Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Indonesië off the beaten track

reisduur:
27 dagen / 26 nachten
route:
Jakarta (Java) – Maumere (Flores) – Moni – Riung– Bajawa – Ruteng – Labuanbajo – eiland hoppen – Tabanan (Bali) – Licin (Java) – Pemuteran– Sanur
reissom:
va. € 1810,- (p.p. bij 2 volwassenen en 3 kinderen). Bijboeken: 4 binnenlandse vluchten (afhankelijk van startpunt reis): Jakarta – Flores (3 vluchten), Labuanbajo – Denpasar (1 vlucht) ca. €300 p.p. (Boek zelf je retourvlucht)

Mooie reizen hoor, die voorbeeldreizen van jullie. Maar misschien wil je een inspirerend verhaal lezen van iemand die zélf zijn of haar eigen kleinschalige rondreis Indonesië in elkaar heeft gezet. De familie Scheres maakte met ons een rondreis door Indonesië en wij vroegen hen of ze hun belevenissen met jou wilden delen.

Na jaren geleden in Jakarta te hebben gewoond, wilde de familie terug naar Indonesië. Hun wens: een bezoek aan Jakarta combineren met een off the beaten track rondreis met bijzondere stops en lokale ontmoetingen. Samen met local Hero Evy stelden ze hun eigen Indonesië reis samen, je leest hun favoriete reisroute.

Wil jij deze reis ook maken, of een vergelijkbare route? Local Hero Evy kan je erbij helpen.

Inclusief:

 • alle vervoer per auto met chauffeur;
 • alle overnachtingen (5x incl. ontbijt);
 • alle maaltijden tijdens de meerdaagse boottocht;
 • genoemde excursies voor zover niet optioneel vermeld;
 • Engels sprekende gidsen waar benoemd;
 • informatiepakket;
 • assistentie local Hero.

Exclusief:

 • internationale vlucht (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
 • binnenlandse vluchten: Jakarta – Flores (3 vluchten), Labuanbajo – Denpasar (1 vlucht) ca. €300 p.p.
 • overige maaltijden;
 • entreegelden en fooien;
 • upgrades of extra excursies;
 • snorkeluitrusting (bij te huren).

Wat is de beste reistijd voor Indonesië?

Indonesië ligt op de evenaar en heeft een tropisch klimaat. Daarom is Indonesië het hele jaar door ongeveer even warm, gemiddeld ca. 30˚ C. Ga je hoger, dan wordt het uiteraard al snel koeler. Ga je de heuvels of bergen in of beklim je een vulkaan zorg dan ook voor warmer kleding. Ook handig als de airco in de bus volop aan staat.

Qua regen is er wel veel verschil. Op Java valt het meeste tussen november en maart, vooral in januari. De droogste maanden zijn juli t/m september. De beste reistijd voor Oost Indonesië, Bali en Lombok, is onze zomer, van mei t/m eind oktober. In augustus en september valt hier de minste regen.

Heb ik een visum nodig voor Indonesië?

Voor reizen naar Indonesië is een visum nodig. Heb je de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dan kun je bij aankomst op de luchthaven een visum voor maximaal 30 dagen verblijf verkrijgen. Dit geldt alleen voor aankomst in Jakarta (Soekarno Hatta), Denpasar Bali (Ngurah Rai), Medan, Surabaya en Batam. Kom je ergens anders Indonesië binnen, dan moet je van tevoren een visum aanvragen. Dit geldt ook wanneer je langer dan 30 dagen in Indonesië wilt verblijven, want het visum verkregen bij aankomst op de luchthaven is ter plaatse niet te verlengen. Een visum voor je reis naar Indonesië kan je online aanvragen via e-visums.nl. De kosten hiervoor bedragen ongeveer 90 euro. Let op: in alle gevallen dient je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig te zijn wanneer je Indonesië verlaat.

Vanaf 14 februari 2024 moeten internationale reizigers die naar Bali reizen toeristenbelasting betalen. De kosten hiervoor zijn 150.000 Indonesische Roepiah (IDR) per persoon. Deze toeristenbelasting geldt als je vanuit een ander land rechtstreeks op Bali vliegt én ook als je vanuit een andere provincie in Indonesië naar Bali afreist. De belasting kan digitaal betaald worden via de website LoveBali (informatie in het Engels).

Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten voor Indonesië. Het is slim voor vertrek de informatie van de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt.

Heb ik vaccinaties nodig voor Indonesië?

Voor Indonesië zijn geen vaccinaties verplicht. Aangeraden wordt een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. DTP heb je waarschijnlijk al gehad toen je jong was, soms wordt een zgn. booster aangeraden. Hepatitus A werkt kort, dus moet kort voor vertrek gepland worden. Eventueel kun je je laten inenten tegen buiktyfus.

Ga voorbereid op pad en laat je daarom tevoren tijdig, (d.w.z. tenminste 6 weken tevoren) adviseren. Op de website van het LCR, het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen. Je kunt ook de website van GGD Reisvaccinaties checken voor actuele informatie.  

De prijzen van vaccinaties zijn wisselend, dus een beetje shoppen kan geen kwaad. Veel ziektekosten verzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten, het proberen waard. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen op reis. Maak je op weg naar Indonesië een tussenstop in een land waar gele koorts voorkomt, dan moet bij binnenkomst in Indonesië een vaccinatie stempel getoond kunnen worden.

Indonesië kent in bepaalde delen ook malaria risico. Het verschilt echter per streek, in hoger gelegen gebieden boven de 1500 m. is het risico bijna nul. Op Java, Bali en Lombok, de Gili eilanden, is de kans dat je malaria oploopt minimaal. Hier wordt meestal geen malaria profylaxe aangeraden. Tegen Dengue, een ziekte die ook door muggen wordt overgedragen, maar dan overdag, kun je vergelijkbare maatregelen treffen.

Draag in ieder geval zoveel mogelijk beschermende kleding met lange mouwen, vooral bij zonsondergang, en spuit regelmatig anti muggen spray met 30-50% DEET. Het LCR kan je adviseren over malaria profylaxe. Kraanwater is niet drinkbaar, drink flessenwater, het is overal goedkoop verkrijgbaar en staat doorgaans ook op je hotelkamer.

Hoeveel tijdverschil is er met Indonesië?

Op Java is het gedurende onze zomertijd 5 uur later als in Nederland, op Bali en verder oostwaarts is dat 6 uur.  In onze winter komt daar nog een uur bij.

Is het veilig in Indonesië?

De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de reisexpert van Indonesië, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van Nederland Wereldwijd van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor de actuele informatie voor reizen naar Indonesië

Indonesië is over het algemeen een veilig land. Kleine criminaliteit komt weinig voor en doorgaans kun je ’s avonds zonder problemen op straat lopen. Pas wel op in de grote steden en in drukke toeristische gebieden, en vermijdt ’s avonds laat de alle stilste plekjes Laat papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat. Vergeet daarna niet ze tijdig uit de kluis te (laten) halen.

Welke kleding draag ik in Indonesië?

In Indonesië zal het tijdens je vakantie altijd wel ergens wat regenen. Een goedkope poncho is overal te krijgen. Let erop dat het in de hoger gelegen gedeelten koud kan worden: in dit subtropische klimaat liggen de theeplantages. In het laagland is het doorgaans tropisch en vochtig warm. Indonesiërs en zijn conservatief: schone, hele en nette kleding vinden ze belangrijk.

Ga niet met strandkleding een stad of dorp in, topless is in Indonesië verboden. Bezoek je een kerk, tempel of pagode, draag dan een lange broek/jurk (schouders en knieën bedekt) en bij voorkeur witte kleding. Je hoofd hoort onbedekt te zijn. Wijs niet met hand of voet, doe je schoenen uit en praat zachtjes. Zo blend je in de lokale sfeer en voel je je het prettigst.

Hoe betaal ik in Indonesië?

In Indonesië betaal je met de Indonesische Rupiah (INR) Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor alvast de koers bekijken. Als je cash euro biljetten wisselt, dan geven die van 50 de beste koers. Je kunt echter ook overal pinnen, de bij de meeste automaten kun je gewoon met je pinpas met cirruslogo terecht. Pin altijd op een goed verlichte plaats, bij voorkeur overdag en liefst in een bankgebouw. Laat niemand helpen of meekijken en vraag een bonnetje. Het is altijd aan te raden om voor ‘noodgevallen’, zoals wanneer een pinautomaat niet werkt, wat euro’s of US dollars in cash bij je te hebben. Vergeet tenslotte niet je bankpas uit te breiden naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen.

Steeds vaker worden in de grotere hotels, winkels en restaurants creditcards geaccepteerd. Visa en Mastercard worden aanbevolen. Zorg wel voor voldoende kleingeld, handig voor in kleine winkels, op markten of voor gidsen, chauffeurs enz. Fooien & entrees Gebruikelijk in Indonesië. Ook in restaurants bars, en voor allerlei services heb je al snel wat roepies nodig. Als je weet hoe laag de salarissen liggen en je realiseert dat men vaak weer commissie moet betalen en van het geld hele families worden onderhouden, dan begrijp je dat hier wat makkelijk mee omgaan het best is. Op je totale vakantiebudget valt het immers mee. Vriendelijkheid is bijna altijd oprecht, maar zonder fooien kan men niet leven.

Entreegelden zijn zeker niet overdreven hoog. Alleen voor de belangrijkste bezienswaardigheden moet worden betaald. Daarbuiten gaat het vaak om slechts enkele euro’s.

Welke stekker heb ik nodig in Indonesië?

De stopcontacten in Indonesië werken op 220-230 volt. Meestal zijn de stopkontakten gelijk aan die van ons en passen Nederlandse stekkers. Straten zowel in de stad als op het platteland zijn vaak slecht verlicht, een kleine zaklamp meenemen is dus een must, zeker omdat stroomstoringen ook nog wel eens voorkomen.

Hoe reis ik door Indonesië?

Je reist tijdens je budget Indonesië reis met het openbaar vervoer of met een transfer (auto met chauffeur). De wegen zijn doorgaans 2 baans, smal en redelijk geasfalteerd maar wel met regelmatig gaten erin. Daarbij nog veel bochten en hoogteverschil. Gemiddeld haal je niet meer dan ca. 40-50 km per uur, dus je bent bijvoorbeeld op Bali ook over korte afstanden vrij lang onderweg. Fietshuur kost ca. 5-10 US$ per dag. Het is een goede manier om op eigen houtje dorp of stadje te verkennen. Check wel of de remmen in goede staat zijn.

Hoe reis ik met kinderen door Indonesië?

Overnachten De meeste hotels en resorts hebben familiekamers. Vraag daar naar bij je Local Hero. Extra bedden bijzetten kan vaak ook. Babybedjes zijn schaars, neem eventueel een eigen opklapbedje mee. Ook kinderstoelen zijn niet altijd beschikbaar. Neem eventueel een extra muskieten net mee inclusief ophang materiaal.

Eten Indonesisch eten is uiteraard meer dan de rijsttafel of nasi of bami goreng in Nederland. Het kan gekruid zijn maar het hoeft niet. Vraag er daarom altijd even naar. Banana  pancakes zijn ook aanraders. Zoet tropisch fruit is er in overvloed. Vraag ’s avonds bij het diner eerst om eten voor de kinderen, anders wordt het soms wat erg laat.

Onderweg Vraag voor jonge kinderen om een speciaal kinderzitje in de auto met chauffeur. Neem een draagzak mee, een buggy kan maar de straten zijn hobbelig en hier niet op ingericht. Zorg voor voldoende zonnebrandolie en insectenspray. Het is wel verkrijgbaar maar duur. Houd je kinderen weg bij huisdieren als katten en honden en andere semi wilde dieren als apen. Hondsdolheid komt voor, andere overdraagbare ziektes ook.

Zelf boeken
Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld* op: 
-vliegwinkel.nl  
-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-skyscanner.com

*De internationale vlucht maakt dus geen onderdeel uit van de reis die je bij ons boekt. De bovenstaande links zijn ter informatie, we verdienen hier niet aan.

Je vliegt naar 

Om in Indonesië te komen heb je vaak een vlucht met overstap. Meestal is dit op Dubai, Singapore of Kuala Lumpur. In sommige gevallen is het een tussenstop en kun je blijven zitten. Met Emirates, KLM en Singapore Airlines kun je vluchten boeken naar diverse bestemmingen in Indonesië. Vlieg naar Sumatra via Kuala Lumpur, Singapore en Jakarta. Vanuit deze steden zijn er voordelige vluchten naar Medan en terug vanaf Manado op Noord Sulawesi. 

Op vliegsites zoals cheaptickets.nl kun je opgeven dat je naar de ene plaats vliegt en terug vanaf de andere, maar krijg je niet altijd de beste prijzen. Soms is een standaard retour Kuala Lumpur of Singapore en doorvliegen met Air Asia, de Easyjet van Azië voordeliger. 


Aansluitende vluchtenmet Air Asia
Zelf boeken: 
Boek met je creditcard op Airasia.com. Kies een vlucht met een ruime overstaptijd (min. 2 uur) tussen je intercontinentale en je inter- Azië vlucht. Doorloop alle stappen in het boekingsproces, kies het aantal kg bagage, stoel en evt. maaltijd en vink de verzekering uit (niet nodig). Je krijgt je e-ticket direct over de email. Geef je vluchtgegevens daarna door aan je local Hero. 

Overlaten aan je local Hero:
 
Tegen een kleine opslag boekt je local Hero deze aansluitende vluchten voor je, wel zo makkelijk.

Let bij het boeken van vliegticktets op het volgende: 
* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra, soms een heel nieuw ticket. 
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat. 
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze direct na ontvangst op fouten. 
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie. 
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er later iets gewijzigd is. 

Kosten 
Reken voor een retourvlucht op tenminste € 850,-. In de drukke tijden, rond Kerst, Ramadan en in juli/augustus is dat snel € 150,- tot € 250,- meer. Ben je flexibel en kun je in het voor- of naseizoen, zoals in juni, dan is er al een retour Jakarta vanaf € 700,-. Inter Azië, met Air Asia: een enkeltje Kuala Lumpur, Singapore of Jakarta naar Medan op Sumatra kost ca. € 85, vanaf Manado terug naar deze steden ca. € 125,-.  

Je local Hero boekt de binnenlandse vluchten Medan-Yogyakargta-Makassar (Ujung Pandang) De prijzen zijn erg afhankelijk van de dag en tijd van vertrek. In sommige drukke periodes kan de prijs zelfs verdubbelen. 

Maatschappijen

De meeste reizigers vliegen met Emirates Airlines, via Dubai, naar Kuala Lumpur, Jakarta of Singapore en vliegen dan low budget door. Andere veel gebruikte airlines zijn KLM, Garuda Indonesia of Singapore Airlines. Ook vanaf Brussel en Düsseldorf vertrekken voordelige vluchten.
Vliegen met GARUDA Indonesia: 
Als je met deze maatschappij intercontinentaal vliegt, krijg je korting op hun binnenlandse trajecten. Je kunt die dan beter zelf bij hen inboeken. 

Tijden 
* Je komt altijd een dag later aan (nachtvluchten). Ook de terugvlucht is een nachtvlucht. Houd hier rekening mee bij je dagplanning. 
*Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent. 
*Naast prijs zijn vluchtduur en overstap ook belangrijk.

Tips 
*Boek je vlucht zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie. 
*Omdat veel maatschappijen na het weekend hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandagavond of dinsdag de sites up-to-date met nieuwe prijzen. 
*Let op speciale actieperiodes, bv. De KLM voordeelweken.

reisduur:
27 dagen / 26 nachten
route:
Jakarta (Java) – Maumere (Flores) – Moni – Riung– Bajawa – Ruteng – Labuanbajo – eiland hoppen – Tabanan (Bali) – Licin (Java) – Pemuteran– Sanur
reissom:
va. € 1810,- (p.p. bij 2 volwassenen en 3 kinderen). Bijboeken: 4 binnenlandse vluchten (afhankelijk van startpunt reis): Jakarta – Flores (3 vluchten), Labuanbajo – Denpasar (1 vlucht) ca. €300 p.p.
Mooie reizen hoor, die voorbeeldreizen van jullie. Maar misschien wil je een inspirerend verhaal lezen van iemand die zélf zijn …
︿

Inclusief:

 • alle vervoer per auto met chauffeur;
 • alle overnachtingen (5x incl. ontbijt);
 • alle maaltijden tijdens de meerdaagse boottocht;
 • genoemde excursies voor zover niet optioneel vermeld;
 • Engels sprekende gidsen waar benoemd;
 • informatiepakket;
 • assistentie local Hero.

Exclusief:

 • internationale vlucht (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
 • binnenlandse vluchten: Jakarta – Flores (3 vluchten), Labuanbajo – Denpasar (1 vlucht) ca. €300 p.p.
 • overige maaltijden;
 • entreegelden en fooien;
 • upgrades of extra excursies;
 • snorkeluitrusting (bij te huren).
Wat is de beste reistijd voor Indonesië? Indonesië ligt op de evenaar en heeft een tropisch klimaat. Daarom is Indonesië het hele jaar …
︿
Zelf boekenTegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1 - 2: Internationale vlucht en aankomst in Jakarta

Vanaf Düsseldorf met een stopover in Dubai, landen we op de luchthaven van Jakarta. We zijn snel door alle rijen en worden, net als vroeger, in een Toyota Innova naar ons hotel gebracht. Natuurlijk niet zonder de nodige files onderweg.

Het is meteen een feest der herkenning: het krioelende verkeer van blue bird taxi’s en brommertjes over de drukke hoofdweg Jalan Sudirman en het zakendistrict Blok M. Ons hotel is gelegen in South Jakarta, naast ons vroegere werk. De perfecte plek om de dag af te sluiten met een biertje, voordat we met een kleine jetlag het bed inkruipen.

Dag 1 - 2: Internationale vlucht en aankomst in Jakarta

Vanaf Düsseldorf met een stopover in Dubai, landen we op de luchthaven van Jakarta. We zijn snel door alle rijen en worden, net als vroeger, in een Toyota Innova naar …

︿

Dag 3 - 5: Bekende plekken & sightseeing Jakarta

De komende dagen brengen we door in Jakarta en bezoeken we veel bekende plekken, zoals ons oude huis en de school. Natuurlijk brengen we ook bezoekjes aan oude 'vrienden', zoals Nadikan die onze kinderen vroeger op de brommer naar school bracht.

Ook nemen we een kijkje in Batavia, een centrum met Nederlandse gebouwen uit de VOC tijd en het historische café Batavia. We wandelen door de oude haven Suna Kelapa waar houten schepen worden bevoorraad. In de vele foodmarkets die de stad rijk is, bestellen we smakelijke Indonesische gerechten en net als vroeger bestellen we een donut bij Citos.

Dag 3 - 5: Bekende plekken & sightseeing Jakarta

De komende dagen brengen we door in Jakarta en bezoeken we veel bekende plekken, zoals ons oude huis en de school. Natuurlijk brengen we ook bezoekjes aan oude 'vrienden', zoals …

︿

Dag 6 - 7: Naar Flores, boottocht & snorkelen

Na een lange reisdag met verschillende binnenlandse vluchten komen we aan op het eiland Flores, de volgende etappe van onze vakantie en nieuw voor ons allemaal. We relaxen na aankomst op het strand bij ons hotel en kruipen redelijk bijtijds onder de wol in onze eigen bamboe strandbungalow.

De volgende dag starten we met een boottochtje in een oude vissersboot. Onderweg stoppen we op regelmatig om te snorkelen. Letterlijk drijvend boven het koraal zwemmen we tussen gekleurde tropische vissen. Op een eilandje voor de kust gaan we voor anker en proeven we the catch of the day.

local Hero

Wil je de lange reis dag met meerdere binnenlandse vluchten voorkomen, dan kun je er ook voor kiezen om je reis in Bali of meteen in Flores te laten beginnen. 

Dag 6 - 7: Naar Flores, boottocht & snorkelen

Na een lange reisdag met verschillende binnenlandse vluchten komen we aan op het eiland Flores, de volgende etappe van onze vakantie en nieuw voor ons allemaal. We relaxen na aankomst …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Dat kan natuurlijk ook. Overleg met je local Hero wat de mogelijkheden zijn.

 • Dat kan natuurlijk ook. Overleg met je local Hero wat de mogelijkheden zijn.

Dag 8: Ontdek Flores eiland, Ikat workshop

Vandaag start onze ‘roadtrip’ over Flores. We reizen niet in een auto, maar een complete minibus met ieder bank voor onszelf. Onderweg stoppen we bij Lepo Lorun, een educatief centrum waar mensen over de hele wereld naartoe komen om Ikat (een specifieke Indonesische verf- en weeftechniek) te leren.

Daarna via een bochtige tocht door de bergen door naar een baai voor een verfrissende duik en gebakken barracuda. Het voordeel van een eigen minibus is dat je kunt stoppen waar je maar wilt, na vele uitzichtpunten en selfies komen we aan in ons hotel. Snel onder de wol, want de wekker gaat vroeg.

Dag 8: Ontdek Flores eiland, Ikat workshop

Vandaag start onze ‘roadtrip’ over Flores. We reizen niet in een auto, maar een complete minibus met ieder bank voor onszelf. Onderweg stoppen we bij Lepo Lorun, een educatief centrum …

︿

Dag 9: Kelimutu vulkaan & Saga village, sunrise trekking

Om 3.40u gaat de wekker, na 40 minuten rijden over slingerpaadjes en 25 minuten wandelen in het pikkedonker kwamen we als eerste op een donkere vulkaantop. Nu is het wachten op de zon. De zon laat ons een palet aan kleuren zien, terwijl het kratermeer schittert bij de opkomende zon.

Vanuit de vulkaan door naar Saga village, een inheems dorp met puntige rieten huisjes. De plaatselijke chief neemt ons mee door het dorp en vertelt ons meer over de traditionele levenswijze van de clans. Hierna vervolgen we onze reis met een lange rit over hobbelige wegen tot aan Riung, een klein dorp gelegen in baai vol eilandjes.

Dag 9: Kelimutu vulkaan & Saga village, sunrise trekking

Om 3.40u gaat de wekker, na 40 minuten rijden over slingerpaadjes en 25 minuten wandelen in het pikkedonker kwamen we als eerste op een donkere vulkaantop. Nu is het wachten …

︿

Dag 10 - 12: Via Riung baai naar Bajawa, mangrovetour en hotsprings

Per boot vertrekken we in de ochtend naar de mangrovebossen vlak voor de kust. De bomen van de magrovebossen worden versierd door talloze vleermuizen. Doordat de bomen geen bladeren hebben, zie je de beestjes ondersteboven bungelen. Natuurlijk springen we ook hier af en toe met onze snorkel te water om de onderwaterwereld te bewonderen.

De volgende dag ontdekken we de zuidkust van Riung baai. Hier vind je natuurlijk heetwaterbronnen om in te bubbelen. In het nabij gelegen bamboebos wandelen we tussen metershoge bamboestokken. We eindigen de dag in Bajawa, waar we slapen in een kleinschalig hotel.

Dag 10 - 12: Via Riung baai naar Bajawa, mangrovetour en hotsprings

Per boot vertrekken we in de ochtend naar de mangrovebossen vlak voor de kust. De bomen van de magrovebossen worden versierd door talloze vleermuizen. Doordat de bomen geen bladeren hebben, …

︿

Dag 13 - 14: Lokale bergstammen & community stay

In Flores leven meerdere traditionele stammen, zoals in Bena waar 9 clans samenwonen. Samen met onze gids wandelen door jungle naar het dorp bestaande uit houten hutten met rietendaken. De clans dragen traditionele, kleurrijke kleding en grote sierraden. Op de terugweg stoppen we bij een warmwaterpoel.

Ook de volgende dag ontmoeten we de locals die hier wonen. We stoppen op een plek waar kruidnagel wordt verbouwd, een belangrijk ingrediënt voor de Indonesische krettek sigaretten. Daarna reizen we door naar Belaraghi village, waar de stam ons met dans en fluitmuziek verwelkomt. Het is bijzonder om hier vannacht te mogen slapen, zo krijgen we echt een intiem inkijkje in het leven van deze stam. 

Dag 13 - 14: Lokale bergstammen & community stay

In Flores leven meerdere traditionele stammen, zoals in Bena waar 9 clans samenwonen. Samen met onze gids wandelen door jungle naar het dorp bestaande uit houten hutten met rietendaken. De …

︿

Dag 15: via Ruteng naar Labuan Bajo

Na onze ‘off the beaten track’ ervaringen in Belaraghi village laten we ons graag verwennen in Ruteng. Hier hebben we een mooi hotel waar we lekker kunnen douchen, goede wifi is en we pizza’s kunnen eten.

De volgende dag gaan we eerst langs een lokale markt. Van vruchten, rijst, verse vis tot varkens en kippen, je kunt het er allemaal kopen. In Mangarai wandelen we door de grootste Sawa (een stuk land om rijst op te verbouwen) community van Flores. Hier wordt genoeg rijst verbouwd om het hele eiland te voorzien. Tegen de avond komen we aan in Labuan Bajo, een stad gelegen in een grote baai.

Dag 15: via Ruteng naar Labuan Bajo

Na onze ‘off the beaten track’ ervaringen in Belaraghi village laten we ons graag verwennen in Ruteng. Hier hebben we een mooi hotel waar we lekker kunnen douchen, goede wifi …

︿

Dag 16 - 18: Start meerdaagse boottocht, island hopping

Vandaag begint onze 3-daagse boat tour. Wat overdonderd van onze privé boot met eigen cabins, chef kok en een dek vol zitzakken stappen we aan boord. Nadat we de haven uit zijn, meren we aan bij Kelur eiland voor een korte klim naar een uitzichtpunt. Daarna voor anker om te snorkelen met een zeeschildpad en tijdens zonsondergang worden we, alweer, verrast door duizenden overvliegende vleermuizen.

De dagen erop zijn niet minder spectaculair: om 5 uur beklimmen we Padar eiland voor de zons-opkomst. Vanaf de top kijk je neer op de baaien van dit eiland. Op Komodo eiland maken we kennis met de gelijknamige varaan en bij pink beach (echt roze) snorkelen we met manta's en pijlstaartroggen. Eind dag 18 nemen we afscheid van de geweldige crew, terug naar Labuan Bajo.

local Hero

Je slaapt tijdens deze 3-daagse boat tour aan boord, verwacht geen hoogstaande luxe, wel een bijzonder verblijf. De slaapvertrekken zijn voorzien van airco (let op: hierdoor zal de boot 's nachts stationair draaien). Buiten de cabins is een gezamenlijke zoetwaterdouche. De maaltijden zijn tijdens de tour inbegrepen en worden vers klaargemaakt door de onboard chef.

Dag 16 - 18: Start meerdaagse boottocht, island hopping

Vandaag begint onze 3-daagse boat tour. Wat overdonderd van onze privé boot met eigen cabins, chef kok en een dek vol zitzakken stappen we aan boord. Nadat we de haven …

︿

Dag 19 - 20: Vlucht naar Bali, Tabanan & midagje Ubud

Vandaag laten we Flores achter ons. Met een binnenlandse vlucht en korte taxirit komen we aan bij onze villa in Tabanan. De villa is gelegen tussen de rijstvelden en heeft een eigen zwembad, spa en restaurant. De perfecte plek om te relaxen.

Na een uitgebreid ontbijt besluiten we de middag naar Ubud te gaan. We bezoeken als eerste het Ubud Monkey Forest, waar de apen zelfs op je schoot springen. Daarna wandelen we naar de market voor wat souvernirs. Voor we terug gaan naar ons hotel dineren we in westerse stijl bij het Italiaanse restaurant Uno.

Dag 19 - 20: Vlucht naar Bali, Tabanan & midagje Ubud

Vandaag laten we Flores achter ons. Met een binnenlandse vlucht en korte taxirit komen we aan bij onze villa in Tabanan. De villa is gelegen tussen de rijstvelden en heeft …

︿

Dag 21 - 22: Naar Java, Ketapang en Iljen vulkaan beklimmen

Onderweg naar de haven bezoeken we een kleine tempel waar locals bloemenoffers brengen. We rijden door naar de kust voor onze veerpont naar Java. Na een korte oversteek komen we aan in Java en worden we naar ons hotel gebracht.

Net na middennacht gaat onze wekker en worden we naar de parkeerplaats van de Iljen vulkaan gebracht. Via een pittige hike van 1,5 uur lopen we naar de top om hier in het donker het blauwe vuur te zien spuwen, slechts zichtbaar bij enkele vulkanen ter wereld. Wanneer de zon opkomt is het al even verbluffend en kijk je neer op de krater en het zwavelmeer. Terug in het hotel komen we bij van deze bijzondere ervaring.

Dag 21 - 22: Naar Java, Ketapang en Iljen vulkaan beklimmen

Onderweg naar de haven bezoeken we een kleine tempel waar locals bloemenoffers brengen. We rijden door naar de kust voor onze veerpont naar Java. Na een korte oversteek komen we …

︿

Dag 23 - 25: Terug naar Bali, strandafsluiter & fietsen rijstvelden

We eindigen onze vakantie in Bali. Eerst drie dagen in het noorden bij Pemuteran en de laatste dag in Sanur. In Pemuteran ontspannen we bij ons resort en maken we een tempeltour. Ook boeken we ter plaatse een dolfijnentour vanuit Lovina.

Op de route naar Sanur maken we een stop bij Vrahma Vihara Arama klooster aan zee. Het complex bevat meerdere tempels en een tuin. We lunchen onze laatste kipsaté met uitzicht op de rijstvelden. Onze laatste dag in Sanur bezoeken we een koffieplantage en gaan we downhill fietsen door de rijstvelden. We lopen een rondje mee met de rijstpluksters en stoppen bij de eeuwenoude heilige boom Banyen, die omgekeerd met de ‘wortels’ omhoog groeit.

Dag 23 - 25: Terug naar Bali, strandafsluiter & fietsen rijstvelden

We eindigen onze vakantie in Bali. Eerst drie dagen in het noorden bij Pemuteran en de laatste dag in Sanur. In Pemuteran ontspannen we bij ons resort en maken we …

︿

Dag 26 - 27: Eind rondreis, terugvlucht naar Amsterdam

Onze airport transfer brengt ons naar de luchthaven van Denpasar, waar we onze binnenlandse vlucht pakken naar Jakarta. Vanuit Jakarta vliegen we weer via Dubia terug naar Düsseldorf. Het zit er op..

Wil jij dezelfde reis door Indonesië maken als wij hebben gedaan?

Vraag deze reis dan bij local Hero Evy aan. Uiteraard kun je de reis aanpassen als je bijvoorbeeld je reis in Bali of Flores wilt beginnen, iets wilt toevoegen of juist wilt skippen. Ook kun je extra nachten inplannen als je ergens langer wilt verblijven.

Dag 26 - 27: Eind rondreis, terugvlucht naar Amsterdam

Onze airport transfer brengt ons naar de luchthaven van Denpasar, waar we onze binnenlandse vlucht pakken naar Jakarta. Vanuit Jakarta vliegen we weer via Dubia terug naar Düsseldorf. Het zit …

︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Evy

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Indonesië: