reisduur:
16 dagen / 15 nachten
route:
Paramaribo - Peperpot - Galibi - Paramaribo – Brownsberg – Afobaka - Palumeu - Paramaribo
reissom:
va. € 1839,- p.p.(bij 2 personen)

Deze rondreis Suriname reis has it all. Uiteraard Paramaribo, waar je slentert over de markten en de koloniale huizen in de binnenstad bewondert.

Vanuit de stad maak je daarna een fietstocht naar de voormalige plantages en een trip naar de kust waar je schildpadden hun eieren ziet leggen. Je eindigt de reis met twee verschillende meerdaagse trips naar het tropische binnenland.

Je bezoekt Marron dorpen, vaart per korjaal langs stroomversnellingen, zwemt bij rivierstrandjes en gaat op zoek naar kaaimannen en rode ibissen. Tenslotte vlieg je per bushplane naar Palumeu, waar je met de Trio en Amer indianen het regenwoud verkent. Veel meer local kun je het niet hebben..

Inclusief:
-
alle vervoer volgens programma inclusief vluchtretour naar Palumeu;
- alle overnachtingen met ontbijt;
- 10 lunches, 5 diners;
- fietshuur naar Peperpot; 
- activiteiten en entrees Peperpot, Galibi en Palumeu; 
- gidsen op trips Peperpot, Galibi, en Palumeu;
- assistentie van je local Hero;
- CO2 compensatie reis.

Exclusief:
- internationale vlucht;
- overige maaltijden;
- borg fietshuur;
- extra upgrades of optionele excursies

Beste reistijd Suriname
Suriname heeft een tropisch regenwoud klimaat: het is er altijd warm (zo tussen de 25 en 35 ˚C) en met 85% of meer vochtigheid, erg vochtig. Van december t/m eind januari en van mei t/m eind augustus zijn er twee wat langere regentijden in Suriname. De beste maanden om Suriname te bezoeken zijn tussen februari en mei en tussen half augustus en half november. Maar de regenperiodes vallen de laatste jaren soms eerder of later. Eigenlijk regent het tijdens je bezoek altijd wel: zelfs in de droge tijd is het eerder ‘minder nat’. Je bent pas in Suriname geweest als je een Sibi Busi (stortbui) hebt meegemaakt. Die valt vaak tussen 12 en 16.00 uur en duurt niet lang. Zonder regenjas of paraplu ben je wel gelijk doorweekt. 

Visum & paspoort
oor de reizen naar Suriname voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit een geldig paspoort vereist dat nog minimaal 6 maanden geldig is na terugkomst uit Suriname. Verder heb je een zgn. toeristenkaart nodig. Dit kan per 18 oktober 2019 alleen nog maar online. De E-toeristenkaar kan je gemakkelijk online regelen via e-visums.nl. De kosten van een toeristenkaart zijn € 64,95,- p.p. Hiermee mag je maximaal 90 dagen blijven, de toeristenkaart geldt voor één in reis en je moet aantonen over een geldig retourticket te beschikken. Of regel het via de officele e-visa website van Suriname: https://suriname.vfsevisa.com/suriname/online/home/index

Ga je tijdens je reis de grens over, dan moet je voor de terugkeer naar Suriname een nieuwe toeristenkaart kopen of kiezen voor een multiple entry visum als je tijdens je verblijf een ander land wilt te bezoeken. (niet noodzakelijk voor dagtochten en tweedaagse bezoeken aan Frans Guyana/St. Laurent, wel voor meerdaagse verblijven richting Cayenne.)

Visumaanvragen voor Suriname kun je zowel persoonlijk regelen als via een koerier of familielid laten verzorgen. Nodig: geldig paspoort, online ingevuld en uitgeprint en ondertekend visumaanvraagformulier, recente (goedgelijkende), niet gebruikte kleurenpasfoto, print van je e-vliegticket.

Personen van Surinaamse Afkomst. Met een geldig PSA document heb je geen visum of toeristenkaart nodig. Een paspoort is verplicht en mag niet minder dan 6 maanden geldig zijn bij aankomst. De leges voor het aanvragen van een PSA document is € 100,-. (http://www.gov.sr/psa). Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige reisdocumenten voor Suriname. Het is handig voor vertrek de informatie van het consulaat of de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt.

Vaccinaties & gezondheid
Voor Suriname zijn geen vaccinaties verplicht. Aangeraden worden een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. Gele koorts is verplicht als je uit een land komt waar dat heerst. Dus ook als je na Suriname verder reist. Op de website van het LCR, het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden.

Kraanwater in Suriname is buiten de grote steden niet altijd drinkbaar, drink flessenwater, het is overal goedkoop verkrijgbaar.

In Suriname heerst deels malaria. Bij de plantages en in het binnenland heb je, enigszins afhankelijk van de tijd van het jaar, last van muggen. Koop ter plaatse de lokale Tropical Bush of, lekkerder, Krappa olie en smeer overal, óók onder je kleding. Muggen kunnen zelfs door je kleding prikken, alleen door een regenjas komen ze niet heen. Lange mouwen / broekspijpen dus ook een must. Nederlandse middeltjes met Deet werken niet altijd. Neem je eigen klamboe mee met ophangmateriaal, men heeft ze wel maar of ze zijn te klein of er zitten toch gaten in.

Verder komen ook dengue (die muggen steken overdag) en bilharzia (wormziekte, niet zwemmen in stilstaand water!) voor. Ook het Zika virus verspreidt zich. Voor zover bekend lopen volwassenen geen gevaar. Bekende symptomen zijn koorts en uitslag. Vaak is iemand na een week weer in orde. Er is op dit moment geen negatief reisadvies voor landen waar het virus actief is. Kijk voor meer informatie over het zika-virus op de website van het RIVM.

De zonkracht is groot, zelfs als het regent, smeer je goed in, zeker op het water. Neem in ieder geval een petje mee tegen de zon en voldoende zonnebrandmiddel, dat is niet overal te koop.

Tijdsverschil
In Suriname is het gedurende onze zomertijd 5 uur vroeger als in Nederland. In de wintertijd is het 4 uur vroeger.

Veiligheid in Suriname
De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de reisexpert van Suriname, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Kleine criminaliteit komt vooral voor op drukke plaatsen. Over het algemeen kun je ’s avonds zonder problemen op straat lopen maar loop in Paramaribo niet in stille overlichte straten of buurten. Laat papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat. Maar vergeet dan niet ze tijdig uit de kluis te (laten) halen.

Kleding & bagage
Zorg voor katoenen kleding (in laagjes) die snel droogt. Neem ook een warme trui mee voor als de airco loeit of op snel varende boten. Een poncho tegen de regen en een opvouwbare paraplu, ook tegen de zon, komen van pas. Controleer bij een kajaktour of de waterdichte tonnen voorzien zijn van een rubberen rand onder het deksel. Als deze ontbreekt is de ton niet goed waterdicht!

Beperk je bagage, neem liefst weekendtassen of een rugzak mee; in boten en op lokale vluchten is een harde schaal koffer heel onhandig. Voor binnenlandse vluchten geldt: je eigen gewicht en dat van je bagage luistert niet zo nauw, maar weet wel dat ze alle ruimte die overblijft in het vliegtuig graag maximaal benutten om goederen naar de lodges te brengen, die zijn immers afhankelijk van bevoorrading per vliegtuig.

Stadse Surinamers houden ervan zich netjes aan te kleden als ze naar een feestje gaan of op bezoek. Kom je bij mensen thuis dan trek je je schoenen uit bij de deur, je loopt op blote voeten of huisslippers.

Jungle tours Suriname
Ga je op jungle tour, zorg dan voor kleding die vuil kan worden, evt. een extra setje en bovenkleding van dikke stof met lange mouwen tegen de muskieten bij een avondtour. De boten waarin je vaart worden ook gebruikt bij het vissen. Die liggen los in de boot. Ook het water van meer en douche ruikt soms niet zo fris.

Neem een topje en broekje mee om in te zwemmen bij een sula, (stroomversnelling). Een kleine bikini is niet bestand tegen de harde waterstroming. De houten bankjes in de korjalen zijn best hard. Neem een kussen mee of stop wat kleren in een plastic zak om op te zitten. In het binnenland van Suriname in eenvoudige hutjes kun je het best je olielamp ‘s nachts binnen zetten, dat helpt tegen ongewenste beesten. Tours in Suriname zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. Het type vervoer (andere bus, boot of vliegtuig), evt. onverwachte stops (veel communities zijn afhankelijk van het toeristen vervoer, want ook vracht voor hen gaat dan mee) en weersomstandigheden (bv waterhoogte, waardoor de route anders wordt). Ook met de tijden moet je flexibel zijn, een uurtje later vertrekken of aankomen is hier heel gewoon. Het best is je niet druk te maken (daar is het sowieso te warm voor). No span, zeggen ze hier in Suriname, het komt wel goed.

Geld & pinnen
In Suriname betaal je met Surinaamse gulden (SRG) Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor alvast de koers bekijken. De Surinaamse gulden is alleen ter plaatse verkrijgbaar. Op de internationale luchthaven kun je pinnen (tot een bepaald maximaal bedrag, in de stad ligt dat bedrag hoger) en cash wisselen. Accepteer geen beschadigde biljetten, je kunt ze moeilijk kwijt, en zorg voor voldoende cash kleingeld.

Je kunt verder op veel andere plekken pinnen, uiteraard niet in het binnenland: zorg dan tijdig voor voldoende cash. Pin op een goed verlichte plaats, bij voorkeur overdag en liefst in een bankgebouw. Laat niemand helpen of meekijken en vraag een bonnetje (bewaren voor als je terug gaat wisselen in euro’s, dat moet in Suriname zelf). Het is aan te raden om voor ‘noodgevallen’, zoals wanneer een pinautomaat niet werkt, wat euro’s in cash bij je te hebben. Vergeet niet je bankpas uit te breiden naar ‘wereld’, anders kun je niet pinnen. Steeds vaker worden in de grotere hotels, winkels en restaurants creditcards geaccepteerd. Dit kost wel 3-5% extra. Visa en Mastercard worden aanbevolen. 

Fooien & entrees 
Entreegelden zijn soms inbegrepen, soms niet. Doorgaans maar enkele euro’s. Gebruikelijk is een kleine fooi voor allerlei diensten. Je gids of chauffeur verwacht ca. 2-4 US$ p.p. per dag. Ook in restaurants bars, en voor allerlei services heb je wat kleingeld nodig. Als je weet hoe laag de salarissen liggen en van de fooi hele families worden onderhouden, dan begrijp je dat hier makkelijk mee omgaan het best is. Op je vakantiebudget valt het immers mee. 

Elektriciteit / telefoneren
De stopcontacten in Suriname werken meestal op 110 volt, in de grotere hotels is het 220 volt. Neem een wereldstekker mee, de stopkontakten zijn overal weer anders. Straten zowel in de stad als op het platteland zijn vaak slecht verlicht, een kleine zaklamp/hoofdlamp meenemen is een must, ook al omdat de elektriciteit regelmatig uitvalt, ook in Paramaribo. In het binnenland is soms helemaal geen elektra beschikbaar. Bellen via een Nederlandse provider kan flink oplopen, koop een lokale simkaart of gebruik de wifi. In het binnenland is er soms geen bereik.

Getting around in Suriname
Paramaribo is het draaipunt van het land. Veer vervoer en georganiseerde trips beginnen en eindigen daar. Het is dus niet vreemd als je tijdens je vakantie een of meer keer terug komt n Paramaribo. Een goed hotel daar is dan erg prettig. Uiteraard is het in de Nederlandse schoolvakanties drukker en zijn ook de vliegtickets naar Suriname prijziger. Dagtrips worden georganiseerd vanuit Paramaribo en zijn doorgaans goed geregeld. Zorg voor petje, zonnebrand, muggenspul en regenjas. Een kussentje en wat drinken en je kunt overal tegen. Tours waarbij je vliegt vertrekken van de lokale luchthaven Zorg en Hoop.Meerdaagse trips hebben meestal een minimum aantal deelnemers of vertrekken niet alle dagen van de week. Je local Hero zorgt er dan voor bij het maken van je reisplan dat eerst de meerdaagse trips het binnenland in worden geboekt, daarna je verblijf in Paramaribo. Bedenk echter wel dat lokale trips vanwege weers- of operationele omstandigheden (ja inderdaad) soms last minute gewijzigd of geannuleerd kunnen worden.

Zelf boeken

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld op:  
-vliegwinkel.nl   
-vliegtickets.nl  
-cheaptickets.nl  
-tix.nl  
-skyscanner.com

Let hierbij op het volgende:  
* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra.  
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via i-Deal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat.  
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten.  
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie.  
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.

Je vliegt naar

Bijna alle reizigers vliegen non-stop naar de hoofdstad Paramaribo. Maar je kunt ook combineren met een regionale bestemming, bijvoorbeeld de terugweg via Aruba, Curacao, Trinidad of Miami. SLM vliegt deze bestemmingen aan vanuit Paramaribo. Klik in de zoekmachine of op de site van de vliegmaatschappij aan: terug vanaf een andere bestemming.

Maatschappijen  

KLM vliegt 3 tot 4 x per week. Vertrek op dinsdag, donderdag en zaterdag. In het hoogseizoen is er meestal nog een extra vlucht op de maandag. Een aantal maanden per jaar wordt er op maandag i.p.v. dinsdag gevlogen. De vluchten worden per Boeing 747-400 uitgevoerd. Keuze uit economy class, stoelen met meer comfort, zgn economy comfort en businessclass. Surinam Airways voert 6 x per week (dagelijks behalve op de maandag) een non-stop vlucht uit van Amsterdam naar Paramaribo en v.v. met een Airbus 340. Ook Tui-fly voert vluchten uit, in samenwerking met SLM.

Kosten  

Reken op € 600,- tot 700,- voor een retour, soms wat lager, in het hoogseizoen, tijdens de Nederlandse schoolvakanties meer. Er zijn goedkopere mogelijkheden maar je moet overstappen, bent lang onderweg en het risico op vertragingen is groter. Vroeg boeken loont altijd.

Tijden  

* De meeste maatschappijen komen dezelfde dag nog aan. 
* Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent.

Tips  

* Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie.  
* Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen. * Let op speciale actieperiodes, bv. de KLM voordeelweken.  
* Stap je over in een ander land? Dan heb je vaak toch een visum nodig. Bijvoorbeeld in de USA, vul dan op de ESTA website een zgn. visa waiver in. Kost US$ 14,- te betalen per creditcard.

Binnenlandse vluchten  

Je local Hero regelt de benodigde binnenlandse vlucht (en) op je route, houdt alles bij en verwerkt wijzigingen direct in je reisschema.

reisduur:
16 dagen / 15 nachten
route:
Paramaribo - Peperpot - Galibi - Paramaribo – Brownsberg – Afobaka - Palumeu - Paramaribo
reissom:
va. € 1839,- p.p.(bij 2 personen)
Deze rondreis Suriname reis has it all. Uiteraard Paramaribo, waar je slentert over de markten en de koloniale huizen in …
︿

Inclusief:
-
alle vervoer volgens programma inclusief vluchtretour naar Palumeu;
- alle overnachtingen met ontbijt;
- 10 lunches, 5 diners;
- fietshuur naar Peperpot; 
- activiteiten en entrees Peperpot, Galibi en Palumeu; 
- gidsen op trips Peperpot, Galibi, en Palumeu;
- assistentie van je local Hero;
- CO2 compensatie reis.

Exclusief:
- internationale vlucht;
- overige maaltijden;
- borg fietshuur;
- extra upgrades of optionele excursies

Beste reistijd SurinameSuriname heeft een tropisch regenwoud klimaat: het is er altijd warm (zo tussen de 25 en 35 ˚C) …
︿
Zelf boekenTegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1: Aankomst Suriname, verblijf Paramaribo

Een lange maar directe vlucht brengt je naar de luchthaven van Zanderij. Met de airport shuttle wordt je naar het Eco resort gebracht, op 5 minuten lopen van het hart van het uitgaansgebied van Paramaribo. Tijd om wat te acclimatiseren, te wennen aan het tijdsverschil en natuurlijk je eerste ‘’Djogo’’, oftewel een koud Parbo biertje.

Bijna de helft van de 560.000 Surinamers woont in Paramaribo, eigenlijk de enige echte stad van het land. Op werkdagen is het dan ook enorm druk. De binnenstad met zijn talloze wit houten koloniale panden staat op de Werelderfgoed lijst van UNESCO.

Dag 1: Aankomst Suriname, verblijf Paramaribo

Een lange maar directe vlucht brengt je naar de luchthaven van Zanderij. Met de airport shuttle wordt je naar het Eco resort gebracht, op 5 minuten lopen van het hart …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 30,- p.p.p.n.

 • Reken op ca. € 30,- p.p.p.n.

 • Koloniaal luxe hotel. Reken op ca. € 50,- p.p.p.n.

 • Koloniaal luxe hotel. Reken op ca. € 50,- p.p.p.n.

 • De eerste nacht(en) regel ik zelf

 • De eerste nacht(en) regel ik zelf

Dag 2: Rondreis Suriname, verblijf Paramaribo

Ben je de volgende ochtend vroeg wakker dan is het maar enkele minuten lopen naar het Onafhankelijkheidsplein. Op zondag kun je er om 08.00 uur de wekelijkse zangvogelwedstrijd meemaken. Loop tegen het eind van de ochtend door naar Fort Zeelandia voor een rondleiding door dit roemruchte museum. Vanaf het bijbehorende terras heb je een wijd uitzicht over de Suriname rivier.

Vlakbij je hotel ligt het Koto museum met info en klederdrachten van de Surinaams Afrikaanse cultuur. Leuk is dat de beheer met zoveel passie vertelt. Ga naar Platte brug, de centrale markt en bezoek de ‘Basiliek’’, de grootste houten kathedraal van Zuid Amerika. ’s Avonds wachten de Chinese wok-eethuisjes en de kleurige eetstalletjes aan de Waterkant.

local Hero

Ga voor cocktails naar het Rumhuis (ma t/m vr). Na een flinke scheut prijswinnende Suri rum ben je al snel bijna net zo chill (rustig) als de Surinamers zelf.

meet the locals

Dag 2: Rondreis Suriname, verblijf Paramaribo

Ben je de volgende ochtend vroeg wakker dan is het maar enkele minuten lopen naar het Onafhankelijkheidsplein. Op zondag kun je er om 08.00 uur de wekelijkse zangvogelwedstrijd meemaken. Loop …

︿

Dag 3: Plantage fietstocht Peperpot

Vroeg vertrek vanuit de stad. Met de boot steek je de Suriname rivier over op weg naar Meerzorg. Hier begint je fietstocht naar Peperpot, een koffie- en cacao plantage gesticht in de 19e eeuw. Eerst over de nieuwe weg, dan verder over allerlei zandwegen bereik je de plantage, waar je een uitgebreide rondleiding krijgt.

Daarna fiets je door naar het natuurpark, waar je vogels, apen en hagedissen kunt spotten. Na een warm lunch bij een eethuisje onderweg fiets je door naar fort Nieuw Amsterdam, ooit gevangenis nu openlucht museum met kanonnen, kruitopslag en koetsen. Na de rondleiding hier peddel je op je gemak weer terug naar Paramaribo, waar je voor het donker aankomt.

Dag 3: Plantage fietstocht Peperpot

Vroeg vertrek vanuit de stad. Met de boot steek je de Suriname rivier over op weg naar Meerzorg. Hier begint je fietstocht naar Peperpot, een koffie- en cacao plantage gesticht …

︿

Dag 4: Paramaribo – Galibi (of Bigi Pan)

Vroeg vertrek per bus over de ‘Bosjesbrug’ naar Albina, vanwaar je in een indiaanse ‘piaka’ naar de monding van de Marowijne rivier vaart. Tegen de middag kom je in Christiaankondre, voor een late lunch en een relaxte wandeling door het dorp.

Je slaapt hier eenvoudig met gedeeld sanitair. Buiten het legseizoen kun je in plaats van Galibi een 3 daagse toer naar Nickerie en Bigi Pan inplannen. Zie voor de beschrijving bij de budgetreis.

local Hero

*Je kunt kiezen voor kamers met privé faciliteiten kan indien beschikbaar ook, toeslag ca. € 15,- p.p
*Het legseizoen van de schildpadden op Galibi loopt van ong. februari tot juli.

Dag 4: Paramaribo – Galibi (of Bigi Pan)

Vroeg vertrek per bus over de ‘Bosjesbrug’ naar Albina, vanwaar je in een indiaanse ‘piaka’ naar de monding van de Marowijne rivier vaart. Tegen de middag kom je in Christiaankondre, …

︿

Dag 5 - 6: Galibi – St Laurent – Paramaribo

Afhankelijk van het getij, rond middernacht of in de vroege ochtend vaar je in een uurtje naar Baboesanti en Eilanti, de schildpadden legstranden, gelegen in het Indiaanse natuurreservaat Galibi. Je ziet (leatherback en groene) schildpadden eieren leggen. Je loopt in het pikkedonker in een kleine groep, hoe rustiger hoe meer kans dat je het leggen meemaakt. Één van de highlights van je rondreis Suriname.

Daarna bezoek je een lokale school en vaart terug naar Albina. Onderweg stop je nog in Saint Laurent, Frans Guyana. Je bezoekt de gevangenis van Papillon en wandelt over de markt van dit typisch Franse tropendorp, waar ze zelfs café au lait en stokbrood verkopen.

Dag 5 - 6: Galibi – St Laurent – Paramaribo

Afhankelijk van het getij, rond middernacht of in de vroege ochtend vaar je in een uurtje naar Baboesanti en Eilanti, de schildpadden legstranden, gelegen in het Indiaanse natuurreservaat Galibi. Je …

︿

Dag 7: Rondreis Suriname, verblijf Paramaribo

Huur een fiets en maak een tochtje langs de markten die vol liggen met onbekende groenten, zelfgemaakte sambal of ketjap en vooral tropisch fruit. Vers van de boom smaken de sinaasappels, fris zure pompelmoes en super rijpe mango’s een stuk beter dan in Nederland. Wil je zwemmen ga dan naar hotel Torarica aan de rivier. Heel populair bij de bevolking en leuke muziek.

Op zoek naar adrenaline? Enkele van de meest geboekte trips zijn de zipline toer op Berg en Dal en de jeep safari achter Zanderij. Je rijdt daar door ruig savannegebied, bos en kreken en deels over de oude spoorlijn. Vaardigheid en kennis van het gebied zijn vereist, jaarlijks wordt hier de Savanne rally gereden. Maar je kunt natuurlijk ook zelf achter het stuur kruipen.

Dag 7: Rondreis Suriname, verblijf Paramaribo

Huur een fiets en maak een tochtje langs de markten die vol liggen met onbekende groenten, zelfgemaakte sambal of ketjap en vooral tropisch fruit. Vers van de boom smaken de …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 70,- p.p.

 • Reken op ca. € 70,- p.p.

 • Reken op ca. € 80,- p.p, afhankelijk van het aantal deelnemers.

 • Reken op ca. € 80,- p.p, afhankelijk van het aantal deelnemers.

Dag 8: Paramaribo - Brownsberg

Brownsberg, 6000 hectare primaire jungle, beschikt over het hele scala flora en fauna dat Surinaams regenwoud te bieden heeft. Echte jungle, maar gelukkig geen malaria gebied. Vanaf het uitzichtpunt op de 500 meter hoge berg heb je de dag erop een wijd uitzicht op het Blommenstein stuwmeer, terwijl je in het regenwoud erom heen de apen hoort brullen.

Met je gids loop je naar de lager gelegen watervallen waar je een koele ‘waterval douche’ kunt nemen.Van Brownsberg rijd je naar Afobaka, een resort gelegen aan de linkeroever van het stuwmeer. Je overnacht in eenvoudige huisjes met airco. Na het diner is het bij het kampvuur genieten van de prachtige sterrenhemel.

Dag 8: Paramaribo - Brownsberg

Brownsberg, 6000 hectare primaire jungle, beschikt over het hele scala flora en fauna dat Surinaams regenwoud te bieden heeft. Echte jungle, maar gelukkig geen malaria gebied. Vanaf het uitzichtpunt op …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Boottrip naar de eilanden. Ter plaatse regelen.

 • Boottrip naar de eilanden. Ter plaatse regelen.

Dag 9: Afobaka naar Paramaribo

De dag erop wordt je bij zonsopkomst wakker van het gebrul van de brulapen. Je hebt er een adembenemend zicht over het meer met de boomtoppen die hier boven het water uitsteken. Het is ook de ultieme plek om te kanoën, zwemmen of te vissen. Een facultatief boottripje over het meer is daarom echt aan te raden.

Na een stop in de open Savanna van Suriname ben je met een uurtje weer terug in Paramaribo, waar je de avond hebt om nog eens in het nachtleven te duiken.

Dag 9: Afobaka naar Paramaribo

De dag erop wordt je bij zonsopkomst wakker van het gebrul van de brulapen. Je hebt er een adembenemend zicht over het meer met de boomtoppen die hier boven het …

︿

Dag 10: Vliegen naar Palumeu

Vanaf de lokale luchthaven Zorg en hoop vlieg je hoog boven het dichte Amazone woud in ca. 75 minuten naar de airstrip van het Amer-Indian dorp Palumeu. Je installeert je in je cabin met eigen sanitair en gaat picknicken op Palawa eiland, zwemt in he koele riverwater en bezoekt met gids het dorp, waar je meer leert van het toch harde leven in het regenwoud.

Je jungle lodge, gebouwd in traditionele stijl, wordt helemaal gerund door de Trio en Wajana indianen zelf, ze zijn trots op hun belangrijke bron van inkomsten en doen hun uiterste best.

local Hero

Er wordt gekookt op houtvuren, met lokale ingrediënten. Verder is er beperkt zonne-energie beschikbaar voor verlichting. In de koele avond heb je geen fan of airco nodig, wel een muskietennet.

Dag 10: Vliegen naar Palumeu

Vanaf de lokale luchthaven Zorg en hoop vlieg je hoog boven het dichte Amazone woud in ca. 75 minuten naar de airstrip van het Amer-Indian dorp Palumeu. Je installeert je …

︿

Dag 11 - 12: Jungle trails en kanotochten

Voor zonsopgang sta je al weer op en volg je per uitgeholde boomstam kano de Tapanahony rivier stroomafwaarts. Papagaaien, macaws en toekans fladderen in de bomen, apen springen van tak tot tak, een otter duikt diep onder water. De motor gaat uit en in de stilte geniet je van het regenwoud dat langzaam wakker wordt: het is welhaast een bijna religieuze ervaring.

Daarna zoek je een plekje voor het ontbijt en volgt de trail naar de top van de granieten Poti heuvel, waar een heel junglelandschap aan je voeten ligt. Na de lunch gelegenheid om de vaardigheden van de jacht van de indianen te leren en bij zonsondergang een wandeling waarop je vogels en kaaimannen spot.

Dag 11 - 12: Jungle trails en kanotochten

Voor zonsopgang sta je al weer op en volg je per uitgeholde boomstam kano de Tapanahony rivier stroomafwaarts. Papagaaien, macaws en toekans fladderen in de bomen, apen springen van tak …

︿

Dag 13 - 14: Makuba falls, terug naar Paramaribo

Ook vandaag kun je aan de rivier de zon zien opkomen. Na het ontbijt vaar je per kano naar de watervallen van Makuba voor een relaxt dagje in en om de rivier. Een douche in de watervallen, bijkomen in je hangmat of een jungle walk. De gidsen zorgen voor een lokale barbecue lunch en in de loop van de namiddag vaar je terug naar de jungle lodge in Palumeu.

De dag erop vaar je stroomafwaarts naar een rustig deel van de jungle, maakt een wandeling door het dorp. Dan zit je jungle experience er echt op en vlieg je na de lunch vanaf de airstrip weer terug naar Paramaribo. Deze 5 daagse Palumeu trip is ook met een dag in te korten.

local Hero

Uiteraard is het exacte programma onder voorbehoud van weersomstandigheden, in het regenwoud wil de regen nog wel eens met bakken uit de lucht komen.

Dag 13 - 14: Makuba falls, terug naar Paramaribo

Ook vandaag kun je aan de rivier de zon zien opkomen. Na het ontbijt vaar je per kano naar de watervallen van Makuba voor een relaxt dagje in en om …

︿

Dag 15 - 16: Vertrek Suriname, vlucht Amsterdam

Vandaag, zaterdag, kun je de laatste souvenirs van lokale kunstenaars kopen in de binnenstad, bijvoorbeeld in de bekende winkel/galerie voor Arts & Crafts, in het warenhuis Ready Tex. Vol van alle indrukken opgedaan tijdens je rondreis Suriname vertrek je daarna op eigen gelegenheid naar de luchthaven, ca. 30 min. rijden. Je komt de volgende ochtend vroeg aan in Amsterdam.

Dag 15 - 16: Vertrek Suriname, vlucht Amsterdam

Vandaag, zaterdag, kun je de laatste souvenirs van lokale kunstenaars kopen in de binnenstad, bijvoorbeeld in de bekende winkel/galerie voor Arts & Crafts, in het warenhuis Ready Tex. Vol van …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op € 22,- p.p.p.n. extra.

 • Reken op € 22,- p.p.p.n. extra.

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Janice

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Suriname: