Tips om kerst en Nieuwjaar te vieren in Zuid-Afrika!

Veerle 12 maart 2019 Zuid-Afrika Reistips, Beste reistijd, kerstvakantie

Wat een heerlijk vooruitzicht: de warme zon in onze koude winter! Niet voor niets dat Zuid-Afrika een populaire wintervakantie is, daar is het seizoen namelijk omgedraaid met Europa en dus volop zomer. In je bikini met kerst op het strand, ja het kan écht. Vuurwerk bewonderen terwijl je in je korte broek aan een cocktail sipt, wat een goed plan. We geven je de tips waar je aan moet denken tijdens een winterreis naar Zuid-Afrika.

Ook Zuid-Afrikanen hebben vakantie

Net als bij onze zomervakantie, hebben de Zuid-Afrikanen tijdens hun zomer het langst vrij. Dus vanaf de tweede week in december tot de derde week in januari is de grote vakantie en sluiten veel scholen hun deuren. In de twee weken rond kerst en nieuwjaar zijn kantoren en bedrijven gesloten. En wat gaan de Zuid-Afrikanen dan doen? Net als jij, zoeken ze het strand of de parken op voor ontspanning. We noemen het niet voor niets het (super-)hoogseizoen: veel populaire toeristische plaatsen worden ook door de lokale bevolking opgezocht in hun vakantieperiode. Ze genieten van de Tuinroute en Wild Coast, maar de stranden rondom Kaapstad zijn ook favoriet.

Tip 1: regel je kerstreis naar Zuid-Afrika ruim van te voren, wanneer er nog voldoende beschikbaar is. De vluchten zijn 11 maanden voor vertrek te boeken, dus bedenk in februari of maart alvast of je in december oud en nieuw wilt vieren in de zon.

Kerstversiering in de palmboom?

Waarschijnlijk zit de kerstsfeer er niet echt in als je geen sneeuw hebt of kerstboom in huis. Maar ook in Zuid-Afrika doen ze hun best om de kerstsfeer te creëren. Veel winkelcentra hebben een kerstboom, sneeuwpop en arrenslee met verlichting en draaien de klassieke kerstliedjes. In Kaapstad vind je diverse kerstmarkten en kerstversiering wordt in elke boom gehangen, dus ook in een palmboom!

Tip 2: in Kaapstad is het leuk om juist ’s avonds door Adderly Lane te wandelen tijdens de nightmarket. In het donker met kerstversiering en live kerstliedjes gezongen door straat muzikanten borrelt de kerstvibe waarschijnlijk wel omhoog!

Kalkoen op de braai

Typische Zuid-Afrikaanse gewoonte is natuurlijk eten van de barbecue: “braai” zoals dat wordt genoemd. Zéker met de feestdagen wanneer je met vrienden en familie samen bent wordt het vuur aangestoken en het vlees zwart gebrand. Die kippenbout, T-bone steak of kalkoen smaakt heerlijk met een lokaal biertje Castle of Lion, maar een koud wit wijntje van een lokale Zuid-Afrikaanse wijnboer is natuurlijk ook een goed alternatief.

Tip 3: vraag onze Local Hero of ze een kerstviering met een lokaal gezin voor je kan regelen, een ervaring om niet snel meer te vergeten. Neem bier of wijn mee als cadeau, dat zal zeker gewaardeerd worden.

Big 5 spotten met kerst

De dieren weten niet welke dag het is, dus ook met kerst zijn ze te spotten: de leeuw, luipaard, olifant, buffel en neushoorn oftewel de big 5! In het Krugerpark op safari staat natuurlijk boven aan je to-do lijst als je naar Zuid-Afrika gaat. Er zijn meer parken te bezoeken, zoals het malariavrije Waterberg waar je ook te paard het gebied kan verkennen.

Tip 4: je bent niet de enige die op safari gaat tijdens kerst in Zuid-Afrika, boek je safari en je verblijf ruim van te voren. Onze Local Hero weet de beste plekjes en helpt je graag.

Oud en nieuw vieren aan het strand

Oud en nieuw wordt in Zuid-Afrika iets minder uitgebreid gevierd dan kerst. Eigenlijk vind je alleen in de steden echte O&N feesten. In Kaapstad heb je een aantal plekken waar je naar toe kunt gaan. Bijvoorbeeld het hippe Camps Bay of op Longstreet in een club met live muziek. Aan de kust, bij de Waterfront vind je ook een hoop gezelligheid tijdens de jaarwisseling. New Years Brash is één van de grootste nieuwjaarsfeesten en trekt duizenden bezoekers die de hele avond willen dansen op live muziek en genieten van het vuurwerk.

Tip 5: wil je het helemaal groot aanpakken met een nieuwjaarsfeest in Kaapstad, ga dan naar het Rezonance New Years Eve Festival met (inter)nationale acts, podia en drie dagen feest.

Tweede Nieuwjaar, Kaapse Klopse

Na kerst en Oud en Nieuw ben je nog niet klaar, want op 2 januari vieren ze in Kaapstad nóg een feest, namelijk Cape Minstrels Carnaval of wel de Kaapse Klopse. Dit is een herdenkingsdag aan de slaven die altijd op 2 januari hun enige dag vrij hadden. Het wordt gevierd met kleurrijke optochten, muziek, eten, drinken en natuurlijk dans. Het lijkt bijna wel carnaval in Rio en zeker de moeite waard.

Tip 6: plan rondom Kerst en Oud & Nieuw een paar dagen extra in Kaapstad tijdens je rondreis Zuid-Afrika om dit festival mee te maken, lokaler kan bijna niet!

Zin gekregen in een kerstvakantie in Zuid-Afrika? Nog meer vragen over hoe je dit het beste kunt regelen? Vraag onze Local Hero om hulp en laat Tanja jouw kerstreis plannen. Kijk op onze Winterreis Zuid-Afrika met het gezin of plan je reis met Tanja volgens je eigen Zuid-Afrika reis wensen.

Terug naar overzicht