ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Borneo rondreis betaalbaar

reisduur:
16 dagen / 15 nachten
route:
Kuching - Longhouse - Kuching - Bako - Kuching - Mulu - Miri
reissom:
va. € 1560,-

Een rondreis Borneo, waarom eigenlijk? De twee provincies Sarawak en Sabah, samen het Maleise deel van het eiland Borneo, voelen wat mysterieus en zijn nog tamelijk onbekend als vakantiebestemming.

Geheel onterecht: wie er is geweest, komt enthousiast terug. Want waar maakt de natuur (2/3 is bedekt met regenwoud) zoveel indruk? Waar trek je door de ‘longen’ van de wereld, slaap je in een longhouse en relax je aan een tropisch strand?

Reizen over Borneo gaat anders: de grote afstanden overbrug je per vliegtuig, buiten de steden en door het regenwoud reis je georganiseerd, per privé vervoer of in een kleine groep. Omdat daarbij veel maaltijden inbegrepen zijn blijft je budget reis Borneo betaalbaar. Jouw Borneo reisspecialist, je local Hero Herman, heeft alles zorgvuldig voor je uitgezocht.

Inclusief: 
- alle vervoer per minibus, boot etc; 
- overnachtingen met ontbijt, 7x lunch, 3x diner; 
- alle genoemde activiteiten met lokale gids;  
- assistentie local Hero

Exclusief: 
- internationale vlucht; 
- aansluitende lokale vluchten (kun je via je local hero boeken, maar bij annulering geen refund mogelijk);
- luchthaven en vertrekbelastingen; 
- overige maaltijden; 
- upgrades of extra excursies;
- overige entrees, fooien chauffeur en gids, indicatie elk ca. € 2,- p.p.p.d.

In juli en augustus (hoogseizoen) en rond Kerst zijn de prijzen hoger.

Wat is de beste reistijd voor Borneo? 

Maleisië ligt bijna op de evenaar en heeft een tropisch klimaat. Het is daarom het hele jaar door ongeveer even warm, gemiddeld ca. 30˚ C. Op het water is het al snel koeler en ga je hogerop, bijvoorbeeld bij de beklimming van Mount Kinabalu, zorg dan ook voor warme kleding. Ook handig als de airco in de bus volop aan staat.

Qua regen is er wel enig verschil. In Sarawak valt de regen vooral tussen oktober en maart, waarbij de maanden december t/m februari de natste zijn. Dit geldt vooral voor noordelijker, in Sabah is het veel droger en valt de regen die er is vooral tussen mei en november. Combineer je beide provincies, dan zal je altijd wel enkele regendagen hebben. Niet gek natuurlijk als het regenwoud op je vakantie menu staat. Tussen maart en half november is het altijd wel redelijk goed weer.

Heb ik een visum nodig voor Borneo? 

Voor de reizen naar Maleisië / Borneo is een visum nodig. Heb je de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dan is een visum tot maximaal 30 dagen geldig, te krijgen op de luchthaven bij aankomst in Maleisie / Borneo. Wil je langer blijven, dan moet je tevoren een visum aanvragen. Let op dat in alle gevallen je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn als je Maleisië verlaat. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van het  of de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt.

Heb ik vaccinaties nodig voor Borneo? 

Voor je reis naar Maleisië zijn geen vaccinaties verplicht. Aangeraden wordt een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. DTP heb je waarschijnlijk al gehad toen je jong was, soms wordt een zgn. booster aangeraden. Hepatitus A werkt kort, dus moet kort voor vertrek gepland worden. Eventueel kun je je laten inenten tegen buiktyfus.

Ga voorbereid op pad en laat je daarom tevoren tijdig, (d.w.z. tenminste 6 weken tevoren) adviseren. Op de website van het LCR, het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen. De prijzen van vaccinaties zijn wisselend, dus een beetje shoppen kan geen kwaad. Veel ziektekosten verzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten, het proberen waard. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen op reis. Maak je op weg naar Maleisië een tussenstop in een land waar gele koorts voorkomt, dan moet bij binnenkomst in Maleisië een vaccinatie stempel getoond kunnen worden.

Borneo kent ook malaria risico, vooral in de lager gelegen delen. In hoger gelegen gebieden boven de 1500 m. is de kans dat je malaria oploopt minimaal. Draag in ieder geval zoveel mogelijk beschermende kleding met lange mouwen, vooral bij zonsondergang, en spuit regelmatig anti muggen spray met 30-50% DEET. Het LCR kan je adviseren over de benodigde malaria profylaxe. Tegen Dengue, een ziekte die ook door muggen wordt overgedragen, maar dan overdag, kun je vergelijkbare maatregelen treffen.

In de vochtige tropische warmte van Borneo genezen wondjes niet snel. Desinfecteer ze, dek ze af met een pleister en krab niet aan muggenbulten. Was je handen regelmatig. Draag lichte, niet fel gekleurde kleding van katoen of linnen, vermijd sterke parfum, deo of aftershave zodat je geen insecten aantrekt. Talk poeder tegen een rode broeierige huid komt ook van pas.

De zon hier op de evenaar is sterk, ook als het bewolkt is in het regenseizoen. Snorkel op Borneo altijd met T-shirt en broek, je verbrandt snel. Een petje, zonnebril en zonnebrandmiddel met hoge factor moet je zeker meenemen. Kraanwater is in Maleisie niet drinkbaar, drink flessenwater, het is overal goedkoop verkrijgbaar en staat doorgaans ook op je hotelkamer.

Hoeveel tijdverschil is er met Borneo? 

Op Borneo is het gedurende onze zomertijd 6 uur later als in Nederland. In onze winter komt daar nog een uur bij.

Is het veilig in Borneo?
Maleisië, en dus ook Borneo, is over het algemeen een veilig land. Kleine criminaliteit komt weinig voor en doorgaans kun je ’s avonds zonder problemen op straat lopen. Pas wel op in de grote steden en in drukke toeristische gebieden, en vermijdt ’s avonds laat de alle stilste plekjes Laat papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat. Vergeet daarna niet ze tijdig uit de kluis te (laten) halen.
De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de man of vrouw ter plaatse, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie en het van toepassing zijnde reisadvies voor reizen naar Borneo en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken, reisadviezen.nl.


Welke kleding moet ik meenemen naar Borneo? 

Op Borneo zal het tijdens je vakantie altijd wel ergens wat regenen. Een goedkope poncho is overal te krijgen. Men is conservatief: schone, hele en nette kleding is vanzelfsprekend. Waterschoenen of gympen die nat mogen worden komen van pas, extra droge sokken ook.

Ga niet met strandkleding een stad of dorp in, topless is in Maleisië verboden. Bezoek je een kerk, tempel of pagode, draag dan een lange broek/jurk (schouders en knieën bedekt) en bij voorkeur witte kleding. Je hoofd hoort onbedekt te zijn. Wijs niet met hand of voet, doe je schoenen uit en praat zachtjes. Zo blend je in de lokale sfeer en voel je je het prettigst.

Welke valuta wordt gebruikt op Borneo? 

In Maleisië / op Borneo betaal je met de Ringgit (MYR) Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor alvast de koers bekijken. Als je cash euro biljetten wisselt, dan geven die van 50 de beste koers. Je kunt echter ook overal pinnen op Borneo, bij de meeste automaten kun je gewoon met je pinpas met cirruslogo terecht. Pin altijd op een goed verlichte plaats, bij voorkeur overdag en liefst in een bankgebouw. Laat niemand helpen of meekijken en vraag een bonnetje. Het is altijd aan te raden om voor ‘noodgevallen’, zoals wanneer een pinautomaat niet werkt, wat euro’s of US dollars in cash bij je te hebben. Vergeet tenslotte niet je bankpas uit te breiden naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen. Steeds vaker worden in de grotere hotels in Borneo, maar ook in winkels en restaurants creditcards geaccepteerd. Visa en Mastercard worden aanbevolen. Zorg wel voor voldoende kleingeld, handig voor in kleine winkels, op markten of voor gidsen, chauffeurs enz.

Is fooi gebruikelijk in Borneo? 

Een fooi geven in Maleisie is gebruikelijk. Ook in restaurants bars, en voor allerlei services heb je al snel wat Ringgit nodig. Als je weet hoe laag de salarissen liggen en je realiseert dat men vaak weer commissie moet betalen en van het geld hele families worden onderhouden, dan begrijp je dat hier wat makkelijk mee omgaan het best is. Op je totale vakantiebudget valt het immers mee. Entreegelden zijn niet overdreven hoog. Bij georganiseerde excursies tijdens je Borneo budget rondreis zijn de entrees inbegrepen. Denk wel aan de ‘Malaysian Tourist Tax’, een soort verblijfsbelasting. Deze bedraagt op dit moment MYR 10,- per kamer per nacht, moet ter plaatse aan het hotel worden betaald en is dus niet inbegrepen.

Welke stekker heb ik nodig in Borneo? 

De stopcontacten in Maleisië en op Borneo werken op 220-230 volt. Meestal zijn de stopcontakten gelijk aan die van ons, soms afwijkend. Neem voor de zekerheid een wereldstekker mee op je Borneo rondreis. Straten zowel in de stad als op het platteland zijn vaak slecht verlicht, een kleine zaklamp meenemen is dus een must, zeker omdat stroomstoringen ook nog wel eens voorkomen.

Hoe reis ik door Borneo en Maleisië?

Wil je op eigen gelegenheid ook naar West-Maleisië, dan is het aan te raden dit te doen NA je (meer georganiseerde) bezoek aan Borneo. Je doet dan het avontuurlijke deel aan het begin van je reis. Je vliegt naar Kuching (Sarawak) in het zuiden of Kota Kinabalu (Sabah) in het noorden. Je reist tijdens je Borneo rondreis hoofdzakelijk per vliegtuig en privé transfers (auto /busje met chauffeur). De wegen in heel Maleisië zijn doorgaans tweebaans, smal en redelijk geasfalteerd. Eenmaal van de weg af is het anders: het regenwoud doorkruis je meestal per smalle lokale motorboot. Bouw onderweg wat rustmomenten in, boek bijvoorbeeld een extra nachtje. Je bent tijdens je Borneo reis relatief veel onderweg, dus dat is best intensief.

Zelf boeken

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld op:
-vliegwinkel.nl  
-vliegtickets.nl 
-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-skyscanner.com

Tip: deze vliegsites bieden geen standaard CO2 compensatie. Je kunt dat zelf doen, bijvoorbeeld via Carbonkiller.org. Met jouw bijdrage halen zij CO2 rechten uit de markt. Boek je via het Amerikaanse FlyGRN, dan is CO2 compensatie inclusief.

Let hierbij op het volgende: 

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra. 
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat. 
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten. 
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie. 
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.

Je vliegt naar

Maleisisch Borneo is bereikbaar Kuala Lumpur of Singapore. Er zijn geen rechtstreekse vluchten, je moet altijd minimaal 1x maar meestal 2x overstappen. Als je wilt kun je in deze steden een stop maken op de heen of terugreis.

Op vliegsites zoals cheaptickets.nl kun je opgeven dat je naar de ene plaats vliegt en terug vanaf de andere, maar krijg je niet altijd de beste prijzen. Een gewoon retour boeken naar Kuala Lumpur of Singapore en dan doorvliegen met bijvoorbeeld Air Asia, de Easyjet van Azië, is soms voordeliger.

Aansluitende vluchten met Air Asia

Zelf boeken:
Boek met je creditcard op Airasia.com. Kies een vlucht met een ruime overstaptijd (min. 2 uur) tussen je intercontinentale en je inter- Azië vlucht. Doorloop alle stappen in het boekingsproces, kies het aantal kg bagage, stoel en evt. maaltijd en vink de verzekering uit (niet nodig). Je krijgt je e-ticket direct over de email. Geef je vluchtgegevens daarna door aan je local Hero.
Overlaten aan je local Hero: Tegen een kleine opslag boekt je local Hero deze aansluitende vluchten voor je, wel zo makkelijk.

Let bij het boeken van vliegticktets op het volgende:

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra, soms een heel nieuw ticket.
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat.
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze direct na ontvangst op fouten.
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie.
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er later iets gewijzigd is.

Kosten

Reken voor een retourvlucht op gemiddeld tenminste € 800,-. Reken in de drukke tijden, rond Kerst, Ramadan en in juli/augustus al snel € 100,- tot € 200,- meer.

Vliegen met Malaysian:
Als je met deze maatschappij intercontinentaal vliegt, krijg je soms korting op hun binnenlandse trajecten. Zeker als je ook het vasteland van Maleisië in je reis opneemt, is dit te overwegen.

Maatschappijen

De meeste reizigers vliegen met Emirates Airlines, via Dubai en Kuala Lumpur. Malaysian is meestal iets duurder maar het scheelt dat een stop: je vliegt dan direct naar Kuala Lumpur. Is een lange reisduur geen bezwaar en wil je vooral niet te veel uitgeven aan je vlucht, dan kun je ook Turkish Airlines nog overwegen. Ook vanaf Brussel en Düsseldorf vertrekken voordelige vluchten.

Tijden

* Je komt altijd een dag later aan (nachtvluchten). Ook de terugvlucht is een nachtvlucht. Houd hier rekening mee bij je dagplanning.
* Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent.
* Naast prijs zijn vluchtduur en overstap ook belangrijk.

Tips

* Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie.
* Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen.
* Let op speciale actieperiodes, bv. KLM Wereld Deal Weken.

reisduur:
16 dagen / 15 nachten
route:
Kuching - Longhouse - Kuching - Bako - Kuching - Mulu - Miri
reissom:
va. € 1560,-
Een rondreis Borneo, waarom eigenlijk? De twee provincies Sarawak en Sabah, samen het Maleise deel van het eiland Borneo, voelen …
︿

Inclusief: 
- alle vervoer per minibus, boot etc; 
- overnachtingen met ontbijt, 7x lunch, 3x diner; 
- alle genoemde activiteiten met lokale gids;  
- assistentie local Hero

Exclusief: 
- internationale vlucht; 
- aansluitende lokale vluchten (kun je via je local hero boeken, maar bij annulering geen refund mogelijk);
- luchthaven en vertrekbelastingen; 
- overige maaltijden; 
- upgrades of extra excursies;
- overige entrees, fooien chauffeur en gids, indicatie elk ca. € 2,- p.p.p.d.

In juli en augustus (hoogseizoen) en rond Kerst zijn de prijzen hoger.

Wat is de beste reistijd voor Borneo? Maleisië ligt bijna op de evenaar en heeft een tropisch klimaat. Het is daarom …
︿
Zelf boeken Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1 - 2: Aankomst Borneo, verblijf Kuching

Na je vlucht met overstap aankomst op de luchthaven Sarawak, Kuching, waar de vochtige warmte je tegemoet komt. Ja, je bent in de tropen! Je chauffeur brengt je in een half uurtje naar je kleinschalige hotel in het centrum, op loopafstand van het bekende Waterfront, dé ontmoetingsplek van ‘’tout’ Kuching.

Kuching (kat in het Maleis) is een havenstad met een koloniaal, exotisch en wat Chinees aandoend tintje. Je voelt je er direct thuis. Meer weten over de cultuur van Borneo? Bezoek het Sarawak museum en ga eten in een gezellig verlicht restaurantje aan de rivieroever. Spicy Maleise roti, een Indiase curry of Chinese dim sum: de keuken is al net zo gevarieerd als de locals.

Dag 1 - 2: Aankomst Borneo, verblijf Kuching

Na je vlucht met overstap aankomst op de luchthaven Sarawak, Kuching, waar de vochtige warmte je tegemoet komt. Ja, je bent in de tropen! Je chauffeur brengt je in een …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • De eerste nachten regel ik liever zelf.

 • De eerste nachten regel ik liever zelf.

 • Comfort hotel ca. € 20,- p.p.p.n.

 • Comfort hotel ca. € 20,- p.p.p.n.

 • Reken op ca. € 35,- p.p.p.n.

 • Reken op ca. € 35,- p.p.p.n.

Dag 3: Kuching, Semenggoh Oerang Oetan opvangcentrum

Een dagje in de stad is de perfecte manier om even bij te komen van je lange vlucht. Slenter langs de rivieroever van de Sungai Sarawak, die dwars door de stad loopt. Kleurige taxi bootjes brengen de passagiers naar de overkant, sampans varen af en aan. Vanaf het water heb je een goed uitzicht op de koloniale ‘shophouses’, de Chinese tempels en de India moskee.

De middag kun je naar Semenggoh, al sinds 1975 een opvangcentrum voor de bedreigde inwoner van Borneo: de Orang Oetan. Het 800 ha. grote junglegebied (geen dierentuin!),  ligt op 25 km van de stad. Het is minder druk dan Sepilok op Sabah en het leukst rond voedertijd, tussen 09.00 en 09.30 en ’s middags van 15.00-15.30 uur. (maar check ook ter plaatse)

local Hero

Ben je het weekend in Kuching, sla dan de markt aan de Jalan Satok niet over: die begint zaterdag avond al en ligt vol met groenten, fruit, handicraft en allerlei, soms vreemde, handelswaar. Ben je er zondag rond het ontbijt: ga dan aan de spicy kokosnoot soep (Laksa) in een Chinese koffieshop.

meet the locals

Dag 3: Kuching, Semenggoh Oerang Oetan opvangcentrum

Een dagje in de stad is de perfecte manier om even bij te komen van je lange vlucht. Slenter langs de rivieroever van de Sungai Sarawak, die dwars door de …

︿

Dag 4: Kuching - Menyang Tais, bijzonder overnachten longhouse

Vanochtend staan na het ontbijt je busje en Engels sprekende gids klaar voor de trip naar de jungle van Menyang Tais, een rit van ca. 4,5 uur naar Tintin Empeliau, een afgelegen deel van Sarawak. Je luncht in een lokaal restaurantje en slaat onderweg nog wat eten in voor het diner dat ze in het longhouse voor je maken.

Daarna stap je in de houten ‘perahu’, een soort smalle boot. Langs de dichtbegroeide oevers van de rivier vaar je in een uurtje naar het hart van het regenwoud en het leefgebied van de Iban. Ooit koppensnellers maar nu een gemeenschap die hun cultuur en levenswijze met je wil delen. De inkomsten zijn broodnodig, want men leeft verder één met de natuur, als een grote familie.

local Hero

Je maakt kennis met de chief, eet in het longhouse en drinkt een glas tuak (rijstwijn) Daarna naar je slaapverblijf,  een matras met klamboe in een afgescheiden deel van het longhouse, waar je met de geluiden van de jungle al snel in slaap valt.

Dag 4: Kuching - Menyang Tais, bijzonder overnachten longhouse

Vanochtend staan na het ontbijt je busje en Engels sprekende gids klaar voor de trip naar de jungle van Menyang Tais, een rit van ca. 4,5 uur naar Tintin Empeliau, …

︿

Dag 5: Budget reis Borneo, baan een weg door de jungle

Een dag met je Iban gids dwars door het primaire regenwoud, het kloppend hart van Borneo, het is zeker een van de highlights van je reis. Achter elkaar aan baan je je een weg door de jungle. Je hoort hoe de Iban het land bewerken en met de teelt van rijst, fruit en bush groenten in hun levensonderhoud voorzien.

Tussen de woudreuzen leer je de eetbare planten herkennen, de diergeluiden en de wortels, waaruit het gif voor hun pijlen wordt gewonnen: traditioneel jagen met blaaspijpen is heel gewoon. Tegen lunchtijd bereik je het bushcamp waar de rook van een houtvuurtje kringelt. Een warme lunch, een stevige trekking en dan per perahu boot terug. Een frisse duik in de rivier heb je daarna wel verdiend.

local Hero

Romantici lezen even niet verder. Want ja, de 21e eeuw is ook op Borneo begonnen. De TV antenne verraadt het toestel, ietwat verborgen achter een doek. En al is het bereik vaak slecht of zelfs helemaal afwezig, een (smart) phone blijft toch handig.

meet the locals

Dag 5: Budget reis Borneo, baan een weg door de jungle

Een dag met je Iban gids dwars door het primaire regenwoud, het kloppend hart van Borneo, het is zeker een van de highlights van je reis. Achter elkaar aan baan …

︿

Dag 6 - 7: Terug naar Kuching, fietstour door de omgeving

Na je ontbijt neem je afscheid van de chief en zijn familie en na een bezoek aan een nabijgelegen boerderij vaar je naar de pier van Batang Ai. Het is dan nog een uur of vijf rijden, terug naar Kuching. Gelukkig kun je onderweg wel even de benen strekken en lekker lunchen. Terug in je kleinschalige hotel een welverdiende douche en een koud Tiger biertje.

De dag erop fiets je met je gids naar de verborgen hoekjes van Kuching. Op het programma o.a. het museum,  de beroemde moskee en lokale restaurantjes, waar je de lekkernijen proeft (lunch inclusief). Ook bezoek je de markt en de Malay kampongs waar je kennismaakt met de lokale cultuur. Tenslotte steek je in een traditionele houten sampan de rivier weer over.

local Hero

Voor je longhouse toer en je trip naar Bako kun je de bagage grotendeels achterlaten in je hotel waar je op dag 6, resp. 9 weer terugkomt. Zorg voor een dag rugzakje met je zonnebrand, wat droge en zwemkleding, toiletartikelen, anti-mug en kleding die vuil mag worden voor 1 tot 2 dagen.

Dag 6 - 7: Terug naar Kuching, fietstour door de omgeving

Na je ontbijt neem je afscheid van de chief en zijn familie en na een bezoek aan een nabijgelegen boerderij vaar je naar de pier van Batang Ai. Het is …

︿

Dag 8: Kuching - bijzonder overnachten Bako National Park

Vanuit je hotel in Kuching ben je in een uurtje in Kampung Bako. Kijkend over zee, zie je in de verte je reisdoel al liggen: het schiereiland Bako National Park. Je verruilt het busje voor de boot en na een drie kwartier sta je weer op vaste grond bij de ingang.

Je checkt in bij het park guesthouse en trekt met je gids dieper de jungle in. Het is een van de beste plekken van Sarawak om wildlife te spotten: niet alleen de probiscus, maar ook de langstaart apen, monitor leguanen, wilde ‘baard’varkens enz. Na de lunch naar de mangroven en klifkust voor een frisse duik vanaf een verlaten strandje. Diner en overnachting in de lodge.

Dag 8: Kuching - bijzonder overnachten Bako National Park

Vanuit je hotel in Kuching ben je in een uurtje in Kampung Bako. Kijkend over zee, zie je in de verte je reisdoel al liggen: het schiereiland Bako National Park. …

︿

Dag 9 - 10: Bako, naar Kuching en Mulu

Veel dieren zien, dat betekent opstaan vóór het ontbijt. Met je gids naar Telok Assam Baai, de mangrove waar die Probiscus apen al zijn begonnen aan hùn ontbijt: sappige mangrove bladeren. De rest van de ochtend naar het oostelijk deel van het park voor een blik op de vogelkolonies in de enorme woudreuzen die hier groeien. Na je lunch per boot en busje terug naar Kuching.

Hier stap je de volgende dag op de binnenlandse vlucht naar Mulu. Zorg voor een plekje aan het raam: uitzicht over een zee van ‘’broccoli’’: het tropisch regenwoud van Sarawak. Op het vliegveldje van Mulu wacht je gids je op en brengt je per longboat naar de lodge. ’s Middags naar de Lang en Deer grotten, waar bij zonsondergang duizenden vleermuizen in rondfladderen.

local Hero

De handigste vlucht is de MH 3823, vertrek 11.20 uur, aankomst 12.55 uur. En verder: die piepende vleermuizen zijn niet gevaarlijk of zo, je zit er niet middenin.

Dag 9 - 10: Bako, naar Kuching en Mulu

Veel dieren zien, dat betekent opstaan vóór het ontbijt. Met je gids naar Telok Assam Baai, de mangrove waar die Probiscus apen al zijn begonnen aan hùn ontbijt: sappige mangrove …

︿

Dag 11: Mulu National Park, adventure caving

Mulu National Park, een UNESCO site, is een van de hoogtepunten van je budgetreis Borneo. Met je gids ga je van de gebaande paden af. Na een veiligheidsinstructie en het ophalen van de materialen trek je verder het park in.

Met touwen en langs trappen zoek je je een weg door het donkere grottenstelsel. Gelukkig gaat je spelonk expert door de vochtig warme ruimtes voorop en houd je zijn hoofdlamp goed in de gaten. Ook al vanwege de ‘razor snake’, in de gelijknamige grot. Diner en overnachting in de kleinschalige lodge.

local Hero

Mocht je nog twijfelen: de trips zijn door iedereen met een redelijke conditie te doen. Ervaring is niet vereist en je wordt begeleid door een professionele gids.

Dag 11: Mulu National Park, adventure caving

Mulu National Park, een UNESCO site, is een van de hoogtepunten van je budgetreis Borneo. Met je gids ga je van de gebaande paden af. Na een veiligheidsinstructie en het …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • De langste ter wereld. Ca. € 14,- p.p. Tevoren reserveren!

 • De langste ter wereld. Ca. € 14,- p.p. Tevoren reserveren!

Dag 12: Mulu, vlucht naar Miri

Na het ontbijt per longboat over de Melinau Rivier, langs de langs de dorpjes van de Penan stam ( je gaat naar de longhouse markt in Batu Bungan) naar de ‘Wind Cave’, een grot vol enorme zuilen en ‘Clearwater’ Cave, een netwerk van ondergrondse rivieren. Is de waterstand laag, dan moet je even helpen bij het duwen van de boot over de stroomversnellingen.

Tegelijk is dat een goed excuus voor een duik in het kristalheldere water en tijd voor een outdoor picknick lunch. Kleurige vogels en vlinders die boven het water zweven, het geluid van het woud: dit is een lunch op Borneo die je je vanachter je bureau nog lang zal herinneren! Tenslotte per boot en busje naar de luchthaven voor de vlucht naar Miri.

local Hero

Op Borneo is niet de mens maar de natuur de baas: na 16.00 uur gaan er geen vliegtuigen meer vanaf de luchthaven van Mulu, dit om de uitvliegende vleermuizen niet te storen. Je vliegt dus bij voorkeur met de MH 3254 14.40 uur - 15.15 uur.

Dag 12: Mulu, vlucht naar Miri

Na het ontbijt per longboat over de Melinau Rivier, langs de langs de dorpjes van de Penan stam ( je gaat naar de longhouse markt in Batu Bungan) naar de …

︿

Dag 13 - 14: Budgetreis Borneo, verblijf Miri

Na al je regenwoud avonturen is het tijd voor wat serieus relaxen in je 5 sterren resort (Mariott Miri). Het is dan wel een budget reis maar als de kosten meevallen, dat is de ervaring, is wat luxe erg fijn. Daarom dit 2 daags resortverblijf om mee te eindigen. Een groot zwembad, heerlijke spa/massage en lekker eten. Zo blijft er op deze Borneo reis ook tijd voor een spannend boek (of de wifi).

Toch even het stadje in? Miri ligt op 10 min. per taxi. Is het lastig om af te kicken van al die natuur? Maak dan als toetje nog een dagtrip naar de Lambir Hills voor een romantische natuurdouche onder een van de watervallen.

local Hero

Heb je een duikbrevet dan kun je nog denken aan de Luconia, een van de beste duikspots van Borneo. Vergeet niet dat je dan pas 24 uur later weer mag vliegen.

Dag 13 - 14: Budgetreis Borneo, verblijf Miri

Na al je regenwoud avonturen is het tijd voor wat serieus relaxen in je 5 sterren resort (Mariott Miri). Het is dan wel een budget reis maar als de kosten …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Ca. € 100,- p.p.

 • Ca. € 100,- p.p.

 • Ca. € 65,- p.p.

 • Ca. € 65,- p.p.

Dag 15: Borneo vertrek, terugvlucht vanaf Miri

Vanochtend na het ontbijt transfer naar de luchthaven van Miri voor je vlucht van Sarawak, Borneo naar Kuala Lumpur of Singapore en vandaar naar Amsterdam. Doorgaans kom je in de loop van de volgende ochtend aan in op Schiphol waar je budgetreis Borneo eindigt.

Wil je jouw Borneo reis combineren met het vasteland van Maleisië? Laat het je Borneo reis-expert weten, ook dat kan local Hero Herman voor je regelen.

Dag 15: Borneo vertrek, terugvlucht vanaf Miri

Vanochtend na het ontbijt transfer naar de luchthaven van Miri voor je vlucht van Sarawak, Borneo naar Kuala Lumpur of Singapore en vandaar naar Amsterdam. Doorgaans kom je in de …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Ook dat kan ik voor je regelen, geef je wensen aan me door

 • Ook dat kan ik voor je regelen, geef je wensen aan me door

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Herman

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Borneo: