reisduur:
18 dagen / 17 nachten
route:
Paramaribo - Bigi Pan, Groningen - Paramaribo - Boven Suriname – Kabalebo - Commewijne - Paramaribo
reissom:
va. € 1699,- p.p. bij 2 personen (excl. binnenlandse vlucht ca. € 350,-)

Deze Suriname reis has it all. Uiteraard Paramaribo, waar je slentert over de markten en de koloniale huizen in de binnenstad bewondert. Vanuit de stad maak je een boottocht naar de voormalige plantages en een meerdaagse trip naar Bigi Pan in West Suriname. Ook bezoek je Boven Suriname, het leefgebied van de Marron.

Je vaart per korjaal langs stroomversnellingen, zwemt bij rivierstrandjes en gaat op zoek naar kaaimannen en rode ibissen. Terug in Paramaribo maak je een vliegtrip diep de Amazone jungle in en je besluit je reis met een ontspannen verblijf in een boetiek hotel met zwembad aan de Commewijne rivier.

Inclusief: 
- alle vervoer volgens programma*;
- alle overnachtingen met ontbijt;
- 10 lunches, 7 diners;
- activiteiten met entrees en gidsen**; 
- assistentie van je local Hero;
- co2 compensatie.

Exclusief:
- internationale vlucht;
- retourvlucht Kabalebo (ca.€ 350,-);
- overige maaltijden;
- extra upgrades en optionele excursies.

*De reis is een volledig individuele rondreis. Je reist zelfstandig, dat wil echter niet zeggen privé. De reis bestaat uit dag- en meerdaagse tours, overnachtingen bij accommodaties, en losse transfers. De tours en transfers worden groepsverband uitgevoerd (niet telkens dezelfde groep) tenzij specifiek is aangegeven dat het privé is.

**Realiseer je dat omstandigheden en situaties kunnen wijzigen en dat dan een zekere mate van flexibiliteit nodig kan zijn. Het kan gaan om zaken als (extreme) weersomstandigheden, beperkte logistiek qua wegen en transportmiddelen, maar ook dat soms zaken uitlopen omdat rekening wordt gehouden met de wensen of fysieke omstandigheden van (andere) gasten.

Beste reistijd Suriname
Suriname heeft een tropisch regenwoud klimaat: het is er altijd warm (zo tussen de 25 en 35 ˚C) en met 85% of meer vochtigheid, erg vochtig. Van december t/m eind januari en van mei t/m eind augustus zijn er twee wat langere regentijden in Suriname. De beste maanden om Suriname te bezoeken zijn tussen februari en mei en tussen half augustus en half november. Maar de regenperiodes vallen de laatste jaren soms eerder of later. Eigenlijk regent het tijdens je bezoek altijd wel: zelfs in de droge tijd is het eerder ‘minder nat’. Je bent pas in Suriname geweest als je een Sibi Busi (stortbui) hebt meegemaakt. Die valt vaak tussen 12 en 16.00 uur en duurt niet lang. Zonder regenjas of paraplu ben je wel gelijk doorweekt. 

Visum & paspoort
oor de reizen naar Suriname voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit een geldig paspoort vereist dat nog minimaal 6 maanden geldig is na terugkomst uit Suriname. Verder heb je een zgn. toeristenkaart nodig. Dit kan per 18 oktober 2019 alleen nog maar online. De E-toeristenkaar kan je gemakkelijk online regelen via e-visums.nl. De kosten van een toeristenkaart zijn € 64,95,- p.p. Hiermee mag je maximaal 90 dagen blijven, de toeristenkaart geldt voor één in reis en je moet aantonen over een geldig retourticket te beschikken. Of regel het via de officele e-visa website van Suriname: https://suriname.vfsevisa.com/suriname/online/home/index

Ga je tijdens je reis de grens over, dan moet je voor de terugkeer naar Suriname een nieuwe toeristenkaart kopen of kiezen voor een multiple entry visum als je tijdens je verblijf een ander land wilt te bezoeken. (niet noodzakelijk voor dagtochten en tweedaagse bezoeken aan Frans Guyana/St. Laurent, wel voor meerdaagse verblijven richting Cayenne.)

Visumaanvragen voor Suriname kun je zowel persoonlijk regelen als via een koerier of familielid laten verzorgen. Nodig: geldig paspoort, online ingevuld en uitgeprint en ondertekend visumaanvraagformulier, recente (goedgelijkende), niet gebruikte kleurenpasfoto, print van je e-vliegticket.

Personen van Surinaamse Afkomst. Met een geldig PSA document heb je geen visum of toeristenkaart nodig. Een paspoort is verplicht en mag niet minder dan 6 maanden geldig zijn bij aankomst. De leges voor het aanvragen van een PSA document is € 100,-. (http://www.gov.sr/psa). Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige reisdocumenten voor Suriname. Het is handig voor vertrek de informatie van het consulaat of de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt.

Vaccinaties & gezondheid
Voor Suriname zijn geen vaccinaties verplicht. Aangeraden worden een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. Gele koorts is verplicht als je uit een land komt waar dat heerst. Dus ook als je na Suriname verder reist. Op de website van het LCR, het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden.

Kraanwater in Suriname is buiten de grote steden niet altijd drinkbaar, drink flessenwater, het is overal goedkoop verkrijgbaar.

In Suriname heerst deels malaria. Bij de plantages en in het binnenland heb je, enigszins afhankelijk van de tijd van het jaar, last van muggen. Koop ter plaatse de lokale Tropical Bush of, lekkerder, Krappa olie en smeer overal, óók onder je kleding. Muggen kunnen zelfs door je kleding prikken, alleen door een regenjas komen ze niet heen. Lange mouwen / broekspijpen dus ook een must. Nederlandse middeltjes met Deet werken niet altijd. Neem je eigen klamboe mee met ophangmateriaal, men heeft ze wel maar of ze zijn te klein of er zitten toch gaten in.

Verder komen ook dengue (die muggen steken overdag) en bilharzia (wormziekte, niet zwemmen in stilstaand water!) voor. Ook het Zika virus verspreidt zich. Voor zover bekend lopen volwassenen geen gevaar. Bekende symptomen zijn koorts en uitslag. Vaak is iemand na een week weer in orde. Er is op dit moment geen negatief reisadvies voor landen waar het virus actief is. Kijk voor meer informatie over het zika-virus op de website van het RIVM.

De zonkracht is groot, zelfs als het regent, smeer je goed in, zeker op het water. Neem in ieder geval een petje mee tegen de zon en voldoende zonnebrandmiddel, dat is niet overal te koop.

Tijdsverschil
In Suriname is het gedurende onze zomertijd 5 uur vroeger als in Nederland. In de wintertijd is het 4 uur vroeger.

Veiligheid in Suriname
De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de reisexpert van Suriname, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Kleine criminaliteit komt vooral voor op drukke plaatsen. Over het algemeen kun je ’s avonds zonder problemen op straat lopen maar loop in Paramaribo niet in stille overlichte straten of buurten. Laat papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat. Maar vergeet dan niet ze tijdig uit de kluis te (laten) halen.

Kleding & bagage
Zorg voor katoenen kleding (in laagjes) die snel droogt. Neem ook een warme trui mee voor als de airco loeit of op snel varende boten. Een poncho tegen de regen en een opvouwbare paraplu, ook tegen de zon, komen van pas. Controleer bij een kajaktour of de waterdichte tonnen voorzien zijn van een rubberen rand onder het deksel. Als deze ontbreekt is de ton niet goed waterdicht!

Beperk je bagage, neem liefst weekendtassen of een rugzak mee; in boten en op lokale vluchten is een harde schaal koffer heel onhandig. Voor binnenlandse vluchten geldt: je eigen gewicht en dat van je bagage luistert niet zo nauw, maar weet wel dat ze alle ruimte die overblijft in het vliegtuig graag maximaal benutten om goederen naar de lodges te brengen, die zijn immers afhankelijk van bevoorrading per vliegtuig.

Stadse Surinamers houden ervan zich netjes aan te kleden als ze naar een feestje gaan of op bezoek. Kom je bij mensen thuis dan trek je je schoenen uit bij de deur, je loopt op blote voeten of huisslippers.

Jungle tours Suriname
Ga je op jungle tour, zorg dan voor kleding die vuil kan worden, evt. een extra setje en bovenkleding van dikke stof met lange mouwen tegen de muskieten bij een avondtour. De boten waarin je vaart worden ook gebruikt bij het vissen. Die liggen los in de boot. Ook het water van meer en douche ruikt soms niet zo fris.

Neem een topje en broekje mee om in te zwemmen bij een sula, (stroomversnelling). Een kleine bikini is niet bestand tegen de harde waterstroming. De houten bankjes in de korjalen zijn best hard. Neem een kussen mee of stop wat kleren in een plastic zak om op te zitten. In het binnenland van Suriname in eenvoudige hutjes kun je het best je olielamp ‘s nachts binnen zetten, dat helpt tegen ongewenste beesten. Tours in Suriname zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. Het type vervoer (andere bus, boot of vliegtuig), evt. onverwachte stops (veel communities zijn afhankelijk van het toeristen vervoer, want ook vracht voor hen gaat dan mee) en weersomstandigheden (bv waterhoogte, waardoor de route anders wordt). Ook met de tijden moet je flexibel zijn, een uurtje later vertrekken of aankomen is hier heel gewoon. Het best is je niet druk te maken (daar is het sowieso te warm voor). No span, zeggen ze hier in Suriname, het komt wel goed.

Geld & pinnen
In Suriname betaal je met Surinaamse gulden (SRG) Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor alvast de koers bekijken. De Surinaamse gulden is alleen ter plaatse verkrijgbaar. Op de internationale luchthaven kun je pinnen (tot een bepaald maximaal bedrag, in de stad ligt dat bedrag hoger) en cash wisselen. Accepteer geen beschadigde biljetten, je kunt ze moeilijk kwijt, en zorg voor voldoende cash kleingeld.

Je kunt verder op veel andere plekken pinnen, uiteraard niet in het binnenland: zorg dan tijdig voor voldoende cash. Pin op een goed verlichte plaats, bij voorkeur overdag en liefst in een bankgebouw. Laat niemand helpen of meekijken en vraag een bonnetje (bewaren voor als je terug gaat wisselen in euro’s, dat moet in Suriname zelf). Het is aan te raden om voor ‘noodgevallen’, zoals wanneer een pinautomaat niet werkt, wat euro’s in cash bij je te hebben. Vergeet niet je bankpas uit te breiden naar ‘wereld’, anders kun je niet pinnen. Steeds vaker worden in de grotere hotels, winkels en restaurants creditcards geaccepteerd. Dit kost wel 3-5% extra. Visa en Mastercard worden aanbevolen. 

Fooien & entrees 
Entreegelden zijn soms inbegrepen, soms niet. Doorgaans maar enkele euro’s. Gebruikelijk is een kleine fooi voor allerlei diensten. Je gids of chauffeur verwacht ca. 2-4 US$ p.p. per dag. Ook in restaurants bars, en voor allerlei services heb je wat kleingeld nodig. Als je weet hoe laag de salarissen liggen en van de fooi hele families worden onderhouden, dan begrijp je dat hier makkelijk mee omgaan het best is. Op je vakantiebudget valt het immers mee. 

Elektriciteit / telefoneren
De stopcontacten in Suriname werken meestal op 110 volt, in de grotere hotels is het 220 volt. Neem een wereldstekker mee, de stopkontakten zijn overal weer anders. Straten zowel in de stad als op het platteland zijn vaak slecht verlicht, een kleine zaklamp/hoofdlamp meenemen is een must, ook al omdat de elektriciteit regelmatig uitvalt, ook in Paramaribo. In het binnenland is soms helemaal geen elektra beschikbaar. Bellen via een Nederlandse provider kan flink oplopen, koop een lokale simkaart of gebruik de wifi. In het binnenland is er soms geen bereik.

Getting around in Suriname
Paramaribo is het draaipunt van het land. Veer vervoer en georganiseerde trips beginnen en eindigen daar. Het is dus niet vreemd als je tijdens je vakantie een of meer keer terug komt n Paramaribo. Een goed hotel daar is dan erg prettig. Uiteraard is het in de Nederlandse schoolvakanties drukker en zijn ook de vliegtickets naar Suriname prijziger. Dagtrips worden georganiseerd vanuit Paramaribo en zijn doorgaans goed geregeld. Zorg voor petje, zonnebrand, muggenspul en regenjas. Een kussentje en wat drinken en je kunt overal tegen. Tours waarbij je vliegt vertrekken van de lokale luchthaven Zorg en Hoop.Meerdaagse trips hebben meestal een minimum aantal deelnemers of vertrekken niet alle dagen van de week. Je local Hero zorgt er dan voor bij het maken van je reisplan dat eerst de meerdaagse trips het binnenland in worden geboekt, daarna je verblijf in Paramaribo. Bedenk echter wel dat lokale trips vanwege weers- of operationele omstandigheden (ja inderdaad) soms last minute gewijzigd of geannuleerd kunnen worden.

Zelf boeken

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld op:  
-vliegwinkel.nl   
-vliegtickets.nl  
-cheaptickets.nl  
-tix.nl  
-skyscanner.com

Tip: deze vliegsites bieden geen standaard CO2 compensatie. Je kunt dat zelf doen, bijvoorbeeld via Carbonkiller.org. Met jouw bijdrage halen zij CO2 rechten uit de markt. Boek je via het Amerikaanse FlyGRN, dan is CO2 compensatie inclusief.

Let hierbij op het volgende:  

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra.  
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via i-Deal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat.  
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten.  
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie.  
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.

Je vliegt naar

Bijna alle reizigers vliegen zonder tussenstop naar de hoofdstad Paramaribo. Maar je kunt ook combineren met een regionale bestemming, bijvoorbeeld de terugweg via Aruba, Curacao, Trinidad of Miami. Surinam Airways (SLM) vliegt deze bestemmingen aan vanuit Paramaribo. Klik in de zoekmachine of op de site van de vliegmaatschappij aan: terug vanaf een andere bestemming.

Maatschappijen  

KLM vliegt 3 tot 4 x per week naar Suriname. Vertrek op dinsdag, donderdag en zaterdag. In het hoogseizoen is er meestal nog een extra vlucht op de maandag. Een aantal maanden per jaar wordt er op maandag i.p.v. dinsdag gevlogen. De vluchten worden per Boeing 747-400 uitgevoerd. Keuze uit economy class, stoelen met meer comfort, zgn economy comfort en businessclass. Surinam Airways voert 6 x per week (dagelijks behalve op de maandag) een directe vlucht uit van Amsterdam naar Paramaribo en v.v. met een Airbus 340. Ook Tui-fly voert vluchten uit, in samenwerking met SLM.

Kosten  

Reken op € 600,- tot 700,- voor een retour, soms wat lager, in het hoogseizoen, tijdens de Nederlandse schoolvakanties meer. Er zijn goedkopere mogelijkheden maar je moet overstappen, bent lang onderweg en het risico op vertragingen is groter. Vroeg boeken loont altijd.

Tijden  

* De meeste maatschappijen komen dezelfde dag nog aan. 
* Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent.

Tips  

* Boek je vlucht naar Suriname bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie.  
* Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen. * Let op speciale actieperiodes, bv. de KLM voordeelweken.  
* Stap je over in een ander land? Dan heb je vaak toch een visum nodig. Bijvoorbeeld in de USA, vul dan op de ESTA website een zgn. visa waiver in. Kost US$ 14,- te betalen per creditcard.

Binnenlandse vluchten  

Je local Hero regelt de benodigde binnenlandse vlucht (en) op je route door Suriname, houdt alles bij en verwerkt wijzigingen direct in je reisschema.

reisduur:
18 dagen / 17 nachten
route:
Paramaribo - Bigi Pan, Groningen - Paramaribo - Boven Suriname – Kabalebo - Commewijne - Paramaribo
reissom:
va. € 1699,- p.p. bij 2 personen (excl. binnenlandse vlucht ca. € 350,-)
Deze Suriname reis has it all. Uiteraard Paramaribo, waar je slentert over de markten en de koloniale huizen in de …
︿

Inclusief: 
- alle vervoer volgens programma*;
- alle overnachtingen met ontbijt;
- 10 lunches, 7 diners;
- activiteiten met entrees en gidsen**; 
- assistentie van je local Hero;
- co2 compensatie.

Exclusief:
- internationale vlucht;
- retourvlucht Kabalebo (ca.€ 350,-);
- overige maaltijden;
- extra upgrades en optionele excursies.

*De reis is een volledig individuele rondreis. Je reist zelfstandig, dat wil echter niet zeggen privé. De reis bestaat uit dag- en meerdaagse tours, overnachtingen bij accommodaties, en losse transfers. De tours en transfers worden groepsverband uitgevoerd (niet telkens dezelfde groep) tenzij specifiek is aangegeven dat het privé is.

**Realiseer je dat omstandigheden en situaties kunnen wijzigen en dat dan een zekere mate van flexibiliteit nodig kan zijn. Het kan gaan om zaken als (extreme) weersomstandigheden, beperkte logistiek qua wegen en transportmiddelen, maar ook dat soms zaken uitlopen omdat rekening wordt gehouden met de wensen of fysieke omstandigheden van (andere) gasten.

Beste reistijd SurinameSuriname heeft een tropisch regenwoud klimaat: het is er altijd warm (zo tussen de 25 en 35 ˚C) …
︿
Zelf boekenTegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1: Vlucht naar Suriname, aankomst Paramaribo

Een lange vlucht brengt je naar de luchthaven van Zanderij. Privé transfer van ca. 1,5 uur naar het Eco Torarica resort, op 5 minuten lopen van het uitgaansgebied van Paramaribo en gelegen pal aan de rivier, waardoor er een verkoelende bries waait. Tijd om wat te acclimatiseren aan het zwembad en je eerste ‘’Djogo’’, oftewel een koud Parbo biertje.

Bijna de helft van de 800.000 Surinamers woont in Paramaribo, eigenlijk de enige echte stad van het land. Op werkdagen is het dan ook enorm druk. De binnenstad met zijn talloze withouten koloniale panden staat op de Werelderfgoed lijst van UNESCO. Luister er naar de vrolijke muziek uit de langsrijdende auto’s en ruik de masala geuren van de roti.

local Hero

Receptie, bar en restaurant van je hotel zitten in een In een oud koloniaal herenhuis. Het zwembad geeft uitzicht over de rivier. Leuke muziek. Rondom het hotel is er veel groen wat vogels aantrekt, je zit er centraal en toch rustig. Als gast kun je gebruik maken van de sauna, het zwembad en de tennisbanen van het vlakbij gelegen Torarica Resort & Casino.

Dag 1: Vlucht naar Suriname, aankomst Paramaribo

Een lange vlucht brengt je naar de luchthaven van Zanderij. Privé transfer van ca. 1,5 uur naar het Eco Torarica resort, op 5 minuten lopen van het uitgaansgebied van Paramaribo …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 30,- p.p.p.n.

 • Reken op ca. € 30,- p.p.p.n.

 • Koloniaal luxe hotel. Reken op ca. € 50,- p.p.p.n.

 • Koloniaal luxe hotel. Reken op ca. € 50,- p.p.p.n.

 • De eerste nacht(en) regel ik zelf

 • De eerste nacht(en) regel ik zelf

Dag 2: Rondreis Suriname, verblijf Paramaribo

Geen betere kennismaking dan een korte stadstoer met gids te voet en per busje: de historische binnenstad, het zuiden, de Centrale Markt en de volkswijken als Abra Broki met zijn gemoedelijke sfeer en typische houten huisjes. Aan de overkant van de Suriname rivier zie je het district Commewijne en het rijkere noord Paramaribo. Lunch op eigen gelegenheid.

‘s Middags vrij: vlakbij je hotel ligt het Koto museum met klederdrachten van de Surinaams Afrikaanse cultuur. Leuk is dat de beheerder met zoveel passie vertelt. Of ga naar Platte brug, de centrale markt en bezoek de ‘Basiliek’’, de grootste houten kathedraal van Zuid Amerika. ’s Avonds wachten de wok-eethuisjes en de eetstalletjes aan de Waterkant.

local Hero

ga voor cocktails naar het Rumhuis (ma t/m vr). Na een flinke scheut prijswinnende Suri rum ben je al snel bijna net zo chill (rustig) als de Surinamers zelf.

meet the locals

Dag 2: Rondreis Suriname, verblijf Paramaribo

Geen betere kennismaking dan een korte stadstoer met gids te voet en per busje: de historische binnenstad, het zuiden, de Centrale Markt en de volkswijken als Abra Broki met zijn …

︿

Dag 3: Paramaribo, (boot) excursie Warrapa kreek

Vandaag verken je het platteland: op een uurtje rijden aan de Commewijne rivier ligt plantage Leliëndaal. Bij de steiger bij Frederiksdorp stap je op de overdekte boot naar plantage Reynsdorp. Na een korte wandeling vaar je door de Warappakreek. Hier lagen ooit veel plantages, je ziet er de uit 1830 daterende op stoomwerkende suikerfabriek.

De omgeving verandert naarmate de kust dichterbij komt. Wie goed kijkt, spot onderweg heel wat exotische vogels. Op het strand kun je tenslotte even uitwaaien. Na een bezoek aan de citrus plantage Alliance en het bijbehorend dorp reis je in 2 uurtjes terug naar Paramaribo. Frisse lucht maakt hongerig dus je lunch is inbegrepen.

Dag 3: Paramaribo, (boot) excursie Warrapa kreek

Vandaag verken je het platteland: op een uurtje rijden aan de Commewijne rivier ligt plantage Leliëndaal. Bij de steiger bij Frederiksdorp stap je op de overdekte boot naar plantage Reynsdorp. …

︿

Dag 4: Paramaribo naar Bigi Pan (West Suriname)

Vroeg vertrek per bus naar de diverse districten: de traditionele landbouw in Saramacca, het kokos- en honing district Coronie en de rijst en bananenplantages van Nickerie. Onderweg diverse stops. Tenslotte bereik je de Nickerie rivier en de steiger van de boot naar het natuurgebied Bigi Pan. Het is dan nog een half uurtje varen (let op de vogels en wellicht een verdwaalde kaaiman).

Bigi Pan (Groot Meer) is een 68.000 ha. groot natuurgebied vol kreken, mangroves en moerassen. Dankzij het vele voedsel zie je er apen, reptielen, veel vis en is het een paradijs voor meer dan 100 vogelsoorten. Je maakt een spannende avond boottoer met zaklamp op zoek naar kaaimannen en slangen en vaart over het uitgestrekte Bigi pan meer.

local Hero

Je overnacht 1 nacht in een eenvoudige houten lodge op palen midden op het meer. Het is een perfecte uitvalsbasis voor georganiseerde trips in de omgeving. Beperkte elektra vooral voor verlichting (geen wifi), dus heb je wat op te laden, doe het voor je vertrekt.

Dag 4: Paramaribo naar Bigi Pan (West Suriname)

Vroeg vertrek per bus naar de diverse districten: de traditionele landbouw in Saramacca, het kokos- en honing district Coronie en de rijst en bananenplantages van Nickerie. Onderweg diverse stops. Tenslotte …

︿

Dag 5 - 6: Bigi Pan naar Saramacca rivier, Groningen

Vanuit de lodge worden diverse boottochten georganiseerd. Of ga er op eigen houtje op uit met de klaarliggende kajaks op uit een maak een vogeltocht over het meer. Je peddelt in stilte, te midden van spectaculaire natuur. Een visarend staat aan de oever, een kolonie sterns vliegt op en waar je de kajak in het riet stuurt, zit een paartje steltlopers. Je bureau in Nederland voelt heel ver weg.

Aan het eind van de dag naar het rustige dorp Groningen. Je overnacht in een kleinschalig appartementje directy aan de Saramacca rivier. Er is een klein zwembad en vanaf je balkonnetje hoor je de vogels en zie je de kapucijneraapjes buitelen. 

Dag 5 - 6: Bigi Pan naar Saramacca rivier, Groningen

Vanuit de lodge worden diverse boottochten georganiseerd. Of ga er op eigen houtje op uit met de klaarliggende kajaks op uit een maak een vogeltocht over het meer. Je peddelt …

︿

Dag 7: Groningen, terug naar Paramaribo

Een relaxte dag of wat actiever: ga per huurfiets de omgeving verkennen of maak een boottochtje naar de overkant van de rivier. Dit is het Suriname ver van de massa. In de loop van de middag transfer terug naar Paramaribo (ca. 2 uur rijden).

In en rond Paramaribo is veel te doen dus een of meer extra nachten komen van pas. Bezoek Fort Zeelandia voor een rondleiding door dit roemruchte museum. Vanaf het bijbehorende terras heb je een wijd uitzicht over de Suriname rivier. Op zoek naar adrenaline? Enkele van de meest geboekte trips zijn de zipline toer op Berg en Dal en de jeep safari achter Zanderij. Je rijdt daar door ruig savannegebied, bos en kreken en deels over de oude spoorlijn.

Dag 7: Groningen, terug naar Paramaribo

Een relaxte dag of wat actiever: ga per huurfiets de omgeving verkennen of maak een boottochtje naar de overkant van de rivier. Dit is het Suriname ver van de massa. …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 70,- p.p.

 • Reken op ca. € 70,- p.p.

 • Reken op ca. € 80,- p.p, afhankelijk van het aantal deelnemers.

 • Reken op ca. € 80,- p.p, afhankelijk van het aantal deelnemers.

 • Reken op ca. € 30,- p.p.p.n.

 • Reken op ca. € 30,- p.p.p.n.

Dag 8: Paramaribo verblijf, kookworkshop

Niets belangrijker voor Surinamers dan eten (en praten over eten). De verschillende culturen hebben hun eigen specialiteit: probeer de Javaanse saté, de saoto soep of de Hindoestaanse roti. Of ga aan de moksi alesi en de pom, populaire Creoolse gerechten, die toch anders smaken dan in Nederland. Het beste souvenir is natuurlijk het zelf leren bereiden van een Surinaams gerecht.

Daarom maak je vandaag bij een kokkin thuis een culinaire reis waarbij proeven en gezelligheid de boventoon voeren. Je kiest gerechten uit de Javaanse, Creoolse of Hindoestaanse keuken. Een paar weken voor vertrek mailen we je de keuzemogelijkheden. Tijdens het koken hoor je alles over de ingrediënten en de oorsprong van je gerecht.

Dag 8: Paramaribo verblijf, kookworkshop

Niets belangrijker voor Surinamers dan eten (en praten over eten). De verschillende culturen hebben hun eigen specialiteit: probeer de Javaanse saté, de saoto soep of de Hindoestaanse roti. Of ga …

︿

Dag 9: Paramaribo naar Atjoni, Marron gebied

Wegen gaan over in water, de jungle komt op je af en je passeert stroomversnellingen. Welkom in Suriname, het land dat voor 90% uit groen bestaat. In de dorpjes wonen afstammelingen van weggelopen slaven, de Marrons: een basic en traditioneel leven, dicht bij de natuur met de rivier als levensader.

Op zo’n 3,5 uur rijden van Paramaribo stap je in het haventje Atjoni in een korjaal en is het nog een uurtje varen naar Knini Paati River Resort, midden op een eiland in de rivier. Het wordt gerund mensen uit de omliggende dorpen. De combinatie van kleinschaligheid, maar toch ook het comfort van fijne huisjes en een zwembad zorgt voor een relaxt verblijf midden in de natuur.

local Hero

Knini Paati is een eiland middenin de Ferulasi Sula. De naam komt van het Saramaccaanse woord 'kindie' (knie) en ‘paati’ (eiland). Tradities gaan hand in hand met modernisering: mobiele telefoons, wifi en muziek uit de stad zijn niet vreemd. Wel is de hoeveelheid stroom beperkt, waardoor je vaak alleen in de avond stroom hebt.

Dag 9: Paramaribo naar Atjoni, Marron gebied

Wegen gaan over in water, de jungle komt op je af en je passeert stroomversnellingen. Welkom in Suriname, het land dat voor 90% uit groen bestaat. In de dorpjes wonen …

︿

Dag 10 - 11: Boven Suriname, verkennen Marron gebied

Tijdens je verblijf zijn er diverse activiteiten. Tijdens een dorpswandeling door een nabijgelegen Marrondorp, zie je het leven van de bewoners aan de oever van de rivier. Hoe zij omgaan met hun medicinale planten leer je tijdens een junglewandeling. Met je gids ga je in de avond de rivier op om kaaimannen te spotten en in stilte te luisteren naar de geluiden van het Amazonewoud.

Er is verder genoeg tijd om een duik te nemen in het zwembad of de sula (waterval) en daarna heerlijk te ontspannen bij de lodge op het terrasje in de hangmat en met uitzicht op de rivier. Op de laatste dag vertrek je na een vroege lunch weer naar Atjoni om vanaf daar in ca, 3,5 uur terug te reizen naar je hotel in Paramaribo.

local Hero

Boven Suriname heeft veel verschillende resorts, dit is een van de meer comfortabele resorts (kamers met douche, wc, fan en airco), maar wel heel kleinschalig en oorspronkelijk. Het ligt op een eiland en niet direct aan een dorp en is eigendom van een lokale bewoner, Nelson die er regelmatig ook zelf is.

Dag 10 - 11: Boven Suriname, verkennen Marron gebied

Tijdens je verblijf zijn er diverse activiteiten. Tijdens een dorpswandeling door een nabijgelegen Marrondorp, zie je het leven van de bewoners aan de oever van de rivier. Hoe zij omgaan …

︿

Dag 12: Vliegtrip Amazone jungle

Het is tijd om diep in de jungle in te gaan. Niet overland, dat kost dagen, maar per klein vliegtuigje in een uurtje naar de airstrip midden in het woud. Vliegen over de jungle is een van de highlights van Suriname: oneindige jungle (net broccoli), meanderende rivieren, maar ook littekens van illegale goudwinning. Misschien herken je een stuk van de route waar je eerder op je reis was.

Kabalebo Nature resort ligt op 240 km van het dichtstbijzijnde dorp of weg in het westen van Suriname. Een luxe paradijsje midden in de natuur van West Suriname en door het afgelegen karakter bij uitstek de bestemming om wilde dieren te spotten. Vanaf de lodge kijk je direct uit op Misty Mountain aan de overkant van de rivier.

Dag 12: Vliegtrip Amazone jungle

Het is tijd om diep in de jungle in te gaan. Niet overland, dat kost dagen, maar per klein vliegtuigje in een uurtje naar de airstrip midden in het woud. …

︿

Dag 13 - 14: Verblijf Kabalebo Nature resort

Dagelijkse activiteiten zijn bijvoorbeeld een boswandeling, boot- of kajaktocht, de beklimming van de Misty Mountain of het spotten van wildlife. Ga hiken en spot tapirs, miereneters, reuzenotters of capibara’s. Hoger zitten de kleurige papagaaien, toekans, kolibries en arenden. In de Kabalebo rivier zwemmen katvissen en anjumara’s, in je kajak kom je er best dichtbij.

Je verblijft in een van de 10 kamers (douche/wc) van de Main lodge. Van je veranda (fankamers hebben balkon en hangmat) heb je een wijds uitzicht over de rivier. Ook upgrade mogelijk: bij het zwembad liggen enkele suites en op 15 min. lopen, 5 min rijden, liggen nog luxere River Cabins. In de verre omstreken zijn geen dorpen waardoor het resort een oase van rust is.

local Hero

Uiteraard is het exacte programma onder voorbehoud van weersomstandigheden, in het regenwoud wil de regen nog wel eens met bakken uit de lucht komen.

Dag 13 - 14: Verblijf Kabalebo Nature resort

Dagelijkse activiteiten zijn bijvoorbeeld een boswandeling, boot- of kajaktocht, de beklimming van de Misty Mountain of het spotten van wildlife. Ga hiken en spot tapirs, miereneters, reuzenotters of capibara’s. Hoger …

︿

Dag 15 - 16: Vlucht Paramaribo, verblijf Commewijne district

Op dag 15 vertrek je naar Paramaribo. Om je reis ontspannen af te sluiten niet meer de stad in maar naar het plantage district Commewijne: de palmbomen die je ziet vanuit de stad, te bereiken via de 52 meter hoge ‘Bosje Brug’ of met een klein ‘tentbootje’. De kustvlakte, aangeslibt klei, is uiterst vruchtbaar: de weelderige begroeiing was vroeger óók allemaal plantage.

Verschillende plantagewoningen, zoals Marienburg en Peperpot en zelfs fabrieken zijn gerestaureerd en toegankelijk. Andere plantages bestaan nog steeds in de vorm van dorpjes, waar de nakomelingen van de contractarbeiders wonen en leven van landbouw en visserij. Je verblijft in boetiekhotel Peperpot met zwembad op de oudste koffieplantage langs de Suriname rivier.

local Hero

Aan de rechteroever heerst rust: neem dat tempo over en kijk om je heen. De moerassen, die ze hier zwampen noemen, zijn het leefgebied van kaaimannen, meervallen en tientallen exotische vogelsoorten. Huur een kano of fiets en verken het 1730 ha. grote Peperpot natuurpark of maak met een voormalig plantage medewerker een wandeling over de aangrenzende kampong.

meet the locals

Dag 15 - 16: Vlucht Paramaribo, verblijf Commewijne district

Op dag 15 vertrek je naar Paramaribo. Om je reis ontspannen af te sluiten niet meer de stad in maar naar het plantage district Commewijne: de palmbomen die je ziet …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • De laatste nachten regel ik liever zelf

 • De laatste nachten regel ik liever zelf

Dag 17 - 18: Vertrek Suriname, terugvlucht naar Amsterdam

Ben je het vergeten, dan kun je nog even naar de binnenstad van Paramaribo voor de laatste souvenirs van lokale kunstenaars, bijvoorbeeld in de bekende winkel/galerie voor Arts & Crafts, in het warenhuis Ready Tex. Voor de lunch nog een lekkere hap Surinaams streetfood.

In de loop van de dag word je opgehaald voor de transfer naar de luchthaven. Het is ca. 1,5 uur rijden. Dan is het tijd voor je terugvlucht. Je komt de volgende ochtend vroeg aan in Amsterdam. Je Suriname rondreis zit er op.

Dag 17 - 18: Vertrek Suriname, terugvlucht naar Amsterdam

Ben je het vergeten, dan kun je nog even naar de binnenstad van Paramaribo voor de laatste souvenirs van lokale kunstenaars, bijvoorbeeld in de bekende winkel/galerie voor Arts & Crafts, …

︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Safira

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Suriname: