reisduur:
22 dagen / 21 nachten
route:
Buenos Aires - Salta - Atacama - Santiago – Punta Arenas - Ushuaia - El Calafate - Chaltén - Buenos Aires
reissom:
va. € 1790,- (p.p. 2 volwassenen) Bij te boeken: 5 lokale vluchten, ca. € 1000,-

Niet alleen Argentinië maar ook het uitgestrekte Chili doe je aan op deze complete budget rondreis. Naast Santiago bezoek je het bijna onwereldse woestijnlandschap van Atacama, wellicht de droogste plek op aarde. Maar ook heb je ruim de tijd voor het ruige landschap van Patagonië, met uitgestrekte parken vol bergen en gletsjers.

Op deze 3-weekse rondreis Chili en Argentinië overbrug je regelmatig grote afstanden, zowel per comfortabele lijnbus als per lokale vlucht. Want zo zie je niet alleen de highlights maar houd je ook voldoende ruimte in je reis om kennis te maken met de locals op een koloniaal marktpleintje of je een paar dagen helemaal te verliezen in de ongelofelijk indrukwekkende natuur.

Inclusief:
- aankomsttransfer;
- alle overnachtingen in 2,5-3 sterren hotels met ontbijt;
- vervoer per lokale lijnbus als omschreven;
- privétransfers als omschreven;
- 3 x 24 uur autohuur cat. C (Chevrolet Corsa of vergelijkbaar) met alle km en verzekeringen;
- excursies met gids als omschreven;
- assistentie van je local Hero en gidsen waar genoemd;
- CO2 compensatie reis.

Exclusief:
- internationale retourvlucht;
- 5 binnenlandse vluchten (ca. € 1000,-)
- overige maaltijden;
- korte transfers naar en van bus/trein station of luchthaven indien niet genoemd;
- overige extra’s autohuur;
- hotel upgrades of extra excursies;
- parkentrees.

Beste reistijd Chili

Chili is het langgerektste land van Zuid-Amerika en kent grote klimaat verschillen. De jaargetijden zijn precies tegengesteld aan die van ons: onze winter is de Chileense zomer. Maar ook dan zijn de verschillen groot: in het noorden heerst een subtropisch klimaat maar zo gauw je in de bergen komt gaat de hoogte een rol spelen. Op de bergen in het zuiden ligt eeuwige sneeuw. Hoe verder zuidelijk hoe groter de verschillen. De herfst en winter lopen van mei t/m oktober. Het is echt koud in het zuiden; het midden en noorden van het land zijn dan goed te bereizen.

De beste reistijd in Chili ligt tussen half oktober en eind april. Oktober is net voor het hoogseizoen begint, april is er net na, de prijzen zijn dan gunstig en het klimaat nog prima. November is vanwege het gunstige weer een van de populairste maanden voor een reis naar Chili, afgezien van de Chileense vakanties in januari / februari. In het noorden van het land is het deze maanden behoorlijk warm. Extreme temperaturen vind je in het uiterste noorden: in de Atacama woestijn is het overdag snel bijna 40˚C, maar na zonsondergang komt de temperatuur al snel bij het vriespunt. ’s Winters, dus van mei t/m september is Patagonië niet te bereizen, veel wegen en hotels zijn dan ook dicht. 

Visum & paspoort

Voor reizen naar Chili is geen visum nodig. Bij aankomst in Chili krijg je een stempel in je paspoort en een toeristenkaart die recht geeft op een verblijf van maximaal 90 dagen. Je paspoort moet bij vertrek uit Chili nog tenminste 6 maanden geldig zijn en je moet een geldig retourticket hebben.

Vaccinaties & gezondheid in Chili

Voor Chili zijn geen vaccinaties verplicht. Aangeraden wordt wel een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen op reis. Maak je op weg naar Chili een tussenstop in een land waar gele koorts voorkomt, dan is bij binnenkomst in Chili een vaccinatie stempel verplicht.

Tijdsverschil

In Chili is het gedurende onze zomertijd 5 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 4 uur vroeger.

Veiligheid in Chili

De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de man of vrouw ter plaatse, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie in Chili en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Laat verder papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat. Maar vergeet dan niet ze tijdig uit de kluis te (laten) halen.

Kleding & gewoontes

Op een rondreis door Chili reis je op verschillende hoogten en door diverse klimaatzones. Zorg dus voor gelaagde kleding, zowel zomer- als winter. In het noorden van Chili ligt de temperatuur tussen de 15-30˚C, in het zuiden is dat van 15 tot aan het vriespunt en staat er vaak een ijskoude wind. Een goede winddichte fleece, muts en handschoenen zijn een must. Een dunne trui komt van pas bij loeiende airco. Ook een goede bescherming tegen de felle zon is tijdens je Chili rondreis echt nodig: zonder zonnebril en zonnecrème kun je niet. Goed ingelopen schoenen zijn een must, zeker in de natuurparken. In Chili is kleding belangrijk, men wil er graag goed uitzien. Schone, hele en nette kleding dus. Bezoek je een kerk, draag dan een lange broek/jurk om je schouders en knieën te bedekken. 

Geld & pinnen in Chili 

In Chili betaal je met de Peso (CLP). Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor alvast de koers bekijken. In de steden en op de luchthavens kun je pinnen bij de automaten met cirruslogo. Pin altijd op een goed verlichte plaats, bij voorkeur overdag en liefst in een bankgebouw en wees op je hoede voor zakkenrollers. Laat niemand helpen of meekijken en vraag een bonnetje. Het maximum bedrag dat je in Chili kunt pinnen is ca. 3000 Peso per dag. Vergeet tenslotte niet je bankpas uit te breiden naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen. In de kleine dorpen van Chili zijn vaak geen pinautomaten en ook in Torres de Paine en Chalten ontbreken ze geheel.

In grotere hotels, winkels en restaurants in Chili worden creditcards geaccepteerd. Visa en Mastercard worden aanbevolen. Het is altijd aan te raden daarnaast genoeg cash bij je te hebben tijdens je Chili rondreis. Kleingeld is handig in kleine winkels, op markten of voor gidsen, chauffeurs enz. Cash US$ zijn makkelijker te wisselen dan cash euro’s. 

Fooien & entrees 

Chauffeurs en lokale gidsen verwachten in Chili enkele US$ per dag. Ook in restaurants bars enz. doet een kleine fooi goed. De salarissen liggen in Chili doorgaans vrij laag, dus ga hier wat makkelijk mee om. Op je totale vakantiebudget valt het immers mee. In Nationale parken moet vaak entree worden betaald. Als dit bij je geboekte excursie is inbegrepen wordt het specifiek vermeld.

Elektriciteit

De stopcontacten in Chili werken op 220 volt. Je hebt een wereldstekker nodig, meestal zijn het stopcontakten met 3 poten. Straten op het platteland van Chili zijn vaak slecht verlicht, een kleine zaklamp meenemen is handig.

Getting around 

Chili is zeer uitgestrekt dus als je geen 3 maanden de tijd hebt, moet je keuzes maken. Zeker als je van plan bent Chili te combineren met een rondreis door Argentinië. Uiteraard speelt ook het budget voor je Chili rondreis een rol, rondreizen door het zuidelijkste stukje Zuid-Amerika is al snel prijzig. Verder zal je, tenzij je echt een budgetreis boekt, vaak gebruik maken van binnenlandse vluchten. Deze zijn niet inbegrepen bij de rondreizen en komen er dus nog bij. Reken per vlucht op ca. € 200,- p.p. Een gemiddelde vlucht duurt al snel 3-5 uur, onderschat het niet en zorg voor rust op zijn tijd. Rondreizen zijn wel te verlengen, maar vaak nauwelijks te verkorten.

Kijk voor een populaire Chili route bij de meest geboekte toer. Tussen half juli en half december reis je na Santiago vaak door het merengebied rond Puerto Montt. Daarna vlieg je door naar Punta Arenas en vervolgens naar het noorden. Veel reizigers combineren Chili met Argentinië. Binnenlandse vluchten in Chili en Argentinië veranderen nogal eens van tijden en dagen, zodat enige flexibiliteit nodig is. Zie ook vluchtinformatie Chili.

Zelf boeken

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld op:
-vliegwinkel.nl  
-vliegtickets.nl 
-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-skyscanner.com

Let hierbij op het volgende:
* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra.
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via i-Deal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat.
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten.
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie.
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.
* wil je terug vanaf Buenos Aires of Iguaçu of Rio de Janeiro etc., kies dan voor de optie ‘terug vanaf een andere luchthaven’ Je vliegt naar Je vliegt doorgaans eerst naar Santiago. Terug vanaf een andere luchthaven kan ook en kost meestal iets meer dan een gewoon retour.

Je vliegt naar

Wil je Chili combineren met Argentinië, dan vlieg je bijvoorbeeld heen naar Santiago de Chili en terug vanaf Buenos Aires of andersom. Dit kan met luchtvaartmaatschappijen als Iberia, Air France en Lufthansa. Iberia vliegt daarbij ook nog terug vanaf Lima, Rio de Janeiro of Sao Paulo. Vanaf 2017 vliegt British Airways 4x per week vanaf London Heathrow direct naar Santiago.

Kosten

Reken voor een intercontinentale retourvlucht naar Santiago al snel op € 1000,-. In het laagseizoen kun je nog wel eens voor € 800,- of minder weg, maar in drukke tijden moet je rekenen op ca. € 1000, tot € 1200,-. Let erop dat er bij het geboekte landgedeelte, tenzij je gebruik maakt van lijnbussen, nog binnenlandse vluchten bijkomen, al snel gemiddeld ca. € 200,- per vlucht.

Tijden

* Na je lange vlucht kom je doorgaans aan het eind van de dag aan in Santiago of aan het begin van de volgende dag aan. De terugvlucht is altijd een nachtvlucht. Houd hier rekening mee bij je dag planning.
* Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent.
* Naast prijs zijn vluchtduur en overstap natuurlijk ook belangrijk.

Binnenlandse vluchten

Het is aan te raden je binnenlandse vluchten, ook die tussen Chili en Argentinië of v.v. tevoren te laten boeken door je Local Hero, al of niet gebruik makend van een Airpass. Soms is het boeken van lokale vluchten trouwens goedkoper dan met een Airpass. Omdat je doorgaans enkele maanden van tevoren boekt, hebben lokale maatschappijen de vervelende gewoonte om prijzen, vluchtschema’s en tijden veelvuldig te veranderen, soms nog last minute. Dit betekent dat elke keer ook je route gecheckt en evt. aangepast moet worden. Uiteraard betekent dit extra werk, ook voor je local Hero die dan over je vluchtgegevens moet beschikken. Een eventuele kleine besparing door alles zelf te boeken weegt niet op tegen de moeite en risico’s bij vluchtwijzigingen, zo is de ervaring.

Tips

*Boek je intercontinentale vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie. Gemiddeld 170 dagen voor vertrek is statistisch het voordeligst.
*Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandagavond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen. Dinsdag rond middernacht is statistisch het best. Boek niet op vrijdag of in het weekend, en gebruik ctrl-shift-n, zo vermijdt je de zgn. tracing cookies. Deze zorgen er soms voor dat de prijs die je krijgt na enkele bezoeken verder omhoog gaat.
*Let op speciale actieperiodes, bv. KLM Wereld Deal Weken.

 

reisduur:
22 dagen / 21 nachten
route:
Buenos Aires - Salta - Atacama - Santiago – Punta Arenas - Ushuaia - El Calafate - Chaltén - Buenos Aires
reissom:
va. € 1790,- (p.p. 2 volwassenen) Bij te boeken: 5 lokale vluchten, ca. € 1000,-
Niet alleen Argentinië maar ook het uitgestrekte Chili doe je aan op deze complete budget rondreis. Naast Santiago bezoek je …
︿

Inclusief:
- aankomsttransfer;
- alle overnachtingen in 2,5-3 sterren hotels met ontbijt;
- vervoer per lokale lijnbus als omschreven;
- privétransfers als omschreven;
- 3 x 24 uur autohuur cat. C (Chevrolet Corsa of vergelijkbaar) met alle km en verzekeringen;
- excursies met gids als omschreven;
- assistentie van je local Hero en gidsen waar genoemd;
- CO2 compensatie reis.

Exclusief:
- internationale retourvlucht;
- 5 binnenlandse vluchten (ca. € 1000,-)
- overige maaltijden;
- korte transfers naar en van bus/trein station of luchthaven indien niet genoemd;
- overige extra’s autohuur;
- hotel upgrades of extra excursies;
- parkentrees.

Beste reistijd ChiliChili is het langgerektste land van Zuid-Amerika en kent grote klimaat verschillen. De jaargetijden zijn precies tegengesteld aan …
︿
Zelf boeken Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1 - 2: Aankomst Argentinië, vlucht naar Buenos Aires

Aankomst op de luchthaven van Buenos Aires waar je transfer al staat te wachten. Je haalt je bagage van de band en met een uurtje ben je in je hotel in het centrum. Buenos Aires is meest Europese stad van het Zuid Amerikaanse continent. Brede boulevards en indrukwekkende koloniale gebouwen. De stad van de tango, het voetbal en Evita Peron.

Je slaapt twee nachten (of langer als je dat wilt) in het stadshart, vlakbij de restaurants. Tijdens je verblijf maak je een stadstoer met een Nederlandse gids. Niet per excursie bus maar relaxt per stadsbus, metro en te voet. Zo zie je ook de minder bezochte plekjes. Tegen de middag eindig je de toer in een lokaal lunch restaurantje.

local Hero

Ga voor een stevige steak en een avond echte tango naar El Viejo Almacén in San Telmo. Liever zelf dansen? Neem dan eerst een les bij tangoschool Mariposa, ook in San Telmo.

Dag 1 - 2: Aankomst Argentinië, vlucht naar Buenos Aires

Aankomst op de luchthaven van Buenos Aires waar je transfer al staat te wachten. Je haalt je bagage van de band en met een uurtje ben je in je hotel …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • De eerste nacht(en) regel ik liever zelf

 • De eerste nacht(en) regel ik liever zelf

 • Comfort hotel. Reken op ca. € 30,- p.p.p.n. extra.

 • Comfort hotel. Reken op ca. € 30,- p.p.p.n. extra.

 • Reken op ca. € 35,- p.p.p.n.

 • Reken op ca. € 35,- p.p.p.n.

Dag 3 - 4: Vlucht naar Salta, verblijf

Het is even vliegen maar dan ben je ook in een totaal ander deel van het land. Is dit wel Argentinië? Salta ligt op zo’n 1200 meter hoogte, niet koud of winderig zoals je in het zuiden gewend was maar zonnig. Een koloniale stad waar je dwaalt over hobbelige straatjes en pleinen en waar je op de Plaza Major, het sfeervolle centrale plein, een terrasje pakt.

Verken op je gemak de kerkjes, kathedralen en musea van de stad. Bekijk de handelswaar van de winkeltjes en kunstnijverheid werkplaatsen. Hier krijg je volop gelegenheid om je steenkolen Spaans te oefenen met de locals. Ook zie je indianen in hun kleurige poncho’s die vanuit het hoogland afdalen naar de stad om hun producten te verkopen.

local Hero

* Sla de maanden januari en februari over. De beste tijd in dit gebied is de periode mei tot oktober, als het in het zuiden volop winter is maar ook rest van het jaar is prima.
* Een mooi uitzicht heb je als je de kabelbaan pakt naar de top van de Cerro Bernardo.

Dag 3 - 4: Vlucht naar Salta, verblijf

Het is even vliegen maar dan ben je ook in een totaal ander deel van het land. Is dit wel Argentinië? Salta ligt op zo’n 1200 meter hoogte, niet koud …

︿

Dag 5: Auto Salta – Cafayate

Vandaag haal je je huurauto op. Autorijden is de ideale manier om de groene valleien, bergen en witte stadjes te verkennen. De route, inclusief stops ca. 5 uur, is grotendeels geasfalteerd. Het landschap kleurt alle tinten rood. Je zit niet alleen in de auto; je stapt voor 3 uurtjes op de fiets. Dit maakt het wijnproeven in de bodega’s in de Torrontes wijngaarden rond Cafayate relaxter.

De stad aan de voet van de Andes is het centrum van de witte wijn en doet bijna aan Zuid-Frankrijk denken. Op 1660 meter hoogte en met de juiste vochtigheidsgraad groeien hier de beste druiven. Loop even binnen in de kathedraal, sla de bloemrijke Plaza Major niet over en bezoek ook een van vele wijnmusea (uiteraard weer met proeflokaal!)

local Hero

Lekker eten kan in bodega El Esteco en in Domingo Hermanos. Net buiten Cafayatae ligt bodega San Pedro de Yacochuya. Hier werd al in 1850 wijn ontkurkt.

Dag 5: Auto Salta – Cafayate

Vandaag haal je je huurauto op. Autorijden is de ideale manier om de groene valleien, bergen en witte stadjes te verkennen. De route, inclusief stops ca. 5 uur, is grotendeels …

︿

Dag 6: Auto Cafayate – Cachi

De volgende dag van je budget reis Chili rijd je met stops in ca. 6 uur het mooiste traject: de weg naar Cachi, langs diepe valleien, hoge rotspieken en velden hoge cactussen. Halverwege kun je lunchen op het gezellige plein van Molinos, een bergdorp bekend om zijn historische kerk. Na nog 3 uur komt Cachi, op 2300 meter hoogte, in zicht.

Cachi (zout in het lokale dialect) is een schattig plaatsje met ca. 1500 inwoners. Door zijn strategische ligging tussen de bergen is Cachi het knooppunt van de Chalchaquí vallei. Slenter ’s middags door de straatjes met de adobe (gedroogde aarde) huizen of rijdt naar het nabijgelegen wandelgebied Las Pailas. Je overnacht in een typisch boutique hotel in de stijl van het land.

Dag 6: Auto Cafayate – Cachi

De volgende dag van je budget reis Chili rijd je met stops in ca. 6 uur het mooiste traject: de weg naar Cachi, langs diepe valleien, hoge rotspieken en velden …

︿

Dag 7: Auto Cachi – Salta

Ook vandaag is de afstand goed te doen, je bent inclusief stops ca. 6 uur onderweg. Neem wel wat eten en drinken mee voor onderweg want veel winkeltjes zal je niet tegenkomen. Een groot deel van je route loopt door Cardones, een Nationaal Park, bekend om de enorme cactussen. Niet vergeten een selfie te maken dus.

Daarna kom je weer op de geasfalteerde weg richting Salta, waar je de auto inlevert en nog een nachtje slaapt.

local Hero

Als je nog een nacht verlengt kun je een dagje paardrijden met echte gaucho’s. Ook voor beginners is het goed te doen. Terug op de kleine ranch bij Chicoana staat er een typische barbecue voor je klaar.

Dag 7: Auto Cachi – Salta

Ook vandaag is de afstand goed te doen, je bent inclusief stops ca. 6 uur onderweg. Neem wel wat eten en drinken mee voor onderweg want veel winkeltjes zal je …

︿

Dag 8: Aankomst Chili, dagbus naar Atacama

Vanochtend stap je op de lijnbus naar San Pedro de Atacama (3x per week). Een rit van ca. 10 uur door het de ruige bergen, maar wel te doen. San Pedro is een sfeervolle plaats met huizen van adobe (soort klei), zonder verharde wegen en met 1200 wat wereldvreemde locals. Buiten de plaats begint de ‘Salar de Atacama’, een van de hoogtepunten van je reis. Een enorm zoutmeer met een bijna 6000 meter hoge vulkaan.

Dag 8: Aankomst Chili, dagbus naar Atacama

Vanochtend stap je op de lijnbus naar San Pedro de Atacama (3x per week). Een rit van ca. 10 uur door het de ruige bergen, maar wel te doen. San …

︿

Dag 9 - 10: San Pedro, verblijf

Vergeet de Sahara en vergeet de Kalahari woestijn. Vergeet hoe het leven op aarde eruit ziet. Want dat is precies wat je hier vindt: zoutvlaktes, ruige rotsformaties en een buitenaards maanlandschap waar astronauten trainen, waar nauwelijks een serieuze regenbui valt en de lucht eeuwig blauw is.

Rond 16.30 uur kun je een excursie maken naar de zgn. maanvallei: de zonsondergang is spectaculair net als de opkomst van de maan: het landschap, de zoutkorst, de bergen eromheen, je bent opeens ver weg. Een wijntje of cocktail zet je snel ‘op aarde’. Wil je meer bijzonder landschap zien? Ga de ochtend erop naar het geothermische Tatio: geysirs, zwemmen in warme bronnen en cactus vallei trek.

Dag 9 - 10: San Pedro, verblijf

Vergeet de Sahara en vergeet de Kalahari woestijn. Vergeet hoe het leven op aarde eruit ziet. Want dat is precies wat je hier vindt: zoutvlaktes, ruige rotsformaties en een buitenaards …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • met gids en ontbijt: ca. € 115,- p.p.

 • met gids en ontbijt: ca. € 115,- p.p.

 • met gids ca. € 50,- p.p.

 • met gids ca. € 50,- p.p.

Dag 11: Vlucht naar Santiago

Vandaag transfer van ca. 2,5 uur naar de luchthaven van Calama. Van hier vlieg je naar de hoofdstad Santiago. Een rommelige stad die je even moet leren kennen: de koloniale pleinen en winkelstraten hebben veel sfeer en in de parken als Cerro Santa Lucia en San Christóbal is het goed toeven. Wil je verlengen, dan kun je ook kiezen voor een verblijf in de nabij gelegen Maipo Valley.

Dag 11: Vlucht naar Santiago

Vandaag transfer van ca. 2,5 uur naar de luchthaven van Calama. Van hier vlieg je naar de hoofdstad Santiago. Een rommelige stad die je even moet leren kennen: de koloniale …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 70,- p.p.p.n. Meer tijd om Santiago te leren kennen.

 • Reken op ca. € 70,- p.p.p.n. Meer tijd om Santiago te leren kennen.

Dag 12: Vlucht Santiago - Punta Arenas

Op eigen gelegenheid naar de luchthaven van Santiago voor de vlucht naar Punta Arenas, de zuidelijkste stad van Chili aan de straat van Magellan. Tot de bouw van het Panama kanaal was dit een van de drukste en gevaarlijkste scheepvaartroutes.

Heb je een vroege vlucht of een extra nacht geboekt, maak dan zeker de trip naar Magdalena island, ca. 2 uur varen. Op het eiland heb je een uurtje om te wandelen tussen de enorme 60.000 paartjes sterke kolonie Magellan pinguïns die hier wonen. Ja, ze maken veel herrie, ja het ruikt niet al te fris en ja, het is een prijzige trip maar ook een niet te missen ervaring.

Dag 12: Vlucht Santiago - Punta Arenas

Op eigen gelegenheid naar de luchthaven van Santiago voor de vlucht naar Punta Arenas, de zuidelijkste stad van Chili aan de straat van Magellan. Tot de bouw van het Panama …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 170,- p.p. halve dag incl. transfers en entree

 • Reken op ca. € 170,- p.p. halve dag incl. transfers en entree

 • Meer tijd om de omgeving te bezoeken. Reken op ca. € 65,- p.p.p.n.

 • Meer tijd om de omgeving te bezoeken. Reken op ca. € 65,- p.p.p.n.

Dag 13 - 14: Lijnbus naar Ushuaia, verblijf

Op eigen gelegenheid naar het busstation voor de lijnbus naar Ushuaia. Het is ca, 10 uur rijden, een mooie rit dwars door Tierra del Fuego, ofwel Vuurland (naar de brandende vuren die de Spaanse veroveraars er zagen branden). Ushuaia, een voormalige strafkolonie, ligt tussen Andes en het Beagle kanaal en is knooppunt voor reizigers naar Patagonië en Antarctica. 

De stad ligt vlakbij het Tierra del Fuego National Park: meer dan 600 km2 blauwe meren, ruige bossen, bergen, ijzige gletsjers en wilde watervallen. Dit is frontier land: de ongerept Andes op zijn best. Je kunt er zelf op uit of meegaan op een dagexcursie over de belangrijkste nature trails. Of boek een 4WD toer of een boottocht over het befaamde Beagle kanaal.

Dag 13 - 14: Lijnbus naar Ushuaia, verblijf

Op eigen gelegenheid naar het busstation voor de lijnbus naar Ushuaia. Het is ca, 10 uur rijden, een mooie rit dwars door Tierra del Fuego, ofwel Vuurland (naar de brandende …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 60,- p.p.

 • Reken op ca. € 60,- p.p.

 • Ca. € 90,- p.p. incl. snack en een trekking op Bridges Island. Met catamaran is ca. € 80,- (2,5 uur)

 • Ca. € 90,- p.p. incl. snack en een trekking op Bridges Island. Met catamaran is ca. € 80,- (2,5 uur)

 • Reken op ca. € 70,- p.p.

 • Reken op ca. € 70,- p.p.

Dag 15 - 16: Vlucht El Calafate, gletsjerwalk

Vandaag vlieg je naar El Calafate, een koud en winderig plaatsje met nog geen 3000 inwoners tussen de bergen van Patagonië. Sinds de luchthaven open ging in 2000 groeit El Calafate hard, terecht want het is de toegang tot het Glaciares National Park met de 5 kilometer brede en 80 meter hoge Perito Moreno gletsjer. 

Vanuit je hotel is het ca. 1,5 uur rijden en nog een half uurtje lopen naar de platformen met het mooiste uitzicht. De gletsjer beweegt ca. 2 meter per dag en regelmatig breken stukken ijs af (vooral tussen november en april). Daarna vaar je naar de overkant van het meer. Voorzichtig loop je achter elkaar aan over de ijsschotsen langs de diepe gletsjerspleten.

Dag 15 - 16: Vlucht El Calafate, gletsjerwalk

Vandaag vlieg je naar El Calafate, een koud en winderig plaatsje met nog geen 3000 inwoners tussen de bergen van Patagonië. Sinds de luchthaven open ging in 2000 groeit El …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Hele dag ca. € 225,- p.p.

 • Hele dag ca. € 225,- p.p.

Dag 17: Budget reis Chili, verblijf El Calafate

Ook omdat de vliegreis erheen nogal prijzig is, is een extra dag verblijf de moeite waard. Zo heb je alle tijd om de ijzig koude omgeving te ontdekken. Een van de leukste dingen is een hele dag  varen op het meer Lago Argentino. Kies een boottocht die zowel langs de ijsschotsen vaart als langs gletsjers als de hoge Spegazinni en de grootste gletsjer, de Upsala. 

Liever niet varen op het meer, geen groep maar wat individueler? Ga dan paardrijden langs de oevers van Lago Argentino. Samen met een stoere lokale gaucho zie je Patagonië zo op een heel originele manier. Let op: in Calafate is het écht koud, dus zorg voor goede thermo kleding, windicht jack, muts, handschoenen en dikke sjaal.

local Hero

In tegenstelling tot bij Salta, Valdés en rond Bariloche, raad ik autohuur af. De lange afstanden, de vaak onverharde, monotone wegen zonder mogelijkheid voor hulp bij pech en de snijdende wind maken zelf rijden hier geen feest.

Dag 17: Budget reis Chili, verblijf El Calafate

Ook omdat de vliegreis erheen nogal prijzig is, is een extra dag verblijf de moeite waard. Zo heb je alle tijd om de ijzig koude omgeving te ontdekken. Een van …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 175,- p.p.

 • Reken op ca. € 175,- p.p.

Dag 18 - 19: El Calafate – El Chaltén, wandeltrails

Vanochtend op eigen gelegenheid naar het busstation. Het is ca. 3 uur rijden dwars door de leegte van Patagonië naar El Chaltén. Bij het Visitor Centre krijg je een kaart met alle wandelopties. Je overnacht in een eenvoudige posada, waar je bij de openhaard met een wijntje gezellig kunt proosten met je medereizigers: het dorp is klein en iedereen doet dezelfde routes.

Bij minder weer kun je in 1 uur naar de 15 meter hoge Chorillo del Salto waterval. Onderweg loop je langs een rivierbedding met daarachter witte bergtoppen. De populairste trekking gaat in 3 uur naar de voet van het Fitz Roy massief en in 2 uur door naar hosteria Pilar. Ervaren wandelaars hiken naar Cerro Torre: 4 uur heen, veel klimmen en 3 uur terug. 

Dag 18 - 19: El Calafate – El Chaltén, wandeltrails

Vanochtend op eigen gelegenheid naar het busstation. Het is ca. 3 uur rijden dwars door de leegte van Patagonië naar El Chaltén. Bij het Visitor Centre krijg je een kaart …

︿

Dag 20: Chaltén - El Calafate

Gelukkig kun je vanochtend je benen wat laten rusten, want je neemt de bus terug naar El Calafate. Afhankelijk van je wensen kun je ook kiezen voor een wat latere bus. In ieder geval is altijd nog een overnachting in El Calafate inbegrepen, zodat je zeker weet dat je de dag erop het vliegtuig haalt.

Maar als je het een beetje plant en sterke benen hebt dan raden we aan zowel de trek naar Fitz Roy als naar Cerro Torre te maken. Je loopt er tussen de bergpieken, beekjes, groene dalen en gletsjers: dit is het echte Patagonië.

local Hero

Lekker eten in Chaltén kun je in restaurant El Tapera.

Dag 20: Chaltén - El Calafate

Gelukkig kun je vanochtend je benen wat laten rusten, want je neemt de bus terug naar El Calafate. Afhankelijk van je wensen kun je ook kiezen voor een wat latere …

︿

Dag 21 - 22: Vlucht naar Buenos Aires, vertrek Chili

Vanochtend neem je na het ontbijt een taxi naar de luchthaven voor je vlucht terug naar Buenos Aires. Hier heb je nog een dag in deze geweldige stad. De laatste inkopen en de dag erop stap je dan toch over op het vliegtuig naar Nederland. Doorgaans vlieg je in de ochtend en kom je de volgende ochtend vroeg aan in Amsterdam. Vol van alle indrukken van je budget reis Chili en Argentinië.

Dag 21 - 22: Vlucht naar Buenos Aires, vertrek Chili

Vanochtend neem je na het ontbijt een taxi naar de luchthaven voor je vlucht terug naar Buenos Aires. Hier heb je nog een dag in deze geweldige stad. De laatste …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Ik regel mijn laatste dagen zelf.

 • Ik regel mijn laatste dagen zelf.

 • Comfort hotel. Ca. € 35,- p.p.p.n. extra.

 • Comfort hotel. Ca. € 35,- p.p.p.n. extra.

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Susana

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Chili: