Reistips volgens Esther van Lifelicious

Lotte 26 maart 2018 Sri Lanka Interview

Met het gezin op reis naar Sri Lanka, slapen bij een Guatamalteekse familie en binnendoor weggetjes inslaan om sneller met de lokale bevolking in contact te komen. Esther is oprichter en eigenaar van reisblog Lifelicious en deelt haar reistips met ons. Ook vertelt ze hoe zij haar kinderen voorbereidt op een (verre) reis. Lees hier het interview met haar.

1)      We kennen jou van je blog Lifelicious, wat vinden lezers op jouw blog?

Op mijn blog Lifelicious kan je terecht voor een flinke dosis reisinspiratie. Of je nou een verre reis wil maken, of liever dichter bij huis blijft. Je vindt er praktische reistips, de highlights van een land of stad, mooie routes, reviews van accommodaties en uitgebreide reisverhalen. In de artikelen staat de totaalbeleving van een plek centraal. Zo is er aandacht voor cultuur, natuur, ontspanning, gastronomie, avontuur en de algehele sfeer. Diversiteit en authenticiteit maken een bestemming in mijn ogen interessant om naartoe te gaan. Aangezien veel van ons visueel zijn ingesteld, gaan de blogs gepaard met veel kwalitatieve foto's. Zo krijg je als lezer een goede impressie van een bestemming. Met mijn reisblog hoop ik anderen te inspireren om te reizen. En dan het liefst ook van de gebaande paden af, want daar vind je vaak de mooiste plekjes.

2)      De pagina over jezelf bevat de quote “Travel is the only thing you buy that makes you richer”. Waarom past deze tekst zo bij jou?

Veel van de dingen die je koopt, geven je op korte termijn een fijn gevoel maar op de lange termijn niet. Je wordt er simpelweg niet veel gelukkiger of rijker van. Ik hecht niet zo veel waarde aan materialistische spullen. Anders vind ik dat bij het geld dat je uitgeeft aan reizen. Je koopt niet alleen een vliegticket of een accommodatie. Je geeft je geld uit aan een heleboel nieuwe ervaringen. Van deze reiservaringen leer je veel over de wereld van een ander, maar ook over jezelf. Door te reizen merk ik dat ik bewuster bezig ben met de dingen die er in de wereld gebeuren. En dat vormt mij als mens. Daarnaast zijn de reizen die ik maak herinneringen voor het leven. Mijn hart maakt nog altijd een sprongetje van geluk als ik aan al mijn eerder gemaakte reizen terugdenk. Nu ik kinderen heb merk ik nog meer dan ooit, dat de avonturen die ik met hen beleef op reis me ontzettend veel waard zijn. Ik voel me dan een rijk mens.  

3)      Je hebt twee jonge kinderen, hoe bereid je hen voor op een nieuwe reis?

Als we een nieuwe reis hebben gepland, probeer ik ze van tevoren zoveel mogelijk te betrekken bij de reisvoorbereidingen. We kijken foto’s en filmpjes op internet van de bestemming of van de accommodatie. Ik vertel ze over de reis die we gaan maken, de dingen die we gaan doen en zien. Dat vinden ze beiden ontzettend interessant. Deze zomer gaan we naar Sri Lanka met het gezin. De oudste (4 jaar) verheugt zich al enorm op de safaritour naar de olifanten en de ritjes in de tuktuk, de ‘mini- auto’ zoals hij het noemt. En op het vliegen. Al is dat niet direct iets waar ik me op verheug met twee kleintjes. Ook pakken we samen hun koffertjes in, zodat ze zien wat voor een spullen er allemaal meegaan op reis. Dit jaar krijgt onze oudste een wegwerpcamera mee en mag hij zelf foto’s maken van de dingen die hij leuk vindt. Ik ben benieuwd wat er na afloop te zien is.

4)      Wat neem je altijd mee op reis?

Aangezien ik graag fotografeer, gaat mijn spiegelreflex-camera altijd mee. Met verschillende objectieven, geheugenkaarten, extra accu’s en lader. Sinds ik een actioncam heb, stop ik deze ook vaak in de cameratas. Daarnaast neem ik altijd een opschrijfboekje mee, zodat ik mijn nieuwe blog-ideeën en inspiratie direct kan opschrijven. Uiteraard ook mijn telefoon, kleding en paspoort.

5)      Heb je een gezellige foto van jezelf met een local?

Ja! Hier rechts zie je mij met een Guatamalteekse familie. Ik verbleef bij hen tijdens mijn reis door Guatemala in hun homestay. We hebben samen boodschappen gedaan op de plaatselijke markt en gekookt. Hoewel ze geen woord Engels spraken, leken we elkaar goed te begrijpen en hebben we veel gelachen. Het was een hele bijzondere ervaring om eens een kijkje te nemen in het dagelijkse leven van een Guatemalteekse familie. Na afloop heb ik ze nog een kaartje vanuit Nederland gestuurd. Of die ooit is aangekomen, weet ik niet.

6)      Hoe is het idee ontstaan om je reizen te delen via je blog?

Ik ben iemand die ervan houdt om van alles uit te zoeken voorafgaand aan een reis. Ik zie het als een uitdaging om de perfecte trip samen te stellen. Toen mijn vrienden en familie steeds vaker om tips vroegen naar aanleiding van door mij gemaakte reizen en soms ook mijn reizen kopieerden, was ik op zoek naar mogelijkheden om mijn ervaringen op te schrijven. Precies op dat moment kwam ik een inspirerende lifestyle blog tegen. Ik had direct het gevoel dat dit iets voor mij zou zijn. In een blog over reizen kon ik namelijk mijn liefde voor reizen, fotografie en schrijven kwijt. Nog geen week later heb ik een website aangemaakt en ben ik gaan schrijven.

7)   Hoeveel tijd besteed je aan je blog?

In mijn vrije tijd besteed in redelijk wat tijd aan mijn blog. Tijd vinden is soms best lastig naast mijn drukke baan, twee jonge kinderen en sociale leven. Daarom heb ik nu 1 vaste avond ingepland voor het werken aan mijn reisblog. Dat werkt prettiger. Dat wil niet zeggen dat ik de rest van de dagen niets aan mijn reisblog doe. Inspiratie krijg je vaak op andere momenten en daar probeer ik wel gebruik van te maken. In die jaren dat ik blog heb ik ook gemerkt hoeveel er komt kijken bij het bijhouden van een reisblog. Het is niet alleen een kwestie van artikelen schrijven. Je moet foto’s bewerken, de website technisch bijhouden, emails beantwoorden, social media bijhouden en zo kan ik nog wel even doorgaan. Uiteindelijk besteed ik dus heel wat uurtjes aan mijn reisblog.

8)   Wat zijn je toekomstplannen met je blog?

Specifieke toekomstplannen heb ik niet voor mijn blog. Dat klinkt misschien weinig ambitieus, maar dat is zeker niet de achterliggende gedachte. Mijn reisblog is een hobby. Het is op dit moment geen grote bron van inkomsten en dat vind ik ook niet erg. Uiteraard kijk ik wel altijd hoe ik mijn blog beter of mooier kan maken en of ik nieuwe rubrieken kan toevoegen. Het is leuk om te merken als mijn bezoekersaantallen de komende jaren blijven toenemen, maar dat is voor mij zeker geen doel op zich. Zolang ik geniet van het bloggen, blijf ik er zeker mee doorgaan. Op een manier die precies bij mij past: kwaliteit boven kwantiteit.

Terug naar overzicht