Cuba reistips

Esmee 29 oktober 2019 Cuba Reistips, Beste reistijd

Cuba, het land van de sigaren, gekleurde casas en natuurlijk het land met op elke hoek van de straat zo’n gave oldtimer. Ja een hele bijzondere en mooie bestemming voor een rondreis. Eentje waar je zeker eens geweest moet zijn. Maar voordat je aan een rondreis Cuba start wil je natuurlijk goed voorbereid zijn. En wij helpen je daarmee.

In dit blog bespreken we een aantal goede reistips en beantwoorden we de meest gestelde Cuba vragen. Vragen zoals het hebben van een reisvisa voor Cuba, wat de beste reistijd Cuba is, wat je echt gezien moet hebben tijdens je Cuba rondreis of hoe je het beste naar Cuba kan vliegen.

Laten we beginnen met de vraag:

Wat is de beste reistijd voor je Cuba rondreis?

Allereest is het goed om te weten dat met het subtropische klimaat dat in Cuba heerst het er eigenlijk altijd lekker warm is. Je kan dan ook zeker je bikini en/of zwembroek meenemen om een lekkere plons te wagen.

De gemiddelde temperatuur in Cuba ligt het gehele jaar door rond de 27 graden met aan de kust zelfs 35 graden. Het hoog en tussenseizoen in Cuba speelt zich af in de maanden november tot oktober. Dit is de zonnige en droge periode en het land wordt dan ook door veel reizigers bezocht. Vanwege de warme temperaturen is dit ook de beste reistijd voor het land. Houd in deze periode wel rekening met hogere accommodatie- en excursieprijzen.

Ga je tijdens je zomervakantie, juli en augustus, naar Cuba? Houd dan rekening met extreme drukte vanwege de schoolvakanties. Veel mensen reizen (met kinderen) deze periode naar Cuba om het land te ontdekken. Daarnaast zijn de temperaturen in deze periode het hoogst maar ook de luchtvochtigheid. Een buitje of twee krijg je dan ook vast wel over je heen.

Wil je liever Cuba ontdekken op je gemakje? De rust en het mooie landschap ervaren? Dan adviseren we je in de maanden september en oktober af te reizen naar Cuba. Deze maanden zijn het laagseizoen. Je kan dan in een relatief ‘rustig’ Cuba genieten van je rondreis. Inpaktip: je regenjas is toch wel prettig tijdens deze periode. Vanwege het regenseizoen valt er dan nog wel eens een buitje. Gelukkig duren de buien in Cuba vaak niet langer dan 2 uur. Je kan daarna dus weer rustig genieten van je Cuba rondreis.

De beste reistijd Cuba is dus afhankelijk van jouw wensen. Het hoogseizoen is droog maar druk terwijl het laagseizoenen juist rustig is, maar wat regenachtig kan zijn.

Voor meer informatie rondom Cuba’s beste reistijd, check onze blog: beste reistijd Cuba.

Hoe reis je het beste naar én in Cuba?

Voordat je aan je rondreis Cuba kan beginnen moet je natuurlijk wel eerst naar het land afreizen. Doorgaans vlieg je naar de Cubaanse hoofdstad Havana vanwaar je rondreis Cuba van start gaat. KLM vliegt vanaf Nederland rechtstreeks. Hoe fijn is dat?

Liever met een andere maatschappij vliegen? Of op een andere luchthaven? Check eens google flights. Deze website geeft actuele informatie over alle vliegmogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld goedkoper naar Cuba vliegen met een tussenstop op Madrid of Parijs.

Eenmaal geland op Cubaanse bodem is het tijd om het land te verkennen. Je rondreis door Cuba kan je prima met een huurauto doen. Lekker cruisen door het land met je eigen vierwieler. Ben je niet zo’n fan van zelf rijden tijdens je rondreis Cuba? Er kan ook een privéchauffeur geregeld worden, of verken het land per bus. Het busnetwerk in Cuba is namelijk prima geregeld. Check onze Cuba voorbeeldreizen voor de mogelijkheden en neem even contact op met Dariel, je Local Hero Cuba.

Cuba, “tips en tricks.”

Nu je weet hoe je het beste naar en in Cuba reist hebben we nog een aantal praktische tips die handig zijn voor je vertrek naar Cuba.

Allereerst beginnen we met het reis-visum. Voor het reizen naar Cuba heb je er namelijk een nodig. Dit kan via de website van e-visums.nl. Het aanvragen duurt maar 10 minuutjes en je ontvangt het visum binnen 24 uur via de post. Vraag het visum wel uiterlijk 10 dagen voor je vertrek aan zodat je zeker weet dat hij op tijd binnen is. Het zou toch zonde zijn als hierdoor je rondreis Cuba niet door kan gaan. De prijs voor het e-visum is €29,95 per persoon en hij is vervolgens 30 dagen geldig.

Ben je niet zo’n fan van e-visums? Je kan je visum ook gewoon aanvragen via de ambassade in Nederland.

Voor beide manieren om het reis-visum aan te vragen is er wel 1 voorwaarde: je paspoort moet nog minsten 6 maanden geldig zijn bij terugkomst in Nederland. Houd hier dus rekening mee.

Money, money, money… Tijdens je rondreis Cuba is het natuurlijk prettig als alles al vastgelegd en betaald is. Echter zal je toch ook wel wat geld mee willen nemen op reis. Souvenirtje hier, drankje daar, een zakcentje is niet verkeerd. Met je euro’s ga je helaas niet ver komen in Cuba. Je betaalt hier met de Cubaanse Peso of de CUC. Twee munteenheden in één land klinkt misschien wat verwarrend, maar eenmaal daar valt het wel mee. De Cubaanse Peso wordt door de Cubanen zelf gebruikt en de CUC is de munteenheid voor de toeristen. Let er wel op dat wanneer je met CUC betaalt, je ook CUC’s terugkrijgt, geen Pesos. Anders krijg je een prijsverschil (die voor jou als toerist altijd nadelig is..).

Je geld kan je het beste omwisselen op het vliegveld, bij hotels of bij geldwissel kantoren. Zorg dat je voldoende Euro’s mee hebt om te wisselen en vermijd het wisselen met Amerikaanse Dollars, hier moet je namelijk een extra fee over betalen.

Verder accepteren veel bankautomaten op Cuba helaas niet onze Nederlandse pinpas, zelfs niet wanneer je deze op ‘wereld’ hebt gezet. Zorg dus dat je tijdens je rondreis Cuba voldoende cash (in euro’s) op zak hebt.

Cuba’s must-see’s

Een Cuba ‘must-see’ lijstje kan natuurlijk niet ontbreken. Heb je deze nog niet? Ga er eens uitgebreid voor zitten, surf het web en doe inspiratie op. Om je alvast op weg te helpen hebben we hieronder een aantal gave plekken voor je op een rijtje gezet. Check daarnaast ook eens onze Cuba top 5 voor suggesties die je zeker tijdens je Cuba reis gedaan wilt hebben. Heb je je Cuba lijstje klaar, deel ‘m met je Local Hero, Dariel. Zodat hij dit kan verwerken in je Cuba reisplan. 

Cuba must-see’s:

  • Met een paar uur rijden vanaf de hoofdstad Havana ben je in Varadero, een populaire kustplaats met een helder blauwe zee. Neem je zwemkleding mee en neem een heerlijk verkoelende duik
  • Voor de chocolade fans raden we het stadje Baracoa aan in het Oosten van Cuba. Je zult hier ook een leuk strand vinden en je kan er mooie wandelingen maken maar de plaats staat bekend om haar chocolade en cacao.
  • Geen zin in het strand of drukke stadjes? Reis af naar de Viñales vallei gelegen in Guanlguanlco-gebergte. Je vindt het bijzondere landschappen en plantages. Zeker het bezoeken waard!

En nu? Op naar Cuba!

Zie jij jezelf al met een ‘Cuba libre’ in je hand op een terras zitten en ben je klaar om het land te ontdekken? Neem snel een kijkje op onze website en stel jouw Cuba rondreis op maat samen. Dariel, je Cuba reisexpert kan niet wachten om voor je aan de slag te gaan.

Terug naar overzicht