ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Combi busrondreis betaalbaar

reisduur:
20 dagen / 19 nachten
route:
Cancún - Playa del Carmen - Mérida - Campeche - Palenque - San Cristobal - Panajachel - Antigua - Flores - Tikal - Caye Caulker - Playa del Carmen - Cancún
reissom:
va. € 1670,- p.p. (bij 2 pers.) (Boek zelf je retourvlucht)

Het mooiste van Midden Amerika? Dat is een rondreis over het Yucatán schiereiland langs de ‘Ruta Maya’. Slenter door koloniale steden, ontdek de indrukwekkende Maya ruïnes, trek dor het dichte regenwoud en duik in de watervallen of cenotes. Je eindigt deze afwisselende rondreis Mexico-Guatemala-Belize op het blotevoeten eilandje Caye Caulker. Jouw lokale reisspecialist, je local Hero Valeria, regelt het allemaal voor je.

Je reist per shuttle en lijnbus, maar niet op de bonnefooi: de tickets en overnachtingen met ontbijt in kleinschalige, 3 sterren hotels zijn geregeld en er is een betrouwbaar aanspreekpunt. De bus tijden zijn zo gepland dat je zoveel mogelijk doet, zonder dat het te vermoeiend wordt. Naast de ‘must-do plekken’ blijft er genoeg tijd voor die leuke lokale plekjes.

Inclusief:
- privétransfer bij aankomst;
- 18 overnachtingen met ontbijt (Caye Caulker alleen logies);
- alle lijn- en shuttlebus tickets;  
- assistentie van je local Hero

Exclusief:
- internationale vluchten (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
- overige maaltijden;
- kleine lokale transfers;
- boottickets Caye Caulker v.v. (ca US$ 10,- p.p. enkel);
- upgrades of extra excursies; - entreegelden.

Wat is de beste reistijd in Guatemala en Belize?

Het klimaat in Guatemala en Belize is subtropisch. Je kunt er eigenlijk het hele jaar door wel naar toe. De temperatuur is eerder afhankelijk van de hoogte dan van de maand: in het laagland, tot ca 750 meter is het heet en vochtig, tussen de 25-40 C, tot ca. 1500 meter is het gematigd warm, zo tussen de 15 en 25 C, daarboven koelt het ’s nachts snel af en kan het vriezen.

Tussen half november en half mei is het meestal droog. In het regenseizoen, van mei t/m oktober, onze zomer, kunnen er overdag korte maar hevige buien vallen maar daartussen schijnt de zon uitbundig en warm blijft het altijd. In de tropische regen- en nevelwouden regent het zeker negen maanden per jaar veelvuldig.  Wel moet je van half juli t/m oktober rekening houden met het risico op orkanen. In de meeste gevallen zwakt de orkaan al af tot een tropische depressie. Vooral aan de kust bij Cancún en Playa del Carmen en in Belize kun je er last van hebben.  

Welk visum en paspoort heb ik nodig voor Guatemala en Belize?

Voor de reizen naar Guatemala of Belize is geen visum nodig. Bij aankomst krijg je een stempel in je paspoort dat recht geeft op een verblijf van maximaal 90 dagen. Je paspoort moet bij het verlaten van deze landen nog tenminste 6 maanden geldig zijn. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten.

Heb ik vaccinaties nodig voor Guatemala en Belize?

Vaccinaties voor Guatemala en Belize zijn niet verplicht. Aangeraden worden dtp en hepatitis A. Ga je in het zuiden dieper de binnenlanden in dan zijn malariapillen verstandig. Guatemala kent een beperkt malaria risico. Het verschilt per streek, in hoger gelegen gebieden is het risico bijna nul. Draag zoveel mogelijk beschermende kleding met lange mouwen, vooral bij zonsondergang, en spuit regelmatig anti muggen spray met 30-50% DEET. Het LCR kan je adviseren over malaria profylaxe. Ook op de website van GGD Reisvaccinaties vind je actuele informatie. 

Ook dengue komt voor, de muggen die dit overbrengen steken overdag, dus zorg ook dan voor een goede bescherming. Ook komt Zika voor, overgebracht door dezelfde muggen. Niet gevaarlijk behalve voor zwangere vrouwen. Check met de GGD of je huisarts voor het laatste advies.

Ga in ieder geval goed voorbereid op pad en laat je daarom tevoren tijdig, (d.w.z. tenminste 6 weken tevoren) adviseren. Op de website van het LCR, het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden. De prijzen van vaccinaties zijn wisselend, dus een beetje shoppen kan geen kwaad. Veel ziektekosten verzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten, het proberen waard. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen op reis. 

Is er tijdverschil met Guatemala en Belize?

In Guatemala en Belize is het  gedurende onze zomertijd 8 uur vroeger als in Nederland. In de wintertijd is het 7 uur vroeger.

Is het veilig in Guatemala en Belize? 

Guatemala en in mindere mate Belize zijn arme ontwikkelingslanden waar de verschillen tussen rijk en arm groot zijn. Je moet er daarom extra opletten. Maak kopieën van je reisdocumenten en mail die naar jezelf. Wees alert, gebruik de hotelkluisjes indien aanwezig, neem geen sieraden mee als dat niet nodig is, ga niet alleen naar afgelegen stranden en vermijdt, zeker bij donker afgelegen zijstraten / wijken. Zowel wij als onze local Hero, de man of vrouw ter plaatse, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van Nederland Wereldwijd van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor de actuele informatie over reizen naar Mexico.

Welke kleding neem ik mee naar Guatemala en Belize?

Zorg voor luchtige katoenen kleding in laagjes, slippers en stevige wandelschoenen. Reis je per bus dan is een warme sweater handig, de airco staat vaak hard te loeien, net als in sommige restaurants. Ook op het water koelt het soms snel af. Een petje of zo tegen de zon (is erg sterk) is een must net als goede zonnebrandcrème. Naar kerken en indiaanse dorpen ga je niet in short. Neem een omslagdoek mee om schouders en knieën te bedekken, ook handig voor op het strand. Aan de kust kun je wel zomer gekleed gaan. Men is erg sociaal maar de cultuur is vrij traditioneel. Het ‘machismo’, mannelijk chauvinisme is sterk. Reis je als vrouw alleen, kleed je dan niet uitdagend en vermijdt in vervelende situaties direct oogcontact. Mannen dragen in restaurants geen korte broek. Beleefdheid is belangrijk, men groet elkaar altijd uitgebreid en valt nooit met de deur in huis. Uitnodigingen sla je alleen indirect af, nooit gelijk. Te laat komen of helemaal niet, is geen probleem, men snapt dan dat is anders blijkbaar urgenter was.

Welke valuta is er in Guatemala en Belize?

In Guatemala betaal je met de Quetzal, in Belize met de Belize Dollar. Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor alvast de koers bekijken. In de grote steden kun je pinnen bij de automaten met cirruslogo. Doe dat wel bij daglicht en tijdens de openingstijden van de banken. Vergeet niet je bankpas uit te breiden naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen. In het binnenland en in de kleine dorpen zijn uiteraard geen pinautomaten, denk daar aan. Creditcards zijn in de grote toeristische plaatsen ok maar soms is een Visa creditkaart beter, niet overal wordt de Mastercard / Maestro geaccepteerd. De Banquetzal en Banco G y T accepteren Master/Cirrus en de meeste andere banken Visa. Neem ook wat cash dollars mee, die zijn overal gemakkelijk in te wisselen. Bedenk verder dat het prijsniveau in Belize hoger ligt dan je denkt, in ieder geval boven dat in Mexico en Guatemala. Let op dat het niet altijd duidelijk is of een prijs in Belizaanse of in Amerikaanse dollars vermeld staat. In toeristische centra kun je vaak met Amerikaanse dollars betalen.

Welke excursies zijn er in Guatemala en Belize?

In de toeristische plaatsen als Antigua, Panajachel, Flores, Caye Caulker enz. wordt een scala van excursies aangeboden. Ga  niet voor de allergoedkoopste, de grotere bedrijven zijn doorgaans professioneler, hebben betere gidsen en zorgen, nog belangrijker, voor verzekering en veiligheid. Fooien zijn gebruikelijk bij veel services, reken op ca. 10%. Rekeningen in bars/ restaurants zijn soms inclusief servicekosten maar dan nog wil men graag die 10%. Vraag altijd tevoren om de prijs en controleer je wisselgeld, vaak wordt te weinig teruggegeven.

Welke stekker heb ik nodig voor Guatemala en Belize?

De stopcontacten in Guatemala werken op 110-120 volt, je hebt een verloopstekker nodig. In Belize is er ook 110 V en Amerikaanse stekkers (2 platte polen) Nederlandse mobieltjes werken alleen als het een zgn. tri-band toestel is. Op het platteland of de kleinere eilanden voor de kust van Belize laat de bereikbaarheid te wensen over. Mailen / Whats appen via internet is het best.

Hoe reis ik door Guatemala en Belize?


Het wegennet in Guatemala en Belize is slechter als dat in Mexico. Vandaar ook dat als je deze landen combineert je de huurauto aan de grens achterlaat. Guatemala en Belize bereis je per lokale bus. Dat zijn niet de vrij gevaarlijke lokale ‘kippenbussen’ (doorgaans kleurige afgedankte Amerikaanse schoolbussen) maar speciale transferbussen die reizigers uit alle windstreken van de ene bestemming naar de andere brengen. In Belize reis je wél met het openbaar vervoer (de schoolbus). Dit omdat men hier geen buitenlandse vervoerders toelaat. Je regelt deze ter plaatse (men spreekt in Belize gewoon Engels) en van onze local Hero ontvang je info over lijnen, busstations en vertrektijden. Vervoer van en naar de busstations regel je zelf voordelig per taxi, wel zo veilig, te voet raden we niet aan.

Waar slaap ik in Guatemala en Belize?


Op je rondreis slaap je in diverse soorten hotels. We kiezen zoveel mogelijk voor authentieke middenklas hotels met privé faciliteiten, soms zwembad(je). Homestays zijn uiteraard simpeler, aan de kust kun je lekker upgraden en ook wat luxere hotels met zwembad kiezen, of, als je wilt, een all-inclusive resort. Niet echt local, wel lekker om je vakantie te besluiten. Vraag je local Hero om tips. Eten en drinken In de grotere plaatsen vind je genoeg keuze aan restaurants zowel lokale als bijvoorbeeld Italiaans, Mexicaans of Oosters. Simpele eettentjes heten geen restaurant maar comodores (eetgelegenheden). De hoofdmaaltijd van de dag is de lunch (almuerzo). Vaak is er een daghap (comida corrida) van rijst, aardappels, kip of vlees en groenten. Mais en bonen staan al sinds de tijd van de Mayas op het menu. Het diner, cena, is eigenlijk niet anders als de lunch. Ontbijten (desayuno) doet men meestal eenvoudig met koffie, fruit en wat zoets. Op straat en op de markt kun je diverse hapjes en snacks kopen: warme mais (elotes), gevulde mais hapjes (tamales) taco’s en tortilla’s. Daarbij verse fruitdrankjes milkshakes en bier (cerveza). Drink geen kraanwater, agua (sin or con) gaz is overal te koop. Koffie valt gek genoeg tegen in een koffieproducerend land als Guatemala. Alleen in speciale café ’s krijg je een sterke espresso, verder eerder een slappe koffie Americano. In Belize is rum dé drank, vooral de oude met kokossmaak is speciaal. Voor in de bus onderweg is het handig altijd wat drinken en snacks bij je te hebben.

 

Vluchtinformatie Guatemala en Belize

Zelf boeken
Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld* op: 
-vliegwinkel.nl  
-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-fairtickets.nl 
-skyscanner.com

*De internationale vlucht maakt dus geen onderdeel uit van de reis die je bij ons boekt. De bovenstaande links zijn ter informatie, we verdienen hier niet aan.

Let hierbij op het volgende: 

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra. 
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat. 
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten. 
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie. 
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.

Je vliegt naar
De meeste reizigers vliegen naar de hoofdstad Guatemala stad. Je kunt ook direct naar Belize City vliegen, veelal via de USA. Voordelig, als je combineert met Mexico, is vliegen naar Cancun in Yucatan, je maakt dan qua route een rondje Mexico, Guatemala, Belize, de beroemde reizigers ‘Maya Route’, zie ook de route van de budgetreis.

Maatschappijen 
Vlieg je naar Cancun dan zijn er veel mogelijkheden. Een comfortabele verbinding naar Guatemala stad is per KLM via Panama Stad. Of vlieg via de USA, bijvoorbeeld met Lufthansa of United via Houston. Vanaf Brussel vlieg je met Delta via Atlanta naar Guatemala stad. Naar Belize City vlieg je doorgaans met Delta of United.

Kosten 
Reken op ca. € 600,- tot 800,- voor een retour, soms wat lager, in het hoogseizoen, tijdens de Nederlandse schoolvakanties meer. Er zijn soms nog goedkopere mogelijkheden maar je moet overstappen, bent lang onderweg en het risico op vertragingen is groter. Vroeg boeken loont altijd.

Tijden 
* De meeste maatschappijen komen dezelfde dag nog aan.
* Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent.

Tips 
* Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie. 
* Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen.
* Let op speciale actieperiodes, bv. de KLM voordeelweken. 
Als je via de Verenigde Staten reist, dien je voor vertrek een zogenaamde  ESTA aan te vragen op de website van U.S. Customs. Wij adviseren je dit minimaal 2 weken voor vertrek te doen. Voor de aanvraag betaal je $14,-, te voldoen met een creditcard. Echter ben je na 1 maart 2011 in onder meer Iran, Irak, Soedan, Syrië, Libië, Somalië of Jemen geweest dan is een visum vereist. Regel dat minimaal 2 maanden tevoren.
* Doe je koffer of andersoortige bagage niet op slot. (tenzij TSA slot) Uit veiligheidsoverwegingen onderzoekt de Amerikaanse organisatie TSA (Transportation Security Administration) ongeveer 10% van alle bagage die aankomt op één van de vele luchthavens in de VS. Koffers en andere bagage worden geopend en zo nodig worden sloten geforceerd. TSA acht zich niet aansprakelijk voor eventuele schade. Aan reizigers die reizen naar of via de Verenigde Staten wordt dan ook door het ANVR aangeraden gebruik te maken van bagagebanden om zo eventuele schade aan de koffer en bagage te voorkomen.

Binnenlandse vluchten 
Mochten die nodig zijn dan regelt je local Hero de benodigde binnenlandse vlucht (en) op je route, houdt alles bij en verwerkt wijzigingen direct in je reisschema.

reisduur:
20 dagen / 19 nachten
route:
Cancún - Playa del Carmen - Mérida - Campeche - Palenque - San Cristobal - Panajachel - Antigua - Flores - Tikal - Caye Caulker - Playa del Carmen - Cancún
reissom:
va. € 1670,- p.p. (bij 2 pers.)
Het mooiste van Midden Amerika? Dat is een rondreis over het Yucatán schiereiland langs de ‘Ruta Maya’. Slenter door koloniale …
︿

Inclusief:
- privétransfer bij aankomst;
- 18 overnachtingen met ontbijt (Caye Caulker alleen logies);
- alle lijn- en shuttlebus tickets;  
- assistentie van je local Hero

Exclusief:
- internationale vluchten (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
- overige maaltijden;
- kleine lokale transfers;
- boottickets Caye Caulker v.v. (ca US$ 10,- p.p. enkel);
- upgrades of extra excursies; - entreegelden.

Wat is de beste reistijd in Guatemala en Belize? Het klimaat in Guatemala en Belize is subtropisch. Je kunt er eigenlijk …
︿
Vluchtinformatie Guatemala en Belize Zelf boekenTegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1 - 2: Aankomst Mexico, verblijf Playa del Carmen

Na je directe vlucht sta je eind van de middag op de luchthaven van Cancún waar je, na de wachtrij bij de douane, je eerste peso’s uit de ATM haalt. Je chauffeur staat in de aankomsthal op je te wachten en nadat je de bagage hebt ingeladen transfer naar je kleinschalige hotel in Playa del Carmen, ooit een stoffig vissersplaatsje, nu een drukke toeristen badplaats.

Voordeel daarvan: de gezellige winkel- en uitgaansstraten met eetgelegenheden en een groot (sportief) excursieaanbod voor elk wat wils. Niet te voren boeken, gewoon ter plaatse regelen als je zin hebt. Een of meer nachtjes is ideaal om bij te komen van je vlucht en je op te laden voor je Ruta Maya rondreis over het Yucatan schiereiland.

local Hero

Ga lekker aan het strand liggen en ’s avonds slenteren en (window) shoppen in de Quinta Avenida, de belangrijkste winkel- en uitgaansstraat. Zwemmen in een cenote, voor velen een van de hoogtepunten van Mexico, of een dagtrip naar het eiland Cozumel kun je makkelijk regelen. Bij Akumal (tussen Playa en Tulum) kun je (georganiseerd) snorkelen tussen de zeeschildpadden.

Dag 1 - 2: Aankomst Mexico, verblijf Playa del Carmen

Na je directe vlucht sta je eind van de middag op de luchthaven van Cancún waar je, na de wachtrij bij de douane, je eerste peso’s uit de ATM haalt. …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Reken op ca. € 35,- p.p.p.n. extra

  • Reken op ca. € 35,- p.p.p.n. extra

Dag 3: via Chichén Itzá naar Mérida

Vandaag vroeg op want de ADO lijnbus naar Chichén Itzá vertrekt om 08.45 uur. Over een vlakke wegen met hier en daar dorpjes kom je tegen twaalven aan. Tijd voor de lunch en een uitgebreid bezoek aan de ruïnes van deze laatste grote Mayastad met zijn tempels, sportvelden en piramides, zonder meer een van de highlights van Mexico.

Sla de cenote bij Chichén niet over: een van de vele met water gevulde ondergrondse grotten die Yucatán rijk is. De entree voor de ruïnes is ca. € 8,- p.p. Zorg er wel voor tegen 17.00 uur bij het busstation te zijn. Hier vertrekt om 17.20 uur de lijnbus naar Mérida, een korte trip van ca. 2 uur. Pak bij aankomst een taxi naar je kleinschalige hotel in het centrum.

local Hero

Eten met de locals doe je op de markt in het Santiago park. Een grote kom Sopa de Lima (kalkoen/lime soep) met tortillas en knapperige empanada’s: deeghapjes met kaas en ‘’boom’’ spinazie (chaya). Ook churro’s, een soort oliebollen, zijn niet te versmaden.

Dag 3: via Chichén Itzá naar Mérida

Vandaag vroeg op want de ADO lijnbus naar Chichén Itzá vertrekt om 08.45 uur. Over een vlakke wegen met hier en daar dorpjes kom je tegen twaalven aan. Tijd voor …

︿

Dag 4: Mérida, excursie Celestún of Uxmal

Mérida (‘de witte stad’) met zijn koloniale gebouwen kent een relaxte sfeer. Loop even de kathedraal aan de Plaza Grande binnen en neem een paardenkoetsje  over de Paseo de Montejo. Toeristisch maar toch leuk. Had je altijd al een hangmat willen kopen, dan is Mérida de plek: fijn geweven en van hoge kwaliteit. Ook de locals kopen en gebruiken ze veel.

Wie het verblijf verlengt, heeft tijd voor de flamingo’s van Celestún, een natuurgebied op ca. 100 km van Mérida. Laat je rijden, je wordt opgehaald en gebracht bij je kleinschalige hotel en de vislunch in een strandrestaurantje is inclusief. Of bezoek Uxmal, een van de best bewaard gebleven Mayasteden en niet druk. Tip: klim op de 5e tempel aan de oostkant en je hebt het mooiste uitzicht.

local Hero

Andere leuke souvenirs zijn de guayaberas, wit katoen of linnen los vallende shirts met traditioneel borduurwerk (heren) of de hipiles, idem, gedragen door de lokale vrouwen.

Dag 4: Mérida, excursie Celestún of Uxmal

Mérida (‘de witte stad’) met zijn koloniale gebouwen kent een relaxte sfeer. Loop even de kathedraal aan de Plaza Grande binnen en neem een paardenkoetsje  over de Paseo de Montejo. …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Reken op ca. €55,- p.p.

  • Reken op ca. €55,- p.p.

Dag 5: Lijnbus naar Palenque

Vandaag een echte ‘bus’ dag: De rit naar Palenque duurt ca. 9 uur. Ga op tijd weg want je kleinschalige hotel in Palenque (niet in de stad zelf maar de weg naar de ruïnes) heeft een mooie tropische tuin met zwembad en daar waren wij na al die busreizen wel aan toe. Het eerste deel van je reis voert langs de kust van de Golf van Mexico naar het zuiden.

Busstations zijn georganiseerd en netjes, wel is er in en om soms wat onguur volk. Neem net als de Mexicanen een taxi van en naar de busstations, loop niet rond maar ga gelijk naar binnen. Je zult zien: het is een efficiënte manier van reizen en je komt al snel in contact met de locals.

local Hero

Zorg voor een dag rugzakje voor je waardevolle spullen, water en snacks. Neem een kussentje en warme trui mee, vaak staat de airco te loeien. Ook oordopjes en ooglapje als je wilt slapen zijn handig. Je grote bagage gaat onderin mee, let op dat deze wel in- en uitgeladen wordt. je krijgt een reçu.

Dag 5: Lijnbus naar Palenque

Vandaag een echte ‘bus’ dag: De rit naar Palenque duurt ca. 9 uur. Ga op tijd weg want je kleinschalige hotel in Palenque (niet in de stad zelf maar de …

︿

Dag 6: Excursie Palenque en watervallen

Vandaag uiteraard een bezoek aan Palenque zelf. Het is maar een kwartiertje rijden vanaf je hotel. Je vertrekt om 08.00 uur zodat je de drukte en warmte van de zon voor bent. Het uitgestrekte complex ligt midden in de tropische natuur en is nog slechts gedeeltelijk opgegraven. Je kunt je zo echt een voorstelling maken van hoe men hier ooit geleefd heeft.

Na de lunch transfer naar de (azuurblauwe) watervallen van Agua Azul en Misol Ha voor een duik in het koele water. Daarna reis je door naar San Cristóbal (aankomst in de avond). Het laatste stuk voert door de bergen van de deelstaat Chiapas. Het kleurige San Cristóbal zelf, op 2100 meter hoogte, is het centrum van de Indianen cultuur en heeft een levendige markt.

local Hero

Je neemt vandaag al je bagage mee. Pak wat je voor overdag nodig hebt, o.a. je zwemspullen, water, wat snacks en zonnebrandcrème in een dag rugzakje. Let op: als het flink geregend heeft zijn de watervallen eerder bruin dan azuurblauw.

Dag 6: Excursie Palenque en watervallen

Vandaag uiteraard een bezoek aan Palenque zelf. Het is maar een kwartiertje rijden vanaf je hotel. Je vertrekt om 08.00 uur zodat je de drukte en warmte van de zon …

︿

Dag 7 - 8: Budgetreis Guatemala, ontdek San Cristóbal

Natuurlijk valt er in San Cristóbal al genoeg te zien, alles is te voet goed te doen. Maar het zou jammer zijn als je niet voldoende tijd had voor de omgeving. Bezoek de indianen dorpjes zoals het bergdorp Chamula of Zinacatan, maak een trekking in de omgeving (lekker je benen strekken na die bus kilometers) of, als je al wat ervaring hebt, maak een ritje per paard.

Een aanrader is een dagexcursie naar de spectaculaire Sumidero Canyon. De 2 uur durende boottocht door het ravijn midden in de tropische natuur voert langs 1000 meter hoge rotswanden. Wie geluk heeft ziet er krokodillen zonnebaden. Ook zie je het ‘’pueblo magico’’ Chiapa del Corso.

local Hero

Op de markt bij de Santo Domingo kerk is een handicrafs markt, langs Calle Insurgentes een meer toeristische markt en boven de Santo Domingo kerk is de lokale groenten en fruitmarkt, leuk om hier een beetje rond te slenteren.

Dag 7 - 8: Budgetreis Guatemala, ontdek San Cristóbal

Natuurlijk valt er in San Cristóbal al genoeg te zien, alles is te voet goed te doen. Maar het zou jammer zijn als je niet voldoende tijd had voor de …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Reken op ca. € 40,- p.p.

  • Reken op ca. € 40,- p.p.

Dag 9 - 10: San Cristobal naar Panajachel

Vandaag een dag (reken op ca. 9 uur totaal) bussen: dwars door zuidelijk Yucatán de grens over naar de hooglanden van Guatemala en Panajachel (‘Pana’) aan de oever van het Lake Atitlan. Ideaal voor de winnende vakantiefoto: de drie vulkanen San Pedro (3020 m), Atitlan (3535 m.) en Toliman (3158 m.) op de achtergrond en het spiegelende meer ervoor.

De drukke hoofdstraat, de Calle Santander, is dé plek om wat te eten en te shoppen voor souvenirs. Aan het eind ligt het openbare strand. Neem er een duik of huur een kajak voor een tochtje van een paar uur over het meer. Sowieso zijn boottochtjes gewild: bijvoorbeeld naar de 12 andere indianen dorpen rond het meer.

Dag 9 - 10: San Cristobal naar Panajachel

Vandaag een dag (reken op ca. 9 uur totaal) bussen: dwars door zuidelijk Yucatán de grens over naar de hooglanden van Guatemala en Panajachel (‘Pana’) aan de oever van het …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • meerdere vertrekken per dag. Reken op ca. € 34,- p.p. min. 2 pers. Met een Engelse gids betaal je iets meer.

  • meerdere vertrekken per dag. Reken op ca. € 34,- p.p. min. 2 pers. Met een Engelse gids betaal je iets meer.

Dag 11 - 12: naar Antigua, voormalig oude hoofdstad

Vanochtend op je gemak ontbijten en dan transfer van ca. 3 uur naar het koloniale Antigua, ooit de hoofdstad van Guatemala. Reis je donderdags of zondags, dan maak je nog een stop in Chichicastenango voor de indianenmarkt. Antigua is een relaxt stadje met een heerlijk klimaat boordevol kerken, kloosters en koloniale gebouwen.

Bekend is de Arco de Santa Catalina, een okergele overdekte brug, waardoor kloosterlingen ongezien de straat over konden steken. De Volcan de Aqua steekt boven alles uit en de fontein in Park Central hét meeting point van de stad. Fijne lokale eettentjes, bars en een gezellige, toeristische drukte.

local Hero

Mooi uitzicht heb je van El Cerro de la Cruz. Neem een taxi, de weg erheen is niet zo veilig alleen. Verleng met een of meer dagen en bezoek een koffieplantage, maak een relaxt tripje op de rug van een ezel (‘mule ride’) of, sportiever, een klim naar een vulkaantop, zie ook onze Guatemala TOP 5.

Dag 11 - 12: naar Antigua, voormalig oude hoofdstad

Vanochtend op je gemak ontbijten en dan transfer van ca. 3 uur naar het koloniale Antigua, ooit de hoofdstad van Guatemala. Reis je donderdags of zondags, dan maak je nog …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Reken op ca. € 35,- p.p.

  • Reken op ca. € 35,- p.p.

Dag 13 - 14: Antigua naar Flores, bezoek Tikal

Je verlaat Antigua om ca. 07.00 uur voor een lange busrit (ca. 10 uur). Eerst per shuttlebus naar de hoofdstad Guatemala, vandaar per 1e klas lijnbus naar Flores. Onderweg krijg je een goede indruk van het landschap. Langzaam kom je in het tropisch oerwoud. Je overnacht op Flores eiland, je kleinschalige hotel heeft een dakterras met uitzicht op het meer.

Tikal: 16 km2 Maya ruïnes (zo’n 3000 totaal) midden in het oerwoud. Juist die ligging en de ochtend- of avondmist die ze een mysterieus tintje geeft, maakt Tikal zo bijzonder. Je vertrekt vroeg in de ochtend (ca. 04.30 uur) of (toeslag ca. US$ 15,- p.p.) om 03.30 uur voor een ‘’sunrise’’ tour. Dan heb je ook een gids, anders kun je die huren bij de parkingang.

local Hero

Je entreeticket (ca. US$ 22,-) koop je zelf een of meer dagen tevoren bij de bank Banrural (kantoren overal in Guatemala). Er zit er ook een bij de ingang van Tikal maar die gaat om 06.00 uur open en er staat vaak een rij. Doe je de sunrise tour dan moet je sowieso al een ticket hebben. Neem een petje, zonne- en muggen crème, goede schoenen, water en wat snacks mee en laat waardevolle spullen achter in de kluis van je hotel. Kies ook zelf hoe laat je terug wilt, om 12.30, 15.00 of 17.00 uur.

Dag 13 - 14: Antigua naar Flores, bezoek Tikal

Je verlaat Antigua om ca. 07.00 uur voor een lange busrit (ca. 10 uur). Eerst per shuttlebus naar de hoofdstad Guatemala, vandaar per 1e klas lijnbus naar Flores. Onderweg krijg …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Ixpanpajul Nature Park. Reken op ca. € 40,- p.p.

  • Ixpanpajul Nature Park. Reken op ca. € 40,- p.p.

Dag 15: Flores naar Caye Caulker

Vroeg in de ochtend (ca. 05.00 uur) wordt je opgehaald voor de rit (ca. 4 uur) van Guatemala naar Belize. Je wordt afgezet bij de waterterminal, waar je zelf een kaartje koopt (ca. US$ 18,- p.p.) voor de watertaxi naar Caye Caulker, een ‘go-slow’ plat zandeilandje op het koraalrif. Maar ca. 7 km lang en op het breedste punt zo’n 600 meter breed. No shirt, no shoes, no problems, dat zegt het wel.

Caye Caulker is een klein dorpje met een relaxe sfeer. Geen grote hotels, alles is van de dorpelingen en meer vervoermiddelen dan golfkarretjes kom je niet tegen. Een gezellig centrumpje, fijne lokale eethuisjes en aan de randen van het eiland de mangroves. Er is weinig echt strand, het is juist het koraalrif eromheen dat reizigers trekt.

Dag 15: Flores naar Caye Caulker

Vroeg in de ochtend (ca. 05.00 uur) wordt je opgehaald voor de rit (ca. 4 uur) van Guatemala naar Belize. Je wordt afgezet bij de waterterminal, waar je zelf een …

︿

Dag 16 - 17: Caye Caulker, nature walks

Rond Caye Caulker wordt veel georganiseerd. Natuurlijk mag je een snorkeltrip niet missen, maar ook een boottochtje naar de leefomgeving van de zeekoe (de manatee) is een must. Voor de liefhebbers zijn er  nature walks (ja, er zitten meer dan 100 vogelsoorten!) en boottrips om te vissen op kleine, grote en nog grotere barracuda’s. Er staat altijd wel wat wind, ideaal voor surfers.

Wil je toch wat ‘strand’, gebruik dan de houten pieren die de zee in steken of ga naar ‘’the Split” met iets van een strand en een gezellig rum café. Een mooie zonsondergang ook, pas wel op als je gaat zwemmen: de houten palen in het water van de pier jeuken als je ze aanraakt.

Dag 16 - 17: Caye Caulker, nature walks

Rond Caye Caulker wordt veel georganiseerd. Natuurlijk mag je een snorkeltrip niet missen, maar ook een boottochtje naar de leefomgeving van de zeekoe (de manatee) is een must. Voor de …

︿

Dag 18: Caye Caulker naar Playa del Carmen

Vanochtend pak je je spullen weer bij elkaar voor de watertaxi van Caye Caulker terug naar het vasteland. Na een halfuurtje varen komt Belize stad in zicht. In de haven pak je een taxi (wel zo veilig) naar het busstation. Van hier vertrekt de eerste klas lijnbus (gereserveerde plaatsen) naar de stad Chetumal aan de grens met Mexico (ca. 3 uur).

Een prijziger (US$ 55,-) maar veel sneller is de watertaxi via Caye Caulker naar San Pedro naar Chetumal (totaal ca. 3 uur varen) Gaat 1x per dag, check bij de terminal op Caye Caulker. Vanuit Chetumal reis je in ca. 4, 5 uur per lijnbus naar Playa, waar je de avond hebt om in de gezellige uitgaansstraten de laatste toritillas te verschalken.

local Hero

Neem een warme trui of sweater mee in de bus want de airco staat vaak op standje vriezen. Bij het passeren van de grens betaal je ca. Belize $ 40,-, aan de Mexicaanse kant de arrival tax.

Dag 18: Caye Caulker naar Playa del Carmen

Vanochtend pak je je spullen weer bij elkaar voor de watertaxi van Caye Caulker terug naar het vasteland. Na een halfuurtje varen komt Belize stad in zicht. In de haven …

︿

Dag 19: Vertrek Mexico, terugvlucht vanuit Cancún

Na het ontbijt eindigt je individuele rondreis Mexico, Guatemala Belize. In de loop van de dag transfer naar de luchthaven van Cancún voor de vlucht terug naar Europa. Je komt de volgende ochtend vroeg aan in Amsterdam. Je budget rondreis langs de Ruta Maya zit erop.

Tip: heb je nog wat extra vrije dagen, plan die dan in, je zit op deze trip best veel in de bus en juist die paar extra vrije dagen maken een groot verschil. Vraag local Hero Valeria, je lokale reis-expert, naar de mogelijkheden.

Dag 19: Vertrek Mexico, terugvlucht vanuit Cancún

Na het ontbijt eindigt je individuele rondreis Mexico, Guatemala Belize. In de loop van de dag transfer naar de luchthaven van Cancún voor de vlucht terug naar Europa. Je komt …

︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Valeria

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Mexico: