reisduur:
16 dagen / 15 nachten
route:
Santiago - Puerto Varas - Caleta Gonzalo - Puyuhuapi - Coyhaique - Puerto Guadal - Coyhaique - Santiago
reissom:
va. € 2259,- (p.p. 2 volwassenen) Bij te boeken 2 lokale vluchten, ca. € 400,- p.p

Het kan nog steeds: even helemaal weg. Naar de Chileense wildernis aan de andere kant van de wereld. Zoals reizigers zeggen die de route al eerder deden: een dikke 1250 km onverharde weg die je nooit meer vergeet. Je rijdt met je jeep tussen de majestueuze vulkanen en gletsjerdalen. Regenwoud, mistige fjorden en gortdroge Andes hoogvlaktes: dunbevolkt Zuid Chili is een avontuur!

Eerst even bijkomen in de hoofdstad Santiago, daarna vlieg je naar Puerto Montt, waar je je 4WD ophaalt. Na 2 nachtjes Puerto Varas begint het echte werk: via het Hornopiren National Park naar het Pumalin. Kortom, een individuele en avontuurlijke rondreis door Chili.  

Inclusief:

 • aankomsttransfer; 
 • alle overnachtingen in 3 sterren hotels en lodges met ontbijt; 
 • 11x 24 uur huur 4WD Cat SFAR, (Mitsubishi Outlander 4x4 of verg.);
 • ferrytickets voor de overtocht naar Caleta Gonzalo; 
 • stadsexcursie Santiago met gids; 
 • assistentie van je local Hero;
 • CO2 compensatie reis.


Exclusief:

 • internationale retourvlucht;
 • binnenlandse vluchten ca. US$ 400,- p,p;
 • extra’s autohuur ter plaatse; 
 • overige transfers en overige maaltijden;  
 • upgrades of extra excursies en entrees.

Beste reistijd Chili

Chili is het langgerektste land van Zuid-Amerika en kent grote klimaat verschillen. De jaargetijden zijn precies tegengesteld aan die van ons: onze winter is de Chileense zomer. Maar ook dan zijn de verschillen groot: in het noorden heerst een subtropisch klimaat maar zo gauw je in de bergen komt gaat de hoogte een rol spelen. Op de bergen in het zuiden ligt eeuwige sneeuw. Hoe verder zuidelijk hoe groter de verschillen. De herfst en winter lopen van mei t/m oktober. Het is echt koud in het zuiden; het midden en noorden van het land zijn dan goed te bereizen.

De beste reistijd in Chili ligt tussen half oktober en eind april. Oktober is net voor het hoogseizoen begint, april is er net na, de prijzen zijn dan gunstig en het klimaat nog prima. November is vanwege het gunstige weer een van de populairste maanden voor een reis naar Chili, afgezien van de Chileense vakanties in januari / februari. In het noorden van het land is het deze maanden behoorlijk warm. Extreme temperaturen vind je in het uiterste noorden: in de Atacama woestijn is het overdag snel bijna 40˚C, maar na zonsondergang komt de temperatuur al snel bij het vriespunt. ’s Winters, dus van mei t/m september is Patagonië niet te bereizen, veel wegen en hotels zijn dan ook dicht. 

Visum & paspoort

Voor reizen naar Chili is geen visum nodig. Bij aankomst in Chili krijg je een stempel in je paspoort en een toeristenkaart die recht geeft op een verblijf van maximaal 90 dagen. Je paspoort moet bij vertrek uit Chili nog tenminste 6 maanden geldig zijn en je moet een geldig retourticket hebben.

Vaccinaties & gezondheid in Chili

Voor Chili zijn geen vaccinaties verplicht. Aangeraden wordt wel een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen op reis. Maak je op weg naar Chili een tussenstop in een land waar gele koorts voorkomt, dan is bij binnenkomst in Chili een vaccinatie stempel verplicht.

Tijdsverschil

In Chili is het gedurende onze zomertijd 5 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 4 uur vroeger.

Veiligheid in Chili

De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de man of vrouw ter plaatse, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie in Chili en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Laat verder papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat. Maar vergeet dan niet ze tijdig uit de kluis te (laten) halen.

Kleding & gewoontes

Op een rondreis door Chili reis je op verschillende hoogten en door diverse klimaatzones. Zorg dus voor gelaagde kleding, zowel zomer- als winter. In het noorden van Chili ligt de temperatuur tussen de 15-30˚C, in het zuiden is dat van 15 tot aan het vriespunt en staat er vaak een ijskoude wind. Een goede winddichte fleece, muts en handschoenen zijn een must. Een dunne trui komt van pas bij loeiende airco. Ook een goede bescherming tegen de felle zon is tijdens je Chili rondreis echt nodig: zonder zonnebril en zonnecrème kun je niet. Goed ingelopen schoenen zijn een must, zeker in de natuurparken. In Chili is kleding belangrijk, men wil er graag goed uitzien. Schone, hele en nette kleding dus. Bezoek je een kerk, draag dan een lange broek/jurk om je schouders en knieën te bedekken. 

Geld & pinnen in Chili 

In Chili betaal je met de Peso (CLP). Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor alvast de koers bekijken. In de steden en op de luchthavens kun je pinnen bij de automaten met cirruslogo. Pin altijd op een goed verlichte plaats, bij voorkeur overdag en liefst in een bankgebouw en wees op je hoede voor zakkenrollers. Laat niemand helpen of meekijken en vraag een bonnetje. Het maximum bedrag dat je in Chili kunt pinnen is ca. 3000 Peso per dag. Vergeet tenslotte niet je bankpas uit te breiden naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen. In de kleine dorpen van Chili zijn vaak geen pinautomaten en ook in Torres de Paine en Chalten ontbreken ze geheel.

In grotere hotels, winkels en restaurants in Chili worden creditcards geaccepteerd. Visa en Mastercard worden aanbevolen. Het is altijd aan te raden daarnaast genoeg cash bij je te hebben tijdens je Chili rondreis. Kleingeld is handig in kleine winkels, op markten of voor gidsen, chauffeurs enz. Cash US$ zijn makkelijker te wisselen dan cash euro’s. 

Fooien & entrees 

Chauffeurs en lokale gidsen verwachten in Chili enkele US$ per dag. Ook in restaurants bars enz. doet een kleine fooi goed. De salarissen liggen in Chili doorgaans vrij laag, dus ga hier wat makkelijk mee om. Op je totale vakantiebudget valt het immers mee. In Nationale parken moet vaak entree worden betaald. Als dit bij je geboekte excursie is inbegrepen wordt het specifiek vermeld.

Elektriciteit

De stopcontacten in Chili werken op 220 volt. Je hebt een wereldstekker nodig, meestal zijn het stopcontakten met 3 poten. Straten op het platteland van Chili zijn vaak slecht verlicht, een kleine zaklamp meenemen is handig.

Getting around 

Chili is zeer uitgestrekt dus als je geen 3 maanden de tijd hebt, moet je keuzes maken. Zeker als je van plan bent Chili te combineren met een rondreis door Argentinië. Uiteraard speelt ook het budget voor je Chili rondreis een rol, rondreizen door het zuidelijkste stukje Zuid-Amerika is al snel prijzig. Verder zal je, tenzij je echt een budgetreis boekt, vaak gebruik maken van binnenlandse vluchten. Deze zijn niet inbegrepen bij de rondreizen en komen er dus nog bij. Reken per vlucht op ca. € 200,- p.p. Een gemiddelde vlucht duurt al snel 3-5 uur, onderschat het niet en zorg voor rust op zijn tijd. Rondreizen zijn wel te verlengen, maar vaak nauwelijks te verkorten.

Kijk voor een populaire Chili route bij de meest geboekte toer. Tussen half juli en half december reis je na Santiago vaak door het merengebied rond Puerto Montt. Daarna vlieg je door naar Punta Arenas en vervolgens naar het noorden. Veel reizigers combineren Chili met Argentinië. Binnenlandse vluchten in Chili en Argentinië veranderen nogal eens van tijden en dagen, zodat enige flexibiliteit nodig is. Zie ook vluchtinformatie Chili.

Zelf boeken 

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld op:
-vliegwinkel.nl  
-vliegtickets.nl 
-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-fairtickets.nl 
-skyscanner.com

Let hierbij op het volgende: 
* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra. 
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via i-Deal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat. 
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten. 
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie. 
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is. 
* wil je terug vanaf Buenos Aires of Iguaçu of Rio de Janeiro etc., kies dan voor de optie ‘terug vanaf een andere luchthaven’ Je vliegt naar Je vliegt doorgaans eerst naar Santiago. Terug vanaf een andere luchthaven kan ook en kost meestal iets meer dan een gewoon retour.

Je vliegt naar

Wil je Chili combineren met Argentinië, dan vlieg je bijvoorbeeld heen naar Santiago de Chili en terug vanaf Buenos Aires of andersom. Dit kan met luchtvaartmaatschappijen als Iberia, Air France en Lufthansa. Iberia vliegt daarbij ook nog terug vanaf Lima, Rio de Janeiro of Sao Paulo. Vanaf 2017 vliegt British Airways 4x per week vanaf London Heathrow direct naar Santiago. 

Kosten 

Reken voor een intercontinentale retourvlucht naar Santiago al snel op € 1000,-. In het laagseizoen kun je nog wel eens voor € 800,- of minder weg, maar in drukke tijden moet je rekenen op ca. € 1000, tot € 1200,-. Let erop dat er bij het geboekte landgedeelte, tenzij je gebruik maakt van lijnbussen, nog binnenlandse vluchten bijkomen, al snel gemiddeld ca. € 200,- per vlucht.

Tijden

* Na je lange vlucht kom je doorgaans aan het eind van de dag aan in Santiago of aan het begin van de volgende dag aan. De terugvlucht is altijd een nachtvlucht. Houd hier rekening mee bij je dag planning. 
* Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent. 
* Naast prijs zijn vluchtduur en overstap natuurlijk ook belangrijk.

Binnenlandse vluchten

Het is aan te raden je binnenlandse vluchten, ook die tussen Chili en Argentinië of v.v. tevoren te laten boeken door je Local Hero, al of niet gebruik makend van een Airpass. Soms is het boeken van lokale vluchten trouwens goedkoper dan met een Airpass. Omdat je doorgaans enkele maanden van tevoren boekt, hebben lokale maatschappijen de vervelende gewoonte om prijzen, vluchtschema’s en tijden veelvuldig te veranderen, soms nog last minute. Dit betekent dat elke keer ook je route gecheckt en evt. aangepast moet worden. Uiteraard betekent dit extra werk, ook voor je local Hero die dan over je vluchtgegevens moet beschikken. Een eventuele kleine besparing door alles zelf te boeken weegt niet op tegen de moeite en risico’s bij vluchtwijzigingen, zo is de ervaring.

Tips

*Boek je intercontinentale vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie. Gemiddeld 170 dagen voor vertrek is statistisch het voordeligst. 
*Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandagavond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen. Dinsdag rond middernacht is statistisch het best. Boek niet op vrijdag of in het weekend, en gebruik ctrl-shift-n, zo vermijdt je de zgn. tracing cookies. Deze zorgen er soms voor dat de prijs die je krijgt na enkele bezoeken verder omhoog gaat.
*Let op speciale actieperiodes, bv. KLM Wereld Deal Weken.

reisduur:
16 dagen / 15 nachten
route:
Santiago - Puerto Varas - Caleta Gonzalo - Puyuhuapi - Coyhaique - Puerto Guadal - Coyhaique - Santiago
reissom:
va. € 2259,- (p.p. 2 volwassenen) Bij te boeken 2 lokale vluchten, ca. € 400,- p.p
Het kan nog steeds: even helemaal weg. Naar de Chileense wildernis aan de andere kant van de wereld. Zoals reizigers …
︿

Inclusief:

 • aankomsttransfer; 
 • alle overnachtingen in 3 sterren hotels en lodges met ontbijt; 
 • 11x 24 uur huur 4WD Cat SFAR, (Mitsubishi Outlander 4x4 of verg.);
 • ferrytickets voor de overtocht naar Caleta Gonzalo; 
 • stadsexcursie Santiago met gids; 
 • assistentie van je local Hero;
 • CO2 compensatie reis.


Exclusief:

 • internationale retourvlucht;
 • binnenlandse vluchten ca. US$ 400,- p,p;
 • extra’s autohuur ter plaatse; 
 • overige transfers en overige maaltijden;  
 • upgrades of extra excursies en entrees.

Beste reistijd ChiliChili is het langgerektste land van Zuid-Amerika en kent grote klimaat verschillen. De jaargetijden zijn precies tegengesteld aan …
︿
Zelf boeken Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1 - 3: Aankomst Chili, verblijf Santiago

De hoofdstad Santiago is een drukke metropool waar je even in moet komen. Na je vlucht is het goed een dagje te acclimatiseren en te slenteren door de winkelstraten, over koloniale pleinen en door stadsparken als Cerro Santa Lucia en San Christóbal met oa. een enorm Maria beeld. Gezellige bars en restaurantjes tref je in de kleurige wijk Bellavista.

Alternatief kun je ook comfortabel starten in een groene wijnvallei tussen de witte Andestoppen. Maipo Valley ligt net buiten de stad, op ca. 1,5 uur rijden. Na je lange vlucht is het een ideale plek om even bij te komen en te wennen aan het tijdsverschil. Je overnacht in een lokale bodega met zwembad midden tussen de wijngaarden. Maak een fietstocht en ga de Chileense wijnen proeven.

local Hero

Ha, misschien ben ik teveel fan van het wijngebied hier. Wil je liever in Santiago zelf slapen? Natuurlijk regel ik dan een gunstig gelegen hotel voor je.

meet the locals

Dag 1 - 3:: Aankomst Chili, verblijf Santiago

De hoofdstad Santiago is een drukke metropool waar je even in moet komen. Na je vlucht is het goed een dagje te acclimatiseren en te slenteren door de winkelstraten, over …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • ca. €65,- p.p.

 • ca. €65,- p.p.

Dag 4: Vlucht Puerto Montt / Puerto Varas, verblijf

Vandaag vlieg je van Santiago naar Puerto Montt, een havenstad aan de golf van Ancud. Vanaf de luchthaven is het ca. 25 km naar het Lago Llanguihue en de daaraan gelegen stad Puerto Varas, ooit gesticht door Duitse immigranten, wat je nog kunt zien aan de bouwstijl van de huizen. Met de kabelbaan kun je naar het uitzichtpunt onder de top van de Osomo vulkaan.

Ook leuk is een wandeling door het regenwoud en over de berghellingen in het Alerce Andino National Park. Puerto Varas zelf is een gezellig stadje met veel goede restaurantjes.

Dag 4:: Vlucht Puerto Montt / Puerto Varas, verblijf

Vandaag vlieg je van Santiago naar Puerto Montt, een havenstad aan de golf van Ancud. Vanaf de luchthaven is het ca. 25 km naar het Lago Llanguihue en de daaraan …

︿

Dag 5: naar Hornopirén

Vandaag begint je avontuurlijke Chili reis naar het zuiden. Na inkopen gedaan te hebben bij de supermarkt rijd je langs de zuidkant van Lago Lllanquihue naar Peres Rosales NP en de watervallen van Petrohué. Het smeltwater van de Osorno vulkaan op de achtergrond kleurt hier turkoois. Je rijdt verder in de richting van Puelo, waar verschillende rivieren bijeenkomen en in zee uitmonden.

Je rijdt alleen het eerste stukje nog over asfalt, daarna wordt de weg ruiger en het wegdek slechter. Je bent op de Carretera Austral. De route eindigt aan de rand van een fjord, in Hornopirén, een klein vissersdorp.

Dag 5:: naar Hornopirén

Vandaag begint je avontuurlijke Chili reis naar het zuiden. Na inkopen gedaan te hebben bij de supermarkt rijd je langs de zuidkant van Lago Lllanquihue naar Peres Rosales NP en …

︿

Dag 6 - 7: Hornopirén – Caleta Gonzalo, trails

Na het ontbijt rijd je je 4WD de ferryboot op voor een 4 uur durende boottrip. Mistflarden hangen tussen de wanden van het fjord, dolfijnen spelen rond de boeg, je vaart in een van de mooiste fjorden hier. Weer op het vasteland rijdt je verder in de richting van Pumalin, in 2005 uitgeroepen tot National park. Je overnacht in Caleta Gonzalo, een voormalig wegwerkers kamp. 

Pumalin is samen met het Patagonia park aangekocht door het echtpaar Tompkins om er zo voor te zorgen dat de natuur beschermd blijft. Bij de ingang is een bezoekers centrum, waar je alle info kunt krijgen over o.a. de te volgen trails van ca. 1 en 3 uur. Je loopt hier door vochtig en bemoste regenwoud tussen de eeuwenoude woudreuzen.

Dag 6 - 7:: Hornopirén – Caleta Gonzalo, trails

Na het ontbijt rijd je je 4WD de ferryboot op voor een 4 uur durende boottrip. Mistflarden hangen tussen de wanden van het fjord, dolfijnen spelen rond de boeg, je …

︿

Dag 8: naar Puyuhuapi

Verder over de Carretera Austral. Je rijdt nu het Chaitén gebied binnen, genoemd naar de vulkaan die hier in 2008 uitbarstte. Voor 1980 en de aanleg van de weg waren hier nauwelijks veerdiensten en was de regio behoorlijk geisoleerd. Chaitén is de toegangspoort tot Chileens Patagonë en de Aisén regio.

Je rijdt een mooie route met onderweg diverse uitzichtpunten. Net voorbij Chaitén ligt het Lago Yelcho. Vergeet onderweg ook niet te stoppen bij een van de eenvoudige thermal baths. Lekker om even bij te komen op de lange ritten. Je rijdt door een van de meest ongerepte gebieden van de wereld en zult maar weinig andere toeristen tegenkomen

local Hero

Een van de mooiste lodges is de Puyuhuapi lodge, gelegen in een bocht van de fjord en alleen per boot bereikbaar. Luxe, rust en stilte en twee van de mooiste hete bronnen van Chili met water van 39˚C. Geen telefoon of wifi, alleen rust. Reken op ca. € 130,- p.p. per nacht.

Dag 8:: naar Puyuhuapi

Verder over de Carretera Austral. Je rijdt nu het Chaitén gebied binnen, genoemd naar de vulkaan die hier in 2008 uitbarstte. Voor 1980 en de aanleg van de weg waren …

︿

Dag 9: Puyuhuapi – Coyhaique

Op weg naar de provincie hoofdstad Coyhaique. Ben je Puyuhuapi eenmaal uit dan zie je de ijsvlaktes van het Quelat National Park al liggen. Maak hier zeker even een stop voor een korte trekking naar de zgn. hangende gletsjer. Een van de hoogtepunten van je avontuurlijke rondreis door Chili. In Coyhaique kun je weer tanken en proviand halen voor de volgende dagen. Dit is nodig, want vanaf hier wordt de Carretera Austral nog stiller en het landschap nog ongerepter.

Dag 9:: Puyuhuapi – Coyhaique

Op weg naar de provincie hoofdstad Coyhaique. Ben je Puyuhuapi eenmaal uit dan zie je de ijsvlaktes van het Quelat National Park al liggen. Maak hier zeker even een stop …

︿

Dag 10: Coyhaique - Puerto Guadal

Een lange dag naar het meer van het azuurblauwe Lago General Carrera en het daar gelegen plaatsje Puerto Guadal. Je bent nu de Andes door en laat de natte regenwouden achter je. Door de droge pampa’s rijd je naar het Cerreo Castillo reservaat, bekend om zijn rotstorens, in de vorm van kastelen. Door de vallei van Ibañez kronkelt de weg naar beneden tot je bij Villa Cerro Castillo bent.

Even de benen strekken en de auto uit? Ten zuiden van Puerto Rio Tranquilo kun je een boottocht maken naar de marmergrotten. Je overnacht de komende dagen in Puerot Guadal, met uitzicht op de gletsjers van het Northern Icefield.

Dag 10:: Coyhaique - Puerto Guadal

Een lange dag naar het meer van het azuurblauwe Lago General Carrera en het daar gelegen plaatsje Puerto Guadal. Je bent nu de Andes door en laat de natte regenwouden …

︿

Dag 11 - 13: Puerto Guadal, verblijf, naar Coyhaique

Na alle autoritten even geen vaste routes. Je kunt, al of niet met begeleiding diverse wandelingen maken door de natuur of gaan paardrijden of kayakken op een van de rivieren. Neem in ieder geval de mooie route naar de Glacial Exploradores, een enorme ijsvlakte. Ook kun je naar de waterval ten zuiden van Rio Baker, bij de Chacabuco vallei, ook aangekocht door de Tompkins.

Dit is wel een langere rit op en neer naar dit nieuwe Nationale park, eventueel kun je hier ook overnachten. Vanuit het bezoekers centrum zijn verschillende afwisselende wandeltrails uitgezet. Op dag 13 rijd je via Puerto Tranquillo en Villa Cerro Castillo terug naar Coyhaique, waar je weer overnacht.

Dag 11 - 13:: Puerto Guadal, verblijf, naar Coyhaique

Na alle autoritten even geen vaste routes. Je kunt, al of niet met begeleiding diverse wandelingen maken door de natuur of gaan paardrijden of kayakken op een van de rivieren. …

︿

Dag 14 - 16: Vlucht naar Santiago, vertrek Chili

Na het ontbijt rijd je vanochtend vroeg het laatste stukje naar de luchthaven van Balmaceda. Hier lever je de auto weer in en vlieg je via Puerto Montt terug naar Santiago. Je kunt eventueel je rondreis Chili nog verlengen met een vlucht naar Punta Arenas, voor een bezoek aan Torres del Paine. Zo niet, dan overnacht je nog een keer in de hoofdstad Santiago voordat je weer terugvliegt naar Amsterdam.

Dag 14 - 16:: Vlucht naar Santiago, vertrek Chili

Na het ontbijt rijd je vanochtend vroeg het laatste stukje naar de luchthaven van Balmaceda. Hier lever je de auto weer in en vlieg je via Puerto Montt terug naar …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 35,- p.p.p.n. extra

 • Reken op ca. € 35,- p.p.p.n. extra

 • Ik regel het verblijf liever zelf.

 • Ik regel het verblijf liever zelf.

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Susana

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Chili: