ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Peru rondreis betaalbaar

reisduur:
19 dagen / 18 nachten
route:
Lima - Huacachina - Arequipa - Colca Canyon - Puno - Llachon - Puno - Cusco - Sacred Valley -Cusco - Lima
reissom:
va. € 1680,- (p.p. bij 2 volwassenen. Bij te boeken: 1 losse vlucht Cusco-Lima, ca. €150,- p.p.) (Boek zelf je retourvlucht)

Barokke kerken en koloniale pleinen met daar boven uit de wit besneeuwde Andes toppen. Een kudde lama’s, grazend op de hoogvlakte, de overblijfselen van een onverwacht rijke Incacultuur en de glimlach van een marktvrouw op een kleurige indianenmarkt. Dat zijn de beelden die je bijblijven als je in een week of drie per bus dwars door Peru reist.

Deze budget rondreis Peru is een ideale eerste kennismaking met het Zuid Amerikaanse continent. Je reist per (nacht)bus eenvoudig van plaats tot plaats en hebt voldoende tijd om aan de hoogte te wennen.

Na een relaxt begin in Lima ontdek je de Huacachina palmoase en ontdek je lentestad Arequipa. In de diepe Colca Canyon spot je condors waarna je doorreist naar de Heilige Vallei. Natuurlijk bezoek je wereldwonder Machu Picchu. Kortom, een complete en betaalbare reis door Peru met kleinschalige, slim gekozen hotels.

Inclusief:

- aankomsttransfer;
- alle overnachtingen met ontbijt;
- rondreis per lijnbus; 
- treinticket naar Aguas Calientes;
- homestay Titicaca met volpension;
- excursies zoals genoemd, inclusief entrees (daarnaast is een lunch inbegrepen tijdens de de Titicaca eilandtour en tijdens de busreis van Puno naar Cusco);
- assistentie van je local Hero;

Exclusief:

- internationale retourvlucht (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
- binnenlandse vlucht Cusco – Lima;
- overige maaltijden;
- transfers naar de luchthaven in Cusco en Lima;
- transfer naar hotel in Puno en Cusco (eenvoudig zelf te doen);
- extra upgrades of optional excursies;
- overige entrees;
- fooien.

Wat is de beste reistijd in Peru? 
De beste reistijd van Peru hangt vooral af van regio en hoogte. Rond Lima is december t/m februari de beste tijd: het is er dan volop zomer. De kust is dan benauwd warm. Het is niet de beste tijd voor een complete rondreis. Zo is de Incatrail in februari meestal dicht. Langs de noordwestkust bij Lima hangt vooral van mei t/m oktober een hardnekkige koude zee mist (de Garua). Het is vochtig, bewolkt en bij ca. 20-25 ˚C weinig zon. 

De Andes is net na de jaarlijkse regens op zijn mooist van april t/m juni. Dit is een fijne, rustige tijd. Het drukke toeristenseizoen, het is dan ideaal weer voor een rondreis door Peru, loopt vervolgens tot eind augustus, begin september. Het is helder en vooral op hoogte snel koud. Oktober en november zijn drogere maanden van Peru.

Heb ik een visum nodig in Peru?
Heb je een Nederlands of Belgisch paspoort dan is voor Peru geen visum nodig. De stempel bij aankomst in Peru geldt voor een verblijf van maximaal 30 dagen. Ga je tussendoor naar Bolivia, dan begint deze periode weer opnieuw. Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij het verlaten van Peru. 

Reis je via de USA dan moet je tevoren een zgn. Esta (Electronic System for Travel Authorisation) aanvragen. De kosten US$ 14,- p.p. betaal je per creditcard. Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van de ambassade te checken, zodat je zeker weten over de juiste en update documenten beschikt.

Heb ik een vaccinatie nodig voor Peru? 
Voor Peru zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinaties tegen hepatitis en DTP en gele koorts worden aangeraden. Ben je 7 dagen eerder in een land geweest waar gele koorts heerst, dan is een inenting daartegen verplicht. Je moet dat dan aantonen in je vaccinatieboekje. Let op: dit is altijd het geval als je via Brazilië reist.

Malaria komt in Peru alleen in de tropische gebieden voor. Boven de 2000 meter sowieso niet. Bezoek je ook de Amazone, houdt hier dan rekening mee.

Dengue ofwel knokkelkoorts komt in Midden – en Latijns Amerika steeds vaker voor. Deze ziekte verloopt meestal vrij onschuldig, met koorts, hoofdpijn en huiduitslag maar kan in uitzonderlijke gevallen complicaties geven. Dit geldt ook voor Zika, een met Dengue vergelijkbare ziekte, die vooral voor zwangere vrouwen gevaar oplevert. Er zijn geen vaccinatie hiervoor. De muggen die deze ziektes overbrengen steken overdag, dus smeer je goed in met antimuggenmelk, met minimaal 30-50% DEET.

Via de website van het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden. De prijzen van vaccinaties voor Peru zijn wisselend dus een beetje shoppen kan geen kwaad. Veel ziektekostenverzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten, het proberen waard. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen op reis naar Peru. 

Hoe zit het met hoogteziekte in Peru
Een belangrijk onderwerp. Peru ligt behoorlijk hoog en dat geldt nog meer voor Bolivia als je dat combineert met je Peru reis. Boven de 2500 meter is acclimatiseren een must. Niet voor niets beginnen reizen in Lima ( zeeniveau), acclimatiseer je in Arequipa (2300m) voor je de Colca Canyon ingaat, daarna zijn Puno (3800m) en Cusco (3300m) ook nog wennen. Een paar straten omhooglopen vanaf het centrale plein in Cusco en je bent gegarandeerd buiten adem.

Zo hoog is het droog en verlies je veel vocht. Veel drinken, niet alleen water maar gezien de temperatuur ook thee en soep. Mate (thee met cocabladeren) is een populair lokaal middeltje. Het al dan niet krijgen van hoogteziekte is niet te voorspellen. Een goede conditie of eerder hoog verblijf is geen garantie. Symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en slecht slapen. Meestal gaat dit binnen enkele dagen over. Zo niet, neem contact op met je local Hero, je reisexpert van Peru. Meer info op vinde je op de website

Is er tijdverschil met Peru? 
In Peru is het in onze winter 6 uur vroeger, in onze zomer 7 uur vroeger.

Welke kleding moet ik dragen in Peru? 
Je reist tijdens je reis in Peru door diverse klimaatzones en ook in het hooggebergte. Reken erop dat de temperatuur in onze zomer zomaar kan afkoelen tot tegen het vriespunt, zeker in de bergen en op het Titicaca meer. Warme winterkleding in laagjes, fleece, thermo ondergoed, is handig, want als de zon tevoorschijn komt loopt de temperatuur zo met 15 graden op. En dat is het al bijna tijd voor een T shirt en korte broek of jurk. 

Maar pas op: zo hoog verbrand je snel. Zonnebrandmiddel met hoge factor meenemen dus. Vergeet verder je zwemspullen niet voor een duik in het zwembad of een warme bron. In de Amazone is zomerkleding nodig maar wel lange broek en shirt met lange mouwen tegen de muggen.

Hoe betaal ik in Peru? 
In Peru betaal je met de Peruaanse Nuevo Sol (PEN). Kijk voor je reis op een zgn. currency converter. Daarnaast kun je ook met US dollars betalen, vooral in toeristische gebieden in Peru. Zorg voor kleine, puntgave biljetten van 1,5, 10 en 20 US$. Om te wisselen zijn biljetten van 100 voordelig. Geld pinnen kan in alle toeristische plaatsen bij ATM’s met een Maestro of Cirrus logo. Probeer de BCP bank in Peru, ze geven een goede koers. Laat je bankpas voor vertrek tijdig instellen op gebruik in het buitenland, anders wordt het een "very low budget" Peru reis. ;) 

Welke stekker wordt gebruikt in Peru? 
De stopcontacten in Peru werken op 220 volt. Deze zijn vaak wel anders dan in Nederland, bv met Amerikaanse pinnen, neem daarom een wereldstekker mee zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Een zaklamp voor als de elektriciteit uitvalt, is handig. Wifi is langzaam, ook in de toeristische gebieden waar er erg veel gebruik van wordt gemaakt. In veel hotels en in internetcafés kun je wel terecht, op je hotelkamer vaak niet.

Hoe reis ik door Peru? 
Met de informatie van je local Hero, je reisexpert van Peru en wat woordjes Spaans kom je in Peru overal. Buiten Lima zijn de wegen rustig, twee-baans maar niet al te goed onderhouden. Wel wordt de laatste jaren flink geïnvesteerd. Op je reis gebruik je veel verschillende vervoermiddelen, bus, minibus, taxi, trein en boot. Zo kom je al snel ook de lokale reizigers tegen. Autohuur zonder chauffeur is niet gebruikelijk, de verplichte verzekering torenhoog. Het middel van vervoer voor individuele reizigers is de lijnbus.

Busterminals
De steden in Peru hebben doorgaans twee busterminals, die voor de lokale bussen en die voor de langeafstandsbussen. De laatste ligt vaak aan de rand van de stad, ga erheen met een taxi. De terminals worden goed onderhouden, je betaalt er ter plaatse een tax voor, ca. US$ 0,50. Dit kan niet worden opgenomen in je ticket. Binnen heeft elke busmaatschappij, net als op het vliegveld, een eigen incheckbalie. Je geeft je bagage af en krijgt een bewijs dat je de chauffeur geeft als die je koffer weer uit de laadruimte haalt.

De express of royal class bus
De bus die je local Hero van Peru het meest gebruikt. Vertrekt meerdere keren per dag, goede zitplaatse, toilet en airco aan boord en betaalbaar. Je hebt gereserveerde plaatsen en vaak krijg je ook nog koffie/thee en crackers. Sommige bussen zijn zo luxe dat het bijna laagvliegen wordt. In de Royal Class nachtbussen zit, of lig je als een prins of princes, de stoelen kunnen flink ver naar achteren. Dezelfde faciliteiten als in de express bus, vaak ook TV en video. Houd je niet van een lawaaiige vechtfilm neem dan oordoppen mee. Koop in de winkeltjes in de terminal wat water en snacks, neem een (opblaasbaar) kussentje mee en een warme trui en je reis wordt echt comfortabel.

De lokale bus
Vaak zo vol dat je moet staan, geen gereserveerde plaatsen en niet zo comfortabel. Contact met de locals van Peru gegarandeerd, overal wordt gestopt en stappen mensen in of uit. Is het etenstijd dan wordt ook gestopt, zijn de afstanden lang, dan is er om de twee uur een plaspauze. Reis je in juni, juli of augustus neem dan altijd een warme trui mee de bus in.

Trein
Sinds eind vorige eeuw geprivatiseerd. Vanuit Cusco gaat de Backpacker (een gewone goede trein) en de Vistadome ( een luxere trein) naar Machu Picchu. Het verschil in prijs is groot, maar nodig is het niet, beide treinen hebben grote ramen met een prima uitzicht. Tussen Cusco en Puno rijdt een Orientexpress type trein, luxe, in koloniale stijl en met bijbehorend prijskaartje (ca. 250 US$) De gewone trein valt vaak uit of is te laat. Bijna alle reizigers nemen dus vanuit Puno de lijnbus naar Cusco. Het uitzicht blijft namelijk hetzelfde.

Taxi’s, fietstaxi’s en combi’s
Bij luchthavens, trein en busstations zijn er volop lokale taxi’s. Vraag altijd om het aanzetten van de meter of spreek de prijs af (vraag een local). Soms is het beter 100 meter verder te lopen of een net passerende taxi aan te houden. In de steden rijden budgettaxi’s, vaak Daewoo’s, je past er net met z’n tweeën in. In Puno, Ica en Pisco zijn er fietstaxi’s, een soort riksja’s voor een halve US$ per km. Populair zijn de combi’s of collectivo’s., minibusjes voor in de steden of tussen steden die zo’n half uurtje van elkaar liggen. Minder veilig, maar wel snel en contact met de locals is gegarandeerd.

Transfers
Op je rondreis door Peru boekt je local Hero de meeste transfers voor je. Makkelijk en betaalbaar. Maar waar je het makkelijker en sneller zelf kunt, laten we het aan jou over. Zo kun je ook zelf de diverse vervoermiddelen eens uitproberen. Je local Hero heeft verdere informatie.

Is het veilig in Peru? 
Bus en treinstations in Peru worden bewaakt. Er is een infobalie, er loopt politie en de perrons zijn alleen toegankelijke met een geldig kaartje. Je bagage, niet je waardevolle spullen natuurlijk, gaat onderin, doorgaans krijg je een bewijs. Soms komen op doorgaande wegen wegblokkades voor: de manier voor de bevolking om te demonstreren. Vermijd dan samenscholingen. Je local Hero zal je adviseren over eventuele alternatieve routes. Eventuele meerkosten zijn, het is tenslotte overmacht, wel voor eigen rekening. Neem in de steden en zeker na de avondschemer altijd een taxi naar je hotel of restaurant, ook al is de afstand maar klein en vermijdt onverlichte of verlaten straten of tunnels.

Zelf boeken

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld* op: 
-vliegwinkel.nl  
-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-skyscanner.com

*De internationale vlucht maakt dus geen onderdeel uit van de reis die je bij ons boekt. De bovenstaande links zijn ter informatie, we verdienen hier niet aan.

Let hierbij op het volgende: 

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra. 
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat. 
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten. 
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie. 
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.

Je vliegt naar 

Naar Peru vlieg je doorgaans naar de hoofdstad Lima. KLM vliegt als enige direct vanaf Amsterdam. Gezien de kortere vliegtijden zijn de meerkosten het overwegen waard.

Kosten 

Reken op ca. €800 voor een retour in het laagseizoen. Er zijn goedkope mogelijkheden maar je moet overstappen, bent lang onderweg en het risico op vertragingen is groter. Dit is het al snel niet echt meer waard. Reken in het hoogseizoen met minstens €1000. Vroeg boeken loont. Bij vertrek uit Peru betaal je US$ 30,- luchthavenbelasting.

Maatschappijen

* KLM direct, of op de heen of terugreis via Parijs. Vlieg je vanaf Brussel, dan maak je een tussenstop in Amsterdam.
* Air Europa, van Amsterdam of Brussel eerst naar Madrid en met Air Europa door.
* De meeste maatschappijen komen een dag later aan, KLM nog op dezelfde dag.
* Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent. 
* Naast prijs is vluchtduur en overstap ook belangrijk. Direct vliegen is echt een stuk comfortabeler en nog milieuvriendelijker ook.

Tips 

* Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst- of zomervakantie. 
* Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen.
* Let op speciale actieperiodes, bv. de zgn. KLM Wereld Deal Weken.  
* Vanaf Brussel of Düsseldorf zijn er vaak ook goede, betaalbare directe vluchten te boeken. Check de vliegsites voor de mogelijkheden.
* Stap je over in een ander land? Dan heb je vaak toch een visum nodig. Bijvoorbeeld in de USA, vul dan op de ESTA website een zgn. visa waiver in. Dit kost  US$14,- te betalen per creditcard.

Binnenlandse vluchten 

Je local Hero regelt eventueel benodigde binnenlandse vlucht (en) op je route. Dat is handig want soms zijn er in de maanden tussen boeken en je reis zelf nogal wat tijdswijzigingen. Soms worden vluchten zomaar geschrapt. Je local Hero kan dit direct bijhouden, in je reis verwerken en bijvoorbeeld de tijden voor de geboekte transfers aanpassen. Er geldt een luchthavenbelasting van US$ 8,- per vlucht.

reisduur:
19 dagen / 18 nachten
route:
Lima - Huacachina - Arequipa - Colca Canyon - Puno - Llachon - Puno - Cusco - Sacred Valley -Cusco - Lima
reissom:
va. € 1680,- (p.p. bij 2 volwassenen. Bij te boeken: 1 losse vlucht Cusco-Lima, ca. €150,- p.p.)
Barokke kerken en koloniale pleinen met daar boven uit de wit besneeuwde Andes toppen. Een kudde lama’s, grazend op de …
︿

Inclusief:

- aankomsttransfer;
- alle overnachtingen met ontbijt;
- rondreis per lijnbus; 
- treinticket naar Aguas Calientes;
- homestay Titicaca met volpension;
- excursies zoals genoemd, inclusief entrees (daarnaast is een lunch inbegrepen tijdens de de Titicaca eilandtour en tijdens de busreis van Puno naar Cusco);
- assistentie van je local Hero;

Exclusief:

- internationale retourvlucht (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
- binnenlandse vlucht Cusco – Lima;
- overige maaltijden;
- transfers naar de luchthaven in Cusco en Lima;
- transfer naar hotel in Puno en Cusco (eenvoudig zelf te doen);
- extra upgrades of optional excursies;
- overige entrees;
- fooien.

Wat is de beste reistijd in Peru? De beste reistijd van Peru hangt vooral af van regio en hoogte. Rond Lima …
︿
Zelf boeken Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1: Aankomst budget reis Peru, posada hotel Lima

Na je lange vlucht kom je aan op de luchthaven van Lima en start je rondreis door Peru. Je haalt je bagage van de band en buiten staat de chauffeur op je te wachten. Zo rij je naar Miraflores, een groene buitenwijk van Lima. Enkele winkelstraten, genoeg barretjes en restaurantjes, kortom alles wat je nodig hebt.

Je overnacht in een van onze posada’s, kleine sfeervolle hotels in koloniale stijl. Ga ’s avonds naar Pueblo Viejo, een leuk Peruaans restaurant op loopafstand van je hotel. Kom je erg laat aan, dan raden we je aan een extra nachtje Lima te boeken. Zo heb je ook meer tijd voor het oude koloniale centrum met zijn kerken, pleintjes en monumenten.

local Hero

Meer leren over de cultuur in Peru? Een leuke tip is om het Larco Museum te bezoeken in Lima, dagelijks geopend. Er is ook een klein cafeetje bij met een fijn terras. 

Dag 1: Aankomst budget reis Peru, posada hotel Lima

Na je lange vlucht kom je aan op de luchthaven van Lima en start je rondreis door Peru. Je haalt je bagage van de band en buiten staat de chauffeur …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • De eerste nacht(en) regel ik liever zelf

 • De eerste nacht(en) regel ik liever zelf

 • Lekker luxe starten. Reken op ca. € 15,- p.p.p.n. extra.

 • Lekker luxe starten. Reken op ca. € 15,- p.p.p.n. extra.

 • Reken op ca. € 38,- p.p.p.n

 • Reken op ca. € 38,- p.p.p.n

Dag 2: Van Lima per bus naar Ica, slapen bij de Huacachina oase

Vanochtend verlaat je het drukke Lima en neem je een taxi naar het busstation waar de comfortabele lijnbus naar het zuiden van Peru vertrekt. Je rijdt langs de kustweg door een woestijnachtig landschap dat pas tevoorschijn komt als de ‘garua’, de zeemist, optrekt. In zo'n vijf uur kom je aan in Ica. Pak een taxi die je 15 minuten naar de Huacachina oasis te brengen, waar je hotel ligt.

Rond de met palmbomen omringde Huacachina lagune liggen kleine pastelkleurige huisjes, daarachter torenen enorme zandduinen. Ben je wel in voor wat actie, cross dan met een sandbuggy door de duinen. Alternatief zijn de Ballestas eilanden, ook wel de Peruaanse Galapagos genoemd. Een paradijs voor wildlife spotters waar in de ochtend een excursie naar toe gaat.

local Hero

Kleine transfers, zoals naar de luchthaven of van/naar trein of busstation doe je op deze reis op eigen gelegenheid. Voordeliger en flexibeler.

Dag 2: Van Lima per bus naar Ica, slapen bij de Huacachina oase

Vanochtend verlaat je het drukke Lima en neem je een taxi naar het busstation waar de comfortabele lijnbus naar het zuiden van Peru vertrekt. Je rijdt langs de kustweg door …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. €50 p.p.

 • Reken op ca. €50 p.p.

 • neem dit op in mijn Peru reis

 • neem dit op in mijn Peru reis

Dag 3: Budget reis Peru, verblijf Huacachina en nachtbus naar Arequipa

Vandaag lekker rustig opstarten. Neem na het ontbijt een duik in het zwembad van je hotel of loop omhoog naar de zandduinen, mocht je dat gisteren niet gedaan hebben. Het uitzicht vanaf de duintoppen is fenomenaal.

Tegen de avond pak je op het busstation van Ica de nachtbus die je in ca. 12 uur naar Arequipa brengt. Of verleng je Peru rondreis en blijf nog een extra nachtje in deze bijzondere omgeving.

local Hero

Sandboarden bied ik niet meer aan, want er zijn geen regels of veiligheidscontroles. Wil je dit toch doen, dan boek je dit eenvoudig ter plaatse.

Dag 3: Budget reis Peru, verblijf Huacachina en nachtbus naar Arequipa

Vandaag lekker rustig opstarten. Neem na het ontbijt een duik in het zwembad van je hotel of loop omhoog naar de zandduinen, mocht je dat gisteren niet gedaan hebben. Het …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 45,- p.p.p.n.

 • Reken op ca. € 45,- p.p.p.n.

Dag 4: Verken lentestad Arequipa

Je wordt wakker in Arequipa met zijn 2300 meter de eerste stap op weg naar de Andes hoogvlaktes. Het is een relaxte stad, niet te groot of te druk en omringd door de tot wel 6000 meter hoge bergtoppen van drie vulkanen. Daardoor hangt er op deze plek in Peru een lenteachtig klimaat en is het vrijwel altijd zonnig.

Stap vanmiddag in een van de kleine Daewoo taxi’s en bezoek het oude koloniale Santa Catalina klooster. Het is bijna een dorpje op zich, met kleurige geschilderde straatjes, patio’s vol bloemen en planten en goed onderhouden tuinen. Vooral bij ondergaande zon kun je hier prachtig fotograferen. Vraag voor je diner de receptie van je posada een paar goede adresjes.

Dag 4: Verken lentestad Arequipa

Je wordt wakker in Arequipa met zijn 2300 meter de eerste stap op weg naar de Andes hoogvlaktes. Het is een relaxte stad, niet te groot of te druk en …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • samen met een local ga je naar de markt, voor de verse ingrediënten van je lunch die je bij hem of haar thuis op eet. Reken op ca. €19 p.p.

 • samen met een local ga je naar de markt, voor de verse ingrediënten van je lunch die je bij hem of haar thuis op eet. Reken op ca. €19 p.p.

Dag 5: Budget reis Peru, ontdek Arequipa en omgeving

Na je ontbijt is het centrale Plaza de Armas, een mooi beginpunt om het compacte centrum met zijn kerken en musea te bezoeken. We zorgen voor verschillende selfguided wandelroutes waar je uit kunt kiezen. Maar doe eerst een kop koffie op een van de balkons aan het plein, je voelt je hier al snel een met de locals. Lunchen kun je in een restaurantje in de wijken Yanahuara of Tingo, met mooi uitzicht op de vulkanen rond de stad.

Wellicht ben je al gewend aan de hoogte en wil je vanmiddag de lagere delen van de Misti vulkaan verkennen. Ook populair zijn downhill mountainbike tochten. Een sportieve manier om de omgeving te zien met besneeuwde bergtoppen en groene natuur, waarin je gemakkelijk naar beneden zoeft op je fiets.

local Hero

Wanneer je de mountainbike tocht gaat doen: neem een warme trui of jas mee want boven aan de berg is het nog fris. Een lange broek en zonnebrand is ook aan te raden. Je mag een rugzakje meenemen tijdens de trip.

meet the locals

Dag 5: Budget reis Peru, ontdek Arequipa en omgeving

Na je ontbijt is het centrale Plaza de Armas, een mooi beginpunt om het compacte centrum met zijn kerken en musea te bezoeken. We zorgen voor verschillende selfguided wandelroutes waar …

︿

Dag 6: Van Arequipa naar de Colca Canyon

Vanuit Arequipa reis je vanochtend vroeg de bergen in. De weg gaat alsmaar omhoog, met de top van de Misti vulkaan als decor. Van 2300 meter stijg je tot bijna 5000 meter hoogte, maar na deze bergpas, letterlijk adembenemend, daal je gelukkig weer af naar de vallei van Colca, op ca. 3500 meter. In Peru zie je op de kale hoogvlaktes alpacas, vicuñas en andere lamasoorten grazen.

Tegen de middag komt de Colca Canyon in zicht: overal geïrrigeerde terrassen, ver voor de Inca’s aangelegd en nog steeds intensief bebouwd. Je overnacht in een lodge bij het dorpje Chivay. Reis je een dag langer, ga de dag erop kanoën op de snelstromende Colca rivier of relaxt badderen in de warme bronnen met steile bergwanden en bruisende rivier op de achtergrond.

Dag 6: Van Arequipa naar de Colca Canyon

Vanuit Arequipa reis je vanochtend vroeg de bergen in. De weg gaat alsmaar omhoog, met de top van de Misti vulkaan als decor. Van 2300 meter stijg je tot bijna …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 45,- p.p.p.n.

 • Reken op ca. € 45,- p.p.p.n.

Dag 7: Condors spotten in de canyon en doorreis naar Puno

Ook vandaag vertrek je al vroeg om rond 8 uur bij het uitzichtpunt Cruz del Condor te komen, de enige plek in Peru waar je de Andes condor kunt zien vliegen. Één van de highlights van Peru. Alleen bij zonsopkomst zweven deze majestueuze vogels op de opstijgende lucht naar de canyon rand. Een telelens of verrekijker zijn handig.

Tegen tienen ben je onderweg naar Chivay. Je stopt in de dorpjes Maca, Pinchollo en Yanque (mooie kerk hier) en bewondert de terrassen in de diepte van de Colca vallei. Na de lunch in Chivay stap je in de middag in de bus naar het stadje Puno. Het wordt kouder, hoger en kaler maar de laatste kilometers zijn toch spannend: wachten tot je in de verte het enorme Titicaca meer ziet opdoemen.

local Hero

Probeer vanavond een van de kippenrestaurantjes, populair bij de universiteitsstudenten. Buiten is het al snel snijdend koud, binnen in de barretjes ontmoet je de locals. Veel auto’s en taxi’s rijden er niet, neem een riksja naar je hotel.

meet the locals

Dag 7: Condors spotten in de canyon en doorreis naar Puno

Ook vandaag vertrek je al vroeg om rond 8 uur bij het uitzichtpunt Cruz del Condor te komen, de enige plek in Peru waar je de Andes condor kunt zien …

︿

Dag 8: Puno, een nachtje Titicaca homestay

Vanuit het haventje van Puno vaar je met een snelle boot het open water op. De wind is fris en het uitzicht over het meer onvergetelijk. Met je gids verken je de Uros rieteilanden. Er wonen nog ca. 25 families die zich in leven houden met visvangst. Deze loopt echter flink terug, wat wordt gecompenseerd door de verkoop van souvenirs. Goed besteed geld dus. 

Daarna vaar je naar Llachon, waar je een nachtje te gast bent bij een lokale familie. De lunch staat al voor je klaar. Daarna rustig installeren in je kamer en het schiereiland verkennen. Langs de huisjes loop je naar het schooltje en het centrale plein, waar iedereen samenkomt. Op een bankje in de ondergaande zon voel je je even een van de locals.

local Hero

* Denk aan echt warme kleding, muts of petje, handschoenen, sjaal en als overdag de zon erbij komt, een zonnebril en zonnecrème. Zo hoog is het snel koud maar verbrand je snel!
* De volgorde van het eilandbezoek is onder voorbehoud en kan evt. worden aangepast.

Dag 8: Puno, een nachtje Titicaca homestay

Vanuit het haventje van Puno vaar je met een snelle boot het open water op. De wind is fris en het uitzicht over het meer onvergetelijk. Met je gids verken …

︿

Dag 9: Budget reis Peru, Taquile eiland en Puno

Vanochtend word je waarschijnlijk vroeg wakker. Het dorp ontwaakt, de hanen kraaien en de boeren gaan aan het werk. Maak een wandeling en geniet van de rust en de opkomende zon: gelukkig wordt het al snel warm. Je gastfamilie maakt je ontbijt, een praatje hier of daar en voor je het weet moet je alweer afscheid nemen.

In zo’n drie uur vaar je terug naar Puno. Onderweg maak je nog een stop op Taquile eiland, bekend om zijn kleurrijke textielkunst. Je krijgt uitleg over de traditionele rol van kleding. Zo dragen getrouwde vrouwen andere kleding dan ongehuwde vrouwen. Na een lunch bij een lokale eiland familie kom je weer aan op het vasteland en slaap je in hetzelfde hotel als je eerste nacht in Puno.

Dag 9: Budget reis Peru, Taquile eiland en Puno

Vanochtend word je waarschijnlijk vroeg wakker. Het dorp ontwaakt, de hanen kraaien en de boeren gaan aan het werk. Maak een wandeling en geniet van de rust en de opkomende …

︿

Dag 10: Met de bus van Puno naar Cusco

Niet per snelle, op souvenirverkoop gerichte toeristenbus, ook niet per mooie, maar dure Andes trein. Want tijdens deze budget rondreis Peru reis je per comfortabele bus die om 07.30 uur vertrekt. Neem de taxi naar het busstation en installeer je op je gereserveerde plaats. Onderweg, ca. 10 uur rijden, geniet je van het uitzicht op de altiplano en maak je korte stops in kleine dorpjes en bij Inca sights.

Je overnacht in Cusco in een smal straatje van de rustige volkswijk San Blas, net even boven het centrale Plaza de Armas, één van de mooiste pleinen van het land. De winkelstraten eromheen zijn gezellig druk, overal winkeltjes en bars/restaurants. Denk er daarna wel om dat de 5 minuten omhoog lopen naar je kleinschalige hotel, nog niet meevallen op deze hoogte.

Dag 10: Met de bus van Puno naar Cusco

Niet per snelle, op souvenirverkoop gerichte toeristenbus, ook niet per mooie, maar dure Andes trein. Want tijdens deze budget rondreis Peru reis je per comfortabele bus die om 07.30 uur …

︿

Dag 11: Cusco like a local, ontdek de oude Inca stad met gids

Rustig ontbijten en daarna Cusco ontdekken. Samen met je local guide (Engelstalig) bezoek je de kleurrijke San Pedro markt en de kunstenaarswijk die San Blas ook is. Natuurlijk sla je de leukste straatjes van het oude centrum, de barokke kerken en de imposante kathedraal op het Plaza de Armas niet over.

Hongerig geworden van alle sightseeing? Eet in het Monasterio klooster, nu een luxe hotel vol met antiek, schilderijen en religieuze beelden. Tip: bij het Niños hostal, opgezet door Nederlanders, staat een school waar straatkinderen worden opgevangen. Je bezoek en bijdrage zijn erg welkom, hier leer je meer over dit initiatief.

Dag 11: Cusco like a local, ontdek de oude Inca stad met gids

Rustig ontbijten en daarna Cusco ontdekken. Samen met je local guide (Engelstalig) bezoek je de kleurrijke San Pedro markt en de kunstenaarswijk die San Blas ook is. Natuurlijk sla je …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Mijn verblijf in Cusco regel ik liever zelf

 • Mijn verblijf in Cusco regel ik liever zelf

 • Dagtrip met gids en lunch. Reken op ca. € 50,- p.p veel vraag, tijdig boeken!

 • Dagtrip met gids en lunch. Reken op ca. € 50,- p.p veel vraag, tijdig boeken!

Dag 12 - 13: Van Cusco naar de Heilige Vallei

Je reist vandaag in een kleine groep per minibus naar de Heilige Vallei. De vallei ligt op zo’n 2800 meter hoogte en is enorm vruchtbaar. Overal kleine dorpen, landbouw terrassen en plekjes met een mooi uitzicht. In Pisac zie je de oude Inca ruïne en kun je de drukke markt (dagelijks) bezoeken met lokale stalletjes vol groenten, fruit en huishoudspullen.

In de loop van de middag kom je aan in Ollantaytambo, waar je een rondleiding krijgt in het enorme Inca fort. Daarna is het niet ver meer naar je knusse hotel in Ollanta. Relax wat in het groene tuintje hier (met uitzicht op de Andes) en ga ‘s avonds voor een hapje en drankje in het gezellige centrum op vijf minuten lopen.

local Hero

Ollanta is klein en fijn, met maar zo’n 2.000 inwoners. Prima plek voor een extra nachtje. Het heeft een gezellig sfeertje en is lekker rustig vergeleken met Cusco. Maak op je vrije dag hier een paardrijtocht door de vallei of pak een collectivo taxi naar de zoutpannen bij Maras.

Dag 12 - 13: Van Cusco naar de Heilige Vallei

Je reist vandaag in een kleine groep per minibus naar de Heilige Vallei. De vallei ligt op zo’n 2800 meter hoogte en is enorm vruchtbaar. Overal kleine dorpen, landbouw terrassen …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. €40 p.p.p.n. extra.

 • Reken op ca. €40 p.p.p.n. extra.

 • reken op ca. €60 p.p.

 • reken op ca. €60 p.p.

Dag 14: Naar wereldwonder Machu-Picchu

Na het ontbijt is het tijd om je spullen te pakken. Het treinstation van Ollanta ligt dichtbij je hotel, op maar een paar minuten lopen. Na zo’n twee uur boemelen door het weelderige landschap met steeds weer de Andes vergezichten bereik je Aguas Calientes. Hier pak je de bus naar het beroemde wereldwonder Machu Picchu. Dan eindelijk stap je de heilige site binnen, de ruïnes komen tevoorschijn. Een magisch gezicht.

Met een gids breng je hier ongeveer twee uur door. Je pakt de bus terug naar Aguas Calientes en aan het eind van de middag vertrekt je trein weer richting Cusco. Deze stopt niet in Cusco maar in Poroy. Hier neem je een taxi naar je centrum hotel.

Dag 14: Naar wereldwonder Machu-Picchu

Na het ontbijt is het tijd om je spullen te pakken. Het treinstation van Ollanta ligt dichtbij je hotel, op maar een paar minuten lopen. Na zo’n twee uur boemelen …

︿

Dag 15 - 16: Terug in sfeervol Cusco

Lekker relaxed afsluiten met nog een dagje Cusco. Slaap wat uit en ga voor een uitgebreide brunch. Wij proefden nog nog wat lokale lekkernijen op de markt bij de vriendelijke locals en besteedden de middag verder aan wat winkelen en souvenir shopping. Scoor een kleurig kleed, lama pantoffels of kleurrijk keramiek. 's Avonds zijn er de gezellige bars en restaurantjes rond Plaza de Armas.

Wil je nog een nachtje echt comfort, denk dan aan boutique hotel La Casona: een budget rondreis Peru met een luxe randje!

Dag 15 - 16: Terug in sfeervol Cusco

Lekker relaxed afsluiten met nog een dagje Cusco. Slaap wat uit en ga voor een uitgebreide brunch. Wij proefden nog nog wat lokale lekkernijen op de markt bij de vriendelijke …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • De laatste nacht(en) regel ik zelf.

 • De laatste nacht(en) regel ik zelf.

 • Lekker in luxe eindigen. Reken op € 30,- p.p.p.n. extra.

 • Lekker in luxe eindigen. Reken op € 30,- p.p.p.n. extra.

Dag 17 - 19: Budget reis Peru, vlucht Cusco - Lima

In de loop van de ochtend vertrek je na je ontbijt naar de luchthaven voor de binnenlandse vlucht naar Lima. De middag tijd om nog wat van Lima te zien. Pak bijvoorbeeld een taxi naar de Indian markets, in de wijk Miraflores, tussen Ricardo Palma en Petit Thours Ave. (blok 52-55) en drink een laatste Pisco Sour met uitzicht op zee.

De volgende dag pak je een taxi naar de luchthaven, ca. 2 uur rijden, deze regel je makkelijk zelf. Voldaan en vol van alle indrukken vlieg je terug naar huis. Je komt de volgende ochtend vroeg aan. Je kleinschalige Peru rondreis verlengen of uitbreiden? Dat kan, vraag me gerust naar de mogelijkheden. Check ook onze Peru top 5, voor Peru's bekende en onbekende must-sees.

Dag 17 - 19: Budget reis Peru, vlucht Cusco - Lima

In de loop van de ochtend vertrek je na je ontbijt naar de luchthaven voor de binnenlandse vlucht naar Lima. De middag tijd om nog wat van Lima te zien. …

︿

Optioneel: Inca trail

Drie dagen te voet door de Andes met bergpassen tot 4300 meter. Kamperen tussen de majestueuze bergtoppen en elke dag een stukje verder totdat je op de laatste dag ’s ochtends vroeg de Inca ruïnes van Machu Picchu uit de mist ziet opdoemen, zondermeer één van de hoogtepunten van Peru. Wil je dit opnemen in je reis? Dat kan, als aanvulling of bijv. in plaats van de Heilige Vallei. 

Tips: de Incatrail is populair, het aantal plaatsen beperkt. Tussen mei en september moet je 4-6 maanden tevoren boeken. Goede alternatieven zijn de Salkantay Trek of de Lares Trail. Vraag me gerust naar meer info. Twijfel je, er is ook een 2-daagse trail mogelijk (zie onze ‘meest geboekte reis Peru’).

local Hero

Genoeg warme kleding, een goede slaapzak en een goede lichamelijke conditie zijn een must. Je draagt je spullen zelf, meer dan een dagrugzak wil je niet. Je overige bagage kun je achter laten in het hotel. Slaap matjes zijn er voor je, maar draag je ook zelf.

Optioneel: Inca trail

Drie dagen te voet door de Andes met bergpassen tot 4300 meter. Kamperen tussen de majestueuze bergtoppen en elke dag een stukje verder totdat je op de laatste dag ’s …

︿

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Peru: