Op zoek naar orang-oetans in Borneo

Adriënne 11 april 2019 Borneo Reistips, Beste reistijd

Misschien wel dé reden om naar Borneo op reis te gaan: oog in oog komen te staan met de oranje mensaap; de orang-oetan. De mensaap die alleen op Borneo en Sumatra voorkomt, en wiens naam nou niet bepaald makkelijk te schrijven is. (Is het nou oran-oetang, oerang-oetan? Nee, echt, het is orang-oetan). Een ervaring om nooit meer te vergeten. Maar wanneer en waar kun je dit het beste doen? We vroegen dit aan onze expert, de Local Hero in Borneo: Herman.

In het wild of in een park?

Je hebt twee mogelijkheden om de orang-oetan in Borneo te spotten. In het wild en in een (wild)park. De eerste optie is natuurlijk het spannendst, je loopt in het dichte oerwoud samen met je gids. Kijkend omhoog of je een donkere schim of oranje pluis kan spotten. Maar zekerheid heb je niet, het is afwachten of deze grote aap zich laat zien en zich toevallig op jouw route bevindt. Meer zekerheid om orang-oetans te spotten heb je in een wildpark. Daar vind je een voedingsplateau waar de apen gevoed worden. Nee, het is geen dierenpark, maar een rehabilitatie centrum waar de orang-oetan wordt opgevangen en verzorgd tot hij weer zelfstandig het wild in kan gaan. Als je geluk hebt krijg je een mooi spektakel te zien van grote apen slingerend door het bos, langzaam afdalend op het plateau op zoek naar een fruitsalade. Vanaf een veilige afstand kun je dit aanschouwen.

Sabah of Sarawak?

Borneo bestaat uit twee deelstaten: Sabah en Sarawak en op beide delen kun je orang-oetans vinden.

In Sarawak ligt op een half uur rijden vanaf Kuching, het Semenggoh Wildlife Centre. Dit centrum is alleen open op de twee voedermomenten: van 8:00 tot 10:00 en van 14:00 tot 16:00, dan worden bananen en ander fruit neergelegd voor deze grote beesten om op te halen. Vaak zijn het orang-oetans die eerder gevangen zijn geweest en hier leren om voor zichzelf te zorgen zodat ze weer het wild in kunnen gaan. Als je op Sarawak de mensapen in het wild wilt zien, moet je diep de jungle ingaan naar de “primal forest”. Door de groeiende palmolie plantages op Borneo is er steeds minder oerwoud, waardoor de leefomgeving voor de orang-oetan kleiner wordt. Vanuit de Longhouse van de Menyang Tais is het een lange wandeling om dichter in de buurt te komen, je gids weet waar de orang-oetan voor het laatste gespot is en dat zal dan ook het beginpunt zijn van de zoektocht. 

Sabah heeft in Sepilok het Rehabilitation Centre, dit ligt op een half uur afstand van Sandakan aan de noordoostkust. Hier heb je ook vaste tijden wanneer je de apen kan bewonderen terwijl ze een banaan aan het verorberen zijn. Namelijk van 9:00 tot 11:00 en van 14:00 tot 15:00. Net als bij Semenggoh Wildlife Centre vind je ook hier een bezoekerscentrum waar je meer informatie vindt over de orang-oetans en het goede werk dat de opvang doet. In het wild zijn de oranje apen op een paar plaatsen te spotten, namelijk langs de Kinabatangan rivier, in het Danum Valley National Park en het Tabin Wildlife Reserve. De meeste kans heb je als je vaart over de Kinabatangan rivier, want dit is de voedingsbron van alle beesten hier in het bos. Grote kans dat de orang-oetan even water komt drinken of in een boom hangt te smikkelen van bladderen, knoppen of insecten die juist hier te vinden zijn. Op alle drie genoemde locaties in Borneo ga je met een kundige gids op pad. Hij of zij weet de beesten al van ver te spotten. Een beleving die je nooit meer zal vergeten.

Beste reistijd om orang-oetans te spotten op Borneo?

Borneo is niet voor niets zo groen en het heet niet voor niets een “regenwoud”: ja het regent er vaak. Maar wanneer kun je het beste naar Borneo reizen om niet alleen maar met een capuchon op het bos in te moeten? Over het algemeen liggen de temperaturen gemiddeld rond de 30’C het hele jaar door, lekker warm dus. Sarawak heeft een regenperiode tussen oktober en maart, waarbij de maanden december t/m februari de natste zijn. Sabah is droger. Wel valt er regen tussen mei en november. Als je beide deelstaten combineert heb je dus altijd wel ergens kans op een bui. Toch is deze bui anders dan in Nederland, een tropische regenbui is namelijk kort en krachtig. Vaak in de ochtend of avond en daarna is het lekker afgekoeld. Geen straf dus!

Ben je enthousiast geworden? Wil je ook orang-oetans spotten op Borneo? Dan help ik je graag met het plannen van je eigen Borneo reis. Bekijk de drie voorbeeld rondreizen waarbij de meeste highlights al inclusief zijn: betaalbaar Borneo, de leukste reis Borneo en Borneo jungle adventure voor de avonturiers. Heb je zelf al een route in gedachten? Ook dan help ik je graag. Mail me gerust. Dan kijk ik met je mee, zodat je de grootste kans hebt om in Borneo oog-in-oog te staan met de orang-oetan!

Terug naar overzicht