ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Je Borneo reis nóg leuker

Net als jij vinden we contact met locals een van de leukste dingen op reis.
Een ontmoeting die je kijk op de wereld verandert. Regel via ons je reis met zo'n 'local touch'.

1

Borneo: deel je hobby...

Herman: Ben je juf, leraar, verpleger of musicus? Gek op dansen, mode, koken, sport of architectuur? Hoe leuk is het om op je reis een ochtend of een middag je werk, hobby of interesse te delen met iemand van Borneo met dezelfde passie?

Bij Local Hero Travel kan dat! Ik bouw een dagdeel (ca. 4 uur) in je reis en zorg voor een lokale begeleider/ster die Engels spreekt én die je haalt en brengt bij je hotel.

Wanneer? Dagelijks, op een reisdag naar keuze. 
Waar? Vooral in en rond Kuching en Kota Kinabalu.
Kosten? Enkele tientjes p.p. afhankelijk van je wensen.

2

Borneo: kleinschalig verblijf

Herman: ik geloof in lokale hotels en family-run guesthouses. Of comfortabele lodges en goed gelegen boetiekhotels. Plekken waar de receptionist je kent, de schoonmaakster geen nummer is en je met iedereen een praatje maakt.  

Zo boek ik veel reizigers op de typische plekken als de National Park chalets, het Sepilok Jungle resort het Walay Penyu resort en de Bilit Rainforest lodge. Veel reizigers vinden het ook wel relaxt om aan het eind van hun reis een paar nachtjes een echt luxe resort hotel te reserveren. Laat het me maar weten.

3

Borneo community stay

Herman: slapen bij de oorspronkelijke bewoners van het regenwoud: vriendelijke Iban die hun cultuur en hun gemeenschappelijke ‘longhouse’ met je willen delen.  De chief verwelkomt je, wat gebaren, je gids vertaalt.

Af en toe zorgen reizigers voor inkomsten, verder leeft men als een grote familie, één met de natuur. Let op: verblijf is eenvoudig, best wel primitief. Maar wedden dat het een van de mooiste ervaringen van je reis wordt.

4

Kuching: Ruai bar

Alweer de 5e plek sinds de start in 2010. Begon als een winkel waar vrienden rondhingen. Nu een Sarawak waterhole waar de locals met tattoo’s op keel en arm, muziek maken en hun glazen rijstwijn (tuak) wegklokken. Verbazend vriendelijk: je voelt je je al snel deel van de ‘familie’.

Na de tuak en koud bier toe aan een knipbeurt? Geen probleem: er zit een kapper in het pand. Dat kan zelfs met een volle maag:  Ruai (‘lounge’ in het Sarawak) serveert eenvoudige pub maaltijden.

Open: tijdelijk gesloten
Adres: 240, Jalan Padungan, 93100 Kuching. Tussen de winkeltjes na de rotonde.
Tel: geen, gewoon langsgaan.
Checked: oktober 2021 door Herman, je local Hero.

5

Kota Kinabalu : D’Place

No worries: dit is geen saaie tourist hang-out. Kijk verder dan de – leuke  – tribal voorstellingen die er gegeven worden. De meeste bezoekers zijn locals, uit alle hoeken van de stad. Populair vanwege de avontuurlijke ‘Kadazan Dusun’ keuken. Hoofdpersoon: de dikke sappige sagoworm. Op de salade, de pizza of zoals je maar wilt. En, net als de oester, levend en wel. Selamat Makan!

De sago worm smaakt naar komkommer. De kop kun je beter laten liggen. Overigens ook ander betaalbaar Sabah kampung food. In het weekend meestal buffet. Kom vóór 19.00 uur, reserveren sterk aanbevolen.

Open: tijdelijk gesloten
Adres: 2e verdieping van het Shell gebouw, Plaza Shell, tegenover hotel Shangri La ten oosten van het Waterfront.
Tel: +60 16 833 2381
Checked: oktober 2021 door Herman, je local Hero.

6

Sarawak, Gawai Dayak oogstfeest

Hét feest waar alle Dayak van Sarawak aan meedoen. Dayak is de verzamelnaam voor stammen als Iban, Bidayuh Kayan, Kenyah,Kelabit enz. Gevierd ter ere van het binnenhalen van de rijstoogst. Gawai betekent ritueel: de aftrap is de avond van 31 mei met de Muai Antu Rua ceremonie, waarop ongeluksgeesten vakkundig worden verjaagd.

Iedereen gaat terug naar zijn of haar dorp, kampung of longhouse om met de familie activiteiten te ondernemen, rijstwijn te drinken en voor urenlang karaoke. Vast een bodempje leggen? Populair is de Ngelulun pulut, in bamboe staken geroosterde sticky rijst.

Wanneer: 20 mei 2022. 
Waar: heel Sarawak (in Sabah heet het Kaamantan)
Hoe: Als je in Sarawak bent, plan dan in deze dagen een longhouse bezoek of een meeting met een local.
Checked: september 2021 door Herman, je local Hero.

Maak je reis lokaal:

Zó zorg je ervoor dat je reis nog meer local wordt

* Kies je voorbeeldreis 
(of geef je eigen route door)

* Vink op het aanvraagformulier
aan wat je reis lokaal maakt

* Je local Hero gaat aan de slag

naar aanvraag

Local stories:

Reizen: meer dan hotelkamers
boeken, highlights afvinken en 
kant-en-klaar avontuur.

Kom dichterbij en ontdek de 
wereld door de ogen van locals.

Hun persoonlijke verhalen: over
families en relaties, over hoogte
en dieptepunten, hun zorgen,
blijdschap en levenswijsheid.

Echte verhalen, van echte mensen.

naar Local stories