Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Peru rondreis de leukste

reisduur:
19 dagen / 18 nachten
route:
Lima - Paracas - Ica & Ballestas eilanden - Arequipa - Colca Canyon - Puno - Titicaca - Cusco - Aguas Calientes – Ollantaytambo - Urubamba - Cusco - Lima
reissom:
va. € 2305,- (p.p. bij 2 volwassenen). Optionele 4daagse Amazone verlenging p.p. v.a. €640,- excl. vlucht (Boek zelf je retourvlucht)

Peru op zijn best. Dit is de rondreis door Peru waarop je het meest van het land ziet en toch het tempo relaxt houdt. Niet voor niets populair: per lijnbus reis je op je gemak van plaats naar plaats.

Onderweg volop tijd om te acclimatiseren en ook op eigen houtje dingen te ondernemen. Zo heb je extra dagen vrij bij de palmoase van Huacachina, in de lentestad Arequipa en in het gezellig drukke Cusco.

Op deze reis is de 2 daagse Incatrail inbegrepen. Je maakt een trekking van Winayhuayna naar Aguas Calientes en de zonnepoort Inti Punku, verkent de bergachtige omgeving van Machu Picchu en de dag erop de beroemde Incastad zelf. 

Tenslotte kun je de rondreis Peru verlengen met enkele dagen in het dichte primaire regenwoud van de Peruaanse Amazone.

Inclusief:  

 • aankomsttransfer;
 • alle overnachtingen met ontbijt;
 • rondreis per lijnbus;
 • excursies Colca, Titicaca;
 • 2 daagse Incatrail met gids en entree;
 • excursie Heilige Vallei;
 • assistentie van je local Hero;

Exclusief:

 • internationale retourvlucht (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
 • vlucht Cusco Lima;
 • overige maaltijden;
 • transfers naar de luchthaven in Arequipa en Cusco en (bus)station
 • transfer naar hotel in Puno en Cusco (eenvoudig zelf te doen);
 • extra upgrades of optional excursies; 
 • entrees, behalve bij Incatrail;
 • fooien.

Verlenging Amazone:

4daagse verlenging va. €655,- pp. incl permits, entree, verblijf en maaltijden. Excl. nachtbus Movil Tours, Cusco - Puerto Maldonado ca. €38,- p.p. en terugvlucht Puerto Maldonado - Lima ca. €175,- p.p. (let op: bij vertragingen zijn eventuele meerkosten voor eigen rekening). 

Wat is de beste reistijd voor Peru?
De beste reistijd van Peru hangt vooral af van regio en hoogte. Rond Lima is december t/m februari de beste tijd: het is er dan volop zomer. De kust is dan benauwd warm. Het is niet de beste tijd voor een complete rondreis. Zo is de Incatrail in februari meestal dicht. Langs de noordwestkust bij Lima hangt vooral van mei t/m oktober een hardnekkige koude zee mist (de Garua). Het is vochtig, bewolkt en bij ca. 20-25 ˚C weinig zon. 

De Andes is net na de jaarlijkse regens op zijn mooist van april t/m juni. Dit is een fijne, rustige tijd. Het drukke toeristenseizoen, het is dan ideaal weer voor een rondreis door Peru, loopt vervolgens tot eind augustus, begin september. Het is helder en vooral op hoogte snel koud. Oktober en november zijn drogere maanden van Peru.

Heb ik een visum nodig voor Peru? 
Heb je een Nederlands of Belgisch paspoort dan is voor Peru geen visum nodig. De stempel bij aankomst in Peru geldt voor een verblijf van maximaal 30 dagen. Ga je tussendoor naar Bolivia, dan begint deze periode weer opnieuw. Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij het verlaten van Peru. 

Reis je via de USA dan moet je tevoren een zgn. Esta (Electronic System for Travel Authorisation) aanvragen. De kosten US$ 21,- p.p. betaal je per creditcard. Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van de ambassade te checken, zodat je zeker weten over de juiste en update documenten beschikt. 

Heb ik vaccinaties nodig voor Peru? 
Voor Peru zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinaties tegen hepatitis en DTP en gele koorts worden aangeraden. Ben je 7 dagen eerder in een land geweest waar gele koorts heerst, dan is een inenting daartegen verplicht. Je moet dat dan aantonen in je vaccinatieboekje. Let op: dit is altijd het geval als je via Brazilië reist.

Malaria komt in Peru alleen in de tropische gebieden voor. Boven de 2000 meter sowieso niet. Bezoek je ook de Amazone, houdt hier dan rekening mee. 

Dengue ofwel knokkelkoorts komt in Midden – en Latijns Amerika steeds vaker voor. Deze ziekte verloopt meestal vrij onschuldig, met koorts, hoofdpijn en huiduitslag maar kan in uitzonderlijke gevallen complicaties geven. Dit geldt ook voor Zika, een met Dengue vergelijkbare ziekte, die vooral voor zwangere vrouwen gevaar oplevert. Er zijn geen vaccinatie hiervoor. De muggen die deze ziektes overbrengen steken overdag, dus smeer je goed in met antimuggenmelk, met minimaal 30-50% DEET.

Via de website van het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden. De prijzen van vaccinaties voor Peru zijn wisselend dus een beetje shoppen kan geen kwaad. Veel ziektekostenverzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten, het proberen waard. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen op reis naar Peru. 

Hoe zit het met hoogteziekte in Peru?
Een belangrijk onderwerp. Peru ligt behoorlijk hoog en dat geldt nog meer voor Bolivia als je dat combineert met je Peru reis. Boven de 2500 meter is acclimatiseren een must. Niet voor niets beginnen reizen in Lima ( zeeniveau), acclimatiseer je in Arequipa (2300m) voor je de Colca Canyon ingaat, daarna zijn Puno (3800m) en Cusco (3300m) ook nog wennen. Een paar straten omhooglopen vanaf het centrale plein in Cusco en je bent gegarandeerd buiten adem. 

Zo hoog is het droog en verlies je veel vocht. Veel drinken, niet alleen water maar gezien de temperatuur ook thee en soep. Mate (thee met cocabladeren) is een populair lokaal middeltje. Het al dan niet krijgen van hoogteziekte is niet te voorspellen. Een goede conditie of eerder hoog verblijf is geen garantie. Symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en slecht slapen. Meestal gaat dit binnen enkele dagen over. Zo niet, neem contact op met je local Hero, je reisexpert van Peru. Meer info op vinde je op de website

Hoeveel tijdverschil is er met Peru?
In Peru is het in onze winter 6 uur vroeger, in onze zomer 7 uur vroeger.

Welke kleding moet ik meenemen naar Peru?
Je reist tijdens je reis in Peru door diverse klimaatzones en ook in het hooggebergte. Reken erop dat de temperatuur in onze zomer zomaar kan afkoelen tot tegen het vriespunt, zeker in de bergen en op het Titicaca meer. Warme winterkleding in laagjes, fleece, thermo ondergoed, is handig, want als de zon tevoorschijn komt loopt de temperatuur zo met 15 graden op. En dat is het al bijna tijd voor een T shirt en korte broek of jurk. 

Maar pas op: zo hoog verbrand je snel. Zonnebrandmiddel met hoge factor meenemen dus. Vergeet verder je zwemspullen niet voor een duik in het zwembad of een warme bron. In de Amazone is zomerkleding nodig maar wel lange broek en shirt met lange mouwen tegen de muggen.

Welke valuta wordt gebruikt in Peru? 
In Peru betaal je met de Peruaanse Nuevo Sol (PEN). Kijk voor je reis op een zgn. currency converter. Daarnaast kun je ook met US dollars betalen, vooral in toeristische gebieden in Peru. Zorg voor kleine, puntgave biljetten van 1,5, 10 en 20 US$. Om te wisselen zijn biljetten van 100 voordelig. Geld pinnen kan in alle toeristische plaatsen bij ATM’s met een Maestro of Cirrus logo. Probeer de BCP bank in Peru, ze geven een goede koers. Laat je bankpas voor vertrek tijdig instellen op gebruik in het buitenland, anders wordt het een "very low budget" Peru reis. ;) 

Welke stekker heb ik nodig in Peru?
De stopcontacten in Peru werken op 220 volt. Deze zijn vaak wel anders dan in Nederland, bv met Amerikaanse pinnen, neem daarom een wereldstekker mee zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Een zaklamp voor als de elektriciteit uitvalt, is handig. Wifi is langzaam, ook in de toeristische gebieden waar er erg veel gebruik van wordt gemaakt. In veel hotels en in internetcafés kun je wel terecht, op je hotelkamer vaak niet.

Hoe reis ik door Peru? 
Met de informatie van je local Hero, je reisexpert van Peru en wat woordjes Spaans kom je in Peru overal. Buiten Lima zijn de wegen rustig, twee-baans maar niet al te goed onderhouden. Wel wordt de laatste jaren flink geïnvesteerd. Op je reis gebruik je veel verschillende vervoermiddelen, bus, minibus, taxi, trein en boot. Zo kom je al snel ook de lokale reizigers tegen. Autohuur zonder chauffeur is niet gebruikelijk, de verplichte verzekering torenhoog. Het middel van vervoer voor individuele reizigers is de lijnbus. 

Busterminals 
De steden in Peru hebben doorgaans twee busterminals, die voor de lokale bussen en die voor de langeafstandsbussen. De laatste ligt vaak aan de rand van de stad, ga erheen met een taxi. De terminals worden goed onderhouden, je betaalt er ter plaatse een tax voor, ca. US$ 0,50. Dit kan niet worden opgenomen in je ticket. Binnen heeft elke busmaatschappij, net als op het vliegveld, een eigen incheckbalie. Je geeft je bagage af en krijgt een bewijs dat je de chauffeur geeft als die je koffer weer uit de laadruimte haalt. 

De express of royal class bus 
De bus die je local Hero van Peru het meest gebruikt. Vertrekt meerdere keren per dag, goede zitplaatse, toilet en airco aan boord en betaalbaar. Je hebt gereserveerde plaatsen en vaak krijg je ook nog koffie/thee en crackers. Sommige bussen zijn zo luxe dat het bijna laagvliegen wordt. In de Royal Class nachtbussen zit, of lig je als een prins of princes, de stoelen kunnen flink ver naar achteren. Dezelfde faciliteiten als in de express bus, vaak ook TV en video. Houd je niet van een lawaaiige vechtfilm neem dan oordoppen mee. Koop in de winkeltjes in de terminal wat water en snacks, neem een (opblaasbaar) kussentje mee en een warme trui en je reis wordt echt comfortabel. 

De lokale bus 
Vaak zo vol dat je moet staan, geen gereserveerde plaatsen en niet zo comfortabel. Contact met de locals van Peru gegarandeerd, overal wordt gestopt en stappen mensen in of uit. Is het etenstijd dan wordt ook gestopt, zijn de afstanden lang, dan is er om de twee uur een plaspauze. Reis je in juni, juli of augustus neem dan altijd een warme trui mee de bus in.

Trein 
Sinds eind vorige eeuw geprivatiseerd. Vanuit Cusco gaat de Backpacker (een gewone goede trein) en de Vistadome ( een luxere trein) naar Machu Picchu. Het verschil in prijs is groot, maar nodig is het niet, beide treinen hebben grote ramen met een prima uitzicht. Tussen Cusco en Puno rijdt een Orientexpress type trein, luxe, in koloniale stijl en met bijbehorend prijskaartje (ca. 250 US$) De gewone trein valt vaak uit of is te laat. Bijna alle reizigers nemen dus vanuit Puno de lijnbus naar Cusco. Het uitzicht blijft namelijk hetzelfde.

Taxi’s, fietstaxi’s en combi’s 
Bij luchthavens, trein en busstations zijn er volop lokale taxi’s. Vraag altijd om het aanzetten van de meter of spreek de prijs af (vraag een local). Soms is het beter 100 meter verder te lopen of een net passerende taxi aan te houden. In de steden rijden budgettaxi’s, vaak Daewoo’s, je past er net met z’n tweeën in. In Puno, Ica en Pisco zijn er fietstaxi’s, een soort riksja’s voor een halve US$ per km. Populair zijn de combi’s of collectivo’s., minibusjes voor in de steden of tussen steden die zo’n half uurtje van elkaar liggen. Minder veilig, maar wel snel en contact met de locals is gegarandeerd.

Transfers 
Op je rondreis door Peru boekt je local Hero de meeste transfers voor je. Makkelijk en betaalbaar. Maar waar je het makkelijker en sneller zelf kunt, laten we het aan jou over. Zo kun je ook zelf de diverse vervoermiddelen eens uitproberen. Je local Hero heeft verdere informatie.

Hoe veilig is Peru? 
Bus en treinstations in Peru worden bewaakt. Er is een infobalie, er loopt politie en de perrons zijn alleen toegankelijke met een geldig kaartje. Je bagage, niet je waardevolle spullen natuurlijk, gaat onderin, doorgaans krijg je een bewijs. Soms komen op doorgaande wegen wegblokkades voor: de manier voor de bevolking om te demonstreren. Vermijd dan samenscholingen. Je local Hero zal je adviseren over eventuele alternatieve routes. Eventuele meerkosten zijn, het is tenslotte overmacht, wel voor eigen rekening. Neem in de steden en zeker na de avondschemer altijd een taxi naar je hotel of restaurant, ook al is de afstand maar klein en vermijdt onverlichte of verlaten straten of tunnels.

Zelf boeken

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld* op: 
-vliegwinkel.nl  
-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-skyscanner.com

*De internationale vlucht maakt dus geen onderdeel uit van de reis die je bij ons boekt. De bovenstaande links zijn ter informatie, we verdienen hier niet aan.

Let hierbij op het volgende: 

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra. 
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat. 
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten. 
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie. 
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.

Je vliegt naar 

Naar Peru vlieg je doorgaans naar de hoofdstad Lima. KLM vliegt als enige direct vanaf Amsterdam. Gezien de kortere vliegtijden zijn de meerkosten het overwegen waard.

Kosten 

Reken op ca. €800 voor een retour in het laagseizoen. Er zijn goedkope mogelijkheden maar je moet overstappen, bent lang onderweg en het risico op vertragingen is groter. Dit is het al snel niet echt meer waard. Reken in het hoogseizoen met minstens €1000. Vroeg boeken loont. Bij vertrek uit Peru betaal je US$ 30,- luchthavenbelasting.

Maatschappijen

* KLM direct, of op de heen of terugreis via Parijs. Vlieg je vanaf Brussel, dan maak je een tussenstop in Amsterdam.
* Air Europa, van Amsterdam of Brussel eerst naar Madrid en met Air Europa door.
* De meeste maatschappijen komen een dag later aan, KLM nog op dezelfde dag.
* Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent. 
* Naast prijs is vluchtduur en overstap ook belangrijk. Direct vliegen is echt een stuk comfortabeler en nog milieuvriendelijker ook.

Tips 

* Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst- of zomervakantie. 
* Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen.
* Let op speciale actieperiodes, bv. de zgn. KLM Wereld Deal Weken.  
* Vanaf Brussel of Düsseldorf zijn er vaak ook goede, betaalbare directe vluchten te boeken. Check de vliegsites voor de mogelijkheden.
* Stap je over in een ander land? Dan heb je vaak toch een visum nodig. Bijvoorbeeld in de USA, vul dan op de ESTA website een zgn. visa waiver in. Dit kost  US$14,- te betalen per creditcard.

Binnenlandse vluchten 

Je local Hero regelt eventueel benodigde binnenlandse vlucht (en) op je route. Dat is handig want soms zijn er in de maanden tussen boeken en je reis zelf nogal wat tijdswijzigingen. Soms worden vluchten zomaar geschrapt. Je local Hero kan dit direct bijhouden, in je reis verwerken en bijvoorbeeld de tijden voor de geboekte transfers aanpassen. Er geldt een luchthavenbelasting van US$ 8,- per vlucht.

reisduur:
19 dagen / 18 nachten
route:
Lima - Paracas - Ica & Ballestas eilanden - Arequipa - Colca Canyon - Puno - Titicaca - Cusco - Aguas Calientes – Ollantaytambo - Urubamba - Cusco - Lima
reissom:
va. € 2305,- (p.p. bij 2 volwassenen). Optionele 4daagse Amazone verlenging p.p. v.a. €640,- excl. vlucht
Peru op zijn best. Dit is de rondreis door Peru waarop je het meest van het land ziet en toch …
︿

Inclusief:  

 • aankomsttransfer;
 • alle overnachtingen met ontbijt;
 • rondreis per lijnbus;
 • excursies Colca, Titicaca;
 • 2 daagse Incatrail met gids en entree;
 • excursie Heilige Vallei;
 • assistentie van je local Hero;

Exclusief:

 • internationale retourvlucht (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
 • vlucht Cusco Lima;
 • overige maaltijden;
 • transfers naar de luchthaven in Arequipa en Cusco en (bus)station
 • transfer naar hotel in Puno en Cusco (eenvoudig zelf te doen);
 • extra upgrades of optional excursies; 
 • entrees, behalve bij Incatrail;
 • fooien.

Verlenging Amazone:

4daagse verlenging va. €655,- pp. incl permits, entree, verblijf en maaltijden. Excl. nachtbus Movil Tours, Cusco - Puerto Maldonado ca. €38,- p.p. en terugvlucht Puerto Maldonado - Lima ca. €175,- p.p. (let op: bij vertragingen zijn eventuele meerkosten voor eigen rekening). 

Wat is de beste reistijd voor Peru?De beste reistijd van Peru hangt vooral af van regio en hoogte. Rond Lima …
︿
Zelf boeken Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1: Aankomst rondreis Peru, verblijf Lima

Na je lange vlucht, al dan niet met tussenstop, kom je aan op de luchthaven van Lima. Je haalt je bagage van de band en buiten staat de chauffeur al op je te wachten. Je rondreis in Peru is begonnen. Binnen een half uur kom je aan in Miraflores, de groene buitenwijk van Lima, met alles wat je nodig hebt.

Je overnacht in een van onze posada’s, kleine sfeervolle hotels in koloniale stijl. Ga ’s avonds naar Pueblo Viejo, een leuk restaurant op loopafstand van je kleinschalige hotel. Kom je erg laat aan, dan is het fijn een extra nachtje te boeken, je kunt dan ook beter acclimatiseren en wennen aan het tijdsverschil. Zo zie je ook nog iets van het oude koloniale centrum met zijn kerken, pleintjes en monumenten. 

Dag 1: Aankomst rondreis Peru, verblijf Lima

Na je lange vlucht, al dan niet met tussenstop, kom je aan op de luchthaven van Lima. Je haalt je bagage van de band en buiten staat de chauffeur al …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • De eerste nacht(en) regel ik liever zelf

 • De eerste nacht(en) regel ik liever zelf

 • Lekker luxe starten. Reken op ca. € 18,- p.p.p.n. extra.

 • Lekker luxe starten. Reken op ca. € 18,- p.p.p.n. extra.

Dag 2: Van Lima naar Paracas en de Islas Ballestas

Vanochtend verlaat je het drukke Lima en reis je per transfer naar het busstation waar de comfortabele lijnbus naar het zuiden vertrekt. Je rijdt langs de kustweg door een woestijnachtig landschap dat pas tevoorschijn komt als de ‘garua’, de zeemist, optrekt. In ongeveer vier uur kom je aan in Paracas, een kleine badplaats met vissersbootjes aan de kust van Peru.

Vanuit het haventje vertrekt je boot naar de grootste zeehonden kolonie ter wereld. Het is ongeveer een uurtje varen. De eilanden in het Reserva Nacional de Islas Ballestas zijn een paradijs voor zeeleeuwen, zeehonden, pinguïns en pelikanen. Niet voor niets ook wel de Galapagos van Peru genoemd.

Dag 2: Van Lima naar Paracas en de Islas Ballestas

Vanochtend verlaat je het drukke Lima en reis je per transfer naar het busstation waar de comfortabele lijnbus naar het zuiden vertrekt. Je rijdt langs de kustweg door een woestijnachtig …

︿

Dag 3: Rondreis Peru, van Paracas naar Ica

Vanaf het busstation vertrekt je bus naar Ica, een plaatsje op ca. 4 km van Huacachina, een echte oase midden in de woestijn. Rond de met palmbomen omringde lagune liggen kleine pastelkleurig geschilderde huisjes, daarbovenuit tornen de enorme zandduinen. Bij aankomst in Ica laat je je bagage achter in je hotel en pakt een taxi naar de oase.

Tijd voor actie in het zand: stap in een 4wd buggy of ga sandboarden. Je huurt je board en materialen (ca. € 27,- pp.) en je bent een middag sportief bezig. Tussendoor wel even uitrusten want het uitzicht vanaf de duintoppen is fenomenaal. ’s Avonds is het tijd voor een ceviche (vis in citroen gegaard) in een van de restaurantjes. Je kunt er gelijk de Pisco Sour, de nationale drank, proberen.

Dag 3: Rondreis Peru, van Paracas naar Ica

Vanaf het busstation vertrekt je bus naar Ica, een plaatsje op ca. 4 km van Huacachina, een echte oase midden in de woestijn. Rond de met palmbomen omringde lagune liggen …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. €50 p.p.

 • Reken op ca. €50 p.p.

Dag 4: Van Ica naar Arequipa (nachtbus), optioneel Nazca & Chauchilla

Ook vandaag tijd om actief te zijn. Of als je gisteren al actief was lekker uitrusten, uitgebreid ontbijten en daarna een wandeling maken door het sprookjesachtige landschap van de palmoase. Maar je kunt ook naar Nazca. Bij dit plaatsje zijn pre-Colombiaanse lijnen in het landschap gekerfd. Je kunt deze bijzondere figuren het best zien vanuit de lucht.

In Nazca ligt ook het woestijnkerkhof Chauchilla. Een bijzondere wel wat lugubere verzameling gemummificeerde schedels, botten en oude kleding uit de Nazca periode. Tegen het eind van de dag stap je weer op de nachtbus. Deze doet er bijna twaalf uur over maar is gelukkig wel comfortabel. Neem een kussentje, oordopjes en oogmaskertje mee.

Dag 4: Van Ica naar Arequipa (nachtbus), optioneel Nazca & Chauchilla

Ook vandaag tijd om actief te zijn. Of als je gisteren al actief was lekker uitrusten, uitgebreid ontbijten en daarna een wandeling maken door het sprookjesachtige landschap van de palmoase. …

︿

Dag 5: Rondreis Peru, bijkomen in het lenteachtige Arequipa

Je wordt wakker in Arequipa met zijn 2300 m. de eerste stap op weg naar de Andes hoogvlaktes. Het is een relaxte stad, niet te groot of te druk en omringd door de tot wel 6000 m. hoge bergtoppen van drie vulkanen. Daardoor hangt er op deze plek in Peru een lenteachtig klimaat en is het vrijwel altijd zonnig.

Stap vanmiddag in een van de kleine Daewoo taxi’s en bezoek het oude koloniale Santa Catalina klooster. Het is bijna een dorpje op zich, met kleurige geschilderde straatjes, patio’s vol bloemen en planten en goed onderhouden tuinen. Vooral bij ondergaande zon kun je hier prachtig fotograferen. Vraag voor je diner de receptie van je posada een paar goede adresjes.

Dag 5: Rondreis Peru, bijkomen in het lenteachtige Arequipa

Je wordt wakker in Arequipa met zijn 2300 m. de eerste stap op weg naar de Andes hoogvlaktes. Het is een relaxte stad, niet te groot of te druk en …

︿

Dag 6: Verken Arequipa en omgeving

Na je ontbijt is het centrale Plaza de Armas, een mooi beginpunt om het compacte centrum met zijn kerken en musea te bezoeken. Maar doe eerst een kop koffie op een van de balkons aan het plein, je voelt je hier al snel een met de locals. Lunchen kun je in een restaurantje in de wijken Yanahuara of Tingo, met mooi uitzicht op de vulkanen rond de stad.

Wellicht ben je al gewend aan de hoogte en wil je vanmiddag de lagere delen van de Misti vulkaan verkennen. Populair in Arequipa zijn downhill mountainbike tochten. Een sportieve manier om de omgeving te zien met besneeuwde bergtoppen en groene natuur, waarin je gemakkelijk naar beneden zoeft op je fiets.

local Hero

Wanneer je de mountainbike tocht gaat doen: neem een warme trui of jas mee want boven aan de berg is het nog fris. Een lange broek en zonnebrand is ook aan te raden. Je mag een rugzakje meenemen tijdens de trip.

Dag 6: Verken Arequipa en omgeving

Na je ontbijt is het centrale Plaza de Armas, een mooi beginpunt om het compacte centrum met zijn kerken en musea te bezoeken. Maar doe eerst een kop koffie op …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 20,- p.p. bij minimaal twee personen.

 • Reken op ca. € 20,- p.p. bij minimaal twee personen.

Dag 7: Rondreis Peru, van Arequipa naar de Colca Canyon

Vanuit Arequipa reis je vanochtend vroeg de bergen in. De weg gaat almaar omhoog, met de top van de Misti vulkaan als decor. Van 2300 m. stijg je tot bijna 5000 m. hoogte. Maar na deze bergpas, letterlijk adembenemend, daal je gelukkig weer af naar de vallei van Colca, op ca. 3500 m. Onderweg zie je op de kale hoogvlaktes van Peru alpacas, vicuñas en andere lamasoorten grazen.

Tegen de middag komt de Colca Canyon zelf in zicht: overal aangelegde en geïrrigeerde terrassen, ver voor de Inca’s aangelegd en nog steeds intensief bebouwd. Je overnacht in een lodge bij het dorpje Chivay.

Dag 7: Rondreis Peru, van Arequipa naar de Colca Canyon

Vanuit Arequipa reis je vanochtend vroeg de bergen in. De weg gaat almaar omhoog, met de top van de Misti vulkaan als decor. Van 2300 m. stijg je tot bijna …

︿

Dag 8: Van de Colca Canyon en de condors naar Puno

Ook vandaag vertrek je al vroeg om rond 08.00 uur bij het uitzichtpunt Cruz del Condor te komen, de bekendste plek in Peru om de Andes condor te zien vliegen en één van de highlights van Peru. Alleen bij zonsopkomst zweven deze majestueuze vogels op de opstijgende lucht naar de canyon rand. Een telelens of verrekijker zijn handig.

Tegen tienen ben je onderweg naar Chivay. Je stopt in de dorpjes Maca en Yanque (mooie kerk hier) en bewondert de terrassen in de diepte van de Colca vallei. Na de lunch in Chivay stap je in de bus naar het stadje Puno. Het wordt kouder, hoger en kaler maar de laatste kilometers zijn toch spannend: wachten tot je in de verte het enorme Titicaca meer ziet opdoemen.

local Hero

Probeer vanavond een van de kippenrestaurantjes, populair bij de universiteitsstudenten. Buiten is het al snel snijdend koud, binnen in de barretjes ontmoet je de locals. Veel auto’s en taxi’s rijden er niet, neem een riksja naar je hotel.

meet the locals

Dag 8: Van de Colca Canyon en de condors naar Puno

Ook vandaag vertrek je al vroeg om rond 08.00 uur bij het uitzichtpunt Cruz del Condor te komen, de bekendste plek in Peru om de Andes condor te zien vliegen …

︿

Dag 9: Rondreis Peru, ontdek Puno en Titicaca homestay

Vanuit het haventje van Puno vaar je met een snelle boot het open water op. De wind is fris en het uitzicht over het meer onvergetelijk. Met je gids verken je de Uros rieteilanden. Er wonen nog ca. 25 families die zich in leven houden met visvangst. Deze loopt echter flink terug, wat wordt gecompenseerd door de verkoop van souvenirs. Goed besteed geld dus.

Daarna vaar je naar Llachon, waar je een nachtje te gast bent bij een lokale familie. De lunch staat al voor je klaar. Daarna rustig installeren in je kamer en het schiereiland verkennen. Langs de huisjes loop je naar het schooltje en het centrale plein, waar iedereen samenkomt. Op een bankje in de ondergaande zon voel je je even een van de locals.

local Hero

* Denk aan echt warme kleding, muts of petje, handschoenen, sjaal en als overdag de zon erbij komt, een zonnebril en zonnecrème. Zo hoog is het snel koud maar verbrand je snel!
* De volgorde van het eilandbezoek is onder voorbehoud en kan evt. worden aangepast.

Dag 9: Rondreis Peru, ontdek Puno en Titicaca homestay

Vanuit het haventje van Puno vaar je met een snelle boot het open water op. De wind is fris en het uitzicht over het meer onvergetelijk. Met je gids verken …

︿

Dag 10: Over het Titicaca naar Taquile eiland en Puno

Vanochtend word je waarschijnlijk vroeg wakker. Het dorp ontwaakt, de hanen kraaien en de boeren gaan aan het werk. Maak een wandeling en geniet van de rust en de opkomende zon: gelukkig wordt het al snel warm. Je gastfamilie maakt je ontbijt, een praatje hier of daar en voor je het weet moet je alweer afscheid nemen.

In zo’n drie uur vaar je terug naar Puno. Onderweg maak je nog een stop op Taquile eiland, bekend om zijn kleurrijke textielkunst. Je krijgt uitleg over de traditionele rol van kleding. Zo dragen getrouwde vrouwen andere kleding dan ongehuwde vrouwen. Na een lunch bij een lokale eiland familie kom je weer aan op het vasteland en slaap je in hetzelfde hotel als je eerste nacht in Puno.

Dag 10: Over het Titicaca naar Taquile eiland en Puno

Vanochtend word je waarschijnlijk vroeg wakker. Het dorp ontwaakt, de hanen kraaien en de boeren gaan aan het werk. Maak een wandeling en geniet van de rust en de opkomende …

︿

Dag 11: Rondreis Peru, van Puno met de bus naar Cusco

Niet per snelle, op souvenirverkoop gerichte toeristenbus, ook niet per mooie, maar dure en langzame Andes trein. Want tijdens deze Peru rondreis reis je per comfortabele expres bus die om 07.30 uur vertrekt. Neem de taxi naar het busstation en installeer je op je gereserveerde plaats. Onderweg, ca. 6 uur rijden, geniet je van het uitzicht op de altiplano.

Je overnacht in een smal straatje in een rustige wijk, maar dichtbij het levendige en centrale Plaza de Armas, één van de mooiste pleinen van Peru. De winkelstraten erom heen zijn gezellig druk, overal winkeltjes en bars/restaurants. Denk er daarna wel om dat de 5 minuten omhoog lopen naar je kleinschalige hotel nog niet meevallen op deze hoogte.

Dag 11: Rondreis Peru, van Puno met de bus naar Cusco

Niet per snelle, op souvenirverkoop gerichte toeristenbus, ook niet per mooie, maar dure en langzame Andes trein. Want tijdens deze Peru rondreis reis je per comfortabele expres bus die om …

︿

Dag 12: Verblijf in sfeervol Cusco

Lekker op je gemak slenteren door de straatjes in het centrum. Ga in ieder geval even kijken in de barokke kerken en kathedraal rond de Plaza de Armas en bij de oude Inca muren in Calle Hatun en Loreto. Voor museum liefhebbers zijn het Incamuseum en het religieuze kunstmuseum de moeite waard.

Hongerig geworden? Stap het Monasterio klooster binnen, nu een luxe hotel maar vol met antiek, schilderijen en religieuze beelden. Bij het Niños hostal, een project in Peru opgezet door Nederlanders staat een school waar straatkinderen worden opgevangen. Je bezoek en bijdrage zijn welkom.

Dag 12: Verblijf in sfeervol Cusco

Lekker op je gemak slenteren door de straatjes in het centrum. Ga in ieder geval even kijken in de barokke kerken en kathedraal rond de Plaza de Armas en bij …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Dagtrip met gids en lunch. Reken op ca. € 40,- p.p veel vraag, tijdig boeken!

 • Dagtrip met gids en lunch. Reken op ca. € 40,- p.p veel vraag, tijdig boeken!

Dag 13: Naar Aguas Calientes, start 2-daagse Incatrail

Vroeg in de morgen word je opgehaald en naar het beginpunt van de trail gebracht (KM 104). Na een korte briefing steek je de Urubamba rivier over en start je met een hike naar de archeologische ruinesite Chachabamba (2270 m.) Daarna bergopwaarts, na ca. 3 uur lopen bereik je Wyñawayna, na Machu Picchu één van de highlights van Peru en de belangrijkste Inca ruïne.

Lunchen en uitkijken over oude Inca terrassen. Je voelt je nietig tussen die hoge Andestoppen. Het laatste stuk is nog 3 uur lopen. Bij de controlepost krijg je een Inca Trail stempel en bereik je Inti Punku, de ‘zonnepoort’, met een prachtig uitzicht over Machu Picchu. Tenslotte wandel je naar Aguas Calientes, ook wel Machu Picchu Pueblo genoemd.

local Hero

* De entreegelden zijn inclusief maar onder voorbehoud. Wijzigen ze flink, dan bereken ik dit door.
* Is je boeking definitief bevestigd, maar moet je annuleren, dan zijn de kosten altijd 75%, binnen de maand is dat 100%.

Dag 13: Naar Aguas Calientes, start 2-daagse Incatrail

Vroeg in de morgen word je opgehaald en naar het beginpunt van de trail gebracht (KM 104). Na een korte briefing steek je de Urubamba rivier over en start je …

︿

Dag 14: Incatrail, naar Ollantaytambo

Na een kort ontbijt pak je de eerste bus naar Machu Picchu, waar je al om 06.00 uur aankomt. De gids geeft je een rondleiding en daarna heb je tijd om de ruïnes op eigen gelegenheid te zien of een selfie te maken met een ‘toevallig’ aanwezige lama. Vanaf Waynapicchu, een bergtop vlakbij, heb je een super uitzicht. In de middag ga je naar Ollanta, een dorp aan het spoor tussen Cusco en Machu Picchu.

Je slaapt in een posada, op 5 minuutjes lopen van het station. Als je uitkijkt over de vallei snap je direct waarom de Spanjaarden hier in Peru niet op konden tegen de Inca’s die hen vanachter de enorme rotsblokken van het fort met pijlen belaagden.

Dag 14: Incatrail, naar Ollantaytambo

Na een kort ontbijt pak je de eerste bus naar Machu Picchu, waar je al om 06.00 uur aankomt. De gids geeft je een rondleiding en daarna heb je tijd …

︿

Dag 15: Rondreis Peru, Ollanta, Sacred Valley bezoek

Ben je vroeg wakker, maak dan een wandeling door de omgeving en geniet van de vroege ochtend stilte. Vanuit de hoogte zie je de zon opgaan en het dorp wakker worden. Tijd voor het ontbijt en daarna vertrek je. Je doorkruist in een kleine groep per minibus door de Heilige Vallei, zo genoemd vanwege de Inca ruïnes.

De vallei ligt op ca. 2800 m. hoogte en is enorm vruchtbaar. Overal kleine dorpen, landbouw terrassen en plekjes met een mooi uitzicht. In Pisac zie je de oude Inca ruïne en de drukke markt (di, do en zo). Nog lokaler is die in Urubamba met groenten, fruit en huishoudspullen. Tegen de middag ben je terug in Ollanta, waar je een rondleiding krijgt in het enorme Inca fort. Overnachting in Ollanta.

Dag 15: Rondreis Peru, Ollanta, Sacred Valley bezoek

Ben je vroeg wakker, maak dan een wandeling door de omgeving en geniet van de vroege ochtend stilte. Vanuit de hoogte zie je de zon opgaan en het dorp wakker …

︿

Dag 16: Van Ollanta naar Cusco

Een relaxte dag, tijdens je rondreis in Peru, in het heerlijk rustige Ollanta. Heb je toch zin in wat actie? Bezoek dan de zoutvlaktes van Salinas. Pak een collectivo naar Urubamba, ca. 30 minuten en de taxi naar de zoutpannen.

Op de terugweg kun je een deel wandelen, je daalt dan af tot aan de weg naar Ollanta, waar je de collectivo pakt en op eigen gelegenheid doorreist naar Cusco waar je overnacht.

Dag 16: Van Ollanta naar Cusco

Een relaxte dag, tijdens je rondreis in Peru, in het heerlijk rustige Ollanta. Heb je toch zin in wat actie? Bezoek dan de zoutvlaktes van Salinas. Pak een collectivo naar …

︿

Dag 17: Peru reis, terug in Cusco, optionele verlenging Amazone

De laatste vakantiedag: lekker uitslapen, brunchen, winkelen voor de laatste souvenirs en 's avonds zijn er de gezellige bars en restaurantjes rond Plaza de Armas. Wil je een nacht echt comfort, denk dan aan boutique hotel La Casona of zelfs de 5 ster luxe van voormalig klooster Belmont Palacio Nazarenas: je reis aftoppen met een luxe randje!

Een andere mogelijkheid is om je rondreis Peru te verlengen met een luxe lodge verblijf in de Peruaanse jungle: grotendeels onberoerd primair regenwoud. Als je deze verlenging boekt, zit je er midden in. Je vliegt naar Puerto Maldonado of neemt de nachtbus. Wij gingen overland en kwamen de volgende dag toch redelijk fris aan. Na het jungleverblijf vlogen we van Puerto Maldonado terug naar Lima. 

local Hero

Nieuwsgierig geworden over de jungle? Lees dan de blog van reiziger Eddy. Hij vertelt over zijn reis naar Machu Picchu en de Peruaanse jungle.

meet the locals

Dag 17: Peru reis, terug in Cusco, optionele verlenging Amazone

De laatste vakantiedag: lekker uitslapen, brunchen, winkelen voor de laatste souvenirs en 's avonds zijn er de gezellige bars en restaurantjes rond Plaza de Armas. Wil je een nacht echt …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • De laatste nacht(en) regel ik zelf

 • De laatste nacht(en) regel ik zelf

 • Lekker in luxe eindigen. Reken op € 30,- p.p.p.n. extra.

 • Lekker in luxe eindigen. Reken op € 30,- p.p.p.n. extra.

Dag 18 - 20: Vlucht naar Lima, vertrek rondreis Peru

In de loop van de ochtend reis je na het ontbijt naar de luchthaven voor de vlucht naar Lima. Eenmaal terug in Lima is het leuk om nog een taxi te nemen naar de Indian markets, in de wijk Miraflores, tussen Ricardo Palma en Petit Thours Ave. (blok 52-55)

Zoek een lokaal restaurantje in de buurt en eindig je bezoek aan Lima aan de kust in het grote Larcomar Shopping center. Scoor een kleurig kleed, lama pantoffels, keramiek of andere souvenirs, drink een laatste Pisco Sour met uitzicht op zee. Voldaan en vol van alle indrukken vertrek je de volgende dag naar de luchthaven, ca. 30 min. rijden. Weer een dagje later kom je aan in Amsterdam.

local Hero

Check ook onze Peru top 5, voor Peru's bekende en onbekende must-sees. Op zoek naar wat meer comfort? Bekijk dan de Peru Boetiek rondreis.

Dag 18 - 20: Vlucht naar Lima, vertrek rondreis Peru

In de loop van de ochtend reis je na het ontbijt naar de luchthaven voor de vlucht naar Lima. Eenmaal terug in Lima is het leuk om nog een taxi …

︿

Local stories

Korte verhalen en interviews van de mensen die je ontmoet op je reis. Hun families en relaties. De hoogte- en dieptepunten, hun zorgen, blijdschap en levenswijsheid.

Amanda, homestay eigenaresse in Coporaque: ''Het is fijn om hier reizigers te ontvangen. Niet alleen omdat we er iets aan verdienen, maar vooral ook omdat we veel van hen leren. Mijn dochters ook. Die spreken steeds beter Engels. Hier in de Colca Vallei hechten we enorm aan onze cultuur en tradities...'' 

Verder lezen over Amanda? Ga naar onze local stories.

Local stories

Korte verhalen en interviews van de mensen die je ontmoet op je reis. Hun families en relaties. De hoogte- en dieptepunten, hun zorgen, blijdschap en levenswijsheid.

Amanda, homestay eigenaresse in Coporaque: …

︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Indie

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Peru: