ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Alles wat je wilt weten over je reis naar Zuid-Afrika

Maureen 2 maart 2021 Zuid-Afrika Reistips, Beste reistijd

Liewe reisiger, Was julle al in Suid Afrika? Dit is so ‘n mooi en spesiale land met so baie dinge om te sien en te doen! Ook als je nog nooit in Zuid Afrika geweest bent kan je wel raden wat hier staat. Eén van de fijne dingen aan Zuid-Afrika is het Afrikaans, de taal die op het Nederlands lijkt. Maar natuurlijk kent Zuid-Afrika veel meer leuks.

Plannen om naar Zuid-Afrika te gaan? Zeker doen! Lees te voren deze blog met de meest gestelde vragen over Zuid-Afrika en je bent baie goedvoorbereid.

Beste reistijd Zuid-Afrika

Zuid-Afrika ligt niet aan de zelfde kant van de evenaar als wij. Wij liggen op het noordelijk halfrond en Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond. Dus onze zomer is hun winter, hun zomer is onze winter, onze lente is hun herfst en hun herfst is onze lente. Snap je het nog? Maakt niet zo veel uit, want elke dag van het jaar is een goede tijd om een reis naar Zuid-Afrika te maken. Net zoals bij ons kent ook Zuid-Afrika vier seizoenen, alleen merk je er daar minder van dan bij ons. De Zuid-Afrikaanse herfst en lente is er ongeveer hetzelfde, aangename tempraturen. Dan moet je denken aan 19 tot 25 graden.

Kerst en oud & nieuw in je zwembroek? Nee, dan hebben we het niet over de nieuwjaarduik in onze Noordzee. Maar over de zomer in Zuid-Afrika en een duik in de Atlantische of Indische oceaan. De zomer in Zuid-Afrika is van november tot eind februari/ begin maart. Dit is wel meteen de drukste periode in Zuid-Afrika, want alle Afrikanen hebben dan ook vakantie. Dus mocht je in de Zuid-Afrikaanse zomermaanden naar Zuid-Afrika willen? Boek dan ruim op tijd. Een jaar van te voren is zeker niet gek en vliegtickets zijn ook vanaf een jaar voor vertrek beschikbaar.

En in de Afrikaanse winter? Ook prima, de temperatuur ligt dan rond de 19 graden. Het is de beste tijd om walvissen te spotten. En de beste tijd om leeuwen, buffels, luipaarden, neushoorns en olifanten (inderdaad, dé big 5) te spotten.

Om orkanen, tropische stormen of andere natuurrampen hoef je je geen zorgen te maken. Die halen de Afrikaanse kust vrijwel nooit. Mocht je nou net iets meer info willen over de beste reistijd voor Zuid-Afrika, check die dan even in ons andere blog.

Rondreis Zuid-Afrika: hoe verplaats je jezelf  

Hoe verplaats je jezelf tijdens je rondreis door Zuid-Afrika? Ten eerste, aan de linkerkant van de weg en ten tweede, met een huur auto. Dat is veilig en geeft je alle vrijheid. Met je eigen auto kun je je eigen reistempo bepalen en stoppen waar je wilt.

Goed om te weten is dat de meeste auto’s in Afrika niet genoeg ruimte hebben voor meerdere harde koffers én dat bijna alle auto’s wit zijn. Dus mocht je je auto niet willen kwijtraken, onthoud dan goed waar je deze parkeert en noteer je nummerplaat 😉

De wegen in Zuid-Afrika zijn over het algemeen erg goed, verhard en buiten de steden vaak driebaans, met inhaalstroken. Wees natuurlijk altijd voorzichtig en rijd niet te snel tijdens je reis door Zuid-Afrika. 

In Zuid-Afrika zijn er veel verborgen radar controles en de boetes zijn fors. Óók in de nationale parken. Hier mag je niet harder dan 40, dus neem alle tijd om alles goed te bekijken en ga vooral niet te hard rijden.

Tip van de dag: Neem na zonsondergang in de steden altijd de auto of taxi, ook vanuit je restaurant of pub naar je hotel als dat vlakbij is. Nog meer tips over autorijden in Zuid-Afrika? Lees dan de blog autorijden in Zuid-Afrika.

Reis Zuid-Afrika: To do

Wat valt er allemaal te bekijken tijdens je rondreis door Zuid-Afrika? Heel veel dieren, die vooral in de Afrikaanse wintermaanden goed te vinden zijn. Ga op zoek naar de witte plekjes in de zee. Walvissen spot je het beste bij de kust van Hermanus, maar kan natuurlijk ook op andere plekken.

Door de lage begroeiing in de Afrikaanse wintermaanden is dit een goede tijd om de big 5 te zien. Dit kan door zelf te rijden door bijvoorbeeld het Kruger Park. Maar om het nog leuker te maken kan je ook kiezen voor een Kruger Park safari samen met een ranger (die de dieren meestal veel sneller spot) en slapen aan de rand van het park. Want hoe vet is het als je wakker gemaakt wordt door het geluid van olifanten?

Fiets langs de wijngaarden in de Kaap. Er is geen betere manier om de wijngaarden van Zuid-Afrika te zien dan op de fiets. En bijkomend voordeel, zo hoef je niet met één (of meerdere 😊) wijntjes op achter het stuur te kruipen.

Natuurlijk waren dit maar een paar van de vele activiteiten in Zuid-Afrika. Wil je snorkelen tussen de zeehonden of slapen bij de locals, niks is te gek. Bekijk onze top 5 to do in Zuid-Afrika voor meer leuke musts tijdens je reis in Zuid-Afrika.

Andere dingen die ik moet weten?

Visum? Nee, niet voor Zuid-Afrika. Bij aankomst op het vliegveld krijg je een stempel in je paspoort en mag je 90 dagen in Zuid-Afrika blijven. Er hangen hier wel een paar eisen aan vast. Je moet een terugvlucht hebben als je Zuid-Afrika binnen komt, je paspoort moet nog minimaal 30 dagen na terugkomst geldig zijn én moet nog 2 lege bladzijdes in je paspoort hebben.

Heb je kinderen jonger dan 18? Dan ben je verplicht om een geboortecertificaat te kunnen laten zien, deze moet in het Engels zijn. Vaccinaties zijn niet verplicht, maar er wordt aangeraden een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A te halen. Kijk voor meer info even op de site van de GGD.

Zuid-Afrika kent in onze winter, dus hun zomer, een malaria risico in de noordelijke provincies (onder andere in Kruger) en KwaZulu Natal. Draag lange kleding bij zonsondergang en spray met die antimuggen spray.

Maatwerk reis Zuid-Afrika

Na het lezen van deze blog ben je goed voorbereid op een rondreis naar Zuid-Afrika. Dus de enige vraag is nu nog, welke reis wordt het? Eén van de Zuid-Afrika voorbeeldreizen of stel je liever je eigen Zuid-Afrika reis samen? Laat onze Zuid-Afrika reis expert local hero Tanja je helpen met het samen stellen van jouw maatwerk reis naar Zuid-Afrika.

Terug naar overzicht