reisduur:
19 dagen / 18 nachten
route:
Lima-Paracas-Ica-Arequipa-Colca-Puno-Cusco-Sacred Valley (of Incatrail)-Cusco-Lima
reissom:
va. € 1378,- (p.p. 2 volwassenen) Reis incl. Inca trail va. € 1782,-

Barokke kerken en koloniale pleinen met daar boven uit de wit besneeuwde Andes toppen. Een kudde lama’s, grazend op de hoogvlakte, de overblijfselen van een onverwacht rijke Incacultuur en de glimlach van een marktvrouw op een kleurige indianenmarkt.

Dat zijn beelden die je bijblijven als je in een week of drie per bus dwars door het land reist.

Deze budget reis Peru is een ideale eerste kennismaking met het Zuid Amerikaanse continent. Je reist heel eenvoudig van plaats tot plaats en hebt voldoende tijd om aan de hoogte te wennen. 

Op dag 13 in deze voorbeeld budget reis Peru kun je kiezen voor een verblijf in de Heilige Vallei rond Cusco of voor de sportieve Inca Trail naar Machu Picchu. Beiden zijn een waardige afsluiter van je budget reis Peru; een reis die je niet snel zult vergeten! 

Inclusief:

 • aankomsttransfer;
 • alle overnachtingen met ontbijt;
 • rondreis per lijnbus;  
 • homestay Titicaca met volpension;
 • binnenlandse vlucht Cusco – Lima;
 • excursies zoals genoemd, waaronder ook de keuze van dag 13 t/m 16 voor de Heilige Vallei of Inca Trail (tegen meerkosten); 
 • bij Incatrail: alle maaltijden en entree;
 • assistentie van je local Hero;
 • CO2 compensatie reis.

Exclusief: 

 • internationale retourvlucht;
 • overige maaltijden;
 • transfers naar de luchthaven in Arequipa en Cusco en (bus/trein)station
 • transfer naar hotel in Puno en Cusco (eenvoudig zelf te doen);
 • extra upgrades of optional excursies;
 • overige entrees;
 • fooien.

Beste reistijd Peru
De beste reistijd van Peru hangt vooral af van regio en hoogte. Rond Lima is december t/m februari de beste tijd: het is er dan volop zomer. De kust is dan benauwd warm. Het is niet de beste tijd voor een complete rondreis. Zo is de Incatrail in februari meestal dicht. Langs de noordwestkust bij Lima hangt vooral van mei t/m oktober een hardnekkige koude zee mist (de Garua). Het is vochtig, bewolkt en bij ca. 20-25 ˚C weinig zon. 

De Andes is net na de jaarlijkse regens op zijn mooist van april t/m juni. Dit is een fijne, rustige tijd. Het drukke toeristenseizoen, het is dan ideaal weer voor een rondreis door Peru, loopt vervolgens tot eind augustus, begin september. Het is helder en vooral op hoogte snel koud. Oktober en november zijn drogere maanden van Peru.

Visum & paspoort
Heb je een Nederlands of Belgisch paspoort dan is voor Peru geen visum nodig. De stempel bij aankomst in Peru geldt voor een verblijf van maximaal 30 dagen. Ga je tussendoor naar Bolivia, dan begint deze periode weer opnieuw. Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij het verlaten van Peru. 

Reis je via de USA dan moet je tevoren een zgn. Esta (Electronic System for Travel Authorisation) aanvragen. De kosten US$ 14,- p.p. betaal je per creditcard. Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van de ambassade te checken, zodat je zeker weten over de juiste en update documenten beschikt.

Gezondheid & vaccinaties Peru
Voor Peru zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinaties tegen hepatitis en DTP en gele koorts worden aangeraden. Ben je 7 dagen eerder in een land geweest waar gele koorts heerst, dan is een inenting daartegen verplicht. Je moet dat dan aantonen in je vaccinatieboekje. Let op: dit is altijd het geval als je via Brazilië reist.

Malaria komt in Peru alleen in de tropische gebieden voor. Boven de 2000 meter sowieso niet. Bezoek je ook de Amazone, houdt hier dan rekening mee.

Dengue ofwel knokkelkoorts komt in Midden – en Latijns Amerika steeds vaker voor. Deze ziekte verloopt meestal vrij onschuldig, met koorts, hoofdpijn en huiduitslag maar kan in uitzonderlijke gevallen complicaties geven. Dit geldt ook voor Zika, een met Dengue vergelijkbare ziekte, die vooral voor zwangere vrouwen gevaar oplevert. Er zijn geen vaccinatie hiervoor. De muggen die deze ziektes overbrengen steken overdag, dus smeer je goed in met antimuggenmelk, met minimaal 30-50% DEET.

Via de website van het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden. De prijzen van vaccinaties voor Peru zijn wisselend dus een beetje shoppen kan geen kwaad. Veel ziektekostenverzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten, het proberen waard. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen op reis naar Peru. 

Hoogteziekte in Peru
Een belangrijk onderwerp. Peru ligt behoorlijk hoog en dat geldt nog meer voor Bolivia als je dat combineert met je Peru reis. Boven de 2500 meter is acclimatiseren een must. Niet voor niets beginnen reizen in Lima ( zeeniveau), acclimatiseer je in Arequipa (2300m) voor je de Colca Canyon ingaat, daarna zijn Puno (3800m) en Cusco (3300m) ook nog wennen. Een paar straten omhooglopen vanaf het centrale plein in Cusco en je bent gegarandeerd buiten adem.

Zo hoog is het droog en verlies je veel vocht. Veel drinken, niet alleen water maar gezien de temperatuur ook thee en soep. Mate (thee met cocabladeren) is een populair lokaal middeltje. Het al dan niet krijgen van hoogteziekte is niet te voorspellen. Een goede conditie of eerder hoog verblijf is geen garantie. Symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en slecht slapen. Meestal gaat dit binnen enkele dagen over. Zo niet, neem contact op met je local Hero, je reisexpert van Peru. Meer info op vinde je op de website

Tijdsverschil
In Peru is het in onze winter 6 uur vroeger, in onze zomer 7 uur vroeger.

Kleding
Je reist tijdens je reis in Peru door diverse klimaatzones en ook in het hooggebergte. Reken erop dat de temperatuur in onze zomer zomaar kan afkoelen tot tegen het vriespunt, zeker in de bergen en op het Titicaca meer. Warme winterkleding in laagjes, fleece, thermo ondergoed, is handig, want als de zon tevoorschijn komt loopt de temperatuur zo met 15 graden op. En dat is het al bijna tijd voor een T shirt en korte broek of jurk. 

Maar pas op: zo hoog verbrand je snel. Zonnebrandmiddel met hoge factor meenemen dus. Vergeet verder je zwemspullen niet voor een duik in het zwembad of een warme bron. In de Amazone is zomerkleding nodig maar wel lange broek en shirt met lange mouwen tegen de muggen.

Geld & pinnen
In Peru betaal je met de Peruaanse Nuevo Sol (PEN). Kijk voor je reis op een zgn. currency converter. Daarnaast kun je ook met US dollars betalen, vooral in toeristische gebieden in Peru. Zorg voor kleine, puntgave biljetten van 1,5, 10 en 20 US$. Om te wisselen zijn biljetten van 100 voordelig. Geld pinnen kan in alle toeristische plaatsen bij ATM’s met een Maestro of Cirrus logo. Probeer de BCP bank in Peru, ze geven een goede koers. Laat je bankpas voor vertrek tijdig instellen op gebruik in het buitenland, anders wordt het een "very low budget" Peru reis. ;) 

Elektriciteit & wifi
De stopcontacten in Peru werken op 220 volt. Deze zijn vaak wel anders dan in Nederland, bv met Amerikaanse pinnen, neem daarom een wereldstekker mee zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Een zaklamp voor als de elektriciteit uitvalt, is handig. Wifi is langzaam, ook in de toeristische gebieden waar er erg veel gebruik van wordt gemaakt. In veel hotels en in internetcafés kun je wel terecht, op je hotelkamer vaak niet.

Getting around
Met de informatie van je local Hero, je reisexpert van Peru en wat woordjes Spaans kom je in Peru overal. Buiten Lima zijn de wegen rustig, twee-baans maar niet al te goed onderhouden. Wel wordt de laatste jaren flink geïnvesteerd. Op je reis gebruik je veel verschillende vervoermiddelen, bus, minibus, taxi, trein en boot. Zo kom je al snel ook de lokale reizigers tegen. Autohuur zonder chauffeur is niet gebruikelijk, de verplichte verzekering torenhoog. Het middel van vervoer voor individuele reizigers is de lijnbus.

Busterminals
De steden in Peru hebben doorgaans twee busterminals, die voor de lokale bussen en die voor de langeafstandsbussen. De laatste ligt vaak aan de rand van de stad, ga erheen met een taxi. De terminals worden goed onderhouden, je betaalt er ter plaatse een tax voor, ca. US$ 0,50. Dit kan niet worden opgenomen in je ticket. Binnen heeft elke busmaatschappij, net als op het vliegveld, een eigen incheckbalie. Je geeft je bagage af en krijgt een bewijs dat je de chauffeur geeft als die je koffer weer uit de laadruimte haalt.

De express of royal class bus
De bus die je local Hero van Peru het meest gebruikt. Vertrekt meerdere keren per dag, goede zitplaatse, toilet en airco aan boord en betaalbaar. Je hebt gereserveerde plaatsen en vaak krijg je ook nog koffie/thee en crackers. Sommige bussen zijn zo luxe dat het bijna laagvliegen wordt. In de Royal Class nachtbussen zit, of lig je als een prins of princes, de stoelen kunnen flink ver naar achteren. Dezelfde faciliteiten als in de express bus, vaak ook TV en video. Houd je niet van een lawaaiige vechtfilm neem dan oordoppen mee. Koop in de winkeltjes in de terminal wat water en snacks, neem een (opblaasbaar) kussentje mee en een warme trui en je reis wordt echt comfortabel.

De lokale bus
Vaak zo vol dat je moet staan, geen gereserveerde plaatsen en niet zo comfortabel. Contact met de locals van Peru gegarandeerd, overal wordt gestopt en stappen mensen in of uit. Is het etenstijd dan wordt ook gestopt, zijn de afstanden lang, dan is er om de twee uur een plaspauze. Reis je in juni, juli of augustus neem dan altijd een warme trui mee de bus in.

Trein
Sinds eind vorige eeuw geprivatiseerd. Vanuit Cusco gaat de Backpacker (een gewone goede trein) en de Vistadome ( een luxere trein) naar Machu Picchu. Het verschil in prijs is groot, maar nodig is het niet, beide treinen hebben grote ramen met een prima uitzicht. Tussen Cusco en Puno rijdt een Orientexpress type trein, luxe, in koloniale stijl en met bijbehorend prijskaartje (ca. 250 US$) De gewone trein valt vaak uit of is te laat. Bijna alle reizigers nemen dus vanuit Puno de lijnbus naar Cusco. Het uitzicht blijft namelijk hetzelfde.

Taxi’s, fietstaxi’s en combi’s
Bij luchthavens, trein en busstations zijn er volop lokale taxi’s. Vraag altijd om het aanzetten van de meter of spreek de prijs af (vraag een local). Soms is het beter 100 meter verder te lopen of een net passerende taxi aan te houden. In de steden rijden budgettaxi’s, vaak Daewoo’s, je past er net met z’n tweeën in. In Puno, Ica en Pisco zijn er fietstaxi’s, een soort riksja’s voor een halve US$ per km. Populair zijn de combi’s of collectivo’s., minibusjes voor in de steden of tussen steden die zo’n half uurtje van elkaar liggen. Minder veilig, maar wel snel en contact met de locals is gegarandeerd.

Transfers
Op je rondreis door Peru boekt je local Hero de meeste transfers voor je. Makkelijk en betaalbaar. Maar waar je het makkelijker en sneller zelf kunt, laten we het aan jou over. Zo kun je ook zelf de diverse vervoermiddelen eens uitproberen. Je local Hero heeft verdere informatie.

Veiligheid Peru
Bus en treinstations in Peru worden bewaakt. Er is een infobalie, er loopt politie en de perrons zijn alleen toegankelijke met een geldig kaartje. Je bagage, niet je waardevolle spullen natuurlijk, gaat onderin, doorgaans krijg je een bewijs. Soms komen op doorgaande wegen wegblokkades voor: de manier voor de bevolking om te demonstreren. Vermijd dan samenscholingen. Je local Hero zal je adviseren over eventuele alternatieve routes. Eventuele meerkosten zijn, het is tenslotte overmacht, wel voor eigen rekening. Neem in de steden en zeker na de avondschemer altijd een taxi naar je hotel of restaurant, ook al is de afstand maar klein en vermijdt onverlichte of verlaten straten of tunnels.

Zelf boeken

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld op: 
-vliegwinkel.nl  
-vliegtickets.nl 
-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-skyscanner.com

Tip: deze vliegsites bieden geen standaard CO2 compensatie. Je kunt dat zelf doen, bijvoorbeeld via Carbonkiller.org. Met jouw bijdrage halen zij CO2 rechten uit de markt. Boek je via het Amerikaanse FlyGRN, dan is CO2 compensatie inclusief.

Let hierbij op het volgende: 

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra. 
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat. 
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten. 
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie. 
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.

Je vliegt naar 

Naar Peru vlieg je doorgaans naar de hoofdstad Lima. KLM vliegt als enige direct vanaf Amsterdam. Gezien de kortere vliegtijden zijn de meerkosten het overwegen waard.

Kosten 

Reken op ca. € 650,- tot € 750,- voor een retour in het laagseizoen. Er zijn goedkope mogelijkheden maar je moet overstappen, bent lang onderweg en het risico op vertragingen is groter. Dit is het al snel niet echt meer waard. Reken in de drukke tijden al snel € 250,- meer. In het hoogseizoen is € 1000,- voor een directe vlucht normaal. Vroeg boeken loont. Bij vertrek uit Peru betaal je US$ 30,- luchthavenbelasting.

Maatschappijen

* KLM direct, of op de heen of terugreis via Parijs. Vlieg je vanaf Brussel, dan maak je een tussenstop in Amsterdam.
* Air Europa, van Amsterdam of Brussel eerst naar Madrid en met Air Europa door.
* De meeste maatschappijen komen een dag later aan, KLM nog op dezelfde dag.
* Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent. 
* Naast prijs is vluchtduur en overstap ook belangrijk. Direct vliegen is echt een stuk comfortabeler en nog milieuvriendelijker ook.

Tips 

* Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst- of zomervakantie. 
* Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen.
* Let op speciale actieperiodes, bv. de zgn. KLM Wereld Deal Weken.  
* Vanaf Brussel of Düsseldorf zijn er vaak ook goede, betaalbare directe vluchten te boeken. Check de vliegsites voor de mogelijkheden.
* Stap je over in een ander land? Dan heb je vaak toch een visum nodig. Bijvoorbeeld in de USA, vul dan op de ESTA website een zgn. visa waiver in. Dit kost  US$14,- te betalen per creditcard.

Binnenlandse vluchten 

Je local Hero regelt eventueel benodigde binnenlandse vlucht (en) op je route. Dat is handig want soms zijn er in de maanden tussen boeken en je reis zelf nogal wat tijdswijzigingen. Soms worden vluchten zomaar geschrapt. Je local Hero kan dit direct bijhouden, in je reis verwerken en bijvoorbeeld de tijden voor de geboekte transfers aanpassen. Er geldt een luchthavenbelasting van US$ 8,- per vlucht.

reisduur:
19 dagen / 18 nachten
route:
Lima-Paracas-Ica-Arequipa-Colca-Puno-Cusco-Sacred Valley (of Incatrail)-Cusco-Lima
reissom:
va. € 1378,- (p.p. 2 volwassenen) Reis incl. Inca trail va. € 1782,-
Barokke kerken en koloniale pleinen met daar boven uit de wit besneeuwde Andes toppen. Een kudde lama’s, grazend op de …
︿

Inclusief:

 • aankomsttransfer;
 • alle overnachtingen met ontbijt;
 • rondreis per lijnbus;  
 • homestay Titicaca met volpension;
 • binnenlandse vlucht Cusco – Lima;
 • excursies zoals genoemd, waaronder ook de keuze van dag 13 t/m 16 voor de Heilige Vallei of Inca Trail (tegen meerkosten); 
 • bij Incatrail: alle maaltijden en entree;
 • assistentie van je local Hero;
 • CO2 compensatie reis.

Exclusief: 

 • internationale retourvlucht;
 • overige maaltijden;
 • transfers naar de luchthaven in Arequipa en Cusco en (bus/trein)station
 • transfer naar hotel in Puno en Cusco (eenvoudig zelf te doen);
 • extra upgrades of optional excursies;
 • overige entrees;
 • fooien.
Beste reistijd PeruDe beste reistijd van Peru hangt vooral af van regio en hoogte. Rond Lima is december t/m februari …
︿
Zelf boeken Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1: Aankomst budget reis Peru, verblijf Lima

Na je lange vlucht kom je aan op de luchthaven van Lima en start je budget rondreis Peru. Je haalt je bagage van de band en buiten staat je chauffeur op je te wachten. Zo ben je binnen een half uur in Miraflores, een groene buitenwijk van Lima. Enkele winkelstraten, genoeg barretjes en restaurantjes, kortom alles wat je nodig hebt.

Je overnacht in een van onze posada’s, kleine sfeervolle hotels in koloniale stijl. Ga ’s avonds naar Las Tejas, een leuk restaurant op loopafstand van je kleinschalige hotel. Kom je erg laat aan, dan raden we je aan een extra nachtje te boeken. Zo heb je ook meer tijd voor het oude koloniale centrum met zijn kerken, pleintjes en monumenten. 

local Hero

Meer leren over de cultuur in Peru? Een leuke tip is om het Larco Museum te bezoeken in Lima. Elke dag tot 22:00 open. Er is ook een klein cafeetje bij met een fijn terras. 

Dag 1: Aankomst budget reis Peru, verblijf Lima

Na je lange vlucht kom je aan op de luchthaven van Lima en start je budget rondreis Peru. Je haalt je bagage van de band en buiten staat je chauffeur …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • De eerste nacht(en) regel ik liever zelf

 • De eerste nacht(en) regel ik liever zelf

 • Lekker luxe starten. Reken op ca. € 15,- p.p.p.n. extra.

 • Lekker luxe starten. Reken op ca. € 15,- p.p.p.n. extra.

Dag 2: Met de lijnbus naar Paracas

Vanochtend verlaat je het drukke Lima en neem je een taxi naar het busstation waar de comfortabele lijnbus naar het zuiden van Peru vertrekt. Je rijdt langs de kustweg door een woestijnachtig landschap dat pas tevoorschijn komt als de ‘garua’, de zeemist, optrekt. In ongeveer vier uur kom je aan in Paracas, een kleine badplaats met vissersbootjes aan de kust.

Vanuit het haventje vertrekt je boot naar de grootste zeehonden kolonie ter wereld. Het is ongeveer een uurtje varen. De eilanden in het Reserva Nacional de Islas Ballestos zijn een paradijs voor zeeleeuwen, zeehonden, pinguïns en pelikanen. Op de glad verweerde rotsen zie je ze elkaar verdringen en al ver voor je er bent hoor je hun karakteristiek geblaf.

local Hero

Kleine transfers, zoals naar de luchthaven of van/naar trein of busstation doe je op deze reis op eigen gelegenheid. Voordeliger en flexibeler.

Dag 2: Met de lijnbus naar Paracas

Vanochtend verlaat je het drukke Lima en neem je een taxi naar het busstation waar de comfortabele lijnbus naar het zuiden van Peru vertrekt. Je rijdt langs de kustweg door …

︿

Dag 3: Budget reis Peru, busrit via Ica naar Arequipa

Vanaf het busstation vertrekt je bus naar Ica, een plaatsje op ca. 4 km van Huacachina, een echte oase midden in de woestijn. Rond de met palmbomen omringde lagune liggen kleine pastelkleurig geschilderde huisjes, daarbovenuit tornen de enorme zandduinen. Bij aankomst in Ica laat je je bagage achter op het busstation en pak je een taxi naar de oase.

Tijd voor actie in het zand: stap in een 4wd buggy of ga sandboarden. Je huurt je board en materialen (ca. 30,- pp.) en je bent een middag sportief bezig. Tussendoor wel even uitrusten want het uitzicht vanaf de duintoppen is fenomenaal. Tegen de avond pak je op het busstation de nachtbus naar Arequipa. Of verleng je reis en blijf ook nog overnachten in deze bijzondere omgeving.

local Hero

Sandboarden bied ik zelf niet meer aan, want er zijn geen regels of veiligheidscontroles. Wil je dit toch doen, dan boek je ter plaatse en op eigen risico. Een veiliger alternatief? Met een sandbuggy door de duinen. Dit kan ik wel in je reis opnemen.

Dag 3: Budget reis Peru, busrit via Ica naar Arequipa

Vanaf het busstation vertrekt je bus naar Ica, een plaatsje op ca. 4 km van Huacachina, een echte oase midden in de woestijn. Rond de met palmbomen omringde lagune liggen …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 45,- p.p.p.n.

 • Reken op ca. € 45,- p.p.p.n.

Dag 4: Verken Arequipa

Je wordt wakker in Arequipa met zijn 2300 m. de eerste stap op weg naar de Andes hoogvlaktes. Het is een relaxte stad, niet te groot of te druk en omringd door de tot wel 6000 m. hoge bergtoppen van drie vulkanen. Daardoor hangt er op deze plek in Peru een lenteachtig klimaat en is het vrijwel altijd zonnig. 

Stap vanmiddag in een van de kleine Daewoo taxi’s en bezoek het oude koloniale Santa Catalina klooster. Het is bijna een dorpje op zich, met kleurige geschilderde straatjes, patio’s vol bloemen en planten en goed onderhouden tuinen. Vooral bij ondergaande zon kun je hier prachtig fotograferen. Vraag voor je diner de receptie van je posada een paar goede adresjes.

Dag 4: Verken Arequipa

Je wordt wakker in Arequipa met zijn 2300 m. de eerste stap op weg naar de Andes hoogvlaktes. Het is een relaxte stad, niet te groot of te druk en …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • samen met een local ga je naar de markt, voor de verse ingrediënten van je lunch die je bij hem of haar thuis op eet. Reken op ca. €19 p.p.

 • samen met een local ga je naar de markt, voor de verse ingrediënten van je lunch die je bij hem of haar thuis op eet. Reken op ca. €19 p.p.

Dag 5: Budget reis Peru, ontdek Arequipa en omgeving

Na je ontbijt is het centrale Plaza de Armas, een mooi beginpunt om het compacte centrum met zijn kerken en musea te bezoeken. Maar doe eerst een kop koffie op een van de balkons aan het plein, je voelt je hier al snel een met de locals. Lunchen kun je in een restaurantje in de wijken Yanahuara of Tingo, met mooi uitzicht op de vulkanen rond de stad.

Wellicht ben je al gewend aan de hoogte en wil je vanmiddag de lagere delen van de Misti vulkaan verkennen. Ook populair op een budget reis Peru zijn downhill mountainbike tochten. Een sportieve manier om de omgeving te zien met besneeuwde bergtoppen en groene natuur, waarin je gemakkelijk naar beneden zoeft op je fiets.

local Hero

Wanneer je de mountainbike tocht gaat doen: neem een warme trui of jas mee want boven aan de berg is het nog fris. Een lange broek en zonnebrand is ook aan te raden. Je mag een rugzakje meenemen tijdens de trip. 

meet the locals

Dag 5: Budget reis Peru, ontdek Arequipa en omgeving

Na je ontbijt is het centrale Plaza de Armas, een mooi beginpunt om het compacte centrum met zijn kerken en musea te bezoeken. Maar doe eerst een kop koffie op …

︿

Dag 6: Van Arequipa naar de Colca Canyon

Vanuit Arequipa reis je vanochtend vroeg de bergen in. De weg gaat almaar omhoog, met de top van de Misti vulkaan als decor. Van 2300 m. stijg je tot bijna 5000 m. hoogte maar na deze bergpas, letterlijk adembenemend, daal je gelukkig weer af naar de vallei van Colca, op ca. 3500 m. In Peru zie je op de kale hoogvlaktes alpacas, vicuñas en andere lamasoorten grazen.

Tegen de middag komt de Colca Canyon in zicht: overal geïrrigeerde terrassen, ver voor de Inca’s aangelegd en nog steeds intensief bebouwd. Je overnacht in een lodge bij het dorpje Chivay. Reis je een dag langer, ga de dag erop kanoën op de snelstromende Colca rivier of relaxt badderen in de warme bronnen met steile bergwanden en bruisende rivier op de achtergrond. 

Dag 6: Van Arequipa naar de Colca Canyon

Vanuit Arequipa reis je vanochtend vroeg de bergen in. De weg gaat almaar omhoog, met de top van de Misti vulkaan als decor. Van 2300 m. stijg je tot bijna …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 45,- p.p.p.n.

 • Reken op ca. € 45,- p.p.p.n.

Dag 7: Budget reis Peru, van Colca Canyon naar Puno

Ook vandaag vertrek je al vroeg om rond 08.00 uur bij het uitzichtpunt Cruz del Condor te komen, de enige plek in Peru waar je de Andes condor kunt zien vliegen Dit is één van de highlights van Peru. Alleen bij zonsopkomst zweven deze majestueuze vogels op de opstijgende lucht naar de canyon rand. Een telelens of verrekijker zijn handig.

Tegen tienen ben je onderweg naar Chivay. Je stopt in de dorpjes Maca en Yanque (mooie kerk hier) en bewondert de terrassen in de diepte van de Colca vallei. Na de lunch in Chivay stap je in de middag in de bus naar het stadje Puno. Het wordt kouder, hoger en kaler maar de laatste kilometers zijn toch spannend: wachten tot je in de verte het enorme Titicaca meer ziet opdoemen.

local Hero

Probeer vanavond een van de kippenrestaurantjes, populair bij de universiteitsstudenten. Buiten is het al snel snijdend koud, binnen in de barretjes ontmoet je de locals. Veel auto’s en taxi’s rijden er niet, neem een riksja naar je hotel.

meet the locals

Dag 7: Budget reis Peru, van Colca Canyon naar Puno

Ook vandaag vertrek je al vroeg om rond 08.00 uur bij het uitzichtpunt Cruz del Condor te komen, de enige plek in Peru waar je de Andes condor kunt zien …

︿

Dag 8: Puno, Titicaca homestay

Vanuit het haventje van Puno vaar je met je medereizigers per snelle boot het open water op. De wind is fris, maar het uitzicht over het meer onvergetelijk. Na een uurtje of twee sta je op het eiland Taquile. Met je gids verken je het eiland, dat in zijn oorspronkelijke staat wordt gehouden. De landbouwgrond is eigendom van de eilanders en er mag nauwelijks meer bijgebouwd worden.

Daarna per boot naar Amantani, waar je een nachtje te gast bent bij een lokale familie. Ze heten je welkom, je installeert je in je kamer en verkent het eiland. Langs de huisjes loop je naar het schooltje en het centrale marktplein, waar iedereen samenkomt. Op een bankje in de ondergaande zon voel je je even een van de locals, ook dat is Peru.

local Hero

* Denk aan echt warme kleding, muts of petje, handschoenen, sjaal en als overdag de zon erbij komt, een zonnebril en zonnecrème. Zo hoog is het snel koud maar verbrand je snel!
* De volgorde van het eilandbezoek is onder voorbehoud en kan evt. worden aangepast.

Dag 8: Puno, Titicaca homestay

Vanuit het haventje van Puno vaar je met je medereizigers per snelle boot het open water op. De wind is fris, maar het uitzicht over het meer onvergetelijk. Na een …

︿

Dag 9: Budget reis Peru, Amantani eiland en Puno

Vanochtend word je waarschijnlijk vroeg wakker. Het dorp ontwaakt, de hanen kraaien en de boeren gaan aan het werk. Maak een wandeling over het eiland en geniet van de rust en de opkomende zon: gelukkig wordt het al snel warm. Je gastfamilie maakt je ontbijt, een praatje hier of daar en voor je het weet moet je alweer afscheid nemen.

Na de lunch vaar je naar de Uros eilanden. Het zijn eilanden gemaakt van riet, die drijven op het water. Er wonen nog ca. 25 families die zich in leven houden met visvangst. Deze loopt echter flink terug, wat wordt gecompenseerd door de verkoop van wat souvenirs. Goed besteed geld dus.  Het wordt al snel kouder en tegen het donker ben je 2 uur later terug in Puno.

Dag 9: Budget reis Peru, Amantani eiland en Puno

Vanochtend word je waarschijnlijk vroeg wakker. Het dorp ontwaakt, de hanen kraaien en de boeren gaan aan het werk. Maak een wandeling over het eiland en geniet van de rust …

︿

Dag 10: Busrit Puno naar Cusco

Niet per snelle, op souvenirverkoop gerichte toeristenbus, ook niet per mooie, maar dure en langzame Andes trein. Want tijdens deze budget rondreis Peru reis je per comfortabele expres bus die om 07.30 uur vertrekt. Neem de taxi naar het busstation en installeer je op je gereserveerde plaats. Onderweg, ca. 6 uur rijden, geniet je van het uitzicht op de altiplano.

Je overnacht in een smal straatje van de rustige volkswijk San Blas, net even boven het centrale Plaza de Armas, één van de mooiste pleinen van het land. De winkelstraten eromheen zijn gezellig druk, overal winkeltjes en bars/restaurants. Denk er daarna wel om dat de 5 minuten omhoog lopen naar je kleinschalige hotel, nog niet meevallen op deze hoogte.

Dag 10: Busrit Puno naar Cusco

Niet per snelle, op souvenirverkoop gerichte toeristenbus, ook niet per mooie, maar dure en langzame Andes trein. Want tijdens deze budget rondreis Peru reis je per comfortabele expres bus die …

︿

Dag 11: Verkennen van Cusco

Slenter op je gemak door de straatjes in het centrum en proef de sfeer. Ga in ieder geval even kijken in de barokke kerken en kathedraal rond de Plaza de Armas en bij de oude Inca muren in Calle Hatun en Loreto.

Hongerig? Eet in het Monasterio klooster, nu een luxe hotel vol met antiek, schilderijen en religieuze beelden. Bij het Niños hostal, opgezet door Nederlanders, staat een school waar straatkinderen worden opgevangen. Je bezoek en bijdrage zijn welkom.

Kies voor de dagen 13 t/m 16 uit een verblijf in de Heilige Vallei (inclusief) of de Incatrail (meerkosten).

Dag 11: Verkennen van Cusco

Slenter op je gemak door de straatjes in het centrum en proef de sfeer. Ga in ieder geval even kijken in de barokke kerken en kathedraal rond de Plaza de …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Mijn verblijf in Cusco regel ik liever zelf

 • Mijn verblijf in Cusco regel ik liever zelf

 • Dagtrip met gids en lunch. Reken op ca. € 50,- p.p veel vraag, tijdig boeken!

 • Dagtrip met gids en lunch. Reken op ca. € 50,- p.p veel vraag, tijdig boeken!

Dag 12: Keuze uit Heilige Vallei of Incatrail (naar Wayllabamba)

Programma Inca trail: Drie dagen te voet door de Andes met bergpassen tot 4300 meter. Kamperen tussen de majestueuze bergtoppen en elke dag een stukje verder totdat je op de laatste dag ’s ochtends vroeg de Inca ruïnes van Machu Picchu uit de mist ziet opdoemen, zondermeer één van de hoogtepunten van Peru. Je laat bagage die je niet nodig hebt in je hotel en rijd in ca. 1,5 uur naar de start bij km paal 82.

Na de controlepost trek je door het dichte regenwoud langs de rivier. Je passeert enkele dorpjes en Incaruines en stijgt tot 2800 m. Na de lunch nog twee uur bergop naar de campsite van Wayllabamba. Geen elektra, warm water of luxe sanitair, wel een opgezette tent en een kop warme drank.  

local Hero

De Incatrail is populair, het aantal plaatsen beperkt. Tussen mei en sep moet je 4-6 maanden tevoren boeken. Goede alternatieven zjin de Salcanty Trail of de Lares Trail. Ik kan je verder informeren. Genoeg warme kleding, een goede slaapzak en een goede lichamelijke conditie zijn een must. Twijfel je, er is ook een 2-daagee trail mogelijk (zie meest geboekt reis), of een dagje vanuit Aquas Calientes.

Dag 12: Keuze uit Heilige Vallei of Incatrail (naar Wayllabamba)

Programma Inca trail: Drie dagen te voet door de Andes met bergpassen tot 4300 meter. Kamperen tussen de majestueuze bergtoppen en elke dag een stukje verder totdat je op de …

︿

Dag 13: Keuze uit Heilige Vallei of Incatrail (naar Pacaymayo)

Klaar voor het echte werk? Vroeg op want de Dead Womans Pass (4300 m) komt er aan. Langs mossige paden, watervalletjes leiden in de berg uitgehakte stenen treden je verder, hoger en hoger. Gek genoeg lijkt het alsof de top maar niet dichterbij komt. Het is even flink doorzetten maar je gaat het halen, ook al omdat op de top je lunch op je wacht.    

Daarna gaat het bergafwaarts, de vallei van Pacaymayo in, toch nog op zo’n 3600 m hoogte. Je bent vandaag zo’n 7 uur in touw. Ook vandaag zijn de dragers al vooruit gegaan en staan de tenten klaar. Je helpt nog wat mee bij het maken van het diner, als je nog puf hebt. Met een volle maag wissel je je ervaringen uit met medereizigers. 

local Hero

*Je draagt je persoonlijke spullen zelf in een (dag)rugzak met goede heupband. Voor een matje wordt gezorgd maar ook dat moet je zelf dragen.
* Verplicht: stuur me een duidelijke scan van je paspoort, anders kun je niet mee. Daarna een nieuw paspoort gekregen? Vraag je ongeldig gemaakte paspoort terug en neem dit samen met je nieuwe paspoort mee. Men is zeer strikt want er zijn liefhebbers genoeg.

Dag 13: Keuze uit Heilige Vallei of Incatrail (naar Pacaymayo)

Klaar voor het echte werk? Vroeg op want de Dead Womans Pass (4300 m) komt er aan. Langs mossige paden, watervalletjes leiden in de berg uitgehakte stenen treden je verder, …

︿

Dag 14: Keuze uit Heilige Vallei of Incatrail (naar Winay Wayna)

Stijgen en dalen, het is de langste dag van de trail. Onderweg bezoek je de oude Inca vestingen van Runkurakay en Sayacmarka en ligt er nog een bergpas van 4000m op je te wachten. Ben je hier eenmaal overheen, dan heb je de trail zo goed als gehaald: nu wordt het makkelijker. Door het regenwoud naar Phuyupatamarca, picknicken op de top en dan weer dalen.

’s Middags geniet je van de afwisselende natuur, overal varens, vogels en exotische bloemen en vergezichten, zo vergeet je die pijn in je kuiten een beetje. Uiteindelijk bereik je Winay Wayna, de oude Inca citadel. Hier ligt een guesthouse met jawel, warme douches. Je zet het laatste kamp op in de buurt en hebt nog een gezellige avond met je medereizigers.

local Hero

* de entreegelden zijn inclusief maar onder voorbehoud. Wijzigen ze flink, dan bereken ik dit door.
* is je boeking definitief bevestigd, maar moet je annuleren, dan zijn de kosten altijd 75%, binnen de maand is dat 100%.

Dag 14: Keuze uit Heilige Vallei of Incatrail (naar Winay Wayna)

Stijgen en dalen, het is de langste dag van de trail. Onderweg bezoek je de oude Inca vestingen van Runkurakay en Sayacmarka en ligt er nog een bergpas van 4000m …

︿

Dag 15: Keuze uit Heilige Vallei of Incatrail (naar Machu Picchu)

In de vroege ochtend, het is nog donker, loop je nog een uurtje naar Inti Puncu, de zonnepoort. De zon komt langzaam op en de mist trekt beetje bij beetje op. Nu zie je tussen de bergtoppen de contouren van Machu Picchu opdoemen; hier heb je het allemaal voor gedaan. Nog een laatste uurtje lopen, dan ben je er. 

Je geeft je bagage af en laat je gids je rondleiden tussen de basalten muren. Waarschijnlijk zoek je al snel een plekje om het allemaal nog eens rustig te verwerken en je voor te stellen hoe het leven in deze Inca stad ooit moet zijn geweest. Dan stort je je in het toeristen gevoel, maak je een selfie met een lama. Uiteindelijk pak je de trein naar Cusco.

Dag 15: Keuze uit Heilige Vallei of Incatrail (naar Machu Picchu)

In de vroege ochtend, het is nog donker, loop je nog een uurtje naar Inti Puncu, de zonnepoort. De zon komt langzaam op en de mist trekt beetje bij beetje …

︿

Dag 16: Terug in Cusco

Een dagje rust heb je wel verdiend. Lekker badderen, lang uitslapen, een brunch, de middag wat winkelen voor de laatste souvenirs en 's avonds zijn er de gezellige bars en restaurantjes rond Plaza de Armas.

Wil je een nacht echt comfort, denk dan aan boutique hotel La Casona of zelfs de 5 ster luxe van voormalig klooster Belmont Palacio Nazarenas: een budget reis Peru met een luxe randje!

Dag 16: Terug in Cusco

Een dagje rust heb je wel verdiend. Lekker badderen, lang uitslapen, een brunch, de middag wat winkelen voor de laatste souvenirs en 's avonds zijn er de gezellige bars en …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • De laatste nacht(en) regel ik zelf.

 • De laatste nacht(en) regel ik zelf.

 • Lekker in luxe eindigen. Reken op € 13,- p.p.p.n. extra.

 • Lekker in luxe eindigen. Reken op € 13,- p.p.p.n. extra.

Dag 17: Budget reis Peru, vlucht Cusco - Lima

In de loop van de ochtend vertrek je na je ontbijt naar de luchthaven voor de vlucht naar Lima. De middag heb je de tijd om nog wat van Lima te zien. Pak bijvoorbeeld een taxi naar de Indian markets, in de wijk Miraflores, tussen Ricardo Palma en Petit Thours Ave. (blok 52-55).

Zoek een lokaal restaurantje in de buurt en eindig je reis door Peru in het grote Larcomar Shopping center aan de kust. Scoor een kleurig kleed, lama pantoffels, keramiek of andere souvenirs, drink een laatste Pisco Sour met uitzicht op zee. 

Dag 17: Budget reis Peru, vlucht Cusco - Lima

In de loop van de ochtend vertrek je na je ontbijt naar de luchthaven voor de vlucht naar Lima. De middag heb je de tijd om nog wat van Lima …

︿

Dag 18 - 19: Vertrek Peru, terugvlucht naar Amsterdam

Voldaan en vol van alle indrukken vertrek je vandaag naar de luchthaven van Lima, ca. 30 min. rijden. Je komt de volgende ochtend vroeg aan in Amsterdam. Hier eindigt je budget reis Peru.

Dag 18 - 19: Vertrek Peru, terugvlucht naar Amsterdam

Voldaan en vol van alle indrukken vertrek je vandaag naar de luchthaven van Lima, ca. 30 min. rijden. Je komt de volgende ochtend vroeg aan in Amsterdam. Hier eindigt je …

︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Marcos

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Peru: