleine (propeller) toestellen gebruikt en bagage doorgaans gelimiteerd is tot 12 kg per persoon. Gebruik evt. een kluisje op de luchthaven en neem een lege sporttas mee voor de bagage die je tijdens het eilandverblijf nodig hebt. 

Combi met Costa Rica 

Ook combinaties met Costa Rica zijn populair. De enkele vlucht van Panama City naar San José duurt ca. 1,5 uur en kost ca. € 200,- p.p. Handig als je met KLM snel naar Panama wilt, het kanaal wilt zien en dan je vakantie wilt doorbrengen in Panama. In andere gevallen: bedenk dat Panama op zichzelf al genoeg te bieden heeft, je zult verrast zijn over de afwisseling. 

Kosten 

Reken voor een internationale retourvlucht per KLM op tenminste € 600,- a € 800,- Vluchten met Iberia heb je in het laagseizoen al vanaf ca. € 500,-. 

Maatschappijen 

De meeste reizigers vliegen met KLM. Boek vroeg, dan is dat betaalbaar, veel zakenreizigers, die relatief laat boeken, de prijzen vliegen dan omhoog. Iberia is een goede tweede, zeker als je combineert met omliggende landen. Kijk verder eens op skyscanner.

Tijden

* De meeste vluchten uit Europa komen dezelfde dag nog aan in de namiddag. De terugvlucht is doorgaans een nachtvlucht. Houd hier rekening mee bij je dagplanning.

*Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent.

Tips 

*Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie. 
*Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen. 
*Let op speciale actieperiodes, bv. De KLM Werelddeal weken.

reisduur:
12 dagen / 11 nachten
route:
Panama City - Boquete - Bocas del Toro - Panama City
reissom:
va. € 980,- (p.p. bij 2 volw.) 2 lokale vluchten samen ca. € 270,- p.p.
Tsja, het is natuurlijk niet alledaags: een korte gezinsreis naar Panama. Je kinderen het beroemde Panama kanaal laten zien. Een …
︿

Inclusief:

 • transfers van/naar de luchthaven; 
 • lokale transfers met Spaanstalige chauffeur; 
 • overnachtingen met ontbijt; 
 • excursie met gids Panama kanaal en oude stad; 
 • Boquete koffie toer en keuze uit raften of zip-linen; 
 • privé snorkeltour Bocas; 
 • assistentie van je local Hero;
 • CO2 compensatie reis.


Exclusief:

 • internationale vlucht; 
 • lokale vlucht naar David en Bocas naar Panama City 
 • overige maaltijden; 
 • upgrades of extra excursies; 
 • overige entreegelden (o.a. Miraflores ca. US$ 15,- p.p.)
Beste reistijd Panama familiereisHet goede nieuws: in Panama schijnt de zon bijna altijd: in de droge maanden 7-8 uur per …
︿
Zelf boekenTegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1: Aankomst Panama, Panama City

Na je directe vlucht sta je eind van de middag op de luchthaven van Panama City waar je je eerste balboa’s uit de ATM haalt. Je chauffeur staat in de aankomsthal op je te wachten en nadat je de bagage hebt ingeladen ben je in no time in je kleinschalige hotel in het centrum.

Panama City is een bijzondere mix van oud en nieuw. Als belangrijke handelsstad aan het kanaal zijn er grote zakenwijken en veel hoogbouw. Je hotel heeft uitzicht op het Panama kanaal en de Bridge of the Americas. Er is een zwembad en een gratis shuttle naar het Albrook Shopping centre. Lekker even bijkomen van je vlucht, je kinderen naar het zwembad en een relaxt diner in TGI Friday’s naast je hotel.

Dag 1: Aankomst Panama, Panama City

Na je directe vlucht sta je eind van de middag op de luchthaven van Panama City waar je je eerste balboa’s uit de ATM haalt. Je chauffeur staat in de …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 30,- p.p. extra.

 • Reken op ca. € 30,- p.p. extra.

 • Reken op ca. € 40,- p.p.

 • Reken op ca. € 40,- p.p.

Dag 2 - 3: Ontdek Panama City, excursie Panama kanaal

Na het ontbijt excursie naar het Panama kanaal. Bij de beroemde Miraflores sluizen zie je het water de enorme containerschepen in 1,5 minuut zo’n 10 meter omhoog tillen, een fascinerend gezicht! Daarna naar Casco Viejo, het oude koloniale deel. Daarna er verder zelf op uit. Tip: vanaf de Cerro Ancon heuvel heb je een mooi uitzicht op de skyline vol blinkende wolkenkrabbers.

De dag erop is voor de stad zelf. Ga naar de Mercado de Artesanias de Balboa, waar bijzondere kunstnijverheid uit alle hoeken van het land te koop is. In de Amerikaans aandoende shoppingmalls zoals Multicentro, Multiplaza Pacific of de Albrook Mall is voordelige kleding, elektronica en cosmetica te koop: de Colon Free Trade Zone is immers de grootste vrijhandelszone ter wereld.

local Hero

Leerzaam voor je kinderen is een dagtrip naar de Embera indian community. Je gids haalt je op bij je hotel en vanaf de pier vaar je per boot de Chagres rivier op naar het dorp, waar je alles te weten komt over hun gewoonten en gebruiken.  

meet the locals

Dag 2 - 3: Ontdek Panama City, excursie Panama kanaal

Na het ontbijt excursie naar het Panama kanaal. Bij de beroemde Miraflores sluizen zie je het water de enorme containerschepen in 1,5 minuut zo’n 10 meter omhoog tillen, een fascinerend …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • ca. € 70,- p.p.

 • ca. € 70,- p.p.

Dag 4 - 6: Panama City - Boquete

Vandaag transfer naar de luchthaven voor de binnenlandse vlucht naar David. Het is een uurtje vliegen en dan nog een klein stukje naar Boquete. Je slaapt in een gezellige bed&breakfast, in de bergen net buiten het stadje. Boquete is een slaperig toeristen dorp maar tegelijkertijd een waar outdoor paradijs: hiken, klimmen, raften, ziplinen door de boomtoppen, het kan allemaal.

Tijdens je verblijf is een raft óf zipline excursie inbegrepen, meer bijboeken kan natuurlijk altijd. Even lekker bijkomen? Dat kan in de warme thermale baden van het plaatsje. Ook kun je een koffieplantage bezoeken of met een lokale imker mee die je de verse honing laat proeven.

local Hero

Denk bij de vlucht aan de bagage limiet: 14 kg max. en 4 kg handbagage. Extra kilos kosten US$ 3,-.

Dag 4 - 6: Panama City - Boquete

Vandaag transfer naar de luchthaven voor de binnenlandse vlucht naar David. Het is een uurtje vliegen en dan nog een klein stukje naar Boquete. Je slaapt in een gezellige bed&breakfast, …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 40,- p.p.

 • Reken op ca. € 40,- p.p.

 • Reken op ca € 35,- p.p.

 • Reken op ca € 35,- p.p.

Dag 7: Boquete - Bocas del Toro

Vanuit Boquete transfer naar Almirante, vanwaar je in een half uur naar Colón, het hoofdeiland vaart. Je verblijft in Playa Tortuga, een fijn resort hotel met zwembad en tropische tuin, direct aan het strand.  Zwemmen, snorkelen, kajakken, alles kan. Wil je het eiland rond, huur dan een fiets, het is toch best groot maar in een dag kun je veel zien.

Op Cólon kun je een kajak huren of surfen (de hoogste golven heb je bij Silver Back op Isla Bastimentos). Isla Colón is namelijk een populaire surfbestemming. 

local Hero

Een aanrader is Play Boca de Drago aan de andere kant van het eiland of het mooie Starfish beach, een van de veiligste plekken om te zwemmen. Bij het eveneens mooie Bluff Beach is de stroming vaak erg sterk. Neem insecten spray mee, de muggen en zandvliegen kunnen soms best irritant zijn.

Dag 7: Boquete - Bocas del Toro

Vanuit Boquete transfer naar Almirante, vanwaar je in een half uur naar Colón, het hoofdeiland vaart. Je verblijft in Playa Tortuga, een fijn resort hotel met zwembad en tropische tuin, …

︿

Dag 8 - 9: Familiereis Panama, verblijf Bocas del Toro

Isla Bastimentos wil je zeker bezoeken. Het eiland is autovrij en deels beschermd natuurgebied. Je ziet er leguanen, apen en kaaimannen. Tussen april en augustus leggen zeeschildpadden er hun eieren. Een van de mooiste stranden hier is Red Frog Beach, waar het regenwoud tot de zee loopt.

Het is te bereiken over een vochtig wandelpad, waar de felgekleurde kikkers je al snel opvallen. De US$ 5,- entree gaat naar het natuurbeheer. Voor US$ 4,- palk je de bus naar Bocas del Drago, met helder water en ondiepe zee. Vanuit hier ga je naar Starfish beach. Of pak de boot naar Bird Island voor pelikanen en frigate vogels. 

local Hero

Maak een boottrip naar Isla Zapatillas. Je vaart naar Dolphin Bay waar je ze met wat geluk boven water ziet komen en stopt bij een ondiepte waar je zeesterren op de bodem ziet liggen en snorkelt door de onderwaterwereld. Je doorkruist mangroves met luiaards en bereikt een paradijsje dat je (bijna) voor jezelf hebt.

Dag 8 - 9: Familiereis Panama, verblijf Bocas del Toro

Isla Bastimentos wil je zeker bezoeken. Het eiland is autovrij en deels beschermd natuurgebied. Je ziet er leguanen, apen en kaaimannen. Tussen april en augustus leggen zeeschildpadden er hun eieren. …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 60,- p.p.

 • Reken op ca. € 60,- p.p.

 • Reken op ca. € 35,- p.p.

 • Reken op ca. € 35,- p.p.

Dag 10: Bocas - Costa Rica of Panama City

Afhankelijk van je route kun je kiezen: wil je je reis combineren met Costa Rica dan regelen we een watertaxi naar het vasteland en een transfer naar de grens. Vandaar wordt je naar een van de Costa Ricaanse badplaatsjes Cahuita of Puerto Viejo gebracht. Grensbelasting is voor eigen rekening.

Ga je terug naar Panama City dan vlieg je vanuit Bocas direct terug naar Panama City waar je naar je kleinschalige hotel wordt gebracht en je nog een nachtje slaapt. Leuk voor gezinnen met kinderen is een bezoek aan het bio-museum gebouwd door de beroemde architect Frank Gehry.

Dag 10: Bocas - Costa Rica of Panama City

Afhankelijk van je route kun je kiezen: wil je je reis combineren met Costa Rica dan regelen we een watertaxi naar het vasteland en een transfer naar de grens. Vandaar …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 35,- p.p.

 • Reken op ca. € 35,- p.p.

 • Reken op ca. € 80,- p.p.

 • Reken op ca. € 80,- p.p.

Dag 11 - 12: Rondreis Panama, terugvlucht naar Amsterdam

Na je ontbijt in de loop van de dag transfer naar de internationale luchthaven voor de vlucht terug naar Europa. Je komt de volgende ochtend vroeg aan in Amsterdam. Je individuele rondreis Panama zit erop.

Dag 11 - 12: Rondreis Panama, terugvlucht naar Amsterdam

Na je ontbijt in de loop van de dag transfer naar de internationale luchthaven voor de vlucht terug naar Europa. Je komt de volgende ochtend vroeg aan in Amsterdam. Je …

︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Sashara

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Panama: