Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Boetiek rondreis Madagaskar

reisduur:
24 dagen / 23 nachten
route:
Antananarivo - Andasibe - Antananarivo - Ambositra - Ranomafana - Fianarantsoa - Ambalovao - Ranohira - Tulear - Ifaty - Antananarivo
reissom:
va. € 2297,- (4 pers. 2x 2 pers. kamer), 1 lokale vlucht ca. € 299,- p.p. (Boek zelf je retourvlucht)

Reizen naar een land dat weinig bezocht wordt hoeft écht niet budget. In vergelijking met andere Madagaskar rondreizen hebben we bij deze reis meer vrije dagen gepland, extra gelet op de hotels en daarbij waar mogelijk de wat ‘luxere’ uitgekozen. Na een dag on the road vonden we comfort toch wel heel lekker. Uiteraard kun je de hotelkeuze in overleg met onze Local Hero aanpassen.

En dan je reisroute: reizen over de RN7 door dit bijzondere stukje Afrika zal je lang bijblijven. Doordat je op deze rondreis Madagaskar een busje met chauffeur ter beschikking hebt, ben je flexibel om te stoppen waar je wilt. Want de geweldige natuur beleef je het best te voet.

Inclusief:
- alle hotel- en luchthaven transfers;
- alle overnachtingen op basis van ontbijt; dagkamer voor vertrek;
- halfpension (verplicht) in Ranohira;
- auto met chauffeur en benzine inbegrepen van 9 t/m 23 sept en op 29 sept (tot vertrek);
- dagwandeling op het hoogland (bij Fiadanana), met gids en lunch inbegrepen;
- entree in de nationaalparken (parkgidsen betaalt u bij de entree): 1 dag Andasibe, 1 dag Ranomafana en 1 dag Isalo; bezoek aan park Anja.

Exclusief:
- internationale vlucht;
- 1 binnenlandse vlucht (prijs afhankelijk van boekingsklasse);
- overige maaltijden;
- upgrades of extra excursies/parkbezoeken;
- alle activiteiten in en rond Ifaty;
- overige entrees, evt. parkgidsen, fooien etc.;
- visum, zie ook praktisch.

Wat is de beste reistijd voor Madagaskar?

Madagaskar beslaat van noord naar zuid ca. 1600 km en van west naar oost ca. 650 km. Bovendien zijn er veel verschillende landschappen in Madagaskar, elk met een eigen micro klimaat. De beste reistijd voor gezinsreizen naar Madagaskar is april t/m november. Echter ook de kerstperiode wordt populair en de route van Tana naar Tulear kan het hele jaar gedaan worden. Aan de kust van Madagaskar (Ifaty, Sainte Marie, Nosy Be etc.) is het altijd tropisch warm. In het hoogland is het in juli en augustus overdag wel 20 C maar avonds koelt het sterk af, dus een warme trui is dan een must! Oktober t/m december zijn het warmst.

* April en mei
Prima periode om Madagaskar te bezoeken, rustig en met aangename temperatuur. Er zijn veel dieren te spotten en zo na de regentijd is alles mooi groen. Sommige gebieden, zoals Bemeraha kunnen te nat zijn om te komen. 
* Juni t/m augustus
In deze wintertijd is de temperatuur in Madagaskar aangenaam maar ’s nachts in het hoogland is het fris. Nog steeds niet druk op de laatste 3 weken van juli na (start Franse vakanties) en op St Marie, vanwege de walvissen hier. In het oosten kan het flink regelen. Het is een goede periode voor wandelingen en aan de kust van Madagaskar is het niet warm of klam.
* September t/m november
Dit is de lente van Madagaskar, waarin dieren het meest actief zijn. Ideaal voor vogelspotters. Wil je walvissen zien (juli t/m end september) dan is dit je laatste kans. Oktober is de drukste maand, ook de in natuurparken van Madagaskar.
* December
Doorgaans warm, zo net voor het regenseizoen van Madagaskar. Het regenwoud zelf en het noorden zijn aangenaam maar het zuiden en de kust zijn warm. Zonder airco auto niet fijn.
* Januari t/m maart
Tijdens de regentijd zijn sommige hotels gesloten en bepaalde gebieden zijn dan niet bereikbaar. De kust en een aantal parken zijn gewoon te bereizen.

Heb ik een visum nodig voor Madagaskar?

Voor de reizen naar Madagaskar is een visum nodig en een paspoort, dat bij vertrek minimaal nog zes maanden geldig is. Het visum, max. 30 dagen geldig, koop je op de luchthaven van Tana bij aankomst. Maar moet uiterlijk 72 uur van tevoren een “elektronische toestemming ” aanvragen om het land binnen te mogen reizen via deze website. Het kost ongeveer € 24,- plus € 10,- voor een zgn. toeristenvignet. Dit geldt voor reizigers met Nederlandse en Belgische nationaliteit. Ook visa voor 60 tot 90 dagen zijn mogelijk.

Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten voor Madagaskar. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van het of de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt.

Welke vaccinaties heb ik nodig voor Madagaskar?

Voor Madagaskar zijn geen vaccinaties verplicht. Aangeraden wordt wel een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. Ga goed voorbereid op pad en laat je daarom tevoren tijdig, (d.w.z. tenminste 6 weken tevoren) adviseren. Op de website van het LCR, het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden. Ook op de website van GGD Reisvaccinaties vind je veel actuele informatie.

De prijzen van vaccinaties zijn wisselend, dus een beetje shoppen kan geen kwaad. Veel ziektekosten verzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten, het proberen waard. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen op reis. Maak je op weg naar Madagaskar een tussenstop in een land waar gele koorts voorkomt, dan moet je bij binnenkomst een vaccinatie (stempel) hebben.

Madagaskar kent malaria risico. Het verschilt per streek, in hoger gelegen gebieden en in de winter (onze zomer) is het risico minder. Draag zoveel mogelijk beschermende kleding met lange mouwen, vooral bij zonsondergang, en spuit regelmatig anti muggen spray met 30-50% DEET. Het LCR kan je adviseren over malaria profylaxe. Kraanwater is niet drinkbaar, drink flessenwater, het is overal goedkoop verkrijgbaar.

Hoeveel tijdverschil is er met Madagaskar? 

Op Madagaskar is het gedurende onze zomertijd 1 uur later als in Nederland. In de wintertijd is het 2 uur later.

Hoe veilig is Madagaskar?
Madagaskar is een veilig land. Kleine criminaliteit komt weinig voor en over het algemeen kun je ’s avonds zonder problemen op straat lopen. Pas wel op in Tana en in drukke toeristische gebieden. Laat papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat. Maar vergeet dan niet ze tijdig uit de kluis te (laten) halen.

De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de man of vrouw ter plaatse, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van Nederland Wereldwijd van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor de actuele reisinformatie voor Madagaskar. 

Welke taal heeft Madagaskar?


De officiële taal is het Malagasy. De grootste bevolkingsgroep (vooral in de hooglanden) is de Merina. Daarnaast zijn er nog 17 andere bevolkingsgroepen met hun eigen gebied en cultuur. In de steden en in het toerisme wordt vooral Frans, de tweede taal, gesproken. Engels, officieel de derde taal, wordt (nog) weinig gesproken.

Welke kleding neem ik mee naar Madagaskar?

Madagaskar is een van armste landen van de wereld. Inmiddels is men op de meeste plaatsen wel gewend aan westerse toeristen maar in vergelijking met Mauritius, Seychellen, Zuid Afrika enz. staat het toerisme in de kinderschoenen. 
Bedenk dat westerse kledinggewoonten (korte broek en blote armen) niet als vanzelfsprekend worden geaccepteerd. Ga ook niet met strandkleding een stad of dorp in, topless is op Madagaskar verboden. Bezoek je een kerk, draag dan een lange broek/jurk (schouders en knieën bedekt) en praat zachtjes. Zo blend je in de lokale sfeer en voel je je het prettigst.

Welke valuta heeft Madagaskar?

Op Madagaskar betaal je met de Malagasische Ariary (MGA). Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor alvast de koers bekijken. Als je cash euro biljetten wisselt, dan geven die van 50 en 100 de beste koers. Pinnen met je bankpas kan niet, wel met je creditcard (alleen Visa) maar dat is niet altijd mogelijk en ook duur. Creditcards worden verder alleen in de luxe hotels geaccepteerd. Zorg dus voor US$ of Euro cash, geen beschadigde biljetten en 50 Euro biljetten of kleiner.
Zorg, als je gewisseld hebt voor voldoende kleingeld, handig voor in kleine winkels, op markten of voor gidsen, chauffeurs enz.

Is fooi gebruikelijk in Madagaskar?

Gebruikelijk Je chauffeur verwacht enkele US$ of Euro p.p. per dag. Ook in restaurants, bars, en voor allerlei services heb je al snel wat nodig. Als je weet hoe laag de salarissen liggen en je realiseert dat van het geld hele families worden onderhouden, dan begrijp je dat hier wat makkelijk mee omgaan het best is. Op je totale vakantiebudget valt het immers mee. Vriendelijkheid is bijna altijd oprecht.
De entreegelden zijn exclusief. Voor de meeste parken moet worden betaald: tussen de € 15,- en € 20,- p.p., privéparken zijn goedkoper, zo tussen de € 5,- en € 15,- p.p.
Op Madagaskar is het vanwege de werkgelegenheid verplicht in de parken een lokale gids in te huren. Dit is niet inbegrepen, je spreekt het ter plaatse zelf af, wel zo flexibel.

Hoeveel kost eten in Madagaskar?

Maaltijden op Madagaskar zijn niet duur, al helemaal niet in een lokaal eettentje langs de weg. Een bord rijst met ‘bredes’ (een soort spinazie) en wat vlees, een omelet met brood of Mi-Sao (soort dunne bami): veel meer dan € 2,- ben je niet kwijt. In (hotel) restaurants kost een lunch ca. € 4 tot € 8,-, een diner ca. € 8,- tot € 20,-. Picknicken onderweg kan natuurlijk ook.

Op Madagaskar wordt vooral rijst gegeten met groente/vlees stoofpotjes als de Romazava. Vermijd de pittige tomaten of hete groente curries of vraag of die wat minder gepeperd kunnen. Verder eet je vis, pizza, Chinees enz. Geflambeerde bananen zijn het nationale toetje. Tropisch fruit is er in overvloed, vooral van oktober t/m december: mango, ananas, bananen, lychees, noem maar op.

Frisdrank (in literflessen, die je in restaurants ook gewoon deelt) en mineraal water zijn overal verkrijgbaar net als bekertjes yoghurt. Het lokale Three Horses bier zit meestal in grote flessen. Ook wijn wordt lokaal geproduceerd. Vermijd buitenlands bier of wijn, daar zit erg veel belasting op. 

Welke stekker heb ik nodig in Madagaskar?

De stopcontacten op Madagaskar werken op 220-230 volt. Je hebt wel een wereldstekker nodig, meestal zijn er verschillende soorten stopkontakten, vaak met 2 dunne polen. Straten zowel in de stad als op het platteland zijn vaak slecht verlicht, een goede zaklamp meenemen is dus een must. Stroomuitval in je hotel kan voorkomen, net als gebrek aan warm water. Kraanwater is niet drinkbaar, maar overal is mineraal water in flessen te koop.

Hoe reis ik door Madagaskar?

Je reist op Madagaskar in een huurauto met Engels sprekende chauffeur. Boek je laat, dan is het mogelijk dat er geen Engels sprekende chauffeur beschikbaar is en krijg je een Frans sprekende. De wegen zijn doorgaans 2 baans, smal, geasfalteerd maar wel met regelmatig gaten erin. Daarbij nog veel bochten en hoogteverschil. Gemiddeld haal je niet meer dan ca. 40 km per uur, dus je bent ook over korte afstanden vrij lang onderweg. Het is ook wel de charme van het land. 
De infrastructuur in dit arme land is slecht, soms zijn wegen niet begaanbaar en moet een alternatieve route worden gekozen Wees positief en flexibel, dat is het beste. Sommige delen van het land zoals Bekopaka zijn alleen per 4WD te bereiken.

Waar verblijf ik in Madagaskar? 

Gezien het beperkte aantal hotels op Madagaskar, kan het voorkomen dat op sommige plaatsen een gepland hotel (nog) niet te reserveren valt. Vaak omdat groepen hier tot ca. een maand tevoren nog een claim op hebben. Er wordt dan altijd direct een alternatief hotel geboekt en daarnaast, als het echt een fijn hotel is dat de moeite van het wachten waard is, wordt er een zgn. wachtlijst boeking aangehouden. Je local Hero heeft meer informatie.

Zelf boeken

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld* op: 
-vliegwinkel.nl  
-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-skyscanner.com

*De internationale vlucht maakt dus geen onderdeel uit van de reis die je bij ons boekt. De bovenstaande links zijn ter informatie, we verdienen hier niet aan.

Let hierbij op het volgende:

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra.
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat.
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten.
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie.
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.

Je vliegt naar

Je vliegt naar de hoofdstad Antananarivo (Tana). Er zijn geen rechtstreekse vluchten, je moet altijd overstappen, veelal in Parijs. Ook via Istanbul (Turkish Airlines) is mogelijk.

Air Madagascar

Ook kun je vliegen met Air Madagascar. Hoewel, als je internationaal met hen vliegt, je korting krijgt op hun binnenlandse vluchten, zijn ze niet aan te raden vanwege de vele vluchtwijzigingen en annuleringen.

Binnenlandse vluchten

Deze worden (tenzij in het geval hierboven) geboekt door je local Hero.

Combi met Mauritius of de Seychellen

Sommige reizigers combineren met Mauritius of de Seychellen. Met Air Mauritius of Turkish Airlines kun je via Mauritius naar Madagaskar. Met Air Seychelles kun je tweemaal per week vanuit Düsseldorf via Seychelles naar Madagaskar. Onze ervaring is echter dat dit al snel teveel van het goede wordt, Madagaskar alleen heeft al zoveel te bieden…

Kosten

Reken voor een internationale retourvlucht op tenminste € 900,-. Reken in de drukke tijden toch al snel € 1100,-. 

Maatschappijen

De meeste reizigers vliegen met Air France /KLM via Parijs of Nairobi. Ook Turkish Airlines biedt een betaalbare verbinding, de overstaptijd is afhankelijk van de vluchtdag, dus kies een snelle overstap als dat mogelijk is. Verder is Ethiopia Airlines een mogelijkheid. Zij vliegen via Addis Ababa met een moderne vloot (onderhouden door Lufthansa), oa. vanaf Brussel en London en Amsterdam (meerdere overstappen). Kijk maar eens op skyscanner.nl.

Tijden

* Op Air France (dagvlucht) na komen veel maatschappijen een dag later aan (nachtvluchten). De terugvlucht is doorgaans een nachtvlucht. Houd hier rekening mee bij je dagplanning.
* Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent.
* Naast prijs is vluchtduur en overstap ook belangrijk.

Tips

* Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie.
* Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen.
* Let op speciale actieperiodes, bv. De KLM Wereld Deal Weken.

reisduur:
24 dagen / 23 nachten
route:
Antananarivo - Andasibe - Antananarivo - Ambositra - Ranomafana - Fianarantsoa - Ambalovao - Ranohira - Tulear - Ifaty - Antananarivo
reissom:
va. € 2297,- (4 pers. 2x 2 pers. kamer), 1 lokale vlucht ca. € 299,- p.p.
Reizen naar een land dat weinig bezocht wordt hoeft écht niet budget. In vergelijking met andere Madagaskar rondreizen hebben we …
︿

Inclusief:
- alle hotel- en luchthaven transfers;
- alle overnachtingen op basis van ontbijt; dagkamer voor vertrek;
- halfpension (verplicht) in Ranohira;
- auto met chauffeur en benzine inbegrepen van 9 t/m 23 sept en op 29 sept (tot vertrek);
- dagwandeling op het hoogland (bij Fiadanana), met gids en lunch inbegrepen;
- entree in de nationaalparken (parkgidsen betaalt u bij de entree): 1 dag Andasibe, 1 dag Ranomafana en 1 dag Isalo; bezoek aan park Anja.

Exclusief:
- internationale vlucht;
- 1 binnenlandse vlucht (prijs afhankelijk van boekingsklasse);
- overige maaltijden;
- upgrades of extra excursies/parkbezoeken;
- alle activiteiten in en rond Ifaty;
- overige entrees, evt. parkgidsen, fooien etc.;
- visum, zie ook praktisch.

Wat is de beste reistijd voor Madagaskar?Madagaskar beslaat van noord naar zuid ca. 1600 km en van west naar oost …
︿
Zelf boekenTegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1 - 2: Aankomst Madagaskar, verblijf Antananarivo

Vandaag vertrek je vanuit Europa naar Madagaskar. Met Air France land je laat in de avond, vlieg je met Kenia Airways of Turkish Airlines, dan is dat in de loop van de middag. Bij aankomst staat je chauffeur je op te wachten. Wissel gelijk geld op luchthaven, dat gaat sneller dan in het centrum. Je hotel Au Boit Vert ligt op 10 minuten rijden, handig bij je late aankomst.

De dag erop rustig ontbijten en de hoofdstad verkennen. Struin over de lokale markt Petite Vitesse. Hier doet heel Tana zijn dagelijkse inkopen. Sla het gezellige centrum rond Av. de l’lndependance niet over. Voor dit bezoek kunnen we een dagje auto met chauffeur/ gids inplannen. Genieten van de tropische tuin met zwembad en het stadsbezoek een paar dagen later kan ook.

Dag 1 - 2: Aankomst Madagaskar, verblijf Antananarivo

Vandaag vertrek je vanuit Europa naar Madagaskar. Met Air France land je laat in de avond, vlieg je met Kenia Airways of Turkish Airlines, dan is dat in de loop …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 3: Antananarivo naar Andasibe

Na het ontbijt haalt je chauffeur je op en vertrek je zuidoostwaarts. Het droge landschap van de hooglanden doet wat denken aan de Franse Provence. Hoe verder je naar het oosten rijdt, hoe natter en dichter bebost de natuur wordt. Na ca. 4,5 u (120 km) bereik je het dorpje Andasibe waar je verblijft in de Mantadia lodge. Zwembad en panoramisch uitzicht over de beboste omgeving.

De rest van de middag is vrij te besteden. Ben je er in september/oktober dan zijn er overal orchideeën te zien. Wij bezochten facultatief het VOI, een community based privé parkje, waarvan de inkomsten grotendeels naar goede lokale doelen gaan. Veel te zien: indri's, sifaka's, wollige maki's, reptielen, amfibieën en insecten zoals de girafhalskever. We vonden het echt een topper.

local Hero

Ga in ieder geval een van de avonden hier op nachtwandeling langs het nationaalpark (mag niet in nationaalparken) of ga binnen in een van de privé parken, neem je zaklamp mee en laat je verrassen. Als het donker is komt de natuur tot leven! Bij de ingang is een gids in te huren, een must want zij weten waar je moet kijken.

Dag 3: Antananarivo naar Andasibe

Na het ontbijt haalt je chauffeur je op en vertrek je zuidoostwaarts. Het droge landschap van de hooglanden doet wat denken aan de Franse Provence. Hoe verder je naar het …

︿

Dag 4: Comfortreis Madagaskar, Andasibe, bezoek Perinet NP

Vanmorgen is het 'Indri time', één van de highlights van Madagaskar. Vlakbij het dorp ligt het nationale park Perinet, een uitgestrekt 810 ha. groot natuurreservaat. Dit is het leefgebied van de Indri Indri halfaap: een flinke jongen met een aparte roep die wel tot 80 jaar oud kan worden. Tip: vertrek direct na een vroeg ontbijt, de apen zijn vooral vroeg in de ochtend goed te spotten.

Ook zie je diadeem-sifakas, bamboe maki's, bruine maki's en de grootste der kameleons: de Parsons kameleon. Je loopt bergop en bergaf, dwars door het woud. Bijzonder hoe je ervaren gids de apen spot, zelfs in de dichtst begroeide jungle. In het park kies je uit verschillende trekking routes, variërend van een paar uur tot een halve dag. De middag is vrij te besteden.

local Hero

Bezoek deze middag het dorp Andasibe zelf, gelegen aan de spoorlijn Antananarivo – Tamatave. Of ga voor nog meer natuur en kies uit een van de vele (privé) parken in de omgeving. Je chauffeur helpt je verder.

Dag 4: Comfortreis Madagaskar, Andasibe, bezoek Perinet NP

Vanmorgen is het 'Indri time', één van de highlights van Madagaskar. Vlakbij het dorp ligt het nationale park Perinet, een uitgestrekt 810 ha. groot natuurreservaat. Dit is het leefgebied van …

︿

Dag 5: Andasibe, terug naar Tana, optioneel kookworkshop

Blijf vanochtend nog in Andasibe bij het zwembad of bijvoorbeeld parkbezoek. Of rijdt vroeg weg als je Tana wilt verkennen en daar de 2e dag nog niet bent geweest. Je vertrekt uiterlijk 12.30 uur en overnacht in Tana in Le Carat, een eenvoudig lokaal hotel aan de zuidkant, net buiten de stad, heel praktisch om de volgende dag files te vermijden.

In de namiddag en avond gelegenheid om de hoofdstad wat verder te ontdekken. Ga bijvoorbeeld naar de oude bovenstad. Als je wilt kan je local Hero ook een diner regelen bij een lokale familie: samen koken en eten, het is een leuke manier om niet alleen het land rond te rijden, maar ook een kijkje te nemen bij de mensen thuis (zie ook onze Madagaskar Top 5).

local Hero

Le Carat Hotel ligt aan de rand van het Ambatofotsy-meer, op ca. 22 km van Tana. Dit hotel is wat eenvoudig, wel heb je een eigen badkamer en uitzicht op het meer. Het hotel heeft ook een restaurant en ligt bij recreatiepark "Gasikara Discovery", populair bij locals voor weekend trips.

Dag 5: Andasibe, terug naar Tana, optioneel kookworkshop

Blijf vanochtend nog in Andasibe bij het zwembad of bijvoorbeeld parkbezoek. Of rijdt vroeg weg als je Tana wilt verkennen en daar de 2e dag nog niet bent geweest. Je …

︿

Dag 6: Tana naar Antsirabe, op weg naar het zuiden

Vandaag begin je aan de “fameuze” RN7 richting Zuiden. Je rijdt door het hoogland met zijn rijstvelden, heuvels en terracotta-achtige huisjes. Maak na 2 uur een lunchstop in Ambatolampy, een stadje dat bekend staat om de aluminium potten en pannen die hier gemaakt worden en over het hele eiland gebruikt worden.

Wie Antsirabe zegt, zegt thermale baden en de soort felgekleurde riksja (pousse-pousse) die je overal op straat ziet. Het stadje zelf is niet groot en te voet makkelijk te verkennen. Je slaapt deze dagen in het comfortabele Plumeria hotel midden in het centrum.

Dag 6: Tana naar Antsirabe, op weg naar het zuiden

Vandaag begin je aan de “fameuze” RN7 richting Zuiden. Je rijdt door het hoogland met zijn rijstvelden, heuvels en terracotta-achtige huisjes. Maak na 2 uur een lunchstop in Ambatolampy, een …

︿

Dag 7: Antsirabe, wandeltocht over de lokale hooglanden

Dit is de dag om dicht bij de lokale bevolking te zijn, het dagelijkse leven in het hoogland te ervaren en het achterland van Antsirabe te doorkruisen. De boeren zijn op het land aan het werk en kinderen gaan naar school, je bent even deel van de gemeenschap. Je start in Ambohidrano waar je naar toe wordt gebracht en wandelt eerst naar Mandritsara, een dorp met authentieke smeden.

Daarna kom je langs verschillende boerendorpen en uiteindelijk bereik je Fiadanana voor de lunch. In de middag reis je terug naar Antsirabe. De lengte van je wandeltocht kies je zelf. Je kunt een uur lopen maar ook langer, tot aan ca 4,5 uur. Wij kozen voor twee uur en hielden zo energie over voor een wandeling door Antsirabe en een heerlijk lokaal diner.

Dag 7: Antsirabe, wandeltocht over de lokale hooglanden

Dit is de dag om dicht bij de lokale bevolking te zijn, het dagelijkse leven in het hoogland te ervaren en het achterland van Antsirabe te doorkruisen. De boeren zijn …

︿

Dag 8: Comfort reis Madagaskar, van Antsirabe naar Ambositra

Vandaag is het "maar" zo'n dikke 2 uur te rijden, richting het zuiden tot aan Ambositra. Je kunt vroeg vertrekken om de middag in Ambositra door te brengen wat later vertrekken en nog relaxen in de spa van je hotel.

Ambositra is een prettig plaatsje gelegen in het hoogland tussen de rijstvelden. In de boetiekjes zie je overal lokaal houtsnijwerk. Bezoek vandaag of de volgende ochtend de dorpjes in de omgeving waar dat houtsnijwerk ook echt vervaardigd wordt. Je overnacht in hotel Artisan, op 5 minuten lopen van het centrum. Een simpel middenklas hotel, maar het beste wat er hier te boeken is.

local Hero

Bespreek ’s ochtends de route van de dag, geef aan wat je wil, waar je wilt stoppen, waar juist niet en wat je in je route opneemt. Uiteraard zijn er rusttijden voor je chauffeur en ben je voor donker op de plaats van bestemming. Onderschat de afstanden op Madagaskar niet.

Dag 8: Comfort reis Madagaskar, van Antsirabe naar Ambositra

Vandaag is het "maar" zo'n dikke 2 uur te rijden, richting het zuiden tot aan Ambositra. Je kunt vroeg vertrekken om de middag in Ambositra door te brengen wat later …

︿

Dag 9: Ambositra naar Ranomafana, een duik in een thermale hottub

Ranomafana, ‘heet water’ in het Madagassisch, dankt zijn naam aan de heetwaterbronnen waar de Franse inwoners van Fianarantsoa in de koloniale tijd een bad namen. Het plaatsje is het uitgangspunt voor een bezoek aan het gelijknamige Nationaal Park, thuis voor zeker 12 soorten lemuren en een van de hoogtepunten van Madagaskar.

Je slaapt vannacht in hotel Thermal. Inderdaad mét thermale hottubs. Liever nog meer warm badwater? Het thermale zwembad van de stad ligt direct aan de overkant. De entrees van de Nationale Parken van Madagaskar betaal je ter plekke. Reken op ca. € 15,- tot € 25,- p.p. Voor een verplichte parkgids betaal je zo tussen de €25 en € 50,-. Voordeel: je ziet en hoort echt veel meer!

Dag 9: Ambositra naar Ranomafana, een duik in een thermale hottub

Ranomafana, ‘heet water’ in het Madagassisch, dankt zijn naam aan de heetwaterbronnen waar de Franse inwoners van Fianarantsoa in de koloniale tijd een bad namen. Het plaatsje is het uitgangspunt …

︿

Dag 10 - 11: Ranomafana, relaxt verblijf en bezoek National Park

Vandaag of morgen een hele dag voor het belangrijkste park van het land: Ranomafana. Dit aaneengesloten natuurgebied beslaat zo’n 42.000 ha. en bestaat voor het grootste deel uit regenwoud. 90% van de diersoorten hier komt alleen in Madagaskar voor, dus het was niet gek dat de beroemde apengeleerde Patricia Wright hier een internationaal onderzoekscentrum startte.

Het park kreeg in de jaren ‘80 wereldwijde bekendheid toen er een nieuwe lemurensoort werd ontdekt: de gouden bamboelemuur. Maar mis je die net, er zijn nog genoeg andere zeldzame lemuren en planten en vogels. De kronkelende stroompjes die je oversteekt zijn afkomstig van de Namorona rivier. Je kunt kiezen uit 5 wandelroutes, allemaal verschillend in lengte en tijdsduur.

local Hero

De standaard nachtwandeling van het nationaal park (overigens overal) gaat langs de hoofdweg omdat nachtwandelingen niet zijn toegestaan in de nationaal parken. Een leuke optie hier is een "nacht" wandeling (voor het avondeten) bij de "reptielenboerderij" opgericht door José, een park gids uit Ranomafana. Hier kan je kikkers, vlinders en tenrecs ontdekken en fotograferen. Ze zijn het hele jaar door zichtbaar ook als ze in een soort winterslaap verkeren.

Dag 10 - 11: Ranomafana, relaxt verblijf en bezoek National Park

Vandaag of morgen een hele dag voor het belangrijkste park van het land: Ranomafana. Dit aaneengesloten natuurgebied beslaat zo’n 42.000 ha. en bestaat voor het grootste deel uit regenwoud. 90% …

︿

Dag 12: Madagaskar privéreis: van Ranomafana naar Fianarantsoa

Terug naar de RN7 en verder richting Zuiden, allereerst zo'n kleine 2 uur rijden in totaal tot aan de levendige universiteitsstad Fianarantsoa. Ook bekend om zijn wijnproductie. Naast banken, een supermarkt, bakker vind je hier ook luxere hotels en winkeltjes. Fianarantsoa heeft een mooi oud gedeelte van de stad dat ook als “Unesco World Heritage site “ staat aangemerkt.

Tip: maak een leuke wandeling met een lokale stadsgids en ga dan lunchen bij Rova, een fijn lokaal restaurant op de trappen van de oude stad. Je overnacht in La Rizière, een charmant hotel aan de rand van het oude centrum. Ze verzorgen professionele trainingen in hotelmanagement en koken. Elke avond wordt het diner daarom verzorgd door studenten en begeleid door professionals.

local Hero

Je hebt op je reis wel privé vervoer maar uiteindelijk loop je toch heel wat af. Zorg voor een fles water, zonnebrand, een petje en natuurlijk wandelschoenen, dan is het voor iedereen te doen.

Dag 12: Madagaskar privéreis: van Ranomafana naar Fianarantsoa

Terug naar de RN7 en verder richting Zuiden, allereerst zo'n kleine 2 uur rijden in totaal tot aan de levendige universiteitsstad Fianarantsoa. Ook bekend om zijn wijnproductie. Naast banken, een …

︿

Dag 13: Fianarantsoa naar Ambalavao, bezoek kunstnijverheid

Madagaskar wordt in tweeën gedeeld door een hoge bergrug. Het middelpunt is het Andringitra gebergte dat je vandaag doorkruist. Vanuit Fianarantsoa is het maar een uurtje rijden naar Ambalavao, het laatste stadje op het hoogland. Men maakt hier lokaal papier (Antaimoro papier) en weeft zogenaamde wilde zijde (souvenir!). Zo’n papierfabriekje en zijde atelier kun je het best bezoeken vóór je incheckt in je hotel.

Vandaag verder rustig aan ontspannen bij het zwembad. Betsileo Country Lodge is een charmant hotel gelegen aan de RN7, 8 km ten zuiden van Ambalavao en 4 km ten noorden van het park Anja Ambalavao. Het heeft een spectaculair uitzicht op de bergen. Ben je er op woensdag of donderdag, ga dan naar grote veemarkt van de stad waar de lokale koe (de zebu) wordt verhandeld.

Dag 13: Fianarantsoa naar Ambalavao, bezoek kunstnijverheid

Madagaskar wordt in tweeën gedeeld door een hoge bergrug. Het middelpunt is het Andringitra gebergte dat je vandaag doorkruist. Vanuit Fianarantsoa is het maar een uurtje rijden naar Ambalavao, het …

︿

Dag 14: Anja community park en rit van Ambalavao naar Ranohira

Voordat je ’s middags aan de ca. 175 km naar Ranohira begint (ca. 4-5 uur) kun je ’s ochtends naar ‘Anja’. Zo heet het privé parkje net buiten de stad. Topper hier is Catta, ofwel de ringstaart lemuur. Ga vroeg, dan zijn ze actief. Haast je niet want je kunt hier lunchen.

Na je late ontbijt rijd je verder zuidwaarts. Het is dan nog zo'n 4,5 uur tot aan Ranohira, het dorp nabij het Nationaal Park Isalo. Het landschap onderweg wordt droger. Je doorkruist een bijna steppeachtig gebied. Tenslotte komen de bergen van het Isalo massief in zicht. Je verblijft in hotel/spa de la Reine in een oase / privépark van 50 ha. halverwege Fianarantsoa en Tulear.

local Hero

Anja is een goed voorbeeld van een “community based” project. 15 jaar geleden zaten er maar enkele ringstaart lemuren. Nadat de community hen beschermde en er een toeristisch bezoek aan koppelde zitten er nu meer dan 250 ringstaart lemuren in het wild. De community zorgt voor herbebossing en bemand de restaurantjes bij de ingang. Er is en korte wandeling van klein uurtje mogelijk of een langere tocht van zo’n 3 uur.

Dag 14: Anja community park en rit van Ambalavao naar Ranohira

Voordat je ’s middags aan de ca. 175 km naar Ranohira begint (ca. 4-5 uur) kun je ’s ochtends naar ‘Anja’. Zo heet het privé parkje net buiten de stad. …

︿

Dag 15 - 16: Ranohira, verblijf en bezoek Isalo National Park

Je hotel ligt gecamoufleerd tussen de rotsen en de weelderige vegetatie. Bezoek de luxe spa, kiest voor een schoonheidsbehandeling of massage, bezoek de biologische plantage of ga gestrekt bij het zwembad. Nog meer actiever? Ga paardrijden in de omgeving of kies voor tennis, basketbal of de wandel- en mountainbikecircuits rond het resort.

De dag erop naar Isalo, een gebied vol geërodeerde zandsteenformaties dat doet denken aan Arizona. Het fotogenieke landschap lijkt kaal vanaf de weg. Maar ga je te voet de bergen in, dan zie je mooie planten. Keuze uit verschillende wandelingen. ‘’Lemuren lovers’’ gaan naar de Canyon des Singes (maki kloof) voor de witte sifaka, de ’dansende’ lemuur.

Dag 15 - 16: Ranohira, verblijf en bezoek Isalo National Park

Je hotel ligt gecamoufleerd tussen de rotsen en de weelderige vegetatie. Bezoek de luxe spa, kiest voor een schoonheidsbehandeling of massage, bezoek de biologische plantage of ga gestrekt bij het …

︿

Dag 17: Via Tulear naar Ifaty, beach bungalow Indische Oceaan

Het laatste stuk van de RN7 naar kuststad Tulear aan de Indische Oceaan is nog 5 uur rijden. Vertrek vroeg en bezoek ook het Nationaal (vogel) park Zombitse op zo’n uur rijden van Ranohira. Eenmaal onderweg naar Tulear kun je stoppen bij Ilakaka, na de vondst van edelstenen nu een boomtown.

Onderweg zie je ook de eerste Baobab bomen en een aantal Mahafaly graven, versierd met schilderingen die episodes voorstellen uit het leven van de overledenen. Na je lunch, bijvoorbeeld in de botanische tuinen van Tulear, neem je afscheid van je chauffeur. Je hotel in Ifaty/Mangily, een klein strandplaatsje en vissersdorpje op ca. 30 min. rijden, pikt je hier op en brengt je naar je bungalow aan zee.

Dag 17: Via Tulear naar Ifaty, beach bungalow Indische Oceaan

Het laatste stuk van de RN7 naar kuststad Tulear aan de Indische Oceaan is nog 5 uur rijden. Vertrek vroeg en bezoek ook het Nationaal (vogel) park Zombitse op zo’n …

︿

Dag 18 - 21: Ifaty, relaxen aan de witte stranden

Na het volle programma is het fijn relaxen aan de witte stranden van Madagaskar. Voor wie wilt: per ‘pirok’’ (uitgeholde boomstam) snorkelen boven het rif, walvissen spotten (juli/aug), kitesurfen, duiken of quad rijden. Achter Ifaty ligt het Spiney Forest, een woestijngebied met manshoge cactussen en baobabs. Een must als je de ‘baobab alley’ op je Madagaskar reis hebt overgeslagen.

Je overnacht in eco hotel Vovo Telo, op loopafstand van het dorp. Mooie bungalows met een fijn zwembad en zeer goed restaurant. Bezoek deze dagen ook het Turtle Village en de projecten van hotel Solidaire Mangily, de Moringa plantage en de praktijkschool. Het groeiend toerisme draagt bij aan de ontwikkeling hier en is een belangrijke inkomstenbron voor de lokale bevolking.

local Hero

Ga een keer lunchen en/of dineren bij het lokale restaurantje Chez Freddy in het dorp.

Dag 18 - 21: Ifaty, relaxen aan de witte stranden

Na het volle programma is het fijn relaxen aan de witte stranden van Madagaskar. Voor wie wilt: per ‘pirok’’ (uitgeholde boomstam) snorkelen boven het rif, walvissen spotten (juli/aug), kitesurfen, duiken of …

︿

Dag 22 - 24: Vlucht naar Antananarivo, ontspannen afsluiter en terugvlucht

In de loop van de middag naar de luchthaven van Tulear voor de vlucht naar Tana. Je laatste twee nachten in stijl in het comfortabele Palissandre Hotel & Spa, tussen de bovenstad van Andohalo en de benedenstad van Analakely. Relaxen in de spa van het hotel en dan diner. Vanaf het terras met uitzicht op de Malagassische hoofdstad kun je aan de Table des Hautes Terres: lokale specialiteiten naast fijne Franse gerechten, zowel à la carte als in menuvorm.  

De laatste dag heb je nog tijd voor de stad (auto met chauffeur beschikbaar), waarbij je kamer voor jou blijft tot vertrek van je transfer in de loop van de avond. Tegen middernacht (Air France) vlieg je van Madagaskar terug naar Europa en kom je de volgende ochtend vroeg aan.

Dag 22 - 24: Vlucht naar Antananarivo, ontspannen afsluiter en terugvlucht

In de loop van de middag naar de luchthaven van Tulear voor de vlucht naar Tana. Je laatste twee nachten in stijl in het comfortabele Palissandre Hotel & Spa, tussen …

︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Mirindra

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Madagaskar: