Eerste verre reis met kinderen? Thailand!

Wilkin 11 juni 2020 Thailand Reiservaring, Reistips, Gezin

We kennen het allemaal wel. Vroeger kon je zo weg met je partner. Weinig gedoe en overwegingen vooraf. Nu met kinderen is het toch echt wel even een ander verhaal: kunnen we ze wel ver op reis meenemen? Buiten Europa? Welke landen zijn eigenlijk het meest geschikt voor zo’n verre reis?

Als je voor het eerst ver op reis gaat vinden wij Thailand de meest ideale bestemming. Maar waarom eigenlijk?

Directe vlucht

Allereerst: kun je direct naar Thailand vliegen, dus zonder stops, heen. Je hebt keuze uit meerdere vliegmaatschappijen zoals KLM en Eva Air die rechtstreeks vliegen. De vlucht duurt 9 a 10 uur wat op zich prima te doen is, met genoeg entertainment.

Eten is top

Al zijn je kinderen lastige eters, in Thailand hoeft dat geen probleem te zijn, er zit altijd wel wat bij wat ze lusten. Denk bijvoorbeeld aan Pad Thai (een soort mie), loempiaatjes op straat, of als het echt niet gaat is er altijd nog patat. Zoetzure kip of zoetzure vis is ook vaak goed te doen. Massaman curry is een gerecht wat niet te heet is, waar aardappelen in zitten en dat onze kinderen altijd wel aten.

Je reis met kinderen eindigen op het strand

Er is geen beter land te bedenken waar zoveel stranden zijn als in Thailand. Op de talloze Thaise eilandjes in het zuiden zijn er mogelijkheden om te snorkelen, te zwemmen of te chillen. In de Baai van Thailand (de zee ten zuiden van Bangkok) kun je denken aan Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao als belangrijkste eilanden in onze zomervakantie, de maanden juli en augustus. Aan de andere kant, de Andaman Zee, liggen Koh Yao Yai en Koh Yao Noi, Koh Lanta, Koh Racha, en nog wat zuidelijker de eilandjes bij Koh Ngai (Hai).

Nachttreinen zijn top

Met je kinderen vanuit Bangkok Hualampong treinstation in de nachttrein richting Chiang Mai (naar het noorden) of Surat Thani (naar het zuiden) is echt een leuke lokale ervaring. Bovendien, de trein is schoon en de bedden fijn en koel. De airco nachttrein kost maar een paar tientjes en is dus goedkoper dan een binnenlandse vlucht. Tenslotte: de treinen rijden vrijwel altijd op tijd en je hebt gereserveerde couchettes.

Betaalbaar op reis met je gezin

Een vlucht naar Thailand is niet al te duur. Een ticket is al te koop (in laagseizoen) vanaf € 420,- met China Eastern met een overstap. Zonder overstap heb je Eva Air en KLM die rond de € 720,- kosten. Ter plaatse zijn eten en verblijf heel betaalbaar, terwijl ook de kwaliteit helemaal in orde is.

Lekker weer

Ook het weer in Thailand is eigenlijk vrijwel altijd goed. Zelfs in het regenseizoen is het rondreizen in Thailand nog prima te doen. De temperatuur blijft op niveau, vochtig is het wel wat meer en er valt in het regenseizoen in de namiddag vaak een dikke bui. Prima de tijd om even rustig te lezen of te chillen.

En verder…

Visa zijn niet nodig voor Thailand dus dat scheelt weer. Qua vaccinaties is er niets verplicht. Optioneel is malaria profylaxe slikken als je langer dan 3 dagen achtereen in malariagebied vertoeft (langs de grens van Thailand, bij trekkingen) en de gezondheidszorg in het land staat op een hoog niveau, een gerust gevoel.

Tenslotte: het is waar, de Thaise mensen die je tegenkomt zijn aardig, blij en open-minded, veel meer dan je wellicht verwacht. Het land van de glimlach, natuurlijk het is marketing maar toch ook wel waar. Zo voel je je, en je kinderen in Thailand ook echt welkom.

Local hero Henk heeft een perfecte tweeweekse Thailand familierondreis samengesteld. Je brengt een bezoek aan de River Kwai, pakt de nachttrein naar de jungle van het Khao Sok National park. Op Ko Samui wachten de witte stranden en ga je koraalsnorkelen op een boottochtje naar de Ao Thong archipel. Reis je in de winter naar Thailand? Dan is een 4-eilanden combi door Thailand de leukste keus.

Terug naar overzicht