Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Peru best local experiences rondreis

reisduur:
23 dagen / 22 nachten
route:
Lima - Chachapoyas - Arequipa - Colca Canyon - Puno - Cusco - Sacred Valley koffieregio - Machu Picchu - Ollantaytambo - Cusco - Lima
reissom:
va. € 1965,- (p.p. bij 2 volwassenen. Los bij te boeken: 4 binnenlandse vluchten) (Boek zelf je retourvlucht)

Peru the local way. Een eigenwijze Peru rondreis door het nog onbekende Noorden én naar de highlights in het Zuiden. Zo reis je niet alleen naar de Inca stad Machu Picchu, maar vlieg je ook naar Kuelap en de immense Gocta Falls. Een stukje Noord-Peru voor gevorderden, waarbij je weinig andere reizigers tegenkomt.

In deze best local experience rondreis Peru ervaar je Peru zoals de locals dat doen. Je overnacht in kleinschalige B&B’s en posada’s. Afgewisseld met een nachtje Titicaca homestay en een verblijf op een coffee- en cacaofarm in de Heilige vallei.

Je helpt een handje mee op de vruchtbare terrasgronden van de Colca vallei. Zo spot je niet alleen de Andes condor, maar krijg je ook een echt inkijkje in het lokale leven. De traditionele familierecepten die we kregen van Doña Mechita tijdens onze foodtour in Lima, pak je er vast -net als wij- thuis nog regelmatig bij. Kortom: een kleinschalige Peru rondreis in het teken van natuur, cultuur en lokale ontmoetingen.

Inclusief:
- aankomsttransfer;
- alle overnachtingen met ontbijt;
- coffee- & cacao farmstay Heilige Vallei, incl. rondleiding, lunch, diner en ontbijt;
- Titicaca homestay volpension;
- rondreis per lijnbus;
- privé transfers van Jaen airport naar Chachapoyas en van Ollantaytambo naar Cusco;
- treintickets van en naar Machu Picchu;
- excursie Kuelap incl entrees en lunch;
- foodtour Lima incl. diner;
- excursie Colca Canyon;
- Coporaque village bezoek met local guide;
- boot excursie Titicaca;
- city tour Cusco;
- entree en gids Machu Picchu;
- diensten local Hero ter plaatse

Exclusief:
-
internationale vluchten (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
- 4 binnenlandse vluchten: Lima – Jaen, Jaen – Lima, Lima – Arequipa, Cusco – Lima;
- overige maaltijden;
- overige transfers, waaronder naar de luchthavens (deze regel je eenvoudig zelf ter plaatse);
- overige entrees;
- overige excursies en bezoeken ter plekke;
- optionele verlenging (bijv. Huaraz of Amazone als in rondreis beschreven);
- fooien.

Wat is de beste reistijd in Peru? 
De beste reistijd van Peru hangt vooral af van regio en hoogte. Rond Lima is december t/m februari de beste tijd: het is er dan volop zomer. De kust is dan benauwd warm. Het is niet de beste tijd voor een complete rondreis. Zo is de Incatrail in februari meestal dicht. Langs de noordwestkust bij Lima hangt vooral van mei t/m oktober een hardnekkige koude zee mist (de Garua). Het is vochtig, bewolkt en bij ca. 20-25 ˚C weinig zon. 

De Andes is net na de jaarlijkse regens op zijn mooist van april t/m juni. Dit is een fijne, rustige tijd. Het drukke toeristenseizoen, het is dan ideaal weer voor een rondreis door Peru, loopt vervolgens tot eind augustus, begin september. Het is helder en vooral op hoogte snel koud. Oktober en november zijn drogere maanden van Peru.

Heb ik een visum nodig voor Peru? 
Heb je een Nederlands of Belgisch paspoort dan is voor Peru geen visum nodig. De stempel bij aankomst in Peru geldt voor een verblijf van maximaal 30 dagen. Ga je tussendoor naar Bolivia, dan begint deze periode weer opnieuw. Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij het verlaten van Peru. 

Reis je via de USA dan moet je tevoren een zgn. Esta (Electronic System for Travel Authorisation) aanvragen. De kosten US$ 21,- p.p. betaal je per creditcard. Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van de ambassade te checken, zodat je zeker weten over de juiste en update documenten beschikt.

Zijn vaccinaties verplicht in Peru? 
Voor Peru zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinaties tegen hepatitis en DTP en gele koorts worden aangeraden. Ben je 7 dagen eerder in een land geweest waar gele koorts heerst, dan is een inenting daartegen verplicht. Je moet dat dan aantonen in je vaccinatieboekje. Let op: dit is altijd het geval als je via Brazilië reist.

Malaria komt in Peru alleen in de tropische gebieden voor. Boven de 2000 meter sowieso niet. Bezoek je ook de Amazone, houdt hier dan rekening mee.

Dengue ofwel knokkelkoorts komt in Midden – en Latijns Amerika steeds vaker voor. Deze ziekte verloopt meestal vrij onschuldig, met koorts, hoofdpijn en huiduitslag maar kan in uitzonderlijke gevallen complicaties geven. Dit geldt ook voor Zika, een met Dengue vergelijkbare ziekte, die vooral voor zwangere vrouwen gevaar oplevert. Er zijn geen vaccinatie hiervoor. De muggen die deze ziektes overbrengen steken overdag, dus smeer je goed in met antimuggenmelk, met minimaal 30-50% DEET.

Via de website van het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden. De prijzen van vaccinaties voor Peru zijn wisselend dus een beetje shoppen kan geen kwaad. Veel ziektekostenverzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten, het proberen waard. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen op reis naar Peru. 

Hoe zit het met hoogteziekte in Peru? 
Een belangrijk onderwerp. Peru ligt behoorlijk hoog en dat geldt nog meer voor Bolivia als je dat combineert met je Peru reis. Boven de 2500 meter is acclimatiseren een must. Niet voor niets beginnen reizen in Lima ( zeeniveau), acclimatiseer je in Arequipa (2300m) voor je de Colca Canyon ingaat, daarna zijn Puno (3800m) en Cusco (3300m) ook nog wennen. Een paar straten omhooglopen vanaf het centrale plein in Cusco en je bent gegarandeerd buiten adem.

Zo hoog is het droog en verlies je veel vocht. Veel drinken, niet alleen water maar gezien de temperatuur ook thee en soep. Mate (thee met cocabladeren) is een populair lokaal middeltje. Het al dan niet krijgen van hoogteziekte is niet te voorspellen. Een goede conditie of eerder hoog verblijf is geen garantie. Symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en slecht slapen. Meestal gaat dit binnen enkele dagen over. Zo niet, neem contact op met je local Hero, je reisexpert van Peru. Meer info op vinde je op de website

Is er tijdverschil met Peru? 
In Peru is het in onze winter 6 uur vroeger, in onze zomer 7 uur vroeger.

Welke kleding neem ik mee naar Peru? 
Je reist tijdens je reis in Peru door diverse klimaatzones en ook in het hooggebergte. Reken erop dat de temperatuur in onze zomer zomaar kan afkoelen tot tegen het vriespunt, zeker in de bergen en op het Titicaca meer. Warme winterkleding in laagjes, fleece, thermo ondergoed, is handig, want als de zon tevoorschijn komt loopt de temperatuur zo met 15 graden op. En dat is het al bijna tijd voor een T shirt en korte broek of jurk. 

Maar pas op: zo hoog verbrand je snel. Zonnebrandmiddel met hoge factor meenemen dus. Vergeet verder je zwemspullen niet voor een duik in het zwembad of een warme bron. In de Amazone is zomerkleding nodig maar wel lange broek en shirt met lange mouwen tegen de muggen.

Hoe betaal ik in Peru? 
In Peru betaal je met de Peruaanse Nuevo Sol (PEN). Kijk voor je reis op een zgn. currency converter. Daarnaast kun je ook met US dollars betalen, vooral in toeristische gebieden in Peru. Zorg voor kleine, puntgave biljetten van 1,5, 10 en 20 US$. Om te wisselen zijn biljetten van 100 voordelig. Geld pinnen kan in alle toeristische plaatsen bij ATM’s met een Maestro of Cirrus logo. Probeer de BCP bank in Peru, ze geven een goede koers. Laat je bankpas voor vertrek tijdig instellen op gebruik in het buitenland, anders wordt het een "very low budget" Peru reis. ;) 

Welke stekker wordt gebruikt in Peru? 
De stopcontacten in Peru werken op 220 volt. Deze zijn vaak wel anders dan in Nederland, bv met Amerikaanse pinnen, neem daarom een wereldstekker mee zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Een zaklamp voor als de elektriciteit uitvalt, is handig. Wifi is langzaam, ook in de toeristische gebieden waar er erg veel gebruik van wordt gemaakt. In veel hotels en in internetcafés kun je wel terecht, op je hotelkamer vaak niet.

Hoe reis ik door Peru? 
Met de informatie van je local Hero, je reisexpert van Peru en wat woordjes Spaans kom je in Peru overal. Buiten Lima zijn de wegen rustig, twee-baans maar niet al te goed onderhouden. Wel wordt de laatste jaren flink geïnvesteerd. Op je reis gebruik je veel verschillende vervoermiddelen, bus, minibus, taxi, trein en boot. Zo kom je al snel ook de lokale reizigers tegen. Autohuur zonder chauffeur is niet gebruikelijk, de verplichte verzekering torenhoog. Het middel van vervoer voor individuele reizigers is de lijnbus.

Busterminals
De steden in Peru hebben doorgaans twee busterminals, die voor de lokale bussen en die voor de langeafstandsbussen. De laatste ligt vaak aan de rand van de stad, ga erheen met een taxi. De terminals worden goed onderhouden, je betaalt er ter plaatse een tax voor, ca. US$ 0,50. Dit kan niet worden opgenomen in je ticket. Binnen heeft elke busmaatschappij, net als op het vliegveld, een eigen incheckbalie. Je geeft je bagage af en krijgt een bewijs dat je de chauffeur geeft als die je koffer weer uit de laadruimte haalt.

De express of royal class bus
De bus die je local Hero van Peru het meest gebruikt. Vertrekt meerdere keren per dag, goede zitplaatse, toilet en airco aan boord en betaalbaar. Je hebt gereserveerde plaatsen en vaak krijg je ook nog koffie/thee en crackers. Sommige bussen zijn zo luxe dat het bijna laagvliegen wordt. In de Royal Class nachtbussen zit, of lig je als een prins of princes, de stoelen kunnen flink ver naar achteren. Dezelfde faciliteiten als in de express bus, vaak ook TV en video. Houd je niet van een lawaaiige vechtfilm neem dan oordoppen mee. Koop in de winkeltjes in de terminal wat water en snacks, neem een (opblaasbaar) kussentje mee en een warme trui en je reis wordt echt comfortabel.

De lokale bus
Vaak zo vol dat je moet staan, geen gereserveerde plaatsen en niet zo comfortabel. Contact met de locals van Peru gegarandeerd, overal wordt gestopt en stappen mensen in of uit. Is het etenstijd dan wordt ook gestopt, zijn de afstanden lang, dan is er om de twee uur een plaspauze. Reis je in juni, juli of augustus neem dan altijd een warme trui mee de bus in.

Trein
Sinds eind vorige eeuw geprivatiseerd. Vanuit Cusco gaat de Backpacker (een gewone goede trein) en de Vistadome ( een luxere trein) naar Machu Picchu. Het verschil in prijs is groot, maar nodig is het niet, beide treinen hebben grote ramen met een prima uitzicht. Tussen Cusco en Puno rijdt een Orientexpress type trein, luxe, in koloniale stijl en met bijbehorend prijskaartje (ca. 250 US$) De gewone trein valt vaak uit of is te laat. Bijna alle reizigers nemen dus vanuit Puno de lijnbus naar Cusco. Het uitzicht blijft namelijk hetzelfde.

Taxi’s, fietstaxi’s en combi’s
Bij luchthavens, trein en busstations zijn er volop lokale taxi’s. Vraag altijd om het aanzetten van de meter of spreek de prijs af (vraag een local). Soms is het beter 100 meter verder te lopen of een net passerende taxi aan te houden. In de steden rijden budgettaxi’s, vaak Daewoo’s, je past er net met z’n tweeën in. In Puno, Ica en Pisco zijn er fietstaxi’s, een soort riksja’s voor een halve US$ per km. Populair zijn de combi’s of collectivo’s., minibusjes voor in de steden of tussen steden die zo’n half uurtje van elkaar liggen. Minder veilig, maar wel snel en contact met de locals is gegarandeerd.

Transfers
Op je rondreis door Peru boekt je local Hero de meeste transfers voor je. Makkelijk en betaalbaar. Maar waar je het makkelijker en sneller zelf kunt, laten we het aan jou over. Zo kun je ook zelf de diverse vervoermiddelen eens uitproberen. Je local Hero heeft verdere informatie.

Is het veilig in Peru? 
Bus en treinstations in Peru worden bewaakt. Er is een infobalie, er loopt politie en de perrons zijn alleen toegankelijke met een geldig kaartje. Je bagage, niet je waardevolle spullen natuurlijk, gaat onderin, doorgaans krijg je een bewijs. Soms komen op doorgaande wegen wegblokkades voor: de manier voor de bevolking om te demonstreren. Vermijd dan samenscholingen. Je local Hero zal je adviseren over eventuele alternatieve routes. Eventuele meerkosten zijn, het is tenslotte overmacht, wel voor eigen rekening. Neem in de steden en zeker na de avondschemer altijd een taxi naar je hotel of restaurant, ook al is de afstand maar klein en vermijdt onverlichte of verlaten straten of tunnels.

Zelf boeken

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld* op: 
-vliegwinkel.nl  
-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-skyscanner.com

*De internationale vlucht maakt dus geen onderdeel uit van de reis die je bij ons boekt. De bovenstaande links zijn ter informatie, we verdienen hier niet aan.

Let hierbij op het volgende: 

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra. 
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat. 
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten. 
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie. 
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.

Je vliegt naar 

Naar Peru vlieg je doorgaans naar de hoofdstad Lima. KLM vliegt als enige direct vanaf Amsterdam. Gezien de kortere vliegtijden zijn de meerkosten het overwegen waard.

Kosten 

Reken op ca. €800 voor een retour in het laagseizoen. Er zijn goedkope mogelijkheden maar je moet overstappen, bent lang onderweg en het risico op vertragingen is groter. Dit is het al snel niet echt meer waard. Reken in het hoogseizoen met minstens €1000. Vroeg boeken loont. Bij vertrek uit Peru betaal je US$ 30,- luchthavenbelasting.

Maatschappijen

* KLM direct, of op de heen of terugreis via Parijs. Vlieg je vanaf Brussel, dan maak je een tussenstop in Amsterdam.
* Air Europa, van Amsterdam of Brussel eerst naar Madrid en met Air Europa door.
* De meeste maatschappijen komen een dag later aan, KLM nog op dezelfde dag.
* Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent. 
* Naast prijs is vluchtduur en overstap ook belangrijk. Direct vliegen is echt een stuk comfortabeler en nog milieuvriendelijker ook.

Tips 

* Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst- of zomervakantie. 
* Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen.
* Let op speciale actieperiodes, bv. de zgn. KLM Wereld Deal Weken.  
* Vanaf Brussel of Düsseldorf zijn er vaak ook goede, betaalbare directe vluchten te boeken. Check de vliegsites voor de mogelijkheden.
* Stap je over in een ander land? Dan heb je vaak toch een visum nodig. Bijvoorbeeld in de USA, vul dan op de ESTA website een zgn. visa waiver in. Dit kost  US$14,- te betalen per creditcard.

Binnenlandse vluchten 

Je local Hero regelt eventueel benodigde binnenlandse vlucht (en) op je route. Dat is handig want soms zijn er in de maanden tussen boeken en je reis zelf nogal wat tijdswijzigingen. Soms worden vluchten zomaar geschrapt. Je local Hero kan dit direct bijhouden, in je reis verwerken en bijvoorbeeld de tijden voor de geboekte transfers aanpassen. Er geldt een luchthavenbelasting van US$ 8,- per vlucht.

reisduur:
23 dagen / 22 nachten
route:
Lima - Chachapoyas - Arequipa - Colca Canyon - Puno - Cusco - Sacred Valley koffieregio - Machu Picchu - Ollantaytambo - Cusco - Lima
reissom:
va. € 1965,- (p.p. bij 2 volwassenen. Los bij te boeken: 4 binnenlandse vluchten)
Peru the local way. Een eigenwijze Peru rondreis door het nog onbekende Noorden én naar de highlights in het Zuiden. …
︿

Inclusief:
- aankomsttransfer;
- alle overnachtingen met ontbijt;
- coffee- & cacao farmstay Heilige Vallei, incl. rondleiding, lunch, diner en ontbijt;
- Titicaca homestay volpension;
- rondreis per lijnbus;
- privé transfers van Jaen airport naar Chachapoyas en van Ollantaytambo naar Cusco;
- treintickets van en naar Machu Picchu;
- excursie Kuelap incl entrees en lunch;
- foodtour Lima incl. diner;
- excursie Colca Canyon;
- Coporaque village bezoek met local guide;
- boot excursie Titicaca;
- city tour Cusco;
- entree en gids Machu Picchu;
- diensten local Hero ter plaatse

Exclusief:
-
internationale vluchten (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
- 4 binnenlandse vluchten: Lima – Jaen, Jaen – Lima, Lima – Arequipa, Cusco – Lima;
- overige maaltijden;
- overige transfers, waaronder naar de luchthavens (deze regel je eenvoudig zelf ter plaatse);
- overige entrees;
- overige excursies en bezoeken ter plekke;
- optionele verlenging (bijv. Huaraz of Amazone als in rondreis beschreven);
- fooien.

Wat is de beste reistijd in Peru? De beste reistijd van Peru hangt vooral af van regio en hoogte. Rond Lima …
︿
Zelf boeken Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1: Start van je rondreis door Peru, aankomst Lima

Na je vlucht hoog boven de Atlantische oceaan, land je op de luchthaven van Lima. Je haalt je bagage van de band en buiten staat de chauffeur al op je te wachten. Binnen een klein uur kom je aan in Miraflores, een groene buitenwijk van Lima aan zee. Hier vind je alles wat je nodig hebt.

Niet veel later stap je met de sleutel in de hand door de bloemrijke binnenplaats van je posada. Een eenvoudig, maar knus hotel in koloniale stijl. Eerst even bijkomen. Daarna sfeer proeven met een hapje buiten de deur. Wij liepen in de avond naar Pueblo Viejo en maakten kennis met de Peruaanse keuken. Of pak een taxi naar Astrid y Gaston, een van de beste restaurants in verassend culinair Lima.

local Hero

Kom je erg laat aan, dan raden we je aan een extra nachtje te boeken, je kunt dan ook beter acclimatiseren en wennen aan het tijdsverschil. Zo zie je ook nog iets van het oude koloniale centrum met zijn kerken, pleintjes en monumenten.

Dag 1: Start van je rondreis door Peru, aankomst Lima

Na je vlucht hoog boven de Atlantische oceaan, land je op de luchthaven van Lima. Je haalt je bagage van de band en buiten staat de chauffeur al op je …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Ontdek de stad met een gids, incl. Pisco Sour tasting

 • Ontdek de stad met een gids, incl. Pisco Sour tasting

 • De eerste nacht(en) regel ik liever zelf

 • De eerste nacht(en) regel ik liever zelf

 • Relaxed beginnen. Reken op ca. € 27,- p.p.p.n. extra

 • Relaxed beginnen. Reken op ca. € 27,- p.p.p.n. extra

Dag 2: Van Lima naar Jaen en Chachapoyas

Waarschijnlijk ben je al vroeg wakker. Toch even wennen, dat tijdsverschil. Het ontbijt staat al voor je klaar en daarna wacht de transfer om je naar het vliegveld te brengen. In 1,5 uur vlieg je van hoofdstad Lima naar Jaen, het onbekende noorden van Peru. Een regio waar je nog nauwelijks andere reizigers tegenkomt.

Per transferbus reis je in zo’n vier uur naar het koloniale marktstadje Chachapoyas. Na al dat zitten is het lekker de benen te strekken en wat rond te wandelen door de gezellige winkelstraat Calle Amazonas. Plof voor een hapje en drankje neer bij een van de restaurantjes aan het Plaza de Armas. Je casona hotel ligt om de hoek.

Dag 2: Van Lima naar Jaen en Chachapoyas

Waarschijnlijk ben je al vroeg wakker. Toch even wennen, dat tijdsverschil. Het ontbijt staat al voor je klaar en daarna wacht de transfer om je naar het vliegveld te brengen. …

︿

Dag 3: Naar Kuélap, het onontdekte ‘Machu Picchu van het Noorden’

Na het ontbijt stap je de auto in. Geen lange reisdag vandaag, wel een bijzondere ‘off the beaten track’ Peru highlight. In een kleine groep reis je in een uurtje naar Nuevo Tingo. Na tien minuten lopen bereik je het startpunt van de kabelbaan, die je in twintig minuten over de vallei naar Kuélap brengt. 

De duizenden jaren oude ruïnes zijn overblijfselen van de Chachapoyas cultuur. Ook wel ‘strijders uit de wolken’ genoemd wegens de indrukwekkende ligging op 3000m hoogte, tussen Andes en Amazone. Vanaf het fort kijk je uit over de vruchtbare Utcubamba vallei, waardoor je later in de middag weer terugreist naar je casona hotel. Update: door zware regenval zijn in 2022 muren beschadigd geraakt, waardoor Kuélap lange tijd gesloten was. Per augustus 2023 is het weer toegankelijk.

local Hero

De eerste ruïnes van Kuélap (‘koude plek’) stammen uit de 6e eeuw na Chr. Dat is zo’n duizend jaar ouder dan Machu Picchu. Ze liggen op een inderdaad koude heuvelrug op ca. 3000 meter, hoger dan Machu Picchu. Vanaf het fort kijk je uit over de stille Utcubamba vallei. Met een oppervlakte van 100 bij 600 meter is het fort, waaraan nog tot de 16e eeuw werd gebouwd, de grootste stenen constructie van Zuid-Amerika. Je leest er meer over in ons blog: Kuélap, hét alternatief voor Machu Micchu.

Dag 3: Naar Kuélap, het onontdekte ‘Machu Picchu van het Noorden’

Na het ontbijt stap je de auto in. Geen lange reisdag vandaag, wel een bijzondere ‘off the beaten track’ Peru highlight. In een kleine groep reis je in een uurtje …

︿

Optioneel: dagtour Leymebamba en Revash of Quiocta en Karijia

Heb je de tijd? Blijf een dagje langer in het bijzondere Noorden van Peru. Reis naar het charmante dorpje Leymebamba en de graftombes van Revash. Door de geïsoleerde ligging zijn de rode grafhuisjes nog in bijzonder goede staat. Daarna bezoek aan het museum met meer dan 200 mummies die pas in de jaren ‘90 zijn ontdekt.

Of duik de grotten van Quiocta in. Even knipperen met je ogen, zo in dat donker, maar al snel gaan de zaklampen aan. Stalactieten en stalagmieten sieren de stenen kamers en je ruikt de luchtvochtigheid. Even later sta je in Karajia aan de voet van een van de zeven Chachapoya-mummies, gebouwd van klei, gras en stokken. Met hun 2,5 meter hoogte indrukwekkende archeologische vondsten. 

local Hero

De openbare musea in Noord Peru zijn gesloten op maandag.

Optioneel: dagtour Leymebamba en Revash of Quiocta en Karijia

Heb je de tijd? Blijf een dagje langer in het bijzondere Noorden van Peru. Reis naar het charmante dorpje Leymebamba en de graftombes van Revash. Door de geïsoleerde ligging zijn …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • dagexcursie in kleine groep incl. transfers, entrees, lunch. Reken op ca. € 95,- p.p. extra.

 • dagexcursie in kleine groep incl. transfers, entrees, lunch. Reken op ca. € 95,- p.p. extra.

 • dagexcursie in kleine groep incl. transfers, entrees, lunch. Reken op ca. € 95,- p.p. extra.

 • dagexcursie in kleine groep incl. transfers, entrees, lunch. Reken op ca. € 95,- p.p. extra.

Dag 4: Een rustig dagje Chachapoyas

Slaap wat uit en daarna relaxed ontbijten. Vandaag heb je alle tijd om Chachapoyas op eigen houtje te ontdekken. De knusse stad heeft een compact centrum met gezellige barretjes en hippe koffietentjes. Die laatste niet voor niets, want overal rondom Chachapoyas zie je koffie, orchideeën en suikerrietplantages. Te danken aan z'n ligging op 2200 meter, waardoor het klimaat aangenaam is en het land erg vruchtbaar. 

Trek er in de middag op uit naar de omliggende dorpjes en merk al snel dat jíj hier de bezienswaardigheid bent. 

local Hero

Tip: neem een colectivo busje die je voor een paar soles in 'n half uur naar het uitzichtpunt van Huancas brengt. Een indrukwekkend uitzicht over de Cañon del Sonche, een 800 meter diepe kloof.

Dag 4: Een rustig dagje Chachapoyas

Slaap wat uit en daarna relaxed ontbijten. Vandaag heb je alle tijd om Chachapoyas op eigen houtje te ontdekken. De knusse stad heeft een compact centrum met gezellige barretjes en …

︿

Dag 5 - 6: Hike naar de Gocta waterval

Vandaag maak je een 2,5 uur durende trekking naar de Gocta falls, midden in de Peruaanse 'hoog jungle'. Het pad stuurt je dwars door het nevelwoud, langs grote en kleine watervallen, ananas-, yuca- en suikerrietvelden. Met een beetje geluk word je tijdens je lunch begroet door nieuwsgierige geelstaartwolaapjes, die alleen hier voorkomen.

Dan je beloning, een welkome duik onder die machtige 771 meter hoogste waterval. Het diep naar beneden kletterende water, de enthousiast fladderende vogels.. Wij voelden ons even heel klein. Je hotel voor de komende twee nachten is lekker comfi, de Gocta Andes lodge met infinity pool én uitzicht op de falls.

local Hero

Het pad naar de waterval is prima te lopen als je een normale conditie hebt. Goede stevige wandelschoenen zijn wel een must, vanwege losse stenen en modder na een regenbui. 

Je kunt het hele jaar door naar de waterval lopen. De droge tijd (mei-sept) is fijn, maar laat je niet tegenhouden om de waterval in het natte seizoen (eind okt-april) te bezoeken. Het is dan niet alleen rustiger, de waterval is voller en de orchideeën bloeien volop.

Dag 5 - 6: Hike naar de Gocta waterval

Vandaag maak je een 2,5 uur durende trekking naar de Gocta falls, midden in de Peruaanse 'hoog jungle'. Het pad stuurt je dwars door het nevelwoud, langs grote en kleine …

︿

Dag 7: Van Chacapoyas terug naar Lima, foodtour Doña Mechita

Tijd om Noord-Peru achter je te laten. Na het ontbijt pak je je spullen en vlieg je terug naar Lima. Je slaapt weer in het posada hotel in Miraflores. Aan het eind van de middag word je opgepikt voor een markt- en foodtour door Lima.

Met de neus vol geurige kruiden en tropisch fruit, reis je door naar je gastvrouw. Als een echte local pak je de stadsbus naar Chorillos. Een wijkje in Zuid Lima. Doña Mechita staat je al met open armen op te wachten. Enthousiast deelt ze haar familierecepten en vertelt ze over de culinaire praktijken die generaties lokale vrouwen hier weerspiegelen. Na de lekkerste vis Ceviche en 'n Chicha Morada (maïsdrank) neem je als vrienden afscheid.

local Hero

Voor Peruanen staat het delen van keuken voor meer dan alleen eten, het staat voor kennis, traditie, huiselijk leven en natuurlijk voor plezier. Dus, zin om te leren hoe Peruanen koken? Er is geen betere plek dan bij iemand thuis.

Dag 7: Van Chacapoyas terug naar Lima, foodtour Doña Mechita

Tijd om Noord-Peru achter je te laten. Na het ontbijt pak je je spullen en vlieg je terug naar Lima. Je slaapt weer in het posada hotel in Miraflores. Aan …

︿

Dag 8: Van Lima naar lentestad Arequipa

Eerst relaxt ontbijten voor je Lima achter je laat. Nadat je je spullen hebt gepakt reis je zelf met de taxi naar de luchthaven. In 1,5 uur vlieg je van Lima naar Arequipa. Met zijn 2300 meter hoogte is het de eerste stap op weg naar de Andes hoogvlaktes.

Arequipa is een relaxte stad, niet te groot of te druk en omringd door de tot wel 6000 meter hoge bergtoppen van drie vulkanen. Daardoor hangt er op deze plek in Peru een lenteachtig klimaat en is het vrijwel altijd zonnig. Je hotel ligt dichtbij het gezellige centrum.

Dag 8: Van Lima naar lentestad Arequipa

Eerst relaxt ontbijten voor je Lima achter je laat. Nadat je je spullen hebt gepakt reis je zelf met de taxi naar de luchthaven. In 1,5 uur vlieg je van …

︿

Dag 9: Arequipa, Santa Catalina klooster en stadswandeling

Na je ontbijt is het centrale en statige Plaza de Armas een mooi beginpunt om het compacte centrum met zijn kerken en musea te bezoeken. Eerst een kop koffie op een van de balkons aan het plein. Daarna aan jou de keus uit vier wandelroutes die we alvast hebben uitgestippeld: van Arequipa’s highlights tot een local daily life route over marktjes en door smalle straatjes.

Sla zeker het oude koloniale Santa Catalina klooster niet over. Het is bijna een dorpje op zich, met kleurige geschilderde straatjes, patio’s vol bloemen en goed onderhouden tuinen. Vooral bij ondergaande zon kun je hier prachtig fotograferen. Vraag voor je diner de receptie van je hotel om een paar goede adresjes.

local Hero

Voor het beste uitzicht op de stad en de Misti vulkaan loop je naar de wijk Yanahuara. Extra mooi bij zonsondergang. In Yanahuara vind je sowieso weinig andere reizigers, wel de smalle stenen straatjes, met de kleurrijke oldtimers en groene parkjes.

Dag 9: Arequipa, Santa Catalina klooster en stadswandeling

Na je ontbijt is het centrale en statige Plaza de Armas een mooi beginpunt om het compacte centrum met zijn kerken en musea te bezoeken. Eerst een kop koffie op …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Een sportieve manier om de omgeving te zien met besneeuwde bergtoppen en groene natuur. Reken op ca. € 20,- p.p. bij minimaal 2 personen.

 • Een sportieve manier om de omgeving te zien met besneeuwde bergtoppen en groene natuur. Reken op ca. € 20,- p.p. bij minimaal 2 personen.

 • een van de beste plekken in Peru voor nog een nachtje extra. Reken op ca. € 27,- p.p.p.n. extra.

 • een van de beste plekken in Peru voor nog een nachtje extra. Reken op ca. € 27,- p.p.p.n. extra.

Dag 10: Van Arequipa naar de Colca Canyon, lodge van mama Yacchi

Vanuit Arequipa reis je vanochtend vroeg de bergen in. De weg gaat almaar omhoog, langs de toppen van de vulkanen El Misti, Chachanu en Pichu-Pichu. Je stop bij een traditioneel dorpje is (bijna) letterlijk adembenemend. Proef een kop mate de coca, die helpt tegen hoogteziekte.

De weg daalt langzaam weer af en zigzagt door de kale Andes hoogvlakte, waar lama’s en vicuñas grazen. De gekleurde kleding van de locals steekt fel af tegen het bruin van de hellingen. Rond het middaguur komt de Colca Canyon zelf in zicht: overal aangelegde en geïrrigeerde terrassen van ver voor de Inca’s en nog steeds intensief bebouwd. Je overnacht in de knusse lodge van mama Yacchi.

Dag 10: Van Arequipa naar de Colca Canyon, lodge van mama Yacchi

Vanuit Arequipa reis je vanochtend vroeg de bergen in. De weg gaat almaar omhoog, langs de toppen van de vulkanen El Misti, Chachanu en Pichu-Pichu. Je stop bij een traditioneel …

︿

Dag 11: Condors spotten in de canyon

Vroeg op vanmorgen, zodat je rond 8 uur bij het uitkijkpunt Cruz del Condor bent. Voor je ligt een immense kloof van 4160 meter. De Andes condors zweven alleen bij zonsopkomst over de van diep beneden opstijgende warme lucht naar de rand van de canyon. Een indrukwekkend gezicht, met hun spanwijdte van wel drie meter.

In de middag kun je afdalen in de canyon. Een wandeling met gids brengt je dan naar kleine dorpjes waar boeren aan het werk zijn op hun terrasgronden. Badderen in de thermale hotsprings in de vallei is een meer ontspannen alternatief. Je slaapt vanavond nog een nachtje in de Colca lodge voor je morgen doorreist naar Puno en het Titicacameer.

Dag 11: Condors spotten in de canyon

Vroeg op vanmorgen, zodat je rond 8 uur bij het uitkijkpunt Cruz del Condor bent. Voor je ligt een immense kloof van 4160 meter. De Andes condors zweven alleen bij …

︿

Dag 12: Meet the locals in de vallei en doorreis naar Puno

Vanmorgen krijg je een uniek inkijkje in het dagelijks leven in de vallei. In het dorpje Coporaque bezoek je een familie en mag je een handje meehelpen op het land, bij het verzorgen van de dieren of de oogst, net wat nodig is.

In de middag reis je naar Puno en het Titicaca meer. Onderweg maak je korte stops in de Andes dorpjes Maca en Pinchollo, waar je een kerk bezoekt en wat kleine marktjes vindt met de kleurrijke Peruaanse kleden en lamawollen handicrafts. Werp nog een laatste blik over de diepe terrassen in de Colca vallei voor je verder toert over de Peruaanse Andesvlakten. Het wordt kouder, hoger en kaler. Dan opeens zie je in de verte het enorme Titicaca meer opdoemen.

local Hero

Probeer vanavond een van de kippenrestaurantjes, populair bij de universiteitsstudenten. Buiten is het al snel snijdend koud, binnen in de barretjes ontmoet je de locals. Veel auto’s en taxi’s rijden er niet, neem een riksja naar je hotel.

meet the locals

Dag 12: Meet the locals in de vallei en doorreis naar Puno

Vanmorgen krijg je een uniek inkijkje in het dagelijks leven in de vallei. In het dorpje Coporaque bezoek je een familie en mag je een handje meehelpen op het land, …

︿

Dag 13: Kleinschalige Peru rondreis, Titicaca homestay

Vanuit het haventje van Puno vaar je met je medereizigers per snelle boot het open water op. De wind is fris maar het uitzicht over het diepblauwe meer onvergetelijk. Na een uurtje of twee sta je op het eiland Taquile. Met je gids verken je het eiland, dat in zijn oorspronkelijke staat wordt gehouden: de landbouwgrond is eigendom van de eilanders en er mag nauwelijks meer bijgebouwd worden.

Daarna per boot verder naar het heuvelachtige eilandje Amantani, waar je een nachtje te gast bent bij een lokale familie. Ze heten je welkom, je installeert je in je kamer en verkent het eiland. Langs de eenvoudige huisjes loop je zo naar het schooltje en het centrale marktplein. Op een bankje in de ondergaande zon voel je je even een van de locals.

local Hero

*Denk aan echt warme kleding, muts of petje, handschoenen, sjaal en als overdag de zon erbij komt, een zonnebril en zonnecrème. Zo hoog is het snel koud maar verbrand je snel!
*De volgorde van het eilandbezoek is onder voorbehoud en kan evt. worden aangepast.

meet the locals

Dag 13: Kleinschalige Peru rondreis, Titicaca homestay

Vanuit het haventje van Puno vaar je met je medereizigers per snelle boot het open water op. De wind is fris maar het uitzicht over het diepblauwe meer onvergetelijk. Na …

︿

Dag 14: Wakker worden op Amantani eiland, varend terug naar Puno

Het dorp ontwaakt, de hanen kraaien en de boeren gaan aan het werk. Maak een wandeling over het eiland en geniet van de rust en de opkomende zon: gelukkig wordt het al snel warm. Je gastfamilie maakt je ontbijt, een praatje hier of daar en voor je het weet moet je alweer afscheid nemen.

Na de lunch vaar je naar de Uros eilanden. Het zijn eilanden gemaakt van riet, die drijven op het water. Er wonen nog ca. 25 families die zich in leven houden met visvangst. Deze loopt echter flink terug, wat wordt gecompenseerd door de verkoop van souvenirs. Goed besteed geld dus. Het wordt snel kouder en tegen donker ben je 2 uur later en al helemaal rozig terug in Puno.

Dag 14: Wakker worden op Amantani eiland, varend terug naar Puno

Het dorp ontwaakt, de hanen kraaien en de boeren gaan aan het werk. Maak een wandeling over het eiland en geniet van de rust en de opkomende zon: gelukkig wordt …

︿

Dag 15 - 16: Met de bus van Puno naar Cusco

Je laat het Titicacameer achter je en begint aan een reis per comfortabele toeristenbus naar Cusco. Nadat je de taxi hebt gepakt naar het busstation installeer je op je gereserveerde plaats. Onderweg, ca. 10 uur rijden, geniet je van het uitzicht op de Altiplano en maak je meerdere stops.

Je slaapt twee nachten in een kleinschalig hotel dichtbij het centrale Plaza de Armas. Vooruit, je bent hier zeker niet de enige reiziger, maar is een van de mooiste pleinen van Peru. De winkelstraten erom heen zijn gezellig druk. Met je gids ontdek je de bekende en minder bekende must-sees van Cusco.

Dag 15 - 16: Met de bus van Puno naar Cusco

Je laat het Titicacameer achter je en begint aan een reis per comfortabele toeristenbus naar Cusco. Nadat je de taxi hebt gepakt naar het busstation installeer je op je gereserveerde …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. €35,- p.p.p.n. extra.

 • Reken op ca. €35,- p.p.p.n. extra.

Dag 17: Naar de cacao en koffieregio, local farmstay

Vanmorgen verlaat je Cusco en reis je door de Heilige Vallei. Zo genoemd vanwege de Inca ruïnes. Overal zie je kleine dorpen, landbouw-terrassen en weidse uitzichten. Na zo’n twee uur door de heuvels kom je aan bij je kleinschalige slaapplek voor vannacht: een cacao- en coffeefarm. De familie staat al op je te wachten en het is aanschuiven voor de lunch. Vers uit eigen tuin.

Dan is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Je krijgt een rondleiding en maakt kennis met de landbouw van exotisch fruit, noten, kruiden, coca thee en koffie. Je helpt bij de voorbereidingen van je diner en na het maken van koffie op de jungle-manier (schil, rooster en maal), drink je ‘m nooit meer hetzelfde. Dit is Peru van de gebaande paden.

Dag 17: Naar de cacao en koffieregio, local farmstay

Vanmorgen verlaat je Cusco en reis je door de Heilige Vallei. Zo genoemd vanwege de Inca ruïnes. Overal zie je kleine dorpen, landbouw-terrassen en weidse uitzichten. Na zo’n twee uur …

︿

Dag 18: Met de Andes trein naar Aguas Calientes

Na een uitgebreid ontbijt is het alweer tijd om afscheid te nemen van de familie. Per transfer reis je naar het treinstation waar je tegen 09.30 uur de trein naar Aguas Calientes instapt.

Het is zo’n twee uur boemelen door het Peruaanse landschap. Bij aankomst in Aguas Calientes, een druk toeristendorp vergeleken met Chachapoyas, pak je een taxi naar je hotel. Met op loopafstand tientallen restaurantjes, dus voor de lunch is er keuze genoeg. Wij gingen ’s middags badderen in de warme bronnen (vandaar de naam van het dorp) en sloten af met een drankje in een barretje. Ongetwijfeld tref je reizigers die Machu Picchu net gezien hebben en graag ervaringen uitwisselen.

Dag 18: Met de Andes trein naar Aguas Calientes

Na een uitgebreid ontbijt is het alweer tijd om afscheid te nemen van de familie. Per transfer reis je naar het treinstation waar je tegen 09.30 uur de trein naar …

︿

Dag 19: Machu Picchu en per trein naar Ollantaytambo

Vanmorgen vroeg op, zo ben je de drukte voor. De bus vertrekt vanaf 6:30 en in een half uurtje bereik je de top van de bergen en het beroemde wereldwonder Machu Picchu. De meeste reizigers zijn er pas na tienen, dus je hebt tijd om de sfeer in je op te nemen. Het is nog mistig, pas als de zon sterker wordt, trekt de mist op en komen de ruïnes tevoorschijn.

Al met al ben je er zo’n 2,5 uur voor je de bus terugpakt naar Aguas Calientes. Wat lunchen, winkelen en je bagage ophalen bij je hotel, want om 16.30 vertrekt de trein richting Ollantaytambo. Je hotel in dit gezellige stadje ligt op loopafstand van het station, dus een taxi pakken kan maar is niet nodig.

Dag 19: Machu Picchu en per trein naar Ollantaytambo

Vanmorgen vroeg op, zo ben je de drukte voor. De bus vertrekt vanaf 6:30 en in een half uurtje bereik je de top van de bergen en het beroemde wereldwonder …

︿

Dag 20 - 21: Een vrije dag in Ollantaytambo en terug naar Cusco

Een dagje relaxen in Ollantaytambo en het oude Incafort ontdekken. Ben je er vroeg, dan is het genieten van de vroege ochtend stilte en opgaande zon. Een leuke afwisseling is een paardijtocht door de heuvels. Niets doen mag natuurlijk ook. Veel reizigers vinden Ollanta een verademing en boeken een nachtje bij. 

De volgende dag reis je terug naar Cusco. Slenter op je gemak nog wat door de koloniale straatjes en scoor de laatste souvenirs. Een kleurig kleed, lama pantoffels en proef nog wat lokale lekkernijen op de San Pedro markt. Wil je graag de Rainbow Mountain bezoeken, een magisch Andes berglandschap in alle kleuren van de regenboog? Blijf dan een nachtje langer en maak een dagtour.

Dag 20 - 21: Een vrije dag in Ollantaytambo en terug naar Cusco

Een dagje relaxen in Ollantaytambo en het oude Incafort ontdekken. Ben je er vroeg, dan is het genieten van de vroege ochtend stilte en opgaande zon. Een leuke afwisseling is …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Dagtrip met gids en lunch. Reken op ca. € 40,- p.p. Veel vraag, tijdig boeken.

 • Dagtrip met gids en lunch. Reken op ca. € 40,- p.p. Veel vraag, tijdig boeken.

 • Reken op ca. €35,- p.p.p.n. extra.

 • Reken op ca. €35,- p.p.p.n. extra.

 • Reken op ca. €60 p.p.

 • Reken op ca. €60 p.p.

 • Reken op ca. €35,- p.p.p.n. extra.

 • Reken op ca. €35,- p.p.p.n. extra.

Dag 22 - 23: Cusco-Lima, terugvlucht naar huis

In de loop van de ochtend, na een vers ontbijt, vertrek naar de luchthaven van Cusco voor je korte vlucht naar Lima. Aangekomen in Lima heb je de middag om nog wat van de stad te zien. Pak bijvoorbeeld een taxi naar de Indian markets, in de wijk Miraflores, tussen Ricardo Palma en Petit Thours Ave. (blok 52-55) en drink een laatste Pisco Sour met uitzicht op zee.

De volgende dag pak je op eigen gelegenheid een taxi naar de luchthaven van Lima. Voldaan en vol van alle indrukken vlieg je terug naar huis. Je komt de volgende ochtend vroeg aan. Je 3-weekse ‘best local experience rondreis’ door Peru zit er op.

Dag 22 - 23: Cusco-Lima, terugvlucht naar huis

In de loop van de ochtend, na een vers ontbijt, vertrek naar de luchthaven van Cusco voor je korte vlucht naar Lima. Aangekomen in Lima heb je de middag om …

︿

Optioneel: door naar de Amazone of Andes hike verlenging

Je Peru reis verlengen? Heb je een paar dagen extra, zo’n drie of vier, reis dan nog wat verder van de gebaande paden in Peru. Kies voor een meerdaagse Amazone-experience. Een comfortabel lodge verblijf in het Peruaanse regenwoud.

Of, verleng je reis in het Noorden met Huaraz. Een hikersparadijs midden in de Andes. Tussen de bergketens Cordillera Blanca en Cordillera Negra zijn trekkingen voor ieder niveau. Van meerdaagse wandelingen, tot 'easy' daghikes naar Laguna 69. Je view? Afgelegen bergdorpjes en de blauwste meren. Ja, Peru heeft een hoop te bieden! 

local Hero

Check ook onze Peru top 5, voor Peru's bekende en onbekende must-sees.

Optioneel: door naar de Amazone of Andes hike verlenging

Je Peru reis verlengen? Heb je een paar dagen extra, zo’n drie of vier, reis dan nog wat verder van de gebaande paden in Peru. Kies voor een meerdaagse Amazone-experience. …

︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Indie

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Peru: