ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Java & Bali rondreis de leukste

reisduur:
22 dagen / 21 nachten
route:
Yogyakarta - Malang - Bromo - Kalibaru - Lovina - Ubud - Sidemen - Tirtagangga - Gili Trawangan - Sanur
reissom:
va. € 1265,- (p.p. bij 2 volwassenen) (Boek zelf je retourvlucht)

Een rondreis door Indonesië maar dan zonder veel te moeten regelen. Goed gelegen hotels, het vervoer waar je het nodig hebt, enkele must-do excursies en verder gewoon op eigen houtje.

Java moet je zeker niet overslaan maar begin dan wel In Yogyakarta: enkele dagen in deze bruisende, culturele hoofdstad en natuurlijk een trip naar de top van de Bromo vulkaan.

Je bent niet in Indonesië geweest als je Bali niet hebt gezien: nergens vind je zo’n mix van tropisch landschap, hindoetempels, dorpjes, winkelstraten en kunstgaleries.

Natuurlijk besluit je je reis met een aantal stranddagen: op Bali maar ook op de Gili eilanden die voor de kust van Lombok liggen. Zie je het al helemaal voor je? Onze lokale reisspecialist, local Hero Evy, kan het allemaal voor je regelen.

Inclusief: 
-aankomst/vertrek transfer; 
- alle overnachtingen in 2,5 - 3,5 sterren hotels met ontbijt (behalve Malang); 
- lunch dag 3; 
- homestay in Sidemen; 
- airco auto met chauffeur als omschreven; 
- fietsen rond Borobudur
- dagtrein Yogyakarta - Malang, 2e klas airco executive, 
- jeep en entree Bromo National Park; 
- snelboot retour Gili eilanden;
- assistentie local Hero;

Exclusief: 
- internationale retourvlucht;
- overige maaltijden; 
- taxitransfers station-hotel v.v. in Yogya en Malang; 
- upgrades of extra excursies; 
- overige entrees, fooien etc.
- evt. toeslagen bij vertrek op feestdagen en in het hoogseizoen. 

Wat is de beste reistijd voor Indonesië?

Indonesië ligt op de evenaar en heeft een tropisch klimaat. Daarom is Indonesië het hele jaar door ongeveer even warm, gemiddeld ca. 30˚ C. Ga je hoger, dan wordt het uiteraard al snel koeler. Ga je de heuvels of bergen in of beklim je een vulkaan zorg dan ook voor warmer kleding. Ook handig als de airco in de bus volop aan staat.

Qua regen is er wel veel verschil. Op Java valt het meeste tussen november en maart, vooral in januari. De droogste maanden zijn juli t/m september. De beste reistijd voor Oost Indonesië, Bali en Lombok, is onze zomer, van mei t/m eind oktober. In augustus en september valt hier de minste regen.

Heb ik een visum nodig voor Indonesië?

Voor de reizen naar Indonesië is een visum nodig. Heb je de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dan is een visum tot maximaal 30 dagen geldig, te krijgen op de luchthaven bij aankomst. Dit geldt alleen voor Jakarta (Soekarno Hatta), Den Pasar Bali (Ngurah Rai), Medan, Surabaya en Batam. Kom je ergens anders Indonesië  binnen, dan moet je tevoren een visum aanvragen. Dat geldt ook voor verblijf langer dan 30 dagen, want dit visum is ter plaatse niet te verlengen. Let op dat in alle gevallen je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn als je Indonesië verlaat. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten voor Indonesië. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt.

Het beste kan je je visum voor je reis naar Indonesië online aanvragen via e-visums.nl. De kosten hiervoor bedragen ongeveer 90 euro. 

Heb ik vaccinaties nodig voor Indonesië?

Voor Indonesië zijn geen vaccinaties verplicht. Aangeraden wordt een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. DTP heb je waarschijnlijk al gehad toen je jong was, soms wordt een zgn. booster aangeraden. Hepatitus A werkt kort, dus moet kort voor vertrek gepland worden. Eventueel kun je je laten inenten tegen buiktyfus.

Ga voorbereid op pad en laat je daarom tevoren tijdig, (d.w.z. tenminste 6 weken tevoren) adviseren. Op de website van het LCR, het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen.

De prijzen van vaccinaties zijn wisselend, dus een beetje shoppen kan geen kwaad. Veel ziektekosten verzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten, het proberen waard. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen op reis. Maak je op weg naar Indonesië een tussenstop in een land waar gele koorts voorkomt, dan moet bij binnenkomst in Indonesië een vaccinatie stempel getoond kunnen worden.

Indonesië kent in bepaalde delen ook malaria risico. Het verschilt echter per streek, in hoger gelegen gebieden boven de 1500 m. is het risico bijna nul. Op Java, Bali en Lombok, de Gili eilanden, is de kans dat je malaria oploopt minimaal. Hier wordt meestal geen malaria profylaxe aangeraden. Tegen Dengue, een ziekte die ook door muggen wordt overgedragen, maar dan overdag, kun je vergelijkbare maatregelen treffen.

Draag in ieder geval zoveel mogelijk beschermende kleding met lange mouwen, vooral bij zonsondergang, en spuit regelmatig anti muggen spray met 30-50% DEET. Het LCR kan je adviseren over malaria profylaxe. Kraanwater is niet drinkbaar, drink flessenwater, het is overal goedkoop verkrijgbaar en staat doorgaans ook op je hotelkamer.

Hoeveel tijdverschil is er met Indonesië?

Op Java is het gedurende onze zomertijd 5 uur later als in Nederland, op Bali en verder oostwaarts is dat 6 uur.  In onze winter komt daar nog een uur bij.

Is het veilig in Indonesië?

De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de reisexpert van Indonesië, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken, reisadviezen.nl

Indonesië is over het algemeen een veilig land. Kleine criminaliteit komt weinig voor en doorgaans kun je ’s avonds zonder problemen op straat lopen. Pas wel op in de grote steden en in drukke toeristische gebieden, en vermijdt ’s avonds laat de alle stilste plekjes Laat papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat. Vergeet daarna niet ze tijdig uit de kluis te (laten) halen.

Welke kleding heb ik nodig in Indonesië?

In Indonesië zal het tijdens je vakantie altijd wel ergens wat regenen. Een goedkope poncho is overal te krijgen. Let erop dat het in de hoger gelegen gedeelten koud kan worden: in dit subtropische klimaat liggen de theeplantages. In het laagland is het doorgaans tropisch en vochtig warm. Indonesiërs en zijn conservatief: schone, hele en nette kleding vinden ze belangrijk.

Ga niet met strandkleding een stad of dorp in, topless is in Indonesië verboden. Bezoek je een kerk, tempel of pagode, draag dan een lange broek/jurk (schouders en knieën bedekt) en bij voorkeur witte kleding. Je hoofd hoort onbedekt te zijn. Wijs niet met hand of voet, doe je schoenen uit en praat zachtjes. Zo blend je in de lokale sfeer en voel je je het prettigst.

Welke valuta heb ik nodig in Indonesië?

In Indonesië betaal je met de Indonesische Rupiah (INR) Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor alvast de koers bekijken. Als je cash euro biljetten wisselt, dan geven die van 50 de beste koers. Je kunt echter ook overal pinnen, de bij de meeste automaten kun je gewoon met je pinpas met cirruslogo terecht. Pin altijd op een goed verlichte plaats, bij voorkeur overdag en liefst in een bankgebouw. Laat niemand helpen of meekijken en vraag een bonnetje. Het is altijd aan te raden om voor ‘noodgevallen’, zoals wanneer een pinautomaat niet werkt, wat euro’s of US dollars in cash bij je te hebben. Vergeet tenslotte niet je bankpas uit te breiden naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen.

Steeds vaker worden in de grotere hotels, winkels en restaurants creditcards geaccepteerd. Visa en Mastercard worden aanbevolen. Zorg wel voor voldoende kleingeld, handig voor in kleine winkels, op markten of voor gidsen, chauffeurs enz. Fooien & entrees Gebruikelijk in Indonesië. Ook in restaurants bars, en voor allerlei services heb je al snel wat roepies nodig. Als je weet hoe laag de salarissen liggen en je realiseert dat men vaak weer commissie moet betalen en van het geld hele families worden onderhouden, dan begrijp je dat hier wat makkelijk mee omgaan het best is. Op je totale vakantiebudget valt het immers mee. Vriendelijkheid is bijna altijd oprecht, maar zonder fooien kan men niet leven.

Entreegelden zijn zeker niet overdreven hoog. Alleen voor de belangrijkste bezienswaardigheden moet worden betaald. Daarbuiten gaat het vaak om slechts enkele euro’s.

Welke stekker heb ik nodig in Indonesië?

De stopcontacten in Indonesië werken op 220-230 volt. Meestal zijn de stopkontakten gelijk aan die van ons en passen Nederlandse stekkers. Straten zowel in de stad als op het platteland zijn vaak slecht verlicht, een kleine zaklamp meenemen is dus een must, zeker omdat stroomstoringen ook nog wel eens voorkomen.

Hoe reis ik door Indonesië?

Je reist tijdens je budget Indonesië reis met het openbaar vervoer of met een transfer (auto met chauffeur). De wegen zijn doorgaans 2 baans, smal en redelijk geasfalteerd maar wel met regelmatig gaten erin. Daarbij nog veel bochten en hoogteverschil. Gemiddeld haal je niet meer dan ca. 40-50 km per uur, dus je bent bijvoorbeeld op Bali ook over korte afstanden vrij lang onderweg. Fietshuur kost ca. 5-10 US$ per dag. Het is een goede manier om op eigen houtje dorp of stadje te verkennen. Check wel of de remmen in goede staat zijn.

Hoe reis ik met kinderen door Indonesië?

Overnachten De meeste hotels en resorts hebben familiekamers. Vraag daar naar bij je Local Hero. Extra bedden bijzetten kan vaak ook. Babybedjes zijn schaars, neem eventueel een eigen opklapbedje mee. Ook kinderstoelen zijn niet altijd beschikbaar. Neem eventueel een extra muskieten net mee inclusief ophang materiaal.

Eten Indonesisch eten is uiteraard meer dan de rijsttafel of nasi of bami goreng in Nederland. Het kan gekruid zijn maar het hoeft niet. Vraag er daarom altijd even naar. Banana  pancakes zijn ook aanraders. Zoet tropisch fruit is er in overvloed. Vraag ’s avonds bij het diner eerst om eten voor de kinderen, anders wordt het soms wat erg laat.

Onderweg Vraag voor jonge kinderen om een speciaal kinderzitje in de auto met chauffeur. Neem een draagzak mee, een buggy kan maar de straten zijn hobbelig en hier niet op ingericht. Zorg voor voldoende zonnebrandolie en insectenspray. Het is wel verkrijgbaar maar duur. Houd je kinderen weg bij huisdieren als katten en honden en andere semi wilde dieren als apen. Hondsdolheid komt voor, andere overdraagbare ziektes ook.

Zelf boeken

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld op: 
-vliegwinkel.nl  
-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-skyscanner.com

Tip: deze vliegsites bieden geen standaard CO2 compensatie. Je kunt dat zelf doen, bijvoorbeeld via Carbonkiller.org. Met jouw bijdrage halen zij CO2 rechten uit de markt. Boek je via het Amerikaanse FlyGRN, dan is CO2 compensatie inclusief.

Je vliegt naar

Je rondreis Indonesië begint in Yogyakarta. Yogyakarta is bereikbaar Kuala Lumpur, Singapore en Jakarta. Vanuit deze steden zijn er voordelige vluchten naar Yogyakarta en terug vanaf Lombok of Denpasar op Bali. Er zijn geen rechtstreekse vluchten, je moet altijd minimaal 1x maar meestal 2x overstappen. Als je wilt kun je in deze steden een stop maken op de heen of terugreis.

Op vliegsites zoals cheaptickets.nl kun je opgeven dat je naar de ene plaats vliegt en terug vanaf de andere, maar krijg je niet altijd de beste prijzen. Een gewoon retour boeken naar Kuala Lumpur of Singapore en dan doorvliegen met bijvoorbeeld Air Asia, de Easyjet van Azië is soms voordeliger.

Aansluitende vluchten met Air Asia
Zelf boeken: Boek met je creditcard op Airasia.com. Kies een vlucht met een ruime overstaptijd (min. 2 uur) tussen je intercontinentale en je inter- Azië vlucht. Doorloop alle stappen in het boekingsproces, kies het aantal kg bagage, stoel en evt. maaltijd en vink de verzekering uit (niet nodig). Je krijgt je e-ticket direct over de email. Geef je vluchtgegevens daarna door aan je local Hero. 
Overlaten aan je local Hero. Tegen een kleine opslag boekt je local Hero deze aansluitende vluchten voor je, wel zo makkelijk.

Let bij het boeken van vliegticktets op het volgende:

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra, soms een heel nieuw ticket. 
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat. 
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze direct na ontvangst op fouten. 
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie. 
*geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er later iets gewijzigd is.

Kosten

Reken voor een retourvlucht op gemiddeld tenminste € 750,-. Reken in de drukke tijden, rond Kerst, Ramadan en in juli/augustus al snel € 100,- tot € 150,- meer. Ben je flexibel en kun je in het voor of naseizoen, boek dan in een rustige maand zoals juni: een retour Jakarta is er vanaf € 525,-. Inter Azië, met Air Asia: een enkeltje Kuala Lumpur, Singapore of Jakarta naar Yogyakarta kost ca. € 100, vanaf Denpasar of Lombok terug naar deze steden ook ca. € 100,-.
Vliegen met GARUDA Indonesia: als je met deze maatschappij intercontinentaal vliegt, krijg je korting op hun binnenlandse trajecten. Je kunt die dan beter zelf bij hen inboeken.

Maatschappijen

De meeste reizigers vliegen met Emirates Airlines, via Dubai, naar Kuala Lumpur, Jakarta of Singapore en vliegen dan low budget door. Andere veel gebruikte maatschappijen zijn KLM, Garuda Indonesia of Singapore Airlines. Ook vanaf Brussel en Düsseldorf vertrekken voordelige vluchten.

Tijden

* Je komt altijd een dag later aan (nachtvluchten). Ook de terugvlucht is een nachtvlucht. Houd hier rekening mee bij je dagplanning. 
*Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent. 
*Naast prijs zijn vluchtduur en overstap ook belangrijk.

Tips

*Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie. 
*Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen. *Let op speciale actieperiodes, bv. KLM voordeelweken.

reisduur:
22 dagen / 21 nachten
route:
Yogyakarta - Malang - Bromo - Kalibaru - Lovina - Ubud - Sidemen - Tirtagangga - Gili Trawangan - Sanur
reissom:
va. € 1265,- (p.p. bij 2 volwassenen)
Een rondreis door Indonesië maar dan zonder veel te moeten regelen. Goed gelegen hotels, het vervoer waar je het nodig …
︿

Inclusief: 
-aankomst/vertrek transfer; 
- alle overnachtingen in 2,5 - 3,5 sterren hotels met ontbijt (behalve Malang); 
- lunch dag 3; 
- homestay in Sidemen; 
- airco auto met chauffeur als omschreven; 
- fietsen rond Borobudur
- dagtrein Yogyakarta - Malang, 2e klas airco executive, 
- jeep en entree Bromo National Park; 
- snelboot retour Gili eilanden;
- assistentie local Hero;

Exclusief: 
- internationale retourvlucht;
- overige maaltijden; 
- taxitransfers station-hotel v.v. in Yogya en Malang; 
- upgrades of extra excursies; 
- overige entrees, fooien etc.
- evt. toeslagen bij vertrek op feestdagen en in het hoogseizoen. 

Wat is de beste reistijd voor Indonesië? Indonesië ligt op de evenaar en heeft een tropisch klimaat. Daarom is Indonesië het hele jaar …
︿
Zelf boekenTegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1 - 2: Aankomst Indonesië, Yogyakarta

Wat gedesoriënteerd door de klamme warmte die om je heen slaat, stap je in de middag het vliegtuig uit. Je transferman staat in de aankomsthal al op je te wachten en brengt je naar je kleinschalige hotel. Eerst een paar uurtjes bijkomen en dan de deur uit, zo wen je het snelst aan het tijdsverschil. De drukke winkel- en marktstraat Malioboro bereik je zo met een fietstaxi.

Veel lopen hoeft niet, overal zijn becaks, fietstaxi’s waarvan de bestuurders je graag de stad laten zien. Yogya staat bekend om zijn vele handwerk ateliers en (batik) werkplaatsjes. Dé plek om een bijzondere sarong te kopen voor je strandverblijf later. Op de drukke nachtmarkt en de bazaar verwonder je je over exotische vissen en proef je spicy kruiden en vreemd gevormd tropisch fruit.

Dag 1 - 2: Aankomst Indonesië, Yogyakarta

Wat gedesoriënteerd door de klamme warmte die om je heen slaat, stap je in de middag het vliegtuig uit. Je transferman staat in de aankomsthal al op je te wachten …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • De eerste nacht(en) regel ik liever zelf

 • De eerste nacht(en) regel ik liever zelf

 • Reken op ca. € 20,- p.p.p.n. extra.

 • Reken op ca. € 20,- p.p.p.n. extra.

 • Je kunt ook kiezen voor een 4* hotel. Reken op ca. € 25,- p.p.p.n. extra.

 • Je kunt ook kiezen voor een 4* hotel. Reken op ca. € 25,- p.p.p.n. extra.

Dag 3 - 4: Yogyakarta, fietstocht Borobudur tempelcomplex

Centraal in de stad ligt het kraton, een paleis waar de sultan van Yogyakarta woont. In het paleis gebouwd in traditionele Javaanse stijl liggen kleine musea, schooltjes, markten en moskeeën. Ga wel in de ochtend want het paleis is alleen dan open voor het publiek. ’s Middags maak je met gids een fietstocht rond het Borobudur tempelcomplex, één van de highlights van je rondreis door Indonesië.

Je fietst buiten de stad, ver van de drukte en de weg is vlak, door kleine dorpen en langs rijstvelden. In de verte zie je de tempel al opdoemen. Terwijl de zon ondergaat heb je tussen de stoepa’s een fantastisch uitzicht. Na een lokaal diner ga je per auto terug naar Yogya. Met een gevulde maag kom je terug bij je hotel.

local Hero

Vaak speelt er in het Kraton een lokaal gamelan orkestje. De spelers leggen je graag alles uit over hun instrument.

Dag 3 - 4: Yogyakarta, fietstocht Borobudur tempelcomplex

Centraal in de stad ligt het kraton, een paleis waar de sultan van Yogyakarta woont. In het paleis gebouwd in traditionele Javaanse stijl liggen kleine musea, schooltjes, markten en moskeeën. …

︿

Dag 5: Rondreis Indonesië, dag trein Malang

Vanochtend word je naar het station gebracht, waar de trein naar Malang vertrekt. Je reist comfortabel per ‘’executive” class. Zorg tevoren voor wat eten en drinken of koop het in de trein. Ook oordopjes en een warme trui tegen te koude airco komen van pas als je even wilt dutten.

Bij aankomst in Malang word je door een chauffeur opgehaald en naar je hotel gebracht. Malang ligt wat hoger in de bergen en was daarom in koloniale tijden al populair. Je ziet nog veel gebouwen uit die tijd. Verder is het er gewoon gezellig in deze universiteitsstad. Slenter een middagje over de vogel- of antiekmarkt en eet in een van de lokale plekjes.

Dag 5: Rondreis Indonesië, dag trein Malang

Vanochtend word je naar het station gebracht, waar de trein naar Malang vertrekt. Je reist comfortabel per ‘’executive” class. Zorg tevoren voor wat eten en drinken of koop het in …

︿

Dag 6: Malang - Bromo

In de ochtend vertrek je naar de Bromo, één van de highlights van Indonesië. Je legt de route deels af met een jeep en rijdt door de zandzee rondom de vulkaan naar je bijzondere verblijf aan de moederkrater.

In de middag kun je de vulkaan al beklimmen, dan is het rustig. Het hoeft niet, want morgenvroeg staat dit hoogtepunt van je Java reis ook op het programma.

Dag 6: Malang - Bromo

In de ochtend vertrek je naar de Bromo, één van de highlights van Indonesië. Je legt de route deels af met een jeep en rijdt door de zandzee rondom de vulkaan …

︿

Dag 7: Bromo - Kalibaru

Al voor zonsopgang rijd je met een jeep naar het uitzichtpunt. Het wordt langzaam licht en de vulkaantop steekt af tegen de eerste oranje-rode zonnestralen. Na een toch nog best stijle klim naar boven, de lucht is hier door de hoogte ijl, sta je letterlijk op de kraterrand. De optrekkende rook geeft het een magisch tintje. De zwavellucht ook...

Na dit ook letterlijke hoogtepunt maak je een rit van ca. 5 uur over Oost Java. Je rijdt langs rijstvelden, bananen- en pindaplantages naar de plantages rond het bergdorpje Kalibaru, waar je overnacht.

local Hero

* Zorg voor een warme trui en een zaklamp.
* In plaats van overland kun je na de Bromo ook naar Surabaya, vanwaar je naar Denpasar op Bali vliegt. Laat het me weten als je dat wilt.

Dag 7: Bromo - Kalibaru

Al voor zonsopgang rijd je met een jeep naar het uitzichtpunt. Het wordt langzaam licht en de vulkaantop steekt af tegen de eerste oranje-rode zonnestralen. Na een toch nog best …

︿

Dag 8: Kalibaru, ontdek de omgeving

Dit is het traditionele Java waar het leven voortkabbelt als in de ‘Tempo Doeloe’, de tijd van vroeger. Neem een duik in het zwembad  en geniet van dit rustpunt op je reis. Je slaapt in een eenvoudig resort. De verdiensten van het bijbehorende restaurantje komt ten goede aan het personeel. De wifi hapert, niet alles gaat efficiënt maar men doet zijn best en dat is eigenlijk de charme van Indonesië. 

’s Middags maak je samen met een lokale gids een plantage toer, bezoekt een werkende cacao/koffieplantage, een peper- of kaneeltuin en proeft een kopje super verse kaneelthee. Je slentert op je gemak door het hoofdstraatje en waant je zomaar een halve eeuw terug.

Dag 8: Kalibaru, ontdek de omgeving

Dit is het traditionele Java waar het leven voortkabbelt als in de ‘Tempo Doeloe’, de tijd van vroeger. Neem een duik in het zwembad  en geniet van dit rustpunt op …

︿

Dag 9 - 10: Kalibaru - Lovina, dolfijnen spotten

Vandaag rijd je verder naar de haven van Ketapang, waar je ferryboot naar Bali vertrekt, een overtocht van een half uurtje. Vanaf de overkant, Gilimanuk, ga je verder naar het noorden van Bali en kom je uiteindelijk in het kleinschalige backpackersplaatsje Lovina. Huur een fiets en peddel tussen de rijstvelden en bananenbomen naar de verborgen dorpjes in het achterland.

Lovina zelf heeft een gezellige sfeer en is niet zo druk als in het zuiden van Bali, dit vooral omdat het strand donker, meer vulkanisch zand heeft. Vanuit Lovina moet je zeker een boottripje maken om dolfijnen te spotten. Niet zo moeilijk want door grote scholen garnalen hier is het een van hun favoriete plekjes.

local Hero

Je dolfijntrip is verantwoord. De boot blijft op enige afstand zodat het natuurlijk evenwicht niet verstoord wordt. 

meet the locals

Dag 9 - 10: Kalibaru - Lovina, dolfijnen spotten

Vandaag rijd je verder naar de haven van Ketapang, waar je ferryboot naar Bali vertrekt, een overtocht van een half uurtje. Vanaf de overkant, Gilimanuk, ga je verder naar het …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 16,- p.p.

 • Reken op ca. € 16,- p.p.

Dag 11 - 13: Lovina - Ubud, Monkey Forest

Begin van de middag transfer naar het midden van Bali: Ubud. Hoe zuidelijker je komt, hoe groener. Overal rijstterrassen, waterbuffels en hardwerkende boeren, een landschap als uit een plaatjesboek. Ubud is het artistieke hart van Bali. Naast de vele hindoetempels struikel je over de workshops, ateliers en galerieën met kunstig houtsnijwerk en kleurige schilderijen.

Hoewel Ubud best toeristisch is, is het makkelijk te voet te verkennen en sla je een paar rustige weggetjes in, dan zit je zo in de typisch Balinese sfeer. Je hotel met zwembad ligt op een kwartiertje van Monkey Forest, een bos vol brutale apen. Vanuit Ubud kun je enorm veel excursies boeken. Fietsen door de omgeving en een rafting trip vonden wij het leukst.

Dag 11 - 13: Lovina - Ubud, Monkey Forest

Begin van de middag transfer naar het midden van Bali: Ubud. Hoe zuidelijker je komt, hoe groener. Overal rijstterrassen, waterbuffels en hardwerkende boeren, een landschap als uit een plaatjesboek. Ubud …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Yoga en wellness, je bent helemaal herboren. Reken op ca. € 20,- p.p.

 • Yoga en wellness, je bent helemaal herboren. Reken op ca. € 20,- p.p.

 • Halve dag inclusief lunch, gids en materialen. Ca. € 30,- p.p.

 • Halve dag inclusief lunch, gids en materialen. Ca. € 30,- p.p.

 • Halve dag, inclusief lunch, gids en materiaal. Ca. € 30,- p.p.

 • Halve dag, inclusief lunch, gids en materiaal. Ca. € 30,- p.p.

Dag 14 - 15: Ubud - Sidemen

Van Ubud transfer naar Sidemen, een van de meest relaxte plekken van het eiland. Onderweg bezoek je het traditionele dorp Tenganan en ook Tirtagangga. Hier liggen drie water paleizen, ooit door de koningen gebruikt voor rest en relaxation. Bij de heilige bron worden bijna dagelijks ceremonies gehouden, de locals gaan er zwemmen en je gids vertelt je over de oude legendes.

Je slaapt 2 nachten in een fijn, sfeervol hotel met zwembad. In overleg kun je met een gids een wandeling maken door de vallei, zodat je het boerenleven van dichtbij meemaakt. Overal groene rijstvelden, stroompjes en slootjes, de palmbomen wuiven zachtjes in de wind, dit is het Bali ver van de drukke kust.

Dag 14 - 15: Ubud - Sidemen

Van Ubud transfer naar Sidemen, een van de meest relaxte plekken van het eiland. Onderweg bezoek je het traditionele dorp Tenganan en ook Tirtagangga. Hier liggen drie water paleizen, ooit …

︿

Dag 16: Sidemen - Gili Trawangan

Transfer naar de haven van Padangbai, waar de boot naar de Gili’s vertrekt. Het zijn relaxte koraaleilandjes iets te noorden van Lombok. Je verblijft op Gili Trawangan, met de meeste faciliteiten maar per boot zijn de andere eilandjes ook makkelijk te bezoeken. Je slaapt in een comfortabel resorthotel met zwembad. Tijdens je verblijf is een halve dag snorkelen met gids inbegrepen. 

Wil je liever naar een rustiger eiland: voor de kust van Zuid  Lombok liggen 3 heel andere, bijna onbewoonde, eilandparadijsjes: Gili Sudak,Gili Nanggu en Gili Kedis. (zie Top 5) Per bont gekleurd bootje is het een uurtje varen naar je cottage aan het strand van Gili Sudak. Snorkelen bij Gili Nanggu of naar het schildpadreservaat. Laat het mij weten en ik pas dit voor je aan.

Dag 16: Sidemen - Gili Trawangan

Transfer naar de haven van Padangbai, waar de boot naar de Gili’s vertrekt. Het zijn relaxte koraaleilandjes iets te noorden van Lombok. Je verblijft op Gili Trawangan, met de meeste …

︿

Dag 17 - 18: Gili eilanden

De laatste dagen van je vakantie op de autoloze Gili eilandjes voor de kust van Lombok. Gili Trawangan is het grootste eiland, drukker maar met de mooiste zandstranden. Gili Air is rustiger en heeft een gezellig snorkel/duik sfeertje en Gili Meno is het eenvoudigste en meest oorspronkelijke eiland. Overigens zijn de Gili’s onderling makkelijk te bezoeken op een dagtrip. 

Een voorkeur voor een van de andere eilanden? Laat het je local Hero weten en zij past het in je route aan.

Dag 17 - 18: Gili eilanden

De laatste dagen van je vakantie op de autoloze Gili eilandjes voor de kust van Lombok. Gili Trawangan is het grootste eiland, drukker maar met de mooiste zandstranden. Gili Air …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Nog niet naar huis? Reken op ca. € 56,- p.p.p.n. extra.

 • Nog niet naar huis? Reken op ca. € 56,- p.p.p.n. extra.

Dag 19 - 20: Gili Trawangan - Sanur

Omdat de boten van Gili naar Bali niet altijd gaan en sterk weersafhankelijk zijn, hebben we twee extra nachtjes Sanur ingepland. Sanur is in de loop der tijd gezellig toeristisch geworden, maar niet zo druk als de surfstranden van Kuta. Het heeft geen echt centrum maar een lange straat met winkeltjes en restaurants, net achter het zandstrand.

Veel bezocht, vooral bij zonsondergang, zijn de Pura Luhur Uluwatu een 11e eeuwse klassiek Balinese tempel en de Pura Tanah Lot, op een eilandje zo’n 100 meter uit de kust en alleen bij eb te bereiken. Wil je Bali ook eens vanaf het water bekijken: vanuit Benoa vertrekt dagelijks een catamaran voor een zeiltocht met barbecue naar Lembongan, een mooi koraaleilandje voor de kust. 

Dag 19 - 20: Gili Trawangan - Sanur

Omdat de boten van Gili naar Bali niet altijd gaan en sterk weersafhankelijk zijn, hebben we twee extra nachtjes Sanur ingepland. Sanur is in de loop der tijd gezellig toeristisch …

︿

Dag 21 - 22: Vertrek Indonesië, terugvlucht Denpasar

Voldaan en vol van alle indrukken vertrek je vandaag naar de luchthaven van Denpasar. Doorgaans vlieg je in de vroege middag en kom je de volgende ochtend vroeg aan in Amsterdam, waar je rondreis Java & Bali eindigt.

Liever verlengen? Vraag je Indonesië reis-expert naar de mogelijkheden.

Dag 21 - 22: Vertrek Indonesië, terugvlucht Denpasar

Voldaan en vol van alle indrukken vertrek je vandaag naar de luchthaven van Denpasar. Doorgaans vlieg je in de vroege middag en kom je de volgende ochtend vroeg aan in …

︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Evy

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Java & Bali: