Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Cuba rondreis van de gebaande paden

reisduur:
10 dagen / 9 nachten
route:
Holguín - Baracoa – Santiago de Cuba - Bayamo – Holguín (evt. verlenging Playa Pesquero)
reissom:
va. € 670,- (p.p. 2 volwassenen) (Boek zelf je retourvlucht)

Cuba off-the-beaten track? Slenteren over pleintjes en door straatjes waar andere reizigers niet komen? Kies dan voor deze korte Oost-Cuba rondreis per huurauto. Niet voor niets is dit tropische groene deel van het eiland favoriet bij de Cuba kenners. De afstanden zijn te behappen en je verblijft in lokale ‘casas particulares’, altijd met eigen badkamer, airco en ontbijt.

Je hebt geen haast op dit rondje oost, want we hebben overal wat meer tijd ingepland: immers is dat de manier om écht in contact te komen met de locals. Ja, het leven op Cuba is soms moeilijk, maar de zon, je Cubaanse vrienden en de muziek, die zijn er altijd. Tranquilo, neem net als de Cubanen, de tijd en geniet van het Caribische leven (en van je vakantie).

Inclusief:

 • privé luchthaven transfer bij aankomst;
 • autohuur 7 x24 uur (cat. Hyundai Accent of vergelijkbaar model) inclusief verzekering;
 • 8 overnachtingen in comfortabele casas particulares met ontbijt;
 • routebeschrijving;
 • assistentie en diensten local Hero.

Exclusief:

 • internationale retourvlucht Holguín (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
 • overige maaltijden;
 • extra’s autohuur ter plaatse (extra bestuurder/drop-off kosten, automaat, etc);
 • toeristenvisum ca. €30,-;
 • entreegelden;
 • facultatieve excursies;
 • fooien.

Wat is de beste reistijd voor Cuba? 

Je kunt eigenlijk het hele jaar naar Cuba reizen, in het droge seizoen kan het wel echt warm, boven de 30 C worden, in het natte seizoen valt wat meer regen. Qua klimaat ligt de beste reistijd voor Cuba tussen november en mei. Cuba ligt in de tropen en de gemiddelde temperatuur is ca. 27˚C. Er zijn eigenlijk maar twee seizoenen in Cuba, een nat en een droog seizoen. De droge periode, van oktober tot mei kent een warm, droog klimaat, met temperaturen tussen de 27˚C en 30˚C. In de natte tijd, zo tussen mei en september, regent het, maar meestal alleen aan het eind van de dag en kort, maar dan wel hevig De luchtvochtigheid is hoog.

Heb ik een visum nodig in Cuba? 

Voor Cuba moet je van te voren een visum aan vragen. Dat kan via de local Hero of gemakkelijk online via e-visums.nl. Reken op ca. € 35,- Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij vertrek uit Cuba. Vertrekbelasting is niet verschuldigd meer. Je bent zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van de ambassade te checken, zodat je zeker weten over de juiste en update documenten beschikt.

Sinds 12 januari 2021 staat Cuba op de USA-lijst van landen die terrorisme sponsoren. Een gevolg van deze maatregel is dat je als reiziger niet kan deelnemen aan het Visa Waver programma en dus geen ESTA kan aanvragen. Wil je na je Cuba reis dus naar of via de USA reizen, dan dien je een B2 toeristen visum aan te vragen bij de ambassade van de USA, een proces dat langer en ingewikkelder is dan ESTA.

Zijn vaccinaties verplicht in Cuba? 

Voor Cuba zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinaties tegen hepatitis en DTP worden aangeraden voor je Cuba rondreis. Blijf je langer dan 2 tot 3 weken, dan eventueel ook buiktyfus. Ben je 7 dagen eerder in een land geweest waar gele koorts heerst, dan is een inenting daartegen verplicht. Je moet dat dan aantonen in je vaccinatieboekje. Dengue ofwel knokkelkoorts komt in Midden – en Latijns Amerika steeds vaker voor. Deze ziekte verloopt meestal vrij onschuldig, met koorts, hoofdpijn en huiduitslag maar kan in uitzonderlijke gevallen complicaties geven. Dit geldt ook voor Zika, een met Dengue vergelijkbare ziekte, die vooral voor zwangere vrouwen gevaar oplevert. Er zijn geen vaccinatie hiervoor. De muggen die deze ziektes overbrengen steken overdag, dus smeer je goed in met antimuggenmelk, met minimaal 30-50% DEET.

Via de website van het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden. Of check de website van GGD Reisvaccinaties voor actuele informatie. De prijzen van vaccinaties zijn wisselend dus een beetje shoppen kan geen kwaad. Veel ziektekostenverzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten, het proberen waard. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen op reis. 

Hoeveel tijdsverschil is er met Cuba? 

Op Cuba is het gedurende onze zomertijd 7 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 6 uur vroeger.

Welke kleding neem ik mee naar Cuba? 

Lekkere, liefst katoenen zomerkleding kun je gerust in je koffer stoppen voor je Cuba rondreis. Een jurkje, korte broek, T-shirt. En vergeet je badspullen niet. ’s Avonds kan het wat afkoelen dus een shirt met lange mouwen of vestje zijn dan wel handig. Ook nog praktisch tegen de muggen en evt. door hen over te dragen ziekte als Dengue, Zika etc.

Welke valuta is er in Cuba? 

Op Cuba betaal je met de Cubaanse Peso (CUP). De ‘peso convertible’ de CUC, oftewel de toeristenpeso, is per 1 januari 2021 afgeschaft. Kijk voor je reis op een zgn. currency converter.

Neem genoeg contante euro's (niet beschadigde biljetten) mee, want pinnen in Cuba staat nog in de kinderschoenen, dus reken er maar niet op. Met je creditcard, Master of Visa, kun je contant geld opnemen bij de casa cambio’s, de wisselkantoortjes. Hier kun je ook je euro’s wisselen. Wissel ook een klein beetje gewone peso om op straat kleine dingen te kopen. Geld wisselen op straat is streng verboden en het risico niet waard.

Welke stekker neem ik mee naar Cuba? 

De stopcontacten op Cuba werken op 110 volt. Deze zijn vaak wel anders dan in Nederland. Het is handig om voor je Cuba rondreis een wereldstekker mee te nemen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Nieuw grote hotels in Cuba hebben vaak 220 volt. Een zaklamp voor als de elektriciteit uitvalt, is handig. Wifi is langzaam, er is nog nauwelijks breedband, maar de eerste verbindingen worden gelegd. In steeds meer hotels en in internetcafés in Cuba kun je sowieso wel terecht.

Hoe reis ik in Cuba?

Het middel van vervoer voor individuele reizigers in Cuba is de huurauto. Let op dat je tijdig boekt: elk jaar zijn er periodes waarin het aantal huurauto’s op Cuba op is. Het is dan zo goed als onmogelijk nog een huurauto te vinden. Dit probleem is, nu Cuba steeds populairder wordt, voorlopig nog niet opgelost.

Met de informatie van je local Hero en wat woordjes Spaans kom je overal. Buiten Havana zijn de wegen rustig, twee-baans maar niet al te goed onderhouden. Snel gaat het dus niet.

De oude Amerikanen die je in Cuba ziet worden met steeds meer kunst en vliegwerk rijdend gehouden. De echt mooie exemplaren zijn het laatste decennium al aan het buitenland verkocht. Verder gebruiken de Cubanen alles wat vooruit komt, zoals paard en wagen enz.

Het openbaar vervoer in Cuba is redelijk maar het materieel is oud, vooral de stadsbussen, die vaak al een leven lang elders dienst deden. Wees dus niet verbaasd als je een Nederlandse stadsbus met het opschrift Leeuwarden of zo voorbij ziet rijden. Lange afstandsbussen van Viazul zijn comfortabel en rijden goed op tijd. Omdat ze prijzig zijn worden ze vooral gebruikt door buitenlanders en reizigers. Binnen de steden zijn er bicitaxi’s, fietstaxi’s.

 

Zelf boeken

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld* op:  
-vliegwinkel.nl   
-cheaptickets.nl  
-tix.nl 
-skyscanner.com

*De internationale vlucht maakt dus geen onderdeel uit van de reis die je bij ons boekt. De bovenstaande links zijn ter informatie, we verdienen hier niet aan.

Let hierbij op het volgende: 

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra.  
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat.  
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten.  
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie.  
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.

Je vliegt naar 

Je budget Cuba rondreis begint doorgaans in de hoofdstad Havana. Er zijn geen directe vluchten, meestal stap je over in Parijs, Frankfurt of Zurich. 

Kosten 

Reken op ca. € 800,- voor een retour in het laagseizoen. Reken in het hoogseizoen al snel €300- meer. Vroeg boeken loont.

Maatschappijen

* KLM
* AirFrance 
* Iberia

Tijden 

* Houd er rekening mee dat je op de heenreis op dezelfde dag aankomt, op de terugreis altijd een dag later. 
* Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Doorgaans kom je laat in de middag aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent.  
* Naast prijs zijn vluchtduur en overstap ook belangrijk. Je kunt beter direct vliegen, vanaf Amsterdam, Düsseldorf of Brussel. Sowieso is direct vliegen een stuk comfortabeler en nog milieuvriendelijker ook.

Tips  

* Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie.  
* Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandagavond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen.
* Let op speciale actieperiodes, bv. KLM weken of aanbiedingen van TUIfly.  
* Vanaf Brussel of Düsseldorf zijn er goede, betaalbare directe vluchten te boeken. Check de vliegsites voor de mogelijkheden. 
* Stap je over in een ander land? Dan heb je vaak toch een visum nodig.

Binnenlandse vluchten  

We raden je af om in Cuba binnenlands te vliegen, omdat binnenlandse vlucht(en) vaak last-minute worden verplaatst of ze zijn vertraagd. Het risico dat je je aansluitende internationale vlucht naar huis mist is daardoor groot. Vraag je local hero om alternatieve, betere opties, want die zijn er vaak voldoende. 

 

reisduur:
10 dagen / 9 nachten
route:
Holguín - Baracoa – Santiago de Cuba - Bayamo – Holguín (evt. verlenging Playa Pesquero)
reissom:
va. € 670,- (p.p. 2 volwassenen)
Cuba off-the-beaten track? Slenteren over pleintjes en door straatjes waar andere reizigers niet komen? Kies dan voor deze korte Oost-Cuba …
︿

Inclusief:

 • privé luchthaven transfer bij aankomst;
 • autohuur 7 x24 uur (cat. Hyundai Accent of vergelijkbaar model) inclusief verzekering;
 • 8 overnachtingen in comfortabele casas particulares met ontbijt;
 • routebeschrijving;
 • assistentie en diensten local Hero.

Exclusief:

 • internationale retourvlucht Holguín (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
 • overige maaltijden;
 • extra’s autohuur ter plaatse (extra bestuurder/drop-off kosten, automaat, etc);
 • toeristenvisum ca. €30,-;
 • entreegelden;
 • facultatieve excursies;
 • fooien.
Wat is de beste reistijd voor Cuba?  Je kunt eigenlijk het hele jaar naar Cuba reizen, in het droge seizoen kan …
︿
Zelf boeken Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. Kijk …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1: Oost-Cuba rondreis, aankomst Holguín, verblijf

Na aankomst op de luchthaven van Holguín brengt een privéchauffeur je naar je casa. Deze liggen in verschillende wijken in de stad. We kunnen een casa voor je uitzoeken op een locatie die het beste bij je past. Eenmaal in je casa rust je eerst wat uit, daarna toch nog even de stad in.

Holguín heeft een compact centrum met als middelpunt het ‘parque central’. Zo’n 3 km. verder ligt Loma de la Cruz, een heuvel met een enorm kruissymbool en een weids uitzicht over stad en omgeving. Rond de stad liggen uitgestrekte palmwouden en iets ten noorden het pittoreske vissersplaatsje Gibara met zijn steile, nauwe straatjes en kleine haven. Heb je een dagje extra, dan is dit een leuke side trip.

local Hero

Fan van wandelen in de natuur? Je kunt een extra nachtje boeken en dan een uitstap maken naar het hooggelegen Nationaal Park La Mensura ten zuidoosten van Holguín. Tussen de bergen van de Sierra de Nipe stroomt de Guayabo rivier en liggen de gelijknamige watervallen. Je maakt een ca. 1,5 uur durende trekking naar de top. Een spectaculair uitzicht en tientallen soorten varens, orchideeën en tropische vogels.

Dag 1: Oost-Cuba rondreis, aankomst Holguín, verblijf

Na aankomst op de luchthaven van Holguín brengt een privéchauffeur je naar je casa. Deze liggen in verschillende wijken in de stad. We kunnen een casa voor je uitzoeken op …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • vraag je local Hero naar de mogelijkheden

 • vraag je local Hero naar de mogelijkheden

Dag 2: Van Holguín naar Baracoa (260 km, ca. 5,5 uur)

Vanochtend staat je huurauto klaar bij je hotel. Even de papieren in orde maken en dan ben je al snel de stad uit. Je rijdt door de groene heuvels met kapok- en mangobomen en hier en daar een verdwaalde cactus of koningspalm. Suikerriet- en bananenplantages, weidegronden en bos wisselen elkaar af. Er tussen liggen de ‘bohíos’, pastelkleurige houten huisjes met een dak van palmbladeren.

Baracoa, de eerste stad die Columbus ooit op Cuba stichtte, is de meest oostelijke stad van het eiland en ligt direct aan zee. De nog authentieke stad wordt omgeven door regenwoud en kokosplantages, je zult er gelijk verliefd op worden. De rondrijdende paardenkoetsjes geven het centrum een sfeer van vervlogen tijden.

local Hero

Mooi uitzicht heb je vanaf het Castillo Seboruca, ooit een fort uit de 16e eeuw, nu een luxe hotel. Daarna een hapje in het restaurant of een mojito bij het zwembad? Een andere tip is de bierbrouwerij van de stad.

Dag 2: Van Holguín naar Baracoa (260 km, ca. 5,5 uur)

Vanochtend staat je huurauto klaar bij je hotel. Even de papieren in orde maken en dan ben je al snel de stad uit. Je rijdt door de groene heuvels met …

︿

Dag 3 - 4: Baracoa, excursies Humbolt Nat. Park of El Yunque forest

Vanuit Baracoa kun je leuke dagtrips maken, zoals naar het tropische Humboldt Nacional Park. Dit is het beste georganiseerd te doen (vraag je hotelreceptie). In een kleine groep en met een lokale gids trek je dan diep het regenwoud in. Je wandelt langs bananen- en kokospalmplantages en plonst in het frisse water van een waterval midden in de jungle.

Andere activiteiten vanuit Baracao: een boottocht, een beklimming van de 575 meter hoge Yunque tafelberg (wel afhankelijk van het weer), een fietstocht naar het Yumuri ravijn of lekker relaxen aan het strand van Maguana. In het sfeervolle Baracoa zelf, kun je het Casa del Chocalate bezoeken of gewoon wat slenteren over de boulevard (Malecón). En hadden we al gezegd dat je daar ook heerlijk kunt eten?

Dag 3 - 4: Baracoa, excursies Humbolt Nat. Park of El Yunque forest

Vanuit Baracoa kun je leuke dagtrips maken, zoals naar het tropische Humboldt Nacional Park. Dit is het beste georganiseerd te doen (vraag je hotelreceptie). In een kleine groep en met …

︿

Dag 5 - 6: Van Baracoa naar Santiago de Cuba (240 km, ca. 4,5 uur)

Vanochtend richting de tweede stad van Cuba, Santiago. Eerst rijd je zo’n 1,5 uur over een bochtige weg met een tropisch landschap, daarna kom je bij de droge kust met een woestijnachtig landschap en hoge cactussen. Bij Guantanamo (de Amerikaanse basis zelf is off-limits) kun je stoppen voor een lunch. Via de uitlopers van de Sierra Maestre rijd je naar Santiago.

Santiago is een stad met Afrikaanse roots: vanachter de openstaande houten deuren van de ‘trova’s (muziekclubs) hoor je de salsa, son en andere typisch Cubaanse muziek. We stapten spontaan binnen, bestelden een rondje cuba libre's en hadden een geweldige avond. Je slaapt in het swingende centrum of, als je dat liever hebt, in de wat rustiger villawijk Vista Alegre.

local Hero

Andere tips: cervecería Puerto del Rey (bier op z’n Cubaans), El Morro (het oude fort, een kwartiertje buiten de stad), de begraafplaats Ifigenia (hier ligt o.a. de Cubaanse held José Martí), het Afro Cuban house op San Juan Hill, de pittoreske wijk Tivolí en de Moncada barakken (een art Deco gebouw waar Fidel Castro in 1953 een (mislukte) aanval deed op de troepen van dictator Batista). Teveel van het goede? Dan gewoon even bijkomen in één van de groene stadsparken.

Dag 5 - 6: Van Baracoa naar Santiago de Cuba (240 km, ca. 4,5 uur)

Vanochtend richting de tweede stad van Cuba, Santiago. Eerst rijd je zo’n 1,5 uur over een bochtige weg met een tropisch landschap, daarna kom je bij de droge kust met …

︿

Dag 7 - 8: Door de groene heuvels naar Bayamo (ca. 125 km, ca. 2,5 uur)

Na het ontbijt stuur je je huurauto naar Bayamo, de hoofdstad van de provincie Granma. Het centrum staat vol historische gebouwen en gezellige marktkraampjes. Ook hier de bekende paardenkoetsjes.

Bayamo is je laatste stop op dit rondje Oost Cuba, dus geniet er van. Slenter op je gemak door het oude centrum, speel een potje domino met de locals. Cubaanse muziek vind je in het Casa de la Trova La Baymesa of bij het FIesta de la Cubanía, een wekelijk straatfeest met muziek, dans en eten. Laat het allemaal lekker op je afkomen: na een kleine week heb je het Cuba gevoel echt te pakken.

Dag 7 - 8: Door de groene heuvels naar Bayamo (ca. 125 km, ca. 2,5 uur)

Na het ontbijt stuur je je huurauto naar Bayamo, de hoofdstad van de provincie Granma. Het centrum staat vol historische gebouwen en gezellige marktkraampjes. Ook hier de bekende paardenkoetsjes.

Bayamo …

︿

Dag 9 - 10: Terug naar Holguín, vertrek Cuba, aankomst Amsterdam

In de loop van de dag pak je je bagage weer in en rijd je in een uurtje naar de luchthaven van Holguín, waar je de huurauto inlevert. Daarna stap je op je vlucht naar Amsterdam. Je rondje Oost-Cuba zit erop.

Je Cuba van de gebaande paden rondreis verlengen? Na Santiago kun je 2 of 3 dagen Playa Pesquero toevoegen. Vanuit Santiago rijd je in ca. 5 uur naar de Cubaanse ‘’Costa Verde’’ gelegen aan een blauwe, tropische baai. Slaap in één van de fijne strandresorts met zwembad. Vraag je local Hero naar de mogelijkheden.

Dag 9 - 10: Terug naar Holguín, vertrek Cuba, aankomst Amsterdam

In de loop van de dag pak je je bagage weer in en rijd je in een uurtje naar de luchthaven van Holguín, waar je de huurauto inlevert. Daarna stap …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Vraag je local Hero naar de mogelijkheden

 • Vraag je local Hero naar de mogelijkheden

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Luis

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Cuba: