ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Mexico met kinderen, familie Hogendoorn vertelt..

24 februari 2022 Mexico Reiservaring, Hoe is het om nu te reizen in..

Een familiereis Mexico, dat klinkt best een beetje spannend. Natuurlijk is dat het ook, maar het is vooral een groot familie avontuur met plezier voor jong en oud.

Laura en Oscar Hogendoorn stapten met hun drie kinderen op het vliegtuig, op naar hun grote Mexico avontuur. Bij terugkomst deelden zij hun verhaal met ons:

Vamos..

Laura en Oscar: “Daar gingen we dan, met drie jonge kinderen naar Mexico. In Nederland verklaarde iedereen ons voor gek, maar wij hadden er zin in. Heel veel zin! Na twee vluchten landden we in Cancun en begon het avontuur pas echt. Toen we in ons huurautootje de wilde natuur in moesten...

Alvast een tip: huur een Jeep, of een ander soort terreinwagen. Dat is je beste investering als je, net zoals wij, een rondreis gaat maken. Praktisch alle wegen zitten vol diepe gaten. Met als extra dimensie de steile drempels die je pas op het laatste moment ziet. En dat in combinatie met overstekende honden, slangen en andere reptielen maakt alleen het autorijden al een survivaltocht op zich.

Relaxen op Isla Holbox

Onze eerste locatie was Isla Holbox, een kleurrijk eilandje ten noorden van Cancun. Met rieten hutjes op het witte strand en prachtig blauw zeewater. En een vrolijk en levendig centrum, met overal bijzondere muurschilderingen. Maar het kan er ook regenen. Keihard regenen. Werkelijk alles staat dan onder water, maar de taxiwagentjes helpen je prima door alle modderpoelen heen.

Het was er allemaal iets primitiever en zorgelozer dan op het vasteland. Naar een werkende pinautomaat moet je lang zoeken en auto’s rijden er ook amper rond. Maar wat een geweldige plek om uit te gaan, kindvriendelijk ook. Van de vele leuke eettentjes is zeker een bezoekje aan ROOTS de moeite waard, als ze de tijdens het seizoen de befaamde pizza met kreeft serveren. 

Wildlife in Las Coloradas

Voor natuurliefhebbers is Las Coloradas een absolute aanrader. We hebben daar een bootje gehuurd en al snel werd ons duidelijk dat ze van enige verkeersregels op het water werkelijk niets bekend is. Prima, want alleen al met hoge snelheid door het natuurgebied heen was heerlijk. Verder leek de tocht aanvankelijk op een show van vogels die we ook in het Naardermeer wel tegen konden komen, maar dat veranderde plotseling rigoureus.

Onze kapitein was niet te beroerd zijn bootje letterlijk over de ruggen van de alligators te sturen en ondertussen driftig met zijn slippers in het water te slaan om te kijken of ze honger hadden. Toegegeven: dichterbij kom je niet! En de pelikanen brachten ons zelfs een bezoek op de boot. De kinderen vonden het spannend, maar vooral heeel gaaf. Ook mooi zijn de knalroze meren in dit gebied, op de plek waar zout wordt gewonnen. Je kunt een gids inhuren om in het gebied te komen, maar ook deze boottocht brengt je erheen.

Springen in cenotes bij Valladolid

Niet alleen een ideale uitvalsbasis voor een bezoekje aan de Mayatempel van Chichén Itza, één van de zeven wereldwonderen. Deze stad zelf heeft ook genoeg te bieden met al zijn winkelstraatjes en parken. Echt fantastisch waren de bezoekjes aan de cenotes, het zwemmen in met water gevulde grotten. Met gaten tot wel vijftig meter diep, die je door het kraakheldere water goed kon zien. Waar je kinderen zorgeloos in springen, terwijl je zelf in eerste instantie met tintelende tenen naar de diepe bodem staat te kijken. Onze favoriet? Cenote Samula! 

En om nog even terug te komen op het autorijden, na één van deze uitjes moesten we afscheid nemen van een voorwiel. De wegenwacht van Hertz liet het afweten, maar met hulp van wat vriendelijke lui bij ons hotel hebben we zelf een reservewiel op de auto gekregen.

7 tinten blauw in Bacalar

Deze stad wordt nog niet overspoeld door toeristen. Maar dat zal niet lang meer duren, gezien het tempo waarin het ene na het andere resort uit de grond wordt gestampt. Een boottocht over het meer met zeven kleuren is zeker een aanrader.

Door de verschillende dieptes van tot wel 180 meter heeft het water de meest uiteenlopende tinten, wat voor een betoverend effect zorgt. Het is de mooiste ontspanningsplek op het water, waar je lekker weg kunt dromen op een schommel of in een hangmat.

Smullen in statig Merida

Belangrijk is het om in deze uitgestrekte stad een goede locatie nabij het centrum als uitvalsbasis te hebben. Merida is een statige stad, met mooie parken en veel winkels waar de typisch-Mexicaanse souvenirs te krijgen zijn.

Zoals eigenlijk overal, is er een enorm aanbod van goede bars en restaurantjes. Of je nou veel of weinig te besteden hebt: het eten is verrukkelijk. En de cocktails ook! En zoals overal proberen ze je op elke hoek van de straat op een dwingende manier souvenirs te slijten, maar deze stad heeft ook echt veel leuke winkeltjes.

De Maya ruïnes van Palenque

Eigenlijk dé reden om naar Mexico te gaan: een Mayastad in zijn oorspronkelijke staat. Met een gids langs de opgravingen van een gigantische stad die bijna volledig door het oerwoud bedolven is, het is iets wat je moet meemaken.

En des te indrukwekkender zijn de delen die inmiddels blootgelegd zijn en bijna in perfecte, oude staat verkeren. Hier zie je Mexico in zijn puurste vorm en leef je tijdens je verblijf middenin de jungle. 's Avonds kregen we bij het eten nog een vuurshow te zien. Van een man die zeer spectaculair brandende fakkels de lucht in gooide, tot net iets onder het rieten dak ;)

Indianendorpen bij San Cristobal

Met afstand de leukste stad die we hebben bezocht, met een autorit die ons dwars door het wolkendek naar een bijzondere plek in de bergen voerde. San Cristobal is een levendige en moderne stad waar je jezelf dagen prima kunt vermaken. Maar niet ver daarvandaan liggen ongeroerde indianendorpen, waar de mensen leven volgens hun eigen wetten en regels. Een bezoekje aan deze stammen kan met een gids, die zeker van grote waarde is om te leren omgaan met de plaatselijke bevolking. Want wie deze respecteert, kan het leven in zo’n gemeenschap ervaren. 

Wij woonden er een kerkdienst bij zoals we die in Nederland niet kennen. Voor ons stond iemand te kokhalzen toen er ineens een kip voor zijn neus werd geslacht, intussen bekeken wij het vredige ritueel waarbij er honderden brandende kaarsjes op de grond werden neergezet. En om wat comfortabeler te kunnen zitten, werden er tussen al dat vuur dennennaalden op de stenen vloer gestrooid. Niet geheel volgens de Nederlandse brandveiligheidsvoorschriften, maar daar werd het al eeuwen zo gedaan. Ongelooflijk indrukwekkend! 

Ravijn boottocht in Chiapa de Corzo

De stad was niet zo bijzonder, maar alleen al de boottocht door het Parque Nacional Cañón del Sumidero maakt dit bezoek zeer de moeite waard. Volgens de gids bestond de indrukwekkende canyon uit steile rotspartijen van wel een kilometer hoog. Dat was misschien iets overdreven, maar we geloofden het graag aangezien we op de boot inmiddels deelgenoot waren geworden van een Mexicaans vrijgezellenfeest. Wat een feest! Met een onwaarschijnlijk hoge waterval als prachtige uitsmijter van de tocht.

Na 2,5 week kwam er een eind aan onze reis. Wat een avontuur met het hele gezin en wat een geweldige herinnering. We hebben zo gelachen met de mensen daar! Op de terugvlucht bleek ons vliegtuig overgeboekt. Maar een aanbod aan de passagiers om tegen een vergoeding later terug te vliegen, werd helaas alleen in het Spaans omgeroepen. Als we dat wel hadden verstaan, waren we zeker uitgestapt en nog even gebleven in het prachtige Mexico!”

Ook naar Mexico?

Wil je ook een familiereis Mexico maken? Onze local Hero Gaby helpt je graag bij het plannen van jouw familie avontuur in Mexico. Wellicht spring jij binnenkort dan ook met je kinderen in de cenotes van Yucatán. 

Wij bedanken Laura, Oscar en hun kids voor het delen van hun Mexico verhaal!
(Reisverslag, 8 oktober tot en met 26 oktober 2021)

Terug naar overzicht