ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Tanzania best local experiences

reisduur:
13 dagen / 12 nachten
route:
Moshi – Lake Challa - Mkomazi N.P. - Usamabara Mountains - Pangani - Moshi
reissom:
va. € 2385,- p.p. bij 4 personen (bij 2 personen €3.300,- p.p.)

Tanzania is toch meer dan highlights zoals Serengeti? Inderdaad, wie echt ‘off the beaten track’, van de gebaande paden af wil in Tanzania, boekt deze bijzondere rondreis. Je bezoekt een koffieplantage en onbekende parken als Challa, Mkomazi en Magoroto. Ook trek je naar de dorpjes in de Usambara Mountains, de Tanzaniaanse ‘Alpen’ en geniet je aan het strand van het badplaatsje Pangani.

Deze alternatieve Tanzania rondreis met deels lodges, deels kamperen, is goed te combineren met de Tanzania budget safari tot een 3 weeks avontuur waarbij je zowel de bekende als onbekende parken ziet. Bovendien sluit je zo relaxt af aan de witte stranden van de Indische Oceaan.

Inclusief:
- luchthaven transfers;
- alle vervoer;
- entrees (nationale) parken;
- lokale belastingen;
- overnachtingen in Moshi met ontbijt;
- lodge- en kampeerovernachtingen met uitrusting en maaltijden zoals beschreven;
- begeleiding professionele gids/chauffeur;

Exclusief:
-
internationale vluchten (KLM Kilimanjaro is het handigst);
- overige maaltijden;
- facultatieve excursies;
- fooien.

Wat is de beste reistijd in Tanzania? 

Tanzania ligt net onder de evenaar en heeft een tropisch savanne klimaat, waardoor het gedurende het hele jaar even warm is, zo tussen de 23 en 38 graden C. De temperatuur verschilt met de hoogte: het noorden van Tanzania ligt op ca. 1500 m en is daarmee aangenaam, de kuststrook, op zeeniveau, is het hele jaar door warm en vochtig. Ga je de bergen in (Kilimanjaro, Meru) dan kan het echt koud worden en is warme kleding vereist.

De koelste periode in Tanzania is doorgaans van juni t/m oktober, de warmste periode in Tanzania van oktober t/m februari. Van half november t/m eind december is het korte regenseizoen in Tanzania, van maart t/m mei het lange regenseizoen. De meeste regen valt vooral in de nacht en de vroege ochtend, in korte pittige buien. In tegenstelling tot het zuiden is het noorden van Tanzania in deze periode goed te bereizen: de kans op het zien van migrerende dieren in Serengeti is groot, er zijn minder reizigers en het landschap is prachtig groen. Juni t/m oktober een prima tijd maar ook het drukst, vooral in juli en augustus. 

Per park: 
Serengeti: ligt op ca. 1400 m hoogte. Het hele jaar is het er zo tussen de 15 en 25 C. Regen valt tussen maart en mei en, minder, in oktober en november. Van juni t/m oktober is het koel, ’s avonds kan het koud zijn. 
Ngorongoro: ligt op 2300 m hoogte. Zonder meer koel, van juni t/m augustus de laagste temperaturen. 
Lake Manyara: gelijk aan de seizoenen in het noorden. Het hele jaar door is er veel wild te spotten. 
Tarangire: vergelijkbaar met Serengeti, met heel veel dieren, vooral tussen juli en eind november als het wild naar de Tarangire rivier trekt die dwars door het park loopt. 
Selous: de beste tijd is het koele seizoen van juni t/m oktober. Van november t/m mei is het regenseizoen (in januari en februari is het wat droger) maar vanaf eind maart t/m eind mei regent het flink, is het park onbereikbaar en zijn de meeste lodges gesloten. 
Ruaha: hier is het heet (in okt/nov wel 40 C) maar door de lage vochtigheid wel goed uit te houden. Beste tijd is tussen mei en november, de meest vogels zie je van dec. t/m april. Het park is het hele jaar open. 


Welk visum en paspoort heb ik nodig voor Tanzania?

Voor de reizen naar Tanzania is een paspoort nodig dat na terugkomst minimaal nog zes maanden geldig is. Verder heb je nog 2 lege pagina’s nodig voor visum stempels. Je krijgt je visum bij aankomst in Tanzania, kosten in US$: 50,- alleen cash, nieuwe biljetten. Je kan ook zeker zijn van je visum en deze makkelijk online regelen voor je vertrek. Dit kan via e-visums.nl. De kosten voor een e-visum ligt rond de €90,-. Na het invullen van de juiste informatie wordt het visum per post naar je verstuurd.  Verder dienen alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun (minderjarige = t/m 17 jaar) kind bij reizen buiten het Schengen-gebied te kunnen aantonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind. Denk hierbij (advies Koninklijke Marechaussee) aan: Verklaring toestemming vakantie en kopie paspoort andere (niet-meereizende) ouder, recent uittreksel GBA kind, eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang/ouderschapsplan/ geboorteakte kind. Zorg dus dat je op tijd over de juiste papieren beschikt.


Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reis documenten voor Tanzania. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van het  of de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt om Tanzania binnen te komen.

Welke vaccinaties zijn verplicht in Tanzania?

Voor Tanzania is een vaccinatie tegen gele koorts vereist. Om Zanzibar binnen te komen heb je ook nog steeds een gele koorts stempel nodig. Neem dus een vaccinatieboekje mee met de betreffende stempels anders kom je er niet in. Verder wordt aangeraden vaccinaties tegen DTP, buiktyfus en hepatitis A. Ook is er een malaria risico. Laat je tijdig voorlichten.

Trek op wandeltochten in Tanzania een lange broek aan (risico op slangenbeet), ook s’ avonds tegen de muggen. ’s Nachts slaap je onder een klamboe. In budgethotels zijn die vaak niet heel of niet goed geïmpregneerd, neem dan een eigen klamboe mee.

Zwemmen in zoet water wordt afgeraden, vanwege het risico op bilharzia. Zelfs in stromend water kun je deze ziekte oplopen. De Indische Oceaan heeft geen bilharzia, maar je moet er altijd voorzichtig zijn met koraal, kwallen enz.

Neem verder een bescheiden reisapotheek mee met bv, pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten en reisziekte. Daarnaast zijn een tekentang en ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) handig.

Ter overweging: AMREF Flying Doctors biedt lucht ambulancediensten voor reizigers in Oost-Afrika. In geval van nood kunnen ze je rechtstreeks vervoeren naar een uitstekend ziekenhuis in Nairobi met westerse normen. Als je deze dienst alleen nodig hebt vanuit uit Noord-Tanzania, betaal je $ 16 dollar. Als je ook reist naar Zanzibar of Zuid-Tanzania, is het $ 24. Voor meer info klik hier

Wat is het tijdsverschil met Tanzania?

In Tanzania is het gedurende onze zomertijd 1 uur later als in Nederland. In de wintertijd is het 2 uur later.

Is het veilig in Tanzania?

Tanzania is een redelijk veilig land maar ’s avonds ga je in Afrika normaliter niet te voet, bel dan altijd een taxi. Overdag geldt: vermijd afgelegen wijken en stranden. Let verder op bij populaire bezienswaardigheden in Tanzania. Laat papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat. Maar vergeet dan niet ze tijdig uit de kluis te (laten) halen.

De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de reisexpert van Tanzania checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Welke taal wordt gesproken in Tanzania?

In Tanzania worden vele lokale talen gesproken, iedere bevolkingsgroep heeft wel zijn eigen taal. Daarnaast spreken mensen die basisonderwijs hebben genoten ook Kiswahili, de nationale voertaal. Geschoolde mensen spreken daarnaast Engels.  Wat woordjes Kiswahili leren is niet moeilijk en wordt erg op prijs gesteld in Tanzania. Zomaar een vreemde voorbijlopen is er niet bij: iedereen schudt overal je hand en begroet je met een vrolijk ‘Jambo’. Dat is Tanzania.


Welke kleding moet ik meenemen naar Tanzania?

Tanzania is qua kleding een vrij traditioneel land. Op safari is stevige katoenen vrije tijdskleding (geen felle kleuren) het best. Neem luchtige katoenen kleding mee in laagjes. Een T-shirt met lange mouwen en een lange broek helpen tegen de muggen ’s avonds. Daarnaast is een warme en regenjack handig. Een opvouwbare paraplu is goed tegen de regen en de felle zon. Goede wandelschoenen met profiel en slippers heb je zeker nodig. 

Langs de kust en op Zanzibar (Islamitisch) wordt al te blote kleding niet op prijs gesteld. Kleed je tijdens de Islamitische vastenmaand Ramadan en drink alcohol niet openlijk. Op de stranden is topless verboden. Als je je wat ‘’blend’’ in de lokale sfeer voel je je het prettigst. Neem geen harde koffer maar een afsluitbare sport/weekendtas of rugzak mee.

Het maken van foto's van de natuur van Tanzania is geen probleem, maar als het gaat om het maken van foto's van mensen is het anders. Je moet altijd vragen of je een foto mag nemen. Respecteer de lokale bevolking en vraag op een vriendelijke manier of je een foto kunt nemen of vraag je gids om het voor je te vragen. 'Nee' betekent echt 'nee' in dit geval.

Welke valuta is er in Tanzania?

In Tanzania betaal je met de Tanzaniaanse Shilling (TSH). Check op internet de koers via een convertor zoals OANDA. Pinnen kan op de luchthaven van Kilimanjaro, in Arusha, Dar es Salaam en op Zanzibar bij banken met een Cirrus/Maestro logo. Pas via je bank voor vertrek de instelling van je pas aan naar ‘Wereld’, die staat standaard op Europa. Een pincode is altijd vereist. Neem als extra cash mee (ca. 1/3 van je budget) óf: in US$ (alleen dollarbiljetten gedrukt na 2006), óf euro’s (best: 50 euro biljetten). Betalen in shilling is altijd gunstiger dan in US$. Betalen met een creditcard kan in de wat meer upmarket lodges en winkels in Tanzania maar de toeslag voor het gebruik is hoog. Let erop dat je de kaart altijd zelf in het oog blijft houden, extra afschrijvingen komen voor. Op Zanzibar kun je alleen in Stonetown pinnen en geld wisselen, verder niet. 


Is fooi normaal in Tanzania?

Fooi is een serieuze zaak in Tanzania, vooral in het toerisme. Wanneer je met een lokale gids reist, is fooi zo goed als verplicht, omdat dit het grootste deel van hun inkomen vormt. Hoewel fooi een teken van waardering van de dienstverlening zou moeten zijn, is de richtlijn voor een redelijke gemiddelde fooi als volgt: gids US$ 20,-, kok US$ 15,- en dragers US$ 10,- per dag per groep reizigers. Dit klinkt misschien als veel, maar om zoveel mogelijk gelijkheid onder het personeel in Tanzania te creëren, kun je het best die richtlijn te volgen. Fooi is altijd een noodzakelijke extra manier van inkomsten ongeacht wie je gids, kok of portier is. Als je liever wilt dat wij de fooi voor gidsen, koks en dragers toe voegen aan je reissom, laat het ons weten.

In restaurants en hotels is fooi een teken van waardering. Er is geen algemene richtlijn, maar in de meer luxe restaurants is 10%. In hotels zijn er altijd mensen die je graag helpen met je bagage. Als je geen hulp nodig hebt, vertel ze dat gewoon op een vriendelijke manier. Als je wil dat ze helpen, geef ze dan een kleine fooi, bijvoorbeeld US$ 1. Je ziet vaak tipboxes in hotels en restaurants waar je een fooi achter kunt laten voor het hele personeel.


Betaal ik vertrekbelasting in Tanzania?

Normaliter is die inbegrepen bij internationale tickets (US$ 50,-). Op binnenlandse vluchten en de boot van Zanzibar naar Dar es Salaam is het US$ 5,- gepast US$ en cash.


Wat kan ik eten in Tanzania?

De Tanzaniaanse keuken is erg gevarieerd, ook al door de Arabische (kust) en Indiase invloeden. Typisch lokaal is ugali (maispap), wali (rijst) chapati, nyama choma (gegrild vlees) Verder mchicha (soort spinazie, bania (okra) en kisvu (cassave bladeren) Dé straatsnack is de mandaazi (soort oliebol). Goed Indiaas eten kun je overal, aan de kust is dat extra spicy en met gebruik van kokosmelk. De meest gedronken drank is thee. Koffie vooral ’s avonds bij een spelletje kaart of bao.(houten plank met gaten). Veel Tanzanianen doen kashata in hun koffie (zoete smaak van kokos en noten). Koud bier, warm bier (vinden Afrikanen vaak lekker), bananenbier en al dan niet zelf gestookte mais alcohol.


Welke stekker is er in Tanzania?

De stopcontacten in Tanzania werken op 220 volt, 3 pinnen, engelse stekkers. Je hebt een wereldstekker nodig, Straten zowel in de stad als op het platteland zijn vaak slecht verlicht en ook tijdens je safari is een zaklamp erg handig en hoef je je mobiel niet steeds op te laden. Stroomuitval in je hotel kan soms voorkomen, net als gebrek aan warm water. Kraanwater is niet drinkbaar maar overal wordt flessen water aangeboden. Vul je eigen waterfles en gooi plastic flessen verantwoord weg. Tegenwoordig heeft Tanzania een goed netwerk van mobiele aanbieders (Vodacom, Airtel) en er is bijna overal bereik.

Hoe reis ik door Tanzania?

Je reist per eigen 4WD met gids/chauffeur. Doorgaans wordt voor drinkwater gezorgd, neem ook zelf een veldfles mee, dat scheelt veel plastic. Warme kleding, trui en muts is een must, het kan erg koud worden in een open auto, zeker als die rijdt. Je schudt nogal heen en weer, een kussentje helpt. Heb je snel last van je ogen, het is stoffig, dus neem een goede zonnebril / oogdoekjes mee. Op reisdagen wordt regelmatig gestopt. 

Voor korte ritjes zijn er taxi’s, spreek wel tevoren de prijs af. Dalla dallas, ook wel matatu’s zijn de altijd overvolle minibusjes. Goedkoop en voor veel Tanzanianen op het platteland de enige manier van transport. 

Lokale vluchten gaan per Air Tanzania (Bombardier), Precision Air (ATR) of Fastjet (Airbus 319/Embraer) of lokale maatschappijen met een kleine Cessna. Ben je snel luchtziek, neem dan tabletten hiervoor mee. Vaak is er een max. aan bagage in deze kleine vliegtuigen (10-12 kg) de rest blijft dan achter tot je terug bent. Pak evt. een aparte sporttas in je bagage.


Hoe is een safari in Tanzania?

Een typische safari dag ziet er als volgt uit: 
05.30 uur: opstaan net voor zonsopgang, warme drank, evt snack. 
06.00 uur: vertrek voor een ochtend safari. 
09.30 uur: terug naar je lodge, camp of bivak, opfrissen en ontbijt 
10.30 - 13.00 uur: vrije tijd 
13.00 - 14.00 uur: lunch 
14.00 - 15.30 uur: vrije tijd, siesta. 
15.30 uur: middag safari, evt met snacks en sundowners 
18.30 - 19.00 uur: terug net voor of na zonsondergang, opfrissen 
19.30 - 21.00 uur: diner, evt tijd bij het kampvuur 
22.00 uur en later: relatief vroeg slapen. 

Zit er reistijd in een dag dan vervalt doorgaans een van de twee safari activiteiten. Soms ga je ’s avonds na het diner nog voor een uurtje of 2 de savanne op. Volg de regels en aanbevelingen van je (bestuurder) gids, verlaat het voertuig niet zonder toestemming, wees stil wanneer je de dieren benadert. Maak dan geen drukke of onverwachte bewegingen en praat fluisterend. Sta stil als een andere reiziger een foto wil maken. Je kunt de chauffeur vragen om de motor van de auto uit te schakelen, als hij dat al niet gedaan heeft. Uiteraard gooi je geen vuilnis of afval naar buiten.

Wat neem ik mee naar Tanzania?

• Kopie paspoort
• Geldriem
• Vaccinatie paspoort
• Geheugenkaarten, extra batterijen en oplader voor je camera
• Zwemkleding
• Waterschoenen (er komt koraal voor in de kuststroken van Zanzibar en het vasteland van Tanzania)
• Zonnebrandcrème
• Zonnebril
• Insecten werend middel (DEET)
• EHBO-kit
• Vochtige doekjes
• Reserve bril
• Zaklamp
• Plastic zakken
• Verrekijker
• Engelse stekker voor stopcontacten (drie pennen)
• Licht gekleurde kleding want donkere kleuren trekken muggen aan
• Sjaal
• Een warm vest
• Slippers / sandalen

Voor wie een berg gaat beklimmen:
• Stevige wandelschoenen of bergschoenen
• Gympen voor de tijden dat je niet trekt
• Dunne sokken
• Dikke sokken (thermisch)
• Korte kleding
• Thermisch ondergoed
• T-shirts
• Dik shirt
• Water en winddichte jas
• Water- en winddichte broek
• Muts
• Bivakmuts (ook tegen verbranden handig)
• Hoed of pet
• Handschoenen (overweeg thermische handschoenen)
• Sjaal
• Slaapzak
• Rugzak (inclusief een waterdichte hoes)
• Trekking rugzak (inclusief een waterdichte hoes, plastic vuilniszakken)
• Hoofdlamp
• Bidon (metaal, zodat je het kunt gebruiken als een kachel in de nacht)
• Wandelstok(ken) evt opvouwbaar, loopt lekkerder.
• Lippenbalsem of vaseline (heb je echt nodig)

Zelf je vlucht naar Tanzania boeken

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld op: 
-vliegwinkel.nl
-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-fairtickets.nl 
-skyscanner.com
-google.nl/flights

Tip: deze vliegsites bieden geen standaard CO2 compensatie. Je kunt dat zelf doen, bijvoorbeeld via Carbonkiller.org. Met jouw bijdrage halen zij CO2 rechten uit de markt. Boek je via het Amerikaanse FlyGRN, dan is CO2 compensatie inclusief.

Let hierbij op het volgende:

 • juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra. 
 • je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat. 
 • je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten. 
 • bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie. 
 • geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is. 

Je vliegt naar

Je vliegt naar Kilimanjaro Airport of naar de hoofdstad Dar es Salaam. Je kunt comfortabel rechtstreeks met KLM. Een deel van de vluchten wordt uitgevoerd door hun partner, Kenya Airways. Vanaf Brussel kun je met Emirates, Ethiopian of Kenya Airways, wel altijd met overstap. Ook vanuit Düsseldorf zijn er vluchten maar altijd met een of meer  keer overstappen.

Combi met Zanzibar

Veel reizigers starten in Kilimanjaro of Dar es Salaam en vliegen terug vanaf Zanzibar. Geef op de vluchtensites dan in dat je terug wilt vliegen vanaf een andere bestemming. Doorgaans worden KLM en Kenya Airways vluchten het meest geboekt.

Binnenlandse vluchten 

Vlieg je vanaf Zanzibar naar Selous Nat. Park, bijvoorbeeld met Auricair, dan vlieg je met kleine (propeller) toestellen waardoor de bagage doorgaans gelimiteerd is tot 12-15 kg. per persoon. Gebruik evt. een kluisje op de luchthaven en neem een lege sporttas mee voor de bagage die je tijdens je vliegsafari nodig hebt.

Kosten

Reken voor een internationale retourvlucht per KLM op kosten vanaf € 800,-. Reken in het hoogseizoen al snel € 250 meer. Er zijn goedkope mogelijkheden, maar dan moet je vaker overstappen, ben je langer onderweg of het risico op vertragingen is groter. Vroeg boeken loont. 

Maatschappijen

De meeste reizigers vliegen met KLM. Boek vroeg, dan is dat betaalbaar, veel zakenreizigers, die relatief laat boeken, de prijzen vliegen dan omhoog. Andere maatschappijen die vliegen op Tanzania zijn Emirates, Ethiopian en Kenya Airways. 

Tijden

De populaire KLM vlucht komt dezelfde dag nog aan, in de avond. De terugvlucht voor de meeste maatschappijen is doorgaans een nachtvlucht. Houd hier rekening mee bij je dagplanning. Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent.

Tips

 • Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie. 
 • Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen. 
 • Let op speciale actieperiodes, bv. De KLM Werelddeal weken.
reisduur:
13 dagen / 12 nachten
route:
Moshi – Lake Challa - Mkomazi N.P. - Usamabara Mountains - Pangani - Moshi
reissom:
va. € 2385,- p.p. bij 4 personen (bij 2 personen €3.300,- p.p.)
Tanzania is toch meer dan highlights zoals Serengeti? Inderdaad, wie echt ‘off the beaten track’, van de gebaande paden af …
︿

Inclusief:
- luchthaven transfers;
- alle vervoer;
- entrees (nationale) parken;
- lokale belastingen;
- overnachtingen in Moshi met ontbijt;
- lodge- en kampeerovernachtingen met uitrusting en maaltijden zoals beschreven;
- begeleiding professionele gids/chauffeur;

Exclusief:
-
internationale vluchten (KLM Kilimanjaro is het handigst);
- overige maaltijden;
- facultatieve excursies;
- fooien.

Wat is de beste reistijd in Tanzania?  Tanzania ligt net onder de evenaar en heeft een tropisch savanne klimaat, waardoor het …
︿
Zelf je vlucht naar Tanzania boeken Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1 - 2: Start local experience rondreis Tanzania, relaxed begin Moshi

Na je internationale vlucht kom je in de loop van de avond aan op de luchthaven van Kilimanjaro. Je privé chauffeur staat te wachten en dan is het nog een uurtje voor je in je hotel in Moshi bent. Je overnacht in een elegant guesthouse, rustig gelegen in een groene tuin vol palmen. Moe en toch wel wat verkreukeld gingen we maar snel onder de wol.

De ochtend erop scheen de zon al door de gordijnen. Mistige subtropische heuvels, bananenbomen zacht wiegend in de wind, het rode zand (dat overal in gaat zitten), vrolijke klanken uit de voorbijrijdende matatu’s, ja je bent in Tanzania!

local Hero

Je kamer is voorzien van alle nodige faciliteiten, lounge, terras met relax stoelen en er is een verfrissend zwembadje. Een fijne start van je Tanzania reis.

Dag 1 - 2: Start local experience rondreis Tanzania, relaxed begin Moshi

Na je internationale vlucht kom je in de loop van de avond aan op de luchthaven van Kilimanjaro. Je privé chauffeur staat te wachten en dan is het nog een …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • ontspannen beginnen

 • ontspannen beginnen

Dag 3: Koffie en watervallen in en rondom Moshi

Vandaag bezoek je de lagere hellingen van de Kilimanjaro en het dorpje Materuni op ca. 1200m hoogte. Over rode wegen en langs maisveldjes en bananenplantages bereik je het dorp, waar een lokale planter je zijn kleine koffieplantage laat zien. Niet alleen groeien de bessen hier, ook het hele ambachtelijke proces tot koffie gebeurt op zijn terrein. Wat je zult proeven is de lekkerste koffie ooit!

Na een picknicklunch loop je over kleine paadjes door het dorp en door de natuur naar de kleine watervallen op de berghelling erachter. Wie wil kan, voorzichtig, een duik nemen in het frisse water. Tenslotte brengt de auto je weer terug naar Moshi. Check vanavond de restaurants en bars en knoop een gesprekje aan met de locals.

Dag 3: Koffie en watervallen in en rondom Moshi

Vandaag bezoek je de lagere hellingen van de Kilimanjaro en het dorpje Materuni op ca. 1200m hoogte. Over rode wegen en langs maisveldjes en bananenplantages bereik je het dorp, waar …

︿

Dag 4: Kratermeer Lake Challa, Tanzania van de gebaande paden

Na het ontbijt rijden we in een uurtje naar het Challa Wildlife Management gebied. Je bent op de grens van Tanzania en Kenia. Nadat je je bagage hebt gedropt bij de lodge/camping, start je een wandeling rond het kratermeer. Je hebt hier mooie vergezichten en kunt verschillende reptielen tegen komen zoals slangen en nijlvaranen.

Aan het einde van de middag geniet je bij de lodge/camping van de zonsondergang. Misschien kun je vanaf het terras van de lodge olifanten zien lopen of zal aan de horizon de berg Kilimanjaro zich openbaren en helemaal oranje kleuren door de zon. Diner en overnachting op de campsite bij de lodge.

Dag 4: Kratermeer Lake Challa, Tanzania van de gebaande paden

Na het ontbijt rijden we in een uurtje naar het Challa Wildlife Management gebied. Je bent op de grens van Tanzania en Kenia. Nadat je je bagage hebt gedropt bij …

︿

Dag 5: Alternative Tanzania, op safari in Mkomazi National Park

Na het ontbijt rijd je via de Pare Mountains en het stadje Same naar 3200 km2 grote Mkomazi National Park. Mkomazi grenst aan Kenia en ligt in het verlengde van het enorme Tsavo West National Park. Je gaat meteen op game-drive en komt daarbij al veel dieren tegen. Mkomazi is nog nauwelijks ontdekt, maar heeft wel alles te bieden: van gazelles, giraffen tot olifanten.

Uniek hier is het neushoorn project, een rhino sanctuary, dat wordt ondersteund door een scala van internatonale wildlife stichtingen. Je bezoek en eventuele donatie is erg welkom! Aan het einde van de dag reis je terug naar je lodge voor een diner en overnachting. Onder de sterren geniet je met een drankje na van je kleinschalige Tanzania safari.

Dag 5: Alternative Tanzania, op safari in Mkomazi National Park

Na het ontbijt rijd je via de Pare Mountains en het stadje Same naar 3200 km2 grote Mkomazi National Park. Mkomazi grenst aan Kenia en ligt in het verlengde van …

︿

Dag 6 - 7: Naar de Usambara Mountains, wandeling Tanzaniaanse Alpen

Tussen de Kilimanjaro en de Indische Oceaan ligt een verrassend groen en heerlijk koel berggebied: Usambara. Met toppen van over de 2000m en een combi van regenwoud, nevelwoud en gecultiveerd grasland is het niet gek dat dit gebied ook wel de Tanzaniaanse Alpen wordt genoemd. Je vertrekt na het ontbijt en ziet aan het eind van de ochtend de eerste bergen al opdoemen.

Bij het plaatsje Mombo ga je de hoogte in. Na ca. 2 uur klimmen ben je bij Mambo Viewpoint en je lodge. Overal zie je vruchtbare shamba’s: akkers met mais, suikerriet, cassave, kardemom en theestruiken. Het lijkt wel één grote moestuin. De meeste boeren zijn zelfvoorzienend maar verdienen wat bij met kleinschalig toerisme. Met je lodge eigenaren maak je een wandeling door de shamba's.

Dag 6 - 7: Naar de Usambara Mountains, wandeling Tanzaniaanse Alpen

Tussen de Kilimanjaro en de Indische Oceaan ligt een verrassend groen en heerlijk koel berggebied: Usambara. Met toppen van over de 2000m en een combi van regenwoud, nevelwoud en gecultiveerd …

︿

Dag 8 - 9: Naar Magoroto Forest en Pangani strand

Na het ontbijt rijd je over een mooie, bochtige weg via Tanga provincie naar het Magoroto Forest. Hier ligt middenin de natuur een ooit door Duitse expats aangelegd meer. Je kampeert vanavond aan de oever van het meer en geniet van een ‘nyama choma’ ofwel de Tanzaniaanse variant van de BBQ.

De dag erop alle tijd om de omgeving te voet of per fiets verkennen. Kanoën over het meer en lekker zwemmen, je zult nog tijd te kort komen. Aan het eind van de middag verlaat je dit mooie gebied en is het nog een uurtje rijden naar de kust van de Indische Oceaan. Je kampeert op het strand bij Peponi Beach resort. Tegen toeslag ook verblijf in strand cabins (banda’s) met privé sanitair mogelijk.

local Hero

Niet overslaan: de geweldige vis die hier dagelijks vers uit zee komt. Echt genieten! Toch ook een waarschuwing: scherpe rotspunten in zee, wees voorzichtig.

Dag 8 - 9: Naar Magoroto Forest en Pangani strand

Na het ontbijt rijd je over een mooie, bochtige weg via Tanga provincie naar het Magoroto Forest. Hier ligt middenin de natuur een ooit door Duitse expats aangelegd meer. Je …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • reken op ca. €89,- p.p.p.n. incl ontbijt en diner

 • reken op ca. €89,- p.p.p.n. incl ontbijt en diner

Dag 10 - 11: Beach camping Pangani en safari Saadani national park

Vroeg in de ochtend stap je weer in de auto. We gaan met de veerboot de Pangani rivier over en rijden langs de kust naar Saadani National Park, een wildpark direct aan de oceaan. Uniek is dat je hier de dieren uit andere parken ook kan spotten, maar dan op het strand. We maken een gamedrive door het park en genieten op een mooi plekje van een picknick lunch.

Tegen het einde van de middag terug naar Peponi Beach in Pangani, waar we weer op het strand kamperen. Volop gelegenheid voor facultatieve excursies, zoals snorkelen bij Sand island, zeiltocht met een lokale dhow, kajakken of ga mee met een lokale visser. Wie wil kan hier verlengen, anders morgen transfer terug naar Moshi voor je laatste nacht.

Dag 10 - 11: Beach camping Pangani en safari Saadani national park

Vroeg in de ochtend stap je weer in de auto. We gaan met de veerboot de Pangani rivier over en rijden langs de kust naar Saadani National Park, een wildpark …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • lekker relaxed, een dagje langer aan het strand

 • lekker relaxed, een dagje langer aan het strand

Dag 12 - 13: Vertrek Tanzania, terugvlucht naar Amsterdam

In de loop van de dag staat je privé chauffeur nog een laatste keer voor je klaar voor je vertrek naar de internationale luchthaven van Kilimanjaro. Na het afscheid stap je op je vlucht naar Amsterdam, waar je de volgende ochtend vroeg aankomt. Helaas, je bijzondere off the beaten track Tanzania trip zit erop.

Liever je Tanzania rondreis verlengen? Je local Hero, je Tanzania reisspecialist, kan op verschillende plekken extra dagen inplannen. Combineren met een safari door de noordelijke parken als Serengeti en Ngorongoro kan ook. Maak samen met je local Hero je Tanzania rondreis op maat.

Dag 12 - 13: Vertrek Tanzania, terugvlucht naar Amsterdam

In de loop van de dag staat je privé chauffeur nog een laatste keer voor je klaar voor je vertrek naar de internationale luchthaven van Kilimanjaro. Na het afscheid stap …

︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Marion

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Tanzania: