ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

reisduur:
18 dagen / 17 nachten
vertrek:
dagelijks van april t/m half oktober
route:
Kota Kinabalu - Kinabalu park - Kinabalu - Brunei - Miri - Longhouse - Miri - Kuching - Damai beach - Kuching
reissom:
va. € 1469,-

Dé betaalbare Borneo rondreis voor wie dieper het regenwoud in wil. Je kampeert op de flanken van Mount Kinabalu en trekt vanuit Miri per minibus, 4wd en houten ‘perahu’ naar de longhouses in het leefgebied van de Orang Ulu en de Kayan stam.

Ook kom je in het sultanaat Brunei. Schatrijk aan olie, maar zeker ook zo rijk aan natuur: hier ligt het Batu Apoi Forest Reserve, zo’n 50.000 ha. nog nauwelijks bezocht primair regenwoud.

Na je Borneo jungle avonturen kun je bijkomen op het strand van Teluk Bandung. Heerlijk water en een mooi uitzicht over de South China zee. Rough it, maar wel met relaxte dagen aan het eind. Jouw Borneo reisspecialist, je local Hero Herman, heeft alles zorgvuldig voor je uitgezocht.

Inclusief:
- alle vervoer per minibus, boot etc.;
- overnachtingen met ontbijt, 6x lunch, 4 x diner;
- alle genoemde activiteiten met lokale gids;  
- assistentie local Hero;
- CO2 compensatie reis.

Exclusief:
- internationale vluchten;
- aansluitende lokale vluchten (kan je via je local hero boeken, maar bij annulering geen refund mogelijk) 
- luchthaven en vertrekbelastingen; 
- overige maaltijden;
- upgrades of extra excursies;
- evt. ecotax, op diverse beschermde eilanden, enkele euro’s p.p.
- overige entrees, fooien chauffeur en gids, indicatie elk ca. € 2,- p.p.p.d.

In juli en augustus (hoogseizoen) en rond Kerst kunnen de prijzen soms wat hoger liggen.

Beste reistijd Borneo

Maleisië ligt bijna op de evenaar en heeft een tropisch klimaat. Het is daarom het hele jaar door ongeveer even warm, gemiddeld ca. 30˚ C. Op het water is het al snel koeler en ga je hogerop, bijvoorbeeld bij de beklimming van Mount Kinabalu, zorg dan ook voor warme kleding. Ook handig als de airco in de bus volop aan staat.

Qua regen is er wel enig verschil. In Sarawak valt de regen vooral tussen oktober en maart, waarbij de maanden december t/m februari de natste zijn. Dit geldt vooral voor noordelijker, in Sabah is het veel droger en valt de regen die er is vooral tussen mei en november. Combineer je beide provincies, dan zal je altijd wel enkele regendagen hebben. Niet gek natuurlijk als het regenwoud op je vakantie menu staat. Tussen maart en half november is het altijd wel redelijk goed weer. 

Visum & paspoort

Voor de reizen naar Maleisië / Borneo is een visum nodig. Heb je de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dan is een visum tot maximaal 30 dagen geldig, te krijgen op de luchthaven bij aankomst in Maleisie / Borneo. Wil je langer blijven, dan moet je tevoren een visum aanvragen. Let op dat in alle gevallen je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn als je Maleisië verlaat. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van het  of de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt.

Vaccinaties & gezondheid

Voor je reis naar Maleisië zijn geen vaccinaties verplicht. Aangeraden wordt een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. DTP heb je waarschijnlijk al gehad toen je jong was, soms wordt een zgn. booster aangeraden. Hepatitus A werkt kort, dus moet kort voor vertrek gepland worden. Eventueel kun je je laten inenten tegen buiktyfus.

Ga voorbereid op pad en laat je daarom tevoren tijdig, (d.w.z. tenminste 6 weken tevoren) adviseren. Op de website van het LCR, het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen. De prijzen van vaccinaties zijn wisselend, dus een beetje shoppen kan geen kwaad. Veel ziektekosten verzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten, het proberen waard. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen op reis. Maak je op weg naar Maleisië een tussenstop in een land waar gele koorts voorkomt, dan moet bij binnenkomst in Maleisië een vaccinatie stempel getoond kunnen worden.

Borneo kent ook malaria risico, vooral in de lager gelegen delen. In hoger gelegen gebieden boven de 1500 m. is de kans dat je malaria oploopt minimaal. Draag in ieder geval zoveel mogelijk beschermende kleding met lange mouwen, vooral bij zonsondergang, en spuit regelmatig anti muggen spray met 30-50% DEET. Het LCR kan je adviseren over de benodigde malaria profylaxe. Tegen Dengue, een ziekte die ook door muggen wordt overgedragen, maar dan overdag, kun je vergelijkbare maatregelen treffen.

In de vochtige tropische warmte van Borneo genezen wondjes niet snel. Desinfecteer ze, dek ze af met een pleister en krab niet aan muggenbulten. Was je handen regelmatig. Draag lichte, niet fel gekleurde kleding van katoen of linnen, vermijd sterke parfum, deo of aftershave zodat je geen insecten aantrekt. Talk poeder tegen een rode broeierige huid komt ook van pas.

De zon hier op de evenaar is sterk, ook als het bewolkt is in het regenseizoen. Snorkel op Borneo altijd met T-shirt en broek, je verbrandt snel. Een petje, zonnebril en zonnebrandmiddel met hoge factor moet je zeker meenemen. Kraanwater is in Maleisie niet drinkbaar, drink flessenwater, het is overal goedkoop verkrijgbaar en staat doorgaans ook op je hotelkamer.

Tijdsverschil 

Op Borneo is het gedurende onze zomertijd 6 uur later als in Nederland. In onze winter komt daar nog een uur bij.

Veiligheid Borneo 

De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de man of vrouw ter plaatse, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie en het van toepassing zijnde reisadvies voor reizen naar Borneo en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken, reisadviezen.nl.

Maleisië, en dus ook Borneo, is over het algemeen een veilig land. Kleine criminaliteit komt weinig voor en doorgaans kun je ’s avonds zonder problemen op straat lopen. Pas wel op in de grote steden en in drukke toeristische gebieden, en vermijdt ’s avonds laat de alle stilste plekjes Laat papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat. Vergeet daarna niet ze tijdig uit de kluis te (laten) halen.

Kleding & gewoontes

Op Borneo zal het tijdens je vakantie altijd wel ergens wat regenen. Een goedkope poncho is overal te krijgen. Men is conservatief: schone, hele en nette kleding is vanzelfsprekend. Waterschoenen of gympen die nat mogen worden komen van pas, extra droge sokken ook.

Ga niet met strandkleding een stad of dorp in, topless is in Maleisië verboden. Bezoek je een kerk, tempel of pagode, draag dan een lange broek/jurk (schouders en knieën bedekt) en bij voorkeur witte kleding. Je hoofd hoort onbedekt te zijn. Wijs niet met hand of voet, doe je schoenen uit en praat zachtjes. Zo blend je in de lokale sfeer en voel je je het prettigst.

Geld & pinnen op Borneo

In Maleisië / op Borneo betaal je met de Ringgit (MYR) Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor alvast de koers bekijken. Als je cash euro biljetten wisselt, dan geven die van 50 de beste koers. Je kunt echter ook overal pinnen op Borneo, bij de meeste automaten kun je gewoon met je pinpas met cirruslogo terecht. Pin altijd op een goed verlichte plaats, bij voorkeur overdag en liefst in een bankgebouw. Laat niemand helpen of meekijken en vraag een bonnetje. Het is altijd aan te raden om voor ‘noodgevallen’, zoals wanneer een pinautomaat niet werkt, wat euro’s of US dollars in cash bij je te hebben. Vergeet tenslotte niet je bankpas uit te breiden naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen. Steeds vaker worden in de grotere hotels in Borneo, maar ook in winkels en restaurants creditcards geaccepteerd. Visa en Mastercard worden aanbevolen. Zorg wel voor voldoende kleingeld, handig voor in kleine winkels, op markten of voor gidsen, chauffeurs enz. 

Fooien & entrees 

Een fooi geven in Maleisie is gebruikelijk. Ook in restaurants bars, en voor allerlei services heb je al snel wat Ringgit nodig. Als je weet hoe laag de salarissen liggen en je realiseert dat men vaak weer commissie moet betalen en van het geld hele families worden onderhouden, dan begrijp je dat hier wat makkelijk mee omgaan het best is. Op je totale vakantiebudget valt het immers mee. Entreegelden zijn niet overdreven hoog. Bij georganiseerde excursies tijdens je Borneo budget rondreis zijn de entrees inbegrepen. Denk wel aan de ‘Malaysian Tourist Tax’, een soort verblijfsbelasting. Deze bedraagt op dit moment MYR 10,- per kamer per nacht, moet ter plaatse aan het hotel worden betaald en is dus niet inbegrepen.

Elektriciteit

De stopcontacten in Maleisië en op Borneo werken op 220-230 volt. Meestal zijn de stopcontakten gelijk aan die van ons, soms afwijkend. Neem voor de zekerheid een wereldstekker mee op je Borneo rondreis. Straten zowel in de stad als op het platteland zijn vaak slecht verlicht, een kleine zaklamp meenemen is dus een must, zeker omdat stroomstoringen ook nog wel eens voorkomen.

Getting around in Borneo en Maleisië 

Wil je op eigen gelegenheid ook naar West-Maleisië, dan is het aan te raden dit te doen NA je (meer georganiseerde) bezoek aan Borneo. Je doet dan het avontuurlijke deel aan het begin van je reis. Je vliegt naar Kuching (Sarawak) in het zuiden of Kota Kinabalu (Sabah) in het noorden. Je reist tijdens je Borneo rondreis hoofdzakelijk per vliegtuig en privé transfers (auto /busje met chauffeur). De wegen in heel Maleisië zijn doorgaans tweebaans, smal en redelijk geasfalteerd. Eenmaal van de weg af is het anders: het regenwoud doorkruis je meestal per smalle lokale motorboot. Bouw onderweg wat rustmomenten in, boek bijvoorbeeld een extra nachtje. Je bent tijdens je Borneo reis relatief veel onderweg, dus dat is best intensief.

Zelf boeken 

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld op:
-vliegwinkel.nl  
-vliegtickets.nl 
-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-skyscanner.com

Tip: deze vliegsites bieden geen standaard CO2 compensatie. Je kunt dat zelf doen, bijvoorbeeld via Carbonkiller.org. Met jouw bijdrage halen zij CO2 rechten uit de markt. Boek je via het Amerikaanse FlyGRN, dan is CO2 compensatie inclusief.

Let hierbij op het volgende: 

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra. 
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat. 
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten. 
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie. 
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.

Je vliegt naar

Maleisisch Borneo is bereikbaar Kuala Lumpur of Singapore. Er zijn geen rechtstreekse vluchten, je moet altijd minimaal 1x maar meestal 2x overstappen. Als je wilt kun je in deze steden een stop maken op de heen of terugreis.

Op vliegsites zoals cheaptickets.nl kun je opgeven dat je naar de ene plaats vliegt en terug vanaf de andere, maar krijg je niet altijd de beste prijzen. Een gewoon retour boeken naar Kuala Lumpur of Singapore en dan doorvliegen met bijvoorbeeld Air Asia, de Easyjet van Azië is soms voordeliger. 

Aansluitende vluchten met Air Asia 

Zelf boeken: 
Boek met je creditcard op Airasia.com. Kies een vlucht met een ruime overstaptijd (min. 2 uur) tussen je intercontinentale en je inter- Azië vlucht. Doorloop alle stappen in het boekingsproces, kies het aantal kg bagage, stoel en evt. maaltijd en vink de verzekering uit (niet nodig). Je krijgt je e-ticket direct over de email. Geef je vluchtgegevens daarna door aan je local Hero. 
Overlaten aan je local Hero. Tegen een kleine opslag boekt je local Hero deze aansluitende vluchten voor je, wel zo makkelijk.

Let bij het boeken van vliegticktets op het volgende: 

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra, soms een heel nieuw ticket. 
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat. 
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze direct na ontvangst op fouten. 
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie. 
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er later iets gewijzigd is. 

Kosten 

Reken voor een retourvlucht op gemiddeld tenminste € 800,-. Reken in de drukke tijden, rond Kerst, Ramadan en in juli/augustus al snel € 100,- tot € 200,- meer.

Vliegen met Malaysian: 
Als je met deze maatschappij intercontinentaal vliegt, krijg je soms korting op hun binnenlandse trajecten. Zeker als je ook het vasteland van Maleisië in je reis opneemt, is dit te overwegen. 

Maatschappijen 

De meeste reizigers vliegen met Emirates Airlines, via Dubai en Kuala Lumpur. Malaysian is meestal iets duurder maar het scheelt dat een stop: je vliegt dan direct naar Kuala Lumpur. Is een lange reisduur geen bezwaar en wil je vooral niet te veel uitgeven aan je vlucht, dan kun je ook Turkish Airlines nog overwegen. Ook vanaf Brussel en Düsseldorf vertrekken voordelige vluchten.

Tijden 

* Je komt altijd een dag later aan (nachtvluchten). Ook de terugvlucht is een nachtvlucht. Houd hier rekening mee bij je dagplanning. 
* Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent. 
* Naast prijs zijn vluchtduur en overstap ook belangrijk.

Tips 

* Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie. 
* Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen. 
* Let op speciale actieperiodes, bv. KLM Wereld Deal Weken.

reisduur:
18 dagen / 17 nachten
vertrek:
dagelijks van april t/m half oktober
route:
Kota Kinabalu - Kinabalu park - Kinabalu - Brunei - Miri - Longhouse - Miri - Kuching - Damai beach - Kuching
reissom:
va. € 1469,-
Dé betaalbare Borneo rondreis voor wie dieper het regenwoud in wil. Je kampeert op de flanken van Mount Kinabalu en …
︿

Inclusief:
- alle vervoer per minibus, boot etc.;
- overnachtingen met ontbijt, 6x lunch, 4 x diner;
- alle genoemde activiteiten met lokale gids;  
- assistentie local Hero;
- CO2 compensatie reis.

Exclusief:
- internationale vluchten;
- aansluitende lokale vluchten (kan je via je local hero boeken, maar bij annulering geen refund mogelijk) 
- luchthaven en vertrekbelastingen; 
- overige maaltijden;
- upgrades of extra excursies;
- evt. ecotax, op diverse beschermde eilanden, enkele euro’s p.p.
- overige entrees, fooien chauffeur en gids, indicatie elk ca. € 2,- p.p.p.d.

In juli en augustus (hoogseizoen) en rond Kerst kunnen de prijzen soms wat hoger liggen.

Beste reistijd BorneoMaleisië ligt bijna op de evenaar en heeft een tropisch klimaat. Het is daarom het hele jaar door …
︿
Zelf boeken Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1 - 2: Aankomst Borneo, havenstad Kota Kinabalu

Na je vlucht met overstap aankomst op de luchthaven van de moderne havenstad Kota Kinabalu, waar de vochtige warmte je tegemoet komt. Je chauffeur brengt je in een half uurtje naar je kleinschalige hotel. Even lekker bijkomen van je lang vlucht en dan de stad in.

Bezoek de religieuze gebouwen zoals de katholieke kathedraal, de moskee en de Taoïstische Tua Pek Kong tempel of ga naar het staatmuseum waar je alles te horen krijgt over de verschillende stammen en gebruiken van Sabah. Voor de lokale sfeer, neem een taxi naar het Waterfront voor een diner op de lokale markt.

Dag 1 - 2: Aankomst Borneo, havenstad Kota Kinabalu

Na je vlucht met overstap aankomst op de luchthaven van de moderne havenstad Kota Kinabalu, waar de vochtige warmte je tegemoet komt. Je chauffeur brengt je in een half uurtje …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • De eerste nacht(en) regel ik liever zelf.

 • De eerste nacht(en) regel ik liever zelf.

 • Starten met wat luxe? Reken op ca. € 46,- p.p.p.n. extra.

 • Starten met wat luxe? Reken op ca. € 46,- p.p.p.n. extra.

 • Reken op ca. € 38,- p.p.p.n.

 • Reken op ca. € 38,- p.p.p.n.

Dag 3: Naar Kinabalu National Park

Na het ontbijt start je rondreis met het eerste traject naar de Kinabalu en het omliggende National Park. Het is ongeveer 2 uur rijden, onderweg stop je voor een wijds uitzicht op de top van de berg en wat fruitsnacks bij de straatstalletjes. Bij aankomst bij Sayap installeer je je op de kampplaats, omgeven door dichte jungle met een enorme diversiteit.

De middag trek je naar de waterval van Kemantis voor een duik in het frisse bergwater dat van de Kinabalu naar beneden stroomt. Tijd om wat te relaxen, een lokaal diner en dan bij zonsondergang een spannende nightwalk, waarop je de schuwe nachtdieren zult spotten.

Dag 3: Naar Kinabalu National Park

Na het ontbijt start je rondreis met het eerste traject naar de Kinabalu en het omliggende National Park. Het is ongeveer 2 uur rijden, onderweg stop je voor een wijds …

︿

Dag 4 - 5: Trekkings, terug naar Kota Kinabalu

Op deze dagen trek je met je gids over de flanken van de berg. Je volgt de oever van de riviertjes en bewondert de bijzondere mix van alpine en tropische flora en fauna. Je hoeft daarbij niet eens naar de top: het mooiste deel qua natuur ligt toch echt aan de voet van de berg.

Ook ga je ’s ochtends vroeg op ‘vogeljacht’: in de vroege ochtend, als de zon opkomt en de mist optrekt zie je de meest bijzondere soorten. Je gids met zijn scherpe blik helpt, een goede verrekijker ook. In de namiddag pak je je spullen weer bij elkaar en rijd je terug naar je kleinschalige hotel in Kota Kinabalu.

Dag 4 - 5: Trekkings, terug naar Kota Kinabalu

Op deze dagen trek je met je gids over de flanken van de berg. Je volgt de oever van de riviertjes en bewondert de bijzondere mix van alpine en tropische …

︿

Dag 6: Kota Kinabalu, Borneo island hopping dagtrip

Wil je de jungle afwisselen met zon en zee en snorkelen bij de koraaleilanden? Dan is deze Borneo island hopping dagtrip een goed idee. Je vertrekt om 09.00 uur naar de pier voor een boottrip van een half uur naar Pulau Manukan en het iets verderop gelegen Sapi island. 

Fijne zandstranden, het is tenslotte vakantie, en ga je het water in, dan zie je de kleurige koralen van het Tunku Abdul Rahman Marine Park. In de loop van de middag vaar je, wat rozig van alle buitenlucht,  weer terug naar het vasteland. Eventueel kun je op je reis hier een meerdaags verblijf op een van de eilandjes plannen, bijvoorbeeld Borneo Lankayan of Borneo Gaya.

Dag 6: Kota Kinabalu, Borneo island hopping dagtrip

Wil je de jungle afwisselen met zon en zee en snorkelen bij de koraaleilanden? Dan is deze Borneo island hopping dagtrip een goed idee. Je vertrekt om 09.00 uur naar …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 42,- p.p. inclusief barbecue lunch, gids en snorkelspullen.

 • Reken op ca. € 42,- p.p. inclusief barbecue lunch, gids en snorkelspullen.

 • Op de Padas River. Reken op ca. € 52,- p.p. inclusief lunch, gids en materialen.

 • Op de Padas River. Reken op ca. € 52,- p.p. inclusief lunch, gids en materialen.

Dag 7: Kota Kinabalu – Bandar, Brunei

Vanaf de pier neem je de ferry naar het tax free eilandje Labuan. Je hebt er twee uurtjes transit time om wat rond te lopen en te eten. Bij de inwoners van Brunei is het eilandje populair vanwege de goedkope alcohol, die in Brunei zelf niet verkocht mag worden. Als buitenlander mag je maximaal 1 liter meenemen. Loop er wat rond, eet wat bij de eetstalletjes en pak de tweede ferry.

De hoofdstad van Brunei, BSB (kort voor Bandar Seri Begawan) is een moderne stad. Groen, uitgestrekt, mooie wegen en appartementen gebouwen (als inwoner krijg je die gratis van de staat) Je hotel ligt centraal, dicht bij de markt en het winkelcentrum The Mall in Gadong.

local Hero

Een visum is niet nodig als je korter dan 14 dagen in Brunei bent. Een kleine ferry vertrek belasting betaal je ter plaatse.

Dag 7: Kota Kinabalu – Bandar, Brunei

Vanaf de pier neem je de ferry naar het tax free eilandje Labuan. Je hebt er twee uurtjes transit time om wat rond te lopen en te eten. Bij de …

︿

Dag 8 - 9: Brunei, Batu Apoi Forest Reserve trekking

Vanuit de hoofdstad reis je naar het Batu Apoi Forest Reserve, zo’n 50.000 hectare regenwoud. Via een netwerk van rivieren en kanalen en langs de dichte mangroves van de baai van Brunei vaar je naar de parkentree. Het bergachtige, moerasachtige gebied is moeilijk begaanbaar, wel zijn over het kwetsbare gebied houten wandelpaden aangelegd en zijn er touwbruggen door de boomtoppen.

Na je trekking naar de Brunei Freme Rainforest lodge voor diner en (eenvoudige) overnachting. Na het diner kun je eventueel nog een nachtwandeling maken. De dag erop een trekking bij zonsopgang, dan zijn de dieren het meest actief. ’s Middags verlaat je het park en via een Iban Longhouse (kort bezoek) en de hoofdstad Bandar is het nog 2 uur rijden terug naar Miri in Maleisisch Borneo.

local Hero

De wouden van Brunei zijn de mooiste van Borneo. Door de olierijkdom is houtkap niet nodig en is er een ruim budget voor natuurbeheer.

Dag 8 - 9: Brunei, Batu Apoi Forest Reserve trekking

Vanuit de hoofdstad reis je naar het Batu Apoi Forest Reserve, zo’n 50.000 hectare regenwoud. Via een netwerk van rivieren en kanalen en langs de dichte mangroves van de baai …

︿

Dag 10: Borneo rondreis, verblijf Miri

Miri is een kleine stad in Noord Sarawak. Slenter over een van de vele marktjes (zoals in het weekend de Saberkas markt, een van de leukste van Sarawak) of ga naar het strand. Alternatief kun je een dagtrip maken naar het kleine Niah Nationaal Park. Hier werden de oudste menselijk overblijfselen van Zuidoost Azië gevonden. Volg de trails en je komt bij de grot met vleermuizen en vogelnesten.

Ook niet verkeerd vandaag: lekker uitslapen en bijkomen aan het zwembad.  Voor de lunch is het Summit cafe een leuke plek: hier eet je lokaal: proef de gemberkip, de jonge bananenbloemen in kokosmelk of gebakken tapioca. Ook Chinese en meer westerse eetgelegenheden zijn er volop.

Dag 10: Borneo rondreis, verblijf Miri

Miri is een kleine stad in Noord Sarawak. Slenter over een van de vele marktjes (zoals in het weekend de Saberkas markt, een van de leukste van Sarawak) of ga …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Dagtrip met lunch. Ca. € 50,- p.p.

 • Dagtrip met lunch. Ca. € 50,- p.p.

 • Voor gevorderden, 3 duiken met lunch. Ca. € 120,- p.p.

 • Voor gevorderden, 3 duiken met lunch. Ca. € 120,- p.p.

Dag 11: Miri naar Sungai Dua, Kayan longhouse

Per minibus of 4x4 jeep is het ca. 3 uur rijden naar Long Lama. Je slentert wat over de markt, luncht in een van de lokale koffieshops en stapt dan in de houten ‘perahu’, een soort prauw of smalle boot. Langs de dichtbegroeide oevers van de Baram rivier vaar je in een half uurtje naar het hart van het regenwoud en het leefgebied van de Orang Ulu en de Kayan stam.

Je maakt kennis met de chief, eet in het longhouse en drinkt een glas tuak (rijstwijn). Daarna naar je slaapverblijf,  een matras met klamboe in een afgescheiden deel van het longhouse, waar je met de geluiden van de jungle al snel in slaap valt.

Dag 11: Miri naar Sungai Dua, Kayan longhouse

Per minibus of 4x4 jeep is het ca. 3 uur rijden naar Long Lama. Je slentert wat over de markt, luncht in een van de lokale koffieshops en stapt dan …

︿

Dag 12: Borneo jungle trekking

Al vroeg word je gewekt door de geluiden van het woud en het gekraai van de hanen. Na je ontbijt ga je samen met je gastheer de jungle in. Je vaart over een van de zijrivieren van de Barma, de Sungai Kajin. Vandaar start je trekking langs lokale farms, verscholen tussen het groen. Je gids vertelt over de oogst, de gebruiken en gewoontes.

Na de lunch in het farmhouse van de Chief ga je samen met de locals op zoek naar vogelnesten, populair in de Chinese vogelnest soep. Ze worden voorzichtig verwijderd: nog meer dan anderen is de Kayan zich bewust van het fragiele evenwicht tussen mens en natuur. Na terugkomst kun je even afkoelen in een natuurlijke bron. Diner en eenvoudige overnachting net als in het longhouse.

Dag 12: Borneo jungle trekking

Al vroeg word je gewekt door de geluiden van het woud en het gekraai van de hanen. Na je ontbijt ga je samen met je gastheer de jungle in. Je …

︿

Dag 13: Overland naar Miri

Vroeg in de morgen neem je afscheid en vaar je terug naar Long Lama voor het ontbijt. Om 08.00 uur vertrekt het openbaar vervoer: de expres boot naar Marudi. Onderweg worden bij de verschillende haltes mensen en goederen in en uitgeladen. Installeer je op de boot (binnen of bovenop) en geniet van het uitzicht.

Tegen het middaguur bereik je Marudi, waar je een kijkje kunt nemen in Fort Hose, een versterking uit de koloniale tijd en tegenwoordig een museum. Op de markt kun je proeven van lokale hapjes als tapioca bladeren en vis in bananenblad. Daarna per busje naar Miri, waar je eind van de middag incheckt in je kleinschalige hotel en kunt bijkomen van de lange reisdag.

local Hero

Een kussentje, fleece en petje, wat drinken en (lokale) snacks en je zit helemaal goed.

Dag 13: Overland naar Miri

Vroeg in de morgen neem je afscheid en vaar je terug naar Long Lama voor het ontbijt. Om 08.00 uur vertrekt het openbaar vervoer: de expres boot naar Marudi. Onderweg …

︿

Dag 14: Miri - Kuching, ontdek de exotische en koloniale stad

Transfer naar de luchthaven en korte vlucht naar Kuching, een stad met een koloniaal, exotisch en wat Chinees aandoend tintje. Je voelt je er direct thuis. Meer weten over de cultuur van Borneo? Bezoek het Sarawak museum en ga eten in een restaurantje aan de rivieroever. Spicy Maleise roti, een Indiase curry of Chinese dim sum: de keuken hier is al net zo gevarieerd als de locals.

Slenter langs de rivieroever van de Sungai Sarawak, die dwars door de stad loopt. Vrolijk geschilderde taxibootjes brengen je naar de overkant, sampans varen af en aan. Vanaf het water heb je een goed uitzicht op de wat vervallen koloniale ‘shophouses’, de uitbundige Chinese tempels en de India moskee.

local Hero

Ben je het weekend in Kuching, sla dan de markt aan de Jalan Satok niet over: die begint zaterdag avond al en ligt vol met groenten, fruit, handicraft en allerlei, soms vreemde, handelswaar. Ben je er zondag rond het ontbijt: ga dan aan de spicy kokosnoot soep (Laksa) in een Chinese koffieshop.

Dag 14: Miri - Kuching, ontdek de exotische en koloniale stad

Transfer naar de luchthaven en korte vlucht naar Kuching, een stad met een koloniaal, exotisch en wat Chinees aandoend tintje. Je voelt je er direct thuis. Meer weten over de …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Ca. € 20,- p.p.p.n. extra.

 • Ca. € 20,- p.p.p.n. extra.

Dag 15: Kuching, Semenggoh & Fairy Cave - strand van Damai

Vanochtend naar Semenggoh, al sinds 1975 een opvangcentrum voor de meest bedreigde inwoner van Borneo: de Orang Oetan. Het 800 ha. grote junglegebied (geen dierentuin!),  ligt op 25 km, een half uurtje rijden, van de stad, is minder druk dan Sepilok op Sabah en het leukst rond voedertijd, tussen 09.00 en 09.30 en ’s middags van 15.00-15.30 uur. (check ook ter plaatse)

De middag ga je naar de Fairy Cave, een indrukwekkende vleermuisgrot en dan in het zadel: per mountainbike fiets je door een spectaculair kartlandschap. Hoog oprijzende kalkrotsen, verlaten goudmijnen en rijstvelden afgewisseld met dichte jungle vormen het decor. Tenslotte laad je de fietsen op de minibus voor het laatste welverdiende stukje rijden naar het strand van Damai.

Dag 15: Kuching, Semenggoh & Fairy Cave - strand van Damai

Vanochtend naar Semenggoh, al sinds 1975 een opvangcentrum voor de meest bedreigde inwoner van Borneo: de Orang Oetan. Het 800 ha. grote junglegebied (geen dierentuin!),  ligt op 25 km, een …

︿

Dag 16: Relaxen aan Damai Beach

Nu mag het: na al je jungle avonturen helemaal bijkomen op het strand van Teluk Bandung. Heerlijk water en een mooi uitzicht over de South China zee. Je 4 sterren Damai Beach resort ligt op 2 minuten van het strand. Verwen je stramme kuiten met een welverdiende massage en ga met een cocktail onderuit bij een van de twee zwembaden.

Dag 16: Relaxen aan Damai Beach

Nu mag het: na al je jungle avonturen helemaal bijkomen op het strand van Teluk Bandung. Heerlijk water en een mooi uitzicht over de South China zee. Je 4 sterren …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • De laatste nacht(en) regel ik liever zelf.

 • De laatste nacht(en) regel ik liever zelf.

 • Reken op ca. € 64,- p.p.p.n. (prijs volgt)

 • Reken op ca. € 64,- p.p.p.n. (prijs volgt)

Dag 17: Vertrek Borneo, vlucht vanaf Kuching

Vanochtend na het ontbijt transfer naar de luchthaven van Kuching voor je vlucht naar Kuala Lumpur of Singapore en vandaar naar Amsterdam. Doorgaans kom je in de loop van de volgende ochtend aan in op Schiphol waar je rondreis over Borneo eindigt.

Wil je jouw Borneo reis combineren met het vasteland van Maleisië?  Laat het je Borneo reis-expert weten, ook dat kan local Hero Herman voor je regelen.

Dag 17: Vertrek Borneo, vlucht vanaf Kuching

Vanochtend na het ontbijt transfer naar de luchthaven van Kuching voor je vlucht naar Kuala Lumpur of Singapore en vandaar naar Amsterdam. Doorgaans kom je in de loop van de …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Ook dat kan ik voor je regelen, geef je wensen aan me door.

 • Ook dat kan ik voor je regelen, geef je wensen aan me door.

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Herman

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Borneo: