Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Cuba best local experiences rondreis

reisduur:
22 dagen / 21 nachten
route:
Havana - Viñales - Cienfuegos - Sancti Spiritus - Bayamo - Baracoa - Santiago de Cuba – Camagüey - Trinidad - Varadero - Havana
reissom:
va. € 1505,- (p.p. bij 2 volwassenen) (Boek zelf je retourvlucht)

Ja, dit is echt de ‘’ultimate’’ kleinschalige Cuba rondreis. Voor als je Cuba wilt zien “the local way” en zo’n 3 weken de tijd hebt. Je helemaal onderdompelen in wat Cuba zo bijzonder maakt. Niet alleen de highlights bezoeken maar ook de verborgen plekken, de mooiste stukjes natuur, de beste stranden. Van het westen naar het oostelijk puntje van het eiland.

Wij zorgen voor een prima huurauto, dé manier om het eiland zo vrij en flexibel mogelijk te bereizen, en insider tips: waar kun je het best heen, welk strand is helemaal top, welke restaurantjes zijn aan te raden, waar moet je  ’s avonds heen. Onvergetelijk zo’n kleinschalige Cuba rondreis? Wij vinden van wel. Check met je local Hero voor de details.

Inclusief:
- luchthaventransfers;
- 15 x 24 uur autohuur economic inclusief autoverzekering;
- 20 overnachtingen in lokale casa particulares met ontbijt;
- meet en greet in Havana;
- oldtimer en citytour Havana;
- tabakswandeltocht Vinales;
- kookworkshop Sancti Spiritus;
- bicitour in Trinidad
- bezoek Valle de los Ingenios;
- Topes de Collantes;
- diensten local Hero ter plaatse

Exclusief:
- internationale vluchten (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
- overige maaltijden;
- extra's autohuur (meerkosten volle tank, drop-off, extra bestuurder, etc.);
- toeristenvisum ca. € 30,- (deze kan je local Hero eenvoudig voor je regelen);
- fooien;
- entrees bezienswaardigheden;
- overige facultatieve excursies.

Wat is de beste reistijd voor Cuba? 

Je kunt eigenlijk het hele jaar naar Cuba reizen, in het droge seizoen kan het wel echt warm, boven de 30 C worden, in het natte seizoen valt wat meer regen. Qua klimaat ligt de beste reistijd voor Cuba tussen november en mei. Cuba ligt in de tropen en de gemiddelde temperatuur is ca. 27˚C. Er zijn eigenlijk maar twee seizoenen in Cuba, een nat en een droog seizoen. De droge periode, van oktober tot mei kent een warm, droog klimaat, met temperaturen tussen de 27˚C en 30˚C. In de natte tijd, zo tussen mei en september, regent het, maar meestal alleen aan het eind van de dag en kort, maar dan wel hevig De luchtvochtigheid is hoog.

Heb ik een visum nodig voor Cuba?

Voor Cuba moet je van te voren een visum aan vragen. Dat kan via de local Hero of gemakkelijk online via e-visums.nl. Reken op ca. € 35,- Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij vertrek uit Cuba. Vertrekbelasting is niet verschuldigd meer. Je bent zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van de ambassade te checken, zodat je zeker weten over de juiste en update documenten beschikt.

Sinds 12 januari 2021 staat Cuba op de USA-lijst van landen die terrorisme sponsoren. Een gevolg van deze maatregel is dat je als reiziger niet kan deelnemen aan het Visa Waver programma en dus geen ESTA kan aanvragen. Wil je na je Cuba reis dus naar of via de USA reizen, dan dien je een B2 toeristen visum aan te vragen bij de ambassade van de USA, een proces dat langer en ingewikkelder is dan ESTA.

Heb ik een vaccinatie nodig voor Cuba? 

Voor Cuba zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinaties tegen hepatitis en DTP worden aangeraden voor je Cuba rondreis. Blijf je langer dan 2 tot 3 weken, dan eventueel ook buiktyfus. Ben je 7 dagen eerder in een land geweest waar gele koorts heerst, dan is een inenting daartegen verplicht. Je moet dat dan aantonen in je vaccinatieboekje. Dengue ofwel knokkelkoorts komt in Midden – en Latijns Amerika steeds vaker voor. Deze ziekte verloopt meestal vrij onschuldig, met koorts, hoofdpijn en huiduitslag maar kan in uitzonderlijke gevallen complicaties geven. Dit geldt ook voor Zika, een met Dengue vergelijkbare ziekte, die vooral voor zwangere vrouwen gevaar oplevert. Er zijn geen vaccinatie hiervoor. De muggen die deze ziektes overbrengen steken overdag, dus smeer je goed in met antimuggenmelk, met minimaal 30-50% DEET.

Via de website van het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden. Of check de website van GGD Reisvaccinaties voor actuele informatie. De prijzen van vaccinaties zijn wisselend dus een beetje shoppen kan geen kwaad. Veel ziektekostenverzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten, het proberen waard. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen op reis. 

Is er tijdverschil met Cuba? 

Op Cuba is het gedurende onze zomertijd 7 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 6 uur vroeger.

Welke kleding moet ik meenemen naar Cuba? 

Lekkere, liefst katoenen zomerkleding kun je gerust in je koffer stoppen voor je Cuba rondreis. Een jurkje, korte broek, T-shirt. En vergeet je badspullen niet. ’s Avonds kan het wat afkoelen dus een shirt met lange mouwen of vestje zijn dan wel handig. Ook nog praktisch tegen de muggen en evt. door hen over te dragen ziekte als Dengue, Zika etc.

Hoe betaal ik in Cuba?

Op Cuba betaal je met de Cubaanse Peso (CUP). De ‘peso convertible’ de CUC, oftewel de toeristenpeso, is per 1 januari 2021 afgeschaft. Kijk voor je reis op een zgn. currency converter.

Neem genoeg contante euro's (niet beschadigde biljetten) mee, want pinnen in Cuba staat nog in de kinderschoenen, dus reken er maar niet op. Met je creditcard, Master of Visa, kun je contant geld opnemen bij de casa cambio’s, de wisselkantoortjes. Hier kun je ook je euro’s wisselen. Wissel ook een klein beetje gewone peso om op straat kleine dingen te kopen. Geld wisselen op straat is streng verboden en het risico niet waard.

Welke stekker wordt gebruikt in Cuba? 

De stopcontacten op Cuba werken op 110 volt. Deze zijn vaak wel anders dan in Nederland. Het is handig om voor je budget Cuba rondreis een wereldstekker mee te nemen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Nieuw grote hotels in Cuba hebben vaak 220 volt. Een zaklamp voor als de elektriciteit uitvalt, is handig. Wifi is langzaam, er is nog nauwelijks breedband, maar de eerste verbindingen worden gelegd. In steeds meer hotels en in internetcafés in Cuba kun je sowieso wel terecht.

Hoe reis ik door Cuba?

Het middel van vervoer voor individuele reizigers in Cuba is de huurauto. Let op dat je tijdig boekt: elk jaar zijn er periodes waarin het aantal huurauto’s op Cuba op is. Het is dan zo goed als onmogelijk nog een huurauto te vinden. Dit probleem is, nu Cuba steeds populairder wordt, voorlopig nog niet opgelost.

Met de informatie van je local Hero en wat woordjes Spaans kom je overal. Buiten Havana zijn de wegen rustig, twee-baans maar niet al te goed onderhouden. Snel gaat het dus niet.

De oude Amerikanen die je in Cuba ziet worden met steeds meer kunst en vliegwerk rijdend gehouden. De echt mooie exemplaren zijn het laatste decennium al aan het buitenland verkocht. Verder gebruiken de Cubanen alles wat vooruit komt, zoals paard en wagen enz.

Het openbaar vervoer in Cuba is redelijk maar het materieel is oud, vooral de stadsbussen, die vaak al een leven lang elders dienst deden. Wees dus niet verbaasd als je een Nederlandse stadsbus met het opschrift Leeuwarden of zo voorbij ziet rijden. Lange afstandsbussen van Viazul zijn comfortabel en rijden goed op tijd. Omdat ze prijzig zijn worden ze vooral gebruikt door buitenlanders en reizigers. Binnen de steden zijn er bicitaxi’s, fietstaxi’s.

 

Zelf boeken

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld* op:  
-vliegwinkel.nl   
-cheaptickets.nl  
-tix.nl 
-skyscanner.com

*De internationale vlucht maakt dus geen onderdeel uit van de reis die je bij ons boekt. De bovenstaande links zijn ter informatie, we verdienen hier niet aan.

Let hierbij op het volgende: 

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra.  
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat.  
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten.  
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie.  
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.

Je vliegt naar 

Je budget Cuba rondreis begint doorgaans in de hoofdstad Havana. Er zijn geen directe vluchten, meestal stap je over in Parijs, Frankfurt of Zurich. 

Kosten 

Reken op ca. € 800,- voor een retour in het laagseizoen. Reken in het hoogseizoen al snel €300- meer. Vroeg boeken loont.

Maatschappijen

* KLM
* AirFrance 
* Iberia

Tijden 

* Houd er rekening mee dat je op de heenreis op dezelfde dag aankomt, op de terugreis altijd een dag later. 
* Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Doorgaans kom je laat in de middag aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent.  
* Naast prijs zijn vluchtduur en overstap ook belangrijk. Je kunt beter direct vliegen, vanaf Amsterdam, Düsseldorf of Brussel. Sowieso is direct vliegen een stuk comfortabeler en nog milieuvriendelijker ook.

Tips  

* Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie.  
* Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandagavond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen.
* Let op speciale actieperiodes, bv. KLM weken of aanbiedingen van TUIfly.  
* Vanaf Brussel of Düsseldorf zijn er goede, betaalbare directe vluchten te boeken. Check de vliegsites voor de mogelijkheden. 
* Stap je over in een ander land? Dan heb je vaak toch een visum nodig.

Binnenlandse vluchten  

We raden je af om in Cuba binnenlands te vliegen, omdat binnenlandse vlucht(en) vaak last-minute worden verplaatst of ze zijn vertraagd. Het risico dat je je aansluitende internationale vlucht naar huis mist is daardoor groot. Vraag je local hero om alternatieve, betere opties, want die zijn er vaak voldoende. 

 

reisduur:
22 dagen / 21 nachten
route:
Havana - Viñales - Cienfuegos - Sancti Spiritus - Bayamo - Baracoa - Santiago de Cuba – Camagüey - Trinidad - Varadero - Havana
reissom:
va. € 1505,- (p.p. bij 2 volwassenen)
Ja, dit is echt de ‘’ultimate’’ kleinschalige Cuba rondreis. Voor als je Cuba wilt zien “the local way” en zo’n …
︿

Inclusief:
- luchthaventransfers;
- 15 x 24 uur autohuur economic inclusief autoverzekering;
- 20 overnachtingen in lokale casa particulares met ontbijt;
- meet en greet in Havana;
- oldtimer en citytour Havana;
- tabakswandeltocht Vinales;
- kookworkshop Sancti Spiritus;
- bicitour in Trinidad
- bezoek Valle de los Ingenios;
- Topes de Collantes;
- diensten local Hero ter plaatse

Exclusief:
- internationale vluchten (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
- overige maaltijden;
- extra's autohuur (meerkosten volle tank, drop-off, extra bestuurder, etc.);
- toeristenvisum ca. € 30,- (deze kan je local Hero eenvoudig voor je regelen);
- fooien;
- entrees bezienswaardigheden;
- overige facultatieve excursies.

Wat is de beste reistijd voor Cuba?  Je kunt eigenlijk het hele jaar naar Cuba reizen, in het droge seizoen kan …
︿
Zelf boeken Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. Kijk …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1: Local experience rondreis Cuba, aankomst Havana

Na je vlucht kom je aan op de luchthaven van Havana. Je chauffeur staat al te wachten en met 'n half uurtje ben je in hartje centrum. Tijd om je te installeren in je casa particular en wat op te frissen. Heb je na de lange vlucht nog energie, pak dan een taxi naar het bekende hotel National. Met een Cuba libre of mojito ben je gelijk in de juiste stemming.

Het oude centrum, Habana Vieja, is dé plek waar je alle highlights, pleintjes en historische gebouwen vindt. De vervallen koloniale gevels, pleintjes en oldtimers die je (zolang het nog duurt) voorbij ziet komen, je komt al snel in de sfeer van de jaren ’50. Slenter langs de boulevard Paseo del Prado en ga na zonsondergang naar de flaneer boulevard Malecón.

Dag 1: Local experience rondreis Cuba, aankomst Havana

Na je vlucht kom je aan op de luchthaven van Havana. Je chauffeur staat al te wachten en met 'n half uurtje ben je in hartje centrum. Tijd om je …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • De eerste nacht(en) regel ik liever zelf

  • De eerste nacht(en) regel ik liever zelf

  • Reken op ca. € 45,- p.p.p.n. extra

  • Reken op ca. € 45,- p.p.p.n. extra

  • Upgrade hotel. Reken op ca € 125,- p.p.p.n. extra.

  • Upgrade hotel. Reken op ca € 125,- p.p.p.n. extra.

Dag 2 - 3: Havana verblijf, oldtimer- en city tour

Voordat je rondreis door Cuba écht gaat beginnen, komt onze lokale vertegenwoordiger langs om ervoor te zorgen dat alle details van je reis duidelijk zijn. Vandaag verken je Havana in stijl: je gids neemt je in een authentieke oldtimer mee naar de meest interessante plekken in Havana.

Tijdens de stadswandeling daarna bezoek je het oude centrum en deelt je gids allerlei handige weetjes, tips en tricks en wat je nog meer in Havana kunt bezoeken. Voorbeeld: de wijk El Vedado op zo'n 10 minuten van het centrum per taxi. Hier kun je o.a. naar de Fábrica de Arte Cubano (een project van hedendaagse Cubaanse kunstenaars met live optredens en tentoonstellingen.

local Hero

Neem vanuit Old Havana in 10 min. de ferry naar Casablanca en Regal: historische wijken met een Afro Cubaanse sfeer en uitzicht op de stad. Opvallend: het marmeren Christus beeld dat van al van ver te zien is. Een bijzonder restaurant? La Guarida, wel tevoren reserveren. Een dagje extra? Ga naar Playas del Este op een half uurtje rijden. Mooi strand, in het weekend uiteraard wel druk en met veel muziek. Ja, je bent op Cuba!

meet the locals

Dag 2 - 3: Havana verblijf, oldtimer- en city tour

Voordat je rondreis door Cuba écht gaat beginnen, komt onze lokale vertegenwoordiger langs om ervoor te zorgen dat alle details van je reis duidelijk zijn. Vandaag verken je Havana in …

︿

Dag 4 - 5: Havana naar tabaksregio Viñales (200 km, ca. 3,5 uur)

Vandaag stap je in de huurauto, op naar Viñales. Eenmaal buiten Havana is er weinig verkeer, wordt het landschap heuvelachtig en groen en na de provincie hoofdstad Piñar del Rio komen de platte karstbergen (de mogotes) in zicht. Waar je ook kijkt zie je de tabaksplantages, dit is dé tabaksstreek van Cuba. Een plantagebezoek te voet is dus inbegrepen. Per paard kan ook, reken op een kleine toeslag.

Viñales is een kleinschalig, mooi gelegen plattelandsdorp, een goed uitgangspunt om de streek te leren kennen. Je casa ligt centraal in het dorp, je staat zo in het centrum met gezellige (internationale) restaurantjes.

local Hero

*Wil je liever in een hotel met een zwembad verblijven, dan kun je je verblijf ook upgraden naar een kleinschalig hotel, net buiten het dorp. *De tours naar het eiland Cayo Levisa voor een dagje strand.

Dag 4 - 5: Havana naar tabaksregio Viñales (200 km, ca. 3,5 uur)

Vandaag stap je in de huurauto, op naar Viñales. Eenmaal buiten Havana is er weinig verkeer, wordt het landschap heuvelachtig en groen en na de provincie hoofdstad Piñar del Rio …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 6: Drie weken kleinschalig Cuba: Havana naar Cienfuegos (415 km, ca. 5 uur)

Na je ontbijt weer de auto in voor het tweede traject over het eiland. Door het glooiende landschap en langs bananen- en suikerrietplantages naar de historische stad Cienfuegos. Verblijf in een relaxt casa particular midden in het centrum. Overal historische gebouwen en een bijna Frans aandoende sfeer.

In het voetgangersgebied heerst een gemoedelijke drukte en overal zie je paardenkoetsjes. Ga ’s avonds naar de baai net als de Cubanen die hier komen voor de zonsondergang en om wat te drinken (de mojito is hier zelfs goedkoper dan de koffie!) en te flirten natuurlijk. Cultuursnuiven? Dan mag je het Teatro Tomás Terry niet missen.

local Hero

Eventueel kun je ook kiezen voor een casa in Punta Gorda, prachtig aan de baai. Je kunt ons je voorkeur doorgeven, of wij kiezen de beste beschikbare casa voor jou.

Dag 6: Drie weken kleinschalig Cuba: Havana naar Cienfuegos (415 km, ca. 5 uur)

Na je ontbijt weer de auto in voor het tweede traject over het eiland. Door het glooiende landschap en langs bananen- en suikerrietplantages naar de historische stad Cienfuegos. Verblijf in …

︿

Dag 7: Rondreis Cuba, Cienfuegos - Sancti Spiritus (150 km, ca 2,5 uur)

Sancti Spíritus, in dezelfde tijd gesticht als het meer toeristische Trinidad maar 'n stukje minder bekend Cuba. Wel met een even historisch stadscentrum en daardoor perfect om op te gaan in het lokale leven. Bewonder de oude gevels van het Parque Central Serafin Sánchez en slenter op je gemak naar de oever van de Yayabo rivier.

Cuba kent beroemde gerechten als arroz congris, cerdo asado en frijoles negros. Vandaag doe je een kookworkshop zodat die rijke, volle smaken geen geheimen meer hebben. Je workshop vindt plaats in een casa van een plaatselijke kunstenaar, die van de toren van een oude zeepfabriek zijn huis en atelier heeft gemaakt. Buen provecho!

Dag 7: Rondreis Cuba, Cienfuegos - Sancti Spiritus (150 km, ca 2,5 uur)

Sancti Spíritus, in dezelfde tijd gesticht als het meer toeristische Trinidad maar 'n stukje minder bekend Cuba. Wel met een even historisch stadscentrum en daardoor perfect om op te gaan …

︿

Dag 8: Sancti Spiritus naar de bergen rond Bayamo (400 km, ca 6 uur)

Vertrek vanmorgen vroeg, zodat je de tijd hebt voor stops onderweg en je voor het donker aankomt. Je rijdt door de groene heuvels met kapok en mango bomen, hier en daar een verdwaalde cactus of koningspalm. Suikerriet- en bananenplantages, weidegronden en bos wisselen elkaar af, ertussen de ‘bohíos’: pastelkleurige houten huisjes met een dak van palmbladeren.

Bayamo is de hoofdstad van de provincie Granma. Het centrum staat vol historische gebouwen en gezellige marktkraampjes. Ook hier de bekende paardenkoetsjes. Slenter op je gemak door het oude centrum en speel een potje domino met de locals. Cubaanse muziek vind je in het Casa de la Trova La Baymesa of bij het Fiesta de la Cubanía, een wekelijks straatfeest met muziek, dans en eten.

Dag 8: Sancti Spiritus naar de bergen rond Bayamo (400 km, ca 6 uur)

Vertrek vanmorgen vroeg, zodat je de tijd hebt voor stops onderweg en je voor het donker aankomt. Je rijdt door de groene heuvels met kapok en mango bomen, hier en …

︿

Dag 9: 3 weken Cuba: Bayamo naar Baracoa (300 km, ca. 6 uur)

Ook vandaag ben je nog onderweg naar het ‘’Verre Oosten’’: Baracoa, de eerste stad die Columbus ooit op Cuba stichtte, is de meest oostelijke stad van het eiland en ligt direct aan zee. De wat afgelegen en daardoor nog zeer oorspronkelijke stad wordt omgeven door regenwoud en kokosplantages. Wij vonden het een van de highlights van Cuba.

Je zult er gelijk verliefd op worden. Wat je direct opvalt zijn de paardenkoetsjes, die het centrum een sfeer van vervlogen tijden geven. Een mooi uitzicht heb je vanaf het Castillo Seboruca, een fort uit de 16e eeuw, nu een luxe hotel. Daarna een hapje in het restaurant of een mojito bij het zwembad? Een andere tip is de bekende bierbrouwerij van de stad.

Dag 9: 3 weken Cuba: Bayamo naar Baracoa (300 km, ca. 6 uur)

Ook vandaag ben je nog onderweg naar het ‘’Verre Oosten’’: Baracoa, de eerste stad die Columbus ooit op Cuba stichtte, is de meest oostelijke stad van het eiland en ligt …

︿

Dag 10 - 11: Baracoa, excursies Humbolt NP, El Yunque tropisch woud

Vanuit Baracoa kun je deze dagen leuke dagtrips maken, zoals naar het tropische Humboldt Nacional Park. Het best is dit georganiseerd te doen, de receptie van je hotel regelt het voor je. In een kleine groep en met een lokale gids trek je dan een flink stuk het regenwoud in. Je wandelt langs bananen en kokospalmplantages en duikt in het frisse water van een waterval midden in de jungle.

Andere activiteiten vanuit Baracao: een beklimming van de 575m. hoge Yunque tafelberg, een fietstocht naar het Yumuri ravijn of gewoon relaxen aan het strand van Maguana. In het sfeervolle Baracoa zelf kun je het Casa del Chocalate bezoeken of slenteren over de boulevard (Malecón). Hadden we al gezegd dat je daar ook heerlijk kunt eten?

Dag 10 - 11: Baracoa, excursies Humbolt NP, El Yunque tropisch woud

Vanuit Baracoa kun je deze dagen leuke dagtrips maken, zoals naar het tropische Humboldt Nacional Park. Het best is dit georganiseerd te doen, de receptie van je hotel regelt het …

︿

Dag 12 - 13: Baracoa naar Santiago de Cuba (4,5 uur, ca. 240 km)

Vanochtend op weg naar de 2e stad van Cuba, Santiago. Eerst rijd je zo’n 1,5 uur over een bochtige weg door een tropisch landschap, dan kom je bij de droge kust, een woestijnachtig landschap met hoge cactussen. Bij Guantanamo (de Amerikaanse basis zelf is uiteraard off-limits) kun je even stoppen voor de lunch, daarna door de uitlopers van de Sierra Maestre verder naar Santiago. 

Santiago is een stad met Afrikaanse roots: vanachter openstaande houten deuren van de ‘trova’s (muziekclubs) hoor je de salsa, merenque, son en andere typisch Cubaanse muziek. We stapten spontaan binnen, bestelden een cuba libre en hadden een geweldige avond. Je slaapt in het swingende centrum of, als je dat liever hebt, in de rustiger villawijk Vista Alegre.

local Hero

Meer tips: cervecería Puerto del Rey (bier op z’n Cubaans), El Morro (het oude fort, een kwartiertje buiten de stad), de begraafplaats Ifigenia (hier ligt o.a. de Cubaanse held José Martí), het Afro Cuban house op San Juan Hill, de pittoreske wijk Tivolí. Teveel van het goede? Dan gewoon even bijkomen in een van de parken.

Dag 12 - 13: Baracoa naar Santiago de Cuba (4,5 uur, ca. 240 km)

Vanochtend op weg naar de 2e stad van Cuba, Santiago. Eerst rijd je zo’n 1,5 uur over een bochtige weg door een tropisch landschap, dan kom je bij de droge …

︿

Dag 14: Santiago naar Camagüey (340 km, ca. 5,5 uur)

Na het ontbijt gaat je kleinschalige rondreis Cuba in omgekeerde richting, weer naar het westen. Camagüey staat ook wel bekend als de stad van de tinajones, de aardewerkkruiken die je naast voordeuren of in patio’s kunt vinden. Dwaal door de wat chaotische straten en verbaas je over het bruisende leven hier.

Dat Camagüey een doolhof van straten is ontdek je al snel. Die ‘onlogica’ hield vroeger de piraten op afstand. Nu maakt het van jou als toerist een bezienswaardigheid, met je stadskaart op de kop. De locals hebben er geen last van. Vraag ze de weg en maak een gezellig praatje. Je merkt al snel dat ze verassend relaxed zijn en alle tijd voor je hebben.

Dag 14: Santiago naar Camagüey (340 km, ca. 5,5 uur)

Na het ontbijt gaat je kleinschalige rondreis Cuba in omgekeerde richting, weer naar het westen. Camagüey staat ook wel bekend als de stad van de tinajones, de aardewerkkruiken die je naast …

︿

Dag 15: Camagüey naar Trinidad (275 km, ca. 4,5 uur)

Vanochtend op weg naar Trinidad, niet voor niets een van de highlights van Cuba. De Unesco stad heeft een levendig historisch en autovrij centrum met imposante en kleurrijke gebouwen. Het is de ideale plek om een paar dagen te verblijven. Keuze genoeg qua gezellige restaurants en bars. 's Avonds vind je locals bij Las Escalinatas (trappen) die salsa dansen of van 'n cocktail genieten. 

Voor natuurliefhebbers kunnen we een wandeltocht regelen naar Topes de Collantes (voor de meer ervaren hiker) of naar het park El Cubano (zwemmen bij de waterval). Je kunt ook een paardrijdtocht maken naar Los Pilones. Niet ver liggen diverse stranden, zoals Playa Ancón. Je overnacht in Trinidad in een sfeervolle casa particular.

Dag 15: Camagüey naar Trinidad (275 km, ca. 4,5 uur)

Vanochtend op weg naar Trinidad, niet voor niets een van de highlights van Cuba. De Unesco stad heeft een levendig historisch en autovrij centrum met imposante en kleurrijke gebouwen. Het …

︿

Dag 16 - 17: Rondreis 3 weken Cuba, excursies Trinidad en omgeving

Op een van deze dagen ga je met een lokale gids de bici-taxi door de interessante buitenwijken van Trinidad. Je rijdt langs staatswinkels, lokale fabrieken en scholen, een bijzonder inkijkje in het lokale leven van Trinidad. Ook ga je op een van deze dagen naar de voormalige suikerrietplantages in de groene vallei Valle de los Ingenios.

Ook even weg uit de stad? Ga dan naar Maria Aquilar (ca. 15 km), een minder toeristisch strand dan Playa Ancon. Heerlijk Caribisch strand. Pas wel op in het water (zee egels, rotsen) en regel tevoren alvast de taxi die je aan het eind van de dag terug brengt naar Trinidad. Alternatief is Playa la Boca, iets dichterbij. Lekker eten? Restaurant Giraud of Taberna La Cachánchara.

Dag 16 - 17: Rondreis 3 weken Cuba, excursies Trinidad en omgeving

Op een van deze dagen ga je met een lokale gids de bici-taxi door de interessante buitenwijken van Trinidad. Je rijdt langs staatswinkels, lokale fabrieken en scholen, een bijzonder inkijkje …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Uitleg over de vele soorten cocktails en uiteraard proeven. Reken op ca. € 11,- p.p.

  • Uitleg over de vele soorten cocktails en uiteraard proeven. Reken op ca. € 11,- p.p.

Dag 18 - 20: Naar Varadero (270 km, ca. 5 uur), tropisch afsluiten

Na alle historie en lokale sfeer is het fijn om je Cuba rondreis af te sluiten met een strandverblijf in Varadero. Deze drukke toeristische badplaats - de lokale sfeer is hier uiteraard anders - is vanwege het 20 km lange zandstrand al van oudsher de populairste strandbestemming van Cuba.

Je verblijft in een gezellige casa, of als je wilt upgraden in hotel Sol Palmeras of vergelijkbaar, voorzien van alle nodige faciliteiten. Buiten tref je uiteraard volop strandplezier: watersport (duiken, snorkelen, kitesurfen), marktkraampjes, restaurants en gelegenheden om ‘s avonds te dansen.

Dag 18 - 20: Naar Varadero (270 km, ca. 5 uur), tropisch afsluiten

Na alle historie en lokale sfeer is het fijn om je Cuba rondreis af te sluiten met een strandverblijf in Varadero. Deze drukke toeristische badplaats - de lokale sfeer is …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Ik wil graag in luxe eindigen. Reken op ca. € 100,- tot € 125,- p.p.p.n. extra

  • Ik wil graag in luxe eindigen. Reken op ca. € 100,- tot € 125,- p.p.p.n. extra

Dag 21 - 22: Varadero naar Havana, vertrek Cuba, aankomst Amsterdam

Tenslotte transfer (ca. 145 km, ca. 2,5 uur) terug naar Havana en de internationale luchthaven. Op het vliegveld stap je op je vlucht naar Amsterdam, waar je de volgende ochtend vroeg aankomt. Je complete 3 weekse Cuba rondreis zit erop.

Je Cuba best local experiences rondreis verlengen? Plak nog wat nachten aan je relaxte strandafsluiter of kies voor wat extra nachtjes tussendoor. Vraag je local Hero naar de mogelijkheden.

Dag 21 - 22: Varadero naar Havana, vertrek Cuba, aankomst Amsterdam

Tenslotte transfer (ca. 145 km, ca. 2,5 uur) terug naar Havana en de internationale luchthaven. Op het vliegveld stap je op je vlucht naar Amsterdam, waar je de volgende ochtend …

︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Luis

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Cuba: