ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Familiereis Peru met kinderen

reisduur:
18 dagen / 17 nachten
route:
Lima - Huacachina - Nazca - Arequipa - Colca Canyon - Cusco - Ollantaytambo – Aguas Calientes - Cusco - Lima
reissom:
va. € 1975,- (p.p. bij 2 volwassenen / 2 kinderen. Bij te boeken: 1 losse vlucht Cusco-Lima, ca. €150,- p.p.) (Boek zelf je retourvlucht)

Een complete rondreis door Peru waarbij je de belangrijkste highlights ziet én van de gebaande paden af komt. Niet alleen geschikt voor als je met je gezin gaat, maar ook als je liever een net wat andere reis door Peru maakt. Het tempo van deze reis is net wat relaxter. Toch een extra nachtje bij plannen kan altijd en geeft je gelegenheid om nog wat meer aan het hoogteverschil te wennen.  

Na wat bijkomen in het koloniale hart van Lima reis je per comfort bus naar de Huacachina oase, met gelijk een heerlijk klimaat. Vanuit het naastgelegen Paracas maak je een boottocht naar de Galapagos van Peru: de Ballestas islands, waar je tal van zeedieren bewondert. Verder zuidwaarts ontdek je de witte stad Arequipa met haar mooie oude centrum.

Daarna begint het echte werk: de terrassen van de Colca Canyon, het spotten van condors en lama’s, de busreis naar Cusco en de heilige vallei. Om na een bijzondere glamping experience Incastad Machu Picchu te bereiken. Kortom, een familiereis door Peru die je nog lang bijblijft.   

Inclusief:
- aankomsttransfer;
- alle overnachtingen met ontbijt;
- Glamping & hike Heilige Vallei full board;
- Lima citytour met entrees;
- Ballestas islands groepstour met entrees;
- Chauchilla cementery tour met entree;
- Queso Helado Workshop;
- Colca canyon groepstour;
- Cusco citytour;
- Machu Picchu entree;
- rondreis per lijnbus;
- treinreis Ollanta - Machu Picchu - Poroy;
- transfer busstation Cusco naar hotel;
- assistentie van je local Hero.

Exclusief:

- internationale retourvlucht (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
- binnenlandse vlucht Cusco - Lima;
- transfers naar de luchthaven in Cusco en Lima en (bus)stations (eenvoudig zelf te doen);
- extra upgrades of optionele excursies;
- overige maaltijden;
- overige entrees;
- fooien.

Wat is de beste reistijd in Peru? 
De beste reistijd voor een gezinsreis in Peru hangt vooral af van regio en hoogte. Rond Lima is december t/m februari de beste tijd: het is er dan volop zomer. De kust is dan benauwd warm. Het is niet de beste tijd voor een complete rondreis. Zo is de Incatrail in februari meestal dicht. Langs de noordwestkust bij Lima hangt vooral van mei t/m oktober een hardnekkige koude zee mist (de Garua). Het is vochtig, bewolkt en bij ca. 20-25 ˚C weinig zon. 

De Andes is net na de jaarlijkse regens op zijn mooist van april t/m juni. Dit is een fijne, rustige tijd. Het drukke toeristenseizoen, het is dan ideaal weer voor een rondreis door Peru, loopt vervolgens tot eind augustus, begin september. Het is helder en vooral op hoogte snel koud. Oktober en november zijn drogere maanden van Peru.

Heb ik een visum nodig voor Peru?
Heb je een Nederlands of Belgisch paspoort dan is voor je familie rondreis Peru geen visum nodig. De stempel bij aankomst in Peru geldt voor een verblijf van maximaal 30 dagen. Ga je tussendoor naar Bolivia, dan begint deze periode weer opnieuw. Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij het verlaten van Peru. 

Reis je via de USA dan moet je tevoren een zgn. Esta (Electronic System for Travel Authorisation) aanvragen. De kosten US$ 14,- p.p. betaal je per creditcard. Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van de ambassade te checken, zodat je zeker weten over de juiste en update documenten beschikt. 

Zijn er vaccinaties verplicht in Peru? 
Voor je gezins rondreis Peru zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinaties tegen hepatitis en DTP en gele koorts worden aangeraden. Ben je 7 dagen eerder in een land geweest waar gele koorts heerst, dan is een inenting daartegen verplicht. Je moet dat dan aantonen in je vaccinatieboekje. Let op: dit is altijd het geval als je via Brazilië reist.

Malaria komt in Peru alleen in de tropische gebieden voor. Boven de 2000 meter sowieso niet. Bezoek je ook de Amazone, houdt hier dan rekening mee. 

Dengue ofwel knokkelkoorts komt in Midden – en Latijns Amerika steeds vaker voor. Deze ziekte verloopt meestal vrij onschuldig, met koorts, hoofdpijn en huiduitslag maar kan in uitzonderlijke gevallen complicaties geven. Dit geldt ook voor Zika, een met Dengue vergelijkbare ziekte, die vooral voor zwangere vrouwen gevaar oplevert. Er zijn geen vaccinatie hiervoor. De muggen die deze ziektes overbrengen steken overdag, dus smeer je goed in met antimuggenmelk, met minimaal 30-50% DEET.

Via de website van het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden. De prijzen van vaccinaties voor Peru zijn wisselend dus een beetje shoppen kan geen kwaad. Veel ziektekostenverzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten, het proberen waard. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen op reis naar Peru. 

Hoe zit het met hoogteziekte in Peru?
Een belangrijk onderwerp. Peru ligt behoorlijk hoog en dat geldt nog meer voor Bolivia als je dat combineert met je Peru reis. Boven de 2500 meter is acclimatiseren een must. Niet voor niets beginnen reizen in Lima ( zeeniveau), acclimatiseer je in Arequipa (2300m) voor je de Colca Canyon ingaat, daarna zijn Puno (3800m) en Cusco (3300m) ook nog wennen. Een paar straten omhooglopen vanaf het centrale plein in Cusco en je bent gegarandeerd buiten adem. 

Zo hoog is het droog en verlies je veel vocht. Veel drinken, niet alleen water maar gezien de temperatuur ook thee en soep. Mate (thee met cocabladeren) is een populair lokaal middeltje. Het al dan niet krijgen van hoogteziekte is niet te voorspellen. Een goede conditie of eerder hoog verblijf is geen garantie. Symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en slecht slapen. Meestal gaat dit binnen enkele dagen over. Zo niet, neem contact op met je local Hero, je reisexpert van Peru. Meer info op vinde je op de website

Hoeveel tijdsverschil is er met Peru?
In Peru is het in onze winter 6 uur vroeger, in onze zomer 7 uur vroeger.

Welke kleding moet ik meenemen naar Peru?
Je reist tijdens je reis in Peru door diverse klimaatzones en ook in het hooggebergte. Reken erop dat de temperatuur in onze zomer zomaar kan afkoelen tot tegen het vriespunt, zeker in de bergen en op het Titicaca meer. Warme winterkleding in laagjes, fleece, thermo ondergoed, is handig, want als de zon tevoorschijn komt loopt de temperatuur zo met 15 graden op. En dat is het al bijna tijd voor een T shirt en korte broek of jurk. 

Maar pas op: zo hoog verbrand je snel. Zonnebrandmiddel met hoge factor meenemen dus. Vergeet verder je zwemspullen niet voor een duik in het zwembad of een warme bron. In de Amazone is zomerkleding nodig maar wel lange broek en shirt met lange mouwen tegen de muggen.

Hoe betaal ik in Peru?
In Peru betaal je met de Peruaanse Nuevo Sol (PEN). Kijk voor je reis op een zgn. currency converter. Daarnaast kun je ook met US dollars betalen, vooral in toeristische gebieden in Peru. Zorg voor kleine, puntgave biljetten van 1,5, 10 en 20 US$. Om te wisselen zijn biljetten van 100 voordelig. Geld pinnen kan in alle toeristische plaatsen bij ATM’s met een Maestro of Cirrus logo. Probeer de BCP bank in Peru, ze geven een goede koers. Laat je bankpas voor vertrek tijdig instellen op gebruik in het buitenland, anders wordt het een "very low budget" Peru reis. ;) 

Welke stekker neem ik mee naar Peru? 
De stopcontacten in Peru werken op 220 volt. Deze zijn vaak wel anders dan in Nederland, bv met Amerikaanse pinnen, neem daarom een wereldstekker mee zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Een zaklamp voor als de elektriciteit uitvalt, is handig. Wifi is langzaam, ook in de toeristische gebieden waar er erg veel gebruik van wordt gemaakt. In veel hotels en in internetcafés kun je wel terecht, op je hotelkamer vaak niet.

Hoe reis ik door Peru? 
Met de informatie van je local Hero, je reisexpert van Peru en wat woordjes Spaans kom je in Peru overal. Buiten Lima zijn de wegen rustig, twee-baans maar niet al te goed onderhouden. Wel wordt de laatste jaren flink geïnvesteerd. Op je reis gebruik je veel verschillende vervoermiddelen, bus, minibus, taxi, trein en boot. Zo kom je al snel ook de lokale reizigers tegen. Autohuur zonder chauffeur is niet gebruikelijk, de verplichte verzekering torenhoog. Het middel van vervoer voor individuele reizigers is de lijnbus. 

Busterminals 
De steden in Peru hebben doorgaans twee busterminals, die voor de lokale bussen en die voor de langeafstandsbussen. De laatste ligt vaak aan de rand van de stad, ga erheen met een taxi. De terminals worden goed onderhouden, je betaalt er ter plaatse een tax voor, ca. US$ 0,50. Dit kan niet worden opgenomen in je ticket. Binnen heeft elke busmaatschappij, net als op het vliegveld, een eigen incheckbalie. Je geeft je bagage af en krijgt een bewijs dat je de chauffeur geeft als die je koffer weer uit de laadruimte haalt. 

De express of royal class bus 
De bus die je local Hero van Peru het meest gebruikt. Vertrekt meerdere keren per dag, goede zitplaatse, toilet en airco aan boord en betaalbaar. Je hebt gereserveerde plaatsen en vaak krijg je ook nog koffie/thee en crackers. Sommige bussen zijn zo luxe dat het bijna laagvliegen wordt. In de Royal Class nachtbussen zit, of lig je als een prins of princes, de stoelen kunnen flink ver naar achteren. Dezelfde faciliteiten als in de express bus, vaak ook TV en video. Houd je niet van een lawaaiige vechtfilm neem dan oordoppen mee. Koop in de winkeltjes in de terminal wat water en snacks, neem een (opblaasbaar) kussentje mee en een warme trui en je reis wordt echt comfortabel. 

De lokale bus 
Vaak zo vol dat je moet staan, geen gereserveerde plaatsen en niet zo comfortabel. Contact met de locals van Peru gegarandeerd, overal wordt gestopt en stappen mensen in of uit. Is het etenstijd dan wordt ook gestopt, zijn de afstanden lang, dan is er om de twee uur een plaspauze. Reis je in juni, juli of augustus neem dan altijd een warme trui mee de bus in.

Trein 
Sinds eind vorige eeuw geprivatiseerd. Vanuit Cusco gaat de Backpacker (een gewone goede trein) en de Vistadome ( een luxere trein) naar Machu Picchu. Het verschil in prijs is groot, maar nodig is het niet, beide treinen hebben grote ramen met een prima uitzicht. Tussen Cusco en Puno rijdt een Orientexpress type trein, luxe, in koloniale stijl en met bijbehorend prijskaartje (ca. 250 US$) De gewone trein valt vaak uit of is te laat. Bijna alle reizigers nemen dus vanuit Puno de lijnbus naar Cusco. Het uitzicht blijft namelijk hetzelfde.

Taxi’s, fietstaxi’s en combi’s 
Bij luchthavens, trein en busstations zijn er volop lokale taxi’s. Vraag altijd om het aanzetten van de meter of spreek de prijs af (vraag een local). Soms is het beter 100 meter verder te lopen of een net passerende taxi aan te houden. In de steden rijden budgettaxi’s, vaak Daewoo’s, je past er net met z’n tweeën in. In Puno, Ica en Pisco zijn er fietstaxi’s, een soort riksja’s voor een halve US$ per km. Populair zijn de combi’s of collectivo’s., minibusjes voor in de steden of tussen steden die zo’n half uurtje van elkaar liggen. Minder veilig, maar wel snel en contact met de locals is gegarandeerd.

Transfers 
Op je rondreis door Peru boekt je local Hero de meeste transfers voor je. Makkelijk en betaalbaar. Maar waar je het makkelijker en sneller zelf kunt, laten we het aan jou over. Zo kun je ook zelf de diverse vervoermiddelen eens uitproberen. Je local Hero heeft verdere informatie.

Is het veilig in Peru? 
Bus en treinstations in Peru worden bewaakt. Er is een infobalie, er loopt politie en de perrons zijn alleen toegankelijke met een geldig kaartje. Je bagage, niet je waardevolle spullen natuurlijk, gaat onderin, doorgaans krijg je een bewijs. Soms komen op doorgaande wegen wegblokkades voor: de manier voor de bevolking om te demonstreren. Vermijd dan samenscholingen. Je local Hero zal je adviseren over eventuele alternatieve routes. Eventuele meerkosten zijn, het is tenslotte overmacht, wel voor eigen rekening. Neem in de steden en zeker na de avondschemer altijd een taxi naar je hotel of restaurant, ook al is de afstand maar klein en vermijdt onverlichte of verlaten straten of tunnels.

Zelf boeken

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld* op: 
-vliegwinkel.nl  
-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-skyscanner.com

*De internationale vlucht maakt dus geen onderdeel uit van de reis die je bij ons boekt. De bovenstaande links zijn ter informatie, we verdienen hier niet aan.

Let hierbij op het volgende: 

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra. 
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat. 
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten. 
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie. 
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.

Je vliegt naar 

Naar Peru vlieg je doorgaans naar de hoofdstad Lima. KLM vliegt als enige direct vanaf Amsterdam. Gezien de kortere vliegtijden zijn de meerkosten het overwegen waard.

Kosten 

Reken op ca. € 650,- tot € 750,- voor een retour in het laagseizoen. Er zijn goedkope mogelijkheden maar je moet overstappen, bent lang onderweg en het risico op vertragingen is groter. Dit is het al snel niet echt meer waard. Reken in de drukke tijden al snel € 250,- meer. In het hoogseizoen is € 1000,- voor een directe vlucht normaal. Vroeg boeken loont. Bij vertrek uit Peru betaal je US$ 30,- luchthavenbelasting.

Maatschappijen

* KLM direct, of op de heen of terugreis via Parijs. Vlieg je vanaf Brussel, dan maak je een tussenstop in Amsterdam.
* Air Europa, van Amsterdam of Brussel eerst naar Madrid en met Air Europa door.
* De meeste maatschappijen komen een dag later aan, KLM nog op dezelfde dag.
* Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent. 
* Naast prijs is vluchtduur en overstap ook belangrijk. Direct vliegen is echt een stuk comfortabeler en nog milieuvriendelijker ook.

Tips 

* Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst- of zomervakantie. 
* Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen.
* Let op speciale actieperiodes, bv. de zgn. KLM Wereld Deal Weken.  
* Vanaf Brussel of Düsseldorf zijn er vaak ook goede, betaalbare directe vluchten te boeken. Check de vliegsites voor de mogelijkheden.
* Stap je over in een ander land? Dan heb je vaak toch een visum nodig. Bijvoorbeeld in de USA, vul dan op de ESTA website een zgn. visa waiver in. Dit kost  US$14,- te betalen per creditcard.

Binnenlandse vluchten 

Je local Hero regelt eventueel benodigde binnenlandse vlucht (en) op je route. Dat is handig want soms zijn er in de maanden tussen boeken en je reis zelf nogal wat tijdswijzigingen. Soms worden vluchten zomaar geschrapt. Je local Hero kan dit direct bijhouden, in je reis verwerken en bijvoorbeeld de tijden voor de geboekte transfers aanpassen. Er geldt een luchthavenbelasting van US$ 8,- per vlucht.

reisduur:
18 dagen / 17 nachten
route:
Lima - Huacachina - Nazca - Arequipa - Colca Canyon - Cusco - Ollantaytambo – Aguas Calientes - Cusco - Lima
reissom:
va. € 1975,- (p.p. bij 2 volwassenen / 2 kinderen. Bij te boeken: 1 losse vlucht Cusco-Lima, ca. €150,- p.p.)
Een complete rondreis door Peru waarbij je de belangrijkste highlights ziet én van de gebaande paden af komt. Niet alleen …
︿

Inclusief:
- aankomsttransfer;
- alle overnachtingen met ontbijt;
- Glamping & hike Heilige Vallei full board;
- Lima citytour met entrees;
- Ballestas islands groepstour met entrees;
- Chauchilla cementery tour met entree;
- Queso Helado Workshop;
- Colca canyon groepstour;
- Cusco citytour;
- Machu Picchu entree;
- rondreis per lijnbus;
- treinreis Ollanta - Machu Picchu - Poroy;
- transfer busstation Cusco naar hotel;
- assistentie van je local Hero.

Exclusief:

- internationale retourvlucht (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
- binnenlandse vlucht Cusco - Lima;
- transfers naar de luchthaven in Cusco en Lima en (bus)stations (eenvoudig zelf te doen);
- extra upgrades of optionele excursies;
- overige maaltijden;
- overige entrees;
- fooien.

Wat is de beste reistijd in Peru? De beste reistijd voor een gezinsreis in Peru hangt vooral af van regio en …
︿
Zelf boeken Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1 - 2: Aankomst Peru, naar je posada hotel en Lima ontdekken

Na je lange vlucht kom je aan op de luchthaven van Lima. Je bent binnen een half uur in Miraflores, een groene buitenwijk van Lima met drukke winkelstraten, bars en restaurantjes. Je overnacht in een van onze posada’s, kleine sfeervolle hotels in koloniale stijl. Ga ’s avonds naar Pueblo Viejo, een leuk restaurant op loopafstand van je hotel.

De dag erop een privé stadstoer. Je gids neemt je mee naar de lokale markt, een chocolate factory en het oude centrum. Als afsluiter nog een Pisco sour in de Cordano bar. Wij lieten ons daarna afzetten in het centrum voor een lunch. Wandel nog wat op eigen gelegenheid en neem daarna zelf een taxi naar je hotel. ’s Avonds is het gezellige visrestaurant Pescados Capitales een aanrader.

local Hero

Een dagje Lima is net goed om een beetje te acclimatiseren. Je zult tijdens je Peru trip nogal wat hoogtes overwinnen en dan is een rustig begin wel zo lekker.

Dag 1 - 2: Aankomst Peru, naar je posada hotel en Lima ontdekken

Na je lange vlucht kom je aan op de luchthaven van Lima. Je bent binnen een half uur in Miraflores, een groene buitenwijk van Lima met drukke winkelstraten, bars en …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • De eerste nacht(en) regel ik liever zelf

 • De eerste nacht(en) regel ik liever zelf

 • Lekker in luxe starten. Reken op ca.€ 18,- p.p.p.n. extra.

 • Lekker in luxe starten. Reken op ca.€ 18,- p.p.p.n. extra.

Dag 3: Van Lima per bus naar Ica en de palmoase van Huacachina

Vanochtend verlaat je het drukke Lima en neem je een taxi naar het busstation waar de comfortabele lijnbus naar het zuiden van Peru vertrekt. Je rijdt langs de kustweg door een woestijnachtig landschap dat pas tevoorschijn komt als de ‘garua’, de zeemist, optrekt. In zo'n vijf uur kom je aan in Ica, waar een transfer voor je klaar staat om je in 15 minuten naar je accommodatie in Huacachina te brengen.

Rond de met palmbomen omringde Huacachina lagune liggen kleine pastelkleurige huisjes, daarachter torenen enorme zandduinen. Ben je wel in voor wat actie, cross dan met een sandbuggy door de duinen.

Dag 3: Van Lima per bus naar Ica en de palmoase van Huacachina

Vanochtend verlaat je het drukke Lima en neem je een taxi naar het busstation waar de comfortabele lijnbus naar het zuiden van Peru vertrekt. Je rijdt langs de kustweg door …

︿

Dag 4: Met de boot naar de Ballestas eilanden

Vanmorgen word je bij je hotel opgehaald en naar de haven van Paracas gebracht. Een kleine vissersplaats waar de boot al op je wacht om je in een uurtje naar Islas Ballestas te varen. Een paradijs voor wildlife spotters. Overvliegende pelikanen, wuivende zeeleeuwen op de rotsen en vrolijk waggelende pinguïns. Niet voor niets worden de Ballestas ook wel Peruaanse Galapagos genoemd.

Rond het middaguur vaar je weer terug naar Paracas en per transfer door naar Huacachina. Relax wat bij het zwembad van je hotel, maak nog een wandeling langs de lagune en klim bij zonsondergang naar de duintoppen voor een mooi uitzicht op de palmoase.

Dag 4: Met de boot naar de Ballestas eilanden

Vanmorgen word je bij je hotel opgehaald en naar de haven van Paracas gebracht. Een kleine vissersplaats waar de boot al op je wacht om je in een uurtje naar …

︿

Dag 5: Naar Nazca en Chauchilla cementery tour

Na het ontbijt is het tijd om je spullen te pakken en naar het busstation te gaan. Dit keer brengt de comfortabele eersteklas lijnbus je in zo’n 2,5 uur naar Nazca. Bekend om z’n mysterieuze lijn tekeningen, verscholen in de hoogvlakten rondom de stad. Hoe ze zijn ontstaan is nog altijd een raadsel.

We plannen standaard niet de vlucht boven de Nazca-lijnen in, in plaats daarvan wel een tour naar de heilige Chauchilla begraafplaats, een half uurtje buiten de stad. Een indrukwekkende Nazca sight midden in de woestijn. Met vervallen ruïnes en zelfs mummies en botten die herinneren aan een eeuwenoude Nazca beschaving.

Dag 5: Naar Nazca en Chauchilla cementery tour

Na het ontbijt is het tijd om je spullen te pakken en naar het busstation te gaan. Dit keer brengt de comfortabele eersteklas lijnbus je in zo’n 2,5 uur naar …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • neem dit op in mijn reis

 • neem dit op in mijn reis

Dag 6: Peru familiereis, met de 1st class bus van Nazca naar Arequipa

Na een kort verblijf in Nazca reis je met de bus door naar Arequipa. Een lange rit van zo’n negen uur. Op het busstation staat de transferman voor je klaar die je in een kwartiertje naar je posada hotel brengt. Vraag bij het inchecken meteen een paar goede adresjes voor het diner. Restaurants te over hier, op loopafstand dus nooit ver.

Met zijn 2300 m is Arequipa de eerste stap op weg naar de Andes hoogvlaktes. Het is een relaxte stad, niet te groot of te druk en omringd door de tot wel 6000 m hoge bergtoppen van drie vulkanen. Daardoor hangt er een aangenaam lenteachtig Middellandse zee klimaat en is het vrijwel altijd zonnig.

Dag 6: Peru familiereis, met de 1st class bus van Nazca naar Arequipa

Na een kort verblijf in Nazca reis je met de bus door naar Arequipa. Een lange rit van zo’n negen uur. Op het busstation staat de transferman voor je klaar …

︿

Dag 7: Arequipa, Santa Catalina klooster en stadswandeling

Lekker rustig aan de dag beginnen. Na je ontbijt is het centrale en statige Plaza de Armas een mooi startpunt om het compacte centrum te verkennen. Aan jullie de keus uit vier wandel- routes die we alvast hebben uitgestippeld: van Arequipa’s highlights tot een local daily life route.

Sla zeker het oude koloniale Santa Catalina klooster niet over. Een dorpje op zich, met kleurige geschilderde straatjes, bloemen patio’s en goed onderhouden tuinen. In de middag hebben we een twee uur durende Queso Helado workshop voor je geregeld. Vrij vertaald: kaas-ijs. Laat je niet afschrikken. Dit populaire en smaakvolle toetje heeft niets te maken met kaas. Dat merk je al snel als je zelf de ingrediënten mengt. En proeft natuurlijk.

local Hero

Populair bij de toeristenbureautjes hier zijn downhill mountainbike tochten. Het is een leuke, sportieve manier om de omgeving te zien maar let er wel op dat je een goede fiets en helm krijgt. Neem ook een warme trui of jas mee want boven aan de berg is het vaak fris. Een lange broek en zonnebrand is ook aan te raden. Je mag een rugzakje meenemen tijdens de trip. 

Dag 7: Arequipa, Santa Catalina klooster en stadswandeling

Lekker rustig aan de dag beginnen. Na je ontbijt is het centrale en statige Plaza de Armas een mooi startpunt om het compacte centrum te verkennen. Aan jullie de keus …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Een van de beste plekken in Peru voor nog een nachtje extra. Reken op ca. € 35,- p.p.p.n.

 • Een van de beste plekken in Peru voor nog een nachtje extra. Reken op ca. € 35,- p.p.p.n.

 • Reken op ca. € 15,- p.p. bij minimaal twee personen. Private tours zijn ook mogelijk, wel duurder.

 • Reken op ca. € 15,- p.p. bij minimaal twee personen. Private tours zijn ook mogelijk, wel duurder.

 • Samen met een local naar de markt voor de verse ingrediënten van je lunch, die je bij hem of haar thuis op eet. Reken op ca. € 19,- p.p.

 • Samen met een local naar de markt voor de verse ingrediënten van je lunch, die je bij hem of haar thuis op eet. Reken op ca. € 19,- p.p.

Dag 8: Van Arequipa naar de Colca Canyon

Vanuit Arequipa reis je vanochtend vroeg de bergen in. De weg gaat almaar omhoog, langs de toppen van de vulkanen El Misti, Chachanu en Pichu-Pichu. Je stop bij een traditioneel dorpje is (bijna) letterlijk adembenemend. Proef een kop mate de coca, thee van cocabladeren, die helpt tegen hoogteziekte.

De weg daalt langzaam weer af en zigzagt door de kale Andes hoogvlakte, waar lama’s en vicuñas grazen. De gekleurde kleding van de locals steekt fel af tegen het bruin van de hellingen. Rond de middag komt de canyon in zicht: overal aangelegde en geïrrigeerde terrassen, ver voor de Inca’s aangelegd en nog steeds intensief bebouwd. Je overnacht in een knusse lodge, bij het dorpje Chivay.

Dag 8: Van Arequipa naar de Colca Canyon

Vanuit Arequipa reis je vanochtend vroeg de bergen in. De weg gaat almaar omhoog, langs de toppen van de vulkanen El Misti, Chachanu en Pichu-Pichu. Je stop bij een traditioneel …

︿

Dag 9: Condors spotten in de canyon

Vroeg uit de veren vanmorgen, zodat je rond 8 uur bij het uitkijkpunt Cruz del Condor bent. Een echte Peru highlight! Voor je ligt een immense kloof van 4160 meter. De Andes condors zweven alleen bij zonsopkomst op de van diep beneden opstijgende warme lucht naar de rand van de canyon. Met hun spanwijdte van soms wel drie meter is het een indrukwekkend gezicht ze boven de vallei te zien zweven.

In de middag kun je afdalen in de canyon. Een stevige wandeling met gids brengt je dan naar kleine dorpjes waar boeren aan het werk zijn op hun terrasgronden. Liever relaxt? Dan kun je badderen in de thermale hotsprings in de vallei. Je slaapt vanavond nog een nachtje in de lodge voor je morgen doorreist naar Cusco.

Dag 9: Condors spotten in de canyon

Vroeg uit de veren vanmorgen, zodat je rond 8 uur bij het uitkijkpunt Cruz del Condor bent. Een echte Peru highlight! Voor je ligt een immense kloof van 4160 meter. …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Je kunt bijvoorbeeld een dagje kanoën op de rivier. Reken op ca. €45,- p.p.p.n.

 • Je kunt bijvoorbeeld een dagje kanoën op de rivier. Reken op ca. €45,- p.p.p.n.

Dag 10: Van de Colca Canyon naar Cusco

Na je dagen in Chivay ga je vanmorgen om 7 uur op weg naar de keizerlijke stad Cusco. Een rit van zo’n 9 uur per comfort bus. Vanachter het raam zie je het landschap weer veranderen, van de diepe groene terrassen, naar de kale met lage grassen begroeide Altiplano. Onderweg korte stops, bij een viewpoint, een alpaca farm en typische dorpjes als Yauri.

Zo rond 16 uur bereik je Cusco en wordt je opgepikt en naar je hotel gebracht. Lekker inchecken en rustig installeren. De zon op de binnenplaats, de gekleurde balkonnetjes die er op uitkijken, wij voelden ons hier meteen thuis.

local Hero

Je slaapt deze nachten in het Niños hostal, opgezet door Nederlanders. Er is een school waar straatkinderen worden opgevangen. Door hier te slapen lever je direct een waardevolle bijdrage.

Dag 10: Van de Colca Canyon naar Cusco

Na je dagen in Chivay ga je vanmorgen om 7 uur op weg naar de keizerlijke stad Cusco. Een rit van zo’n 9 uur per comfort bus. Vanachter het raam …

︿

Dag 11: Cusco verkennen, ontdek de stad met een local

Wakker worden in sfeervol Cusco. Ontbijten en rustig de stad verkennen. Het centrale Plaza de Armas ligt op loopafstand van je hotel, met daaromheen de gezellige winkelstraten, barretjes en restaurantjes. Wij vonden het leuk om de Mercado Central, een enorme openluchtmarkt te bezoeken, met al z’n kleurrijke fruit, exotische delicatessen (ook cavia’s) en druk in de weer zijnde locals.  

In de middag maken jullie kennis met een lokale ambachtsman. Hij zal uitleg geven over de kleine keramische stieren die je hier 'ter bescherming' op de daken van de huizen vindt. Aan jullie de eer ook zo’n 'Torito de Pucara’ te verven. Daarna bezoek je samen het Sacsayhuaman fort, met heuse stenen Inca glijbanen.

Dag 11: Cusco verkennen, ontdek de stad met een local

Wakker worden in sfeervol Cusco. Ontbijten en rustig de stad verkennen. Het centrale Plaza de Armas ligt op loopafstand van je hotel, met daaromheen de gezellige winkelstraten, barretjes en restaurantjes. …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • reken op ca. €35,- p.p.p.n. extra.

 • reken op ca. €35,- p.p.p.n. extra.

 • Dagtrip met gids en lunch. Reken op ca. € 40,- p.p veel vraag, tijdig boeken.

 • Dagtrip met gids en lunch. Reken op ca. € 40,- p.p veel vraag, tijdig boeken.

Dag 12: Van Cusco naar Misminay, glamping in de heilige vallei

Vandaag een privé dagtrip door de heilige Vallei, zo genoemd vanwege de Inca ruïnes. De vallei ligt op ca. 2800m hoogte en is enorm vruchtbaar. Overal kleine dorpen, landbouw- terrassen en plekjes met een mooi uitzicht. In Pisac zie je de oude Inca ruïne en de drukke markt. De plek om een een lamaponcho, bolhoedje of Andes-instrument te scoren.

Daarna reis je door naar het dorpje Misminay, waar je gastvrij wordt ontvangen door je gastgezin. In dit nog authentieke Andes dorp, slaap je vanavond in een van de drie glamping tenten. Een echte local experience. Lunch met uitzicht op de Andestoppen, krijg een kijkje in het lokale leven en dineer samen onder de sterren. Ook als je geen Spaans spreekt kom je met handen en voeten een heel eind.

local Hero

Je tent is uitgerust met vaste bedden en warme dekens. Ook is er elektriciteit en krijg je een kruik mee voor de nacht. Toch altijd goed om nog wat extra warme (thermo) kleding mee te nemen voor de koudere nachten. Het sanitair is buiten, dus een zaklamp is ook geen overbodige luxe.

Dag 12: Van Cusco naar Misminay, glamping in de heilige vallei

Vandaag een privé dagtrip door de heilige Vallei, zo genoemd vanwege de Inca ruïnes. De vallei ligt op ca. 2800m hoogte en is enorm vruchtbaar. Overal kleine dorpen, landbouw- terrassen …

︿

Dag 13: Van Misminay via de zoutvlakten naar Ollantaytambo

Vanochtend word je waarschijnlijk vroeg wakker. Het dorp ontwaakt, de hanen kraaien en de boeren gaan aan het werk. Maak een wandeling en geniet van de rust en de opkomende zon. Je gastfamilie maakt je ontbijt, een praatje hier of daar en voor je het weet moet je alweer afscheid nemen.

Je reist verder de Heilige Vallei door tot aan de Inca ruïnes van Moray. Vanaf hier wandel je via de terrasvormige zoutvlakten van Maras in ongeveer een uur naar het dorp Pichingoto, waar je de auto instapt voor het laatste stukje naar Ollantaytambo.

Dag 13: Van Misminay via de zoutvlakten naar Ollantaytambo

Vanochtend word je waarschijnlijk vroeg wakker. Het dorp ontwaakt, de hanen kraaien en de boeren gaan aan het werk. Maak een wandeling en geniet van de rust en de opkomende …

︿

Dag 14: Relaxen of paardrijden in Ollanta

Je slaapt in een gezellige lodge, op 5 minuutjes lopen van het station en het centrum. Ben je vroeg wakker, wandel dan naar het Inca fort en geniet van de vroege ochtend stilte. Vanuit de hoogte zie je de zon opgaan en het dorp wakker worden. Een bijzondere afwisseling en erg leuk voor de kinderen is een paardrijtocht. Ook te doen voor beginners want de paardjes zijn klein en tam. Geef je wel een dag van tevoren op.

Gewoon even niets doen, relaxen in het tuintje van je lodge of wat rondstruinen door het gezellige kleine centrum van Ollanta kan natuurlijk ook. Veel reizigers vinden Ollanta een verademing en boeken een nachtje bij.

Dag 14: Relaxen of paardrijden in Ollanta

Je slaapt in een gezellige lodge, op 5 minuutjes lopen van het station en het centrum. Ben je vroeg wakker, wandel dan naar het Inca fort en geniet van de …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. €35,- p.p.p.n.

 • Reken op ca. €35,- p.p.p.n.

Dag 15: Met de Andes trein van Ollanta naar Aguas Calientes

Vandaag naar het station waar tegen 09.30 uur de trein naar Aguas Calientes vertrekt. De ca. 1,5 uur durende treinreis door de bergen is de enige manier om er te komen, want er zijn geen wegen. Aguas Calientes, een druk en wat chaotisch toeristendorp, ligt in een nauwe vallei aan weerszijde van de spoorlijn, die tegelijk het hart van het dorp vormt.

Hier liggen tientallen restaurantjes, dus voor de lunch is er keuze genoeg. Ga ’s middags badderen in de warme bronnen (vandaar de naam van het dorp) of wandel door de bergen naar een nabijgelegen waterval. Daarna terug naar de drukte en de barretjes waar reizigers die Machu Picchu gezien hebben hun ervaringen uitwisselen met de nieuwkomers.

Dag 15: Met de Andes trein van Ollanta naar Aguas Calientes

Vandaag naar het station waar tegen 09.30 uur de trein naar Aguas Calientes vertrekt. De ca. 1,5 uur durende treinreis door de bergen is de enige manier om er te …

︿

Dag 16: Machu Picchu, terug naar Cusco

Al vroeg in de rij voor de eerste paar bussen naar Machu Picchu. Vanaf 06.30 kun je al weg, na een half uurtje steil omhoog ben je er. De meeste reizigers zijn er pas na tienen, dus je hebt tijd om de sfeer in je op te nemen. Het is nog mistig, pas als de zon sterker wordt, trekt de mist op en komen de ruïnes tevoorschijn.

Al met al ben je er zo’n 2,5 uur voor je de bus terugpakt naar Aguas Calientes. Wat lunchen, winkelen en je bagage ophalen bij je hotel, want om 16.30 vertrekt je trein richting Cusco. De trein stopt niet in Cusco mee maar in Poroy en van hier neem je een taxi naar je hotel.

local Hero

Een beperkt aantal reizigers kan de Huayna Picchu beklimmen, een bergtop met uitzicht op de ruines. Extra entree en tevoren opgeven.

Dag 16: Machu Picchu, terug naar Cusco

Al vroeg in de rij voor de eerste paar bussen naar Machu Picchu. Vanaf 06.30 kun je al weg, na een half uurtje steil omhoog ben je er. De meeste …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • de laatste nachten regel ik zelf

 • de laatste nachten regel ik zelf

Dag 17 - 18: Cusco, vlucht naar Lima, terugvlucht Europa

Vanochtend vertrek je na het ontbijt naar de luchthaven voor de vlucht naar Lima. Je hebt bij aankomst de rest van de dag voordat je vlucht naar Nederland vertrekt. Tip: pak een taxi naar de Indian markets, in de wijk Miraflores, tussen Ricardo Palma en Petit Thours Ave (blok 52-55).

Zoek een lokaal restaurantje in de buurt en eindig je bezoek aan Lima aan de kust in het grote Larcomar Shopping center. De plek voor souvenirs. Vol van alle indrukken vertrek je in de avond naar de luchthaven, ca. 30 min. rijden. Je komt de volgende ochtend vroeg aan in Amsterdam. Je reis door Peru met kinderen verlengen of uitbreiden? Laat het me weten en check voor inspiratie ook onze Peru top 5, voor Peru's bekende en onbekende must-sees.

Dag 17 - 18: Cusco, vlucht naar Lima, terugvlucht Europa

Vanochtend vertrek je na het ontbijt naar de luchthaven voor de vlucht naar Lima. Je hebt bij aankomst de rest van de dag voordat je vlucht naar Nederland vertrekt. Tip: …

︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Indie

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Peru: