ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

reisduur:
20 dagen / 19 nachten
route:
Kuching - Longhouse - Kuching - Mulu - Kota Kinabalu - Danum vallei - Sukau - Sepilok – Libaran - Kota Kinabalu
reissom:
va. € 2095,-

Borneo inside-out. Een van de meest complete rondreizen waarop je uiteraard de highlights van Borneo ziet. Daarnaast doorkruis je per busje en boot, per kano en te voet het primaire regenwoud.

Veel reizigers kunnen zich tevoren lastig een beeld vormen van Borneo. Wees gerust, je komt enthousiast terug, onder de indruk van al dat groen en de smeltkroes van lokale culturen en leefwijzen.

Een Borneo reis is afwisselend en sportief: voor al die magie moet je natuurlijk wel wat doen. Gelukkig is alles goed geregeld, het meeste vervoer en veel maaltijden zijn inclusief en je eindigt comfortabel aan het strand van een mooi tropisch eiland. Jouw Borneo reisspecialist, je local Hero Herman, heeft alles zorgvuldig voor je uitgezocht.

Inclusief:
- alle vervoer per minibus, boot etc;
- overnachtingen met ontbijt, 12x lunch, 9 x diner;
- alle genoemde activiteiten met lokale Engels sprekende gids;  
- assistentie local Hero;
- CO2 compensatie reis.

Exclusief:
- internationale vluchten;
- aansluitende lokale vluchten (kun je via je local hero boeken, maar bij annulering geen refund mogelijk);
- luchthaven en vertrekbelastingen;
- overige maaltijden;
- upgrades of extra excursies;
- evt. ecotax, op diverse beschermde eilanden, enkele euro’s p.p.
- overige entrees, fooien chauffeur en gids, indicatie elk ca. € 2,- p.p. p/dg.

In juli en augustus (hoogseizoen) en rond Kerst kunnen de prijzen soms wat hoger liggen.

Beste reistijd Borneo

Maleisië ligt bijna op de evenaar en heeft een tropisch klimaat. Het is daarom het hele jaar door ongeveer even warm, gemiddeld ca. 30˚ C. Op het water is het al snel koeler en ga je hogerop, bijvoorbeeld bij de beklimming van Mount Kinabalu, zorg dan ook voor warme kleding. Ook handig als de airco in de bus volop aan staat.

Qua regen is er wel enig verschil. In Sarawak valt de regen vooral tussen oktober en maart, waarbij de maanden december t/m februari de natste zijn. Dit geldt vooral voor noordelijker, in Sabah is het veel droger en valt de regen die er is vooral tussen mei en november. Combineer je beide provincies, dan zal je altijd wel enkele regendagen hebben. Niet gek natuurlijk als het regenwoud op je vakantie menu staat. Tussen maart en half november is het altijd wel redelijk goed weer. 

Visum & paspoort

Voor de reizen naar Maleisië / Borneo is een visum nodig. Heb je de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dan is een visum tot maximaal 30 dagen geldig, te krijgen op de luchthaven bij aankomst in Maleisie / Borneo. Wil je langer blijven, dan moet je tevoren een visum aanvragen. Let op dat in alle gevallen je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn als je Maleisië verlaat. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van het  of de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt.

Vaccinaties & gezondheid

Voor je reis naar Maleisië zijn geen vaccinaties verplicht. Aangeraden wordt een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. DTP heb je waarschijnlijk al gehad toen je jong was, soms wordt een zgn. booster aangeraden. Hepatitus A werkt kort, dus moet kort voor vertrek gepland worden. Eventueel kun je je laten inenten tegen buiktyfus.

Ga voorbereid op pad en laat je daarom tevoren tijdig, (d.w.z. tenminste 6 weken tevoren) adviseren. Op de website van het LCR, het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen. De prijzen van vaccinaties zijn wisselend, dus een beetje shoppen kan geen kwaad. Veel ziektekosten verzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten, het proberen waard. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen op reis. Maak je op weg naar Maleisië een tussenstop in een land waar gele koorts voorkomt, dan moet bij binnenkomst in Maleisië een vaccinatie stempel getoond kunnen worden.

Borneo kent ook malaria risico, vooral in de lager gelegen delen. In hoger gelegen gebieden boven de 1500 m. is de kans dat je malaria oploopt minimaal. Draag in ieder geval zoveel mogelijk beschermende kleding met lange mouwen, vooral bij zonsondergang, en spuit regelmatig anti muggen spray met 30-50% DEET. Het LCR kan je adviseren over de benodigde malaria profylaxe. Tegen Dengue, een ziekte die ook door muggen wordt overgedragen, maar dan overdag, kun je vergelijkbare maatregelen treffen.

In de vochtige tropische warmte van Borneo genezen wondjes niet snel. Desinfecteer ze, dek ze af met een pleister en krab niet aan muggenbulten. Was je handen regelmatig. Draag lichte, niet fel gekleurde kleding van katoen of linnen, vermijd sterke parfum, deo of aftershave zodat je geen insecten aantrekt. Talk poeder tegen een rode broeierige huid komt ook van pas.

De zon hier op de evenaar is sterk, ook als het bewolkt is in het regenseizoen. Snorkel op Borneo altijd met T-shirt en broek, je verbrandt snel. Een petje, zonnebril en zonnebrandmiddel met hoge factor moet je zeker meenemen. Kraanwater is in Maleisie niet drinkbaar, drink flessenwater, het is overal goedkoop verkrijgbaar en staat doorgaans ook op je hotelkamer.

Tijdsverschil 

Op Borneo is het gedurende onze zomertijd 6 uur later als in Nederland. In onze winter komt daar nog een uur bij.

Veiligheid Borneo 

De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de man of vrouw ter plaatse, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie en het van toepassing zijnde reisadvies voor reizen naar Borneo en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken, reisadviezen.nl.

Maleisië, en dus ook Borneo, is over het algemeen een veilig land. Kleine criminaliteit komt weinig voor en doorgaans kun je ’s avonds zonder problemen op straat lopen. Pas wel op in de grote steden en in drukke toeristische gebieden, en vermijdt ’s avonds laat de alle stilste plekjes Laat papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat. Vergeet daarna niet ze tijdig uit de kluis te (laten) halen.

Kleding & gewoontes

Op Borneo zal het tijdens je vakantie altijd wel ergens wat regenen. Een goedkope poncho is overal te krijgen. Men is conservatief: schone, hele en nette kleding is vanzelfsprekend. Waterschoenen of gympen die nat mogen worden komen van pas, extra droge sokken ook.

Ga niet met strandkleding een stad of dorp in, topless is in Maleisië verboden. Bezoek je een kerk, tempel of pagode, draag dan een lange broek/jurk (schouders en knieën bedekt) en bij voorkeur witte kleding. Je hoofd hoort onbedekt te zijn. Wijs niet met hand of voet, doe je schoenen uit en praat zachtjes. Zo blend je in de lokale sfeer en voel je je het prettigst.

Geld & pinnen op Borneo

In Maleisië / op Borneo betaal je met de Ringgit (MYR) Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor alvast de koers bekijken. Als je cash euro biljetten wisselt, dan geven die van 50 de beste koers. Je kunt echter ook overal pinnen op Borneo, bij de meeste automaten kun je gewoon met je pinpas met cirruslogo terecht. Pin altijd op een goed verlichte plaats, bij voorkeur overdag en liefst in een bankgebouw. Laat niemand helpen of meekijken en vraag een bonnetje. Het is altijd aan te raden om voor ‘noodgevallen’, zoals wanneer een pinautomaat niet werkt, wat euro’s of US dollars in cash bij je te hebben. Vergeet tenslotte niet je bankpas uit te breiden naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen. Steeds vaker worden in de grotere hotels in Borneo, maar ook in winkels en restaurants creditcards geaccepteerd. Visa en Mastercard worden aanbevolen. Zorg wel voor voldoende kleingeld, handig voor in kleine winkels, op markten of voor gidsen, chauffeurs enz. 

Fooien & entrees 

Een fooi geven in Maleisie is gebruikelijk. Ook in restaurants bars, en voor allerlei services heb je al snel wat Ringgit nodig. Als je weet hoe laag de salarissen liggen en je realiseert dat men vaak weer commissie moet betalen en van het geld hele families worden onderhouden, dan begrijp je dat hier wat makkelijk mee omgaan het best is. Op je totale vakantiebudget valt het immers mee. Entreegelden zijn niet overdreven hoog. Bij georganiseerde excursies tijdens je Borneo budget rondreis zijn de entrees inbegrepen. Denk wel aan de ‘Malaysian Tourist Tax’, een soort verblijfsbelasting. Deze bedraagt op dit moment MYR 10,- per kamer per nacht, moet ter plaatse aan het hotel worden betaald en is dus niet inbegrepen.

Elektriciteit

De stopcontacten in Maleisië en op Borneo werken op 220-230 volt. Meestal zijn de stopcontakten gelijk aan die van ons, soms afwijkend. Neem voor de zekerheid een wereldstekker mee op je Borneo rondreis. Straten zowel in de stad als op het platteland zijn vaak slecht verlicht, een kleine zaklamp meenemen is dus een must, zeker omdat stroomstoringen ook nog wel eens voorkomen.

Getting around in Borneo en Maleisië 

Wil je op eigen gelegenheid ook naar West-Maleisië, dan is het aan te raden dit te doen NA je (meer georganiseerde) bezoek aan Borneo. Je doet dan het avontuurlijke deel aan het begin van je reis. Je vliegt naar Kuching (Sarawak) in het zuiden of Kota Kinabalu (Sabah) in het noorden. Je reist tijdens je Borneo rondreis hoofdzakelijk per vliegtuig en privé transfers (auto /busje met chauffeur). De wegen in heel Maleisië zijn doorgaans tweebaans, smal en redelijk geasfalteerd. Eenmaal van de weg af is het anders: het regenwoud doorkruis je meestal per smalle lokale motorboot. Bouw onderweg wat rustmomenten in, boek bijvoorbeeld een extra nachtje. Je bent tijdens je Borneo reis relatief veel onderweg, dus dat is best intensief.

Zelf boeken 

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld op:
-vliegwinkel.nl  
-vliegtickets.nl 
-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-skyscanner.com

Tip: deze vliegsites bieden geen standaard CO2 compensatie. Je kunt dat zelf doen, bijvoorbeeld via Carbonkiller.org. Met jouw bijdrage halen zij CO2 rechten uit de markt. Boek je via het Amerikaanse FlyGRN, dan is CO2 compensatie inclusief.

Let hierbij op het volgende: 

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra. 
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat. 
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten. 
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie. 
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.

Je vliegt naar

Maleisisch Borneo is bereikbaar Kuala Lumpur of Singapore. Er zijn geen rechtstreekse vluchten, je moet altijd minimaal 1x maar meestal 2x overstappen. Als je wilt kun je in deze steden een stop maken op de heen of terugreis.

Op vliegsites zoals cheaptickets.nl kun je opgeven dat je naar de ene plaats vliegt en terug vanaf de andere, maar krijg je niet altijd de beste prijzen. Een gewoon retour boeken naar Kuala Lumpur of Singapore en dan doorvliegen met bijvoorbeeld Air Asia, de Easyjet van Azië is soms voordeliger. 

Aansluitende vluchten met Air Asia 

Zelf boeken: 
Boek met je creditcard op Airasia.com. Kies een vlucht met een ruime overstaptijd (min. 2 uur) tussen je intercontinentale en je inter- Azië vlucht. Doorloop alle stappen in het boekingsproces, kies het aantal kg bagage, stoel en evt. maaltijd en vink de verzekering uit (niet nodig). Je krijgt je e-ticket direct over de email. Geef je vluchtgegevens daarna door aan je local Hero. 
Overlaten aan je local Hero. Tegen een kleine opslag boekt je local Hero deze aansluitende vluchten voor je, wel zo makkelijk.

Let bij het boeken van vliegticktets op het volgende: 

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra, soms een heel nieuw ticket. 
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat. 
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze direct na ontvangst op fouten. 
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie. 
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er later iets gewijzigd is. 

Kosten 

Reken voor een retourvlucht op gemiddeld tenminste € 800,-. Reken in de drukke tijden, rond Kerst, Ramadan en in juli/augustus al snel € 100,- tot € 200,- meer.

Vliegen met Malaysian: 
Als je met deze maatschappij intercontinentaal vliegt, krijg je soms korting op hun binnenlandse trajecten. Zeker als je ook het vasteland van Maleisië in je reis opneemt, is dit te overwegen. 

Maatschappijen 

De meeste reizigers vliegen met Emirates Airlines, via Dubai en Kuala Lumpur. Malaysian is meestal iets duurder maar het scheelt dat een stop: je vliegt dan direct naar Kuala Lumpur. Is een lange reisduur geen bezwaar en wil je vooral niet te veel uitgeven aan je vlucht, dan kun je ook Turkish Airlines nog overwegen. Ook vanaf Brussel en Düsseldorf vertrekken voordelige vluchten.

Tijden 

* Je komt altijd een dag later aan (nachtvluchten). Ook de terugvlucht is een nachtvlucht. Houd hier rekening mee bij je dagplanning. 
* Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent. 
* Naast prijs zijn vluchtduur en overstap ook belangrijk.

Tips 

* Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie. 
* Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen. 
* Let op speciale actieperiodes, bv. KLM Wereld Deal Weken.

reisduur:
20 dagen / 19 nachten
route:
Kuching - Longhouse - Kuching - Mulu - Kota Kinabalu - Danum vallei - Sukau - Sepilok – Libaran - Kota Kinabalu
reissom:
va. € 2095,-
Borneo inside-out. Een van de meest complete rondreizen waarop je uiteraard de highlights van Borneo ziet. Daarnaast doorkruis je per …
︿

Inclusief:
- alle vervoer per minibus, boot etc;
- overnachtingen met ontbijt, 12x lunch, 9 x diner;
- alle genoemde activiteiten met lokale Engels sprekende gids;  
- assistentie local Hero;
- CO2 compensatie reis.

Exclusief:
- internationale vluchten;
- aansluitende lokale vluchten (kun je via je local hero boeken, maar bij annulering geen refund mogelijk);
- luchthaven en vertrekbelastingen;
- overige maaltijden;
- upgrades of extra excursies;
- evt. ecotax, op diverse beschermde eilanden, enkele euro’s p.p.
- overige entrees, fooien chauffeur en gids, indicatie elk ca. € 2,- p.p. p/dg.

In juli en augustus (hoogseizoen) en rond Kerst kunnen de prijzen soms wat hoger liggen.

Beste reistijd BorneoMaleisië ligt bijna op de evenaar en heeft een tropisch klimaat. Het is daarom het hele jaar door …
︿
Zelf boeken Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1 - 2: Aankomst Borneo, verblijf Kuching

Na je vlucht met overstap aankomst op de luchthaven van Kuching, waar de vochtige warmte je tegemoet komt. Ja, je bent in de tropen! Je chauffeur brengt je in een half uurtje naar je kleinschalige hotel in het centrum, op loopafstand van het bekende Waterfront, dé ontmoetingsplek van ‘’tout’ Kuching.

Kuching (kat in het Maleis) is een drukke havenstad met een koloniaal, exotisch en wat Chinees aandoend tintje. Je voelt je er direct thuis. Meer weten over de cultuur van Borneo? Bezoek het Sarawak museum en ga eten in een gezellig verlicht restaurantje aan de rivieroever. Spicy Maleise roti, een Indiase curry of Chinese dim sum: de keuken hier is al net zo gevarieerd als de locals.

Dag 1 - 2: Aankomst Borneo, verblijf Kuching

Na je vlucht met overstap aankomst op de luchthaven van Kuching, waar de vochtige warmte je tegemoet komt. Ja, je bent in de tropen! Je chauffeur brengt je in een …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • De eerste nachten regel ik liever zelf.

 • De eerste nachten regel ik liever zelf.

 • Comfort hotel ca. € 20,- p.p.p.n.

 • Comfort hotel ca. € 20,- p.p.p.n.

 • Reken op ca. € 35,- p.p.p.n.

 • Reken op ca. € 35,- p.p.p.n.

Dag 3: Ontdek Kuching

Een dagje in de stad is de perfecte manier om even bij te komen van je lange vlucht.  Slenter langs de rivieroever van de Sungai Sarawak, die dwars door de stad loopt. Vrolijk geschilderde taxi bootjes brengen je naar de overkant, sampans varen af en aan. Vanaf het water heb je een goed uitzicht op de wat vervallen koloniale ‘shophouses’, de uitbundige Chinese tempels en de India moskee.

Ben je het weekend in Kuching, sla dan de markt aan de Jalan Satok niet over: die begint zaterdag avond al en ligt vol met groenten, fruit, handicraft en allerlei, soms vreemde, handelswaar. Ben je er zondag rond het ontbijt: ga dan aan de spicy kokosnoot soep (Laksa) in een Chinese koffieshop.

Dag 3: Ontdek Kuching

Een dagje in de stad is de perfecte manier om even bij te komen van je lange vlucht.  Slenter langs de rivieroever van de Sungai Sarawak, die dwars door de …

︿

Dag 4: Kuching - Menyang Tais, verblijf longhouse

Vanochtend staan na het ontbijt je busje en Engels sprekende gids klaar voor de trip naar de jungle van Menyang Tais, een rit van ca. 4,5 uur naar Tintin Empeliau, een afgelegen deel van Sarawak. Je luncht in een lokaal restaurantje en slaat onderweg nog wat eten in voor het diner dat ze in het longhouse voor je maken.

Daarna stap je in de houten ‘perahu’, een soort smalle boot. Langs de dichtbegroeide oevers van de rivier vaar je in een uurtje naar het hart van het regenwoud en het leefgebied van de Iban. Ooit koppensnellers maar nu een gemeenschap die hun cultuur en levenswijze met je wil delen. De inkomsten zijn broodnodig, want men leeft verder één met de natuur, als een grote familie.

local Hero

Je maakt kennis met de chief, eet in het longhouse en drinkt een glas tuak (rijstwijn) Daarna naar je slaapverblijf, een matras met klamboe in een afgescheiden deel van het longhouse, waar je met de geluiden van de jungle al snel in slaap valt.

Dag 4: Kuching - Menyang Tais, verblijf longhouse

Vanochtend staan na het ontbijt je busje en Engels sprekende gids klaar voor de trip naar de jungle van Menyang Tais, een rit van ca. 4,5 uur naar Tintin Empeliau, …

︿

Dag 5: Rondreis Borneo, baan een weg door de jungle

Een dag met je Iban gids dwars door het primaire regenwoud, het kloppend hart van Borneo, het is zeker een van de highlights van je reis. Achter elkaar aan baan je je een weg door de jungle. Je hoort hoe de Iban het land bewerken en met de teelt van rijst, fruit en bush groenten in hun levensonderhoud voorzien.

Tussen de woudreuzen leer je de eetbare planten herkennen, de diergeluiden en de wortels, waaruit het gif voor hun pijlen wordt gewonnen: traditioneel jagen met blaaspijpen is heel gewoon. Tegen lunchtijd bereik je het bushcamp waar de rook van een houtvuurtje kringelt. Een warme lunch, een stevige trekking en dan per perahu boot terug. Een frisse duik in de rivier heb je daarna wel verdiend.

local Hero

Romantici lezen even niet verder. Want ja, de 21e eeuw is ook op Borneo begonnen. De TV antenne verraadt het toestel, ietwat verborgen achter een doek. En al is het bereik vaak slecht of zelfs helemaal afwezig, een (smart) phone blijft toch handig.

meet the locals

Dag 5: Rondreis Borneo, baan een weg door de jungle

Een dag met je Iban gids dwars door het primaire regenwoud, het kloppend hart van Borneo, het is zeker een van de highlights van je reis. Achter elkaar aan baan …

︿

Dag 6 - 7: Terug naar Kuching, vlucht naar Mulu

Na je ontbijt neem je afscheid van de chief en zijn familie en vaar je naar de pier van Batang Ai. Het is dan nog een uur of vijf rijden, terug naar Kuching. Gelukkig kun je onderweg wel even de benen strekken en lekker lunchen. Terug in je hotel een welverdiende douche en een koud Tiger biertje.

De volgende dag vlieg je naar Mulu. Zorg voor een plekje aan het raam: uitzicht over een zee van ‘’broccoli’’: het tropisch regenwoud van Sarawak. Op het vliegveldje van Mulu wacht je gids je op en brengt je per longboat naar de sfeervolle lodge. ’s Middags naar de Lang en Deer grotten, waar bij zonsondergang duizenden vleermuizen in rondfladderen.

local Hero

De handigste vlucht is de MH 3823, vertrek 11.20 uur, aankomst 12.55 uur. Voor je longhouse tour kun je de bagage grotendeels achterlaten in je hotel. Zorg voor een dag rugzakje met je zonnebrand, wat droge en zwemkleding, toiletartikelen, anti-mug en kleding die vuil mag worden voor 1 tot 2 dagen.

Dag 6 - 7: Terug naar Kuching, vlucht naar Mulu

Na je ontbijt neem je afscheid van de chief en zijn familie en vaar je naar de pier van Batang Ai. Het is dan nog een uur of vijf rijden, …

︿

Dag 8: Rondreis Borneo, verblijf Mulu National Park

Mulu National Park, een UNESCO site, is een van de hoogtepunten van je rondreis over Borneo. Na het ontbijt per longboat over de Melinau Rivier, langs de langs de dorpjes van de Penan stam ( je gaat naar de longhouse markt in Batu Bungan) naar de ‘Wind Cave’, een grot vol enorme zuilen en ‘Clearwater’ Cave, een netwerk van ondergrondse rivieren.

Is de waterstand laag, dan moet je even helpen bij het duwen van de boot over de stroom versnellingen. Tegelijk is dat een goed excuus voor een duik in het kristalheldere water en tijd voor een outdoor picknick lunch in het regenwoud. Kleurige vogels, vlinders, libellen die boven het water zweven, het geluid van het woud, dit is de magie van Borneo!

local Hero

Mocht je nog twijfelen: de trips zijn door iedereen met een redelijke conditie te doen. Ervaring is niet vereist en je wordt begeleid door een professionele gids.

Dag 8: Rondreis Borneo, verblijf Mulu National Park

Mulu National Park, een UNESCO site, is een van de hoogtepunten van je rondreis over Borneo. Na het ontbijt per longboat over de Melinau Rivier, langs de langs de dorpjes …

︿

Dag 9: Mulu, vlucht naar havenstad Kota Kinabalu

Vanochtend ga je de lucht in: over de canopy skywalk, met zo’n 500 m. de langste ter wereld loop je tussen de kruinen van de woudreuzen, te midden van een wereld vol apen, vogels en geluiden die vanaf de grond onzichtbaar en onhoorbaar blijft. Tenslotte per boot en per busje naar de luchthaven voor de vlucht naar Kota Kinabalu, bij voorkeur met de MH 3252 13.25 uur - 14.15 uur.

In de havenstad Kota Kinabalu ben je weer in de bewoonde wereld. transfer naar je hotel voor overnachting. Kota Kinabalu is een stuk moderner dan Kuching. Voor de lokale sfeer, neem een taxi naar het Waterfront voor een diner op de lokale markt. Of geniet van de luxe van je hotel en dineer weer eens ‘western style’.

Dag 9: Mulu, vlucht naar havenstad Kota Kinabalu

Vanochtend ga je de lucht in: over de canopy skywalk, met zo’n 500 m. de langste ter wereld loop je tussen de kruinen van de woudreuzen, te midden van een …

︿

Dag 10: Excursie naar Mount Kinabalu

Een dagtrip over de flanken van deze beroemde berg. Het is ongeveer 2 uur rijden, onderweg stop je voor een mooi uitzicht op de top. Bij aankomst kun je kiezen: met je gids een naturewalk naar de canopy walkway of een duik in de warme mineraalwater bron van Poring. Na de lunch naar het Kota Kinabalu park zelf.

Hier bezoek je met je gids de fantastische tropische tuinen met kleurreijke orchideeën in diverse vormen. Op een korte trek over de flank van de berg geniet je van die bijzondere mix van tropische en alpine flora. Je hoeft niet eens naar de top: het mooiste deel qua natuur ligt toch echt aan de voet van de berg. In de namiddag rijd je terug naar Kota Kinabalu.

Dag 10: Excursie naar Mount Kinabalu

Een dagtrip over de flanken van deze beroemde berg. Het is ongeveer 2 uur rijden, onderweg stop je voor een mooi uitzicht op de top. Bij aankomst kun je kiezen: …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 38,- p.p.p.n. extra.

 • Reken op ca. € 38,- p.p.p.n. extra.

Dag 11: Kota Kinabalu - islandhopping dagtrip

Een vrije dag die we nog niet voor je ingevuld hebben. Bezoek de religieuze gebouwen van de stad, de katholieke kathedraal, de moskee en de Taoïstische Tua Pek Kong tempel of ga naar het staatmuseum waar je alles te horen krijgt over de verschillende stammen en gebruiken van Sabah.

Liever zon en zee? Maak dan de islandhopping dagtrip en ga snorkelen bij de koraaleilanden. Je vertrekt dan om 09.00 uur naar de pier voor een boottrip van een half uur naar Manukan Island. Hier ligt een van de mooiste koralen van Tunku Abdul Rahman Marine Park en een super zandstrand. Ook ga je aan land op Sapi Island. In de loop van de middag vaar je weer terug naar het vasteland.

Dag 11: Kota Kinabalu - islandhopping dagtrip

Een vrije dag die we nog niet voor je ingevuld hebben. Bezoek de religieuze gebouwen van de stad, de katholieke kathedraal, de moskee en de Taoïstische Tua Pek Kong tempel …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 42,- p.p. inclusief lunch, gids en snorkelspullen.

 • Reken op ca. € 42,- p.p. inclusief lunch, gids en snorkelspullen.

Dag 12 - 13: Naar Lahad Datu en Danum Valley

Tijd voor een nieuwe ontdekkingsreis door de jungle van Borneo: Danum Valley dat is ruim 400 km2 uniek laagland bos. Ook vóór het Nationaal Park werd, was dit al maagdelijke jungle. Hoofdbewoner: de dipterocarpus. Geen dinosaurus wel een majestueuze woudreus met een kruin tot zo’n 70 m hoog. Alleen rond Mount Danum in het hart van het gebied is de begroeiing wat lager.

Naast de orang oetan, zie je er de pygmee olifant en de zeldzame Sumatraanse neushoorn. Verder talloze vlinders, reptielen en vogelsoorten. Tijdens je verblijf trek je samen met je gids, zowel in de vroege morgen als tegen de avond en in het donker door het park. Je slaapt in het Danum Valley Field Centre en kunt een frisse duik nemen in de Ula Segama rivier.

local Hero

Van de Dipterocarpus wordt Gurjun olie en balsem gemaakt. Het sap, ca. 150 liter, komt vrij door in een gat in de boom een vuurtje te stoken.

Dag 12 - 13: Naar Lahad Datu en Danum Valley

Tijd voor een nieuwe ontdekkingsreis door de jungle van Borneo: Danum Valley dat is ruim 400 km2 uniek laagland bos. Ook vóór het Nationaal Park werd, was dit al maagdelijke …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Je kunt optional nog extra jeeptours maken.

 • Je kunt optional nog extra jeeptours maken.

 • Verblijf in alle comfort in de Borneo Rainforest lodge ipv het Danum field centre. Reken op ca. € 250,- p.p.p.n. extra.

 • Verblijf in alle comfort in de Borneo Rainforest lodge ipv het Danum field centre. Reken op ca. € 250,- p.p.p.n. extra.

Dag 14: Danum naar Sukau

Vandaag terug naar Lahad Datu voor de lunch. Daarna reis je in 2,5 uur langs de plattelands dorpjes naar Sukau. Hier is de sfeervolle, houten Bilit rainforest lodge het middelpunt van je verblijf. De lodge ligt aan de lower Kinabatangan rivier, midden in de primaire jungle. Neusapen, schuwe orang oetans en nieuwsgierige olifanten, ze kunnen hier zomaar je pad kruisen.

Na je lunch kun je wat relaxen bij de lodge want tegen het eind van de middag ga je weer op pad: dit keer niet te voet maar relaxt varend over de Menangul rivier. De zon staat lager, het woud ontwaakt uit zijn middagslaap en de dieren worden actief. Net voor donker ben je weer terug bij de kleinschalige lodge voor het diner.

Dag 14: Danum naar Sukau

Vandaag terug naar Lahad Datu voor de lunch. Daarna reis je in 2,5 uur langs de plattelands dorpjes naar Sukau. Hier is de sfeervolle, houten Bilit rainforest lodge het middelpunt …

︿

Dag 15: Sukau jungle lodge, trekking Ox Bow Lake

Nog vóór het ontbijt sta je voor de keus: de apen krijsen, een kleurige hagedis schiet weg tussen de bomen, een neushoornvogel laat zich horen: ja je maakt een boottocht door de ontwakende jungle! Maar je kunt ook te voet: maak een trekking naar Ox Bow lake, een waar paradijs voor vogelspotters. In de loop van de ochtend ben je weer terug bij de lodge en is het tijd voor je brunch.

De middag is relaxt, wandel wat door de omgeving of duik in dat boek dat je nog niet uit hebt. Ook vandaag, voor de zon ondergaat, vaar je weer het regenwoud in, nu voor de laatste keer. Tenslotte nog het diner en je laatste overnachting in je jungle lodge.

Dag 15: Sukau jungle lodge, trekking Ox Bow Lake

Nog vóór het ontbijt sta je voor de keus: de apen krijsen, een kleurige hagedis schiet weg tussen de bomen, een neushoornvogel laat zich horen: ja je maakt een boottocht …

︿

Dag 16: Sukau naar Sepilok, Jungle Resort

Vandaag per boot en busje terug naar de bewoonde wereld. Eerst per boot naar Sandakan waar je aan het eind van de ochtend je benen even kunt strekken en het tijd is voor de lunch. Daarna ga je naar het Sepilok Orang Utan rehabilitatie centrum. Weesapen en andere slachtoffers van de houtkap worden hier opgevangen en voorbereid op een terugkeer naar de natuur.

Tijdens voedertijd, het enige waarvoor ze nog van mensen afhankelijk zijn, zie je ze van dichtbij. Na je bezoek is het maar een paar kilometer verder naar het Sepilok Jungle resort  midden in de natuur. Je overnacht in een gerenoveerde superior kamer en hebt de middag voor een duik in het zwembad en om al je nieuwe apenfoto’s eens te ordenen.

Dag 16: Sukau naar Sepilok, Jungle Resort

Vandaag per boot en busje terug naar de bewoonde wereld. Eerst per boot naar Sandakan waar je aan het eind van de ochtend je benen even kunt strekken en het …

︿

Dag 17 - 18: Sepilok - Lankayan eiland

Na het ontbijt transfer naar de pier van de Sandakan Yacht club voor de boottrip naar Pulau Libaran. Het is ca. 45 min. varen over de Sulu zee en dan sta je met je voeten in het warme zand van het  8 tenten tellende glamping resort. Je comfortabele Coleman tent heeft houten bedden, goede matrassen, bureau en kledingrek. Geen elektra, je krijgt een zaklamp mee.

Op Libaran wonen ca. 450 mensen, het heeft plenty palmbomen, een klein strand en helder water waarin je kunt snorkelen (ca. 8 euro) tussen de kleurige koraalvissen. Ga sowieso even kijken bij de broedplaats van de zeeschildpadden. Van juni tot oktober zie je de kleintjes uit het ei komen en zich wat stuntelig een weg banen terug naar zee.

local Hero

Neem bier en snacks mee van het vasteland, er is geen winkel op het eiland. Je kunt een boottocht maken naar de mangroves en de dorpjes op het eiland bezoeken. Eenvoudig en down to earth, even helemaal bijkomen van je rondreis. Wil je meer luxe en daarvoor betalen, denk dan aan het eiland Langkayan.

Dag 17 - 18: Sepilok - Lankayan eiland

Na het ontbijt transfer naar de pier van de Sandakan Yacht club voor de boottrip naar Pulau Libaran. Het is ca. 45 min. varen over de Sulu zee en dan …

︿

Dag 19: Borneo vertrek, terugvlucht vanaf Sandakan

Vanochtend na het ontbijt transfer naar de luchthaven van Sandakan voor je vlucht naar Kuala Lumpur of Singapore en vandaar naar Amsterdam.  Doorgaans kom je in de loop van de volgende ochtend aan in op Schiphol waar je rondreis Borneo eindigt.

Wil je jouw Borneo reis combineren met het vasteland van Maleisië? Laat het je Borneo reis-expert weten, ook dat kan local Hero Herman voor je regelen.

Dag 19: Borneo vertrek, terugvlucht vanaf Sandakan

Vanochtend na het ontbijt transfer naar de luchthaven van Sandakan voor je vlucht naar Kuala Lumpur of Singapore en vandaar naar Amsterdam.  Doorgaans kom je in de loop van de …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Ook dat kan ik voor je regelen, geef je wensen aan me door.

 • Ook dat kan ik voor je regelen, geef je wensen aan me door.

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Herman

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Borneo: