ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Familiereis Tanzania met kinderen

reisduur:
16 dagen / 15 nachten
route:
Arusha - Tarangire - Manyara - Serengeti - Karatu - Arusha - Meru - Zanzibar - Stonetown
reissom:
va. € 3275,- p.p. bij 2 volwassenen / 2 kinderen (hoogseizoen, familiekamer) (Boek zelf je retourvlucht)

Geen gewone reis maar een investering: in jezelf en je gezin. Want een échte safari moet je meegemaakt hebben al is het maar eens in je leven. En deze 2-weekse gezinsreis door Tanzania met safari experience is echt top.

Niet vanwege de overdreven luxe maar omdat alles gewoon klopt: een safari met een eigen, kundige chauffeur/gids, jouw Tanzania reisspecialist die goed voor je zorgt en een fijne persoonlijke benadering.

Daarbij zijn de gekozen plekken in de parken precies goed, de Tanzania highlights sla je natuurlijk niet over. Maar ook een verrassend kijkje bij de lokale bevolking en een verzorgd en relaxt strandverblijf om mee te besluiten. Dus áls je een familiereis Tanzania met safari wilt maken, is this the way to go.

Inclusief:

 • alle transfers van/naar de luchthavens
 • alle vervoer per taxi, 4wd safari voertuig
 • alle (tented) lodge overnachtingen
 • alle maaltijden, op Zanzibar logies& ontbijt
 • alle parkentrees, campingfees etc. zoals nu bekend
 • assistentie van je local Hero


Exclusief:

 • internationale vlucht naar Kilimanjaro en terug vanaf Zanzibar (tips voor het zelf boeken van je vlucht)
 • lokale vlucht Kilimanjaro – Zanzibar (ca. € 100,- p.p.) 
 • overige maaltijden Zanzibar
 • fooien, drankjes, persoonlijke uitgaven
 • onverwachte stijging parkfees.

Wat is de beste reistijd in Tanzania?

Tanzania ligt net onder de evenaar en heeft een tropisch savanne klimaat, waardoor het gedurende het hele jaar even warm is, zo tussen de 23 en 38 graden C. De temperatuur verschilt met de hoogte: het noorden van Tanzania ligt op ca. 1500 m en is daarmee aangenaam, de kuststrook, op zeeniveau, is het hele jaar door warm en vochtig. Ga je de bergen in (Kilimanjaro, Meru) dan kan het echt koud worden en is warme kleding vereist.

De koelste periode in Tanzania is doorgaans van juni t/m oktober, de warmste periode in Tanzania van oktober t/m februari. Van half november t/m eind december is het korte regenseizoen in Tanzania, van maart t/m mei het lange regenseizoen. De meeste regen valt vooral in de nacht en de vroege ochtend, in korte pittige buien. In tegenstelling tot het zuiden is het noorden van Tanzania in deze periode goed te bereizen: de kans op het zien van migrerende dieren in Serengeti is groot, er zijn minder reizigers en het landschap is prachtig groen. Juni t/m oktober een prima tijd maar ook het drukst, vooral in juli en augustus. 

Per park: 
Serengeti: ligt op ca. 1400 m hoogte. Het hele jaar is het er zo tussen de 15 en 25 C. Regen valt tussen maart en mei en, minder, in oktober en november. Van juni t/m oktober is het koel, ’s avonds kan het koud zijn. 
Ngorongoro: ligt op 2300 m hoogte. Zonder meer koel, van juni t/m augustus de laagste temperaturen. 
Lake Manyara: gelijk aan de seizoenen in het noorden. Het hele jaar door is er veel wild te spotten. 
Tarangire: vergelijkbaar met Serengeti, met heel veel dieren, vooral tussen juli en eind november als het wild naar de Tarangire rivier trekt die dwars door het park loopt. 
Selous: de beste tijd is het koele seizoen van juni t/m oktober. Van november t/m mei is het regenseizoen (in januari en februari is het wat droger) maar vanaf eind maart t/m eind mei regent het flink, is het park onbereikbaar en zijn de meeste lodges gesloten. 
Ruaha: hier is het heet (in okt/nov wel 40 C) maar door de lage vochtigheid wel goed uit te houden. Beste tijd is tussen mei en november, de meest vogels zie je van dec. t/m april. Het park is het hele jaar open. 

Welk visum en paspoort heb ik nodig voor Tanzania?

Voor de reizen naar Tanzania is een paspoort nodig dat na terugkomst minimaal nog zes maanden geldig is. Verder heb je nog 2 lege pagina’s nodig voor visum stempels. Je krijgt je visum bij aankomst in Tanzania, kosten in US$: 50,- alleen cash, nieuwe biljetten. Je kan ook zeker zijn van je visum en deze makkelijk online regelen voor je vertrek. Dit kan via e-visums.nl. De kosten voor een e-visum ligt rond de €90,-. Na het invullen van de juiste informatie wordt het visum per post naar je verstuurd.  Verder dienen alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun (minderjarige = t/m 17 jaar) kind bij reizen buiten het Schengen-gebied te kunnen aantonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind. Denk hierbij (advies Koninklijke Marechaussee) aan: Verklaring toestemming vakantie en kopie paspoort andere (niet-meereizende) ouder, recent uittreksel GBA kind, eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang/ouderschapsplan/ geboorteakte kind. Zorg dus dat je op tijd over de juiste papieren beschikt.

Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reis documenten voor Tanzania. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van het  of de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt om Tanzania binnen te komen.

Welke vaccinaties heb ik nodig voor Tanzania?

Voor Tanzania is een vaccinatie tegen gele koorts vereist. Om Zanzibar binnen te komen heb je ook nog steeds een gele koorts stempel nodig. Neem dus een vaccinatieboekje mee met de betreffende stempels anders kom je er niet in. Verder wordt aangeraden vaccinaties tegen DTP, buiktyfus en hepatitis A. Ook is er een malaria risico. Laat je tijdig voorlichten. Kijk voor actuele informatie op de website van GGD Reisvaccinaties.

Trek op wandeltochten in Tanzania een lange broek aan (risico op slangenbeet), maar ook 's avonds tegen de muggen. ’s Nachts slaap je onder een klamboe. In budgethotels zijn die vaak niet heel of niet goed geïmpregneerd. We adviseren je om een eigen klamboe mee te nemen.

Zwemmen in zoet water wordt afgeraden, vanwege het risico op bilharzia. Zelfs in stromend water kun je deze ziekte oplopen. De Indische Oceaan heeft geen bilharzia, maar je moet er altijd voorzichtig zijn met koraal, kwallen enz.

Neem verder een bescheiden reisapotheek mee met bijvoorbeeld pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten en reisziekte. Daarnaast zijn een tekentang en ORS (Oral Rehydration Salts) tegen uitdroging) handig.

Ter overweging: AMREF Flying Doctors biedt lucht ambulancediensten voor reizigers in Oost-Afrika. In geval van nood kunnen ze je rechtstreeks vervoeren naar een uitstekend ziekenhuis in Nairobi met westerse normen. Als je deze dienst alleen nodig hebt vanuit uit Noord-Tanzania, betaal je $ 16 dollar. Als je ook reist naar Zanzibar of Zuid-Tanzania, is het $ 24. Kijk voor meer info op de website van AMREF Flying Doctors


Is er tijdverschil met Tanzania?

In Tanzania is het gedurende onze zomertijd 1 uur later als in Nederland. In de wintertijd is het 2 uur later.

Is het veilig in Tanzania? 

Tanzania is een redelijk veilig land maar ’s avonds ga je in Afrika normaliter niet te voet, bel dan altijd een taxi. Overdag geldt: vermijd afgelegen wijken en stranden. Let verder op bij populaire bezienswaardigheden in Tanzania. Laat papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat. Maar vergeet dan niet ze tijdig uit de kluis te (laten) halen.

De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de reisexpert van Tanzania checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van Nederland Wereldwijd (van het Ministerie van Buitenlandse zaken over de actuele informatie over reizen naar Tanzania.

Welke taal spreken ze in Tanzania?

In Tanzania worden vele lokale talen gesproken, iedere bevolkingsgroep heeft wel zijn eigen taal. Daarnaast spreken mensen die basisonderwijs hebben genoten ook Kiswahili, de nationale voertaal. Geschoolde mensen spreken daarnaast Engels.  Wat woordjes Kiswahili leren is niet moeilijk en wordt erg op prijs gesteld in Tanzania. Zomaar een vreemde voorbijlopen is er niet bij: iedereen schudt overal je hand en begroet je met een vrolijk ‘Jambo’. Dat is Tanzania.

Welke kleding neem ik mee naar Tanzania?

Tanzania is qua kleding een vrij traditioneel land. Op safari is stevige katoenen vrije tijdskleding (geen felle kleuren) het best. Neem luchtige katoenen kleding mee in laagjes. Een T-shirt met lange mouwen en een lange broek helpen tegen de muggen ’s avonds. Daarnaast is een warme en regenjack handig. Een opvouwbare paraplu is goed tegen de regen en de felle zon. Goede wandelschoenen met profiel en slippers heb je zeker nodig. 

Langs de kust en op Zanzibar (Islamitisch) wordt al te blote kleding niet op prijs gesteld. Kleed je tijdens de Islamitische vastenmaand Ramadan en drink alcohol niet openlijk. Op de stranden is topless verboden. Als je je wat ‘’blend’’ in de lokale sfeer voel je je het prettigst. Neem geen harde koffer maar een afsluitbare sport/weekendtas of rugzak mee.

Het maken van foto's van de natuur van Tanzania is geen probleem, maar als het gaat om het maken van foto's van mensen is het anders. Je moet altijd vragen of je een foto mag nemen. Respecteer de lokale bevolking en vraag op een vriendelijke manier of je een foto kunt nemen of vraag je gids om het voor je te vragen. 'Nee' betekent echt 'nee' in dit geval.

Welke valuta gebruikt Tanzania?

In Tanzania betaal je met de Tanzaniaanse Shilling (TSH). Check op internet de koers via een convertor zoals OANDA. Pinnen kan op de luchthaven van Kilimanjaro, in Arusha, Dar es Salaam en op Zanzibar bij banken met een Cirrus/Maestro logo. Pas via je bank voor vertrek de instelling van je pas aan naar ‘Wereld’, die staat standaard op Europa. Een pincode is altijd vereist. Neem als extra cash mee (ca. 1/3 van je budget) óf: in US$ (alleen dollarbiljetten gedrukt na 2006), óf euro’s (best: 50 euro biljetten). Betalen in shilling is altijd gunstiger dan in US$. Betalen met een creditcard kan in de wat meer upmarket lodges en winkels in Tanzania maar de toeslag voor het gebruik is hoog. Let erop dat je de kaart altijd zelf in het oog blijft houden, extra afschrijvingen komen voor. Op Zanzibar kun je alleen in Stonetown pinnen en geld wisselen, verder niet. 

Is fooi gebruikelijk in Tanzania?

Fooi is een serieuze zaak in Tanzania, vooral in het toerisme. Wanneer je met een lokale gids reist, is fooi zo goed als verplicht, omdat dit het grootste deel van hun inkomen vormt. Hoewel fooi een teken van waardering van de dienstverlening zou moeten zijn, is de richtlijn voor een redelijke gemiddelde fooi als volgt: gids US$ 20,-, kok US$ 15,- en dragers US$ 10,- per dag per groep reizigers. Dit klinkt misschien als veel, maar om zoveel mogelijk gelijkheid onder het personeel in Tanzania te creëren, kun je het best die richtlijn te volgen. Fooi is altijd een noodzakelijke extra manier van inkomsten ongeacht wie je gids, kok of portier is. Als je liever wilt dat wij de fooi voor gidsen, koks en dragers toe voegen aan je reissom, laat het ons weten.

In restaurants en hotels is fooi een teken van waardering. Er is geen algemene richtlijn, maar in de meer luxe restaurants is 10%. In hotels zijn er altijd mensen die je graag helpen met je bagage. Als je geen hulp nodig hebt, vertel ze dat gewoon op een vriendelijke manier. Als je wil dat ze helpen, geef ze dan een kleine fooi, bijvoorbeeld US$ 1. Je ziet vaak tipboxes in hotels en restaurants waar je een fooi achter kunt laten voor het hele personeel.


Betaal ik vertrekbelasting in Tanzania?

Normaliter is die inbegrepen bij internationale tickets (US$ 50,-). Op binnenlandse vluchten en de boot van Zanzibar naar Dar es Salaam is het US$ 5,- gepast US$ en cash.


Wat wordt gegeten in Tanzania? 

De Tanzaniaanse keuken is erg gevarieerd, ook al door de Arabische (kust) en Indiase invloeden. Typisch lokaal is ugali (maispap), wali (rijst) chapati, nyama choma (gegrild vlees) Verder mchicha (soort spinazie, bania (okra) en kisvu (cassave bladeren) Dé straatsnack is de mandaazi (soort oliebol). Goed Indiaas eten kun je overal, aan de kust is dat extra spicy en met gebruik van kokosmelk. De meest gedronken drank is thee. Koffie vooral ’s avonds bij een spelletje kaart of bao.(houten plank met gaten). Veel Tanzanianen doen kashata in hun koffie (zoete smaak van kokos en noten). Koud bier, warm bier (vinden Afrikanen vaak lekker), bananenbier en al dan niet zelf gestookte mais alcohol.


Welke stekker is er in Tanzania?

De stopcontacten in Tanzania werken op 220 volt, 3 pinnen, engels stekkers. Je hebt een wereldstekker nodig, Straten zowel in de stad als op het platteland zijn vaak slecht verlicht en ook tijdens je safari is een zaklamp erg handig en hoef je je mobiel niet steeds op te laden. Stroomuitval in je hotel kan soms voorkomen, net als gebrek aan warm water. Kraanwater is niet drinkbaar maar overal wordt flessen water aangeboden. Vul je eigen waterfles en gooi plastic flessen verantwoord weg. Tegenwoordig heeft Tanzania een goed netwerk van mobiele aanbieders (Vodacom, Airtel) en er is bijna overal bereik.


Hoe reis ik door Tanzania?

Je reist per eigen 4WD met gids/chauffeur. Doorgaans wordt voor drinkwater gezorgd, neem ook zelf een veldfles mee, dat scheelt veel plastic. Warme kleding, trui en muts is een must, het kan erg koud worden in een open auto, zeker als die rijdt. Je schudt nogal heen en weer, een kussentje helpt. Heb je snel last van je ogen, het is stoffig, dus neem een goede zonnebril / oogdoekjes mee. Op reisdagen wordt regelmatig gestopt. 

Voor korte ritjes zijn er taxi’s, spreek wel tevoren de prijs af. Dalla dallas, ook wel matatu’s zijn de altijd overvolle minibusjes. Goedkoop en voor veel Tanzanianen op het platteland de enige manier van transport. 

Lokale vluchten gaan per Air Tanzania (Bombardier), Precision Air (ATR) of Fastjet (Airbus 319/Embraer) of lokale maatschappijen met een kleine Cessna. Ben je snel luchtziek, neem dan tabletten hiervoor mee. Vaak is er een max. aan bagage in deze kleine vliegtuigen (10-12 kg) de rest blijft dan achter tot je terug bent. Pak evt. een aparte sporttas in je bagage.


Hoe is een safari in Tanzania?

Een typische safari dag ziet er als volgt uit: 
05.30 uur: opstaan net voor zonsopgang, warme drank, evt snack. 
06.00 uur: vertrek voor een ochtend safari. 
09.30 uur: terug naar je lodge, camp of bivak, opfrissen en ontbijt 
10.30 - 13.00 uur: vrije tijd 
13.00 - 14.00 uur: lunch 
14.00 - 15.30 uur: vrije tijd, siesta. 
15.30 uur: middag safari, evt met snacks en sundowners 
18.30 - 19.00 uur: terug net voor of na zonsondergang, opfrissen 
19.30 - 21.00 uur: diner, evt tijd bij het kampvuur 
22.00 uur en later: relatief vroeg slapen. 

Zit er reistijd in een dag dan vervalt doorgaans een van de twee safari activiteiten. Soms ga je ’s avonds na het diner nog voor een uurtje of 2 de savanne op. Volg de regels en aanbevelingen van je (bestuurder) gids, verlaat het voertuig niet zonder toestemming, wees stil wanneer je de dieren benadert. Maak dan geen drukke of onverwachte bewegingen en praat fluisterend. Sta stil als een andere reiziger een foto wil maken. Je kunt de chauffeur vragen om de motor van de auto uit te schakelen, als hij dat al niet gedaan heeft. Uiteraard gooi je geen vuilnis of afval naar buiten.

Wat neem ik mee naar Tanzania?

• Kopie paspoort
• Geldriem
• Vaccinatie paspoort
• Geheugenkaarten, extra batterijen en oplader voor je camera
• Zwemkleding
• Waterschoenen (er komt koraal voor in de kuststroken van Zanzibar en het vasteland van Tanzania)
• Zonnebrandcrème
• Zonnebril
• Insecten werend middel (DEET)
• EHBO-kit
• Vochtige doekjes
• Reserve bril
• Zaklamp
• Plastic zakken
• Verrekijker
• Engelse stekker voor stopcontacten (drie pennen)
• Licht gekleurde kleding want donkere kleuren trekken muggen aan
• Sjaal
• Een warm vest
• Slippers / sandalen

Voor wie een berg gaat beklimmen:
• Stevige wandelschoenen of bergschoenen
• Gympen voor de tijden dat je niet trekt
• Dunne sokken
• Dikke sokken (thermisch)
• Korte kleding
• Thermisch ondergoed
• T-shirts
• Dik shirt
• Water en winddichte jas
• Water- en winddichte broek
• Muts
• Bivakmuts (ook tegen verbranden handig)
• Hoed of pet
• Handschoenen (overweeg thermische handschoenen)
• Sjaal
• Slaapzak
• Rugzak (inclusief een waterdichte hoes)
• Trekking rugzak (inclusief een waterdichte hoes, plastic vuilniszakken)
• Hoofdlamp
• Bidon (metaal, zodat je het kunt gebruiken als een kachel in de nacht)
• Wandelstok(ken) evt opvouwbaar, loopt lekkerder.
• Lippenbalsem of vaseline (heb je echt nodig)

Zelf boeken

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld* op: 
-vliegwinkel.nl
-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-fairtickets.nl 
-skyscanner.com
-google.nl/flights

*De internationale vlucht maakt dus geen onderdeel uit van de reis die je bij ons boekt. De bovenstaande links zijn ter informatie, we verdienen hier niet aan.


Let hierbij op het volgende:

 • juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra. 
 • je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat. 
 • je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten. 
 • bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie. 
 • geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is. 

Je vliegt naar

Je vliegt naar Kilimanjaro Airport of naar de hoofdstad Dar es Salaam. Je kunt comfortabel rechtstreeks met KLM. Een deel van de vluchten wordt uitgevoerd door hun partner, Kenya Airways. Vanaf Brussel kun je met Emirates, Ethiopian of Kenya Airways, wel altijd met overstap. Ook vanuit Düsseldorf zijn er vluchten maar altijd met een of meer  keer overstappen.

Combi met Zanzibar

Veel reizigers starten in Kilimanjaro of Dar es Salaam en vliegen terug vanaf Zanzibar. Geef op de vluchtensites dan in dat je terug wilt vliegen vanaf een andere bestemming. Doorgaans worden KLM en Kenya Airways vluchten het meest geboekt.

Binnenlandse vluchten 

Vlieg je vanaf Zanzibar naar Selous Nat. Park, bijvoorbeeld met Auricair, dan vlieg je met kleine (propeller) toestellen waardoor de bagage doorgaans gelimiteerd is tot 12-15 kg. per persoon. Gebruik evt. een kluisje op de luchthaven en neem een lege sporttas mee voor de bagage die je tijdens je vliegsafari nodig hebt.

Kosten

Reken voor een internationale retourvlucht per KLM op kosten vanaf € 800,-. Reken in het hoogseizoen al snel € 250 meer. Er zijn goedkope mogelijkheden, maar dan moet je vaker overstappen, ben je langer onderweg of het risico op vertragingen is groter. Vroeg boeken loont. 

Maatschappijen

De meeste reizigers vliegen met KLM. Boek vroeg, dan is dat betaalbaar, veel zakenreizigers, die relatief laat boeken, de prijzen vliegen dan omhoog. Andere maatschappijen die vliegen op Tanzania zijn Emirates, Ethiopian en Kenya Airways. 

Tijden

De populaire KLM vlucht komt dezelfde dag nog aan, in de avond. De terugvlucht voor de meeste maatschappijen is doorgaans een nachtvlucht. Houd hier rekening mee bij je dagplanning. Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent.

Tips

 • Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie. 
 • Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen. 
 • Let op speciale actieperiodes, bv. De KLM Werelddeal weken.
reisduur:
16 dagen / 15 nachten
route:
Arusha - Tarangire - Manyara - Serengeti - Karatu - Arusha - Meru - Zanzibar - Stonetown
reissom:
va. € 3275,- p.p. bij 2 volwassenen / 2 kinderen (hoogseizoen, familiekamer)
Geen gewone reis maar een investering: in jezelf en je gezin. Want een échte safari moet je meegemaakt hebben al …
︿

Inclusief:

 • alle transfers van/naar de luchthavens
 • alle vervoer per taxi, 4wd safari voertuig
 • alle (tented) lodge overnachtingen
 • alle maaltijden, op Zanzibar logies& ontbijt
 • alle parkentrees, campingfees etc. zoals nu bekend
 • assistentie van je local Hero


Exclusief:

 • internationale vlucht naar Kilimanjaro en terug vanaf Zanzibar (tips voor het zelf boeken van je vlucht)
 • lokale vlucht Kilimanjaro – Zanzibar (ca. € 100,- p.p.) 
 • overige maaltijden Zanzibar
 • fooien, drankjes, persoonlijke uitgaven
 • onverwachte stijging parkfees.
Wat is de beste reistijd in Tanzania? Tanzania ligt net onder de evenaar en heeft een tropisch savanne klimaat, waardoor het …
︿
Zelf boeken Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1: Aankomst familiereis Tanzania, verblijf omgeving Arusha

De meeste reizigers vliegen direct naar de luchthaven van Kilimanjaro, vlakbij de beroemde berg en de stad Arusha. Dit is een dagvlucht, je staat na ca. 8,5 uur vliegen aan het begin van de avond op het asfalt van Kilimanjaro Airport (zie ook het tabblad vluchten).

Na de douane staat je chauffeur klaar om jou en je kinderen in ca. 1 uur naar je hotel te brengen. Je overnacht in een uitstekend kleinschalig villa/guesthouse met fijn zwembad. Dit ligt in een groene omgeving op een koffieplantage. Zo ben je na aankomst al snel in je hotel voor een welverdiende nachtrust. Een fijne start van je familiereis Tanzania.

local Hero

Vlieg je met KLM en wil je snel je visum regelen, ga dan achterin zitten, je bent dan snel het toestel uit. Als je dit in Nederland al geregeld hebt, kun je direct langs de douane naar buiten.

meet the locals

Dag 1: Aankomst familiereis Tanzania, verblijf omgeving Arusha

De meeste reizigers vliegen direct naar de luchthaven van Kilimanjaro, vlakbij de beroemde berg en de stad Arusha. Dit is een dagvlucht, je staat na ca. 8,5 uur vliegen aan …

︿

Dag 2: Omgeving Arusha, dorpsbezoek

Slaap lekker uit, geniet van je ontbijt en plons in het zwembad. Na de lunch ga je met een lokale gids op pad naar de dorpjes in de omgeving. Je wandelt over de markt, drinkt wat in een klein cafeetje, kortom, je went rustig aan het klimaat en aan de Afrikaanse omgeving.

Wil je met je gezin gelijk actief zijn (of boek je een extra nacht), dan is een safari in het Arusha National Park een idee. Dit park ligt op 15 min. rijden. Een voorafje voor je familiereis Tanzania met op het menu: giraffes, zebra’s, aapjes, waterbokken, flamingo’s en als je geluk hebt, olifanten. Maak een wandelsafari, boot- of zelfs kano door het park.

Dag 2: Omgeving Arusha, dorpsbezoek

Slaap lekker uit, geniet van je ontbijt en plons in het zwembad. Na de lunch ga je met een lokale gids op pad naar de dorpjes in de omgeving. Je …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 130,- p.p. (incl. ontbijt/diner)

 • Reken op ca. € 130,- p.p. (incl. ontbijt/diner)

 • Reken op, ca. € 30,- p.p.

 • Reken op, ca. € 30,- p.p.

 • ca. € 75,- p.p.

 • ca. € 75,- p.p.

Dag 3: Tanzania met kinderen, Arusha naar Tarangire

Na het ontbijt gaat je rondreis door Tanzania echt beginnen. Het is ca. 2,5 uur rijden naar het Tarangire National Park. Per privé 4WD met opklapbaar dak (dus rondom uitzicht) reis je over het platteland waar boeren hun akkers ploegen en Maasai herders hun kuddes hoeden. Het asfalt verandert in rode stofwegen, je bent bij Tarangire voor je eerste gamedrive.

Een park dat je zeker wilt zien want met de mooie baobab bomen is de natuur er anders dan in andere parken. Daarnaast zie je veel olifanten, zitten er leeuwenfamilies en kun je er wilde honden spotten. Je overnacht in het luxe Maramboi Tented camp. Ruime tenten met badkamer, een zwembad en een top zonsondergang met zicht op Lake Manyara.

local Hero

Geweldige locatie midden in de natuur. Zebra's, gnoes en giraffes lopen zo voor je tent langs, na zonsondergang kun je dan ook niet zonder begeleiding vanuit je tent naar bar/restaurant. De staf is heel persoonlijk en behulpzaam en je kunt er heerlijk eten.

meet the locals

Dag 3: Tanzania met kinderen, Arusha naar Tarangire

Na het ontbijt gaat je rondreis door Tanzania echt beginnen. Het is ca. 2,5 uur rijden naar het Tarangire National Park. Per privé 4WD met opklapbaar dak (dus rondom uitzicht) …

︿

Dag 4: Tarangire naar Manyara, fietsdag

Maak bij zonsopkomst evt. een wandeling naar het meer (voor velen een van de highlights van hun Tanzaniareis). Na het ontbijt is het een uurtje rijden en dan verwissel je de jeep voor de fiets. Je peddelt door Mto Wa Mbu, bezoekt een schooltje, lokale bar en slagerij en maakt kennis met stammen als Maasai, Manga'ti, en Datooga.

’s Middags naar de parkgrens van Manyara National Park, beroemd om zijn boom klimmende leeuwen, voor een fietstocht door de omgeving. Hier zie je oa. zebra’s, giraffen, veel watervogels en soms wat olifanten. Je overnacht in de sfeervolle Twiga lodge, met zwembad. Het is een middenklas lodge voor actieve reizigers, ook voor kinderen is er veel te doen.

Dag 4: Tarangire naar Manyara, fietsdag

Maak bij zonsopkomst evt. een wandeling naar het meer (voor velen een van de highlights van hun Tanzaniareis). Na het ontbijt is het een uurtje rijden en dan verwissel je …

︿

Dag 5: Manyara naar Serengeti, gamedrive

Vandaag is het ca. 5-6 uur naar het Serengeti Park. Een afwisselende dag want je rijdt langs de rand van de beroemde Ngorongoro krater en maakt onderweg ook een gamedrive. Je bent in een van de beste game gebieden van Tanzania, het centrale deel van Serengeti: grote open savannen en vlaktes met verspreid liggende heuvels..

Ongelofelijk veel wildlife, eigenlijk alles maar vooral de grote trek (niet de rivercrossings, dat is in het meer exclusieve noorden van het park), leeuwen, luipaarden (99% gegarandeerd), cheeta’s, olifanten en plenty ‘grazers’. Je luxe tented safari camp ligt middenin de natuur onder de acacia bomen. Charmant, in koloniale stijl en van alle gemakken voorzien.

local Hero

In april/mei komt de migratie hierlangs. Van november tot juni kun je de migratie vanuit hier doen, want de Zuidelijke plains en de Western corridor zijn vanuit Seronera makkelijk bereikbaar. Tijdens deze zgn. grote trek zie je miljoenen zebra’s en gnoes over de vlaktes trekken op zoek naar vers gras en water, je waant je in een spannende aflevering van National Geografic.

Dag 5: Manyara naar Serengeti, gamedrive

Vandaag is het ca. 5-6 uur naar het Serengeti Park. Een afwisselende dag want je rijdt langs de rand van de beroemde Ngorongoro krater en maakt onderweg ook een gamedrive. …

︿

Dag 6: Tanzania met kinderen, Serengeti, safari

Zonsopgang mag je zeker niet missen. Een snelle kop koffie of thee, wat snacks en dan de start van een gamedrive die je je nog lang zult herinneren: nergens anders al die Big 5, zoveel wild. Leeuwen en cheetahs zie je zeker. Je doorkruist bos, vlaktes en de jachtgebieden van de Maasai. Na een korte siësta maak je ook in de middag weer een gamedrive.

Tegen zonsondergang terug naar je camp. Een ‘sundowner’ bij het kampvuur, een frisse douche met de geluiden van de dieren op de achtergrond en je diner onder de sterrenhemel, terwijl in de verte een groepje zebra of impala voorbij schuifelt. Hiervoor ben je gekomen, dit is de échte Afrika safari.

local Hero

Denk eraan dat het ’s ochtends flink koud kan zijn. De Serengeti (‘eindeloze vlakten’) ligt op ca. 1200 m. hoogte en in een rijdende 4x4 is een warme trui en dito muts echt wel nodig.

Dag 6: Tanzania met kinderen, Serengeti, safari

Zonsopgang mag je zeker niet missen. Een snelle kop koffie of thee, wat snacks en dan de start van een gamedrive die je je nog lang zult herinneren: nergens anders …

︿

Dag 7: Serengeti naar Karatu

Vanochtend op weg naar het zuiden weer een gamedrive in Serengeti. Hier en daar een groep dieren die bijna wegvallen in de uitgestrektheid. Ook vandaag zal je versteld staan van de variatie aan landschap en dieren in Tanzania.

De weg stijgt en tegen het eind van de dag komt het plaatsje Karatu in zicht. Je verblijft in de bossen in een mooie lodge, Ngorongoro farmhouse met tropische tuin en zwembad. Ruime bungalows en prachtig uitzicht over de bloementuin en de koffieplantage (gratis bezoek mogelijk).

Dag 7: Serengeti naar Karatu

Vanochtend op weg naar het zuiden weer een gamedrive in Serengeti. Hier en daar een groep dieren die bijna wegvallen in de uitgestrektheid. Ook vandaag zal je versteld staan van …

︿

Dag 8: Ngorongoro, naar Arusha

Vanochtend daal je af in de krater zelf, vanuit Karatu een kwartiertje rijden. Met een doorsnee van zo’n 18 km de grootste krater ter wereld. Een ware Ark van Noah, vol met wild en zeker een van de highlights van Tanzania. Je hebt maximaal 6 uur de tijd in de krater, het aantal bezoekers wordt streng gereguleerd.

Eenmaal op de kraterrand ben je verbaasd over het uitzicht: duizenden gnoes, zebra’s, struisvogels, leeuwen, hyena’s, cheeta’s, een flamingomeer en een nijlpaarden poel, noem maar op. Een bezoek aan Ngorongoro is dé manier om je ‘big 5’ compleet te krijgen. Daarna rijd je met je privéchauffeur in ca. 3 uur naar de omgeving van Arusha waar je safari eindigt.

local Hero

In Arusha kun je gaan shoppen bij het Cultural Heritage Centre op Dodoma road of bij de Maasai Women Development Organisation op Simeon Road. Mooie handgemaakte kralen versieringen, je steunt bovendien de MWEDO.

Dag 8: Ngorongoro, naar Arusha

Vanochtend daal je af in de krater zelf, vanuit Karatu een kwartiertje rijden. Met een doorsnee van zo’n 18 km de grootste krater ter wereld. Een ware Ark van Noah, …

︿

Dag 9 - 10: Tanzania met kinderen, culturele tour lokale dorpen

Onder de vlag van Tanzania Cultural Tourism hebben ca. 100 dorpen zich verenigd om bezoekers te laten kennismaken met hun unieke cultuur. Hieronder Tengeru, Nr'iresi, Kioga, Ilkiding'a, Meru Forest, Ikurot, Oldonyo Sambu en Mkuru. Authentieke off-the-beaten-track bezoeken waarbij je de communities helpt aan een duurzaam inkomen.

Je rijdt naar West Kilimanjaro tussen Mount Kilimanjaro en Mount Meru. Hier maak je deel uit van het leven van de Meru, boeren die het land bewerken en de nomadische Maasai. Via je gids die de lokale talen spreekt, maak je kennis met enkele families en het dagelijks leven. Je overnacht in de Maasai lodge, in typische Maasai hutten, wel met comfortabele bedden.

local Hero

De lodge is onderdeel van een langlopend sociaal project in deze arme, droge omgeving waar dorpelingen het steeds moeilijker krijgen te overleven. Meer info klik hier.

Dag 9 - 10: Tanzania met kinderen, culturele tour lokale dorpen

Onder de vlag van Tanzania Cultural Tourism hebben ca. 100 dorpen zich verenigd om bezoekers te laten kennismaken met hun unieke cultuur. Hieronder Tengeru, Nr'iresi, Kioga, Ilkiding'a, Meru Forest, …

︿

Dag 11 - 13: Vlucht naar Zanzibar, verblijf Jambiani

Na je safari vlieg je vanaf Arusha of Kilimanjaro per Air Tanzania naar Zanzibar. Na aankomst transfer van ca. 1,5 uur naar het vissersdorp Jambiani voor een relaxte stranddagen. Je verblijft in een comfortabel, kleinschalig eco-resort direct aan het palmenstrand. Geen onderdeel van een massale hotelketen, maar gebouwd en gerund door de lokale bevolking.

Je hotel is ingericht met materialen in Afrikaanse stijl en heeft een zwembad, fijn als je bij laagwater wilt gaan zwemmen. Immers aan de hele oostkust geldt dat je bij laagwater best ver de zee in moet. Vanuit Jambiani zijn er diverse excursie mogelijkheden, zoals een spice tour, een zeiltochtje per Arabische dhow of zwemmen met dolfijnen vanaf Kimzikazi eiland.

Dag 11 - 13: Vlucht naar Zanzibar, verblijf Jambiani

Na je safari vlieg je vanaf Arusha of Kilimanjaro per Air Tanzania naar Zanzibar. Na aankomst transfer van ca. 1,5 uur naar het vissersdorp Jambiani voor een relaxte stranddagen. Je …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 75,- p.p.

 • Reken op ca. € 75,- p.p.

 • Vanuit Fumba, picknicken op zandbank. Reken op ca. € 100,- p.p.

 • Vanuit Fumba, picknicken op zandbank. Reken op ca. € 100,- p.p.

 • Reken op ca. € 100,- p.p.

 • Reken op ca. € 100,- p.p.

 • Reken op ca. € 50,- p.p.

 • Reken op ca. € 50,- p.p.

Dag 14: Jambiani naar Stonetown

Wil je langer blijven dan kan dat. Anders eindigt je familiereis Tanzania met een nachtje in Stonetown, het hoofdstadje van Zanzibar. Wellicht vind je het teveel om te verkassen (je kunt ook een dagtour maken) maar de sfeer van deze Afrikaans – Arabisch binnenstad is uniek.

Slenter door de steegjes waar oude houten deuren toegang geven tot vervallen koopmanshuizen, drink een kopje Arabische koffie en neus rond in de souvenirwinkeltjes. Bij zonsondergang is Forodhani park een must. De avondmarkt wordt verlicht door de maan en de lantaarns en de eetstalletjes liggen vol seafood kebab, gegrild vlees, groente en spicy samosa’s.

Dag 14: Jambiani naar Stonetown

Wil je langer blijven dan kan dat. Anders eindigt je familiereis Tanzania met een nachtje in Stonetown, het hoofdstadje van Zanzibar. Wellicht vind je het teveel om te verkassen (je …

︿

Dag 15: Vertrek familiereis Tanzania, terugvlucht naar Amsterdam

Na je ontbijt in de loop van de dag transfer naar de internationale luchthaven voor de vlucht terug naar Europa.

Je komt de volgende ochtend vroeg aan in Amsterdam, waarmee je gezinsreis door Tanzania helaas ten einde komt.

Liever verlengen? Vraag je Tanzania reis-expert, local Hero Marion, naar de mogelijkheden.

Dag 15: Vertrek familiereis Tanzania, terugvlucht naar Amsterdam

Na je ontbijt in de loop van de dag transfer naar de internationale luchthaven voor de vlucht terug naar Europa.

Je komt de volgende ochtend vroeg aan in Amsterdam, waarmee je …

︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Marion

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Tanzania: