reisduur:
16 dagen / 15 nachten
route:
Paramaribo - Frederiksdorp - Bigi Pan - Paramaribo - Brownsberg - Afobaka- Isadou -Paramaribo
reissom:
va. € 1029,- p.p.(bij 2 personen)

Misschien heb je er wel familie. Want de banden tussen Suriname en Nederland gaan ver terug in de koloniale geschiedenis.

Het land is ook een melting pot: de Caribbean, Afrika en Zuid Amerika in één. Waar de gewoontes en gebruiken van de ‘braka’ niet zo tellen. Veel belangrijker: een ‘brasa’ met je familie, lekker eten met je vrienden en altijd een flinke scheut vrolijkheid en levenslust.

Het tropisch warme Suriname gaat je verbazen: nergens is de natuur overweldigender, nergens de historie meer tastbaar. En nergens voel je je tegelijk zowel thuis als ook ver van huis. Op deze rondreis Suriname kom je heel dicht bij het hart van het land. Waarom ben je er eigenlijk nog niet geweest?

Inclusief:
- aankomsttransfer;
- alle overnachtingen (buiten Paramaribo met gedeeld sanitair)
- alle ontbijten; - Frederiksdorp 2x diner, Bigi Pan alle lunches/diners, 
- fietshuur en bootkosten op de plantagetoer;
- activiteiten in Bigi Pan;
- alle maaltijden en transport van dag 10 t/m 14;
- assistentie van je local Hero;
- CO2 compensatie reis.

Exclusief:
- internationale vlucht;
- overige maaltijden;
- borg fietshuur;
- extra upgrades of optional excursies.

Beste reistijd Suriname
Suriname heeft een tropisch regenwoud klimaat: het is er altijd warm (zo tussen de 25 en 35 ˚C) en met 85% of meer vochtigheid, erg vochtig. Van december t/m eind januari en van mei t/m eind augustus zijn er twee wat langere regentijden in Suriname. De beste maanden om Suriname te bezoeken zijn tussen februari en mei en tussen half augustus en half november. Maar de regenperiodes vallen de laatste jaren soms eerder of later. Eigenlijk regent het tijdens je bezoek altijd wel: zelfs in de droge tijd is het eerder ‘minder nat’. Je bent pas in Suriname geweest als je een Sibi Busi (stortbui) hebt meegemaakt. Die valt vaak tussen 12 en 16.00 uur en duurt niet lang. Zonder regenjas of paraplu ben je wel gelijk doorweekt.

Visum & paspoort
Voor de reizen naar Suriname voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit een geldig paspoort vereist dat nog minimaal 6 maanden geldig is na terugkomst uit Suriname. Verder heb je een zgn. toeristenkaart nodig. Dit kan per 18 oktober 2019 alleen nog maar online. De E-toeristenkaar kan je gemakkelijk online regelen via e-visums.nl. De kosten van een toeristenkaart zijn € 64,95,- p.p. Hiermee mag je maximaal 90 dagen blijven, de toeristenkaart geldt voor één in reis en je moet aantonen over een geldig retourticket te beschikken. Of regel het via de officele e-visa website van Suriname: https://suriname.vfsevisa.com/suriname/online/home/index

Ga je tijdens je reis de grens over, dan moet je voor de terugkeer naar Suriname een nieuwe toeristenkaart kopen of kiezen voor een multiple entry visum als je tijdens je verblijf een ander land wilt te bezoeken. (niet noodzakelijk voor dagtochten en tweedaagse bezoeken aan Frans Guyana/St. Laurent, wel voor meerdaagse verblijven richting Cayenne.)

Visumaanvragen voor Suriname kun je zowel persoonlijk regelen als via een koerier of familielid laten verzorgen. Nodig: geldig paspoort, online ingevuld en uitgeprint en ondertekend visumaanvraagformulier, recente (goedgelijkende), niet gebruikte kleurenpasfoto, print van je e-vliegticket.

Personen van Surinaamse Afkomst. Met een geldig PSA document heb je geen visum of toeristenkaart nodig. Een paspoort is verplicht en mag niet minder dan 6 maanden geldig zijn bij aankomst. De leges voor het aanvragen van een PSA document is € 100,-. (http://www.gov.sr/psa). Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige reisdocumenten voor Suriname. Het is handig voor vertrek de informatie van het consulaat of de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt.

Vaccinaties & gezondheid
Voor Suriname zijn geen vaccinaties verplicht. Aangeraden worden een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. Gele koorts is verplicht als je uit een land komt waar dat heerst. Dus ook als je na Suriname verder reist. Op de website van het LCR, het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden.

Kraanwater in Suriname is buiten de grote steden niet altijd drinkbaar, drink flessenwater, het is overal goedkoop verkrijgbaar.

In Suriname heerst deels malaria. Bij de plantages en in het binnenland heb je, enigszins afhankelijk van de tijd van het jaar, last van muggen. Koop ter plaatse de lokale Tropical Bush of, lekkerder, Krappa olie en smeer overal, óók onder je kleding. Muggen kunnen zelfs door je kleding prikken, alleen door een regenjas komen ze niet heen. Lange mouwen / broekspijpen dus ook een must. Nederlandse middeltjes met Deet werken niet altijd. Neem je eigen klamboe mee met ophangmateriaal, men heeft ze wel maar of ze zijn te klein of er zitten toch gaten in.

Verder komen ook dengue (die muggen steken overdag) en bilharzia (wormziekte, niet zwemmen in stilstaand water!) voor. Ook het Zika virus verspreidt zich. Voor zover bekend lopen volwassenen geen gevaar. Bekende symptomen zijn koorts en uitslag. Vaak is iemand na een week weer in orde. Er is op dit moment geen negatief reisadvies voor landen waar het virus actief is. Kijk voor meer informatie over het zika-virus op de website van het RIVM.

De zonkracht is groot, zelfs als het regent, smeer je goed in, zeker op het water. Neem in ieder geval een petje mee tegen de zon en voldoende zonnebrandmiddel, dat is niet overal te koop.

Tijdsverschil
In Suriname is het gedurende onze zomertijd 5 uur vroeger als in Nederland. In de wintertijd is het 4 uur vroeger.

Veiligheid in Suriname
De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de reisexpert van Suriname, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Kleine criminaliteit komt vooral voor op drukke plaatsen. Over het algemeen kun je ’s avonds zonder problemen op straat lopen maar loop in Paramaribo niet in stille overlichte straten of buurten. Laat papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat. Maar vergeet dan niet ze tijdig uit de kluis te (laten) halen.

Kleding & bagage
Zorg voor katoenen kleding (in laagjes) die snel droogt. Neem ook een warme trui mee voor als de airco loeit of op snel varende boten. Een poncho tegen de regen en een opvouwbare paraplu, ook tegen de zon, komen van pas. Controleer bij een kajaktour of de waterdichte tonnen voorzien zijn van een rubberen rand onder het deksel. Als deze ontbreekt is de ton niet goed waterdicht!

Beperk je bagage, neem liefst weekendtassen of een rugzak mee; in boten en op lokale vluchten is een harde schaal koffer heel onhandig. Voor binnenlandse vluchten geldt: je eigen gewicht en dat van je bagage luistert niet zo nauw, maar weet wel dat ze alle ruimte die overblijft in het vliegtuig graag maximaal benutten om goederen naar de lodges te brengen, die zijn immers afhankelijk van bevoorrading per vliegtuig.

Stadse Surinamers houden ervan zich netjes aan te kleden als ze naar een feestje gaan of op bezoek. Kom je bij mensen thuis dan trek je je schoenen uit bij de deur, je loopt op blote voeten of huisslippers.

Jungle tours Suriname
Ga je op jungle tour, zorg dan voor kleding die vuil kan worden, evt. een extra setje en bovenkleding van dikke stof met lange mouwen tegen de muskieten bij een avondtour. De boten waarin je vaart worden ook gebruikt bij het vissen. Die liggen los in de boot. Ook het water van meer en douche ruikt soms niet zo fris.

Neem een topje en broekje mee om in te zwemmen bij een sula, (stroomversnelling). Een kleine bikini is niet bestand tegen de harde waterstroming. De houten bankjes in de korjalen zijn best hard. Neem een kussen mee of stop wat kleren in een plastic zak om op te zitten. In het binnenland van Suriname in eenvoudige hutjes kun je het best je olielamp ‘s nachts binnen zetten, dat helpt tegen ongewenste beesten. Tours in Suriname zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. Het type vervoer (andere bus, boot of vliegtuig), evt. onverwachte stops (veel communities zijn afhankelijk van het toeristen vervoer, want ook vracht voor hen gaat dan mee) en weersomstandigheden (bv waterhoogte, waardoor de route anders wordt). Ook met de tijden moet je flexibel zijn, een uurtje later vertrekken of aankomen is hier heel gewoon. Het best is je niet druk te maken (daar is het sowieso te warm voor). No span, zeggen ze hier in Suriname, het komt wel goed.

Geld & pinnen
In Suriname betaal je met Surinaamse gulden (SRG) Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor alvast de koers bekijken. De Surinaamse gulden is alleen ter plaatse verkrijgbaar. Op de internationale luchthaven kun je pinnen (tot een bepaald maximaal bedrag, in de stad ligt dat bedrag hoger) en cash wisselen. Accepteer geen beschadigde biljetten, je kunt ze moeilijk kwijt, en zorg voor voldoende cash kleingeld.

Je kunt verder op veel andere plekken pinnen, uiteraard niet in het binnenland: zorg dan tijdig voor voldoende cash. Pin op een goed verlichte plaats, bij voorkeur overdag en liefst in een bankgebouw. Laat niemand helpen of meekijken en vraag een bonnetje (bewaren voor als je terug gaat wisselen in euro’s, dat moet in Suriname zelf). Het is aan te raden om voor ‘noodgevallen’, zoals wanneer een pinautomaat niet werkt, wat euro’s in cash bij je te hebben. Vergeet niet je bankpas uit te breiden naar ‘wereld’, anders kun je niet pinnen. Steeds vaker worden in de grotere hotels, winkels en restaurants creditcards geaccepteerd. Dit kost wel 3-5% extra. Visa en Mastercard worden aanbevolen.

Fooien & entrees
Entreegelden zijn soms inbegrepen, soms niet. Doorgaans maar enkele euro’s. Gebruikelijk is een kleine fooi voor allerlei diensten. Je gids of chauffeur verwacht ca. 2-4 US$ p.p. per dag. Ook in restaurants bars, en voor allerlei services heb je wat kleingeld nodig. Als je weet hoe laag de salarissen liggen en van de fooi hele families worden onderhouden, dan begrijp je dat hier makkelijk mee omgaan het best is. Op je vakantiebudget valt het immers mee.

Elektriciteit / telefoneren
De stopcontacten in Suriname werken meestal op 110 volt, in de grotere hotels is het 220 volt. Neem een wereldstekker mee, de stopkontakten zijn overal weer anders. Straten zowel in de stad als op het platteland zijn vaak slecht verlicht, een kleine zaklamp/hoofdlamp meenemen is een must, ook al omdat de elektriciteit regelmatig uitvalt, ook in Paramaribo. In het binnenland is soms helemaal geen elektra beschikbaar. Bellen via een Nederlandse provider kan flink oplopen, koop een lokale simkaart of gebruik de wifi. In het binnenland is er soms geen bereik.

Getting around in Suriname
Paramaribo is het draaipunt van het land. Veer vervoer en georganiseerde trips beginnen en eindigen daar. Het is dus niet vreemd als je tijdens je vakantie een of meer keer terug komt n Paramaribo. Een goed hotel daar is dan erg prettig. Uiteraard is het in de Nederlandse schoolvakanties drukker en zijn ook de vliegtickets naar Suriname prijziger. Dagtrips worden georganiseerd vanuit Paramaribo en zijn doorgaans goed geregeld. Zorg voor petje, zonnebrand, muggenspul en regenjas. Een kussentje en wat drinken en je kunt overal tegen. Tours waarbij je vliegt vertrekken van de lokale luchthaven Zorg en Hoop.Meerdaagse trips hebben meestal een minimum aantal deelnemers of vertrekken niet alle dagen van de week. Je local Hero zorgt er dan voor bij het maken van je reisplan dat eerst de meerdaagse trips het binnenland in worden geboekt, daarna je verblijf in Paramaribo. Bedenk echter wel dat lokale trips vanwege weers- of operationele omstandigheden (ja inderdaad) soms last minute gewijzigd of geannuleerd kunnen worden.

Zelf boeken

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld op:  
-vliegwinkel.nl   
-vliegtickets.nl  
-cheaptickets.nl  
-tix.nl  
-skyscanner.com

Let hierbij op het volgende:  
* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra.  
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via i-Deal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat.  
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten.  
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie.  
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.

Je vliegt naar

Bijna alle reizigers vliegen non-stop naar de hoofdstad Paramaribo. Maar je kunt ook combineren met een regionale bestemming, bijvoorbeeld de terugweg via Aruba, Curacao, Trinidad of Miami. SLM vliegt deze bestemmingen aan vanuit Paramaribo. Klik in de zoekmachine of op de site van de vliegmaatschappij aan: terug vanaf een andere bestemming.

Maatschappijen  

KLM vliegt 3 tot 4 x per week. Vertrek op dinsdag, donderdag en zaterdag. In het hoogseizoen is er meestal nog een extra vlucht op de maandag. Een aantal maanden per jaar wordt er op maandag i.p.v. dinsdag gevlogen. De vluchten worden per Boeing 747-400 uitgevoerd. Keuze uit economy class, stoelen met meer comfort, zgn economy comfort en businessclass. Surinam Airways voert 6 x per week (dagelijks behalve op de maandag) een non-stop vlucht uit van Amsterdam naar Paramaribo en v.v. met een Airbus 340. Ook Tui-fly voert vluchten uit, in samenwerking met SLM.

Kosten  

Reken op € 600,- tot 700,- voor een retour, soms wat lager, in het hoogseizoen, tijdens de Nederlandse schoolvakanties meer. Er zijn goedkopere mogelijkheden maar je moet overstappen, bent lang onderweg en het risico op vertragingen is groter. Vroeg boeken loont altijd.

Tijden  

* De meeste maatschappijen komen dezelfde dag nog aan. 
* Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent.

Tips  

* Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie.  
* Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen. * Let op speciale actieperiodes, bv. de KLM voordeelweken.  
* Stap je over in een ander land? Dan heb je vaak toch een visum nodig. Bijvoorbeeld in de USA, vul dan op de ESTA website een zgn. visa waiver in. Kost US$ 14,- te betalen per creditcard.

Binnenlandse vluchten  

Je local Hero regelt de benodigde binnenlandse vlucht (en) op je route, houdt alles bij en verwerkt wijzigingen direct in je reisschema.

reisduur:
16 dagen / 15 nachten
route:
Paramaribo - Frederiksdorp - Bigi Pan - Paramaribo - Brownsberg - Afobaka- Isadou -Paramaribo
reissom:
va. € 1029,- p.p.(bij 2 personen)
Misschien heb je er wel familie. Want de banden tussen Suriname en Nederland gaan ver terug in de koloniale geschiedenis. …
︿

Inclusief:
- aankomsttransfer;
- alle overnachtingen (buiten Paramaribo met gedeeld sanitair)
- alle ontbijten; - Frederiksdorp 2x diner, Bigi Pan alle lunches/diners, 
- fietshuur en bootkosten op de plantagetoer;
- activiteiten in Bigi Pan;
- alle maaltijden en transport van dag 10 t/m 14;
- assistentie van je local Hero;
- CO2 compensatie reis.

Exclusief:
- internationale vlucht;
- overige maaltijden;
- borg fietshuur;
- extra upgrades of optional excursies.

Beste reistijd SurinameSuriname heeft een tropisch regenwoud klimaat: het is er altijd warm (zo tussen de 25 en 35 ˚C) …
︿
Zelf boekenTegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1: Aankomst Suriname, verblijf Paramaribo

Een lange maar directe vlucht en je staat in één keer op het warme asfalt van de luchthaven van Zanderij. Met de airport shuttle word je naar je guesthouse gebracht, op 5 minuten lopen van het hart van het uitgaansgebied van Paramaribo. Tijd om wat te acclimatiseren, te wennen aan het tijdsverschil en natuurlijk je eerste ‘’Djogo’’, oftewel een koud Parbo biertje.

Bijna de helft van de 560.000 Surinamers woont in Paramaribo, eigenlijk de enige echte stad. Op werkdagen is het dan ook enorm druk. De binnenstad met zijn talloze withouten koloniale panden staat op de UNESCO Werelderfgoed en veel panden worden helemaal opgeknapt.

Dag 1: Aankomst Suriname, verblijf Paramaribo

Een lange maar directe vlucht en je staat in één keer op het warme asfalt van de luchthaven van Zanderij. Met de airport shuttle word je naar je guesthouse gebracht, …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Teveel om te zien? Reken op ca. € 20,- p.p.p.n. extra.

 • Teveel om te zien? Reken op ca. € 20,- p.p.p.n. extra.

 • Koloniaal comfort hotel. Reken op ca. € 21,- p.p.p.n. extra.

 • Koloniaal comfort hotel. Reken op ca. € 21,- p.p.p.n. extra.

 • De eerste nacht(en) regel ik zelf

 • De eerste nacht(en) regel ik zelf

Dag 2 - 3: Budget rondreis Suriname, verblijf Paramaribo

Ben je de volgende ochtend, zondag, vroeg wakker dan is het maar enkele minuten lopen naar het Onafhankelijkheidsplein. Voor 08.00 uur kun je er de wekelijkse zangvogelwedstrijd meemaken. Loop tegen het eind van de ochtend door naar Fort Zeelandia voor een rondleiding door dit roemruchte museum. Vanaf het terras heb je uitzicht over de Suriname rivier.

Vlakbij je guesthouse ligt het Koto museum met info en klederdrachten van de Surinaams Afrikaanse cultuur. Leuk is dat de beheer met zoveel passie vertelt. Ga naar Platte brug, de centrale markt en bezoek de ‘Basiliek’, de grootste houten kathedraal van Zuid Amerika. ’s Avonds wachten de Chinese wok-eethuisjes en de eetstalletjes aan de Waterkant.

local Hero

Ga voor cocktails naar het Rumhuis (ma t/m vr). Na een flinke scheut prijswinnende Suri rum ben je al snel bijna net zo chill (rustig) als de Surinamers zelf.

meet the locals

Dag 2 - 3: Budget rondreis Suriname, verblijf Paramaribo

Ben je de volgende ochtend, zondag, vroeg wakker dan is het maar enkele minuten lopen naar het Onafhankelijkheidsplein. Voor 08.00 uur kun je er de wekelijkse zangvogelwedstrijd meemaken. Loop tegen …

︿

Dag 4: Paramaribo naar Frederiksdorp

Vandaag verruil je de stad voor het platteland, waar ooit de plantage eigenaren de dienst uitmaakten. Op een vertrouwde fiets (van Nederlandse makelij, met versnelling) peddel je op je gemak naar Leonsberg waar je de boot pakt naar Fort Nieuw Amsterdam. Neem een kijkje in de oude gevangenis, het kruithuis en de bunkers en fiets dan nog een half uurtje verder naar Mariënburg.

Deze voormalige suikerrietplantage, fabriek en kampong was begin 20e eeuw een van de meest winstgevende bedrijven van het land. Tijdens de facultatieve rondleiding krijg je een goed beeld van het zware werk dat hier ooit gedaan werd. Met 5 minuten varen steek je de rivier over naar de plantage Frederiksdorp waar je overnacht in een eenvoudige cabana.

local Hero

Frederiksdorp is een mooi resort, dus een dagje extra relaxen aan het zwembad kan ook.

Dag 4: Paramaribo naar Frederiksdorp

Vandaag verruil je de stad voor het platteland, waar ooit de plantage eigenaren de dienst uitmaakten. Op een vertrouwde fiets (van Nederlandse makelij, met versnelling) peddel je op je gemak …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Wil je graag langer blijven?

 • Wil je graag langer blijven?

 • Inkorten van 3 naar 2 daagse trip.

 • Inkorten van 3 naar 2 daagse trip.

Dag 5 - 6: Fietsen langs de plantages

Fietstrips naar eigen keuze. Ga naar de plantages Kroonenburg en via Johanna Margaretha (een voormalige koffie- en cacao plantage) naar de plantage Rust en Werk.

Afhankelijk van het seizoen kun je, naast het fietsen op eigen gelegenheid, ook kiezen voor georganiseerde tours zoals de ‘zwampen’ tocht, waarbij je op een bootje door de mangroves vaart.

local Hero

Contractarbeiders voor de plantages werden aanvankelijk vooral gehaald uit het voormalig Nederlands Indië. Ben je hongerig van het fietsen, dan kun je overal hapjes scoren: Javaanse loempia’s, saté, bami of Telo met Teri, de populaire gedroogde visjes.

Dag 5 - 6: Fietsen langs de plantages

Fietstrips naar eigen keuze. Ga naar de plantages Kroonenburg en via Johanna Margaretha (een voormalige koffie- en cacao plantage) naar de plantage Rust en Werk.

Afhankelijk van het seizoen kun …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 25,- p.p.

 • Reken op ca. € 25,- p.p.

 • Reken op ca. € 25,- p.p.

 • Reken op ca. € 25,- p.p.

 • Feb t/m aug. Reken op ca. € 35,- p.p.

 • Feb t/m aug. Reken op ca. € 35,- p.p.

Dag 7: Paramaribo naar Bigi Pan

Per share-taxi is het een ochtend rijden naar Bigi Pan (Groot Meer). Dit is een 68.000 ha. groot natuurgebied aan de westkust van Suriname vol kreken, mangroves en moerassen. Dankzij het vele voedsel zie je er apen, reptielen, veel vis en is het een paradijs voor meer dan 100 vogelsoorten, zoals de rode Ibis die hier komen overwinteren.

Je overnacht in een houten lodge, bereikbaar per boot over de Nickerie rivier. Het is het enige resort midden op het meer en je uitvalsbasis voor de georganiseerde trips in de omgeving. Het eenvoudige camp met een eetzaal en tien 2-persoonskamers (gemeenschappelijk sanitair) is gebouwd op palen.

local Hero

Eenvoudige, wat smalle 1-persoons bedden, maar een geweldige plek tijdens je budget rondreis Suriname! Beperkte elektra vooral voor verlichting, dus heb je wat op te laden, doe het voor je vertrekt.

Dag 7: Paramaribo naar Bigi Pan

Per share-taxi is het een ochtend rijden naar Bigi Pan (Groot Meer). Dit is een 68.000 ha. groot natuurgebied aan de westkust van Suriname vol kreken, mangroves en moerassen. Dankzij …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 8: Bigi Pan, terug naar Paramaribo

Afhankelijk van het seizoen ga je aan de vooravond met je gids naar de plek waar Rode Ibissen en reigers zich verzamelen voor de nacht. Je maakt een spannende avond boottoer met zaklamp op zoek naar kaaimannen en slangen en vaart over het uitgestrekte Bigi Pan meer. Met een gids kun je visnetten uitzetten of een modderbad nemen in de oceaan.

Relaxen kan daarna op je balkonnetje. Nog energie: ga er met de klaarliggende kajaks op uit een maak een vogeltocht over het meer. Je peddelt in stilte, te midden van spectaculaire natuur. Een visarend staat aan de oever, een kolonie sterns vliegt op en waar je de kajak in het riet stuurt, zit een paartje steltlopers. Je bureau in Nederland voelt heel ver weg.

local Hero

Deze tweedaags trip naar Bigi Pan kan ook met gids. Je stopt dan in de tuinbouwstreek Saramacca, het vissershaventje Boskamp, het kokosdistrict Coronie. Wageningen, Henarpolder en de bananenplantage. Je slaapt in een comfortabel appartement in Nieuw Nickerie en maakt de dag erop een boottrip op de Bigi Pan. Toeslag ca. € 80,- p.p.

Dag 8: Bigi Pan, terug naar Paramaribo

Afhankelijk van het seizoen ga je aan de vooravond met je gids naar de plek waar Rode Ibissen en reigers zich verzamelen voor de nacht. Je maakt een spannende avond …

︿

Dag 9: Budget rondreis Suriname, verblijf Paramaribo

Huur een fiets en maak een tochtje langs de markten die vol liggen met onbekende groenten, zelfgemaakte sambal of ketjap en vooral tropisch fruit. Vers van de boom smaken de sinaasappels, fris zure pompelmoes en super rijpe mango’s een stuk beter dan in Nederland. Veel stadbewoners gaan zondags op familie-uitje naar de dierentuin of de botanische tuinen.

Nog iets typisch lokaals? Ga op de vroege zondagmiddag naar de ‘Revive’ op het terras van het zwembad van het luxe hotel Torarica aan de rivier. Populair bij de bevolking en leuke muziek. Tegen een kleine vergoeding kun je tegelijk zwemmen in het zwembad en wat zonnestralen meepakken op de ligbedden.

local Hero

Niets belangrijker voor Surinamers dan eten (en praten over eten). De verschillende culturen hebben hun eigen specialiteit: probeer de Javaanse saté, de saoto soep of de Hindoestaanse roti. Of ga aan de moksi alesi en de pom, populaire Creoolse gerechten, die toch anders smaken dan in Nederland.

meet the locals

Dag 9: Budget rondreis Suriname, verblijf Paramaribo

Huur een fiets en maak een tochtje langs de markten die vol liggen met onbekende groenten, zelfgemaakte sambal of ketjap en vooral tropisch fruit. Vers van de boom smaken de …

︿

Dag 10: Paramaribo - Brownsberg

Je het Suriname niet gezien als je niet in het binnenland bent geweest.  Deze trip is een combinatie van Brownsberg, Afobaka en Isadou. Je vertrekt per bus en na een stop in de open Savanna van Suriname  naar Brownsberg in het district Brokopondo.

Echte jungle, maar gelukkig geen malaria gebied. Vanaf het uitzichtpunt op de 500 meter hoge berg heb je de dag erop een wijd uitzicht op het Blommenstein stuwmeer, terwijl je  in het regenwoud erom heen de apen hoort brullen. Met je gids loop je naar de lager gelegen watervallen waar je een koele ‘waterval douche’ kunt nemen.

Dag 10: Paramaribo - Brownsberg

Je het Suriname niet gezien als je niet in het binnenland bent geweest.  Deze trip is een combinatie van Brownsberg, Afobaka en Isadou. Je vertrekt per bus en na een …

︿

Dag 11: Brownsberg- Afobaka

Van Brownsberg rijd je naar Afobaka, een resort gelegen aan de linkeroever van het stuwmeer. Je hebt er een adembenemend zicht over het meer met de boomtoppen die hier boven het water uitsteken. Je overnacht in eenvoudige huisjes met airco.

Na het diner is het bij het kampvuur genieten van de prachtige sterrenhemel. De dag erop wordt je bij zonsopkomst wakker van het gebrul van de brulapen. Het is de ultieme plek om te kanoën, zwemmen of te vissen. Een facultatief boottripje over het meer is daarom echt aan te raden.

Dag 11: Brownsberg- Afobaka

Van Brownsberg rijd je naar Afobaka, een resort gelegen aan de linkeroever van het stuwmeer. Je hebt er een adembenemend zicht over het meer met de boomtoppen die hier boven …

︿

Dag 12: Afobaka - Isadou

Vanochtend per korjaal naar het eiland Isadou, een resort gebouwd midden in de Boven Suriname rivier. Dit gebied staat bekend om de Marroncultuur en het maagdelijke Amazone regenwoud. De Marrons, afstammelingen van weggelopen slaven, vestigden zich in het ontoegankelijke binnenland. Door hun geïsoleerde leven ontwikkelde zich een eigen cultuur met Afrikaanse invloeden.

Na de lunch kun je een frisse duik nemen en de stroomversnellingen (sula’s) verkennen en een wandeling maken naar Jawjaw, een van de eerste Marron dorpen waar toeristen kwamen. Het diner en de overige maaltijden tijdens je verblijf hier zijn inclusief.

Dag 12: Afobaka - Isadou

Vanochtend per korjaal naar het eiland Isadou, een resort gebouwd midden in de Boven Suriname rivier. Dit gebied staat bekend om de Marroncultuur en het maagdelijke Amazone regenwoud. De Marrons, …

︿

Dag 13: Jungle en Marron dorpen

Isadou is een van de weinige oorden waarvan een lokaal marron echtpaar de eigenaar is. De lokale marronbevolking wordt zoveel mogelijk betrokken en “lift mee” met het toerisme. Toch blijft de charme van de traditionele gebruiken en omgangsvormen behouden. Ook de kok en gids zijn enthousiaste locals, die hun best doen om het je naar de zin te maken.

Vanochtend bezoek je met gids het Marron dorp Gunsi. Daarna trek je dwars door het oerwoud naar Aurora, een ander Marron dorp. Terug op Isadou kun je relaxen in je hangmat of naar de ‘kostgrondjes’ van de bevolking. ’s Avonds kaaiman spotten per korjaal: hoe verder uit elkaar de ‘lichtjes’ die de lamp van de gids weerkaatsen, hoe groter de kaaiman!

Dag 13: Jungle en Marron dorpen

Isadou is een van de weinige oorden waarvan een lokaal marron echtpaar de eigenaar is. De lokale marronbevolking wordt zoveel mogelijk betrokken en “lift mee” met het toerisme. Toch blijft …

︿

Dag 14 - 16: Isadou naar Paramaribo, vertrek Suriname

Voor zonsopkomst stap je met een kop koffie de boot weer in om het oerwoud te horen ontwaken. Vanochtend na het ontbijt nog een laatste duik in de rivier, een korte boswandeling om het af te leren en dan volgt de terugreis naar de hoofdstad Paramaribo, waar je de avond hebt om nog eens in het nachtleven te duiken.

De dag erop kun je lekker uitslapen en de laatste souvenirs van lokale kunstenaars kopen in de binnenstad, bijvoorbeeld in de bekende winkel /galerie voor Arts & Crafts, in het warenhuis Ready Tex. Voldaan en vol van alle indrukken vertrek je daarna op eigen gelegenheid naar de luchthaven, ca. 30 min. rijden, voor je terugvlucht. Je komt de volgende ochtend vroeg aan in Amsterdam.

Dag 14 - 16: Isadou naar Paramaribo, vertrek Suriname

Voor zonsopkomst stap je met een kop koffie de boot weer in om het oerwoud te horen ontwaken. Vanochtend na het ontbijt nog een laatste duik in de rivier, een …

︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Janice

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Suriname: