reisduur:
15 dagen / 14 nachten
route:
Lima - Arequipa - Colca-Puno - Titicaca-Cusco - Ollanta - Machu Picchu - Cusco - Lima
reissom:
va. € 1278,- (p.p. 2 volwassenen / 2 kinderen)

Een comfortabele Peru familiereis waarbij je de belangrijkste highlights ziet én van de gebaande paden af komt. Niet alleen geschikt voor als je met je gezin gaat, maar ook als je liever een wat kortere reis maakt.

Het tempo van deze reis is relaxt. Toch een extra nachtjes bij plannen kan altijd en geeft je gelegenheid om nog wat meer aan het hoogteverschil te wennen.

Na wat bijkomen in het koloniale hart van Lima vlieg je naar het zuidelijker Arequipa, met gelijk een heerlijk klimaat. Daarna begint het echte werk: de terrassen van de Colca Canyon, het spotten van condors en lama’s en de busreis naar de indianen op de rieteilanden in het koude, diepblauwe Titicacameer.

Je topt deze Peru familiereis af met Cusco, de Heilige Vallei eromheen en de Inca ruïne Machu Picchu.

Inclusief:

 • aankomsttransfer;
 • alle overnachtingen met ontbijt;
 • Lima citytour met entrees;
 • rondreis per lijnbus, treinreis Ollanta- Machu Picchu-Cusco;
 • 2 binnenlandse vluchten;
 • excursies Colca en Titicaca;
 • assistentie van je local Hero;
 • CO2 compensatie reis.Exclusief:

 • internationale retourvlucht;
 • overige maaltijden;
 • transfers naar de luchthaven in Lima, Arequipa en Cusco en (bus)station;
 • transfer naar hotel in Puno, Ollanta en Cusco (eenvoudig zelf te doen);
 • extra upgrades of optionele excursies;
 • entrees, behalve in Lima;
 • fooien.

Beste reistijd Peru familiereis
De beste reistijd voor een gezinsreis in Peru hangt vooral af van regio en hoogte. Rond Lima is december t/m februari de beste tijd: het is er dan volop zomer. De kust is dan benauwd warm. Het is niet de beste tijd voor een complete rondreis. Zo is de Incatrail in februari meestal dicht. Langs de noordwestkust bij Lima hangt vooral van mei t/m oktober een hardnekkige koude zee mist (de Garua). Het is vochtig, bewolkt en bij ca. 20-25 ˚C weinig zon. 

De Andes is net na de jaarlijkse regens op zijn mooist van april t/m juni. Dit is een fijne, rustige tijd. Het drukke toeristenseizoen, het is dan ideaal weer voor een rondreis door Peru, loopt vervolgens tot eind augustus, begin september. Het is helder en vooral op hoogte snel koud. Oktober en november zijn drogere maanden van Peru.

Visum & paspoort
Heb je een Nederlands of Belgisch paspoort dan is voor je familie rondreis Peru geen visum nodig. De stempel bij aankomst in Peru geldt voor een verblijf van maximaal 30 dagen. Ga je tussendoor naar Bolivia, dan begint deze periode weer opnieuw. Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij het verlaten van Peru. 

Reis je via de USA dan moet je tevoren een zgn. Esta (Electronic System for Travel Authorisation) aanvragen. De kosten US$ 14,- p.p. betaal je per creditcard. Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van de ambassade te checken, zodat je zeker weten over de juiste en update documenten beschikt. 

Gezondheid & vaccinaties Peru
Voor je gezins rondreis Peru zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinaties tegen hepatitis en DTP en gele koorts worden aangeraden. Ben je 7 dagen eerder in een land geweest waar gele koorts heerst, dan is een inenting daartegen verplicht. Je moet dat dan aantonen in je vaccinatieboekje. Let op: dit is altijd het geval als je via Brazilië reist.

Malaria komt in Peru alleen in de tropische gebieden voor. Boven de 2000 meter sowieso niet. Bezoek je ook de Amazone, houdt hier dan rekening mee. 

Dengue ofwel knokkelkoorts komt in Midden – en Latijns Amerika steeds vaker voor. Deze ziekte verloopt meestal vrij onschuldig, met koorts, hoofdpijn en huiduitslag maar kan in uitzonderlijke gevallen complicaties geven. Dit geldt ook voor Zika, een met Dengue vergelijkbare ziekte, die vooral voor zwangere vrouwen gevaar oplevert. Er zijn geen vaccinatie hiervoor. De muggen die deze ziektes overbrengen steken overdag, dus smeer je goed in met antimuggenmelk, met minimaal 30-50% DEET.

Via de website van het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden. De prijzen van vaccinaties voor Peru zijn wisselend dus een beetje shoppen kan geen kwaad. Veel ziektekostenverzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten, het proberen waard. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen op reis naar Peru. 

Hoogteziekte in Peru
Een belangrijk onderwerp. Peru ligt behoorlijk hoog en dat geldt nog meer voor Bolivia als je dat combineert met je Peru reis. Boven de 2500 meter is acclimatiseren een must. Niet voor niets beginnen reizen in Lima ( zeeniveau), acclimatiseer je in Arequipa (2300m) voor je de Colca Canyon ingaat, daarna zijn Puno (3800m) en Cusco (3300m) ook nog wennen. Een paar straten omhooglopen vanaf het centrale plein in Cusco en je bent gegarandeerd buiten adem. 

Zo hoog is het droog en verlies je veel vocht. Veel drinken, niet alleen water maar gezien de temperatuur ook thee en soep. Mate (thee met cocabladeren) is een populair lokaal middeltje. Het al dan niet krijgen van hoogteziekte is niet te voorspellen. Een goede conditie of eerder hoog verblijf is geen garantie. Symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en slecht slapen. Meestal gaat dit binnen enkele dagen over. Zo niet, neem contact op met je local Hero, je reisexpert van Peru. Meer info op vinde je op de website

Tijdsverschil
In Peru is het in onze winter 6 uur vroeger, in onze zomer 7 uur vroeger.

Kleding
Je reist tijdens je reis in Peru door diverse klimaatzones en ook in het hooggebergte. Reken erop dat de temperatuur in onze zomer zomaar kan afkoelen tot tegen het vriespunt, zeker in de bergen en op het Titicaca meer. Warme winterkleding in laagjes, fleece, thermo ondergoed, is handig, want als de zon tevoorschijn komt loopt de temperatuur zo met 15 graden op. En dat is het al bijna tijd voor een T shirt en korte broek of jurk. 

Maar pas op: zo hoog verbrand je snel. Zonnebrandmiddel met hoge factor meenemen dus. Vergeet verder je zwemspullen niet voor een duik in het zwembad of een warme bron. In de Amazone is zomerkleding nodig maar wel lange broek en shirt met lange mouwen tegen de muggen.

Geld & pinnen
In Peru betaal je met de Peruaanse Nuevo Sol (PEN). Kijk voor je reis op een zgn. currency converter. Daarnaast kun je ook met US dollars betalen, vooral in toeristische gebieden in Peru. Zorg voor kleine, puntgave biljetten van 1,5, 10 en 20 US$. Om te wisselen zijn biljetten van 100 voordelig. Geld pinnen kan in alle toeristische plaatsen bij ATM’s met een Maestro of Cirrus logo. Probeer de BCP bank in Peru, ze geven een goede koers. Laat je bankpas voor vertrek tijdig instellen op gebruik in het buitenland, anders wordt het een "very low budget" Peru reis. ;) 

Elektriciteit & wifi
De stopcontacten in Peru werken op 220 volt. Deze zijn vaak wel anders dan in Nederland, bv met Amerikaanse pinnen, neem daarom een wereldstekker mee zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Een zaklamp voor als de elektriciteit uitvalt, is handig. Wifi is langzaam, ook in de toeristische gebieden waar er erg veel gebruik van wordt gemaakt. In veel hotels en in internetcafés kun je wel terecht, op je hotelkamer vaak niet.

Getting around 
Met de informatie van je local Hero, je reisexpert van Peru en wat woordjes Spaans kom je in Peru overal. Buiten Lima zijn de wegen rustig, twee-baans maar niet al te goed onderhouden. Wel wordt de laatste jaren flink geïnvesteerd. Op je reis gebruik je veel verschillende vervoermiddelen, bus, minibus, taxi, trein en boot. Zo kom je al snel ook de lokale reizigers tegen. Autohuur zonder chauffeur is niet gebruikelijk, de verplichte verzekering torenhoog. Het middel van vervoer voor individuele reizigers is de lijnbus. 

Busterminals 
De steden in Peru hebben doorgaans twee busterminals, die voor de lokale bussen en die voor de langeafstandsbussen. De laatste ligt vaak aan de rand van de stad, ga erheen met een taxi. De terminals worden goed onderhouden, je betaalt er ter plaatse een tax voor, ca. US$ 0,50. Dit kan niet worden opgenomen in je ticket. Binnen heeft elke busmaatschappij, net als op het vliegveld, een eigen incheckbalie. Je geeft je bagage af en krijgt een bewijs dat je de chauffeur geeft als die je koffer weer uit de laadruimte haalt. 

De express of royal class bus 
De bus die je local Hero van Peru het meest gebruikt. Vertrekt meerdere keren per dag, goede zitplaatse, toilet en airco aan boord en betaalbaar. Je hebt gereserveerde plaatsen en vaak krijg je ook nog koffie/thee en crackers. Sommige bussen zijn zo luxe dat het bijna laagvliegen wordt. In de Royal Class nachtbussen zit, of lig je als een prins of princes, de stoelen kunnen flink ver naar achteren. Dezelfde faciliteiten als in de express bus, vaak ook TV en video. Houd je niet van een lawaaiige vechtfilm neem dan oordoppen mee. Koop in de winkeltjes in de terminal wat water en snacks, neem een (opblaasbaar) kussentje mee en een warme trui en je reis wordt echt comfortabel. 

De lokale bus 
Vaak zo vol dat je moet staan, geen gereserveerde plaatsen en niet zo comfortabel. Contact met de locals van Peru gegarandeerd, overal wordt gestopt en stappen mensen in of uit. Is het etenstijd dan wordt ook gestopt, zijn de afstanden lang, dan is er om de twee uur een plaspauze. Reis je in juni, juli of augustus neem dan altijd een warme trui mee de bus in.

Trein 
Sinds eind vorige eeuw geprivatiseerd. Vanuit Cusco gaat de Backpacker (een gewone goede trein) en de Vistadome ( een luxere trein) naar Machu Picchu. Het verschil in prijs is groot, maar nodig is het niet, beide treinen hebben grote ramen met een prima uitzicht. Tussen Cusco en Puno rijdt een Orientexpress type trein, luxe, in koloniale stijl en met bijbehorend prijskaartje (ca. 250 US$) De gewone trein valt vaak uit of is te laat. Bijna alle reizigers nemen dus vanuit Puno de lijnbus naar Cusco. Het uitzicht blijft namelijk hetzelfde.

Taxi’s, fietstaxi’s en combi’s 
Bij luchthavens, trein en busstations zijn er volop lokale taxi’s. Vraag altijd om het aanzetten van de meter of spreek de prijs af (vraag een local). Soms is het beter 100 meter verder te lopen of een net passerende taxi aan te houden. In de steden rijden budgettaxi’s, vaak Daewoo’s, je past er net met z’n tweeën in. In Puno, Ica en Pisco zijn er fietstaxi’s, een soort riksja’s voor een halve US$ per km. Populair zijn de combi’s of collectivo’s., minibusjes voor in de steden of tussen steden die zo’n half uurtje van elkaar liggen. Minder veilig, maar wel snel en contact met de locals is gegarandeerd.

Transfers 
Op je rondreis door Peru boekt je local Hero de meeste transfers voor je. Makkelijk en betaalbaar. Maar waar je het makkelijker en sneller zelf kunt, laten we het aan jou over. Zo kun je ook zelf de diverse vervoermiddelen eens uitproberen. Je local Hero heeft verdere informatie.

Veiligheid Peru
Bus en treinstations in Peru worden bewaakt. Er is een infobalie, er loopt politie en de perrons zijn alleen toegankelijke met een geldig kaartje. Je bagage, niet je waardevolle spullen natuurlijk, gaat onderin, doorgaans krijg je een bewijs. Soms komen op doorgaande wegen wegblokkades voor: de manier voor de bevolking om te demonstreren. Vermijd dan samenscholingen. Je local Hero zal je adviseren over eventuele alternatieve routes. Eventuele meerkosten zijn, het is tenslotte overmacht, wel voor eigen rekening. Neem in de steden en zeker na de avondschemer altijd een taxi naar je hotel of restaurant, ook al is de afstand maar klein en vermijdt onverlichte of verlaten straten of tunnels.

Zelf boeken

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld op: 
-vliegwinkel.nl  
-vliegtickets.nl 
-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-skyscanner.com

Tip: deze vliegsites bieden geen standaard CO2 compensatie. Je kunt dat zelf doen, bijvoorbeeld via Carbonkiller.org. Met jouw bijdrage halen zij CO2 rechten uit de markt. Boek je via het Amerikaanse FlyGRN, dan is CO2 compensatie inclusief.

Let hierbij op het volgende: 

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra. 
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat. 
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten. 
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie. 
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.

Je vliegt naar 

Naar Peru vlieg je doorgaans naar de hoofdstad Lima. KLM vliegt als enige direct vanaf Amsterdam. Gezien de kortere vliegtijden zijn de meerkosten het overwegen waard.

Kosten 

Reken op ca. € 650,- tot € 750,- voor een retour in het laagseizoen. Er zijn goedkope mogelijkheden maar je moet overstappen, bent lang onderweg en het risico op vertragingen is groter. Dit is het al snel niet echt meer waard. Reken in de drukke tijden al snel € 250,- meer. In het hoogseizoen is € 1000,- voor een directe vlucht normaal. Vroeg boeken loont. Bij vertrek uit Peru betaal je US$ 30,- luchthavenbelasting.

Maatschappijen

* KLM direct, of op de heen of terugreis via Parijs. Vlieg je vanaf Brussel, dan maak je een tussenstop in Amsterdam.
* Air Europa, van Amsterdam of Brussel eerst naar Madrid en met Air Europa door.
* De meeste maatschappijen komen een dag later aan, KLM nog op dezelfde dag.
* Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent. 
* Naast prijs is vluchtduur en overstap ook belangrijk. Direct vliegen is echt een stuk comfortabeler en nog milieuvriendelijker ook.

Tips 

* Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst- of zomervakantie. 
* Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen.
* Let op speciale actieperiodes, bv. de zgn. KLM Wereld Deal Weken.  
* Vanaf Brussel of Düsseldorf zijn er vaak ook goede, betaalbare directe vluchten te boeken. Check de vliegsites voor de mogelijkheden.
* Stap je over in een ander land? Dan heb je vaak toch een visum nodig. Bijvoorbeeld in de USA, vul dan op de ESTA website een zgn. visa waiver in. Dit kost  US$14,- te betalen per creditcard.

Binnenlandse vluchten 

Je local Hero regelt eventueel benodigde binnenlandse vlucht (en) op je route. Dat is handig want soms zijn er in de maanden tussen boeken en je reis zelf nogal wat tijdswijzigingen. Soms worden vluchten zomaar geschrapt. Je local Hero kan dit direct bijhouden, in je reis verwerken en bijvoorbeeld de tijden voor de geboekte transfers aanpassen. Er geldt een luchthavenbelasting van US$ 8,- per vlucht.

reisduur:
15 dagen / 14 nachten
route:
Lima - Arequipa - Colca-Puno - Titicaca-Cusco - Ollanta - Machu Picchu - Cusco - Lima
reissom:
va. € 1278,- (p.p. 2 volwassenen / 2 kinderen)
Een comfortabele Peru familiereis waarbij je de belangrijkste highlights ziet én van de gebaande paden af komt. Niet alleen geschikt …
︿

Inclusief:

 • aankomsttransfer;
 • alle overnachtingen met ontbijt;
 • Lima citytour met entrees;
 • rondreis per lijnbus, treinreis Ollanta- Machu Picchu-Cusco;
 • 2 binnenlandse vluchten;
 • excursies Colca en Titicaca;
 • assistentie van je local Hero;
 • CO2 compensatie reis.Exclusief:

 • internationale retourvlucht;
 • overige maaltijden;
 • transfers naar de luchthaven in Lima, Arequipa en Cusco en (bus)station;
 • transfer naar hotel in Puno, Ollanta en Cusco (eenvoudig zelf te doen);
 • extra upgrades of optionele excursies;
 • entrees, behalve in Lima;
 • fooien.
Beste reistijd Peru familiereisDe beste reistijd voor een gezinsreis in Peru hangt vooral af van regio en hoogte. Rond Lima …
︿
Zelf boeken Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1 - 2: Aankomst familiereis Peru, verblijf Lima

Na je lange vlucht, al dan niet met tussenstop, kom je met je gezin aan op de luchthaven van Lima. Je bent binnen een half uur in Miraflores, een groene buitenwijk van Lima met drukke winkelstraten, bars en restaurantjes. Je overnacht in een van onze posada’s, kleine sfeervolle hotels in koloniale stijl. Ga ’s avonds naar Las Tejas, een leuk restaurant op loopafstand van je kleinschalige hotel.

De dag erop maak je in een kleine groep een stadstoer door het koloniale centrum. Laat je afzetten in het centrum voor de lunch, wandel wat op eigen gelegenheid rond en neem daarna zelf een taxi naar je hotel. ’s Avonds is het gezellige visrestaurant Pescades Capitales een aanrader.

local Hero

Een dagje Lima is net goed om een beetje te acclimatiseren. Je zult tijdens je Peru familiereis nogal wat hoogtes overwinnen en dan is een rustig begin wel zo lekker.

Dag 1 - 2: Aankomst familiereis Peru, verblijf Lima

Na je lange vlucht, al dan niet met tussenstop, kom je met je gezin aan op de luchthaven van Lima. Je bent binnen een half uur in Miraflores, een groene …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • De eerste nacht(en) regel ik liever zelf

 • De eerste nacht(en) regel ik liever zelf

 • Lekker in luxe starten. Reken op ca.€ 15,- p.p.p.n. extra.

 • Lekker in luxe starten. Reken op ca.€ 15,- p.p.p.n. extra.

Dag 3: Lima, vlucht naar Arequipa

Na een kort verblijf in Lima vlieg je door naar Arequipa met zijn 2300 meter de eerste stap op weg naar de Andes hoogvlaktes. Het is een relaxte stad, niet te groot of te druk en omringd door de tot wel 6000 m hoge bergtoppen van drie vulkanen. Daardoor hangt er hier in Peru een aangenaam lenteachtig klimaat en is het vrijwel altijd zonnig.

Pak vanmiddag een van de kleine Daewoo taxi’s die overal rondrijden en bezoek het oude koloniale Santa Catalina klooster, bijna een dorpje op zich met kleurige geschilderde straatjes, patio’s vol bloemen en planten en goed onderhouden tuinen. Vooral bij ondergaande zon is het hier prachtig fotograferen. Vraag voor je diner de receptie van je posada een paar goede adresjes.

local Hero

Kleine transfers, zoals naar de luchthaven of van/naar treinstation doe je op deze reis op eigen gelegenheid. Voordeliger en flexibeler.

Dag 3: Lima, vlucht naar Arequipa

Na een kort verblijf in Lima vlieg je door naar Arequipa met zijn 2300 meter de eerste stap op weg naar de Andes hoogvlaktes. Het is een relaxte stad, niet …

︿

Dag 4: Familiereis Peru, verblijf Arequipa

Wandel na je ontbijt naar het centrale Plaza de Armas, een mooi beginpunt om het compacte centrum met zijn kerken en musea te bezoeken. Maar doe eerst een kop koffie op een van de balkons aan het plein, je voelt je hier al snel een met de locals. Lunchen kun je in een restaurantje in de wijken Yanahuara of Tingo, met mooi uitzicht op de vulkanen rond de stad.

Wellicht ben je al gewend aan de hoogte en wil je vanmiddag de lagere delen van de Misti vulkaan verkennen. Ook populair op een Peru familiereis zijn downhill mountainbike tochten. Een sportieve manier om de omgeving te zien met besneeuwde bergtoppen en groene natuur, waarin je gemakkelijk naar beneden zoeft op je fiets.

local Hero

Wanneer je de mountainbike tocht gaat doen: neem een warme trui of jas mee want boven aan de berg is het nog fris. Een lange broek en zonnebrand is ook aan te raden. Je mag een rugzakje meenemen tijdens de trip. 

meet the locals

Dag 4: Familiereis Peru, verblijf Arequipa

Wandel na je ontbijt naar het centrale Plaza de Armas, een mooi beginpunt om het compacte centrum met zijn kerken en musea te bezoeken. Maar doe eerst een kop koffie …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Een van de beste plekken in Peru voor nog een nachtje extra. Reken op ca. € 9,- p.p.p.n. extra.

 • Een van de beste plekken in Peru voor nog een nachtje extra. Reken op ca. € 9,- p.p.p.n. extra.

 • Reken op ca. € 15,- p.p. bij minimaal twee personen. Private tours zijn ook mogelijk, wel duurder.

 • Reken op ca. € 15,- p.p. bij minimaal twee personen. Private tours zijn ook mogelijk, wel duurder.

 • Samen met een local naar de markt voor de verse ingrediënten van je lunch, die je bij hem of haar thuis op eet. Reken op ca. € 19,- p.p.

 • Samen met een local naar de markt voor de verse ingrediënten van je lunch, die je bij hem of haar thuis op eet. Reken op ca. € 19,- p.p.

Dag 5: Van Arequipa naar de Colca Canyon

Vanuit Arequipa reis je vanochtend vroeg de bergen in. De weg gaat alsmaar omhoog, met de top van de Misti vulkaan als decor. Van 2300m stijg je tot bijna 5000 meter hoogte. Maar na deze bergpas, letterlijk adembenemend, daal je gelukkig weer naar de vallei van Colca, op ca. 3500 meter. Onderweg in Peru zie je op de kale hoogvlaktes alpacas, vicuñas en andere lamasoorten.

Tegen de middag komt de Colca Canyon in zicht: overal aangelegde en geïrrigeerde terrassen, ver voor de Inca’s aangelegd en nog steeds intensief bebouwd. Je overnacht in een lodge bij het dorpje Chivay. Ga ’s avonds lekker badderen in de warmwaterbronnen aan de snelstromende Colca rivier. De bergwanden op de achtergrond en de sterren aan de hemel maken het een bijzondere ervaring.

Dag 5: Van Arequipa naar de Colca Canyon

Vanuit Arequipa reis je vanochtend vroeg de bergen in. De weg gaat alsmaar omhoog, met de top van de Misti vulkaan als decor. Van 2300m stijg je tot bijna 5000 …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Je kunt bijvoorbeeld een dagje kanoën op de rivier Reken op ca. € 45,- p.p.p.n.

 • Je kunt bijvoorbeeld een dagje kanoën op de rivier Reken op ca. € 45,- p.p.p.n.

Dag 6: Familiereis Peru, van Colca Canyon naar Puno

Ook vandaag vertrek je al vroeg om rond 08.00 uur bij het uitzichtpunt Cruz del Condor te komen, de enige plek in Peru waar je de Andes condor kunt zien vliegen. Een highlights voor het hele gezin. Alleen bij zonsopkomst zweven deze majestueuze vogels op de opstijgende lucht naar de canyon rand. Een telelens of verrekijker zijn handig.

Tegen tienen ben je onderweg naar Chivay. Je stopt in de dorpjes Maca en Yanque (mooie kerk hier) en bewondert de terrassen in de diepte van de Colca vallei. Na de lunch in Chivay stap je in de bus naar het stadje Puno. Het wordt kouder, hoger en kaler maar de laatste kilometers zijn toch spannend: wachten tot je in de verte het enorme Titicaca meer ziet opdoemen.

local Hero

Probeer vanavond een van de kippenrestaurantjes, populair bij de universiteitsstudenten. Buiten is het al snel snijdend koud, binnen in de barretjes ontmoet je de locals. Veel auto’s en taxi’s rijden er niet, neem een riksja naar je hotel.

meet the locals

Dag 6: Familiereis Peru, van Colca Canyon naar Puno

Ook vandaag vertrek je al vroeg om rond 08.00 uur bij het uitzichtpunt Cruz del Condor te komen, de enige plek in Peru waar je de Andes condor kunt zien …

︿

Dag 7: Puno, boottrip Titicaca meer

Vanuit het haventje van Puno vaar per snelle boot het water op. De wind is fris, maar het uitzicht over het meer onvergetelijk. Na een uurtje of twee sta je op het eiland Taquile. Met je gids verken je het eiland, dat zo veel mogelijk in zijn oorspronkelijke staat wordt gehouden. De landbouwgrond is eigendom van de eilanders en er mag nauwelijks meer bijgebouwd worden.

Na de lunch vaar je naar de Uros eilanden. Het zijn eilanden gemaakt van riet, die drijven op het water. Er wonen nog 25 families die zich in leven houden met visvangst. Deze loopt echter flink terug, wat wordt gecompenseerd door de verkoop van souvenirs. Goed besteed geld dus. Het wordt al snel kouder en tegen het donker ben je 2 uur later terug in Puno.

local Hero

*Denk aan echt warme kleding, muts of petje, handschoenen, sjaal en als overdag de zon erbij komt, een zonnebril en zonnecrème. Zo hoog verbrand je snel!.
*Een nachtje bij een lokale familie slapen? Ik kan een nachtje op Amantani boeken. Zie ook de Top 5

Dag 7: Puno, boottrip Titicaca meer

Vanuit het haventje van Puno vaar per snelle boot het water op. De wind is fris, maar het uitzicht over het meer onvergetelijk. Na een uurtje of twee sta je …

︿

Dag 8: Familiereis Peru, van Puno met de bus naar Cusco

Niet per snelle, op souvenirverkoop gerichte toeristenbus, ook niet per mooie, maar dure en langzame Andes trein. Want tijdens deze familiereis Peru reis je per comfortabele expres bus die om 07.30 uur vertrekt. Neem de taxi naar het busstation en installeer je op je gereserveerde plaats. Onderweg, ca. 6 uur rijden, geniet je van het uitzicht op de Altiplano.

Je overnacht in een smal straatje van de rustige volkswijk San Blas, net even boven het centrale Plaza de Armas. De winkelstraten eromheen zijn, zoals overal in Peru gezellig druk, overal winkeltjes, barretjes en restaurantjes. Denk er daarna wel om dat de 5 minuten omhoog lopen naar je hotel nog niet meevallen op deze hoogte.

Dag 8: Familiereis Peru, van Puno met de bus naar Cusco

Niet per snelle, op souvenirverkoop gerichte toeristenbus, ook niet per mooie, maar dure en langzame Andes trein. Want tijdens deze familiereis Peru reis je per comfortabele expres bus die om 07.30 …

︿

Dag 9: Ontdek Cusco

Lekker op je gemak slenteren door de straatjes in het centrum. Ga in ieder geval even kijken in de barokke kerken en kathedraal rond de Plaza de Armas en bij de oude Inca muren in Calle Hatun en Loreto. Voor museum liefhebbers zijn het Incamuseum en het religieuze kunstmuseum de moeite waard en enkele van de hoogtepunten van Peru.

Hongerig geworden? Stap het Monasterio klooster binnen, nu een luxe hotel maar vol met antiek, schilderijen en religieuze beelden. Of check out de excursies aangeboden in de reisbureautjes rond het plein. Bij het Niños hostal, opgezet door Nederlanders is een school waar straatkinderen worden opgevangen. Je bezoek en bijdrage is welkom.

Dag 9: Ontdek Cusco

Lekker op je gemak slenteren door de straatjes in het centrum. Ga in ieder geval even kijken in de barokke kerken en kathedraal rond de Plaza de Armas en bij …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Dagtrip met gids en lunch. Reken op ca. € 40,- p.p veel vraag, tijdig boeken!

 • Dagtrip met gids en lunch. Reken op ca. € 40,- p.p veel vraag, tijdig boeken!

Dag 10: Familiereis Peru, van Cusco naar Ollantaytambo

Vandaag  reis je in een kleine groep per minibus door de heilige Vallei, zo genoemd vanwege de Inca ruïnes. De vallei ligt op ca. 2800m hoogte en is enorm vruchtbaar. Overal kleine dorpen, landbouwterrassen en plekjes met een mooi uitzicht. In Pisac zie je de oude Inca ruïne en de drukke markt (di, do en zo). Nog lokaler is die in Urubamba met groenten, fruit en huishoudspullen.

Na de lunch hier (of elders, het programma is flexibel) rijd je langs de snelstromende  Urubamba rivier naar het enorme Incafort in Ollanta(ytambo), een dorp aan het spoor tussen Cusco en Machu Picchu. Als je uitkijkt over de vallei snap je waarom de Spanjaarden hier niet tegen de Inca’s op konden die hen vanachter de enorme rotsblokken met pijlen belaagden.

Dag 10: Familiereis Peru, van Cusco naar Ollantaytambo

Vandaag  reis je in een kleine groep per minibus door de heilige Vallei, zo genoemd vanwege de Inca ruïnes. De vallei ligt op ca. 2800m hoogte en is enorm vruchtbaar. …

︿

Dag 11: Verken Ollanta

Je slaapt in een gezellige, simpele posada, op 5 minuutjes lopen van het station. Ben je vroeg wakker, wandel dan nog eens naar het fort en geniet van de vroege ochtendstilte. Vanuit de hoogte zie je de zon opgaan en het dorp wakker worden. Een bijzondere afwisseling en erg leuk voor de kinderen is een paardrijtocht. Ook te doen voor beginnen. Geef je wel een dag van tevoren op. 

Een andere trip vanmiddag zijn de zoutvlaktes van Salinas. Pak een collectivo naar Urubamba, ca. 30 minuten en de taxi naar de zoutpannen. Op de terugweg kun je nog een deel wandelen, je daalt dan af tot aan de weg naar Ollanta, waar je de collectivo weer oppakt. Veel Peru reizigers vinden Ollanta een verademing en boeken nog een nachtje bij.

Dag 11: Verken Ollanta

Je slaapt in een gezellige, simpele posada, op 5 minuutjes lopen van het station. Ben je vroeg wakker, wandel dan nog eens naar het fort en geniet van de vroege …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 40,- p.p.p.n. extra bij 4 personen

 • Reken op ca. € 40,- p.p.p.n. extra bij 4 personen

Dag 12: Familiereis Peru, van Ollanta naar Aguas Calientes

Vandaag naar het station waar tegen 09.30 uur de trein naar Aguas Calientes vertrekt. De ca. 1,5 uur durende treinreis door de bergen is de enige manier om er te komen, want hier in Peru zijn er geen wegen. Aguas Calientes, ook wel Machu Picchu Pueblo genoemd, is een druk en wat chaotische toeristendorp in een nauwe vallei aan weerszijde van de spoorlijn, die tegelijk het hart van het dorp vormt.

Hier liggen tientallen restaurantjes, dus voor de lunch is er keuze genoeg. Ga ’s middags badderen in de warme bronnen (vandaar de naam van het dorp) of wandel door de bergen naar een nabijgelegen waterval. Daarna terug naar de drukte en de barretjes waar reizigers die Machu Picchu gezien hebben hun ervaringen uitwisselen met de nieuwkomers.

Dag 12: Familiereis Peru, van Ollanta naar Aguas Calientes

Vandaag naar het station waar tegen 09.30 uur de trein naar Aguas Calientes vertrekt. De ca. 1,5 uur durende treinreis door de bergen is de enige manier om er te …

︿

Dag 13: Machu Picchu, terug naar Cusco

Al vroeg in de rij voor de eerste bussen naar Machu Picchu. Vanaf 06.30 uur kun je al weg, Na een half uurtje steil omhoog ben je er. De meeste reizigers zijn er pas na tienen, dus je hebt tijd om de sfeer rustig in je op te nemen. Het is nog mistig, pas als de zon sterker wordt, trekt de mist op en komen de ruïnes tevoorschijn. Een geweldig gezicht voor het hele gezin. Je brengt hier ongeveer drie uur door. 

Tegen lunchtijd raad ik je aan weer terug te gaan naar Aguas Calientes. Wat winkelen en je bagage ophalen bij je hotel, om 16.30 vertrekt je trein richting Cusco. De trein stopt niet in Cusco maar in Poroy en hier neem je een taxi naar je kleinschalige hotel.

local Hero

Een beperkt aantal reizigers kan de Huayna Picchu beklimmen, een bergtop met uitzicht op de ruines. Extra entree en tevoren opgeven. Ik zelf vind het niet echt de moeite waard tijdens je Peru familiereis. 

Dag 13: Machu Picchu, terug naar Cusco

Al vroeg in de rij voor de eerste bussen naar Machu Picchu. Vanaf 06.30 uur kun je al weg, Na een half uurtje steil omhoog ben je er. De meeste …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • De laatste nacht(en) regel ik zelf.

 • De laatste nacht(en) regel ik zelf.

Dag 14 - 16: Vlucht naar Lima, vertrek familiereis Peru

In de loop van de ochtend vertrek je naar de luchthaven voor de vlucht naar Lima. Je hebt bij aankomst de rest van de dag voordat je morgenavond naar Nederland vertrekt.

Neem een taxi naar de Indian markets, in de wijk Miraflores, tussen Ricardo Palma en Petit Thours Ave. (blok 52-55). Zoek een lokaal restaurantje in de buurt en eindig je bezoek aan Peru aan de kust in het grote Larcomar Shopping center. Scoor een kleurig kleed, lama pantoffels, keramiek of andere souvenirs.

Voldaan en vol van alle indrukken vertrek je in de avond naar de luchthaven, ca. 30 min. rijden. Je komt de volgende ochtend vroeg aan in Amsterdam.

Dag 14 - 16: Vlucht naar Lima, vertrek familiereis Peru

In de loop van de ochtend vertrek je naar de luchthaven voor de vlucht naar Lima. Je hebt bij aankomst de rest van de dag voordat je morgenavond naar Nederland …

︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Marcos

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Peru: