Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Marokko Atlas bergtrekking

reisduur:
7 dagen / 6 nachten
route:
Marrakesh – Toubkal – Imlil – Marrakesh
reissom:
va. € 815,- p.p. (Boek zelf je retourvlucht)

Marokko per huurauto doorkruisen én je wandelschoenen aantrekken? Neem deze bergtrek door de Hoge Atlas in je rondreis op en je kunt je bucketlist verder afvinken. Te voet met muildieren over de flanken van Jebel Toubkal, zo wordt je Marokko rondreis pas echt ‘local’.

Na twee nachten Marrakesh ben je genoeg geacclimatiseerd om de uitdaging aan te gaan. Want Toubkal is geen kleine jongen: met 4167 meter is het de hoogste berg van Noord Afrika en niet veel lager dan de Mont Blanc (4807 m). No worries, de top halen is niet verplicht, de trekking op zich is al een bijzonder avontuur.

De trip (eventueel ook korter) is goed te combineren met een langer verblijf in Marokko. Maak samen met je local Hero, je Marokko reisspecialist, je rondreis op maat.

Inclusief:

  • transfer bij aankomst;
  • vervoer tijdens 5 daagse trekking, bagagevervoer per ezel;
  • 2 overnachtingen met ontbijt in Marrakesh;
  • 4 overnachtingen in berghutten/refuges tijdens de trekking;
  • (eenpans) maaltijden tijdens de trekking (tajine, pasta, salade, soep,  warme thee etc);
  • diensten Engels sprekende berggids en ezeldrijver

Exclusief:

Wat is de beste reistijd in Marokko?

De beste maanden om Marokko te bezoeken zijn april/mei en augustus/september. Het zijn ook de drukkere en meest populaire maanden. Ook buiten deze maanden kun je prima naar Marokko. In onze winter is het zuidelijk deel lekker warm (Agadir is een winterzonbestemming), hartje zomer wordt het daar flink warm maar met een airco auto en airco in je hotel is het nog steeds goed te doen. Het noorden van Marokko is vrij nat, vooral in de winter, in de bergen van de Atlas ligt er dan sneeuw. In het zuiden kunnen zandstormen voorkomen, de zgn. sirocco of khamsin.

Heb ik een visum nodig voor Marokko? 

Voor de reizen naar Marokko is voor Nederlanders geen visum nodig. Let er wel op dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn als je Marokko verlaat. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige reisdocumenten voor Marokko. Het is handig voor vertrek de informatie van het consulaat of de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt voor je Marokko rondreis.

Zijn vaccinaties verplicht in Marokko? 

Voor Marokko zijn geen vaccinaties verplicht. Aangeraden worden een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. Op de website van het LCR, het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden. Kraanwater in Marokko is buiten de grote steden niet altijd drinkbaar, drink flessenwater, het is overal goedkoop verkrijgbaar.

Hoeveel tijdsverschil is er met Marokko?

In Marokko is het gedurende onze zomertijd 1 uur vroeger als in Nederland. In de wintertijd is het 2 uur vroeger.

Is het veilig in Marokko? 

Kleine criminaliteit komt vooral voor op drukke toeristische plaatsen. Over het algemeen kun je ’s avonds zonder problemen op straat lopen maar loop in de steden niet in stille overlichte straten of buurten. Laat papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat. Maar vergeet dan niet ze tijdig uit de kluis te (laten) halen.

De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de reisexpert van Marokko checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.


Welke kleding neem ik mee naar Marokko? 

Marokkanen zijn vrij conservatief: schone, hele en nette kleding vinden ze belangrijk. Vrouwen wordt aangeraden schouders en knieën bedekt te houden. Marokkaanse mannen dragen in de Marokkaanse steden een lange broek. Doe in moskeeën je schoenen uit en praat zachtjes. Zo blend je in de lokale sfeer en voel je je het prettigst. In de warme maanden is katoenen kleding in laagjes aan te raden. Neem ook een warme trui mee als de airco loeit, of als het in voor of najaar ’s avonds afkoelt.

Welke valuta is er in Marokko? 

In Marokko betaal je met Dirham (MAD) Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor alvast de koers bekijken. Als je cash euro biljetten wisselt, dan geven die van 50 en 100 de beste koers. Accepteer geen beschadigde dirham biljetten, je kunt ze moeilijk kwijt. Je kunt verder overal pinnen, de bij de meeste automaten kun je met je pinpas met cirruslogo terecht. Pin op een goed verlichte plaats, bij voorkeur overdag en liefst in een bankgebouw. Laat niemand helpen of meekijken en vraag een bonnetje (bewaren als je terug wilt wisselen in euro’s). Het is aan te raden om voor ‘noodgevallen’, zoals wanneer een pinautomaat niet werkt, wat euro’s in cash bij je te hebben. Vergeet niet je bankpas uit te breiden naar ‘wereld’, anders kun je niet pinnen.

Steeds vaker worden in de grotere hotels, winkels en restaurants creditcards in Marokko geaccepteerd. Visa en Mastercard worden aanbevolen. Zorg voor voldoende kleingeld, handig voor in kleine winkels, op markten of voor gidsen, chauffeurs enz.

Hoeveel fooi geef ik in Marokko?

Entreegelden zijn niet inbegrepen, doorgaans maar enkele euro’s. Gebruikelijk is een kleine fooi voor allerlei diensten (baksjisj) Laat je echter niet op sleeptouw nemen, vooral niet in de echt toeristische gebieden. Je gids of chauffeur verwacht ca. 2-5 US$ p.p. per dag. Ook in restaurants bars, en voor allerlei services heb je al snel wat dirham nodig. Als je weet hoe laag de salarissen liggen en van de fooi hele families worden onderhouden, dan begrijp je dat hier makkelijk mee omgaan het best is. Op je vakantiebudget valt het immers mee. Vriendelijkheid is bijna altijd oprecht, maar zonder fooien kan men niet leven.

Welke stekker moet ik meenemen naar Marokko? 

De stopcontacten in Marokko werken op 220-230 volt, net als bij ons Europese stekkers. Straten zowel in de stad als op het platteland zijn vaak slecht verlicht, een kleine zaklamp meenemen is een must, ook voor verblijf in de woestijn.

Hoe reis ik door Marokko?

Je reist in Marokko met je eigen huurauto, zo heb je alle vrijheid. Het is even wennen maar alles is duidelijk aangegeven en de hoofdwegen zijn geasfalteerd. Autohuur is iets prijziger dan in Europa (ca.€ 50,- p/dg), bij de grotere autoverhuurders zijn de auto’s in goede staat. Je kunt zelf je auto boeken of dit via je local Hero regelen. Check ter plaatse wel evt. beschadigingen en neem drinken mee voor onderweg. Wil je liever niet zelf rijden, dan is de lijnbus een alternatief. Vanuit Casablanca kun je naar Rabat, Fes, Meknes en Marrakech; vanuit Marrakech kun je naar Essasouira en Agadir. Je local Hero reserveert je buskaartjes tevoren, bij betrouwbare bus maatschappijen als CTM en Supratours. Vanuit Marrakech of Casablanca en tussen de koningssteden als Fes, Meknes en Rabat, kun je ook eenvoudig per trein reizen. Je local Hero kan de treinkaartjes tevoren regelen zodat je een gereserveerde plaats hebt.

Zelf boeken

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld* op:
-vliegwinkel.nl  
-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-skyscanner.com

*De internationale vlucht maakt dus geen onderdeel uit van de reis die je bij ons boekt. De bovenstaande links zijn ter informatie, we verdienen hier niet aan.

Let hierbij op het volgende:

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra.
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat.
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten.
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie.
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.

Je vliegt naar

Je rondreis Marokko start je doorgaans in Casablanca of Marrakesh. Transavia vliegt van zowel Amsterdam als Eindhoven rechtstreeks naar deze bestemmingen.

Kosten

Reken voor een retourvlucht op ca. € 150,- / 400,-, afhankelijk van dag, tijd en periode. Midweek vliegen is doorgaans het voordeligst.

Maatschappijen.

Je kunt kiezen uit reguliere maatschappijen als Royal Air Maroc of KLM maar ook met low cost maatschappijen als Transavia of Ryanair. De meeste reizigers vliegen met lowcosters. Combineren van lowcost maatschappijen, dus heen met de ene, terug met de ander is mogelijk. Ook vanaf Weeze, Düsseldorf of Brussel vertrekken vluchten naar Marokkaanse luchthavens.

Tijden
* Probeer late avond of nachtvluchten te vermijden, het is prettiger overdag op je bestemming aan te komen.
*Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent.

Tips
*Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie.
*Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen.
*Let op speciale actieperiodes, bv. KLM wereld deal weken.

reisduur:
7 dagen / 6 nachten
route:
Marrakesh – Toubkal – Imlil – Marrakesh
reissom:
va. € 815,- p.p.
Marokko per huurauto doorkruisen én je wandelschoenen aantrekken? Neem deze bergtrek door de Hoge Atlas in je rondreis op en …
︿

Inclusief:

  • transfer bij aankomst;
  • vervoer tijdens 5 daagse trekking, bagagevervoer per ezel;
  • 2 overnachtingen met ontbijt in Marrakesh;
  • 4 overnachtingen in berghutten/refuges tijdens de trekking;
  • (eenpans) maaltijden tijdens de trekking (tajine, pasta, salade, soep,  warme thee etc);
  • diensten Engels sprekende berggids en ezeldrijver

Exclusief:

Wat is de beste reistijd in Marokko?De beste maanden om Marokko te bezoeken zijn april/mei en augustus/september. Het zijn ook …
︿
Zelf boekenTegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1 - 2: Aankomst Marokko, verblijf Marrakesh

Na je internationale vlucht (en) staat de chauffeur klaar om je naar je hotel in het centrum van Marrakesh te brengen. Je overnacht in een sfeervol Riad guesthouse, gelegen in een rustig deel van de stad. Comfortabele kamers voorzien van alle nodige faciliteiten. En dan tijd om lekker te gaan borrelen en eten op een van de pittoreske pleintjes in het oude centrum.

Was je nog niet eerder in de stad, bewonder dan de kashba, de soek en de historische stadspoorten. Niet overslaan: het gezellige door olielampen verlichte centrale plein Jemaa el Fna, met zijn vele eetstalletjes, slangenbezweerders, waarzeggers en muziekkanten. Maak het niet te laat want morgenvroeg start je trekking naar mount Toubkal.

Dag 1 - 2: Aankomst Marokko, verblijf Marrakesh

Na je internationale vlucht (en) staat de chauffeur klaar om je naar je hotel in het centrum van Marrakesh te brengen. Je overnacht in een sfeervol Riad guesthouse, gelegen in …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Relaxed beginnen? Boek een nachtje bij en doe alles rustig aan. Reken op ca. € 35,

  • Relaxed beginnen? Boek een nachtje bij en doe alles rustig aan. Reken op ca. € 35,

Tips voor je Toubkal trekking

Tijdens de trekking (te boeken van mei t/m okt) overnacht je in eenvoudige lodges / refuges met minimale sanitaire voorzieningen, veelal gemeenschappelijke slaapruimtes met matrasjes. Zorg zelf voor een lakenzak en warme slaapzak (tot 0 C graden in voorjaar en zomer, tot -10 C in de winter). Evt. ook te huur in Marrakesh.

De temperatuur wisselt tijdens de trip sterk: per 1000m daalt die gemiddeld 7 C. In sep/okt is het in Marrakesh nog ca. 30 C terwijl het op de berg maar 5-10 C. is. In jul/aug is het met ca. 40 C heet in Marrakesh maar lekker met ca 25 C op de berg. Bij de top kan het 's nachts vriezen en in het voor- en najaar komen regendagen voor. Een goede voorbereiding is dus essentieel.

Tips voor je Toubkal trekking

Tijdens de trekking (te boeken van mei t/m okt) overnacht je in eenvoudige lodges / refuges met minimale sanitaire voorzieningen, veelal gemeenschappelijke slaapruimtes met matrasjes. Zorg zelf voor een lakenzak …

︿

Dag 3: Marokko Toubkal trekking, naar de Hoge Atlas (ca. 6 uur)

Na het ontbijt word je opgehaald bij je riad en rijd je naar de hoge Atlas. De weg stijgt en het landschap wordt steeds spectaculairder. Na ca. 1,5 uur ben je bij het startpunt en trek je je wandelschoenen aan. Via de Tizi n’Tacht pas is het 5 uur wandelen naar het dorpje Tahliouine in de Azzaden vallei, waar je overnacht in een lokale lodge.

De trekking is een aanrader mits je eerdere wandelervaring hebt in heuvel / bergachtig terrein en in goede lichamelijke conditie bent. Gemiddeld wordt ca 6-7 uur per dag gelopen, uiteraard met stops. Twijfel je, overleg dan met je local Hero of kies voor een kortere trip. Je wandelt doorgaans in een kleine groep maar, afhankelijk van de weersomstandigheden, gaat de trip al door bij 2 personen.

local Hero

Meenemen: sportkleding in laagjes, goede ingelopen hoge bergwandelschoenen met stevige zool (evt. aantrekken tijdens je vlucht i.v.m. gewicht), oude sneakers voor in de lodges of om in voorjaar door rivier te waden) warm (goretex) jacket, muts/pet, sjaal, handschoenen, zonnebril en zonne- / uv- lippen crème, EHBO spullen, hoofdlamp, waterfles(en) snacks , dagrugzak min. 30 ltr. Evt. ook wandelstok. Verpak je bagage in flexibele waterdichte sporttas (max 12 kg) die op de ezelrug te binden is, niet in een koffer! Laat overige spullen evt. achter in je hotel in Marrakesh.

Dag 3: Marokko Toubkal trekking, naar de Hoge Atlas (ca. 6 uur)

Na het ontbijt word je opgehaald bij je riad en rijd je naar de hoge Atlas. De weg stijgt en het landschap wordt steeds spectaculairder. Na ca. 1,5 uur ben …

︿

Dag 4 - 5: Marokko, trekking langs Berberdorpjes (ca. 6 uur per dag)

Na een vroeg ontbijt gaat het uiteraard verder bergopwaarts. Het tempo is nog rustig, zodat je kunt wennen aan de hoogte. Vruchtbare, groene valleien met authentieke Berberdorpjes maken plaats voor ruige rots vlakten. Je trekt naar het dorpje Dkent en onderweg passer je de Tizi ’n Touti pas. Na een uurtje of twee is het lunchtijd bij een van de bergstroompjes.

Je vervolgt je trekking naar het dorp zelf waar je overnacht in een lokale lodge. De dag erop wordt je wakker bij het zachte licht van het ochtend gloren. Na een kop koffie en ontbijtje trek je verder naar het dorpje Tizi Oussem voor de nacht. Je passeert onderweg de Tizi n’Tegdalt pas. Ook vandaag maak je een relaxte lunchstop aan het water van een bergriviertje.

Dag 4 - 5: Marokko, trekking langs Berberdorpjes (ca. 6 uur per dag)

Na een vroeg ontbijt gaat het uiteraard verder bergopwaarts. Het tempo is nog rustig, zodat je kunt wennen aan de hoogte. Vruchtbare, groene valleien met authentieke Berberdorpjes maken plaats voor …

︿

Dag 6: Toubkal trekking, op weg naar het basiskamp (ca. 6-7 uur)

Vandaag begint het echte werk. Ook nu trek je weer verder bergopwaarts, via de refuge van Azib Tamsoult naar de Tizi n Aguelzim pas. Na de lunch gaat het gelukkig even bergafwaarts en zo komt aan het eind van de dag de hut van het basiskamp in zicht.

Je komt langzaam maar zeker steeds hoger waardoor ook de hemel steeds helderder wordt. Kijk dus niet alleen omlaag maar vanavond ook even omhoog. Je beloning: een sprookjesachtige sterrenhemel zoals je waarschijnlijk nog nooit eerder zag.

Dag 6: Toubkal trekking, op weg naar het basiskamp (ca. 6-7 uur)

Vandaag begint het echte werk. Ook nu trek je weer verder bergopwaarts, via de refuge van Azib Tamsoult naar de Tizi n Aguelzim pas. Na de lunch gaat het gelukkig …

︿

Dag 7: Toubkal Atlas bergtrekking, naar de top (ca. 10 uur)

Vandaag is ‘summit day’! Dat betekent: 4 uur opstaan, een ontbijt voor de broodnodige calorieën en dan op weg voor een behoorlijk inspannende klim van ca. 3 uur. Eenmaal boven op de top is de beloning er naar: een fantastisch uitzicht over de bergen van de Hoge Atlas (bij helder weer ook Marrakesh) en natuurlijk een flinke adrenaline kick: je hebt 't gehaald!

Later die ochtend terug in de lodge gun je je vermoeide benen rust. Nodig, want na de lunch is het via een alternatieve route nog ca. 4 uur en 2400 m. afdalen naar de Imlil vallei. Daar staat een busje voor je gereed voor de terugreis naar Marrakesh. Na de afscheidsborrel doken we de hammam in voor een heerlijk warm bad en massage.  Yeah, we hebben de Toubkal bedwongen!

local Hero

Wil je nog een paar dagen verlengen dan kan ik dat uiteraard voor je regelen.

Dag 7: Toubkal Atlas bergtrekking, naar de top (ca. 10 uur)

Vandaag is ‘summit day’! Dat betekent: 4 uur opstaan, een ontbijt voor de broodnodige calorieën en dan op weg voor een behoorlijk inspannende klim van ca. 3 uur. Eenmaal boven …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Reken op ca. € 35,- p.p.p.n.

  • Reken op ca. € 35,- p.p.p.n.

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Marokko: