reisduur:
16 dagen / 15 nachten
route:
Casablanca - Rabat - Meknes - Fes - Erfoud - Rissani - Merzouga - Todra - Dades - Ourzazate - Ait Benhaddou - Marrakesh
reissom:
va. € 875,- (p.p. 2 volwassenen. Huurauto va. € 189,- p.p bij 2 pers.)

Een land waar je je ogen en neus achterna loopt in de verdwaal-hier-maar-gewoon souks. Waar je in de kleinste restaurantjes de lekkerste gerechten proeft om dan gestrekt te gaan op de patio van een traditioneel Riad hotel.

Marokko is veelzijdiger dan je denkt: medina’s, witmarmeren moskeeën, pleintjes en poortjes vol verrassende doorkijkjes en steegjes vol workshops en winkeltjes.

Een land waar je over de uitlopers van de Sahara schommelt op de rug van een kameel, waar een frisse wind waait in een vissersdorp aan zee en waar je aftopt op een warm zandstrand.

Terug van deze Marokko rondreis kun je met recht zeggen dat je het land gezien hebt.

Inclusief:

 • transfer bij aankomst en vertrek; 
 • privé vervoer Meknes-Fes via Volubulis; 
 • 14 overnachtingen met ontbijt; 
 • 1 nacht berbertent met ontbijt en diner; 
 • kamelenrit en village walk Dades vallei; 
 • bustickets Marrakesh-Essaouira-Agadir; 
 • assistentie local Hero;
 • CO2 compensatie reis.

Exclusief:

 • internationale retourvlucht; 
 • autohuur; 
 • extra’s autohuur ter plaatse; 
 • overige maaltijden; 
 • entreegelden.

Beste reistijd Marokko

De beste maanden om Marokko te bezoeken zijn april/mei en augustus/september. Het zijn ook de drukkere en meest populaire maanden. Ook buiten deze maanden kun je prima naar Marokko. In onze winter is het zuidelijk deel lekker warm (Agadir is een winterzonbestemming), hartje zomer wordt het daar flink warm maar met een airco auto en airco in je hotel is het nog steeds goed te doen. Het noorden van Marokko is vrij nat, vooral in de winter, in de bergen van de Atlas ligt er dan sneeuw. In het zuiden kunnen zandstormen voorkomen, de zgn. sirocco of khamsin. 

Visum & paspoort voor Marokko

Voor de reizen naar Marokko is voor Nederlanders geen visum nodig. Let er wel op dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn als je Marokko verlaat. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige reisdocumenten voor Marokko. Het is handig voor vertrek de informatie van het consulaat of de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt voor je Marokko rondreis.

Vaccinaties & gezondheid

Voor Marokko zijn geen vaccinaties verplicht. Aangeraden worden een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. Op de website van het LCR, het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden. Kraanwater in Marokko is buiten de grote steden niet altijd drinkbaar, drink flessenwater, het is overal goedkoop verkrijgbaar.

Tijdsverschil met Marokko

In Marokko is het gedurende onze zomertijd 1 uur vroeger als in Nederland. In de wintertijd is het 2 uur vroeger.

Veiligheid 

De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de reisexpert van Marokko checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Kleine criminaliteit komt vooral voor op drukke toeristische plaatsen. Over het algemeen kun je ’s avonds zonder problemen op straat lopen maar loop in de steden niet in stille overlichte straten of buurten. Laat papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat. Maar vergeet dan niet ze tijdig uit de kluis te (laten) halen.

Kleding & gewoontes

Marokkanen zijn vrij conservatief: schone, hele en nette kleding vinden ze belangrijk. Vrouwen wordt aangeraden schouders en knieën bedekt te houden. Marokkaanse mannen dragen in de Marokkaanse steden een lange broek. Doe in moskeeën je schoenen uit en praat zachtjes. Zo blend je in de lokale sfeer en voel je je het prettigst. In de warme maanden is katoenen kleding in laagjes aan te raden. Neem ook een warme trui mee als de airco loeit, of als het in voor of najaar ’s avonds afkoelt.

Geld & pinnen

In Marokko betaal je met Dirham (MAD) Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor alvast de koers bekijken. Als je cash euro biljetten wisselt, dan geven die van 50 en 100 de beste koers. Accepteer geen beschadigde dirham biljetten, je kunt ze moeilijk kwijt. Je kunt verder overal pinnen, de bij de meeste automaten kun je met je pinpas met cirruslogo terecht. Pin op een goed verlichte plaats, bij voorkeur overdag en liefst in een bankgebouw. Laat niemand helpen of meekijken en vraag een bonnetje (bewaren als je terug wilt wisselen in euro’s). Het is aan te raden om voor ‘noodgevallen’, zoals wanneer een pinautomaat niet werkt, wat euro’s in cash bij je te hebben. Vergeet niet je bankpas uit te breiden naar ‘wereld’, anders kun je niet pinnen.

Steeds vaker worden in de grotere hotels, winkels en restaurants creditcards in Marokko geaccepteerd. Visa en Mastercard worden aanbevolen. Zorg voor voldoende kleingeld, handig voor in kleine winkels, op markten of voor gidsen, chauffeurs enz. 

Fooien & entrees 

Entreegelden zijn niet inbegrepen, doorgaans maar enkele euro’s. Gebruikelijk is een kleine fooi voor allerlei diensten (baksjisj) Laat je echter niet op sleeptouw nemen, vooral niet in de echt toeristische gebieden. Je gids of chauffeur verwacht ca. 2-5 US$ p.p. per dag. Ook in restaurants bars, en voor allerlei services heb je al snel wat dirham nodig. Als je weet hoe laag de salarissen liggen en van de fooi hele families worden onderhouden, dan begrijp je dat hier makkelijk mee omgaan het best is. Op je vakantiebudget valt het immers mee. Vriendelijkheid is bijna altijd oprecht, maar zonder fooien kan men niet leven. 

Elektriciteit

De stopcontacten in Marokko werken op 220-230 volt, net als bij ons Europese stekkers. Straten zowel in de stad als op het platteland zijn vaak slecht verlicht, een kleine zaklamp meenemen is een must, ook voor verblijf in de woestijn.

Getting around

Je reist in Marokko met je eigen huurauto, zo heb je alle vrijheid. Het is even wennen maar alles is duidelijk aangegeven en de hoofdwegen zijn geasfalteerd. Autohuur is iets prijziger dan in Europa (ca.€ 50,- p/dg), bij de grotere autoverhuurders zijn de auto’s in goede staat. Je kunt zelf je auto boeken of dit via je local Hero regelen. Check ter plaatse wel evt. beschadigingen en neem drinken mee voor onderweg. Wil je liever niet zelf rijden, dan is de lijnbus een alternatief. Vanuit Casablanca kun je naar Rabat, Fes, Meknes en Marrakech; vanuit Marrakech kun je naar Essasouira en Agadir. Je local Hero reserveert je buskaartjes tevoren, bij betrouwbare bus maatschappijen als CTM en Supratours. Vanuit Marrakech of Casablanca en tussen de koningssteden als Fes, Meknes en Rabat, kun je ook eenvoudig per trein reizen. Je local Hero kan de treinkaartjes tevoren regelen zodat je een gereserveerde plaats hebt.

Zelf boeken 

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld op:
-vliegwinkel.nl  
-vliegtickets.nl 
-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-skyscanner.com

Let hierbij op het volgende: 

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra. 
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat. 
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten. 
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie. 
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is. 

Je vliegt naar

Voor je rondreis Marokko kan vanuit Nederland direct vliegen op Marrakech, Fes, Casablanca, Agadir etc. en je hebt een ruime keuze aan vertrektijden. Kosten Reken voor een retourvlucht op ca. € 200,- / 300,-, afhankelijk van dag, tijd en periode. Midweek vliegen is doorgaans het voordeligst. 

Maatschappijen.

Je kunt kiezen uit reguliere maatschappijen als Royal Air Maroc of KLM maar ook met low cost maatschappijen als Transavia of Ryanair. De meeste reizigers vliegen met lowcosters. Combineren van lowcost maatschappijen, dus heen met de ene, terug met de ander is mogelijk. Ook vanaf Weeze, Düsseldorf of Brussel vertrekken vluchten naar Marokkaanse luchthavens.

Tijden 
* Probeer late avond of nachtvluchten te vermijden, het is prettiger overdag op je bestemming aan te komen. 
*Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent.

Tips 
*Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie. 
*Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen.
*Let op speciale actieperiodes, bv. KLM wereld deal weken.

Wie boekt de auto voor mijn reis? 

Uiteraard kun je via mij je huurauto boeken. Ik heb goede ervaringen met de auto’s en service van Sunny Cars. Veel reizigers zijn dat met mij eens. Natuurlijk kun je het zelf direct op hun website boeken of, als je dat makkelijker vindt, kun je het boeken van je auto ook aan mij overlaten. In beide gevallen krijg je de rekening en vouchers tevoren per mail toegestuurd. 

Waarom Sunny Cars? 

Sunny is een zgn. broker, een in Europa gevestigde onderneming die zelf geen auto’s heeft maar het aanbod van de verschillende verhuurders als AVIS, Hertz, Budget, etc. etc. combineert en daar de meest aantrekkelijke aanbod uit haalt.

Dit is vaak voordeliger dan of wel lokaal boeken (door mij als local Hero) of direct bij Hertz of Avis etc. Bijkomende voordelen: door de schaalgrootte en het gebruik van internationale verzekeringspartners zijn de auto verzekeringen voordeliger en de dekkingen hoger dan bij lokale Marokkaanse autoverhuurders. Ook krijg je doorgaans een all-in tarief, zodat je ter plaatse niets mee hoeft bij te betalen. Wel zo makkelijk als je toch wat vermoeid aankomt. In het kopje “exclusief” vind je de kosten die je ter plaatsen extra dient te betalen.

Welke route boek je? 

Het traject tussen Fez en Marrakesh, dat in 5 dagen (of langer) is af te leggen, is opgenomen in de meeste rondreizen. Handig omdat je dat niet makkelijk met het openbaar vervoer kunt doen. Je haalt de auto op in Fez (stadskantoor) en levert hem weer in in Marrakesh (stadskantoor). Je kunt tegen betaling ook hotelaflevering reserveren, uitsluitend op aanvraag voor MAD 300 per enkele reis. De zgn. one-way kosten vanaf € 65,- worden niet automatisch bij de huursom opgeteld en dien je ter plaatse te betalen. Uiteraard kun je er ook voor kiezen de auto op de luchthaven in te leveren. In de steden zelf kun je beter een taxi nemen, een huurauto is daar niet handig, je kent de weg niet en je rijdt je al snel vast. (zie b.v. de blog over rijden in Medina ‘s

Welke auto boek je het best? 

Dit zijn in Marokko via Sunnycars de meest dor onze reizigers geboekte categorieën: 

 • Voor 2-3 personen: Cat. Economy, Dacia Sandero, 2 deurs, handgeschakeld, airco, ok voor 2-3 personen (Alternatief Compact categorie, Dacia Logan, 4 deurs, handgeschakeld, met airco.) 
 • Voor 4-5 personen: Ga je met je gezin dan is de Fiat Doble Minivan voordelig. Wel is de bagageruimte beperkt en ligt die in het zicht (een doek erover helpt, wat). Wat duurder nog maar hoger op de wielen is een Dacia Duster. Voor hogere categorieën, zie de site van Sunny.

Drie tips:

 • Omdat je auto een belangrijk deel van de reis is, je ‘woont’ er tijdens je rondreis toch een beetje in, is een te kleine auto niet fijn. Ook is de bagageruimte al snel te klein. Neem geen koffers maar zachte tassen mee en beperk je bagage flink. Zeker als je in Nederland in een wat grotere auto rijdt, is het prettiger de kleinste categorieën, meestal met een te lichte motor voor je route, niet te kiezen maar eerder voor een middenklas auto. 
 • Bijt je niet vast op een merk, dat wordt nooit gegarandeerd want men wil ook wel eens een deal sluiten met een autoleverancier van een ander merk. Je boekt voor een auto categorie. Binnen die categorie zijn de auto’s qua maat, opties en faciliteiten vergelijkbaar.
 • Doe het de eerste dag rustig aan, zelfs een ervaren bestuurder moet in een andere auto en in een ander land even wennen. Je hebt geen haast, het is vakantie. De weg kwijt of iets anders? De ervaring leert dat men in Marokko bijzonder behulpzaam is, dus no worries.

Wat is inbegrepen? 

 • Onbeperkt aantal km. 
 • WA verzekering lokaal 
 • WA aanvulling tot 7,5 miljoen (lokale dekking is te laag) 
 • CDW (eigen risico blijft nog ca. € 1400,-) en TP (diefstalverzekering) 
 • Terugbetaling eigen risico. (ook voor glas, bodem, banden en dak) In geval van schade en/of diefstal belast de autoleverancier je met een eigen risico. Dit bedrag betaal je dan ter plaatse en wordt na thuiskomst door Sunny Cars vergoed. Het is dus niet nodig om lokaal een extra verzekering af te sluiten. 
 • Afleveren op de luchthaven indien van toepassing (niet: Fes) 
 • Flex Service wordt standaard extra afgesloten, waardoor je tot 4 uur voor verhuurperiode nog kan annuleren en alleen de Flex Service kosten (€ 7,-) kwijt bent.

Wat is exclusief? 

 • Toeslag aanname huurauto buiten kantoor tijden. 
 • Toeslag extra bestuurder ca. MAD 60,- p.d. max. MAD 350,- per huurperiode, afhankelijk type auto. 
 • Waarborg: Credit card met pincode op bestuurdersnaam is verplicht. Het bedrag van het eigen risico wordt als waarborg van uw creditcard afgeschreven. 
 • Toeslag leeftijd, voor 25 jaar of vanaf 65 jaar. Kosten kun je bij mij navragen. 
 • Kinderzitje MAD 250,- per huurperiode. (babyzitje niet mogelijk) 
 • Evt. one-way toeslag, ter plaatsen te betalen 
 • Lokale GPS huur (ca. MAD 90,- p.d.)

Waar moet je verder op letten? 

 • Een dag is 24 uur, vanaf het moment dat je de auto ophaalt;
 • De vertrekdatum is bepalend voor het seizoen tarief, net voor het hoogseizoen huren is dus goedkoper, aan het eind van het hoogseizoen huren relatief duur. 
 • Creditcard op naam van hoofdbestuurder nodig, deze ook meenemen. 
 • Min. leeftijd 25 jaar. 1 jaar in bezit van rijbewijs, max leeftijd 65 jaar. Mogelijk te verlagen/verhogen voor MAD 120 per dag, max. MAD 1200 per huurperiode. (bij huur busje 7-9 personen gelden andere voorwaarden)

Verdere info:

Zie voor de meest up to date voorwaarden de site van Sunny Cars.

Ik heb hier ook een blog over geschreven op Traveljunks.nl: 8X do’s and don’ts van autorijden in Marokko.

reisduur:
16 dagen / 15 nachten
route:
Casablanca - Rabat - Meknes - Fes - Erfoud - Rissani - Merzouga - Todra - Dades - Ourzazate - Ait Benhaddou - Marrakesh
reissom:
va. € 875,- (p.p. 2 volwassenen. Huurauto va. € 189,- p.p bij 2 pers.)
Een land waar je je ogen en neus achterna loopt in de verdwaal-hier-maar-gewoon souks. Waar je in de kleinste restaurantjes …
︿

Inclusief:

 • transfer bij aankomst en vertrek; 
 • privé vervoer Meknes-Fes via Volubulis; 
 • 14 overnachtingen met ontbijt; 
 • 1 nacht berbertent met ontbijt en diner; 
 • kamelenrit en village walk Dades vallei; 
 • bustickets Marrakesh-Essaouira-Agadir; 
 • assistentie local Hero;
 • CO2 compensatie reis.

Exclusief:

 • internationale retourvlucht; 
 • autohuur; 
 • extra’s autohuur ter plaatse; 
 • overige maaltijden; 
 • entreegelden.
Beste reistijd MarokkoDe beste maanden om Marokko te bezoeken zijn april/mei en augustus/september. Het zijn ook de drukkere en meest …
︿
Zelf boeken Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. …
︿

Wie boekt de auto voor mijn reis? 

Uiteraard kun je via mij je huurauto boeken. Ik heb goede ervaringen met de auto’s en service van Sunny Cars. Veel reizigers zijn dat met mij eens. Natuurlijk kun je het zelf direct op hun website boeken of, als je dat makkelijker vindt, kun je het boeken van je auto ook aan mij overlaten. In beide gevallen krijg je de rekening en vouchers tevoren per mail toegestuurd. 

Waarom Sunny Cars? 

Sunny is een zgn. broker, een in Europa gevestigde onderneming die zelf geen auto’s heeft maar het aanbod van de verschillende verhuurders als AVIS, Hertz, Budget, etc. etc. combineert en daar de meest aantrekkelijke aanbod uit haalt.

Dit is vaak voordeliger dan of wel lokaal boeken (door mij als local Hero) of direct bij Hertz of Avis etc. Bijkomende voordelen: door de schaalgrootte en het gebruik van internationale verzekeringspartners zijn de auto verzekeringen voordeliger en de dekkingen hoger dan bij lokale Marokkaanse autoverhuurders. Ook krijg je doorgaans een all-in tarief, zodat je ter plaatse niets mee hoeft bij te betalen. Wel zo makkelijk als je toch wat vermoeid aankomt. In het kopje “exclusief” vind je de kosten die je ter plaatsen extra dient te betalen.

Welke route boek je? 

Het traject tussen Fez en Marrakesh, dat in 5 dagen (of langer) is af te leggen, is opgenomen in de meeste rondreizen. Handig omdat je dat niet makkelijk met het openbaar vervoer kunt doen. Je haalt de auto op in Fez (stadskantoor) en levert hem weer in in Marrakesh (stadskantoor). Je kunt tegen betaling ook hotelaflevering reserveren, uitsluitend op aanvraag voor MAD 300 per enkele reis. De zgn. one-way kosten vanaf € 65,- worden niet automatisch bij de huursom opgeteld en dien je ter plaatse te betalen. Uiteraard kun je er ook voor kiezen de auto op de luchthaven in te leveren. In de steden zelf kun je beter een taxi nemen, een huurauto is daar niet handig, je kent de weg niet en je rijdt je al snel vast. (zie b.v. de blog over rijden in Medina ‘s

Welke auto boek je het best? 

Dit zijn in Marokko via Sunnycars de meest dor onze reizigers geboekte categorieën: 

 • Voor 2-3 personen: Cat. Economy, Dacia Sandero, 2 deurs, handgeschakeld, airco, ok voor 2-3 personen (Alternatief Compact categorie, Dacia Logan, 4 deurs, handgeschakeld, met airco.) 
 • Voor 4-5 personen: Ga je met je gezin dan is de Fiat Doble Minivan voordelig. Wel is de bagageruimte beperkt en ligt die in het zicht (een doek erover helpt, wat). Wat duurder nog maar hoger op de wielen is een Dacia Duster. Voor hogere categorieën, zie de site van Sunny.

Drie tips:

 • Omdat je auto een belangrijk deel van de reis is, je ‘woont’ er tijdens je rondreis toch een beetje in, is een te kleine auto niet fijn. Ook is de bagageruimte al snel te klein. Neem geen koffers maar zachte tassen mee en beperk je bagage flink. Zeker als je in Nederland in een wat grotere auto rijdt, is het prettiger de kleinste categorieën, meestal met een te lichte motor voor je route, niet te kiezen maar eerder voor een middenklas auto. 
 • Bijt je niet vast op een merk, dat wordt nooit gegarandeerd want men wil ook wel eens een deal sluiten met een autoleverancier van een ander merk. Je boekt voor een auto categorie. Binnen die categorie zijn de auto’s qua maat, opties en faciliteiten vergelijkbaar.
 • Doe het de eerste dag rustig aan, zelfs een ervaren bestuurder moet in een andere auto en in een ander land even wennen. Je hebt geen haast, het is vakantie. De weg kwijt of iets anders? De ervaring leert dat men in Marokko bijzonder behulpzaam is, dus no worries.

Wat is inbegrepen? 

 • Onbeperkt aantal km. 
 • WA verzekering lokaal 
 • WA aanvulling tot 7,5 miljoen (lokale dekking is te laag) 
 • CDW (eigen risico blijft nog ca. € 1400,-) en TP (diefstalverzekering) 
 • Terugbetaling eigen risico. (ook voor glas, bodem, banden en dak) In geval van schade en/of diefstal belast de autoleverancier je met een eigen risico. Dit bedrag betaal je dan ter plaatse en wordt na thuiskomst door Sunny Cars vergoed. Het is dus niet nodig om lokaal een extra verzekering af te sluiten. 
 • Afleveren op de luchthaven indien van toepassing (niet: Fes) 
 • Flex Service wordt standaard extra afgesloten, waardoor je tot 4 uur voor verhuurperiode nog kan annuleren en alleen de Flex Service kosten (€ 7,-) kwijt bent.

Wat is exclusief? 

 • Toeslag aanname huurauto buiten kantoor tijden. 
 • Toeslag extra bestuurder ca. MAD 60,- p.d. max. MAD 350,- per huurperiode, afhankelijk type auto. 
 • Waarborg: Credit card met pincode op bestuurdersnaam is verplicht. Het bedrag van het eigen risico wordt als waarborg van uw creditcard afgeschreven. 
 • Toeslag leeftijd, voor 25 jaar of vanaf 65 jaar. Kosten kun je bij mij navragen. 
 • Kinderzitje MAD 250,- per huurperiode. (babyzitje niet mogelijk) 
 • Evt. one-way toeslag, ter plaatsen te betalen 
 • Lokale GPS huur (ca. MAD 90,- p.d.)

Waar moet je verder op letten? 

 • Een dag is 24 uur, vanaf het moment dat je de auto ophaalt;
 • De vertrekdatum is bepalend voor het seizoen tarief, net voor het hoogseizoen huren is dus goedkoper, aan het eind van het hoogseizoen huren relatief duur. 
 • Creditcard op naam van hoofdbestuurder nodig, deze ook meenemen. 
 • Min. leeftijd 25 jaar. 1 jaar in bezit van rijbewijs, max leeftijd 65 jaar. Mogelijk te verlagen/verhogen voor MAD 120 per dag, max. MAD 1200 per huurperiode. (bij huur busje 7-9 personen gelden andere voorwaarden)

Verdere info:

Zie voor de meest up to date voorwaarden de site van Sunny Cars.

Ik heb hier ook een blog over geschreven op Traveljunks.nl: 8X do’s and don’ts van autorijden in Marokko.

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1 - 2: Aankomt rondreis Marokko, Casablanca naar Rabat

Vanaf Schiphol vlieg je naar Casablanca, groot, modern maar zonder oude binnenstad. Daarom brengt de chauffeur je in de loop van de middag vanaf de luchthaven in ca. 1,5 uur direct naar Rabat, een oude koningsstad vol Frans koloniale sfeer. Je moderne hotel ligt centraal, vlakbij de medina en het station, heel handig voor je treinreis naar Meknes op dag 3.

Pak na je ontbijt een blauwe petit taxi, dan zit je zo in de oude stad, bij Oudaias, een enorme kashba (fort). Het is de ingang van de medina. Overal kleine winkels en restaurantjes, verdwalen is geen probleem, je komt altijd weer ergens uit. Bewonder de onafgebouwde Hassan minaret, de stadsmuren van Bab Chellah en het witmarmeren mausoleum van Mohamed V.

local Hero

De medina gaat om 19.00 uur dicht, in het nieuwe stadsdeel, vlak achter je hotel, kun je nog tot laat eten.

Dag 1 - 2: Aankomt rondreis Marokko, Casablanca naar Rabat

Vanaf Schiphol vlieg je naar Casablanca, groot, modern maar zonder oude binnenstad. Daarom brengt de chauffeur je in de loop van de middag vanaf de luchthaven in ca. 1,5 uur …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • De eerste nacht(en) regel ik liever zelf

 • De eerste nacht(en) regel ik liever zelf

 • Lekker luxe beginnen: een sfeervol Riad hotel met binnenplaats in de oude stad. Reken op ca. € 15,- p.p.p.n. extra.

 • Lekker luxe beginnen: een sfeervol Riad hotel met binnenplaats in de oude stad. Reken op ca. € 15,- p.p.p.n. extra.

 • Reken op ca. € 35,- p.p.p.n. extra. Kan zowel in Rabat als in Casablanca.

 • Reken op ca. € 35,- p.p.p.n. extra. Kan zowel in Rabat als in Casablanca.

 • Zie de verborgen plekjes in de oude stad. Halve dag, ca. € 25,- p.p.

 • Zie de verborgen plekjes in de oude stad. Halve dag, ca. € 25,- p.p.

Dag 3: Rabat, trein naar Meknes

Vanochtend loop je naar het station voor de treinreis naar Meknes. De trein is in Marokko goed geregeld en de reis van ca. 2 uur is relaxt. Je spoort door de glooiende heuvels en bent aan het eind van de ochtend op je bestemming. Pak hier de taxi naar je Riad. Dit zijn gerestaureerde koopmanshuizen, vaak omgebouwd tot hotel.

Loop eerst naar het Lalla Aouda plein voor de lunch en verken dan de oude stad. Deze is geheel ommuurd en heeft een twintigtal poorten (Bab’s), zoals Bab Djemaa, Bab Nouar en Bab Mansour. Ook kent de stad tientallen paleizen en een mausoleum van de stichter van de stad: Moulay Ismail. Bezoek in ieder geval de overdekte souks, met voor elk soort koopwaar een eigen gedeelte. 

local Hero

Meknes is meer dan andere steden nog compact en te voet goed te doen. De prijzen van souvenirs liggen lager dan elders. Lekker echt lokaal eten kan in Marhaba restaurant, bij hotel Paris in het nieuwe stadsdeel.

Dag 3: Rabat, trein naar Meknes

Vanochtend loop je naar het station voor de treinreis naar Meknes. De trein is in Marokko goed geregeld en de reis van ca. 2 uur is relaxt. Je spoort door …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Ter plekke te regelen, ca. 15,- p.p.

 • Ter plekke te regelen, ca. 15,- p.p.

Dag 4: Rondreis Marokko, transfer Meknes via Volubilis naar Fes

Het is maar een half uurtje per trein direct naar Fes maar het is leuker een privé transfer te regelen om zo de indrukwekkende Romeinse ruïnes van Volubilis en Moulay Idriss te bezoeken, één van de highlights van je rondreis Marokko. Daarom word je vandaag opgehaald bij je hotel. De vele zuilen en mozaïeken zullen zeker indruk maken. Wil je meer info, regel dan een gids bij de ingang.

Na je bezoek rijdt de chauffeur je naar Moulay Idriss. Als je als gelovige Marokkaan een bedevaart naar Mekka niet kunt betalen, is dit een goed alternatief. Je ziet het groen geglazuurde mausoleum van deze nazaat van de profeet. Daarna is het nog maar een klein stukje rijden naar je mooie Riad hotel in het centrum van Fes.

Dag 4: Rondreis Marokko, transfer Meknes via Volubilis naar Fes

Het is maar een half uurtje per trein direct naar Fes maar het is leuker een privé transfer te regelen om zo de indrukwekkende Romeinse ruïnes van Volubilis en Moulay …

︿

Dag 5: Ontdek Fes

Fes, een oude koningsstad, heeft een medina, Fes el Bali, die op de UNESCO werelderfgoedlijst staat: bij de toegangspoort Bab Boujeloud gaan je zintuigen op scherp: de geur van kruiden, gelooid leer en gebak mixt met de kleur van lampen, kleding en snuisterijen.

Je hebt de hele dag om de stad te doorkruisen. Vergeet daarbij het nieuwe stadsdeel Fez Jdid niet. Hier staat een enorm koninklijk paleis, het Dar el Makhzen, met opvallende bronzen deuren. Sla ’s zomers de stadstuinen, zoals de Jnan Sbil niet over, ze staan dan in volle bloei.

local Hero

De medina is om 19.00 uur dicht, in het nieuwe stadsdeel kun je nog tot laat eten. Meer contact met de locals? Boek dan een homestay (zie de Marokko top 5).

meet the locals

Dag 5: Ontdek Fes

Fes, een oude koningsstad, heeft een medina, Fes el Bali, die op de UNESCO werelderfgoedlijst staat: bij de toegangspoort Bab Boujeloud gaan je zintuigen op scherp: de geur van kruiden, …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Zie de verborgen plekjes in de oude stad. Halve dag, ca. € 25,- p.p.

 • Zie de verborgen plekjes in de oude stad. Halve dag, ca. € 25,- p.p.

 • Teveel om te zien? Boek een nachtje bij en doe alles rustig aan. Reken op ca. € 35,- p.p.p.n. extra.

 • Teveel om te zien? Boek een nachtje bij en doe alles rustig aan. Reken op ca. € 35,- p.p.p.n. extra.

Dag 6: Rondreis Marokko, met huurauto van Fes naar Erfoud

Start met een vroeg ontbijtje. Dan pak je je spullen en haalt de auto op bij het stadskantoor. Het is een dag rijden en als je tijdig gestart bent, kun je rustig aan doen. Start je later en kost het meer tijd, dan kun je een extra overnachting inlassen, b.v. in Midelt. De wegen in Marokko zijn prima, langs imposante bergruggen stuur je door de heuvels van de Atlas, die elke paar kilometer van kleur verschilt.

Stop onderweg bij het meer en de diepe kloof Gorge Du Ziz. Via Errachidia bereik je tenslotte het stadje Erfoud en je kleurige en sfeervolle kashbah hotel aan de rand van de woestijn. Een wat redelijk bekend, populair vanwege het grote zwembad.  Na een verdiende duik staat een uitgebreid diner buffet te wachten. 

local Hero

Nog meer weten over autorijden hier. Kijk op het blog. Je kunt ook overnachten in een klein local hotel net voor Rissani, ca. 20 min. verderop.

Dag 6: Rondreis Marokko, met huurauto van Fes naar Erfoud

Start met een vroeg ontbijtje. Dan pak je je spullen en haalt de auto op bij het stadskantoor. Het is een dag rijden en als je tijdig gestart bent, kun …

︿

Dag 7: Van Erfoud naar Merzouga

Vandaag kun je uitslapen, op je gemak ontbijten en bijkomen aan de rand van het zwembad. Liever actief: op dinsdag, donderdag en zondag is er een lokale markt in het nabij gelegen Rissani, met een typische plattelandssfeer. Je bent hier ver van de drukke stadsmedina’s. Zorg voor een hoofddeksel, het wordt al snel warm want je zit vlakbij de woestijn.

Aan het eind van de middag zakt de temperatuur en is het tijd om te vertrekken. Over een asfaltweg is het nog geen uurtje rijden naar Merzouga en de nu door de ondergaande zon oranje gekleurde zandduinen van Erg Chebbi. Een hoogtepunt tijdens je rondres door Marokko. Bij het kashbahotel verruil je de auto voor een kameel en is het nog een uurtje schommelen naar je tentenkamp.

local Hero

Eenvoudig bivak met een gedeeld toilet en kraan, maar dé manier om de stilte van de woestijn te ervaren. Een tajine diner, een glaasje muntthee en dan duik je je tent (voorzien van eenvoudige bedden en dekens) in. Buiten aan de hemel twinkelen honderden sterren.

Dag 7: Van Erfoud naar Merzouga

Vandaag kun je uitslapen, op je gemak ontbijten en bijkomen aan de rand van het zwembad. Liever actief: op dinsdag, donderdag en zondag is er een lokale markt in het …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Je kunt ook een extra nacht blijven, of een langere woestijntocht boeken.

 • Je kunt ook een extra nacht blijven, of een langere woestijntocht boeken.

Dag 8: Rondreis Marokko, via Todra naar de Dadesvallei

Ben je vroeg wakker dan kun je vanaf de top van de zandduinen rond het bivak de zon zien opkomen. Langzaam wordt het warmer en na een kop muntthee stap je weer op je kameel terug naar het hotel waar je kunt douchen. Na het ontbijt stap je rond 10.00 uur in je auto voor het traject naarde groene Dades vallei. Langs dorpjes en palmoases stuur je naar de wegsplitsing bij Tinerhir.

Neem hier de afslag naar de Todra kloof (een uurtje heen en terug) en volg de steile weg waar de hoge rotswanden zich vernauwen en de palmbomen van de kloof in zicht komen. Terug op de hoofdweg rijd je door een van de mooiste delen van je rondreis Marokko: waar je ook kijkt, overal is een mooi uitzicht.

local Hero

De Dades vallei is minder bekend dan de Todra kloof en daardoor veel rustiger. Zonder al te veel drukte kun je echt genieten van de bijzondere natuur. Je slaapt in een eenvoudig berghotel.

Dag 8: Rondreis Marokko, via Todra naar de Dadesvallei

Ben je vroeg wakker dan kun je vanaf de top van de zandduinen rond het bivak de zon zien opkomen. Langzaam wordt het warmer en na een kop muntthee stap …

︿

Dag 9: Via Ourzazate naar Ait Benhaddou

Een vrije ochtend die je het best besteedt door een wandeling te maken door de omgeving. De receptie van je hotel kan je tips geven maar je kunt er ook met een lokale gids op uit. Over smalle bergpaadjes, nog gebruikt door Berberfamilies, langs kabbelende bergstroompjes en door groene valleien trek je de bergen in. Ja, ook dit is Marokko.

Vanmiddag een rit van ca. 3 uur. Onderweg moet je zeker even stoppen in de palmoase van Skoura en de kashbah van Ben Moro. Via de provinciestad Ouarzazate, in de halfwoestijn waar veel desertmovies worden gedraaid, naar de nauwe straatjes van de kasbah van Ait Benhaddou. Een deel van het fort, van klei en stro, wordt nog bewoond door de dorpsgemeenschap.

local Hero

Je overnacht in een sfeervol riad hotel met zwembad. ’s Middags kun je te voet de rivier oversteken en de kashbah bezoeken. Vanaf het hoogste punt heb je een mooi uitzicht over de Atlas toppen.

meet the locals

Dag 9: Via Ourzazate naar Ait Benhaddou

Een vrije ochtend die je het best besteedt door een wandeling te maken door de omgeving. De receptie van je hotel kan je tips geven maar je kunt er ook …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Een ochtend wandelen met lokale gids. Reken op ca. € 20,- p.p.

 • Een ochtend wandelen met lokale gids. Reken op ca. € 20,- p.p.

 • Ter plaatse te regelen.

 • Ter plaatse te regelen.

Dag 10 - 11: Rondreis Marokko, Ait Benhaddou naar Marrakesh

Eerst ontbijten met uitzicht op de kasbah, eventueel nog een ochtendwandeling door de omgeving en dan de auto weer in voor het laatste stuk. Over de kronkelige wegen tussen de tarwe en cactusvelden is het nog ca. 5 uur rijden naar het populaire Marrakesh. Een must-visit tijdens je rondreis Marokko.

De charme van deze stad vindt je vooral op straat. Waar je slentert door smalle steegjes vol winkeltjes en workshops: langs hoge, roodstenen muren, met af en toe verrassende doorkijkjes, naar een pleintje met een klaterende fontein en vooral je neus achterna, want daar prikkelen de geurigste kruiden.

local Hero

Met een lokale gids sla je de leukste plekjes niet over. Je eindigt bij een lokaal restaurantje waar je gids afscheid neemt en jij je te goed doet aan de bijzondere lunch hapjes. In plaats van wandelen kan ik ook een citysafari per fiets regelen. Laat het me weten.

meet the locals

Dag 10 - 11: Rondreis Marokko, Ait Benhaddou naar Marrakesh

Eerst ontbijten met uitzicht op de kasbah, eventueel nog een ochtendwandeling door de omgeving en dan de auto weer in voor het laatste stuk. Over de kronkelige wegen tussen de …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • In luxe verblijven: een sfeervol Riad hotel met binnenplaats in de oude stad. Reken op ca. € 12,- p.p.p.n. extra.

 • In luxe verblijven: een sfeervol Riad hotel met binnenplaats in de oude stad. Reken op ca. € 12,- p.p.p.n. extra.

 • Teveel om te zien? Boek een nachtje bij en doe alles rustig aan. Reken op ca. € 35,- p.p.p.n. extra.

 • Teveel om te zien? Boek een nachtje bij en doe alles rustig aan. Reken op ca. € 35,- p.p.p.n. extra.

Dag 12 - 13: Marrakesh naar Essaouira

Vandaag naar het busstation voor de lijnbus (ca. 3,5 uur) naar Essaouira, een nog authentieke vissersplaats. Het brede zandstrand is vanwege de altijd waaiende frisse bries populair bij wind- en kite surfers, maar iets minder geschikt voor badgasten. Lekker uitwaaien na je tocht door het binnenland kun je er zeker, net als genieten van de visrestaurantjes rond de vismarkt.

De witgekalkte huisjes met blauwe luiken, het spel van wolken, zee en lucht, dat alles maakt Essaouira een populaire plek voor schilders en kunstenaars, die er hun galeries hebben. Je slaapt in een gezellige Riad, op maar 2 minuten van het strand.

local Hero

*Je kunt natuurlijk ook met de huurauto via Essaouira naar Agadir rijden en deze daar op de luchthaven inleveren. Houd wel rekening met zgn. dropoff kosten (zie ook de  autopagina)
* Eind van de ochtend komen de vissers binnen, wijs een vis aan, ze maken hem voor je ogen schoon en brengen hem naar een restaurantje op de markt. Dan is het smullen tussen de locals!

Dag 12 - 13: Marrakesh naar Essaouira

Vandaag naar het busstation voor de lijnbus (ca. 3,5 uur) naar Essaouira, een nog authentieke vissersplaats. Het brede zandstrand is vanwege de altijd waaiende frisse bries populair bij wind- en …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Verlenging met dag extra. Reken op ca. € 35,- p.p.p.n.

 • Verlenging met dag extra. Reken op ca. € 35,- p.p.p.n.

 • Luxere riad met zwembad, reken op ca. € 25,- p.p. p.n. extra.

 • Luxere riad met zwembad, reken op ca. € 25,- p.p. p.n. extra.

 • Per kameel langs het strand, halve dag ca. € 30,- p.p.

 • Per kameel langs het strand, halve dag ca. € 30,- p.p.

Dag 14 - 15: Rondreis Marokko, bus Essaouira naar Agadir

Vanuit Essaouira is het ook ca. 3,5 uur per lijnbus naar het moderne Agadir, dé zonnigste en meest populaire badplaats van Marokko. Door de ligging in een natuurlijk inham niet zo winderig als Essaouira,  en uiteraard voorzien van een keur aan boulevards en uitgaansgelegenheden. Je reis eindigen aan het strand en van hieruit direct terugvliegen is dus zeker geen slecht plan.

Veel grotere hotels hebben een privéstrand maar die lopen niet door tot aan zee. Daarvoor kun je dus prima zonnen. Daarna een drankje op de boulevard en dwalen door de oude souk. Neem in ieder geval voor een paar dirham een taxi naar de oude kasbah (fort) boven de stad. Van hieruit heb je een mooi uitzicht op de stad, strand en levendige vissershaven.

local Hero

Eten kun je overal, ook internationaal als je eens wat anders wilt eten dan Marokkaans. Zo niet: in de wijk Talborit, net achter de Hassan II boulevard, eten de locals goed en goedkoop.

Dag 14 - 15: Rondreis Marokko, bus Essaouira naar Agadir

Vanuit Essaouira is het ook ca. 3,5 uur per lijnbus naar het moderne Agadir, dé zonnigste en meest populaire badplaats van Marokko. Door de ligging in een natuurlijk inham niet …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • De laatste nacht(en) regel ik liever zelf

 • De laatste nacht(en) regel ik liever zelf

 • In luxe eindigen in 4 sterren strandhotel. Reken op ca. € 25,- p.p.p.n. extra.

 • In luxe eindigen in 4 sterren strandhotel. Reken op ca. € 25,- p.p.p.n. extra.

 • Reken op ca. € 35,- p.p.p.n. extra.

 • Reken op ca. € 35,- p.p.p.n. extra.

 • Badderen in het badhuis, reken op ca. € 20,- p.p.

 • Badderen in het badhuis, reken op ca. € 20,- p.p.

Dag 16: Vertrek rondreis Marokko, terugvlucht vanuit Agadir

Afhankelijk van je terugvlucht heb je nog enige tijd tot de transfer naar de luchthaven en je terugvlucht naar Amsterdam. Wil je nog een paar dagen verlengen dan kan ik dat uiteraard voor je regelen.

Vlieg je vanuit Agadir, dan maak je vaak nog een tussenstop in Casablanca maar dan is je rondreis Marokko echt voobij.

Dag 16: Vertrek rondreis Marokko, terugvlucht vanuit Agadir

Afhankelijk van je terugvlucht heb je nog enige tijd tot de transfer naar de luchthaven en je terugvlucht naar Amsterdam. Wil je nog een paar dagen verlengen dan kan ik …

︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Abdellatif

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Marokko: