ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Madagaskar tips volgens Robert van Traveljunks

Lotte 22 januari 2018 Madagaskar Interview

Met een 4x4 door de Australische outback, per Volkswagenbusje door Europa en slapen in typische houten huisjes in overweldigend Madagaskar. Robert, oprichter en eigenaar van Traveljunks, deed het allemaal. In deze blog deelt hij zijn Madagaskar tips en zijn reiservaringen met je.

1) We beginnen met een dilemma: tijdens je reis alleen Mc Donalds eten óf elke ochtend ontbijten met rijst&bonen?

Dat is geen dilemma voor mij, want ik eet heel graag rijst en bonen. Vooral de Gallo Pinto variant in Costa Rica en Nicaragua behoort tot mijn favoriete gerechten op reis.

2) Je bent de eigenaar van Traveljunks.nl, waarin onderscheid jij jouw website van andere travelbloggers?

Een echt onderscheid maken is tegenwoordig moeilijk. Traveljunks is ontstaan uit het gebrek aan informatie over individueel reizen met een iets hoger budget dan backpackers normaal besteden. Tegenwoordig noemt men het vaak flashbacken en is het een veel voorkomende en beschreven reisvorm. Ik probeer tegenwoordig ook kritisch te zijn over reizen. Veel reisbloggers schrijven vaak alleen maar over de positieve kanten van het reizen. Wat me niet aanstaat beschrijf ik zoals ik het zie of voel. Mijn mening heeft me wel eens een lucratieve samenwerking gekost, of een aantal minder leuke opmerkingen op social media opgeleverd, maar dat vind ik een bijzaak. Reizen is nou eenmaal niet altijd leuk en verantwoord.

3) Je hebt al veel reizen op je naam staan, welke is je het meeste bijgebleven en waarom?

Da's moeilijk. Zoals voor velen is die eerste reis ook bij mij de trip die ik nooit zal vergeten. Een zomer lang in een oud Volkswagenbusje door Europa rijden. Dat zouden veel reizigers tegenwoordig maar al te graag ook doen. In 2016 hebben we een roadtrip met een 4x4 met daktent door de West-Australische Outback gemaakt. Een van de mooiste reizen die ik ooit maakte. Dat was zo te gek dat we in 2019 op dezelfde manier door de Outback vanuit Sydney naar Perth gaan roadtrippen.

4) Als je ergens in het buitenland mocht wonen, waar zou dat dan zijn?

Ik heb al eens aan wonen in Mexico gedacht, maar dat is er nooit van gekomen.

5) Je ben in Madagaskar geweest. Als je naar onze Madagaskar top 5 kijkt, welke zou jij hier nog aan toevoegen?

National Park Isalo. Tijdens mijn eerste bezoek aan Madagaskar paste Isalo helaas niet in de planning, dus de tweede keer moest het er echt van gaan komen. Het park is geweldig en leent zich uitstekend voor lange hikes en trekkings. De natuur is, zoals overal op Madagaskar, zeer overweldigend, maar ook het landschap van Isalo is een van de meest fotogenieke die ik ooit bezocht.

6) Heb je tips voor leuke onontdekte plekjes / activiteiten / restaurants op Madagaskar?

Hoe onontdekt het nog is durf ik niet te zeggen, maar mijn verblijf in Ambohitsara in het oosten van Madagaskar zal me altijd bijblijven. Vanuit Mananjary 4 uur met de boot over het Pangalanes kanaal richting noorden is als een reis door een prentenboek. Overal kleine dorpjes aan de oever in de meest fotogenieke omgeving, slapen in een typisch houten Malagassisch huisje en een bezoek aan de stenen olifant. Zeer bijzonder om te ervaren.

7) De meeste mensen in Madagaskar volgen dezelfde route (Antananarivo - Andasibe - Antananarivo - Morondava - Bekopaka - Antsirabe - Ranomafana - Ambalavoa - Ranohira - Tulear - Ifaty - Antananarivo). Hoe maak je deze route specialer?

Ga vanuit Ranomafana door naar Mananjary en doe bijvoorbeeld de trip die ik beschrijf bij vraag 6. Vlieg naar Antsiranana (Diego Suarez) in het noorden en reis via de rode Tsingy's naar Ankarana reserve, waar je in het prachtige park complete grottenstelsels in de Tsingy-massieven kunt ontdekken. Reis vanuit Ankarana door naar Ankify en neem daar de boot naar Nosy Be. Dat is m.i. een mooie toevoeging.

8) Heb je een mooie/gezellige foto van jezelf met een local? Kun je het verhaal hierbij vertellen? 

Deze foto van mij en Jean-Luc is gemaakt ergens op de route tijdens onze reis naar het zuiden. Jean-Luc was onze chauffeur en gids, maar zagen we al vrij snel meer als een vriend. Zijn gezelschap maakte er een vrolijke trip van, we leerden veel van het leven in het land en we hadden een mooie vriendschap gesloten. We hebben nog steeds contact via Facebook.

9) Plan je altijd je reis van te voren of koop je het liefste alleen een ticket en leg je niets vast?

Dat ligt een beetje aan de bestemming. Soms boeken we alleen een ticket en de eerste overnachting. Veelal staat de route redelijk vast en reserveren we gaandeweg de reis vordert. Op het laatste moment kijken of er plek is komt niet vaak voor, al hadden we bijvoorbeeld tijdens de Australische roadtrip vaak geen andere optie.

10) Wat zijn je toekomstplannen met je website? Wat kunnen we nog meer verwachten?

Omdat de site dit jaar 10 jaar bestaat komen er wat leuke acties aan dit jaar. Verder wil ik op Traveljunks het roadtrippen meer naar voren brengen en meer stedentrips en Europese bestemmingen.

Meer tips? 
Wanneer je meer wilt lezen over de reisverhalen van Robert, lees dan zijn blog Traveljunks. Wil je je eigen rondreis samenstellen met een local? Zie dan hier onze rondreizen door Madagaskar, via onze local Hero. Hij geeft je haar lokale tips en maakt graag een reis op maat voor je.

Terug naar overzicht