ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Sigrid’s favoriete Indonesië reis

reisduur:
23 dagen / 22 nachten
route:
Kuala Lumpur - Bukit Lawang - Berastagi - Lake Toba - Bukittinggi - Harau Vallei - Padang - Kuala Lumpur
reissom:
va. € 1610,- (p.p. 2 volwassenen) (Boek zelf je retourvlucht)

Mooie reizen hoor, die voorbeeldreizen van jullie. Maar misschien wil je een inspirerend verhaal lezen van iemand die zélf zijn of haar eigen reis in elkaar heeft gezet. We hebben daarom Sigrid, een bekende reisblogger, uitgenodigd te vertellen over haar favoriete reisbestemming: Sumatra.

Sigrid is een echte natuur en wildlife liefhebber en reist samen met haar vriend de wereld rond. In 2014 startte zij haar blogsite My Travel Secret en sindsdien deelt ze haar belevenissen. De leuke en ook de minder leuke dingen: want reizen is genieten, maar soms ook afzien. Je leest haar echte verhaal én favoriete reisroute door Sumatra.

Wil jij deze reis ook maken, of een vergelijkbare route? Local Hero Evy, je Indonesië specialist, kan je erbij helpen.

Inclusief:

 • alle vervoer per vooraf geregelde transfers;
 • alle overnachtingen in inclusief ontbijt;
 • genoemde excursies voor zover niet optioneel; 
 • Engels sprekende gidsen waar benoemd;
 • informatiepakket;
 • assistentie local Hero.

Exclusief:

 • internationale vlucht (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
 • de lokale retourvlucht (Kuala Lumpur - Sumatra ca. €100 p.p.);
 • overige maaltijden;
 • entreegelden en fooien;
 • upgrades of extra excursies;
 • snorkeluitrusting (ter plaatse te huren).

Wat is de beste reistijd voor Indonesië?

Indonesië ligt op de evenaar en heeft een tropisch klimaat. Daarom is Indonesië het hele jaar door ongeveer even warm, gemiddeld ca. 30˚ C. Ga je hoger, dan wordt het uiteraard al snel koeler. Ga je de heuvels of bergen in of beklim je een vulkaan zorg dan ook voor warmer kleding. Ook handig als de airco in de bus volop aan staat.

Qua regen is er wel veel verschil. Op Java valt het meeste tussen november en maart, vooral in januari. De droogste maanden zijn juli t/m september. De beste reistijd voor Oost Indonesië, Bali en Lombok, is onze zomer, van mei t/m eind oktober. In augustus en september valt hier de minste regen.

Heb ik een visum nodig voor Indonesië?

Voor de reizen naar Indonesië is een visum nodig. Heb je de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dan is een visum tot maximaal 30 dagen geldig, te krijgen op de luchthaven bij aankomst. Dit geldt alleen voor Jakarta (Soekarno Hatta), Den Pasar Bali (Ngurah Rai), Medan, Surabaya en Batam. Kom je ergens anders Indonesië  binnen, dan moet je tevoren een visum aanvragen. Dat geldt ook voor verblijf langer dan 30 dagen, want dit visum is ter plaatse niet te verlengen. Let op dat in alle gevallen je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn als je Indonesië verlaat. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten voor Indonesië. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt.

Het beste kan je je visum voor je reis naar Indonesië online aanvragen via e-visums.nl. De kosten hiervoor bedragen ongeveer 90 euro. 

Heb ik vaccinaties nodig voor Indonesië?

Voor Indonesië zijn geen vaccinaties verplicht. Aangeraden wordt een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. DTP heb je waarschijnlijk al gehad toen je jong was, soms wordt een zgn. booster aangeraden. Hepatitis A werkt kort, dus moet kort voor vertrek gepland worden. Eventueel kun je je laten inenten tegen buiktyfus.

Ga voorbereid op pad en laat je daarom tevoren tijdig, (d.w.z. tenminste 6 weken tevoren) adviseren. Op de website van het LCR, het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen.

De prijzen van vaccinaties zijn wisselend, dus een beetje shoppen kan geen kwaad. Veel ziektekosten verzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten, het proberen waard. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen op reis. Maak je op weg naar Indonesië een tussenstop in een land waar gele koorts voorkomt, dan moet bij binnenkomst in Indonesië een vaccinatie stempel getoond kunnen worden.

Indonesië kent in bepaalde delen ook malaria risico. Het verschilt echter per streek, in hoger gelegen gebieden boven de 1500 m. is het risico bijna nul. Op Java, Bali en Lombok, de Gili eilanden, is de kans dat je malaria oploopt minimaal. Hier wordt meestal geen malaria profylaxe aangeraden. Tegen Dengue, een ziekte die ook door muggen wordt overgedragen, maar dan overdag, kun je vergelijkbare maatregelen treffen.

Draag in ieder geval zoveel mogelijk beschermende kleding met lange mouwen, vooral bij zonsondergang, en spuit regelmatig anti muggen spray met 30-50% DEET. Het LCR kan je adviseren over malaria profylaxe. Kraanwater is niet drinkbaar, drink flessenwater, het is overal goedkoop verkrijgbaar en staat doorgaans ook op je hotelkamer.

Hoeveel tijdverschil is er met Indonesië?

Op Java is het gedurende onze zomertijd 5 uur later als in Nederland, op Bali en verder oostwaarts is dat 6 uur.  In onze winter komt daar nog een uur bij.

Is het veilig in Indonesië?

De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de reisexpert van Indonesië, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken, reisadviezen.nl

Indonesië is over het algemeen een veilig land. Kleine criminaliteit komt weinig voor en doorgaans kun je ’s avonds zonder problemen op straat lopen. Pas wel op in de grote steden en in drukke toeristische gebieden, en vermijdt ’s avonds laat de alle stilste plekjes Laat papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat. Vergeet daarna niet ze tijdig uit de kluis te (laten) halen.

Welke kleding heb ik nodig in Indonesië?

In Indonesië zal het tijdens je vakantie altijd wel ergens wat regenen. Een goedkope poncho is overal te krijgen. Let erop dat het in de hoger gelegen gedeelten koud kan worden: in dit subtropische klimaat liggen de theeplantages. In het laagland is het doorgaans tropisch en vochtig warm. Indonesiërs en zijn conservatief: schone, hele en nette kleding vinden ze belangrijk.

Ga niet met strandkleding een stad of dorp in, topless is in Indonesië verboden. Bezoek je een kerk, tempel of pagode, draag dan een lange broek/jurk (schouders en knieën bedekt) en bij voorkeur witte kleding. Je hoofd hoort onbedekt te zijn. Wijs niet met hand of voet, doe je schoenen uit en praat zachtjes. Zo blend je in de lokale sfeer en voel je je het prettigst.

Welke valuta heb ik nodig in Indonesië?

In Indonesië betaal je met de Indonesische Rupiah (INR) Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor alvast de koers bekijken. Als je cash euro biljetten wisselt, dan geven die van 50 de beste koers. Je kunt echter ook overal pinnen, de bij de meeste automaten kun je gewoon met je pinpas met cirruslogo terecht. Pin altijd op een goed verlichte plaats, bij voorkeur overdag en liefst in een bankgebouw. Laat niemand helpen of meekijken en vraag een bonnetje. Het is altijd aan te raden om voor ‘noodgevallen’, zoals wanneer een pinautomaat niet werkt, wat euro’s of US dollars in cash bij je te hebben. Vergeet tenslotte niet je bankpas uit te breiden naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen.

Steeds vaker worden in de grotere hotels, winkels en restaurants creditcards geaccepteerd. Visa en Mastercard worden aanbevolen. Zorg wel voor voldoende kleingeld, handig voor in kleine winkels, op markten of voor gidsen, chauffeurs enz. Fooien & entrees Gebruikelijk in Indonesië. Ook in restaurants bars, en voor allerlei services heb je al snel wat roepies nodig. Als je weet hoe laag de salarissen liggen en je realiseert dat men vaak weer commissie moet betalen en van het geld hele families worden onderhouden, dan begrijp je dat hier wat makkelijk mee omgaan het best is. Op je totale vakantiebudget valt het immers mee. Vriendelijkheid is bijna altijd oprecht, maar zonder fooien kan men niet leven.

Entreegelden zijn zeker niet overdreven hoog. Alleen voor de belangrijkste bezienswaardigheden moet worden betaald. Daarbuiten gaat het vaak om slechts enkele euro’s.

Welke stekker heb ik nodig in Indonesië?

De stopcontacten in Indonesië werken op 220-230 volt. Meestal zijn de stopkontakten gelijk aan die van ons en passen Nederlandse stekkers. Straten zowel in de stad als op het platteland zijn vaak slecht verlicht, een kleine zaklamp meenemen is dus een must, zeker omdat stroomstoringen ook nog wel eens voorkomen.

Hoe reis ik door Indonesië?

Je reist tijdens je budget Indonesië reis met het openbaar vervoer of met een transfer (auto met chauffeur). De wegen zijn doorgaans 2 baans, smal en redelijk geasfalteerd maar wel met regelmatig gaten erin. Daarbij nog veel bochten en hoogteverschil. Gemiddeld haal je niet meer dan ca. 40-50 km per uur, dus je bent bijvoorbeeld op Bali ook over korte afstanden vrij lang onderweg. Fietshuur kost ca. 5-10 US$ per dag. Het is een goede manier om op eigen houtje dorp of stadje te verkennen. Check wel of de remmen in goede staat zijn.

Hoe reis ik met kinderen door Indonesië?

Overnachten De meeste hotels en resorts hebben familiekamers. Vraag daar naar bij je Local Hero. Extra bedden bijzetten kan vaak ook. Babybedjes zijn schaars, neem eventueel een eigen opklapbedje mee. Ook kinderstoelen zijn niet altijd beschikbaar. Neem eventueel een extra muskieten net mee inclusief ophang materiaal.

Eten Indonesisch eten is uiteraard meer dan de rijsttafel of nasi of bami goreng in Nederland. Het kan gekruid zijn maar het hoeft niet. Vraag er daarom altijd even naar. Banana  pancakes zijn ook aanraders. Zoet tropisch fruit is er in overvloed. Vraag ’s avonds bij het diner eerst om eten voor de kinderen, anders wordt het soms wat erg laat.

Onderweg Vraag voor jonge kinderen om een speciaal kinderzitje in de auto met chauffeur. Neem een draagzak mee, een buggy kan maar de straten zijn hobbelig en hier niet op ingericht. Zorg voor voldoende zonnebrandolie en insectenspray. Het is wel verkrijgbaar maar duur. Houd je kinderen weg bij huisdieren als katten en honden en andere semi wilde dieren als apen. Hondsdolheid komt voor, andere overdraagbare ziektes ook.

Zelf boeken
Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld* op: 
-vliegwinkel.nl  
-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-skyscanner.com

*De internationale vlucht maakt dus geen onderdeel uit van de reis die je bij ons boekt. De bovenstaande links zijn ter informatie, we verdienen hier niet aan.

Je vliegt naar 

Om in Indonesië te komen heb je vaak een vlucht met overstap. Meestal is dit op Dubai, Singapore of Kuala Lumpur. In sommige gevallen is het een tussenstop en kun je blijven zitten. Met Emirates, KLM en Singapore Airlines kun je vluchten boeken naar diverse bestemmingen in Indonesië. Vlieg naar Sumatra via Kuala Lumpur, Singapore en Jakarta. Vanuit deze steden zijn er voordelige vluchten naar Medan en terug vanaf Manado op Noord Sulawesi. 

Op vliegsites zoals cheaptickets.nl kun je opgeven dat je naar de ene plaats vliegt en terug vanaf de andere, maar krijg je niet altijd de beste prijzen. Soms is een standaard retour Kuala Lumpur of Singapore en doorvliegen met Air Asia, de Easyjet van Azië voordeliger. 


Aansluitende vluchtenmet Air Asia
Zelf boeken: 
Boek met je creditcard op Airasia.com. Kies een vlucht met een ruime overstaptijd (min. 2 uur) tussen je intercontinentale en je inter- Azië vlucht. Doorloop alle stappen in het boekingsproces, kies het aantal kg bagage, stoel en evt. maaltijd en vink de verzekering uit (niet nodig). Je krijgt je e-ticket direct over de email. Geef je vluchtgegevens daarna door aan je local Hero. 

Overlaten aan je local Hero:
 
Tegen een kleine opslag boekt je local Hero deze aansluitende vluchten voor je, wel zo makkelijk.

Let bij het boeken van vliegticktets op het volgende: 
* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra, soms een heel nieuw ticket. 
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat. 
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze direct na ontvangst op fouten. 
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie. 
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er later iets gewijzigd is. 

Kosten 
Reken voor een retourvlucht op tenminste € 750,-. In de drukke tijden, rond Kerst, Ramadan en in juli/augustus is dat snel € 100,- tot € 150,- meer. Ben je flexibel en kun je in het voor- of naseizoen, zoals in juni, dan is er al een retour Jakarta vanaf € 525,-. Inter Azië, met Air Asia: een enkeltje Kuala Lumpur, Singapore of Jakarta naar Medan op Sumatra kost ca. € 85, vanaf Manado terug naar deze steden ca. € 125,-. 

Je local Hero boekt de binnenlandse vluchten Medan-Yogyakargta-Makassar (Ujung Pandang) De prijzen zijn erg afhankelijk van de dag en tijd van vertrek. In sommige drukke periodes kan de prijs zelfs verdubbelen. 

Maatschappijen

De meeste reizigers vliegen met Emirates Airlines, via Dubai, naar Kuala Lumpur, Jakarta of Singapore en vliegen dan low budget door. Andere veel gebruikte airlines zijn KLM, Garuda Indonesia of Singapore Airlines. Ook vanaf Brussel en Düsseldorf vertrekken voordelige vluchten.
Vliegen met GARUDA Indonesia: 
Als je met deze maatschappij intercontinentaal vliegt, krijg je korting op hun binnenlandse trajecten. Je kunt die dan beter zelf bij hen inboeken. 

Tijden 
* Je komt altijd een dag later aan (nachtvluchten). Ook de terugvlucht is een nachtvlucht. Houd hier rekening mee bij je dagplanning. 
*Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent. 
*Naast prijs zijn vluchtduur en overstap ook belangrijk.

Tips 
*Boek je vlucht zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie. 
*Omdat veel maatschappijen na het weekend hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandagavond of dinsdag de sites up-to-date met nieuwe prijzen. 
*Let op speciale actieperiodes, bv. De KLM voordeelweken.

reisduur:
23 dagen / 22 nachten
route:
Kuala Lumpur - Bukit Lawang - Berastagi - Lake Toba - Bukittinggi - Harau Vallei - Padang - Kuala Lumpur
reissom:
va. € 1610,- (p.p. 2 volwassenen)
Mooie reizen hoor, die voorbeeldreizen van jullie. Maar misschien wil je een inspirerend verhaal lezen van iemand die zélf zijn …
︿

Inclusief:

 • alle vervoer per vooraf geregelde transfers;
 • alle overnachtingen in inclusief ontbijt;
 • genoemde excursies voor zover niet optioneel; 
 • Engels sprekende gidsen waar benoemd;
 • informatiepakket;
 • assistentie local Hero.

Exclusief:

 • internationale vlucht (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
 • de lokale retourvlucht (Kuala Lumpur - Sumatra ca. €100 p.p.);
 • overige maaltijden;
 • entreegelden en fooien;
 • upgrades of extra excursies;
 • snorkeluitrusting (ter plaatse te huren).
Wat is de beste reistijd voor Indonesië? Indonesië ligt op de evenaar en heeft een tropisch klimaat. Daarom is Indonesië het hele jaar …
︿
Zelf boekenTegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1 - 3: Vlucht naar onze oldtime favorite Kuala Lumpur, acclimatiseren

Voordat mijn vriend en ik aan onze rondreis door Sumatra beginnen, blijven we eerst 2 nachten in één van mijn favoriete steden in Azië, Kuala Lumpur. Even bijkomen van de (lange) intercontinentale vlucht en de eerste sfeer van Azië proeven.

Het voordeel is dat je vanuit Nederland rechtstreeks op Kuala Lumpur kunt vliegen en vanuit hier makkelijk een korte vlucht naar Sumatra kunt boeken. Het is slecht één uur vliegen naar Medan, de hoofdstad van Noord-Sumatra en er gaan vanuit Kuala Lumpur meerdere vluchten per dag.

local Hero

Je kunt je reis eventueel ook starten in Singapore, vanuit Amsterdam vliegen er rechtstreekse vlucht naar Singapore. Net als Kuala Lumpur is dit een levendige plek om je Azië reis mee te beginnen. Wel gaan er vanuit hier minder vluchten per dag naar Medan dan vanuit Kuala Lumpur.

Dag 1 - 3: Vlucht naar onze oldtime favorite Kuala Lumpur, acclimatiseren

Voordat mijn vriend en ik aan onze rondreis door Sumatra beginnen, blijven we eerst 2 nachten in één van mijn favoriete steden in Azië, Kuala Lumpur. Even bijkomen van de …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Mijn overnachting in Kuala Lumpur regel ik graag zelf.

 • Mijn overnachting in Kuala Lumpur regel ik graag zelf.

 • Je kunt er ook voor kiezen om na je internationale vlucht meteen door te vliegen naar Medan in Noord-Sumatra. Zorg dan wel voor voldoende overstaptijd.

 • Je kunt er ook voor kiezen om na je internationale vlucht meteen door te vliegen naar Medan in Noord-Sumatra. Zorg dan wel voor voldoende overstaptijd.

Sightseeing Kuala Lumpur, Chinatown, KL Towers & KL Forest Eco Park

Kuala Lumpur is een bruisende stad waar je heerlijk kunt eten, als de beste cultuur kunt snuiven en eindeloos kunt shoppen. Op de dag van aankomst bezoeken de Batu Caves net buiten de stad en bekijken Kuala Lumpur van bovenaf vanuit de KL tower. Vanuit hier heb je een fantastisch uitzicht over de beroemde Petronas Twin Towers. In de avond eten we een hapje op Jalan Alor en verkennen we het altijd levendige Chinatown.

Op de tweede dag bezoeken we één van de groenste plekjes van de stad, het KL Forest Eco Park. Een fijn rustpunt middenin de stad, waarna we in de middag één van de vele winkelcentra van de stad induiken. Kuala Lumpur is een veelzijdige stad die nooit verveelt.

Sightseeing Kuala Lumpur, Chinatown, KL Towers & KL Forest Eco Park

Kuala Lumpur is een bruisende stad waar je heerlijk kunt eten, als de beste cultuur kunt snuiven en eindeloos kunt shoppen. Op de dag van aankomst bezoeken de Batu Caves …

︿

Dag 4 - 6: Naar Sumatra, orang-oetans spotten in Bukit Lawang

Van Kuala Lumpur vliegen we naar Kuala Namu, de internationale luchthaven van Medan. De vlucht duurt maar een uurtje en door het tijdsverschil komen we dezelfde tijd aan als we vertrekken. Dat is nog eens tijdwinst.

Van de airport reizen we door naar Bukit Lawang, een rit van ca. 4 uur. Bukit Lawang is een klein en gezellig dorp dat prachtig is gelegen aan de rand van het Gunung Leuser National Park. Hier maken we een 2-daagse jungle trek waarbij we op zoek gaan naar orang-oetans en andere wilde dieren zoals gibbons en de Thomas Leaf Monkey. Die laatste is een apensoort die alleen op Sumatra voorkomt.

Dag 4 - 6: Naar Sumatra, orang-oetans spotten in Bukit Lawang

Van Kuala Lumpur vliegen we naar Kuala Namu, de internationale luchthaven van Medan. De vlucht duurt maar een uurtje en door het tijdsverschil komen we dezelfde tijd aan als we …

︿

Dag 7 - 8: Naar Berastagi, de Sibayak vulkaan beklimmen

Van Bukit Lawang reizen we door naar Berastagi. De rit duurt een kleine 4 uur en leidt ons naar het prachtige landschap van de Karo Hooglanden. In Berastagi bezoeken we onder andere de lokale markt en gaan we voor het eerst in mijn leven een actieve vulkaan beklimmen, de Sibayak vulkaan.

De wandeling is minder zwaar dan verwacht en vanaf de top hebben we een geweldig uitzicht over de iconische (ook actieve) Sinabung vulkaan. Na de klim kunnen we heerlijk ontspannen in de zwavelbaden aan de voet van de vulkaan.

Dag 7 - 8: Naar Berastagi, de Sibayak vulkaan beklimmen

Van Bukit Lawang reizen we door naar Berastagi. De rit duurt een kleine 4 uur en leidt ons naar het prachtige landschap van de Karo Hooglanden. In Berastagi bezoeken we …

︿

Dag 9 - 11: Via de Sipisopiso waterval naar Lake Toba

Van Berastagi reizen we door naar één van de allermooiste plekken van Noord-Sumatra, Lake Toba. Dit meer is het grootste kratermeer ter wereld en absoluut een plek die je niet mag missen tijdens je rondreis door Sumatra.

Voordat we doorrijden naar Lake Toba maken we eerst nog een stop bij één van de meest indrukwekkende watervallen van Sumatra, de Sipisopiso waterval. Deze waterval is dik 120 meter hoog en bij mooi weer heb je een prachtig uitzicht over de waterval met op de achtergrond de Karo hooglanden. Helaas hebben wij een beetje pech, want het is hartstikke mistig en daardoor zien we maar een fractie van de waterval.

Dag 9 - 11: Via de Sipisopiso waterval naar Lake Toba

Van Berastagi reizen we door naar één van de allermooiste plekken van Noord-Sumatra, Lake Toba. Dit meer is het grootste kratermeer ter wereld en absoluut een plek die je niet …

︿

Lake Toba, grootste kratermeer ter wereld

Van de Sipisopiso waterval reizen we door naar Parapat. Hier stappen we op de ferry richting Tuktuk, een piepklein schiereiland midden op Lake Toba. De omgeving is onwijs groen en heerlijk rustgevend.

Het is de perfecte plek om even een paar dagen uit te rusten en de natuur in ons op te nemen, voordat we onze reis voortzetten richting West-Sumatra.

Lake Toba, grootste kratermeer ter wereld

Van de Sipisopiso waterval reizen we door naar Parapat. Hier stappen we op de ferry richting Tuktuk, een piepklein schiereiland midden op Lake Toba. De omgeving is onwijs groen en …

︿

Dag 12 - 14: Op naar West-Sumatra, fietsen in Bukittinggi

Op dag 12 hebben we een ontzettend lange reis voor de boeg, van Noord naar West-Sumatra. Om tijd te besparen, kiezen wij ervoor om deze ‘s nachts af te leggen. De rit van Parapat naar Bukittinggi neemt in totaal zo’n 12-14 uur in beslag.

Onze eerste stop in West-Sumatra is Bukittinggi, een stad met een Nederlands verleden. Hier verkennen we de omgeving op de fiets en maken we een mooie wandeling door de Sianok kloof. West-Sumatra is ontzettend mooi en authentiek, de mensen zijn er onwijs vriendelijk. Ook gaan we op zoek naar de grootste bloem ter wereld, de Rafflesia, en bezoeken we een ander prachtig Kratermeer, Lake Maninjau. Dit meer is minstens zo mooi als Lake Toba.

Dag 12 - 14: Op naar West-Sumatra, fietsen in Bukittinggi

Op dag 12 hebben we een ontzettend lange reis voor de boeg, van Noord naar West-Sumatra. Om tijd te besparen, kiezen wij ervoor om deze ‘s nachts af te leggen. …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Wil je liever niet ‘s nachts reizen, dan kun je er ook voor kiezen om van Lake Toba terug te reizen naar Kuala Namu Airport en vanuit daar naar Padang te vliegen.

 • Wil je liever niet ‘s nachts reizen, dan kun je er ook voor kiezen om van Lake Toba terug te reizen naar Kuala Namu Airport en vanuit daar naar Padang te vliegen.

Dag 15 - 17: Homestay in Harau Valley & kookworkshop

Een van mijn favoriete plekken in Sumatra is Harau Valley. Deze vallei, en met name de homestay waar wij verblijven, is echt een parel. Harau Valley is (nog) redelijk onbekend en wordt vaak overgeslagen. Wat mij betreft is het een must-visit, de omgeving is fenomenaal en het is slechts een paar uur rijden vanaf Bukittinggi.

De leukste manier om Harau Valley te ontdekken is per fiets of te voet. Je kunt prachtige wandelingen maken en hiken naar de top van één van de vele rotsformaties. Ook kun je een bezoek brengen aan verschillende watervallen in de buurt. Eén van de dingen waar West-Sumatra om bekend staat, is haar geweldige keuken en daarom volgen wij een kookworkshop bij de gastvrouw van onze homestay. Dikke aanrader!

Dag 15 - 17: Homestay in Harau Valley & kookworkshop

Een van mijn favoriete plekken in Sumatra is Harau Valley. Deze vallei, en met name de homestay waar wij verblijven, is echt een parel. Harau Valley is (nog) redelijk onbekend …

︿

Dag 18 - 20: Naar Padang beach, strandbungalow & schildpadden

Om onze reis door Sumatra relaxed af te sluiten, brengen we de laatste dagen van onze reis door op een prachtig strand in de buurt van de stad Padang. Het strand is omgeven met ongerepte jungle en doordat het alleen per boot bereikbaar is heeft het een echt eilandgevoel.

We brengen onze dagen voornamelijk door met voor de deur snorkelen (schildpadden!), relaxen in een hangmat en genieten van de mooiste zonsondergangen. Ook maken we een korte jungle trek en gaan we eilandhoppen. We vervelen ons hier echt geen seconde. 

Dag 18 - 20: Naar Padang beach, strandbungalow & schildpadden

Om onze reis door Sumatra relaxed af te sluiten, brengen we de laatste dagen van onze reis door op een prachtig strand in de buurt van de stad Padang. Het …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Wil je nog niet naar huis, vraag je local Hero om de reis te verlengen.

 • Wil je nog niet naar huis, vraag je local Hero om de reis te verlengen.

Dag 21 - 23: Nachtje Padang stad & terugvlucht vanaf Kuala Lumpur naar Nederland

Helaas loopt onze reis op z'n einde, we brengen nog een nachtje door in Padang voordat we vanuit daar terugvliegen naar Kuala Lumpur (dit is net iets meer dan één uur vliegen). In Kuala Lumpur stappen we over op onze rechtstreekse vlucht naar Nederland.

Wil jij dezelfde reis maken door Sumatra? Vraag deze reis dan aan bij local Hero Evy. Uiteraard kun je de reis aanpassen als je nog iets anders wilt toevoegen, skippen of als je juist wat extra nachten wilt inplannen.

Dag 21 - 23: Nachtje Padang stad & terugvlucht vanaf Kuala Lumpur naar Nederland

Helaas loopt onze reis op z'n einde, we brengen nog een nachtje door in Padang voordat we vanuit daar terugvliegen naar Kuala Lumpur (dit is net iets meer dan één …

︿

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Indonesië: