Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Vietnamese egg coffee; onze ervaring

Inge 14 februari 2021 Vietnam Reiservaring, Eten

Egg coffee, Cà Phê Trứng. Dat is Vietnamese koffie met een topping van tot vla geklopte eidooier. Deze blog is een ode aan de egg coffee. Ik kan duizend dingen vertellen over onze familie reis Vietnam, er is ook zoveel te vertellen, maar het lijkt beter om me te beperken tot egg coffee. Ik bedoel dat ook symbolisch. De egg coffee staat voor Vietnam met zijn warme welkom en zijn vindingrijkheid en ook voor ons zessen, die nieuwsgierig observeerden en enthousiast opslokten.

We drinken nog regelmatig een kop egg coffee om ons bezoek aan Vietnam levend te houden. Speciaal voor die egg coffee kochten we koffie op de Ben Thanh Markt. De enorme zak met Vietnamese koffie slinkt, maar de herinnering aan onze rondreis Vietnam en wat we van Vietnam leerden, blijft.

In de maanden voor de reis keek ik al uit naar die egg coffee. We zouden met zijn zessen, twee volwassenen en vier grote kinderen, reizen van Noord- naar Zuid-Vietnam, van Hanoi naar Saigon. In de voorbereidingstijd pingpongden de mailtjes tussen mij en Eric (reisorganisator–slash-superheld) heen en weer. In één van die mails schreef Eric: ‘Als jullie aankomen in Hanoi gaan we Vietnamese egg coffee drinken. Dat is goed tegen de jetlag.’ Als foodie en foodblogster keek ik enorm uit naar mijn rondreis Vietnam en ook naar het eten en drinken. Het ECHTE Vietnamese eten en drinken dan. En Eric, even tussen ons, gewone voorpret is al heerlijk, maar het afspraakje om met z’n allen egg coffee te gaan drinken, maakte de voorpret nog net een tikkel echter.

Toen we op het vliegveld in Hanoi aankwamen, ving een enthousiaste Eric ons op. Makkelijk om ons te vinden, met z’n zessen steken we overal bovenuit. Ook boven andere toeristen. Een kleine anderhalf uur later waren we in hartje Hanoi. We volgden Eric als makke lammetjes. Verdoofd door de slaap en de verkeersdrukte: brommertjes, brommertjes. We gingen naar ‘Ca Phe Giang’, het koffiehuis van Mr. Giang. Hij vond de egg coffee uit. Mrs. Bich, de dochter van Mr. Giang, heeft ook een koffiehuis in Hanoi. Zij zet de traditie voort: dezelfde egg coffee, andere plaats. Maar wij gingen naar het koffiehuis waar het in 1946 allemaal begon. Mr. Giang deed toen door het gebrek aan (verse) melk een merkwaardige uitvinding: koffie met ei.

In Nederland had ik al wel nagedacht over die egg coffee. Eigenlijk kon ik me er niet zoveel bij voorstellen, maar het maakte me wel nieuwsgierig. Toen de egg-coffee-meneer zijn karretje voor onze tafel reed, ontrafelde het mysterie zich langzaam. Hij had een stoet aan apparatuur bij zich: een elektrische mixer, een thermoskan met heet water en nog eentje met hete koffie en zeven kommetjes waar weer lege kopjes in stonden. Met veel gevoel voor traditie liet hij de egg coffee voor onze ogen ontstaan en opeens leek koffie met ei zo logisch. Hij klopte de eidooiers tot een dikke vla, terwijl hij er steeds een scheutje gecondenseerde melk aan toevoegde. Dan vulde hij de kommetjes met heet water en de kopjes met hete koffie en goot de dikke vla op de koffie. Hete koffie en heet water zorgden er vervolgens voor dat de dikke vla ‘kookt’ in het kopje. En zo ontstond een soort toetje op de koffie. Snuf cacao erop -essentieel volgens de egg-coffee-meneer- en Mr. Giang’s egg coffee was klaar.

Voor mij staat de egg coffee voor het eten in Vietnam. Het ECHTE Vietnamese eten. Echt Vietnamees eten is een raadsel. Je denkt dat wat op je bord ligt wel moet bestaan uit vijftig ingewikkelde ingrediënten en gemaakt met geweldig indrukwekkende kooktechnieken. Zo lekker. Maar als je dan samen kookt met je Vietnamese gastvrouw tijdens je rondreis Vietnam, kom je erachter dat het niet zoveel verschillende ingrediënten zijn, dat ingrediënten op tien meter afstand van de keuken worden gevonden en dat alles op één gaspitje wordt klaargemaakt. Het geheim bestaat uit versheid en op een vindingrijke manier alles, werkelijk alles, gebruiken wat voorhanden is. Ook rauw ei als er geen verse melk voorhanden is. Daar kunnen wij Nederlanders nog een puntje aan zuigen.

Oh ja. Nog één ding. Als je in Hanoi bent, bestel dan vooral veel egg coffees, want buiten Hanoi zul je die niet meer tegenkomen. Tenzij je de koffie zelf maakt. Daarom hieronder het recept voor Mr. Giang’s egg coffee (precies zoals we het dronken in zijn koffiehuis).

Mr Giang's egg coffee

Wat heb je nodig voor twee koppen egg coffee?

  • Koffie (kruidige, liefst Vietnamese koffie)
  • 1/2e Theelepel pure cacao
  • 1 Theelepel honing
  • 2 Eidooiers
  • 6 Eetlepels gecondenseerde melk
  • Elektrische mixer
  • Waterkoker of waterketel
  • 2 Hoge schaaltjes waar kop of mok in past
  • 2 Koffiemokken

 Hoe maak je de egg coffee?

Strooi wat pure cacao onderin de koffiemokken. Scheid de eieren en doe de eidooiers in een schaal. Voeg een theelepel honing toe. Klop de eidooiers zo’n tien minuten tot een dikke, vla-achtige massa. Voeg tijdens deze tien minuten de gecondenseerde melk lepeltje voor lepeltje toe. Na tien minuten is de vla-achtige topping voor de egg coffee klaar.

Breng in de waterkoker of ketel water aan de kook. Zet twee koppen koffie. Deze moeten heet in twee koffiemokken geserveerd worden. Zet de koffiemokken MET koffie in een hoog schaaltje en giet kokend water in de schaaltjes. De koffiekoppen met koffie moeten met hun voeten hoog in het hete water staan. Giet de vla-achtige topping over de koffie. Laat de topping op de hete koffie en in het het water even ‘koken’.

Strooi nog wat pure cacao over de topping. De egg coffee is nu klaar om te serveren.

Wil jij nou ook naar het koffiehuis van Mr. Giang in Hanoi? Local Hero Eric helpt je graag met het samenstellen van je eigen rondreis door Vietnam.

Terug naar overzicht