reisduur:
16 dagen / 15 nachten
route:
Palulu – Gunsi – Botopassi – Pingpe – Paramaribo – Commewijne – Paramaribo – Totness – Bigi Pan - Uitkijk
reissom:
va. € 1195,- p.p. (bij 2 personen)

Misschien heb je er wel familie. Want de banden tussen Suriname en Nederland gaan ver terug in de koloniale geschiedenis. Het land is een echte melting pot: de Caribbean, Afrika, en Zuid-Amerika in één.

Een rondreis door het tropische, warme Suriname gaat je verbazen: nergens is de natuur overweldigender, nergens de historie meer tastbaar. En nergens voel je je tegelijkertijd zowel thuis als ook ver van huis.

Tijdens deze rondreis door Suriname kom je heel dichtbij het hart van het land en voel je overal de vrolijkheid en levenslust. Waarom ben je er eigenlijk nog niet geweest?

Inclusief: 
- Alle transport* en transfers van en naar de luchthaven;
- Alle overnachtingen (buiten Paramaribo en Totness gedeeld sanitair);
- Alle ontbijten (behalve in Paramaribo);
- Palulu 2x diner; Boven suriname hiking 4x lunch, 3x diner; Mariënbosch 2x diner; Totness 2x lunch, 1x diner; Bigi-Pan 1x lunch, 1x diner; Uitkijk 2x diner;
- Fietshuur;
- Genoemde activiteiten** in Bigi-Pan, Uitkijk, activiteiten tijdens hiking tour en in Coronie/Totness;
- Stadswandeling Paramaribo;
- Assistentie van je local Hero;
- CO2 compensatie reis.

Exclusief:
- Internationale vlucht;
- Overige maaltijden;
- Borg fietshuur;
- Bootkosten plantagetour;
- Extra upgrades of optionele excursies.

Let op:
- Bij de meerdaagse trips naar het binnenland is veelal alleen ’s avonds een beperkt aantal uren stroom;
- Tijdens de fietstocht draag je je eigen bagage. Neem alleen mee wat je echt nodig hebt. Je kunt je spullen bij het hotel in Paramaribo achterlaten, daar kom je later weer terug. De fietsen zijn voorzien van fietstas of krat voorop.

*De reis is een volledig individuele rondreis. Je reist zelfstandig, dat wil echter niet zeggen privé. De reis bestaat uit dag- en meerdaagse tours, overnachtingen bij accommodaties, en losse transfers. De tours en transfers worden groepsverband uitgevoerd (niet telkens dezelfde groep) tenzij specifiek is aangegeven dat het privé is.

**Realiseer je dat omstandigheden en situaties kunnen wijzigen en dat dan een zekere mate van flexibiliteit nodig kan zijn. Het kan gaan om zaken als (extreme) weersomstandigheden, beperkte logistiek qua wegen en transportmiddelen, maar ook dat soms zaken uitlopen omdat rekening wordt gehouden met de wensen of fysieke omstandigheden van (andere) gasten.

Beste reistijd Suriname
Suriname heeft een tropisch regenwoud klimaat: het is er altijd warm (zo tussen de 25 en 35 ˚C) en met 85% of meer vochtigheid, erg vochtig. Van december t/m eind januari en van mei t/m eind augustus zijn er twee wat langere regentijden in Suriname. De beste maanden om Suriname te bezoeken zijn tussen februari en mei en tussen half augustus en half november. Maar de regenperiodes vallen de laatste jaren soms eerder of later. Eigenlijk regent het tijdens je bezoek altijd wel: zelfs in de droge tijd is het eerder ‘minder nat’. Je bent pas in Suriname geweest als je een Sibi Busi (stortbui) hebt meegemaakt. Die valt vaak tussen 12 en 16.00 uur en duurt niet lang. Zonder regenjas of paraplu ben je wel gelijk doorweekt.

Visum & paspoort
Voor de reizen naar Suriname voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit een geldig paspoort vereist dat nog minimaal 6 maanden geldig is na terugkomst uit Suriname. Verder heb je een zgn. toeristenkaart nodig. Dit kan per 18 oktober 2019 alleen nog maar online. De E-toeristenkaar kan je gemakkelijk online regelen via e-visums.nl. De kosten van een toeristenkaart zijn € 64,95,- p.p. Hiermee mag je maximaal 90 dagen blijven, de toeristenkaart geldt voor één in reis en je moet aantonen over een geldig retourticket te beschikken. Of regel het via de officele e-visa website van Suriname: https://suriname.vfsevisa.com/suriname/online/home/index

Ga je tijdens je reis de grens over, dan moet je voor de terugkeer naar Suriname een nieuwe toeristenkaart kopen of kiezen voor een multiple entry visum als je tijdens je verblijf een ander land wilt te bezoeken. (niet noodzakelijk voor dagtochten en tweedaagse bezoeken aan Frans Guyana/St. Laurent, wel voor meerdaagse verblijven richting Cayenne.)

Visumaanvragen voor Suriname kun je zowel persoonlijk regelen als via een koerier of familielid laten verzorgen. Nodig: geldig paspoort, online ingevuld en uitgeprint en ondertekend visumaanvraagformulier, recente (goedgelijkende), niet gebruikte kleurenpasfoto, print van je e-vliegticket.

Personen van Surinaamse Afkomst. Met een geldig PSA document heb je geen visum of toeristenkaart nodig. Een paspoort is verplicht en mag niet minder dan 6 maanden geldig zijn bij aankomst. De leges voor het aanvragen van een PSA document is € 100,-. (http://www.gov.sr/psa). Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige reisdocumenten voor Suriname. Het is handig voor vertrek de informatie van het consulaat of de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt.

Vaccinaties & gezondheid
Voor Suriname zijn geen vaccinaties verplicht. Aangeraden worden een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. Gele koorts is verplicht als je uit een land komt waar dat heerst. Dus ook als je na Suriname verder reist. Op de website van het LCR, het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden.

Kraanwater in Suriname is buiten de grote steden niet altijd drinkbaar, drink flessenwater, het is overal goedkoop verkrijgbaar.

In Suriname heerst deels malaria. Bij de plantages en in het binnenland heb je, enigszins afhankelijk van de tijd van het jaar, last van muggen. Koop ter plaatse de lokale Tropical Bush of, lekkerder, Krappa olie en smeer overal, óók onder je kleding. Muggen kunnen zelfs door je kleding prikken, alleen door een regenjas komen ze niet heen. Lange mouwen / broekspijpen dus ook een must. Nederlandse middeltjes met Deet werken niet altijd. Neem je eigen klamboe mee met ophangmateriaal, men heeft ze wel maar of ze zijn te klein of er zitten toch gaten in.

Verder komen ook dengue (die muggen steken overdag) en bilharzia (wormziekte, niet zwemmen in stilstaand water!) voor. Ook het Zika virus verspreidt zich. Voor zover bekend lopen volwassenen geen gevaar. Bekende symptomen zijn koorts en uitslag. Vaak is iemand na een week weer in orde. Er is op dit moment geen negatief reisadvies voor landen waar het virus actief is. Kijk voor meer informatie over het zika-virus op de website van het RIVM.

De zonkracht is groot, zelfs als het regent, smeer je goed in, zeker op het water. Neem in ieder geval een petje mee tegen de zon en voldoende zonnebrandmiddel, dat is niet overal te koop.

Tijdsverschil
In Suriname is het gedurende onze zomertijd 5 uur vroeger als in Nederland. In de wintertijd is het 4 uur vroeger.

Veiligheid in Suriname
De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de reisexpert van Suriname, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Kleine criminaliteit komt vooral voor op drukke plaatsen. Over het algemeen kun je ’s avonds zonder problemen op straat lopen maar loop in Paramaribo niet in stille overlichte straten of buurten. Laat papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat. Maar vergeet dan niet ze tijdig uit de kluis te (laten) halen.

Kleding & bagage
Zorg voor katoenen kleding (in laagjes) die snel droogt. Neem ook een warme trui mee voor als de airco loeit of op snel varende boten. Een poncho tegen de regen en een opvouwbare paraplu, ook tegen de zon, komen van pas. Controleer bij een kajaktour of de waterdichte tonnen voorzien zijn van een rubberen rand onder het deksel. Als deze ontbreekt is de ton niet goed waterdicht!

Beperk je bagage, neem liefst weekendtassen of een rugzak mee; in boten en op lokale vluchten is een harde schaal koffer heel onhandig. Voor binnenlandse vluchten geldt: je eigen gewicht en dat van je bagage luistert niet zo nauw, maar weet wel dat ze alle ruimte die overblijft in het vliegtuig graag maximaal benutten om goederen naar de lodges te brengen, die zijn immers afhankelijk van bevoorrading per vliegtuig.

Stadse Surinamers houden ervan zich netjes aan te kleden als ze naar een feestje gaan of op bezoek. Kom je bij mensen thuis dan trek je je schoenen uit bij de deur, je loopt op blote voeten of huisslippers.

Jungle tours Suriname
Ga je op jungle tour, zorg dan voor kleding die vuil kan worden, evt. een extra setje en bovenkleding van dikke stof met lange mouwen tegen de muskieten bij een avondtour. De boten waarin je vaart worden ook gebruikt bij het vissen. Die liggen los in de boot. Ook het water van meer en douche ruikt soms niet zo fris.

Neem een topje en broekje mee om in te zwemmen bij een sula, (stroomversnelling). Een kleine bikini is niet bestand tegen de harde waterstroming. De houten bankjes in de korjalen zijn best hard. Neem een kussen mee of stop wat kleren in een plastic zak om op te zitten. In het binnenland van Suriname in eenvoudige hutjes kun je het best je olielamp ‘s nachts binnen zetten, dat helpt tegen ongewenste beesten. Tours in Suriname zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. Het type vervoer (andere bus, boot of vliegtuig), evt. onverwachte stops (veel communities zijn afhankelijk van het toeristen vervoer, want ook vracht voor hen gaat dan mee) en weersomstandigheden (bv waterhoogte, waardoor de route anders wordt). Ook met de tijden moet je flexibel zijn, een uurtje later vertrekken of aankomen is hier heel gewoon. Het best is je niet druk te maken (daar is het sowieso te warm voor). No span, zeggen ze hier in Suriname, het komt wel goed.

Geld & pinnen
In Suriname betaal je met Surinaamse gulden (SRG) Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor alvast de koers bekijken. De Surinaamse gulden is alleen ter plaatse verkrijgbaar. Op de internationale luchthaven kun je pinnen (tot een bepaald maximaal bedrag, in de stad ligt dat bedrag hoger) en cash wisselen. Accepteer geen beschadigde biljetten, je kunt ze moeilijk kwijt, en zorg voor voldoende cash kleingeld.

Je kunt verder op veel andere plekken pinnen, uiteraard niet in het binnenland: zorg dan tijdig voor voldoende cash. Pin op een goed verlichte plaats, bij voorkeur overdag en liefst in een bankgebouw. Laat niemand helpen of meekijken en vraag een bonnetje (bewaren voor als je terug gaat wisselen in euro’s, dat moet in Suriname zelf). Het is aan te raden om voor ‘noodgevallen’, zoals wanneer een pinautomaat niet werkt, wat euro’s in cash bij je te hebben. Vergeet niet je bankpas uit te breiden naar ‘wereld’, anders kun je niet pinnen. Steeds vaker worden in de grotere hotels, winkels en restaurants creditcards geaccepteerd. Dit kost wel 3-5% extra. Visa en Mastercard worden aanbevolen.

Fooien & entrees
Entreegelden zijn soms inbegrepen, soms niet. Doorgaans maar enkele euro’s. Gebruikelijk is een kleine fooi voor allerlei diensten. Je gids of chauffeur verwacht ca. 2-4 US$ p.p. per dag. Ook in restaurants bars, en voor allerlei services heb je wat kleingeld nodig. Als je weet hoe laag de salarissen liggen en van de fooi hele families worden onderhouden, dan begrijp je dat hier makkelijk mee omgaan het best is. Op je vakantiebudget valt het immers mee.

Elektriciteit / telefoneren
De stopcontacten in Suriname werken meestal op 110 volt, in de grotere hotels is het 220 volt. Neem een wereldstekker mee, de stopkontakten zijn overal weer anders. Straten zowel in de stad als op het platteland zijn vaak slecht verlicht, een kleine zaklamp/hoofdlamp meenemen is een must, ook al omdat de elektriciteit regelmatig uitvalt, ook in Paramaribo. In het binnenland is soms helemaal geen elektra beschikbaar. Bellen via een Nederlandse provider kan flink oplopen, koop een lokale simkaart of gebruik de wifi. In het binnenland is er soms geen bereik.

Getting around in Suriname
Paramaribo is het draaipunt van het land. Veer vervoer en georganiseerde trips beginnen en eindigen daar. Het is dus niet vreemd als je tijdens je vakantie een of meer keer terug komt n Paramaribo. Een goed hotel daar is dan erg prettig. Uiteraard is het in de Nederlandse schoolvakanties drukker en zijn ook de vliegtickets naar Suriname prijziger. Dagtrips worden georganiseerd vanuit Paramaribo en zijn doorgaans goed geregeld. Zorg voor petje, zonnebrand, muggenspul en regenjas. Een kussentje en wat drinken en je kunt overal tegen. Tours waarbij je vliegt vertrekken van de lokale luchthaven Zorg en Hoop.Meerdaagse trips hebben meestal een minimum aantal deelnemers of vertrekken niet alle dagen van de week. Je local Hero zorgt er dan voor bij het maken van je reisplan dat eerst de meerdaagse trips het binnenland in worden geboekt, daarna je verblijf in Paramaribo. Bedenk echter wel dat lokale trips vanwege weers- of operationele omstandigheden (ja inderdaad) soms last minute gewijzigd of geannuleerd kunnen worden.

Zelf boeken

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld op:  
-vliegwinkel.nl   
-vliegtickets.nl  
-cheaptickets.nl  
-tix.nl  
-skyscanner.com

Tip: deze vliegsites bieden geen standaard CO2 compensatie. Je kunt dat zelf doen, bijvoorbeeld via Carbonkiller.org. Met jouw bijdrage halen zij CO2 rechten uit de markt. Boek je via het Amerikaanse FlyGRN, dan is CO2 compensatie inclusief.

Let hierbij op het volgende:  

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra.  
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via i-Deal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat.  
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten.  
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie.  
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.

Je vliegt naar

Bijna alle reizigers vliegen zonder tussenstop naar de hoofdstad Paramaribo. Maar je kunt ook combineren met een regionale bestemming, bijvoorbeeld de terugweg via Aruba, Curacao, Trinidad of Miami. Surinam Airways (SLM) vliegt deze bestemmingen aan vanuit Paramaribo. Klik in de zoekmachine of op de site van de vliegmaatschappij aan: terug vanaf een andere bestemming.

Maatschappijen  

KLM vliegt 3 tot 4 x per week naar Suriname. Vertrek op dinsdag, donderdag en zaterdag. In het hoogseizoen is er meestal nog een extra vlucht op de maandag. Een aantal maanden per jaar wordt er op maandag i.p.v. dinsdag gevlogen. De vluchten worden per Boeing 747-400 uitgevoerd. Keuze uit economy class, stoelen met meer comfort, zgn economy comfort en businessclass. Surinam Airways voert 6 x per week (dagelijks behalve op de maandag) een directe vlucht uit van Amsterdam naar Paramaribo en v.v. met een Airbus 340. Ook Tui-fly voert vluchten uit, in samenwerking met SLM.

Kosten  

Reken op € 600,- tot 700,- voor een retour, soms wat lager, in het hoogseizoen, tijdens de Nederlandse schoolvakanties meer. Er zijn goedkopere mogelijkheden maar je moet overstappen, bent lang onderweg en het risico op vertragingen is groter. Vroeg boeken loont altijd.

Tijden  

* De meeste maatschappijen komen dezelfde dag nog aan. 
* Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent.

Tips  

* Boek je vlucht naar Suriname bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie.  
* Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen. * Let op speciale actieperiodes, bv. de KLM voordeelweken.  
* Stap je over in een ander land? Dan heb je vaak toch een visum nodig. Bijvoorbeeld in de USA, vul dan op de ESTA website een zgn. visa waiver in. Kost US$ 14,- te betalen per creditcard.

Binnenlandse vluchten  

Je local Hero regelt de benodigde binnenlandse vlucht (en) op je route door Suriname, houdt alles bij en verwerkt wijzigingen direct in je reisschema.

reisduur:
16 dagen / 15 nachten
route:
Palulu – Gunsi – Botopassi – Pingpe – Paramaribo – Commewijne – Paramaribo – Totness – Bigi Pan - Uitkijk
reissom:
va. € 1195,- p.p. (bij 2 personen)
Misschien heb je er wel familie. Want de banden tussen Suriname en Nederland gaan ver terug in de koloniale geschiedenis. …
︿

Inclusief: 
- Alle transport* en transfers van en naar de luchthaven;
- Alle overnachtingen (buiten Paramaribo en Totness gedeeld sanitair);
- Alle ontbijten (behalve in Paramaribo);
- Palulu 2x diner; Boven suriname hiking 4x lunch, 3x diner; Mariënbosch 2x diner; Totness 2x lunch, 1x diner; Bigi-Pan 1x lunch, 1x diner; Uitkijk 2x diner;
- Fietshuur;
- Genoemde activiteiten** in Bigi-Pan, Uitkijk, activiteiten tijdens hiking tour en in Coronie/Totness;
- Stadswandeling Paramaribo;
- Assistentie van je local Hero;
- CO2 compensatie reis.

Exclusief:
- Internationale vlucht;
- Overige maaltijden;
- Borg fietshuur;
- Bootkosten plantagetour;
- Extra upgrades of optionele excursies.

Let op:
- Bij de meerdaagse trips naar het binnenland is veelal alleen ’s avonds een beperkt aantal uren stroom;
- Tijdens de fietstocht draag je je eigen bagage. Neem alleen mee wat je echt nodig hebt. Je kunt je spullen bij het hotel in Paramaribo achterlaten, daar kom je later weer terug. De fietsen zijn voorzien van fietstas of krat voorop.

*De reis is een volledig individuele rondreis. Je reist zelfstandig, dat wil echter niet zeggen privé. De reis bestaat uit dag- en meerdaagse tours, overnachtingen bij accommodaties, en losse transfers. De tours en transfers worden groepsverband uitgevoerd (niet telkens dezelfde groep) tenzij specifiek is aangegeven dat het privé is.

**Realiseer je dat omstandigheden en situaties kunnen wijzigen en dat dan een zekere mate van flexibiliteit nodig kan zijn. Het kan gaan om zaken als (extreme) weersomstandigheden, beperkte logistiek qua wegen en transportmiddelen, maar ook dat soms zaken uitlopen omdat rekening wordt gehouden met de wensen of fysieke omstandigheden van (andere) gasten.

Beste reistijd SurinameSuriname heeft een tropisch regenwoud klimaat: het is er altijd warm (zo tussen de 25 en 35 ˚C) …
︿
Zelf boekenTegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1 - 2: Aankomst Suriname, verblijf Palulu

Na de vlucht sta je op het warme asfalt van de luchthaven van Zanderij. De chauffeur staat buiten de aankomsthal al op je te wachten en binnen vijftien minuten lig je in je hangmat. Tijd om te acclimatiseren, te wennen aan het tijdsverschil en natuurlijk je eerste ‘Djogo’, oftewel een koud Parbo biertje.

Waar veel reizen door Suriname starten in Paramaribo, begin je deze rondreis net even anders. In het district Para, een uurtje ten zuiden van Paramaribo kampeer je middenin het groen. De natuurcamping is kleinschalig, je tentje heeft een matras met frisse lakens en staat onder een jungle hut. Zo blijf je droog bij een tropische bui. ’s Avonds branden olielampjes en schuif je aan bij een knisperend kampvuur.

local Hero

Er is een koele donkere kreek waar je veilig kunt zwemmen. Je kunt ook zelfstandig een wandeling maken door het bos of naar het nabijgelegen dorpje Berlijn. De eigenaar kan vervoer voor je regelen om er iets verder op uit te trekken, bijvoorbeeld naar de vlindertuin bij Lelydorp.

Dag 1 - 2: Aankomst Suriname, verblijf Palulu

Na de vlucht sta je op het warme asfalt van de luchthaven van Zanderij. De chauffeur staat buiten de aankomsthal al op je te wachten en binnen vijftien minuten lig …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • De eerste nacht(en) regel ik zelf

 • De eerste nacht(en) regel ik zelf

 • Reken op ca. € 25,- p.p.p.n.

 • Reken op ca. € 25,- p.p.p.n.

 • Liever iets luxer? Er zijn ook twee houten huisjes met je eigen sanitair. Reken op ca. € 35,- p.p.p.n. extra

 • Liever iets luxer? Er zijn ook twee houten huisjes met je eigen sanitair. Reken op ca. € 35,- p.p.p.n. extra

Dag 3: Start 4-daagse hike door Boven Suriname

Per gedeelde transfer reis je in 3 uur naar korjaalhaventje Atjoni. Wegen gaan over in water, met een houten korjaal vaar je dieper het regenwoud in en de manier van leven wordt landinwaarts steeds traditioneler: je bent onderweg op de Boven Suriname rivier. De rotsige rivier slingert langs dorpjes. Af en toe passeer je een sula; een stroomversnelling. Hier voel je echt dat Suriname land voor 90% uit jungle bestaat.

Wanneer de boot stopt begin je aan de eerste wandeling van ca. 13 km. Je draagt de komende dagen je eigen bagage, zorg voor een fijne rugtas en neem niet te veel mee. Aan het eind van de dag kom je aan bij Gunsi. Afkoelen doe je in de rivier, natuurlijk met een koud drankje.

local Hero

Deze dagen slaap je in traditionele houten hutten met bedden, lakens, klamboes, gedeeld sanitair en alleen lauw water. Er is geen wifi, airconditioning of ventilator in je hut. Basic dus, maar écht een ervaring, dichterbij de dorpen en de locals kom je niet.

Dag 3: Start 4-daagse hike door Boven Suriname

Per gedeelde transfer reis je in 3 uur naar korjaalhaventje Atjoni. Wegen gaan over in water, met een houten korjaal vaar je dieper het regenwoud in en de manier van …

︿

Dag 4: Hike Boven Suriname, van Gunsi naar Botopassi

Je trekt langs verschillende Marrondorpen, door dichtbeboste jungle vol vogels, nieuwsgierige apen en bijzondere planten. In de dorpjes wonen afstammelingen van weggelopen slaven, de zogeheten Marrons. Na een zware tocht door de jungle vonden hun gevluchte voorouders aan de rivier een nieuw thuis.

Op deze tweede dag van de hike trek je dieper het Boven Suriname gebied in. Vandaag is de afstand ca. 11 km. In het Saramaccaanse dorp Pikinslee lunch je en is er tijd om even te rusten. Maak een praatje met de mensen in het dorp, help een handje bij het afwassen in de rivier of het oogsten op de kostgrondjes. De cultuur nog wat beter leren kennen? Bezoek het plaatselijke museum. Daarna loop je verder naar Botopassi.

local Hero

Binnen de Marrons zijn verschillende stammen, in Boven Suriname vind je de Saramaccaanse stam. De mensen leven nu nog steeds een basic en traditioneel leven, dicht bij de natuur. TIP: Deze dagen ben je op bezoek bij de lokale bevolking. Wil je een foto maken van de mensen of hun bezittingen, vraag dat even.

Dag 4: Hike Boven Suriname, van Gunsi naar Botopassi

Je trekt langs verschillende Marrondorpen, door dichtbeboste jungle vol vogels, nieuwsgierige apen en bijzondere planten. In de dorpjes wonen afstammelingen van weggelopen slaven, de zogeheten Marrons. Na een zware tocht …

︿

Dag 5 - 6: Hike, van Botopassi via Pingpe naar Paramaribo

Op naar Pingpe, de eindbestemming van je 4-daagse hike. Dacht je gisteren al diep in de jungle te zijn, vandaag ga je nog wat verder. Hier zie je nauwelijks andere reizigers. Wel nieuwsgierige dorpsbewoners en kinderen die een praatje maken of je de weg wijzen. Rond lunchtijd kom je aan bij de lodge voor vannacht. Is er tijd, dan ga je vanmiddag naar de Tapawatra watervallen, een van de bekendste stroomversnellingen in Suriname. Bij de lodge blijven kan ook, de rivier is nooit ver weg voor een duik.

De volgende ochtend na het ontbijt per boot terug naar Atjoni. Nu besef je pas hoe ver je het binnenland in bent gegaan. Bij Atjoni tijd om iets te eten en drinken, waarna je verder reist naar Paramaribo (ca. 3,5 uur).

Dag 5 - 6: Hike, van Botopassi via Pingpe naar Paramaribo

Op naar Pingpe, de eindbestemming van je 4-daagse hike. Dacht je gisteren al diep in de jungle te zijn, vandaag ga je nog wat verder. Hier zie je nauwelijks andere …

︿

Dag 7: Budget rondreis Suriname, verblijf Paramaribo

Bijna de helft van de 560.000 Surinamers woont in Paramaribo, eigenlijk de enige echte stad van Suriname. Op werkdagen is het dan ook enorm druk. De binnenstad met zijn talloze withouten koloniale panden staat op de UNESCO Werelderfgoed en veel panden worden helemaal opgeknapt.

Met een duidelijke routekaart verken je vandaag op eigen houtje het stadshart van Paramaribo. In zo’n 2,5 uur loop je langs de voornaamste bezienswaardigheden: UNESCO erfgoed, het roemruchte Fort Zeelandia museum en de Palmentuin. ’s Avonds wachten de warungs, Javaanse eethuisjes aan de waterkant. Sluit af met een drankje tussen de locals bij Riverside.

local Hero

Ga voor cocktails naar het Rumhuis (ma t/m vr). Na een flinke scheut prijswinnende Suri rum ben je al snel bijna net zo ‘span’ als de Surinamers zelf.

Dag 7: Budget rondreis Suriname, verblijf Paramaribo

Bijna de helft van de 560.000 Surinamers woont in Paramaribo, eigenlijk de enige echte stad van Suriname. Op werkdagen is het dan ook enorm druk. De binnenstad met zijn talloze …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 28,- p.p.p.n.

 • Reken op ca. € 28,- p.p.p.n.

Dag 8 - 9: Van Paramaribo naar Commewijne

Vandaag verruil je stad voor het platteland, waar ooit de plantage eigenaren de dienst uitmaakten. Op een vertrouwde fiets (van Nederlandse makelij) peddel je naar Leonsberg waar je de boot pakt naar Fort Nieuw Amsterdam. Neem een kijkje in de oude gevangenis, het kruithuis en de bunkers voor je verder fietst.

Neem het Surinaamse tempo over en kijk om je heen: moerassen, die ze hier zwampen noemen, bieden kaaimannen, meervallen en veel vogels een thuis. Na ca. 19 km trappen kom je aan bij je slaapplek: plantagehuis Mariënbosch. Ooit een werkende plantage uit 1747, nu een bijzondere plek om te slapen. Kleinschalig, er zijn maar drie kamers. Geniet op je balkon van de authentieke sfeer en koel af in het zwembadje.

local Hero

Een nachtje op de plantage is een van onze homestay-pareltjes en maakt veel indruk bij de reizigers die je zijn voorgegaan. De eigenaar zit vol verhalen en op de ontbijttafel vind je het fruit uit de tuin terug. Je bagage kun je achterlaten bij het hotel in Paramaribo, daar kom je later terug.

Dag 8 - 9: Van Paramaribo naar Commewijne

Vandaag verruil je stad voor het platteland, waar ooit de plantage eigenaren de dienst uitmaakten. Op een vertrouwde fiets (van Nederlandse makelij) peddel je naar Leonsberg waar je de boot …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Met een bootje door de mangroves. Reken op ca. € 25 p.p.

 • Met een bootje door de mangroves. Reken op ca. € 25 p.p.

Dag 10: Van Commewijne naar Paramaribo

Vandaag fiets je terug naar Paramaribo. Maak een tochtje langs de markten die vol liggen met onbekende groenten, zelfgemaakte sambal of ketjap en vooral tropisch fruit. Vers van de boom smaken de sinaasappels, fris zure pompelmoes en super rijke mango’s een stuk beter dan in Nederland. Veel stadsbewoners gaan zondags op familie uitje naar de dierentuin of de botanische tuinen.

Nog iets typisch lokaals? Ga op de vroege zondagmiddag naar de ‘Revive’ op het terras van het zwembad van het luxe hotel Torarica aan de rivier. Populair bij de bevolking en leuke muziek. Tegen een kleine vergoeding kun je tegelijk zwemmen in het zwembad en wat zonnestralen meepakken op de ligbedden.

local Hero

Niets belangrijker voor Surinamers dan eten (en praten over eten). De verschillende culturen hebben hun eigen specialiteit: probeer de Javaanse saté, de saoto soep of de Hindoestaanse roti. Of ga aan de moksi alesi en de pom, populaire Creoolse gerechten, die toch anders smaken dan in Nederland.

meet the locals

Dag 10: Van Commewijne naar Paramaribo

Vandaag fiets je terug naar Paramaribo. Maak een tochtje langs de markten die vol liggen met onbekende groenten, zelfgemaakte sambal of ketjap en vooral tropisch fruit. Vers van de boom …

︿

Dag 11: Van Paramaribo naar Coronie, verblijf Totness

Per share-taxi vandaag naar Coronie. Onderweg kleurrijke fruitkraampjes, kleine dorpen én kokospalmen. Niet voor niets wordt deze dunbevolkte regio het kokos-district genoemd. Hier komt de geurige kokosolie vandaan, in heel Suriname (en daarbuiten) beroemd om zijn helende werking. In een lokale fabriek krijg je uitleg hoe het wordt gemaakt.

Pittoreske pleintjes met monumentale kerken, omgeven door veel groen. Het kleine dorp Totness is je volgende stop. De meeste reizigers komen hier alleen rijdend doorheen op weg naar Bigi Pan, zonde. In je guesthouse staat de lunch voor je klaar. De perfecte manier om het dorp te verkennen is per fiets. Waai uit over de zeedijk. Iedereen begroet elkaar, al snel voel je je inwoner.

Dag 11: Van Paramaribo naar Coronie, verblijf Totness

Per share-taxi vandaag naar Coronie. Onderweg kleurrijke fruitkraampjes, kleine dorpen én kokospalmen. Niet voor niets wordt deze dunbevolkte regio het kokos-district genoemd. Hier komt de geurige kokosolie vandaan, in heel …

︿

Dag 12: Van Totness naar Bigi Pan

Vanmorgen uitslapen en na de lunch naar het plaatselijke mangrove centrum voor een uitleg over de verschillende ecosystemen in Suriname. Met de fris opgedane kennis reis je naar naar Bigi-Pan (Groot Meer), een 67.000 ha. groot natuurgebied aan de westkust vol kreken, mangroves en moerassen. Dankzij het vele voedsel zie je er apen, kaaimannen, veel vis en is het een paradijs voor meer dan 100 vogelsoorten, zoals de rode Ibis die hier komen overwinteren.

Je overnacht in een houten lodge, bereikbaar per boot over de Nickerie rivier. De lodge ligt midden op het meer en is een perfecte uitvalsbasis voor de georganiseerde trips in de omgeving. 

local Hero

Het eenvoudige camp heeft een eetzaal, gemeenschappelijk sanitair en is gebouwd op palen.

Dag 12: Van Totness naar Bigi Pan

Vanmorgen uitslapen en na de lunch naar het plaatselijke mangrove centrum voor een uitleg over de verschillende ecosystemen in Suriname. Met de fris opgedane kennis reis je naar naar Bigi-Pan …

︿

Dag 13 - 14: Van Bigi-Pan naar Uitkijk, verblijf homestay

Ga er vanmorgen met de klaarliggende kajaks op uit en maak een vogeltocht over het meer. Je peddelt in stilte, te midden van de spectaculaire natuur. Een visarend staat aan de oever, een kolonie sterns vliegt op en waar je de kajak in het riet stuurt, zit een paartje steltlopers. 

Na de lunch vaar je terug naar het beginpunt waar de transfer weer klaar staat. Op naar Uitkijk, net voorbij Groningen. De komende dagen slaap je in een kleinschalige homestay. De locals hier zijn niet alleen de gastvrije eigenaren van Surinaams-Nederlandse komaf, maar ook hun paarden, koeien, geiten, eenden en honden. Er is geen vast programma tijdens je verblijf hier, ga mee in het tempo. Relax in je hangmat, ga vissen of duik in het zwembadje.

Dag 13 - 14: Van Bigi-Pan naar Uitkijk, verblijf homestay

Ga er vanmorgen met de klaarliggende kajaks op uit en maak een vogeltocht over het meer. Je peddelt in stilte, te midden van de spectaculaire natuur. Een visarend staat aan …

︿

Dag 15 - 16: Van Uitkijk naar Paramaribo, vertrek Suriname

Vandaag ga je per transfer na het ontbijt terug naar de luchthaven. Het is ongeveer twee uur rijden.

Voldaan van alle indrukken vlieg je terug naar Nederland. Je komt de volgende ochtend vroeg aan. Je Suriname budgetreis zit er op. 

Dag 15 - 16: Van Uitkijk naar Paramaribo, vertrek Suriname

Vandaag ga je per transfer na het ontbijt terug naar de luchthaven. Het is ongeveer twee uur rijden.

Voldaan van alle indrukken vlieg je terug naar Nederland. Je komt de …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Relaxed afsluiten met nog een laatste nacht in Paramaribo. Reken op ca. € 28,- p.p.p.n.

 • Relaxed afsluiten met nog een laatste nacht in Paramaribo. Reken op ca. € 28,- p.p.p.n.

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Safira

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Suriname: