reisduur:
15 dagen / 14 nachten
route:
Antananarivo - Andasibe - Antsirabe - Ambositra - Ranamafana - Ambalavoa - Ranohira - Tulear - Ifaty - Antananarivo
reissom:
va. € 1615,- (2 pers.); € 1100,- (4 pers.); 1 lokale vlucht ca. € 299,-

Madagaskar, waar ligt dat eigenlijk? Dat is het eerste wat je vaak hoort als je zegt dat je van plan bent er op vakantie te gaan. Baobab bomen en half apen, tropische natuur, en oh ja, spreken ze er niet vooral Frans?

Een individuele budget rondreis Madagaskar is nog ongewoon. Gelukkig want daarom is het land niet overlopen door de massa. Je treft er de mooiste nationale parken met exotische vogels, dieren en een uitbundige natuur.

Maar niet alleen de natuur, ook de bevolking van Madagaskar is een kleurrijke mengelmoes: Aziaten, Afrikanen en Arabieren, allemaal met hun eigen cultuur en gebruiken.

De wegen zijn doorgaans niet al te best en de afstanden groot. Daarom reis je individueel per auto met chauffeur. Afhankelijk van je route boek je 1 of meer lokale vluchten.

Inclusief:
- alle transfers van/naar het vliegveld;
- alle vervoer per ac auto met Engels (evt. Frans) sprekende chauffeur tussen Tana en Tulear;
- overnachtingen met ontbijt (Ifaty alleen logies), op dag 5 in eenvoudige gÎte rural lunch en diner;  
- assistentie van je chauffeur en/of local Hero;
- CO2 compensatie reis.

Exclusief:
- internationale vlucht, lokale vlucht;
- overige maaltijden;
- upgrades of extra excursies;
- alle entrees, evt. parkgidsen, fooien etc.;
- visum, zie ook praktisch.

Let op:
annuleren van een Madagaskar trip na het boeken is duur, kosten voor het annuleren van binnenlandse vluchten bedragen 100%. Zorg voor een goede annuleringsverzekering.

Beste reistijd Madagaskar

Madagaskar beslaat van noord naar zuid ca. 1600 km en van west naar oost ca. 650 km. Bovendien zijn er veel verschillende landschappen in Madagaskar, elk met een eigen micro klimaat. De beste reistijd voor Madagaskar is april t/m november. Echter ook de kerstperiode wordt populair en de route van Tana naar Tulear kan het hele jaar gedaan worden. Aan de kust van Madagaskar (Ifaty, Sainte Marie, Nosy Be etc.) is het altijd tropisch warm. In het hoogland is het in juli en augustus overdag wel 20 C maar avonds koelt het sterk af, dus een warme trui is dan een must! Oktober t/m december zijn het warmst.

* April en mei
Prima periode om Madagaskar te bezoeken, rustig en met aangename temperatuur. Er zijn veel dieren te spotten en zo na de regentijd is alles mooi groen. Sommige gebieden, zoals Bemeraha kunnen te nat zijn om te komen.
* Juni t/m augustus
In deze wintertijd is de temperatuur in Madagaskar aangenaam maar ’s nachts in het hoogland is het fris. Nog steeds niet druk op de laatste 3 weken van juli na (start Franse vakanties) en op St Marie, vanwege de walvissen hier. In het oosten kan het flink regelen. Het is een goede periode voor wandelingen en aan de kust van Madagaskar is het niet warm of klam.
* September t/m november
Dit is de lente van Madagaskar, waarin dieren het meest actief zijn. Ideaal voor vogelspotters. Wil je walvissen zien (juli t/m end september) dan is dit je laatste kans. Oktober is de drukste maand, ook de in natuurparken van Madagaskar.
* December
Doorgaans warm, zo net voor het regenseizoen van Madagaskar. Het regenwoud zelf en het noorden zijn aangenaam maar het zuiden en de kust zijn warm. Zonder airco auto niet fijn.
* Januari t/m maart
Tijdens de regentijd zijn sommige hotels gesloten en bepaalde gebieden zijn dan niet bereikbaar. De kust en een aantal parken zijn gewoon te bereizen.

Visum & paspoort voor Madagaskar

Voor de reizen naar Madagaskar is een visum nodig en een paspoort, dat bij vertrek minimaal nog zes maanden geldig is. Het visum, max. 30 dagen geldig, koop je op de luchthaven van Tana bij aankomst. Maar moet uiterlijk 72 uur van tevoren een “elektronische toestemming ” aanvragen om het land binnen te mogen reizen via deze website. Het kost ongeveer € 24,- plus € 10,- voor een zgn. toeristenvignet. Dit geldt voor reizigers met Nederlandse en Belgische nationaliteit. Ook visa voor 60 tot 90 dagen zijn mogelijk.

Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten voor Madagaskar. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van het of de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt.

Vaccinaties & gezondheid

Voor Madagaskar zijn geen vaccinaties verplicht. Aangeraden wordt wel een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. Ga goed voorbereid op pad en laat je daarom tevoren tijdig, (d.w.z. tenminste 6 weken tevoren) adviseren. Op de website van het LCR, het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden.

De prijzen van vaccinaties zijn wisselend, dus een beetje shoppen kan geen kwaad. Veel ziektekosten verzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten, het proberen waard. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen op reis. Maak je op weg naar Madagaskar een tussenstop in een land waar gele koorts voorkomt, dan moet je bij binnenkomst een vaccinatie (stempel) hebben.

Madagaskar kent malaria risico. Het verschilt per streek, in hoger gelegen gebieden en in de winter (onze zomer) is het risico minder. Draag zoveel mogelijk beschermende kleding met lange mouwen, vooral bij zonsondergang, en spuit regelmatig anti muggen spray met 30-50% DEET. Het LCR kan je adviseren over malaria profylaxe. Kraanwater is niet drinkbaar, drink flessenwater, het is overal goedkoop verkrijgbaar.

Tijdsverschil met Madagaskar

Op Madagaskar is het gedurende onze zomertijd 1 uur later als in Nederland. In de wintertijd is het 2 uur later.

Veiligheid in Madagaskar

De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de man of vrouw ter plaatse, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken, reisadviezen.nl

Madagaskar is een veilig land. Kleine criminaliteit komt weinig voor en over het algemeen kun je ’s avonds zonder problemen op straat lopen. Pas wel op in Tana en in drukke toeristische gebieden. Laat papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat. Maar vergeet dan niet ze tijdig uit de kluis te (laten) halen.

Taal

De officiële taal is het Malagasy. De grootste bevolkingsgroep (vooral in de hooglanden) is de Merina. Daarnaast zijn er nog 17 andere bevolkingsgroepen met hun eigen gebied en cultuur. In de steden en in het toerisme wordt vooral Frans, de tweede taal, gesproken. Engels, officieel de derde taal, wordt (nog) weinig gesproken.

Kleding & gewoontes

Madagaskar is een van armste landen van de wereld. Inmiddels is men op de meeste plaatsen wel gewend aan westerse toeristen maar in vergelijking met Mauritius, Seychellen, Zuid Afrika enz. staat het toerisme in de kinderschoenen. 
Bedenk dat westerse kledinggewoonten (korte broek en blote armen) niet als vanzelfsprekend worden geaccepteerd. Ga ook niet met strandkleding een stad of dorp in, topless is op Madagaskar verboden. Bezoek je een kerk, draag dan een lange broek/jurk (schouders en knieën bedekt) en praat zachtjes. Zo blend je in de lokale sfeer en voel je je het prettigst.

Geld & pinnen

Op Madagaskar betaal je met de Malagasische Ariary (MGA). Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor alvast de koers bekijken. Als je cash euro biljetten wisselt, dan geven die van 50 en 100 de beste koers. Pinnen met je bankpas kan niet, wel met je creditcard (alleen Visa) maar dat is niet altijd mogelijk en ook duur. Creditcards worden verder alleen in de luxe hotels geaccepteerd. Zorg dus voor US$ of Euro cash, geen beschadigde biljetten en 50 Euro biljetten of kleiner.
Zorg, als je gewisseld hebt voor voldoende kleingeld, handig voor in kleine winkels, op markten of voor gidsen, chauffeurs enz.

Fooien & entrees

Gebruikelijk Je chauffeur verwacht enkele US$ of Euro p.p. per dag. Ook in restaurants, bars, en voor allerlei services heb je al snel wat nodig. Als je weet hoe laag de salarissen liggen en je realiseert dat van het geld hele families worden onderhouden, dan begrijp je dat hier wat makkelijk mee omgaan het best is. Op je totale vakantiebudget valt het immers mee. Vriendelijkheid is bijna altijd oprecht.
De entreegelden zijn exclusief. Voor de meeste parken moet worden betaald: tussen de € 15,- en € 20,- p.p., privéparken zijn goedkoper, zo tussen de € 5,- en € 15,- p.p.
Op Madagaskar is het vanwege de werkgelegenheid verplicht in de parken een lokale gids in te huren. Dit is niet inbegrepen, je spreekt het ter plaatse zelf af, wel zo flexibel.

Eten/drinken

Maaltijden op Madagaskar zijn niet duur, al helemaal niet in een lokaal eettentje langs de weg. Een bord rijst met ‘bredes’ (een soort spinazie) en wat vlees, een omelet met brood of Mi-Sao (soort dunne bami): veel meer dan € 2,- ben je niet kwijt. In (hotel) restaurants kost een lunch ca. € 4 tot € 8,-, een diner ca. € 8,- tot € 20,-. Picknicken onderweg kan natuurlijk ook.

Op Madagaskar wordt vooral rijst gegeten met groente/vlees stoofpotjes als de Romazava. Vermijd de pittige tomaten of hete groente curries of vraag of die wat minder gepeperd kunnen. Verder eet je vis, pizza, Chinees enz. Geflambeerde bananen zijn het nationale toetje. Tropisch fruit is er in overvloed, vooral van oktober t/m december: mango, ananas, bananen, lychees, noem maar op.

Frisdrank (in literflessen, die je in restaurants ook gewoon deelt) en mineraal water zijn overal verkrijgbaar net als bekertjes yoghurt. Het lokale Three Horses bier zit meestal in grote flessen. Ook wijn wordt lokaal geproduceerd. Vermijd buitenlands bier of wijn, daar zit erg veel belasting op. 

Elektriciteit / water

De stopcontacten op Madagaskar werken op 220-230 volt. Je hebt wel een wereldstekker nodig, meestal zijn er verschillende soorten stopkontakten, vaak met 2 dunne polen. Straten zowel in de stad als op het platteland zijn vaak slecht verlicht, een goede zaklamp meenemen is dus een must. Stroomuitval in je hotel kan voorkomen, net als gebrek aan warm water. Kraanwater is niet drinkbaar, maar overal is mineraal water in flessen te koop.

Getting around

Je reist op Madagaskar in een huurauto met Engels sprekende chauffeur. Boek je laat, dan is het mogelijk dat er geen Engels sprekende chauffeur beschikbaar is en krijg je een Frans sprekende. De wegen zijn doorgaans 2 baans, smal, geasfalteerd maar wel met regelmatig gaten erin. Daarbij nog veel bochten en hoogteverschil. Gemiddeld haal je niet meer dan ca. 40 km per uur, dus je bent ook over korte afstanden vrij lang onderweg. Het is ook wel de charme van het land. 
De infrastructuur in dit arme land is slecht, soms zijn wegen niet begaanbaar en moet een alternatieve route worden gekozen Wees positief en flexibel, dat is het beste. Sommige delen van het land zoals Bekopaka zijn alleen per 4WD te bereiken.

Verblijf

Gezien het beperkte aantal hotels op Madagaskar, kan het voorkomen dat op sommige plaatsen een gepland hotel (nog) niet te reserveren valt. Vaak omdat groepen hier tot ca. een maand tevoren nog een claim op hebben. Er wordt dan altijd direct een alternatief hotel geboekt en daarnaast, als het echt een fijn hotel is dat de moeite van het wachten waard is, wordt er een zgn. wachtlijst boeking aangehouden. Je local Hero heeft meer informatie.

Zelf boeken 

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld op: 
-vliegwinkel.nl  
-vliegtickets.nl 
-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-skyscanner.com

Tip: deze vliegsites bieden geen standaard CO2 compensatie. Je kunt dat zelf doen, bijvoorbeeld via Carbonkiller.org. Met jouw bijdrage halen zij CO2 rechten uit de markt. Boek je via het Amerikaanse FlyGRN, dan is CO2 compensatie inclusief.


Let hierbij op het volgende: 

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra. 
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat. 
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten. 
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie. 
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is. 

Je vliegt naar 

Je vliegt naar de hoofdstad Antananarivo (Tana). Er zijn geen rechtstreekse vluchten, je moet altijd overstappen, veelal in Parijs. Ook via Istanbul (Turkish Airlines) is mogelijk. 

Air Madagascar 

Ook kun je vliegen met Air Madagascar. Hoewel, als je internationaal met hen vliegt, je korting krijgt op hun binnenlandse vluchten, zijn ze niet aan te raden vanwege de vele vluchtwijzigingen en annuleringen. 

Binnenlandse vluchten 

Deze worden (tenzij in het geval hierboven) geboekt door je local Hero. 

Combi met Mauritius of de Seychellen 

Sommige reizigers combineren met Mauritius of de Seychellen. Met Air Mauritius of Turkish Airlines kun je via Mauritius naar Madagaskar. Met Air Seychelles kun je tweemaal per week vanuit Düsseldorf via Seychelles naar Madagaskar. Onze ervaring is echter dat dit al snel teveel van het goede wordt, Madagaskar alleen heeft al zoveel te bieden… 

Kosten 

Reken voor een internationale retourvlucht op tenminste € 700,- a € 800,- Er zijn goedkope mogelijkheden, zoals met Ethiopian, soms zelfs rond de € 600,-. Reken in de drukke tijden toch al snel € 800/€ 900,-. 

Maatschappijen 

De meeste reizigers vliegen met Air France /KLM via Parijs of Nairobi. Ook Turkish Airlines biedt een betaalbare verbinding, de overstaptijd is afhankelijk van de vluchtdag, dus kies een snelle overstap als dat mogelijk is. Verder is Ethiopia Airlines een mogelijkheid. Zij vliegen via Addis Ababa met een moderne vloot (onderhouden door Lufthansa), oa. vanaf Brussel en London en Amsterdam (meerdere overstappen). Kijk maar eens op skyscanner.nl.

Tijden 

* Op Air France (dagvlucht) na komen veel maatschappijen een dag later aan (nachtvluchten). De terugvlucht is doorgaans een nachtvlucht. Houd hier rekening mee bij je dagplanning. 
* Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent. 
* Naast prijs is vluchtduur en overstap ook belangrijk.

Tips 

* Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie. 
* Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen. 
* Let op speciale actieperiodes, bv. De KLM Wereld Deal Weken.

reisduur:
15 dagen / 14 nachten
route:
Antananarivo - Andasibe - Antsirabe - Ambositra - Ranamafana - Ambalavoa - Ranohira - Tulear - Ifaty - Antananarivo
reissom:
va. € 1615,- (2 pers.); € 1100,- (4 pers.); 1 lokale vlucht ca. € 299,-
Madagaskar, waar ligt dat eigenlijk? Dat is het eerste wat je vaak hoort als je zegt dat je van plan …
︿

Inclusief:
- alle transfers van/naar het vliegveld;
- alle vervoer per ac auto met Engels (evt. Frans) sprekende chauffeur tussen Tana en Tulear;
- overnachtingen met ontbijt (Ifaty alleen logies), op dag 5 in eenvoudige gÎte rural lunch en diner;  
- assistentie van je chauffeur en/of local Hero;
- CO2 compensatie reis.

Exclusief:
- internationale vlucht, lokale vlucht;
- overige maaltijden;
- upgrades of extra excursies;
- alle entrees, evt. parkgidsen, fooien etc.;
- visum, zie ook praktisch.

Let op:
annuleren van een Madagaskar trip na het boeken is duur, kosten voor het annuleren van binnenlandse vluchten bedragen 100%. Zorg voor een goede annuleringsverzekering.

Beste reistijd MadagaskarMadagaskar beslaat van noord naar zuid ca. 1600 km en van west naar oost ca. 650 km. Bovendien …
︿
Zelf boeken Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1: Aankomst budget reis Madagaskar, Antananarivo

Na je lange vlucht met overstap, is het fijn weer voet te zetten op vaste grond. Wissel gelijk wat geld op luchthaven, dat gaat hier veel sneller als in het centrum. Je chauffeur staat in de aankomsthal op je te wachten en nadat je de bagage hebt ingeladen ben je in een half uurtje in je hotel in de bij veel reizigers favoriete wijk in het centrum van Antananarivo (ofwel Tana, zoals de locals zeggen)

Kom je laat aan op deze budget reis Madagaskar, dan is het wellicht verstandig extra nachtje bij te boeken. Voordeel is dat je dan even kunt bijkomen van de vlucht en wat uitslapen, want dat komt er de komende dagen niet van.

Dag 1: Aankomst budget reis Madagaskar, Antananarivo

Na je lange vlucht met overstap, is het fijn weer voet te zetten op vaste grond. Wissel gelijk wat geld op luchthaven, dat gaat hier veel sneller als in het …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 14,- p.p.p.n. extra.

 • Reken op ca. € 14,- p.p.p.n. extra.

 • De eerste nachten regel ik liever zelf.

 • De eerste nachten regel ik liever zelf.

 • reken op ca. € 25,- p.p.p.n. extra.

 • reken op ca. € 25,- p.p.p.n. extra.

Dag 2: Antananarivo naar Andasibe

Na het ontbijt stap je in je privé auto en rijdt je chauffeur, tevens gids, je in ca. 3,5 uur naar Andasibe. (ca. 120 km) Als je de stad eenmaal uit bent, reis je door de hooglanden oostwaarts. Het droge landschap doet wel wat denken aan de Franse Provence. Langzaam maakt het plaats voor een veel dichter begroeid, regenwoudachtig gebied.

Maak op je budget reis Madagaskar een stop bij een reptielen parkje: kleurige inheemse soorten, die alleen op Madagaskar voorkomen. Na de lunch heb je vrije tijd in Andasibe, gelegen op ca. 1000 meter hoogte in een tropische omgeving. Het regent vaak, tot wel 210 dagen per jaar. Gelukkig blijven de wegen berijdbaar. In sep/okt zijn er overal mooie orchideeën te zien.

Dag 2: Antananarivo naar Andasibe

Na het ontbijt stap je in je privé auto en rijdt je chauffeur, tevens gids, je in ca. 3,5 uur naar Andasibe. (ca. 120 km) Als je de stad eenmaal …

︿

Dag 3: Budget reis Madagaskar Andasibe, bezoek Perinet

Vandaag is het Indri time: één van de highlights van Madagaskar. Vlakbij het dorp ligt het Nationale Park Perinet, een uitgestrekt 810 ha. groot natuurreservaat en leefgebied van de Indri Indri halfaap, een flinke jongen met een aparte roep die wel tot 80 jaar oud kan worden. Vertrek wel na een vroeg ontbijt, want de apen eigenlijk alleen vroeg in de ochtend goed te spotten.

Ook zie je diadeem-sifakas, bamboe maki's, bruine maki's en de grootste der Madagaskar kameleons: de Parsons kameleon. Je loopt bergop en bergaf, dwars door het woud. Bijzonder hoe je ervaren gids de apen spot, ook in de begroeide jungle. In het park kun je kiezen uit trekking routes, van een paar uur tot een halve dag.

local Hero

Naast Perinet kun je ook naar andere (privé) natuurparken in de buurt, je chauffeur staat tot je beschikking. Of ga ’s avonds opnieuw het park in voor een avondwandeling, je ziet dan de nachtdieren zoals de muismaki, gekko, kameleon of boomkikker.

Dag 3: Budget reis Madagaskar Andasibe, bezoek Perinet

Vandaag is het Indri time: één van de highlights van Madagaskar. Vlakbij het dorp ligt het Nationale Park Perinet, een uitgestrekt 810 ha. groot natuurreservaat en leefgebied van de Indri …

︿

Dag 4: Andasibe naar Antsirabe

Een lange reisdag, ga uit van zo’n 7 uur effectief rijden, dus het is verstandig vroeg te vertrekken. Je rijdt terug naar Tana, en dan zuidwaarts. Dit is het begin van de RN 7. Je reist over de hooglanden met zijn terracotta kleurige huisjes, groene heuvels en rijstvelden. In Ambatolampy kun je even stoppen bij een aluminium pannen en potten werkplaats. (wat een herrie hier…)

Antsirabe staat bekend om zijn thermale baden en een soort felgekleurde riksja (pousse-pousse) die je hier overal op straat ziet. Het stadje is niet groot en te voet heel makkelijk te verkennen.  Je slaapt in een gezellig hotel in het centrum.

local Hero

Bespreek ’s ochtends de route van de dag, geef aan wat je wil, waar je wilt stoppen, waar juist niet en wat je in je route opneemt. Uiteraard zijn er rusttijden voor je chauffeur en ben je voor donker op de plaats van bestemming. Onderschat de afstanden niet.

Dag 4: Andasibe naar Antsirabe

Een lange reisdag, ga uit van zo’n 7 uur effectief rijden, dus het is verstandig vroeg te vertrekken. Je rijdt terug naar Tana, en dan zuidwaarts. Dit is het begin …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Comfort hotel Couleurcafe, reken op ca. € 14,- p.p.p.n. extra.

 • Comfort hotel Couleurcafe, reken op ca. € 14,- p.p.p.n. extra.

Dag 5: Antsirabe, wandeling platteland

Vandaag ga je met de auto naar Ambohidrano, een dorpje aan de RN 34, 6 km van Antsirabe. Hier start een bijzondere wandeltocht van je budget reis Madagaskar: je loopt namelijk door de dorpen in het hoogland. De boeren zijn op het land aan het werk en kinderen gaan naar school, voor even ben je deel van de gemeenschap. Ook kom je langs Mandritsara, een dorpje met oude smederijen. 

Heb je geluk en ben je op Madagaskar in juiste seizoen (vooral juni t/m aug) dan kun je een plaatselijke ceremonie bijwonen, zoals een besnijdenis of een her-opgraving. Je trekt daarna van dorp naar dorp en stopt onderweg voor de lunch. Diner en overnachting in stijl in het kleine Fiadanana, in een zgn. gite rural.

local Hero

Je hebt op je reis wel privé vervoer maar uiteindelijk loop je toch heel wat af. Zorg voor een fles water, zonnebrand, een petje en natuurlijk wandelschoenen, dan is het voor iedereen te doen.

Dag 5: Antsirabe, wandeling platteland

Vandaag ga je met de auto naar Ambohidrano, een dorpje aan de RN 34, 6 km van Antsirabe. Hier start een bijzondere wandeltocht van je budget reis Madagaskar: je loopt …

︿

Dag 6: Via Ambositra naar Ranomafana

Na het ontbijt is het nog een half uurtje lopen tot waar de chauffeur je ophaalt en terugbrengt naar Antsirabe. Vandaar over de RN7 naar het zuiden. Tegen lunchtijd, na een kilometer of 100,  komt Ambositra in zicht, een relaxte plaatsje tussen de rijstvelden. Na een kijkje bij een van de houtsnij bedrijfjes (hier staat Ambositra om bekend) is het ’s middags nog ca. 3,5 uur rijden naar Ranomafana.

Ranomafana, ‘heet water’ in het Madagassisch, dankt zijn naam aan de heetwaterbronnen waar de Franser inwoners van Fianarantsoa in de koloniale tijd een bad namen. Het plaatsje is uitgangspunt voor een bezoek aan het gelijknamige Nationaal Park, thuis voor zeker 12 soorten lemuren en een van de hoogtepunten van Madagaskar.

local Hero

De entrees van de Nationale Parken van Madagaskar betaal je ter plekke. Reken op ca. € 15,- tot € 22,- p.p. Voor een parkgids betaal je voor max. vier personen ca. € 25,- voor een halve tot € 40,-, soms € 50,-  voor een hele dag. Verplicht maar ook handig:  je leert, ziet en hoort zo echt veel meer.

Dag 6: Via Ambositra naar Ranomafana

Na het ontbijt is het nog een half uurtje lopen tot waar de chauffeur je ophaalt en terugbrengt naar Antsirabe. Vandaar over de RN7 naar het zuiden. Tegen lunchtijd, na …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Setam lodge met halfpension. Reken op ca. € 36,- p.p.p.n. extra.

 • Setam lodge met halfpension. Reken op ca. € 36,- p.p.p.n. extra.

Dag 7: Budget rondreis Madagaskar, Ranomafana

Vandaag is voor het belangrijkste park van het land. Dit aaneengesloten natuurgebied beslaat zo’n 42.000 ha. en bestaat voor het grootste deel uit regenwoud. 90% van de diersoorten hier komt alleen in Madagaskar voor, dus het was niet gek dat de beroemde apengeleerde (primatologist) Patricia Wright hier een internationaal onderzoekscentrum startte.

Het park kreeg in de jaren ‘80 wereldwijde bekendheid toen er een nieuwe lemurensoort werd ontdekt: de gouden bamboelemuur. Maar mis je die net, er zijn nog genoeg andere zeldzame lemuren en planten en vogels. De kronkelende stroompjes die je oversteekt zijn afkomstig van de Namorona rivier. Je kunt kiezen uit 5 wandelroutes, allemaal verschillend in lengte en tijdsduur.

local Hero

Een leuke optie is een extra nacht inlassen in Fianarantsoa, daar overnachten in het ‘hotelschool’ hotel La Riziere en een ‘pirok’ (uitgeholde boomstam) bootexcursie op de Matsiatra rivier. Je vaart langs watervallen, rijstvelden en trekt door de dorpjes van de lokale Betsileo community.

Dag 7: Budget rondreis Madagaskar, Ranomafana

Vandaag is voor het belangrijkste park van het land. Dit aaneengesloten natuurgebied beslaat zo’n 42.000 ha. en bestaat voor het grootste deel uit regenwoud. 90% van de diersoorten hier komt …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Extra nacht met ontbijt, lunch en excursie. Meerkosten ca. € 90,- /100,- p.p.

 • Extra nacht met ontbijt, lunch en excursie. Meerkosten ca. € 90,- /100,- p.p.

Dag 8: Via Fianarantsoa naar Ambalavao

Madagaskar wordt in tweeën gedeeld door een hoge bergrug. Het middelpunt is het Andringitra gebergte dat je vandaag doorkruist. Je rit naar het zuiden duurt ca. 4 uur. Onderweg stop je in Fianarantsoa, een universiteitsstadje met winkels, bakkers, luxere hotels en supermarkten. Dé plek om een fles lokale wijn te kopen, de stad is immers het centrum van de wijnproductie.

Tegen lunchtijd ben je in Ambalavao, het laatste stadje op het hoogland. Men maakt er lokaal papier (zgn. Antaimoro papier) en weeft zogenaamde wilde zijde (dat zijn leuke souvenirs). Ben je er op een woensdag of donderdag, ga dan naar grote veemarkt waar de lokale koe (de zebu) wordt verhandeld

local Hero

Het Antaimoro is het papyrus van Madagaskar. Het wordt gemaakt met een bijzonder procedé dat Arabische migranten, de Antaimoro, uit hun vaderland meenamen.

Dag 8: Via Fianarantsoa naar Ambalavao

Madagaskar wordt in tweeën gedeeld door een hoge bergrug. Het middelpunt is het Andringitra gebergte dat je vandaag doorkruist. Je rit naar het zuiden duurt ca. 4 uur. Onderweg stop …

︿

Dag 9 - 10: Naar Ranohira, bezoek Isalo Park

Voordat je ’s middags aan de ca. 175 km naar Ranohira begint (ca. 4-5 uur) kun je ’s ochtends naar ‘Anja’. Zo heet het privé parkje net buiten de stad. Topper hier is Catta, ofwel de ringstaart Lemuur. Ga vroeg, dan zijn ze actief. Haast je niet want je kunt hier lunchen. Op weg naar de bergen van het Isalo massief wordt het landschap van Madagaskar droger, bijna steppe-achtig.

De dag erop naar Isalo, een gebied vol geërodeerde zandsteenformaties dat doet denken aan Arizona. Het fotogenieke landschap lijkt kaal vanaf de weg. Maar ga je te voet de bergen in, dan zie je mooie planten. Keuze uit verschillende wandelingen. ‘’Lemuren lovers’’ gaan naar de Canyon des Singes (maki kloof) voor de witte sifaka, de ’dansende’ lemuur.

local Hero

Ik vind het nu wel tijd voor een frisse duik: ga naar de Piscine Naturelle, een paradijselijk natuurlijk zwembad midden tussen de weelderige tropische vegetatie. Wel je zwemspullen meenemen dan.

Dag 9 - 10: Naar Ranohira, bezoek Isalo Park

Voordat je ’s middags aan de ca. 175 km naar Ranohira begint (ca. 4-5 uur) kun je ’s ochtends naar ‘Anja’. Zo heet het privé parkje net buiten de stad. …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Eventueel luxer hotel Isalo Ranch, halfpension. Reken op ca. € 34,- p.p.p.n. extra.

 • Eventueel luxer hotel Isalo Ranch, halfpension. Reken op ca. € 34,- p.p.p.n. extra.

Dag 11 - 13: Via Tulear naar Ifaty

Het laatste stuk van de RN7 naar Tulear aan de Indische Oceaan is nog 5 uur rijden. Je kunt stoppen bij Ilakaka, na de vondst van edelstenen nu een ‘boomtown’. Na je lunch (probeer vis) neemt je chauffeur afscheid. Je hotel in Ifaty, een strandplaatsje annex vissersdorpje op ca. 15  minuten rijden, haalt je op per hotelbusje. Je slaapt in een hotel direct aan het strand.

Na je budget rondreis Madagaskar is het genieten aan de witte stranden. Of ga met een ‘pirok’’ (uitgeholde boomstam) snorkelen op het rif, walvissen spotten per speedboot (jul en aug), quad huur, kitesurfen of duiken. Achter Ifaty ligt het Spiney Forest, een woestijngebied met manshoge cactussen en baobabs. Een must als je de ‘baobab alley’ op je reis hebt overgeslagen.

local Hero

Ga kijken bij het kleinschalig community project van Ambondrolava tussen Tulear en Ifaty. Sinds 2008 beschermt men zowel de kwetsbare mangroves en genereert inkomen voor de dorpelingen. Zo planten ze ‘vondro’ een soort stro materiaal voor lokale huisjes. Het is een uurtje per boot en Zebu cart dan ca. 2 uur mangrove en dorpsbezoek en lunch. Rond 13.00 uur ben je weer terug.

Dag 11 - 13: Via Tulear naar Ifaty

Het laatste stuk van de RN7 naar Tulear aan de Indische Oceaan is nog 5 uur rijden. Je kunt stoppen bij Ilakaka, na de vondst van edelstenen nu een ‘boomtown’. …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Je regelt de nachten zelf

 • Je regelt de nachten zelf

 • Wil je luxer, reken op ca. € 15,- p.p.p.n. extra.

 • Wil je luxer, reken op ca. € 15,- p.p.p.n. extra.

 • Ifaty, reken op ca. € 35,- p.p.p.n. extra.

 • Ifaty, reken op ca. € 35,- p.p.p.n. extra.

Dag 14 - 15: Vertrek budget reis Madagaskar, terugvlucht

Vanochtend na het ontbijt transfer naar de luchthaven van Tulear voor de binnenlandse vlucht naar Antananarivo. Vandaar vlieg je aan het eind van de avond van Madagaskar terug naar Europa en kom je de volgende ochtend vroeg aan in Amsterdam. Helaas zit je budget reis Madagaskar er weer er.

Dag 14 - 15: Vertrek budget reis Madagaskar, terugvlucht

Vanochtend na het ontbijt transfer naar de luchthaven van Tulear voor de binnenlandse vlucht naar Antananarivo. Vandaar vlieg je aan het eind van de avond van Madagaskar terug naar Europa …

︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Verotiana

stap 1/2

Bekijk ook andere reizen naar Madagaskar

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Madagaskar: