ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Tanzania rondreis de leukste

reisduur:
16 dagen / 15 nachten
route:
Kilimanjaro - Tarangire - Manyara - Natron - Serengeti - Ngorongoro - Zanzibar - Stonetown
reissom:
va. € 3745,- p.p. bij 4 personen (bij 2 personen, va. €4.850,- p.p.) in het hoogseizoen

Twee weken Tanzania helemaal zoals je wilt. En een compleet individueel programma zonder dat het haasten wordt. Natuurlijk een privé safari door de mooiste parken van Noord Tanzania. Slapen in kleinschalige (tented) lodges, gamedrives in je eigen safari voertuig met gids en alles in je eigen tempo. Je Tanzania reisspecialist ter plaatse, local Hero Marion, regelt het voor je.

Maar naast de Tanzania highlights doe je ook de minder bezochte plekjes: de woongebieden van de Maasai rond Lake Natron, waar je een nachtelijke tocht naar de rand van de Lengai vulkaankrater kunt maken. Bijkomen van je ervaringen doe je op Zanzibar, aan de rustige Zuidoostkust. Na de lokale markt van Stonetown vlieg je weer op huis aan.

Inclusief:

 • lokale vlucht Arusha – Zanzibar (ca. € 90,-)
 • alle transfers van/naar de luchthavens
 • alle vervoer per taxi, 4wd safari voertuig
 • alle (tented) lodge overnachtingen
 • maaltijden: op Zanzibar halfpension, Stonetown met ontbijt
 • alle parkentrees, campfees etc. zoals nu bekend
 • assistentie van je local Hero


Exclusief:

 • internationale vlucht naar Kilimanjaro en terug vanaf Zanzibar
 • overige maaltijden Zanzibar
 • fooien, drankjes, persoonlijke uitgaven
 • onverwachte stijging parkfees

Wat is de beste reistijd in Tanzania?

Tanzania ligt net onder de evenaar en heeft een tropisch savanne klimaat, waardoor het gedurende het hele jaar even warm is, zo tussen de 23 en 38 graden C. De temperatuur verschilt met de hoogte: het noorden van Tanzania ligt op ca. 1500 m en is daarmee aangenaam, de kuststrook, op zeeniveau, is het hele jaar door warm en vochtig. Ga je de bergen in (Kilimanjaro, Meru) dan kan het echt koud worden en is warme kleding vereist.

De koelste periode in Tanzania is doorgaans van juni t/m oktober, de warmste periode in Tanzania van oktober t/m februari. Van half november t/m eind december is het korte regenseizoen in Tanzania, van maart t/m mei het lange regenseizoen. De meeste regen valt vooral in de nacht en de vroege ochtend, in korte pittige buien. In tegenstelling tot het zuiden is het noorden van Tanzania in deze periode goed te bereizen: de kans op het zien van migrerende dieren in Serengeti is groot, er zijn minder reizigers en het landschap is prachtig groen. Juni t/m oktober een prima tijd maar ook het drukst, vooral in juli en augustus. 

Per park: 
Serengeti: ligt op ca. 1400 m hoogte. Het hele jaar is het er zo tussen de 15 en 25 C. Regen valt tussen maart en mei en, minder, in oktober en november. Van juni t/m oktober is het koel, ’s avonds kan het koud zijn. 
Ngorongoro: ligt op 2300 m hoogte. Zonder meer koel, van juni t/m augustus de laagste temperaturen. 
Lake Manyara: gelijk aan de seizoenen in het noorden. Het hele jaar door is er veel wild te spotten. 
Tarangire: vergelijkbaar met Serengeti, met heel veel dieren, vooral tussen juli en eind november als het wild naar de Tarangire rivier trekt die dwars door het park loopt. 
Selous: de beste tijd is het koele seizoen van juni t/m oktober. Van november t/m mei is het regenseizoen (in januari en februari is het wat droger) maar vanaf eind maart t/m eind mei regent het flink, is het park onbereikbaar en zijn de meeste lodges gesloten. 
Ruaha: hier is het heet (in okt/nov wel 40 C) maar door de lage vochtigheid wel goed uit te houden. Beste tijd is tussen mei en november, de meest vogels zie je van dec. t/m april. Het park is het hele jaar open. 

Welk visum en paspoort heb ik nodig voor Tanzania?

Voor de reizen naar Tanzania is een paspoort nodig dat na terugkomst minimaal nog zes maanden geldig is. Verder heb je nog 2 lege pagina’s nodig voor visum stempels. Je krijgt je visum bij aankomst in Tanzania, kosten in US$: 50,- alleen cash, nieuwe biljetten. Je kan ook zeker zijn van je visum en deze makkelijk online regelen voor je vertrek. Dit kan via e-visums.nl. De kosten voor een e-visum ligt rond de €90,-. Na het invullen van de juiste informatie wordt het visum per post naar je verstuurd.  Verder dienen alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun (minderjarige = t/m 17 jaar) kind bij reizen buiten het Schengen-gebied te kunnen aantonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind. Denk hierbij (advies Koninklijke Marechaussee) aan: Verklaring toestemming vakantie en kopie paspoort andere (niet-meereizende) ouder, recent uittreksel GBA kind, eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang/ouderschapsplan/ geboorteakte kind. Zorg dus dat je op tijd over de juiste papieren beschikt.


Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reis documenten voor Tanzania. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van het  of de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt om Tanzania binnen te komen.

Welke vaccinaties heb ik nodig voor Tanzania?

Voor Tanzania is een vaccinatie tegen gele koorts vereist. Om Zanzibar binnen te komen heb je ook nog steeds een gele koorts stempel nodig. Neem dus een vaccinatieboekje mee met de betreffende stempels anders kom je er niet in. Verder wordt aangeraden vaccinaties tegen DTP, buiktyfus en hepatitis A. Ook is er een malaria risico. Laat je tijdig voorlichten.

Trek op wandeltochten in Tanzania een lange broek aan (risico op slangenbeet), ook s’ avonds tegen de muggen. ’s Nachts slaap je onder een klamboe. In budgethotels zijn die vaak niet heel of niet goed geïmpregneerd, neem dan een eigen klamboe mee.

Zwemmen in zoet water wordt afgeraden, vanwege het risico op bilharzia. Zelfs in stromend water kun je deze ziekte oplopen. De Indische Oceaan heeft geen bilharzia, maar je moet er altijd voorzichtig zijn met koraal, kwallen enz.

Neem verder een bescheiden reisapotheek mee met bv, pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten en reisziekte. Daarnaast zijn een tekentang en ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) handig.

Ter overweging: AMREF Flying Doctors biedt lucht ambulancediensten voor reizigers in Oost-Afrika. In geval van nood kunnen ze je rechtstreeks vervoeren naar een uitstekend ziekenhuis in Nairobi met westerse normen. Als je deze dienst alleen nodig hebt vanuit uit Noord-Tanzania, betaal je $ 16 dollar. Als je ook reist naar Zanzibar of Zuid-Tanzania, is het $ 24. Voor meer info klik hier

Hoeveel tijdverschil is er met Tanzania?

In Tanzania is het gedurende onze zomertijd 1 uur later als in Nederland. In de wintertijd is het 2 uur later.

Is het veilig in Tanzania?

Tanzania is een redelijk veilig land maar ’s avonds ga je in Afrika normaliter niet te voet, bel dan altijd een taxi. Overdag geldt: vermijd afgelegen wijken en stranden. Let verder op bij populaire bezienswaardigheden in Tanzania. Laat papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat. Maar vergeet dan niet ze tijdig uit de kluis te (laten) halen.

De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de reisexpert van Tanzania checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Welke taal spreken ze in Tanzania? 

In Tanzania worden vele lokale talen gesproken, iedere bevolkingsgroep heeft wel zijn eigen taal. Daarnaast spreken mensen die basisonderwijs hebben genoten ook Kiswahili, de nationale voertaal. Geschoolde mensen spreken daarnaast Engels.  Wat woordjes Kiswahili leren is niet moeilijk en wordt erg op prijs gesteld in Tanzania. Zomaar een vreemde voorbijlopen is er niet bij: iedereen schudt overal je hand en begroet je met een vrolijk ‘Jambo’. Dat is Tanzania.

Welke kleding moet ik meenemen naar Tanzania?

Tanzania is qua kleding een vrij traditioneel land. Op safari is stevige katoenen vrije tijdskleding (geen felle kleuren) het best. Neem luchtige katoenen kleding mee in laagjes. Een T-shirt met lange mouwen en een lange broek helpen tegen de muggen ’s avonds. Daarnaast is een warme en regenjack handig. Een opvouwbare paraplu is goed tegen de regen en de felle zon. Goede wandelschoenen met profiel en slippers heb je zeker nodig. 

Langs de kust en op Zanzibar (Islamitisch) wordt al te blote kleding niet op prijs gesteld. Kleed je tijdens de Islamitische vastenmaand Ramadan en drink alcohol niet openlijk. Op de stranden is topless verboden. Als je je wat ‘’blend’’ in de lokale sfeer voel je je het prettigst. Neem geen harde koffer maar een afsluitbare sport/weekendtas of rugzak mee.

Het maken van foto's van de natuur van Tanzania is geen probleem, maar als het gaat om het maken van foto's van mensen is het anders. Je moet altijd vragen of je een foto mag nemen. Respecteer de lokale bevolking en vraag op een vriendelijke manier of je een foto kunt nemen of vraag je gids om het voor je te vragen. 'Nee' betekent echt 'nee' in dit geval.

Welke valuta is er in Tanzania?

In Tanzania betaal je met de Tanzaniaanse Shilling (TSH). Check op internet de koers via een convertor zoals OANDA. Pinnen kan op de luchthaven van Kilimanjaro, in Arusha, Dar es Salaam en op Zanzibar bij banken met een Cirrus/Maestro logo. Pas via je bank voor vertrek de instelling van je pas aan naar ‘Wereld’, die staat standaard op Europa. Een pincode is altijd vereist. Neem als extra cash mee (ca. 1/3 van je budget) óf: in US$ (alleen dollarbiljetten gedrukt na 2006), óf euro’s (best: 50 euro biljetten). Betalen in shilling is altijd gunstiger dan in US$. Betalen met een creditcard kan in de wat meer upmarket lodges en winkels in Tanzania maar de toeslag voor het gebruik is hoog. Let erop dat je de kaart altijd zelf in het oog blijft houden, extra afschrijvingen komen voor. Op Zanzibar kun je alleen in Stonetown pinnen en geld wisselen, verder niet.

Wordt er fooi gegeven in Tanzania?

Fooi is een serieuze zaak in Tanzania, vooral in het toerisme. Wanneer je met een lokale gids reist, is fooi zo goed als verplicht, omdat dit het grootste deel van hun inkomen vormt. Hoewel fooi een teken van waardering van de dienstverlening zou moeten zijn, is de richtlijn voor een redelijke gemiddelde fooi als volgt: gids US$ 20,-, kok US$ 15,- en dragers US$ 10,- per dag per groep reizigers. Dit klinkt misschien als veel, maar om zoveel mogelijk gelijkheid onder het personeel in Tanzania te creëren, kun je het best die richtlijn te volgen. Fooi is altijd een noodzakelijke extra manier van inkomsten ongeacht wie je gids, kok of portier is. Als je liever wilt dat wij de fooi voor gidsen, koks en dragers toe voegen aan je reissom, laat het ons weten.

In restaurants en hotels is fooi een teken van waardering. Er is geen algemene richtlijn, maar in de meer luxe restaurants is 10%. In hotels zijn er altijd mensen die je graag helpen met je bagage. Als je geen hulp nodig hebt, vertel ze dat gewoon op een vriendelijke manier. Als je wil dat ze helpen, geef ze dan een kleine fooi, bijvoorbeeld US$ 1. Je ziet vaak tipboxes in hotels en restaurants waar je een fooi achter kunt laten voor het hele personeel.

Betaal ik vertrekbelasting in Tanzania?

Normaliter is die inbegrepen bij internationale tickets (US$ 50,-). Op binnenlandse vluchten en de boot van Zanzibar naar Dar es Salaam is het US$ 5,- gepast US$ en cash.

Wat eten ze in Tanzania?

De Tanzaniaanse keuken is erg gevarieerd, ook al door de Arabische (kust) en Indiase invloeden. Typisch lokaal is ugali (maispap), wali (rijst) chapati, nyama choma (gegrild vlees) Verder mchicha (soort spinazie, bania (okra) en kisvu (cassave bladeren) Dé straatsnack is de mandaazi (soort oliebol). Goed Indiaas eten kun je overal, aan de kust is dat extra spicy en met gebruik van kokosmelk. De meest gedronken drank is thee. Koffie vooral ’s avonds bij een spelletje kaart of bao.(houten plank met gaten). Veel Tanzanianen doen kashata in hun koffie (zoete smaak van kokos en noten). Koud bier, warm bier (vinden Afrikanen vaak lekker), bananenbier en al dan niet zelf gestookte mais alcohol.

Wat voor stekker is er in Tanzania?

De stopcontacten in Tanzania werken op 220 volt, 3 pinnen, engels stekkers. Je hebt een wereldstekker nodig, Straten zowel in de stad als op het platteland zijn vaak slecht verlicht en ook tijdens je safari is een zaklamp erg handig en hoef je je mobiel niet steeds op te laden. Stroomuitval in je hotel kan soms voorkomen, net als gebrek aan warm water. Kraanwater is niet drinkbaar maar overal wordt flessen water aangeboden. Vul je eigen waterfles en gooi plastic flessen verantwoord weg. Tegenwoordig heeft Tanzania een goed netwerk van mobiele aanbieders (Vodacom, Airtel) en er is bijna overal bereik.

Hoe reis ik door Tanzania?

Je reist per eigen 4WD met gids/chauffeur. Doorgaans wordt voor drinkwater gezorgd, neem ook zelf een veldfles mee, dat scheelt veel plastic. Warme kleding, trui en muts is een must, het kan erg koud worden in een open auto, zeker als die rijdt. Je schudt nogal heen en weer, een kussentje helpt. Heb je snel last van je ogen, het is stoffig, dus neem een goede zonnebril / oogdoekjes mee. Op reisdagen wordt regelmatig gestopt. 

Voor korte ritjes zijn er taxi’s, spreek wel tevoren de prijs af. Dalla dallas, ook wel matatu’s zijn de altijd overvolle minibusjes. Goedkoop en voor veel Tanzanianen op het platteland de enige manier van transport. 

Lokale vluchten gaan per Air Tanzania (Bombardier), Precision Air (ATR) of Fastjet (Airbus 319/Embraer) of lokale maatschappijen met een kleine Cessna. Ben je snel luchtziek, neem dan tabletten hiervoor mee. Vaak is er een max. aan bagage in deze kleine vliegtuigen (10-12 kg) de rest blijft dan achter tot je terug bent. Pak evt. een aparte sporttas in je bagage.

Hoe ziet een safari in Tanzania eruit?

Een typische safari dag ziet er als volgt uit: 
05.30 uur: opstaan net voor zonsopgang, warme drank, evt snack. 
06.00 uur: vertrek voor een ochtend safari. 
09.30 uur: terug naar je lodge, camp of bivak, opfrissen en ontbijt 
10.30 - 13.00 uur: vrije tijd 
13.00 - 14.00 uur: lunch 
14.00 - 15.30 uur: vrije tijd, siesta. 
15.30 uur: middag safari, evt met snacks en sundowners 
18.30 - 19.00 uur: terug net voor of na zonsondergang, opfrissen 
19.30 - 21.00 uur: diner, evt tijd bij het kampvuur 
22.00 uur en later: relatief vroeg slapen. 

Zit er reistijd in een dag dan vervalt doorgaans een van de twee safari activiteiten. Soms ga je ’s avonds na het diner nog voor een uurtje of 2 de savanne op. Volg de regels en aanbevelingen van je (bestuurder) gids, verlaat het voertuig niet zonder toestemming, wees stil wanneer je de dieren benadert. Maak dan geen drukke of onverwachte bewegingen en praat fluisterend. Sta stil als een andere reiziger een foto wil maken. Je kunt de chauffeur vragen om de motor van de auto uit te schakelen, als hij dat al niet gedaan heeft. Uiteraard gooi je geen vuilnis of afval naar buiten.

Wat neem ik mee naar Tanzania?

• Kopie paspoort
• Geldriem
• Vaccinatie paspoort
• Geheugenkaarten, extra batterijen en oplader voor je camera
• Zwemkleding
• Waterschoenen (er komt koraal voor in de kuststroken van Zanzibar en het vasteland van Tanzania)
• Zonnebrandcrème
• Zonnebril
• Insecten werend middel (DEET)
• EHBO-kit
• Vochtige doekjes
• Reserve bril
• Zaklamp
• Plastic zakken
• Verrekijker
• Engelse stekker voor stopcontacten (drie pennen)
• Licht gekleurde kleding want donkere kleuren trekken muggen aan
• Sjaal
• Een warm vest
• Slippers / sandalen

Voor wie een berg gaat beklimmen:
• Stevige wandelschoenen of bergschoenen
• Gympen voor de tijden dat je niet trekt
• Dunne sokken
• Dikke sokken (thermisch)
• Korte kleding
• Thermisch ondergoed
• T-shirts
• Dik shirt
• Water en winddichte jas
• Water- en winddichte broek
• Muts
• Bivakmuts (ook tegen verbranden handig)
• Hoed of pet
• Handschoenen (overweeg thermische handschoenen)
• Sjaal
• Slaapzak
• Rugzak (inclusief een waterdichte hoes)
• Trekking rugzak (inclusief een waterdichte hoes, plastic vuilniszakken)
• Hoofdlamp
• Bidon (metaal, zodat je het kunt gebruiken als een kachel in de nacht)
• Wandelstok(ken) evt opvouwbaar, loopt lekkerder.
• Lippenbalsem of vaseline (heb je echt nodig)

Zelf boeken

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld op: 
-vliegwinkel.nl
-vliegtickets.nl
-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-fairtickets.nl 
-skyscanner.com
-google.nl/flights

Tip: deze vliegsites bieden geen standaard CO2 compensatie. Je kunt dat zelf doen, bijvoorbeeld via Carbonkiller.org. Met jouw bijdrage halen zij CO2 rechten uit de markt. Boek je via het Amerikaanse FlyGRN, dan is CO2 compensatie inclusief.

Let hierbij op het volgende:

 • juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra. 
 • je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat. 
 • je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten. 
 • bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie. 
 • geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is. 

Je vliegt naar

Je vliegt naar Kilimanjaro Airport of naar de hoofdstad Dar es Salaam. Je kunt comfortabel rechtstreeks met KLM. Een deel van de vluchten wordt uitgevoerd door hun partner, Kenya Airways. Vanaf Brussel kun je met Emirates, Ethiopian of Kenya Airways, wel altijd met overstap. Ook vanuit Düsseldorf zijn er vluchten maar altijd met een of meer  keer overstappen.

Combi met Zanzibar

Veel reizigers starten in Kilimanjaro of Dar es Salaam en vliegen terug vanaf Zanzibar. Geef op de vluchtensites dan in dat je terug wilt vliegen vanaf een andere bestemming. Doorgaans worden KLM en Kenya Airways vluchten het meest geboekt.

Binnenlandse vluchten 

Vlieg je vanaf Zanzibar naar Selous Nat. Park, bijvoorbeeld met Auricair, dan vlieg je met kleine (propeller) toestellen waardoor de bagage doorgaans gelimiteerd is tot 12-15 kg. per persoon. Gebruik evt. een kluisje op de luchthaven en neem een lege sporttas mee voor de bagage die je tijdens je vliegsafari nodig hebt.

Kosten

Reken voor een internationale retourvlucht per KLM op kosten vanaf € 800,-. Reken in het hoogseizoen al snel € 250 meer. Er zijn goedkope mogelijkheden, maar dan moet je vaker overstappen, ben je langer onderweg of het risico op vertragingen is groter. Vroeg boeken loont. 

Maatschappijen

De meeste reizigers vliegen met KLM. Boek vroeg, dan is dat betaalbaar, veel zakenreizigers, die relatief laat boeken, de prijzen vliegen dan omhoog. Andere maatschappijen die vliegen op Tanzania zijn Emirates, Ethiopian en Kenya Airways. 

Tijden

De populaire KLM vlucht komt dezelfde dag nog aan, in de avond. De terugvlucht voor de meeste maatschappijen is doorgaans een nachtvlucht. Houd hier rekening mee bij je dagplanning. Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent.

Tips

 • Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie. 
 • Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen. 
 • Let op speciale actieperiodes, bv. De KLM Werelddeal weken.
reisduur:
16 dagen / 15 nachten
route:
Kilimanjaro - Tarangire - Manyara - Natron - Serengeti - Ngorongoro - Zanzibar - Stonetown
reissom:
va. € 3745,- p.p. bij 4 personen (bij 2 personen, va. €4.850,- p.p.) in het hoogseizoen
Twee weken Tanzania helemaal zoals je wilt. En een compleet individueel programma zonder dat het haasten wordt. Natuurlijk een privé …
︿

Inclusief:

 • lokale vlucht Arusha – Zanzibar (ca. € 90,-)
 • alle transfers van/naar de luchthavens
 • alle vervoer per taxi, 4wd safari voertuig
 • alle (tented) lodge overnachtingen
 • maaltijden: op Zanzibar halfpension, Stonetown met ontbijt
 • alle parkentrees, campfees etc. zoals nu bekend
 • assistentie van je local Hero


Exclusief:

 • internationale vlucht naar Kilimanjaro en terug vanaf Zanzibar
 • overige maaltijden Zanzibar
 • fooien, drankjes, persoonlijke uitgaven
 • onverwachte stijging parkfees
Wat is de beste reistijd in Tanzania? Tanzania ligt net onder de evenaar en heeft een tropisch savanne klimaat, waardoor het …
︿
Zelf boeken Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1: Aankomst Tanzania, Kilimanjaro

Na je vlucht sta je aan het begin van de avond op de luchthaven van Kilimanjaro. Zodra je alle bagage hebt ingeladen in de landcruiser, met eigen chauffeur en tevens gids, is het maar een korte rit naar je lodge. Een fijne eerste overnachting hier want je lodge ligt niet in het drukke Arusha maar midden tussen de natuur vlakbij de ingang van Arusha Nat. Park.

Installeer je in je bungalow en neem daarna een duik in het zwembad in de tropische tuin. Daar staat ook een platform, vanwaar je ’s ochtends vroeg uitzicht hebt op de top van de Kilimanjaro. Na het diner nog een drankje en dan val je al snel in slaap. Op de achtergrond allerlei exotische vogelgeluiden, ja wen er maar aan: je bent in Afrika!

Dag 1: Aankomst Tanzania, Kilimanjaro

Na je vlucht sta je aan het begin van de avond op de luchthaven van Kilimanjaro. Zodra je alle bagage hebt ingeladen in de landcruiser, met eigen chauffeur en tevens …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 90,- p.p. (incl. ontbijt en diner)

 • Reken op ca. € 90,- p.p. (incl. ontbijt en diner)

Dag 2: naar Tarangire en Lake Burunge

Na het ontbijt begint je safari. Met je 4wd met opklap dak rijd je door het heuvelachtige landschap. Boeren ploegen hun velden, Maasai herders hoeden hun kuddes en langs de weg zie je kinderen op weg naar school. Na een uurtje of 3 bereik je het Tarangire National Park, bekend om zijn reusachtige baobab bomen en kuddes olifanten, en wordt het tijd voor een picknick lunch.

Tarangire staat voor ‘land der giganten’: in het droge seizoen tussen juli en november grazen duizenden olifanten rond de Tarangire rivier. Gek genoeg een rustig, nog niet al te druk bezocht park. Profiteer ervan! Aan het eind van de dag naar Lake Burunge tented lodge voor de zonsondergang en diner met uitzicht op het flamingo meer Lake Burunge.

local Hero

Het landschap is groen en afwisselend en je ziet naast olifanten ook zebra’s, wildebeest, giraffen en wilde honden. Je kleinschalige tented lodge heeft een geweldige ligging en, voor de afkoeling, ook een zwembad.

Dag 2: naar Tarangire en Lake Burunge

Na het ontbijt begint je safari. Met je 4wd met opklap dak rijd je door het heuvelachtige landschap. Boeren ploegen hun velden, Maasai herders hoeden hun kuddes en langs de …

︿

Dag 3: Burunge naar Manyara National Park

Vandaag rijd je privé chauffeur je in een uurtje naar Lake Manyara NP en daar maak je een game-drive door het hele park. Manyara is een kleiner park in Tanzania met een stukje regenwoud, savanne en natuurlijk het zoutmeer Lake Manyara met zijn flamingo’s.

Je vindt er verder olifanten, giraffen, gnoes, zebra’s, impala’s en als je geluk hebt leeuwen of jachtluipaarden. Grappig is dat deze laatste twee behendig zijn in het boomklimmen. Zo zie je je prooi immers al van verre en het is nog lekker koel ook. Aan het einde van de dag reis je door naar de sfeervolle Twiga lodge voor diner en bijzondere overnachting.

Dag 3: Burunge naar Manyara National Park

Vandaag rijd je privé chauffeur je in een uurtje naar Lake Manyara NP en daar maak je een game-drive door het hele park. Manyara is een kleiner park in Tanzania …

︿

Dag 4 - 5: Manyara naar Natron, overnachten Maasai Eco Lodge

Na het ontbijt weer op weg. Je rijdt door de Great Rift Valley naar Lake Natron aan de voet van de vulkaan Ol Doinyo Lengai. Typisch Tanzaniaans landschap met Afrikaanse hutten en Maasai dorpjes wordt afgewisseld met kraters en dode vulkanen. Tenslotte rijst boven alles de wand van de grote slenk op en natuurlijk de kegel van de Lengai.

Je overnacht in Maasai Giraffe Eco Lodge, een eenvoudige maar vriendelijke lokale lodge. De dag erop loop je met je gids naar het zoute Lake Natron en ziet de Engare Sero footprints. In de middag een verfrissende zwempartij in de rivierkloof in de wand van de grote slenk.

local Hero

Een echte hero? Beklim dan ‘s nachts de Lengai. Het is een lastige klim door een dikke laag as, maar eenmaal op de top kijk je recht in de krater en heb je een prachtig uitzicht over het Ngorongoro gebied aan de ene kant en Lake Natron aan de andere kant.

Dag 4 - 5: Manyara naar Natron, overnachten Maasai Eco Lodge

Na het ontbijt weer op weg. Je rijdt door de Great Rift Valley naar Lake Natron aan de voet van de vulkaan Ol Doinyo Lengai. Typisch Tanzaniaans landschap met Afrikaanse …

︿

Dag 6 - 7: naar Serengeti, spot de Big 5

Na het ontbijt een lange rit in je 4WD naar het midden van de Serengeti. De eerste uren rijdt je door heuvel landschap, later in de middag ga je de Serengeti in: grote open savannen en vlaktes met verspreid liggende heuvels. Hier zijn veel grote katten makkelijk te vinden. Je overnacht midden in de natuur in het kleinschalige Kati Kati Tented Camp.

Zonsopgang mag je zeker niet missen. Een snelle kop koffie of thee, wat snacks en dan de start van een gamedrive die je je nog lang zult herinneren: nergens anders al die Big 5, zoveel wild. Eigenlijk alles maar vooral leeuwen, luipaarden (99% gegarandeerd), cheeta’s, olifanten en plenty ‘grazers’. In het Moru gebied (bij voldoende tijd) zie je zelfs de zeldzame neushoorn.

local Hero

In april/mei komt de migratie hierlangs. Tijdens deze zgn. grote trek zie je miljoenen zebra’s en gnoes over de vlaktes trekken op zoek naar vers gras en water, je waant je in een spannende aflevering van National Geografic.

Dag 6 - 7: naar Serengeti, spot de Big 5

Na het ontbijt een lange rit in je 4WD naar het midden van de Serengeti. De eerste uren rijdt je door heuvel landschap, later in de middag ga je de …

︿

Dag 8 - 9: naar Karatu, bezoek Ngorongoro

Vanochtend op weg naar het zuiden weer een gamedrive in Serengeti. Hier en daar een groep dieren die bijna wegvallen in de uitgestrektheid. Ook vandaag zal je versteld staan van de variatie aan landschap en dieren. De weg stijgt en tegen het eind van de dag komt het plaatsje Karatu in zicht. Je verblijft in Tloma lodge met tropische tuin en zwembad.

In de morgen vertrek je vroeg richting Ngorongoro waar ja afdaalt in de krater. Je hebt er maximaal zes uur om de grootste concentratie wildlife van Tanzania te zien. Ook zal dit waarschijnlijk de enige plek zijn waar je neushoorns kunt zien. Aan het eind van de dag terug naar je sfeervolle lodge.

local Hero

Denk eraan dat het ’s ochtends flink koud kan zijn. In een rijdende 4x4 is een warme trui en dito muts echt wel nodig.

Dag 8 - 9: naar Karatu, bezoek Ngorongoro

Vanochtend op weg naar het zuiden weer een gamedrive in Serengeti. Hier en daar een groep dieren die bijna wegvallen in de uitgestrektheid. Ook vandaag zal je versteld staan van …

︿

Dag 10 - 13: Rondreis Tanzania, verblijf Jambiani

Na je safari vlieg je vanaf Arusha per Air Tanzania naar Zanzibar. Na aankomst volgt de privétransfer van ca. 1,5 uur naar het vissersdorp Jambiani voor een relaxte stranddagen. Je verblijft in een comfortabel resort direct aan het palmenstrand. Het is geen onderdeel van een massale hotelketen maar heeft slechts 10 kamers.

Je kleinschalige hotel is ingericht met materialen in Afrikaanse stijl en heeft een zwembad, fijn als je bij laagwater wilt gaan zwemmen. Immers aan de hele oostkust geldt dat je bij laagwater flink ver de zee in moet. Vanuit Jambiani zijn er leuke excursie mogelijkheden zoals een zeiltochtje per Arabische dhow, een spice toer of zwemmen met dolfijnen vanaf Kimzikazi eiland.

Dag 10 - 13: Rondreis Tanzania, verblijf Jambiani

Na je safari vlieg je vanaf Arusha per Air Tanzania naar Zanzibar. Na aankomst volgt de privétransfer van ca. 1,5 uur naar het vissersdorp Jambiani voor een relaxte stranddagen. Je …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Vanuit Fumba, picknicken op zandbank. Reken op ca. € 100,- p.p.

 • Vanuit Fumba, picknicken op zandbank. Reken op ca. € 100,- p.p.

 • Reken op ca. € 75,- p.p.

 • Reken op ca. € 75,- p.p.

 • Reken op ca. € 100,- p.p.

 • Reken op ca. € 100,- p.p.

 • Reken op ca. € 50,- p.p.

 • Reken op ca. € 50,- p.p.

Dag 14: Jambiani naar Stonetown

Wil je langer blijven dan kan dat. Anders eindigt je rondreis Tanzania met een nachtje in Stonetown, het hoofdstadje van Zanzibar. Wellicht vind je het teveel om te verkassen (je kunt ook een dagtoer maken) maar de sfeer van deze Afrikaans – Arabisch binnenstad is uniek.

Slenter door de smalle steegjes waar houten deuren toegang geven tot vervallen koopmanshuizen, drink een kop Arabische koffie en check de souvenirwinkeltjes. Na zonsondergang is Forodhani park een must. De avondmarkt wordt verlicht door de maan en de lantaarns en de eetstalletjes liggen vol viskebab, gegrild vlees, groenten en spicy samosa’s.

Dag 14: Jambiani naar Stonetown

Wil je langer blijven dan kan dat. Anders eindigt je rondreis Tanzania met een nachtje in Stonetown, het hoofdstadje van Zanzibar. Wellicht vind je het teveel om te verkassen (je …

︿

Dag 15 - 16: Vertrek Tanzania, terugvlucht naar Amsterdam

Na je ontbijt in de loop van de dag transfer naar de internationale luchthaven voor de vlucht terug naar Europa. Je komt de volgende ochtend vroeg aan in Amsterdam waar je safari Tanzania eindigt.

Liever verlengen? Vraag je Tanzania reisexpert, local Hero Marion, naar de mogelijkheden.

Dag 15 - 16: Vertrek Tanzania, terugvlucht naar Amsterdam

Na je ontbijt in de loop van de dag transfer naar de internationale luchthaven voor de vlucht terug naar Europa. Je komt de volgende ochtend vroeg aan in Amsterdam waar …

︿

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Tanzania: