Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Boetiek rondreis Suriname

reisduur:
20 dagen / 19 nachten
route:
Paramaribo – Bigi Pan – Bloemendaal – Frederiksdorp – Commewijne – Seliba – Danpaati (Amazone) - Paramaribo
reissom:
va. € 2470,- (p.p. bij 2 volwassenen) (Boek zelf je retourvlucht)

Een kleine drie weken comfortabel op reis door een van de leukste landen van Zuid Amerika. Per houten korjaal door de groene Amazone, te voet het levendige Paramaribo ontdekken, leren over het roemruchte slavernijverleden en de rijke cultuur vol Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse invloeden.  

Veel zien en dus op veel pad, maar dan wel met vooraf geregelde transfers en ervaren gidsen. Bijzondere slaapplekken zoals een glamping aan de Suriname rivier, een lodge op het water en een statig koloniaal plantagehuis.

Kortom, comfortabel en bijzonder reizen in de sfeer van het land. Geen bling bling, wel zo nu en dan net dat beetje extra comfort en aandacht. Een paar nachten extra of inkorten, of juist uitbreiden? Je local Hero regelt het voor je.

Inclusief:

  • aankomst- en vertrektransfers*;
  • alle vervoer beschreven in het programma;
  • alle overnachtingen met ontbijt;
  • overige maaltijden Bigi Pan (3x lunch en 2x diner), Seliba (3x lunch en 2x diner), Amazone Danpaati (4x lunch en 3x diner);
  • alle benoemende excursies en Nederlandse gidsen (excursies zijn in groepsverband tenzij anders aangegeven)**;
  • assistentie van je local Hero.

Exclusief:

  • internationale vlucht (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
  • bootoversteek Frederiksdorp – Paramaribo ca. € 5,- p.p.;
  • overige maaltijden;
  • extra upgrades of optionele excursies;
  • drankjes en snacks;
  • fooien en persoonlijke uitgaven.

*De reis is een volledig individuele rondreis. Je reist zelfstandig, dat wil echter niet zeggen privé. De reis bestaat uit dag- en meerdaagse tours, overnachtingen bij accommodaties, en losse transfers. De tours en transfers worden groepsverband uitgevoerd (niet telkens dezelfde groep) tenzij specifiek is aangegeven dat het privé is.

**Realiseer je dat omstandigheden en situaties kunnen wijzigen en dat dan een zekere mate van flexibiliteit nodig kan zijn. Het kan gaan om zaken als (extreme) weersomstandigheden, beperkte logistiek qua wegen en transportmiddelen, maar ook dat soms zaken uitlopen omdat rekening wordt gehouden met de wensen of fysieke omstandigheden van (andere) gasten.

Wat is de beste reistijd voor Suriname? 

Suriname heeft een tropisch regenwoud klimaat: het is er altijd warm (zo tussen de 25 en 35 ˚C) en met 85% of meer vochtigheid, erg vochtig. Van december t/m eind januari en van mei t/m eind augustus zijn er twee wat langere regentijden in Suriname. De beste maanden om Suriname te bezoeken zijn tussen februari en mei en tussen half augustus en half november. Maar de regenperiodes vallen de laatste jaren soms eerder of later. Eigenlijk regent het tijdens je bezoek altijd wel: zelfs in de droge tijd is het eerder ‘minder nat’. Je bent pas in Suriname geweest als je een Sibi Busi (stortbui) hebt meegemaakt. Die valt vaak tussen 12 en 16.00 uur en duurt niet lang. Zonder regenjas of paraplu ben je wel gelijk doorweekt.

Heb ik een visum nodig voor Suriname? 
Voor reizen naar Suriname heb je met de Nederlandse of Belgische nationaliteit een geldig paspoort nodig dat bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is. Een visum voor je rondreis Suriname is niet nodig. Wel zal je, om het land binnen te mogen komen, een “entry fee” moeten aanvragen en betalen. Deze “entry fee” kun je online aanvragen en betalen op werkdagen tot uiterlijk 24 uur voor vertrek via VFS Global. De kosten hiervoor zijn €33,- (€25,- entry fee en €8,- administratie fee) per persoon. Met deze entry fee kun je tot maximaal 90 dagen na aankomst in Suriname rondreizen. Bij aankomst in Suriname wordt op de luchthaven een kort verblijf van 30 dagen afgestempeld in je paspoort. Indien je langer verblijft, dien je dit apart af te laten stempelen bij de Vreemdelingenpolitie.

Personen van Surinaamse afkomst (in bezit van een Surinaams paspoort of een geldig PSA document) hoeven geen entry fee aan te vragen en te betalen. Ook hoeft je paspoort in dit geval niet meer dan 6 maanden geldig zijn bij aankomst. 

Ga je tijdens je rondreis Suriname de grens over met één van de buurlanden, dan dien je de inreisregels van het desbetreffende land te checken. Je local Hero kan je hierover informeren, maar je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het in het bezit van geldige reisdocumenten voor Suriname. Het is handig voor vertrek de informatie van het consulaat of de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt.

Zijn vaccinaties verplicht in Suriname? 
Voor Suriname zijn geen vaccinaties verplicht. Aangeraden worden een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. Gele koorts is verplicht als je uit een land komt waar dat heerst. Dus ook als je na Suriname verder reist. Op de website van het LCR, het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden. Ook op de website van GGD Reisvaccinaties vind je goede, actuele informatie.

Kraanwater in Suriname is buiten de grote steden niet altijd drinkbaar, drink flessenwater, het is overal goedkoop verkrijgbaar.

In Suriname heerst deels malaria. Bij de plantages en in het binnenland heb je, enigszins afhankelijk van de tijd van het jaar, last van muggen. Koop ter plaatse de lokale Tropical Bush of, lekkerder, Krappa olie en smeer overal, óók onder je kleding. Muggen kunnen zelfs door je kleding prikken, alleen door een regenjas komen ze niet heen. Lange mouwen / broekspijpen dus ook een must. Nederlandse middeltjes met Deet werken niet altijd. Neem je eigen klamboe mee met ophangmateriaal, men heeft ze wel maar of ze zijn te klein of er zitten toch gaten in.

Verder komen ook dengue (die muggen steken overdag) en bilharzia (wormziekte, niet zwemmen in stilstaand water!) voor. Ook het Zika virus verspreidt zich. Voor zover bekend lopen volwassenen geen gevaar. Bekende symptomen zijn koorts en uitslag. Vaak is iemand na een week weer in orde. Er is op dit moment geen negatief reisadvies voor landen waar het virus actief is. Kijk voor meer informatie over het zika-virus op de website van het RIVM.

De zonkracht is groot, zelfs als het regent, smeer je goed in, zeker op het water. Neem in ieder geval een petje mee tegen de zon en voldoende zonnebrandmiddel, dat is niet overal te koop.

Is er tijdverschil met Suriname? 
In Suriname is het gedurende onze zomertijd 5 uur vroeger als in Nederland. In de wintertijd is het 4 uur vroeger.

Is het veilig in Suriname? 
Kleine criminaliteit komt vooral voor op drukke plaatsen. Over het algemeen kun je ’s avonds zonder problemen op straat lopen maar loop in Paramaribo niet in stille overlichte straten of buurten. Laat papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat. Maar vergeet dan niet ze tijdig uit de kluis te (laten) halen.

De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de reisexpert van Suriname, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van Nederland Wereldwijd (van het ministerie van Buitenlandse Zaken) voor de actuele informatie over reizen naar Suriname.

Welke kleding neem ik mee naar Suriname? 
Zorg voor katoenen kleding (in laagjes) die snel droogt. Neem ook een warme trui mee voor als de airco loeit of op snel varende boten. Een poncho tegen de regen en een opvouwbare paraplu, ook tegen de zon, komen van pas. Controleer bij een kajaktour of de waterdichte tonnen voorzien zijn van een rubberen rand onder het deksel. Als deze ontbreekt is de ton niet goed waterdicht!

Beperk je bagage, neem liefst weekendtassen of een rugzak mee; in boten en op lokale vluchten is een harde schaal koffer heel onhandig. Voor binnenlandse vluchten geldt: je eigen gewicht en dat van je bagage luistert niet zo nauw, maar weet wel dat ze alle ruimte die overblijft in het vliegtuig graag maximaal benutten om goederen naar de lodges te brengen, die zijn immers afhankelijk van bevoorrading per vliegtuig.

Stadse Surinamers houden ervan zich netjes aan te kleden als ze naar een feestje gaan of op bezoek. Kom je bij mensen thuis dan trek je je schoenen uit bij de deur, je loopt op blote voeten of huisslippers.

Welke kleding neem ik mee op jungletour in Suriname? 
Ga je op jungle tour, zorg dan voor kleding die vuil kan worden, evt. een extra setje en bovenkleding van dikke stof met lange mouwen tegen de muskieten bij een avondtour. De boten waarin je vaart worden ook gebruikt bij het vissen. Die liggen los in de boot. Ook het water van meer en douche ruikt soms niet zo fris.

Neem een topje en broekje mee om in te zwemmen bij een sula, (stroomversnelling). Een kleine bikini is niet bestand tegen de harde waterstroming. De houten bankjes in de korjalen zijn best hard. Neem een kussen mee of stop wat kleren in een plastic zak om op te zitten. In het binnenland van Suriname in eenvoudige hutjes kun je het best je olielamp ‘s nachts binnen zetten, dat helpt tegen ongewenste beesten. Tours in Suriname zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. Het type vervoer (andere bus, boot of vliegtuig), evt. onverwachte stops (veel communities zijn afhankelijk van het toeristen vervoer, want ook vracht voor hen gaat dan mee) en weersomstandigheden (bv waterhoogte, waardoor de route anders wordt). Ook met de tijden moet je flexibel zijn, een uurtje later vertrekken of aankomen is hier heel gewoon. Het best is je niet druk te maken (daar is het sowieso te warm voor). No span, zeggen ze hier in Suriname, het komt wel goed.

Hoe betaal ik in Suriname? 
In Suriname betaal je met Surinaamse gulden (SRG) Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor alvast de koers bekijken. De Surinaamse gulden is alleen ter plaatse verkrijgbaar. Op de internationale luchthaven kun je pinnen (tot een bepaald maximaal bedrag, in de stad ligt dat bedrag hoger) en cash wisselen. Accepteer geen beschadigde biljetten, je kunt ze moeilijk kwijt, en zorg voor voldoende cash kleingeld.

Je kunt verder op veel andere plekken pinnen, uiteraard niet in het binnenland: zorg dan tijdig voor voldoende cash. Pin op een goed verlichte plaats, bij voorkeur overdag en liefst in een bankgebouw. Laat niemand helpen of meekijken en vraag een bonnetje (bewaren voor als je terug gaat wisselen in euro’s, dat moet in Suriname zelf). Het is aan te raden om voor ‘noodgevallen’, zoals wanneer een pinautomaat niet werkt, wat euro’s in cash bij je te hebben. Vergeet niet je bankpas uit te breiden naar ‘wereld’, anders kun je niet pinnen. Steeds vaker worden in de grotere hotels, winkels en restaurants creditcards geaccepteerd. Dit kost wel 3-5% extra. Visa en Mastercard worden aanbevolen.

Is fooi gebruikelijk in Suriname? 
Entreegelden zijn soms inbegrepen, soms niet. Doorgaans maar enkele euro’s. Gebruikelijk is een kleine fooi voor allerlei diensten. Je gids of chauffeur verwacht ca. 2-4 US$ p.p. per dag. Ook in restaurants bars, en voor allerlei services heb je wat kleingeld nodig. Als je weet hoe laag de salarissen liggen en van de fooi hele families worden onderhouden, dan begrijp je dat hier makkelijk mee omgaan het best is. Op je vakantiebudget valt het immers mee.

Welke stekker wordt er gebruikt in Suriname? 
De stopcontacten in Suriname werken meestal op 110 volt, in de grotere hotels is het 220 volt. Neem een wereldstekker mee, de stopkontakten zijn overal weer anders. Straten zowel in de stad als op het platteland zijn vaak slecht verlicht, een kleine zaklamp/hoofdlamp meenemen is een must, ook al omdat de elektriciteit regelmatig uitvalt, ook in Paramaribo. In het binnenland is soms helemaal geen elektra beschikbaar. Bellen via een Nederlandse provider kan flink oplopen, koop een lokale simkaart of gebruik de wifi. In het binnenland is er soms geen bereik.

Hoe reis ik door Suriname? 
Paramaribo is het draaipunt van het land. Veer vervoer en georganiseerde trips beginnen en eindigen daar. Het is dus niet vreemd als je tijdens je vakantie een of meer keer terug komt n Paramaribo. Een goed hotel daar is dan erg prettig. Uiteraard is het in de Nederlandse schoolvakanties drukker en zijn ook de vliegtickets naar Suriname prijziger. Dagtrips worden georganiseerd vanuit Paramaribo en zijn doorgaans goed geregeld. Zorg voor petje, zonnebrand, muggenspul en regenjas. Een kussentje en wat drinken en je kunt overal tegen. Tours waarbij je vliegt vertrekken van de lokale luchthaven Zorg en Hoop.Meerdaagse trips hebben meestal een minimum aantal deelnemers of vertrekken niet alle dagen van de week. Je local Hero zorgt er dan voor bij het maken van je reisplan dat eerst de meerdaagse trips het binnenland in worden geboekt, daarna je verblijf in Paramaribo. Bedenk echter wel dat lokale trips vanwege weers- of operationele omstandigheden (ja inderdaad) soms last minute gewijzigd of geannuleerd kunnen worden.

Zelf boeken

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld* op:  
-vliegwinkel.nl   
-cheaptickets.nl  
-tix.nl  
-skyscanner.com

*De internationale vlucht maakt dus geen onderdeel uit van de reis die je bij ons boekt. De bovenstaande links zijn ter informatie, we verdienen hier niet aan.

Let hierbij op het volgende:  
* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra.  
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via i-Deal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat.  
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten.  
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie.  
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.

Je vliegt naar

Bijna alle reizigers vliegen zonder tussenstop naar de hoofdstad Paramaribo. Maar je kunt ook combineren met een regionale bestemming, bijvoorbeeld de terugweg via Aruba, Curacao, Trinidad of Miami. Surinam Airways (SLM) vliegt deze bestemmingen aan vanuit Paramaribo. Klik in de zoekmachine of op de site van de vliegmaatschappij aan: terug vanaf een andere bestemming.

Maatschappijen  

KLM vliegt 3 tot 4 x per week naar Suriname. Vertrek op dinsdag, donderdag en zaterdag. In het hoogseizoen is er meestal nog een extra vlucht op de maandag. Een aantal maanden per jaar wordt er op maandag i.p.v. dinsdag gevlogen. De vluchten worden per Boeing 747-400 uitgevoerd. Keuze uit economy class, stoelen met meer comfort, zgn economy comfort en businessclass. Surinam Airways voert 6 x per week (dagelijks behalve op de maandag) een directe vlucht uit van Amsterdam naar Paramaribo en v.v. met een Airbus 340. Ook Tui-fly voert vluchten uit, in samenwerking met SLM.

Kosten  

Reken op tenminste €800,- voor een retour, soms wat lager, in het hoogseizoen, tijdens de Nederlandse schoolvakanties meer. Er zijn goedkopere mogelijkheden maar je moet overstappen, bent lang onderweg en het risico op vertragingen is groter. Vroeg boeken loont altijd.

Tijden  

* De meeste maatschappijen komen dezelfde dag nog aan. 
* Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent.

Tips  

* Boek je vlucht naar Suriname bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie.  
* Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen. * Let op speciale actieperiodes, bv. de KLM voordeelweken.  
* Stap je over in een ander land? Dan heb je vaak toch een visum nodig. Bijvoorbeeld in de USA, vul dan op de ESTA website een zgn. visa waiver in. Kost US$ 14,- te betalen per creditcard.

Binnenlandse vluchten  

Je local Hero regelt de benodigde binnenlandse vlucht (en) op je route door Suriname, houdt alles bij en verwerkt wijzigingen direct in je reisschema.

reisduur:
20 dagen / 19 nachten
route:
Paramaribo – Bigi Pan – Bloemendaal – Frederiksdorp – Commewijne – Seliba – Danpaati (Amazone) - Paramaribo
reissom:
va. € 2470,- (p.p. bij 2 volwassenen)
Een kleine drie weken comfortabel op reis door een van de leukste landen van Zuid Amerika. Per houten korjaal door …
︿

Inclusief:

  • aankomst- en vertrektransfers*;
  • alle vervoer beschreven in het programma;
  • alle overnachtingen met ontbijt;
  • overige maaltijden Bigi Pan (3x lunch en 2x diner), Seliba (3x lunch en 2x diner), Amazone Danpaati (4x lunch en 3x diner);
  • alle benoemende excursies en Nederlandse gidsen (excursies zijn in groepsverband tenzij anders aangegeven)**;
  • assistentie van je local Hero.

Exclusief:

  • internationale vlucht (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
  • bootoversteek Frederiksdorp – Paramaribo ca. € 5,- p.p.;
  • overige maaltijden;
  • extra upgrades of optionele excursies;
  • drankjes en snacks;
  • fooien en persoonlijke uitgaven.

*De reis is een volledig individuele rondreis. Je reist zelfstandig, dat wil echter niet zeggen privé. De reis bestaat uit dag- en meerdaagse tours, overnachtingen bij accommodaties, en losse transfers. De tours en transfers worden groepsverband uitgevoerd (niet telkens dezelfde groep) tenzij specifiek is aangegeven dat het privé is.

**Realiseer je dat omstandigheden en situaties kunnen wijzigen en dat dan een zekere mate van flexibiliteit nodig kan zijn. Het kan gaan om zaken als (extreme) weersomstandigheden, beperkte logistiek qua wegen en transportmiddelen, maar ook dat soms zaken uitlopen omdat rekening wordt gehouden met de wensen of fysieke omstandigheden van (andere) gasten.

Wat is de beste reistijd voor Suriname?  Suriname heeft een tropisch regenwoud klimaat: het is er altijd warm (zo tussen de …
︿
Zelf boekenTegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1: Aankomst Suriname, kleinschalige villa Paramaribo

Vandaag land je op de luchthaven van Zanderij. Zodra je je bagage hebt opgehaald, staat je privéchauffeur buiten de aankomsthal al op je te wachten. Even kennis maken en na 1,5 uur rijden kom je aan bij Villa Famiri. Een kleinschalig en charmant boutique hotel, gelegen in de rustige en mooie woonwijk Rainville. Wij voelden ons meteen thuis.

Even later loop je met de sleutel in de hand naar je comfortabele kamer. Wat opfrissen en een plons in het zwembad. Het tempo gaat een tandje lager. Dat is acclimatiseren in de tropische warmte van Suriname. Besluit de dag met een drankje bij Riverside aan de Waterkant of krijg alvast een eerste indruk van Paramaribo’s compacte centrum, op een kwartiertje lopen.

Dag 1: Aankomst Suriname, kleinschalige villa Paramaribo

Vandaag land je op de luchthaven van Zanderij. Zodra je je bagage hebt opgehaald, staat je privéchauffeur buiten de aankomsthal al op je te wachten. Even kennis maken en na …

︿

Dag 2: Paramaribo, stadswandeling met gids

Na het ontbijt met zwembad view maak je te voet een stadstoer door de historische binnenstad van Paramaribo. Eigenlijk de enige echte stad van het land. Bijna de helft van de 800.000 Surinamers woont hier.

Je wandelt met een gids langs de talloze withouten koloniale panden, velen staan op de Werelderfgoed lijst van UNESCO. Vergezeld met vrolijke muziek uit langsrijdende auto’s en de masala geuren van roti, ontdek je de rijke geschiedenis die achter de houten façades van de diverse gebouwen schuilgaat. Je slaat highlights als het Onafhankelijkheidsplein, Fort Zeelandia, Centrale markt, de Jodenbreestraat en het Kerkplein niet over.

Dag 2: Paramaribo, stadswandeling met gids

Na het ontbijt met zwembad view maak je te voet een stadstoer door de historische binnenstad van Paramaribo. Eigenlijk de enige echte stad van het land. Bijna de helft van …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • liever zelf al wandelend (met een routebeschrijving) of fietsend het centrum verkennen. Dat kan ook.

  • liever zelf al wandelend (met een routebeschrijving) of fietsend het centrum verkennen. Dat kan ook.

Dag 3: Van Paramaribo naar Bigi Pan (West Suriname), bootsafari

Vanmorgen een vroeg vertrek per gedeelde transfer, met diverse district stops: de traditionele landbouw in Saramacca, het kokos- en honing district Coronie en de rijst en bananenplantages van Nickerie. Tenslotte bereik je na zo’n 4 uur de Nickerie rivier en de aanlegsteiger voor je boottocht naar het natuurgebied Bigi Pan. Het is 30 minuten varen en onderweg spot je kleurige watervogels en met geluk een verdwaalde kaaiman.

Bigi Pan, 'Groot Meer', is een 68.000 ha. groot natuurgebied vol kreken, mangroves en moerassen. Dankzij het vele voedsel zie je er apen, reptielen, veel vis en is het een paradijs voor meer dan 100 vogelsoorten. Je maakt een spannende avond boottoer over het uitgestrekte Bigi Pan meer en gaat met zaklamp op zoek naar kaaimannen en slangen.

local Hero

Je overnacht 2 nachten op volpension basis in een eenvoudige houten lodge op palen midden op het meer. Het is een perfecte uitvalsbasis voor georganiseerde trips in de omgeving. Beperkte elektra vooral voor verlichting (geen wifi), dus heb je wat op te laden, doe het voor je vertrekt.

Dag 3: Van Paramaribo naar Bigi Pan (West Suriname), bootsafari

Vanmorgen een vroeg vertrek per gedeelde transfer, met diverse district stops: de traditionele landbouw in Saramacca, het kokos- en honing district Coronie en de rijst en bananenplantages van Nickerie. Tenslotte …

︿

Dag 4 - 5: Van Bigi Pan naar Bloemendaal: landgoed Linde’s Lust

Vanuit de Bigi Pan lodge worden diverse boottochten georganiseerd. Of je kunt op eigen houtje met de klaarliggende kajaks over het meer peddelen. Je dobbert in stilte midden tussen de spectaculaire natuur. Een visarend staat aan de oever, een kolonie sterns vliegt op en waar je de kajak in het riet stuurt, zit een paartje steltlopers. Je bureau in Nederland voelt heel ver weg.

Na de lunch reis je de volgende dag naar het plaatsje Bloemendaal. Je overnacht in een koloniaal landhuis, waar Waldie en Linde je gastvrij ontvangen in hun statige B&B. Rust, vrijheid en natuur, ver van de alledaagse drukte. Op de citrus plantage en in de moestuin wordt van alles verbouwd. Laat het Linde tevoren even weten als je wilt blijven eten.

Dag 4 - 5: Van Bigi Pan naar Bloemendaal: landgoed Linde’s Lust

Vanuit de Bigi Pan lodge worden diverse boottochten georganiseerd. Of je kunt op eigen houtje met de klaarliggende kajaks over het meer peddelen. Je dobbert in stilte midden tussen de …

︿

Dag 6 - 7: Bloemendaal en omgeving, doorreis naar Frederiksdorp

Een uitgebreid ontbijt met versgebakken brood. Jams, eieren, fruit en groenten, bijna alles komt hier van eigen land. Daarna wat soezen in de hangmat of trek er op uit om de omgeving te verkennen. Niet ver vind je een luiaarden opvang, of combineer een bezoek aan bedevaartsplaatsje Batavia met indianendorp Kalebascreek. Al varend op de Coppenamerivier, spot je vogels en loert er af en toe een nieuwsgierige aap. Met een beetje geluk zie je zelfs een zeekoe.

Na twee overnachtingen neem je als vrienden afscheid. Je verruilt het Sarramacca district voor de Commewijne regio. Onderweg stop je bij fort Nieuw Amsterdam, ooit gevangenis nu openlucht museum met kanonnen, kruitopslag en koetsen. Je eindigt bij Plantage Frederiksdorp, uit 1747, waar je intrek neemt in een gerestaureerde voormalige plantagewoning.

local Hero

- Linde werkt aan een project om het eenmalig gebruik van plastic tegen te gaan: ‘Van bananenstam tot stof’. Op de plantages rondom Linde’s Lust worden bananenstammen verzameld. Door het persen van de stammen blijven vezels over waar stof van gemaakt wordt. Lokale vrouwen uit de Kalebaskreek vermaken deze stof tot boodschappentassen en allerlei andere mooie producten. Vraag de eigenaresse naar het project om te zien hoe het in zijn werk gaat.

- Meer informatie over de luiaarden opvang vind je op de website https://greenheritagefundsuriname.nl/luiaards/

Dag 6 - 7: Bloemendaal en omgeving, doorreis naar Frederiksdorp

Een uitgebreid ontbijt met versgebakken brood. Jams, eieren, fruit en groenten, bijna alles komt hier van eigen land. Daarna wat soezen in de hangmat of trek er op uit om …

︿

Dag 8: Plantage Frederiksdorp: dolfijnen, zwampen en roti

Ooit maakten de plantage eigenaren de dienst uit op landgoed Frederiksdorp. Je comfortabele houten cabana, een oud-politiewoning, staat nu in een tropische tuin en het verkoelende zwembad met pooldeck is nooit ver weg. Dit bijzondere verblijf maakt veel indruk bij reizigers die je zijn voorgegaan. De eigenaar zit vol verhalen en op de ontbijttafel vind je (ook hier weer) het fruit uit de tuin terug.

Tijdens je twee dagen op het resort maak je een zwampboottocht door het moeras waar wel 80 soorten vogels leven, spot je rivierdolfijnen op de Commewijne rivier en steek je de handen uit de mouwen tijdens een roti workshop bij de kokkin thuis (het leukste souvenir, want niets is belangrijker voor Surinamers dan eten en praten over eten). 

Dag 8: Plantage Frederiksdorp: dolfijnen, zwampen en roti

Ooit maakten de plantage eigenaren de dienst uit op landgoed Frederiksdorp. Je comfortabele houten cabana, een oud-politiewoning, staat nu in een tropische tuin en het verkoelende zwembad met pooldeck is …

︿

Dag 9 - 10: Suriname rondreis, naar boetiek resorthotel Peperpot

Na het ontbijt vervolg je je reis. Een korte rit, na een half uur per gedeelde transfer kom je aan bij hotel Peperpot. Een van de oudste koffie- en cacaoplantages langs de Surinamerivier. Je boetiekhotel grenst aan de bosrand van Peperpot Nature Park. Het park is 1730 hectare groot en behoorde tot de meest bloeiende koffie- en cacao plantages van Suriname.

Je boetiek hotel is de ideale plek om het district Commewijne, de plantage en het wildlife in het natuurpark te ontdekken. Huur vooraf een kano of fiets en verken op eigen houtje het natuurpark waar nog verrassend veel dieren te spotten zijn. Als voorproefje ga je eerst, ‘s avonds als het park dicht is, met gids op een exclusieve wandelsafari.

local Hero

Je start rond zonsondergang en wandelt met een gespecialiseerde wildlife gids die je alles vertelt over de nachtdieren in het park. Trek je laarzen of dichte schoenen aan, want je gaat natuurlijk ook van de verharde paden af. Je hebt de kans om aapjes, luiaarden, slangen, spinnen, schorpioenen, kikkers en andere dieren te spotten. Rond 23.00 uur ben je weer terug bij het vertrekpunt.

Dag 9 - 10: Suriname rondreis, naar boetiek resorthotel Peperpot

Na het ontbijt vervolg je je reis. Een korte rit, na een half uur per gedeelde transfer kom je aan bij hotel Peperpot. Een van de oudste koffie- en cacaoplantages …

︿

Dag 11: Korjaalvaren en glamping aan de Suriname rivier

Ontbijten op de veranda, misschien nog een plons in het zwembad en dan je bagage inpakken. Je trekt dieper het binnenland van Suriname in. Per shared transfer reis je in een klein uurtje naar Paramaribo, waar je overstapt op de transfer naar Ayo aan de Boven Suriname rivier. Na ongeveer 1,5 uur bereik je de haven van deze voormalige plantage.

Wegen gaan over in water en met een houten korjaal vaar je het regenwoud in. De rotsige rivier slingert langs dorpjes. Af en toe passeer je een sula; een stroomversnelling. Hier merk je dat Suriname land voor 90% uit jungle bestaat. Onderweg maak je nog een stop bij het inheemse dorpje Powakka en dan doemen de witte tipi’s van Seliba River Glamping op.

Dag 11: Korjaalvaren en glamping aan de Suriname rivier

Ontbijten op de veranda, misschien nog een plons in het zwembad en dan je bagage inpakken. Je trekt dieper het binnenland van Suriname in. Per shared transfer reis je in …

︿

Dag 12: Suriname comfort rondreis, jungle wandeling

Wakker worden met het geluid van brulapen, toekans en de stromende Surinamerivier. Je ruime tent staat op een houten vlonder met eigen terras. Zodra je het tentdoek open ritst kijk je uit over het water. De ochtend dauw geef het een magisch tintje. Om je heen alle ruimte en privacy, er zijn slechts vijf andere glamping tenten op deze bijzondere plek. Het ontbijt staat voor je klaar en daarna wacht de jungle.

Wandelend trek je er op uit. Je gids kent het woud, de savanne en graslanden op z’n duimpje en geeft uitleg over de flora en fauna. Spot apen, nog meer bijzondere vogels, reptielen en amfibieën. Daarna wat afkoelen bij het zwembad, suppen op de rivier en de dag afsluiten in de hottub onder een heldere sterrenhemel.

local Hero

Je glamping tent is voorzien van muggengaas, tegen de muggen maar het zorgt ook voor een ventilerend briesje. Je tipi heeft 2 aparte bedden en een eigen terras met stoeltjes en een tafeltje. Het sanitair deel je. Er is een gezamenlijke lounge en een bar, waar je ook kunt lunchen en dineren.

Dag 12: Suriname comfort rondreis, jungle wandeling

Wakker worden met het geluid van brulapen, toekans en de stromende Surinamerivier. Je ruime tent staat op een houten vlonder met eigen terras. Zodra je het tentdoek open ritst kijk …

︿

Dag 13 - 14: Amazone experience, community based river lodge

Relax nog wat aan het water of maak een korte wandeling door de jungle. In de loop van de ochtend reis je naar korjaal haventje Atjoni, 2,5 uur rijden per gedeelde transfer. Hier stap je over op de houten boot en vaar je naar een eilandje (Paati) midden in de Surinaamse Amazone.

Groene broccoli bomen, fladderende vlinders en luid vogelgekwetter. De natuur wordt intenser en de bewoonde wereld lijkt steeds verder weg. Na 2 uur varen meert je korjaal aan bij de Danpaati River lodge, waar je 3 nachten slaapt in een knusse houten cabin aan het water. Local run, zwembad, yogadek en bar. Een koud Parbo biertje in je hangmat en ‘s avonds val je in slaap met de geluiden van het regenwoud. Morgen ga je de Amazone in.

local Hero

Boven Suriname heeft verschillende resorts, dit is een van de meer comfortabele resorts (kamers met douche, wc, fan en airco), maar wel heel kleinschalig, oorspronkelijk en wordt lokaal gerund. De bewoners en omliggende dorpen profiteren van de opbrengsten van het toerisme, dankzij projecten als een kinderopvang en thuiszorg voor ouderen. Ook op het resort zelf zijn voornamelijk lokale bewoners werkzaam. Landbouwproducten, vis en vlees worden van lokale producenten afgenomen.

meet the locals

Dag 13 - 14: Amazone experience, community based river lodge

Relax nog wat aan het water of maak een korte wandeling door de jungle. In de loop van de ochtend reis je naar korjaal haventje Atjoni, 2,5 uur rijden per …

︿

Dag 15 - 16: Boven Suriname, Marron dorpen en de jungle

Tijdens je dagen in de Amazone maak je een wandeling door een nabijgelegen Marrondorp. Hier wonen afstammelingen van weggelopen slaven, de Marrons. Na een zware tocht door de jungle vonden hun gevluchte voorouders aan de rivier een nieuw thuis. Hoe zij omgaan met medicinale planten leer je tijdens een junglewandeling met een dorpsbewoner.

Daarnaast ga je in de avond met gids de rivier op om kaaimannen te spotten. In de nachtelijke uren komt het woud nog meer tot leven. Er is verder genoeg tijd om een duik te nemen in het zwembad of de sula (waterval) en wat te ontspannen bij de lodge. Op de laatste dag vertrek je na een vroege lunch weer naar Atjoni om vanaf daar in ca. 3 uur terug te reizen naar Paramaribo.

local Hero

Je dagen in de Amazone zijn o.b.v. volpension: inclusief ontbijt, lunch en diner. Ook is alle vervoer (vlucht en (boot)transfers) inbegrepen. De activiteiten in de jungle (inclusief) zijn onder voorbehoud van weersomstandigheden en stem je af met je natuurgids. Zorg voor voldoende antimuggenspray en eventueel een (kleine) verrekijker. Je kamer heeft stromend (koud) water, geen airco, wel een ventilator en ramen met goede muskietennetten.

Dag 15 - 16: Boven Suriname, Marron dorpen en de jungle

Tijdens je dagen in de Amazone maak je een wandeling door een nabijgelegen Marrondorp. Hier wonen afstammelingen van weggelopen slaven, de Marrons. Na een zware tocht door de jungle vonden …

︿

Dag 17 - 18: Relaxte wellness afsluiter van je Suriname boetiek reis

Vanmorgen ontwaak je in een luxe bamboo glamping tent van het Houttuyn welness resort, van alle gemakken voorzien. Om je heen het frisse groen van de tropische tuin en het geluid van de kabbelende Suriname rivier die nooit ver weg is. Reserveer alvast een ontspannende kokosolie massage of relax wat in de schaduw van een dadelpalm aan het grote zwembad. Zo sluit je de laatste dagen van je afwisselende en comfortabele rondreis door Suriname in stijl af.

Wil je nog wat souvenirs inslaan, dan kun je nog even naar de binnenstad van Paramaribo, op zo’n 20 minuten rijden. Bezoek de bekende winkel galerie voor Arts & Crafts, in het warenhuis Ready Tex en combineer met nog een lekkere hap Surinaams streetfood.

Dag 17 - 18: Relaxte wellness afsluiter van je Suriname boetiek reis

Vanmorgen ontwaak je in een luxe bamboo glamping tent van het Houttuyn welness resort, van alle gemakken voorzien. Om je heen het frisse groen van de tropische tuin en het …

︿

Dag 19 - 20: Vertrek Suriname

Rustig ontbijten in het restaurant aan de rivier. Misschien nog een kop koffie, een fijn briesje en dan is het toch echt tijd om je koffers te pakken. In de loop van de dag reis je per shared transfer in een half uurtje terug naar de luchthaven Zanderij. Afhankelijk van je vlucht vertrek je in de ochtend of middag. Voldaan van alle indrukken vlieg je terug naar Nederland. Je komt de volgende ochtend vroeg aan op Schiphol.

Je boetiek reis door Suriname zit er op. Heb je nog geen genoeg van je individuele Suriname rondreis? Vraag je Suriname reis-expert, je local Hero, naar de mogelijkheden om je reis te verlengen.

Dag 19 - 20: Vertrek Suriname

Rustig ontbijten in het restaurant aan de rivier. Misschien nog een kop koffie, een fijn briesje en dan is het toch echt tijd om je koffers te pakken. In de …

︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Safira

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Suriname: